程班長依然係🧒🏽係香港食過最正宗最好味既牛肉麵呀,好耐冇食就緊係帶埋👦🏻食啦哈哈🥰當然唔可以錯過既就緊係紅燒牛肉麵啦,會有小小辣加上酸菜等等超級入味湯底加上麵條真係已經好好味,仲有仲有緊係仲有入哂味既牛肉啦,又有分量又夠哂腍,真係絕對地道既台灣味呀🤤🤤🤤今次冇食蛋餅試左牛肉捲餅,好似食緊扁皮鴨咁既包法,入面就係牛同兩條蔥咁,個皮就好似食咖哩果隻餅咁,食落幾fusion又幾好味哈哈,下次再食下佢其他小食先👅💦💦💦💦💦
紅燒牛肉麵

牛肉捲餅

紅燒牛肉麵
牛肉捲餅
2019-09-15 763 浏览
夜晚喺附近八點走,諗緊食乜之際,就諗起程班長。上openrice睇,見到收九點,都估應該呢個時間幾易搵位。上到去竟然全場爆滿,我哋仲要去隔離嘅等候室等位,好誇張! 值得提下嘅係,店舖好多員工都係台灣人,以普通話對答, 入到去就好似去咗台灣咁! 同埋,就算有細枱,由於店舖顧客實在太多,如果得兩三個人,都好大機會需要搭枱。清燉半筋半肉麵就一定要啦! 另外,掙扎咗好耐,最後叫咗一個蛋餅同一個蚵仔煎。本身都諗住應該唔夠飽,不過食完嘅時候發現,兩個人咁樣叫三樣嘢都已經好夠!清燉半筋半肉麵 ($55)分量唔算太大,麵質彈牙爽口,而且湯底味濃,牛肉同牛筋煮得淋身入味, 成碗麵口感同味道都一流!蚵仔煎 ($36)煎得香脆可口又落足料,蚵仔味道新鮮, 再加上煎蛋同生菜,成個阿仔煎有唔同層次嘅口感同味道, 食落又唔會滯,正!玉米起司蛋捲餅 ($36)一上枱就見到啲芝士流緊出個蛋捲餅,外層係蔥油餅入麵包住雞蛋、粟米同芝士,睇見都覺得吸引! 咬落去蔥油餅唔會太油,而且有芝士流出嚟,仲有爽口嘅粟米,成個配搭好好!店鋪上菜快,價錢都相宜,值得再嚟!!!

上到去竟然全場爆滿,我哋仲要去隔離嘅等候室等位,好誇張!

清燉半筋半肉麵

清燉半筋半肉麵 ($55)

蚵仔煎

蚵仔煎 ($36)

玉米起司蛋捲餅

玉米起司蛋捲餅 ($36)

店鋪上菜快,價錢都相宜,值得再嚟!!!
清燉半筋半肉麵
蚵仔煎
玉米起司蛋捲餅
想念台灣的味道…💓還好公司附近有間人氣度超高,由台灣人主理的台式餐廳【程班長】。這裡在午餐時分長期人氣高企,需要有等待的心理準備。服務員是台灣人,來到先攞籌然後去等待區等待。等位的時候可以先在餐牌圈選自己想點的菜,待入座時便可即時到收銀處落單及付款。點好的菜會有人奉過來的,所以只需落完order乖乖地在坐位上等就ok啦~今次點的是紅燒牛肉麵,湯底很濃郁,帶一點點微辣的味道,牛肉煮得好淋好入味,最喜歡麵條煮得剛剛好,有嚼勁。久違了的台灣味道牛肉麵是也!👍😋小記:女生來說,牛肉麵份量剛剛好,不會太飽,但同行的男同事略嫌牛肉麵份量不夠,最後還要加多個肉燥飯便當😂 ※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※紅燒牛肉麵(半筋半肉)HK$55

紅燒牛肉麵(半筋半肉)HK$55
2019-09-03 467 浏览
去長沙灣睇戲前  想去食呢間餐廳好耐! 原來真係好多人!  佢餐廳對面仲有一間房係專俾人坐係裹面等, 睇黎生意好唔錯甘叫野食! 我地叫左 酥炸雞排麵及台式魯肉便當 (肥)雞排麵既雞好酥脆, 佢唔係全油膩個隻,係香口而唔會成口油  味道唔錯既! 佢麵既份量我覺得比較少,而且湯底應該只係清湯加左麻油麵既軟硬度適中 , 我幾中意而便當就主力係肥豬肉啦! 好好食 面且佢有菜同蛋  口感上其實好豐富,每口飯都有肉碎送口,不過怕肥既朋友.. 最好就食果個瘦版啦!我地仲有叫到 酸梅汁  好開胃解渴  好好飲
叫野食! 我地叫左 酥炸雞排麵及台式魯肉便當 (肥)

麵既軟硬度適中 , 我幾中意

我地仲有叫到 酸梅汁  好開胃解渴  好好飲
2019-08-31
2019-08-28 734 浏览
台灣過江龍 程班長😱😱之前剛開張時 次次黎都大排長龍今日平日好少少 等兩張枱就入得😆😆眼見好似全部員工都係台灣人 識聽少少廣東話不過國語溝通都無難道✌🏼先自己落單俾錢 食物會送上枱我地兩個女仔試左4樣野 飽到上心口😋😋味道都幾正宗 但份量對於男士黎講 可能唔夠🙈🙈可以叫多幾款開心 share
台灣過江龍 程班長😱😱

我地兩個女仔試左4樣野 飽到上心口😋😋
  • 滷肉飯
  • 雞腿便當
  • 牛肉麵
  • 萬巒豬腳冷盤(小)
  • 鳳梨冰芋圓
2019-08-25 603 浏览
平時星期六做完瑜珈🧘🏾‍♀️,都會喺周圍搵下嘢食,程班長聽就聽得多,唔係朋友介紹都唔知原來喺附近!😯嗰日就自己一個上去食。🔸🔹喺億利工業大廈有部lift係for 1/F同2/F,入lift按返1/F,出去轉左就係程班長架喇!🤪🔹🔸員工向我講普通話,仲驚佢以為我係大陸遊客,原來佢地成間鋪都係台灣人,拎位落單都係講國語架!🙂🔸🔹‼️‼️只收現金‼️‼️🐮紅燒牛肉麵($53)🔸呢個牛肉麵好正!😭🔸湯底超香濃,非常好飲!🔸牛肉好林好易咬!啖啖都有牛香!😳🔸好鍾意佢地自家製嘅麵條,屬闊麵條,所以特別QQ彈牙!👍蔥抓餅($22)🔸份量比我想像中多,而且好香,仲熱辣辣🔸佢係少少鹹鹹地咁,鍾意食粉團類嘅必叫!💕
🔸🔹
🔹🔸
🔸🔹
‼️‼️只收現金‼️‼️

🐮紅燒牛肉麵($53)
🔸呢個牛肉麵好正!😭
🔸湯底超香濃,非常好飲!
🔸牛肉好林好易咬!啖啖都有牛香!😳
🔸好鍾意佢地自家製嘅麵條,屬闊麵條,所以特別QQ彈牙!👍

蔥抓餅($22)
🔸份量比我想像中多,而且好香,仲熱辣辣
🔸佢係少少鹹鹹地咁,鍾意食粉團類嘅必叫!💕
2019-08-17
  • 蔥抓餅
2019-08-24 524 浏览
懷著滿滿的期待來食程班長工廈入面既一間台灣食堂,店員好似全部都係台灣人咁。夜晚8點半都仍然好多人,佢有個房仔係 set 黎做等候區,好多人等位,我地拎完籌就去等候區。等左10分鐘鬆 d 就有得入座都幾快趣,可能因為始終係食完就走既餐廳類型,唔會坐住吹好耐水。餐點種類都算幾多,價格唔算貴,但係唔知係咪因為名氣大,令我勁期待,點知有 d 失望。無我想像中咁出色。首先講下半筋半肉麵,湯底既牛味重,但略為太肥太油,凍左之後一大片白色肥油膏出現左。牛肉既牛味重,好香,淋淋地,唔韌。麵既質地厚身,有趙頭。海帶略為有 d 硬,正常海帶味,帶點辣。玉米起司蛋捲餅,係全晚我認為最出色的。雖然同我係台灣食既有 d 落差,但係佢都做到相當出色了,入面既料好實在,芝士一咬就爆出黎。起司同蛋加埋一齊好香,捲餅係有趙頭果種質地,而唔係脆脆地既口感黎。泡菜豆腐, 同我想像有大落差,唔知原來係炸豆腐黎,而且只係好普通既炸豆腐,個泡菜就甜甜地帶好輕微既酸味。仙草好動感,花生淋淋地甜甜地,芋圓份量不多,煙韌度高,芋頭味好少好少,不出色,無乜特別令我心動。
懷著滿滿的期待來食程班長

工廈入面既一間台灣食堂,
店員好似全部都係台灣人咁。
夜晚8點半都仍然好多人,
佢有個房仔係 set 黎做等候區,
好多人等位,我地拎完籌就去等候區。
等左10分鐘鬆 d 就有得入座都幾快趣,
可能因為始終係食完就走既餐廳類型,
唔會坐住吹好耐水。

餐點種類都算幾多,價格唔算貴,
但係唔知係咪因為名氣大,
令我勁期待,點知有 d 失望。
無我想像中咁出色。

首先講下半筋半肉麵,
湯底既牛味重,但略為太肥太油,
凍左之後一大片白色肥油膏出現左。
牛肉既牛味重,好香,淋淋地,唔韌。
麵既質地厚身,有趙頭。

海帶略為有 d 硬,正常海帶味,帶點辣。

玉米起司蛋捲餅,係全晚我認為最出色的。
雖然同我係台灣食既有 d 落差,
但係佢都做到相當出色了,
入面既料好實在,芝士一咬就爆出黎。
起司同蛋加埋一齊好香,
捲餅係有趙頭果種質地,
而唔係脆脆地既口感黎。

泡菜豆腐, 同我想像有大落差,
唔知原來係炸豆腐黎,
而且只係好普通既炸豆腐,
個泡菜就甜甜地帶好輕微既酸味。

仙草好動感,花生淋淋地甜甜地,
芋圓份量不多,煙韌度高,
芋頭味好少好少,不出色,
無乜特別令我心動。

昨天介紹完一家賣新式台菜的 今天就來家吃地道台灣美食的小店😚😚這家程班長真的是久仰大名 食物果然沒讓我們失望!這陣子來了兩次 每一款菜式都非常不錯!來介紹幾款特別喜歡的😚_{紅燒牛肉麵 $53 🍜}紅燒牛肉麵基本上是這裡的必叫!牛肉牛筋軟滑入味湯底用牛骨熬製 所以面層會看見一層牛骨髓油!😻 雖然會比較油膩 但味道特別香濃 而且還有點微辣 喝下去更為惹味!😻最有驚喜是他們的手作寬麵!麵質爽滑彈牙 超有咬口 又掛湯💓覺得是在香港吃過數一數二的牛肉麵!_{泡菜香豆腐 $28 🍢}別看它外表平凡 這豆腐外皮炸得微脆 然後一咬下去真的是爆汁!😻😻😻 蘸上甜辣的豆瓣醬 再配上旁邊的泡菜 有驚喜呢!_{豆乳雞 $32 🐔}這雞塊真的是炸得特別棒!炸粉超級薄身 咬下去非常酥脆鬆化 肉質則嫩滑不乾 調味又剛好!好吃!😋_{阿嬤傳統土鳳梨芋圓冰 $28 🍍}芋圓地瓜圓口感超Q彈 比較像珍珠那種口感 不過個人就較喜歡煙韌彈牙的同時 裡頭粉一點的那種😛 芋圓還表明用台灣大甲芋頭製造 裡頭還能看見點芋頭粒!味道挺香的 可是不算很濃🙊
{紅燒牛肉麵 $53 🍜}

紅燒牛肉麵基本上是這裡的必叫!
牛肉牛筋軟滑入味
最有驚喜是他們的手作寬麵!麵質爽滑彈牙 超有咬口 又掛湯💓
覺得是在香港吃過數一數二的牛肉麵!
{泡菜香豆腐 $28 🍢}

{豆乳雞 $32 🐔}

{阿嬤傳統土鳳梨芋圓冰 $28 🍍}

不過這杯剉冰的重點是那土鳳梨!😻 用新鮮土鳳梨現煮的!裡頭真的有滿滿的果肉呢!味道酸酸甜甜 帶土鳳梨獨特的香😚 不錯!
_
還有其他菜式也不錯喔~
{蚵仔煎 $36 🍳}
{豬骨湯餃 $43 🥟}
{手工滷肉飯 $33 🍚}

_
想不到在香港也能嚐到台灣的風味呢😚 以這個價位 真的很可以!不過這裡長期大排長龍 要吃的話就要早點/晚點去啦😛
2019-08-18 528 浏览
作為正港台灣人經營嘅台灣菜館,程班長一直都好出名,佢位於荔枝角工廈入面,作為工廈食堂,對象其實係服務工廈使用者only,所以要上門食嘅話就要諗辦法成為工廈使用者啦,不過佢地其實就無辦法證實你係咪真係工廈使用者嘅,完全靠大家誠實架!講返野食,今次食左滷肉便當,佢雖然寫係較肥,但食落無油膩感,再加上不同配菜,就非常好食,如果人多嘅話可以再叫其他小食share, 之前有食過蚵仔煎同刈包,都非常好食嘅,基本上係香港難得保持到傳統台灣風味嘅餐廳,實在值得一試!呢到點餐方式比較特別,係填完餐牌之後去櫃面比錢先,再返位等食物,知道之後去食就唔怕到時唔識點餐尷尬啦
2019-08-03
2019-08-11 697 浏览
朋友即興想食台灣野 之前睇過介紹話程班長好正好好食 所以我地就膽粗粗去食 不過人數真係好多 我地排隊食都等左大概一個鐘先有位不過唔緊要 好食既食物係要等下既兩個人就叫左咁多野食麻辣牛肉麵($53)鍾意食麻辣既你一定唔可以錯過呢個麵 每條麵都吸收左精華 朋友非常鍾意 本人唔係食得辣既就一般大腸包小腸($34) 本人超級喜歡大腸包小腸 結果冇令我失望 好喜歡酸菜既味道 酸酸地不會太膩 想再食皮蛋豆腐($22) 皮蛋好食 豆腐就反而淡味左少少 有點失望飲品方面我地叫左鳳梨芋圓($28) 比想像中味道一般 但幾特別 可試一次整體來說程班長好有台灣傳統特色 入左去食好似去左一轉台灣 而且味道亦都好傳統 值得一試 本人亦會再去食
不過唔緊要 好食既食物係要等下既
兩個人就叫左咁多野食

2019-08-09 486 浏览
成team今日得返兩個人,同事就帶左我去食「程班長」,行到門口勁多人,心諗又唔知要等幾耐,唯有tick定menu食乜la(呢間台式食店好環保架,佢地唔係用一次性既paper黎落order,佢地份menu過左膠,再用擦得既紅色筆去tick menu架),點知唔使10分鐘就到我地la,正!剛好我地個等位number係55號,叫我地過去既時間,有位男士想要張5人table,我地同時單手舉起5隻手指,店員搞左好耐先確認到我地先係55號-2位🤪呢度既食物同飲品都勁台北feel:炸醬拌麵、豬排便當、冬瓜茶、酸梅汁,全部都好好味呀😋😋

2019-08-09 449 浏览
食台灣野其實都幾開心,因為價錢唔太貴,可以同朋友share叫多幾樣野食見好多人推介依杯鳯梨冰芋圓佢唔會得鳯梨汁,仲有鳯梨肉,加埋好好咬口既芋圓,口感好rich,岩曬大食人士每次食台灣菜必食刈包,麵包控一定要食包甜甜地,齋食都好好食,舊五花腩更加唔洗講,夠曬入味同淋同麵包融為一體蚵仔煎都好食,唔會腥

見好多人推介依杯鳯梨冰芋圓

每次食台灣菜必食刈包,麵包控一定要食

蚵仔煎都好食,唔會腥

2019-08-08 340 浏览
好耐冇食程班長啦今日做運動前嚟到荔枝角同fd一齊食完再上堂😆我地3個人一人叫咗一碗麵再加多一個芝士栗米蛋捲餅同埋每人一杯野飲因為之前已經試過程班長嘅牛肉湯麵所以今次叫咗牛肉乾拌麵(有鹵蛋) 同埋冷泡四季春乾拌麵除咗有牛肉同蛋仲有少量青瓜絲同一pat醬加d肉粒同豆腐乾牛肉係好食唔un嘅鹵蛋就正常但我個人唔太中意個醬😣太咸啦! 同埋d肉粒好硬好彩叫咗杯野飲先冇咁口渴同咸🙈不過個捲餅就幾好食有我最愛嘅粟米😍😍夾埋芝士好match 不過cheese唔係可以拉絲嗰種係熱融咗嘅cheese 雖然餅底有少少油 但整體都好好食😋😋❤️好有台灣味道😚😚下次都係食返湯麵🙈
好耐冇食程班長啦
今日做運動前嚟到荔枝角
同fd一齊食完再上堂😆

我地3個人一人叫咗一碗麵
再加多一個芝士栗米蛋捲餅
同埋每人一杯野飲

因為之前已經試過程班長嘅牛肉湯麵
所以今次叫咗牛肉乾拌麵(有鹵蛋)
同埋冷泡四季春

乾拌麵除咗有牛肉同蛋
仲有少量青瓜絲
同一pat醬加d肉粒同豆腐乾
牛肉係好食唔un嘅
鹵蛋就正常
但我個人唔太中意個醬😣太咸啦!
同埋d肉粒好硬

係熱融咗嘅cheese
雖然餅底有少少油 但整體都好好食😋😋❤️好有台灣味道😚😚

下次都係食返湯麵🙈
2019-08-08 371 浏览
自從12月去完台灣之後, 好耐都無食過台灣野, 於是就去左公司附近嘅程班長😊 夜晚8點去到, 都仲係接近坐滿哂人, 好唔容易先搵到兩個位😂 我地叫左綜合盤, 一個牛肉便當, 紅燒半筋半肉麵同一杯凍嘅冬瓜茶😊綜合盤叫左豬耳, 豆腐同甜不辣, 豬耳爽口, 豆腐好滑, 3樣野都好食😊紅燒半筋半肉麵, 湯底幾濃, 牛筋軟, 牛肉味濃又唔韌, 而且半筋半肉又唔洗咁膩, 份量唔算多, 不過幾好味😋牛肉便當幾多餸, 有蛋,豆腐,菜等等嘅配料, 牛肉味濃, 如果多d汁就仲好, 份量亦唔算大🙂

2019-05-08
  • 紅燒半筋半肉麵
2019-08-04 338 浏览
朋友之前有提及過荔枝角工廈有地道台灣菜今次終於能夠食到嘢飲方面菠蘿竽圓冰非常之出色 近日天氣非常之熱飲番杯真係透心涼小食方面個人認為牛肉烤餅真心唔錯 入邊有滿滿的牛肉餡 加上煎過嘅烤餅 食落去好滿足
朋友之前有提及過荔枝角工廈有地道台灣菜
今次終於能夠食到