2020-11-12 592 浏览
之前同朋友食過覺得好好食一直都想帶老公大人去食剛岩經開拎野就同老公大人去左食台灣野一去到已經有條小人龍唔算好多人等左一陣等緊期間寫定order紙💕家鄉水餃🥟唔難食但又唔可以叫好味💕紅燒牛肉麵老公大人話無乜特別正常味道檸檬冬瓜茶我個人覺得幾好飲加左檸檬可以中和下甜味總結:台灣野食,味道相對會油d同濃味d, 間中一餐食下係ok☺️老公大人覺得味道還可以,經開可以去食,但要特登搭車去食,佢就未必考慮,一黎座得唔舒服,相對比較迫,二黎佢比較懶,想有人埋黎落單,唔想自己行黎行去,個日都見到好多年輕人拍住拖去食,價錢算經濟,味道又可以,唔介意座得迫d,可以去試下架!
之前同朋友食過

我個人覺得幾好飲
加左檸檬
可以中和下甜味

總結:
台灣野食,味道相對會油d同濃味d, 間中一餐食下係ok☺️
2020-10-31
2020-11-11 426 浏览
上周去吃了牛肉麵還算道地台灣味,但餃子實在不怎麽樣,和丁爸水餃比,實在大失所望,餡 不夠多 ,肥肉又多 ,感覺 味精 也很多,滷肉飯就中規中矩不過不失,還有牛肉麵要多加酸菜馬上就給我臭臉看,需要這麼計較嗎?之前端午節吃過的粽子,感覺也很一般,沒有現在最火的丁爸油飯味道來得好
2020-11-11 547 浏览
Save低左程班長好耐, 但係冇咩事真係好少出荔枝角😅今日終於有個機會👐🏻12點幾差唔多1點等位都係等左15分鐘左右, 入面好似夜市咁排排坐, 靠牆啲位成個自修室自閉位咁, 不過都幾有氣氛既🤡<清燉牛肉麵>試左個湯先, 覺得算多油但味唔濃, 不過不失啦😉個麵好食喎!!有咬口, 煙煙韌韌咁, 唔sure個麵係邊度黎啦下, 但係都有麵香味, 所以總結佢係一個好麵👍🏻牛肉肥瘦好適中, 我覺得佢味道比較港式, 切到好似車仔麵檔啲牛腩咁之外, 好腍好腍👅個麵份量唔算多, 女仔應該都夠飽肚既, 性價比就麻麻地👽<炸豬扒湯麵>朋友食豬扒個刻個口就損左😹豬扒睇落好正, 食落好脆口😛其實個粉唔厚, 係脆到好硬, 都唔知點形容🐒肉唔乾, 味正常, 四粒星同上面個碗一樣係比個麵既😗<甜不辣>本身以為會係炸既, 因為之前食過好多間台式餐廳都係炸既💁🏻‍♀️甜不辣依然係煙煙韌韌咁好食🤤想講佢個汁都幾特別, 加埋啲汁好似食緊肉咁, 唔係個甜不辣食落似肉, 係個汁搞到個主角好似肉😂我都唔知點講好, 明就明啦, 唔明就算啦🤭<山粉圓&冬瓜茶>我以為山粉圓即

<清燉牛肉麵>

炸豬扒湯麵

<炸豬扒湯麵>

甜不辣

<甜不辣>

山粉圓&冬瓜茶

<山粉圓&冬瓜茶>
我以為山粉圓即係粉圓, 原來佢係青蛙卵🐸個底應該係黑糖水, 糖~水~💁🏻‍♀️至於冬瓜茶, 得個甜字, 我覺得佢可以溝稀啲, 係店家太有良心, 定純粹失手落多左糖, 佢都係糖~水~😅

總結食物正常啦, 今餐叫既野食搞到好似去左台灣版既車仔麵檔咁🙊見到有大腸同埋蛋餅, 有啲後悔冇試(但真係食唔落啦😂)如果我係附近番工, 都會想間唔時食下既, 但係要突登出去食就覺得還好啦未至於😉😉

午餐
炸豬扒湯麵
甜不辣
2020-11-10 381 浏览
長期要排隊啲名黃店之一攞完飛唔想企嘅話可以去等候區坐吓其實等咗唔係好耐星期六下晝1點鐘等咗15分鐘內就有位攞飛嘅時候佢係比一張Menu再加Number你入座之後可以去收銀處落單加俾錢無論呢個做法定成個格局都好台灣feel而且店員都係講國語 😆效率都算幾快清燉牛肉麵啲湯睇落去好油食落去又未至於有好重嘅油膩感但飲咗唔少湯嘅我 事後好口渴!!!呢一點扣咗分而牛肉方面佢用嘅係牛腩 但真係炆到好淋同埋唔痴牙 👍🏻啲筋亦都好味而且份量唔少半筋半肉講緊每樣都有4舊或以上黑豬肉香腸以咁嘅價錢咁嘅份量其實算頗貴但一上枱 真係好香食落去亦唔同平時喺其他台灣食店叫嘅台灣腸好有喺台灣嗰度食嘅feel係好味嘅 但我試一次就夠啦😂(真係有啲貴)最後要讚嘅係佢對筷子好硬淨 👍🏻👍🏻👍🏻清燉牛肉麵 $53清燉半筋半肉麵 $55台灣黑豬肉香腸 $40

長期要排隊啲名黃店之一

而且店員都係講國語 😆

效率都算幾快
清燉牛肉麵啲湯睇落去好油
食落去又未至於有好重嘅油膩感
但飲咗唔少湯嘅我 事後好口渴!!!
呢一點扣咗分

台灣黑豬肉香腸 $40
2020-11-07
台灣黑豬肉香腸
2020-11-06 533 浏览
想食台灣野會去邊?一定係程班長。☝🏼其實已經好耐冇去,因為早排去過幾次條隊都好長,真心好長。今次下午茶時間去,好多位。叫了豆乳雞、甜不辣、蛋餅、排骨麵同魯肉飯,食完仲加埋鳳梨冰🥶。喜歡佢個魯肉飯有得揀肥瘦,唔係個個鍾意肥肉。甜不辣係我喺台灣嘅街頭最愛,但係香港真係好難搵,鍾意佢有咬口,好食。 豆乳雞、蛋餅都新鮮整出嚟熱辣辣,排骨麵的排骨都香脆,食開重口味麵的香港人未必識欣賞台灣的麵,係呀,無咩味嘅湯,就係係台灣食到嘅味道。其實程班長並唔算係驚天地超級的美味,只係有誠意有熱度的正宗台灣味,數唔到重有邊間咁正宗,唔止係食物,重有係份人情味❤️。
想食台灣野會去邊?一定係程班長。☝🏼

• 豆乳雞
  • 玉米起司蛋捲餅
2020-11-03 620 浏览
聽咗佢個大名好多次朋友都講咗好多次終於有機會試吓佢🙈中午時間黎,其實都好多人,但叫做等咗唔使好耐就入得啦講咗環境先,其實成個環境真係好有台灣嘅味道,令我諗翻起啲台灣小店🧡而第一次食叫咗個三寶新竹米粉坦白講我係真係幾失望嘅,其實個味道真係冇乜特別而且我覺得真係好鹹,啲牛肉亦都冇特別入味同好味,整體嚟講只係一碗幾普通嘅牛肉麵,食物嘅質素完全唔能夠令我諗起台灣,可能真係太高期望掛😥但真係冇乜衝動想再嚟食啦🤭
聽咗佢個大名好多次朋友都講咗好多次終於有機會試吓佢🙈

中午時間黎,其實都好多人,但叫做等咗唔使好耐就入得啦

而第一次食叫咗個三寶新竹米粉

但真係冇乜衝動想再嚟食啦🤭
2020-11-02 796 浏览
黎到荔枝角D2 Place行下街決定去呢間台灣人主理既食店朝聖一行入去就聽倒店員講國語餐廳格局亦好台灣地道Feel真係有一刻以為自己去左台灣!!!紅燒牛肉麵 ($53)湯底微微辣都幾濃味牛肉亦整得夠淋夠入味幾鍾意佢個麵質 好有咬口手工滷肉便當 ($45)便當有幾款配料仲有半隻滷蛋滷肉肥瘦適中都幾香口 送飯一流玉米起司蛋捲餅 ($36)蛋捲餅D芝士爆哂出黎一開始以為係台式蛋餅點知原來係手抓餅質感食落比較乾身 有少少失望
黎到荔枝角D2 Place行下街
決定去呢間台灣人主理既食店朝聖
一行入去就聽倒店員講國語
餐廳格局亦好台灣地道Feel
真係有一刻以為自己去左台灣!!!

紅燒牛肉麵 ($53)
湯底微微辣都幾濃味
牛肉亦整得夠淋夠入味
幾鍾意佢個麵質 好有咬口

手工滷肉便當 ($45)
便當有幾款配料
仲有半隻滷蛋
滷肉肥瘦適中
都幾香口 送飯一流

玉米起司蛋捲餅 ($36)
蛋捲餅D芝士爆哂出黎
一開始以為係台式蛋餅
點知原來係手抓餅質感
食落比較乾身 有少少失望
2020-10-27
2020-10-31 480 浏览
麻油雞麵線,見佢寫住請勿駕駛,本身以為好重酒味,其實還好。味道唔重,都幾淡口,但頗油,食落好唔平衡😂 雞都唔係話特別滑,不過不失。麵線同雞分開上,可能驚啲湯浸住麵會爛,都幾細心,至少麵無變到一patpat。湯頭有少少藥材味,唔會太重,新手友好。肉同筯既分量都足夠,都入味,但肉就有少少硬。中意佢個麵條煙煙韌韌,個湯略嫌少少油。大腸,夠味唔肥👍 食完都唔會太有罪惡感,份量大多少少就好。另外有叫冷泡四季春,有啲苦,茶葉落得好重手,搞到個茶既分量唔係好夠喉🤣

大腸
大腸,夠味唔肥👍 食完都唔會太有罪惡感,份量大多少少就好。
2020-10-31
💛良心💛呢間台灣菜係D2對面,上星期擺完檔就黎左試試佢😍🤓價錢非常親民,3個人任嗌咁款都係食左二百幾蚊😝🙈餐廳職員好nice,佢話:今天老闆請客,可以點一杯飲料(普通話)😳⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬🔸紅燒半筋牛肉麵 ($55)🔸牛肉乾拌麵 ($48) 🔸玉米超司蛋餅 ($36)🔸蚵仔煎 ($36)🔸阿嬤傳統鳳梨冰芋圓 ($28)🔸冬瓜茶麵條採用刀削麵,彈牙有口感。我食果款係牛肉乾拌麵,牛肉煮得好淋身,味道濃郁🤩蛋餅係台灣菜必食的😆皮比較厚身但食落都幾有層次,唔係成口粉😳芝士流哂出黎真係好滿足啊😛蚵仔煎就幾足料,醬汁甜甜地❤️ 冬瓜茶係符合大眾口味既甜😂但係送既都唔錯啦🤑👧🏻:有啲冇打食後感既就係朋友食既,佢地都覺得唔錯冇咩投訴☺️本身朋友話好多人Book好正!可能係我期望太高,食落冇咁驚喜🙈全部野食都正常發揮,經過既可以一試🥰🔸評分: 7.3/10
💛良心💛
⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬
🔸紅燒半筋牛肉麵 ($55)
🔸牛肉乾拌麵 ($48)
🔸玉米超司蛋餅 ($36)
🔸蚵仔煎 ($36)
🔸阿嬤傳統鳳梨冰芋圓 ($28)
🔸冬瓜茶

🔸評分: 7.3/10
2020-10-23 1009 浏览
成日聽人講程班長好正,今日終於嚟朝聖兩個人叫咗幾樣嘢食紅燒牛肉麵 $55正常味道, 麵質偏硬, 唔掛湯 份量偏少 食完唔會夠飽呢個價錢我會覺得其他台式舖頭仲好食啲玉米起司蛋捲餅 $36一開始以為係台式蛋餅黎.... 原來係手抓餅質感的皮包住芝士,蛋,栗米質地偏乾, 食左一舊已經覺得好膩泡菜香豆腐 $28豆腐炸得酥脆, 配合埋泡菜(酸酸地的醃菜)估唔到又幾好食!!!三樣嘢食入面最好食同有特色另外覺得環境方面真係要講一講....超級無敵逼, 好似坐正係櫥窗前面咁每個人坐的空間只係得一個身位,肥啲或者男士都坐得辛苦如果計埋自己有3人或以上一齊黎食飯, 就要隔住塊黃版了...
成日聽人講程班長好正,今日終於嚟朝聖
兩個人叫咗幾樣嘢食

紅燒牛肉麵 $55
正常味道, 麵質偏硬, 唔掛湯
份量偏少 食完唔會夠飽
呢個價錢我會覺得其他台式舖頭仲好食啲

玉米起司蛋捲餅 $36
質地偏乾, 食左一舊已經覺得好膩

泡菜香豆腐 $28

每個人坐的空間只係得一個身位,肥啲或者男士都坐得辛苦
2020-10-03
  • 泡菜香豆腐
2020-10-21 695 浏览
同朋友又再次幫襯啦,呢間台式料理又係我既至愛呀。自疫症後都好耐無後食啦,可能因為疫症關係啦,佢哋轉哂做外賣堂食,感覺牛肉麵都左外賣飯盒細左好多,份量少左,但味道依然好食。叫左個蛋餅食,非常香口好味,值得推介!
  • 紅燒牛肉麵
  • 玉米起司蛋捲餅
  • 黑糖芋圓
  • 紅油抄手
2020-10-14 965 浏览
係附近工作既我已經光顧過冇數次有時肚餓就会黎買下小食今次試左蛋捲 即整夠唒香脆$30一份都可以當下午茶強烈建議佢地餐牌加埋珍珠奶茶因為食台灣美食點小得珍珠奶茶成件事完美好多🤪
係附近工作既我
因為食台灣美食
點小得珍珠奶茶
成件事完美好多🤪
2020-10-12 771 浏览
聽朋友介紹程班長好食又多人等位,所以趁著放假,12點前來到,不用等位。餐廳內裝修簡單,有啲迫,似飯堂😬但防疫設備齊全,每兩個位就有板隔住,每枱都有兩樽酒精搓手液。我和朋友分別order咗一碗清燉牛肉麵和清燉半筋牛肉麵,再加一個綜合盤。麵質煙韌,牛腩夠淋,但唔夠咸。湯底好重牛味,冇味精,我參唔多飲晒。綜合盤內的甜不辣好食,和之前在台灣食的味道完全一樣😅

綜合盤內的甜不辣好食,和之前在台灣食的味道完全一樣😅
2020-10-12
2020-10-10 885 浏览
之前聽人講話呢間野喺荔枝角地區好出名 今日專程惠顧點了四個餸招牌餸牛肉麵屙仔煎牛肉飯豆腐皮蛋 牛肉麵及飯的份量很少 男仔應該唔夠飽 整體味道不是想像中好食 價錢亦偏貴 這裏附近選擇亦很多如果沒有來的可以一來但是來過不會再來 這裏要先付錢才會送上食物 這裏的店員都是講國語 因為這間店舖的老闆是台灣人 員工都是台灣人 環境一般工廠飯堂格局 因為疫情關係每個座位之間都鋪設了甲板 因為今天是雙十節所以送了兩杯飲品分別是凍的酸梅湯及凍的冬瓜湯 但是味道不是太好飲 覺得自己煮嘅牛肉麵比佢哋話好食😋 而且自己煮的份量可以更大 其實荔枝角地區有其他餐廳性價比更高遲啲可以介紹
2020-10-10
2020-10-08 675 浏览
紅燒半筋牛肉麵🍜 $47呢個價錢 呢個質素 無可挑剔份量足 牛肉質素高 🐮最鍾意牛筋 腍而入味▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪冬瓜茶🥤(跟餐+$10)台式飲品當中 最愛冬瓜茶😍清香 甜度剛好(平時飲開無糖/少甜)▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪滷豬排便當🍱 $55每次食台灣的便當 都會感受到滿滿的人情味總係擔心你食唔飽份量好多 營養均衡調味好溫和▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪仙草芋圓冰🍧 $30材料好豐富 感覺似食緊綜合冰有紅豆蓉 大豆 花生 桂圓🥜手工芋圓冇攪拌得太過仍保留少許芋頭的口感 略嫌味道淡 只有豆類配料有甜味如果加啲冬瓜糖水會更好食▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪蔥抓餅🌯 $22餅煙韌 但蔥真係太少 而且上碟時已經撕開一塊塊店家可能一番好心想方便食客進食但就失去左食手抓餅咬 撕☺的樂趣而且貌相亦不討好🙈

紅燒半筋牛肉麵🍜 $47
呢個價錢 呢個質素 無可挑剔
份量足 牛肉質素高
🐮最鍾意牛筋 腍而入味

▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪
冬瓜茶🥤(跟餐+$10)
台式飲品當中 最愛冬瓜茶😍
清香 甜度剛好(平時飲開無糖/少甜)

滷豬排便當🍱 $55
每次食台灣的便當