叫了2份甲羅燒,但只見侍應把2個蟹型兜放在檯上,内裡有蟹膏和蟹肉,但這不是濱燒呀,甲羅燒應把蟹膏和蟹肉放在蟹蓋上,用爐燒來吃,這樣才是濱燒呀,這樣才有風味和熱辣辣呀,懂得甚麼叫濱燒嘛 ?
2023-01-29 840 浏览
秋田浜燒食堂性價比高,價錢大眾化,而且各式各樣的日式食品都應有盡有。一手抓赤蝦活動,抓到7隻,玩得又食得,每隻蝦都肉厚甘甜。今次點了小樽魚港套餐,樣樣嘢都非常啱食。前菜三點煙燻雞肉卷 ,有微微的煙燻香味。金平牛蒡 : 甜甜的味道非常開胃。麻醬豆腐,豆味香濃。新鮮沙律菜加一絲絲蒟蒻,配上酸甜醬汁,非常醒胃。時令刺身油甘魚非常肥美,大拖入口即溶,滿口魚油,這種質素實在非常少有。而且件件厚切。北海道厚岸蠔,蠔身肉質飽滿,海水味濃郁,非常鮮味。函館北寄貝日本北寄貝,味道鮮甜,而且非常肉厚。三點浜燒料理鮮活南非鮑魚鮑魚味濃郁、鮮甜,厚肉爽口彈牙。北海道帆立貝超巨型又厚身,用上牛油、清酒、味醂一起燒,非常滿足。蟹味噌超濃郁,蟹膏、蟹肉、蟹籽撈埋一齊食,滿口幸福的感覺。火炙香葱三色迷你海鮮丼,每粒飯都吸滿晒魚油的香味。杏汁奶凍,杏汁味香濃,加上十勝紅豆的,令口感更香甜。
一手抓赤蝦活動,抓到7隻,玩得又食得,每隻蝦都肉厚甘甜。
今次點了小樽魚港套餐,樣樣嘢都非常啱食。
前菜三點
新鮮沙律菜加一絲絲蒟蒻,配上酸甜醬汁,非常醒胃。
時令刺身
北海道厚岸蠔,蠔身肉質飽滿,海水味濃郁,非常鮮味。
函館北寄貝
日本北寄貝,味道鮮甜,而且非常肉厚。
鮮活南非鮑魚
鮑魚味濃郁、鮮甜,厚肉爽口彈牙。
北海道帆立貝
超巨型又厚身,用上牛油、清酒、味醂一起燒,非常滿足。
蟹味噌超濃郁,蟹膏、蟹肉、蟹籽撈埋一齊食,滿口幸福的感覺。
火炙香葱三色迷你海鮮丼,每粒飯都吸滿晒魚油的香味。
杏汁奶凍,杏汁味香濃,加上十勝紅豆的,令口感更香甜。
庆祝纪念
纪念日
尖沙咀一向多好嘢食,今次到了天文臺道的秋田浜燒食堂。這裏有多款食品,串燒,浜燒,刺身,丼飯,日本酒水,應有盡有。今次點了小樽魚港套餐,可以吃到餐廳大部份精選食品。時令沙律麻醬蒟蒻加新鮮沙律菜,十分醒胃!時令刺身大拖羅非常肥美,入口即溶,魚腩位置非常甘香,厚切油甘魚油份十足。浜燒料理鮮活南非鮑魚北海道帆立貝日本直送活生蠔,函館北寄貝,一次過食到日本各地的精選貝類,鮑魚肉厚,不需多作調味原汁原味更好食。帆立貝非常肉厚,北寄貝爽口彈牙,店員簡單用清酒調味,已經非常入味。厚岸蠔,肉厚海水味濃郁。蟹味噌甲羅燒,蟹膏香濃,入口甘香。鰻魚丼飯,厚切鰻魚燒到少少焦香,送飯一流。餐廳仲有個非常特別嘅活動,一首赤蝦,一隻手攞到幾多隻就會送俾你食,蝦肉個頭巨大,非常甘香。人均六百多元,吃到日本直送海鮮燒,100分的服務,很不錯
尖沙咀一向多好嘢食,今次到了天文臺道的秋田浜燒食堂。
今次點了小樽魚港套餐,可以吃到餐廳大部份精選食品。
時令沙律
麻醬蒟蒻加新鮮沙律菜,十分醒胃!
時令刺身
浜燒料理
厚岸蠔,肉厚海水味濃郁。
蟹味噌甲羅燒,蟹膏香濃,入口甘香。
鰻魚丼飯,厚切鰻魚燒到少少焦香,送飯一流。
人均六百多元,吃到日本直送海鮮燒,100分的服務,很不錯
2023-01-28 87 浏览
今次同好耐無見嘅朋友一齊食晚餐☺️ 大家都鐘意食日本野😝😝 秋田浜燒食堂喺尖沙咀天文台圍,斜路直上就見到咖啦!秋田有成3層咁高!地下個層喺食浜燒,帶有居酒屋感覺🏮小樽漁港 二人前套餐 $1088 🥗餐前小食:明太子沙律:明太子粒粒口感豐富胡麻豆腐:超滑溜嘅豆腐牛蒡蒜頭:爽口!🪸季節沙律:水晶白海藻沙律,入口超新鮮加埋沙律醋好開胃!🍣精選刺身五點:油甘魚、三文魚、吞拿魚、池魚、左口魚每款刺身都新鮮又厚切!肉質鮮甜有返獨有嘅魚味😍🖐🏻一手赤蝦環節🦐一手拿到幾多赤蝦就燒幾多比你😍 隻手大嘅話好著數! 我就一手拿到6隻🤣 三點浜燒料理🔥新鮮海鮮會先上枱相機影先,然後店員拎埋個爐過嚟即場燒! 🔸鮮活南非鮑魚燒得香噴噴!鮑魚肉質超彈牙入口香甜!🔸北海道帆立貝帆立貝大大粒,加上牛油、鰹魚汁及清酒調味,香上加香!燒好剪開分成4小粒,方便我哋2個人食用!🔸函館北寄貝北寄貝燒好剪開3小份,加上牛油調味,入口彈牙同埋無沙!🦪日本直送活生蠔 令人驚喜之令和之怪物生蠔🦪🦪肉質飽滿鮮甜滑溜😍😍 🦀人氣蟹味噌甲羅燒店員將已經燒好嘅甲羅燒上枱,裡面有蟹肉絲、蟹籽、超香啊🤩 自行用匙羹攪勻就可以食得!配上脆多士一齊食🍞
今次同好耐無見嘅朋友一齊食晚餐☺️ 大家都鐘意食日本野😝😝

小樽漁港 二人前套餐 $1088

🥗餐前小食:
明太子沙律:明太子粒粒口感豐富
胡麻豆腐:超滑溜嘅豆腐
牛蒡蒜頭:爽口!

🪸季節沙律:水晶白海藻沙律,入口超新鮮加埋沙律醋好開胃!
🍣精選刺身五點:
油甘魚、三文魚、吞拿魚、池魚、左口魚
每款刺身都新鮮又厚切!肉質鮮甜有返獨有嘅魚味😍
🖐🏻一手赤蝦環節🦐

三點浜燒料理
🔥新鮮海鮮會先上枱相機影先,然後店員拎埋個爐過嚟即場燒!

🔸鮮活南非鮑魚
燒得香噴噴!鮑魚肉質超彈牙入口香甜!
🔸北海道帆立貝
🔸函館北寄貝
北寄貝燒好剪開3小份,加上牛油調味,入口彈牙同埋無沙!
🦪日本直送活生蠔
令人驚喜之令和之怪物生蠔🦪🦪肉質飽滿鮮甜滑溜😍😍

🦀人氣蟹味噌甲羅燒
店員將已經燒好嘅甲羅燒上枱,裡面有蟹肉絲、蟹籽、超香啊🤩 自行用匙羹攪勻就可以食得!配上脆多士一齊食🍞味道剛剛好唔會太咸,配上丼飯一齊食更加易入口🤪
🍚成田蒲燒鰻魚丼
鰻魚香噴噴迷你版每人分大半配上日本珍珠米一齊食好滿足!
🍚火炙香蔥三色迷你海鮮丼
甜品:紅豆杏仁布甸,杏仁味香濃啊~
2023-01-04 769 浏览
好耐未返過鄉下🇯🇵啦,所以搵左間位於尖沙咀嘅平價浜燒—「秋田浜燒食堂」~浜燒套餐$988起/2位,有7道菜,包括餐前小食、沙律、刺身、燒物、甲羅燒、浜燒海鮮、飯/麵和甜品,好抵食!☺️餐廳裝潢就如日本嘅居酒屋,門口有個大魚缸養住每日從日本新鮮運到嘅海鮮,「即捕即燒」,保證新鮮!😎除了浜燒外,還有刺身、卷物、一品料理、丼飯等。我地最後揀左小樽漁港($1088/2位)🔸餐前小食有3款日本🇯🇵開胃小食:明太子沙律 明太子卜卜脆,配上玉子一齊食,有豐富嘅口感。蒜頭漬食落唔辣,鹹香惹味。牛蒡絲健康又有咬口!🔹季節沙律蕃茄雜菜沙律配上芝麻醬,幾開胃。😌🔸精選刺身五點有油甘魚、三文魚、吞拿魚、池魚、左口魚,全部都好肥美新鮮,左口魚薄切蘸上特製酸汁,更能提鮮~☺️期間限定仲有一手赤蝦環節~一手抓到幾多隻就送幾多隻赤蝦刺身!有得食又有得玩!🤣我地捉到4隻!赤蝦好大隻,肉質鮮嫩甜美,正!☺️🔹三點浜燒料理海鮮會先上枱比你相機食先,然後有專人幫你燒~1. 北海道帆立貝 或 鮮活南非鮑魚 二揀一我地各揀一,最後share食就兩款都可以食晒。😂南非鮑魚上枱嘅時候仲識郁!😳鮑魚肉厚爽身,肉質軟韌細嫩,鮮味十足~帆立貝加
好耐未返過鄉下🇯🇵啦,
所以搵左間位於尖沙咀嘅平價浜燒—「秋田浜燒食堂」~

浜燒套餐$988起/2位,有7道菜,

餐廳裝潢就如日本嘅居酒屋,
門口有個大魚缸養住每日從日本新鮮運到嘅海鮮,
「即捕即燒」,保證新鮮!😎

除了浜燒外,
還有刺身、卷物、一品料理、丼飯等。
我地最後揀左小樽漁港($1088/2位)

🔸餐前小食
有3款日本🇯🇵開胃小食:

明太子沙律
明太子卜卜脆,配上玉子一齊食,有豐富嘅口感。
蒜頭漬食落唔辣,鹹香惹味。
牛蒡絲健康又有咬口!

🔹季節沙律
蕃茄雜菜沙律配上芝麻醬,幾開胃。😌

🔸精選刺身五點
有油甘魚、三文魚、吞拿魚、池魚、左口魚,

全部都好肥美新鮮,
左口魚薄切蘸上特製酸汁,更能提鮮~☺️

期間限定仲有一手赤蝦環節~
赤蝦

赤蝦好大隻,肉質鮮嫩甜美,正!☺️

🔹三點浜燒料理
海鮮會先上枱比你相機食先,然後有專人幫你燒~

1. 北海道帆立貝 或 鮮活南非鮑魚 二揀一
我地各揀一,最後share食就兩款都可以食晒。😂
南非鮑魚上枱嘅時候仲識郁!😳

北海道帆立貝 / 鮮活南非鮑魚

鮑魚肉厚爽身,肉質軟韌細嫩,鮮味十足~
鮮活南非鮑魚

帆立貝加左昆布調味,肉質爽彈鮮甜~

2. 函館北寄貝
函館北寄貝

北寄貝肉質彈牙,鮮味十足!👍🏻

3. 日本🇯🇵直送活生蠔🦪
令和の怪物有着岩蠔牛奶般嫩滑鮮甜嘅味道,
蠔味濃厚,海水味適中,口感爽口。

🔸人氣蟹味噌甲羅燒

係燒好先上枱,
將蟹肉、蟹籽、蟹膏、香蔥拌勻一齊食,
蘸法包食得,就咁食都好正!
蟹味濃郁,同埋真係好多蟹肉係裏面~超正!😋

最後每人可以揀兩個飯/麵。
🔹成田蒲燒鰻魚丼
鰻魚外皮香脆,塗上香甜鰻魚汁,
配上蛋絲和珍珠米飯一齊食,味道不錯,
不過個飯就淋咗少少。
成田蒲燒鰻魚丼

🔹鮮蟹肉明太子蛋黃醬冷烏冬
冷烏冬嫩滑彈牙,
每條烏冬都沾滿明太子和蟹肉一齊食,不錯吃!
鮮蟹肉明太子蛋黃醬冷烏冬

🔸杏仁布甸
布甸好滑,杏仁味好香,作為整頓飯完美嘅總結。
杏仁布甸

鮮蟹肉明太子蛋黃醬冷烏冬
一眨眼又來到聖誕節了🎄今年終於從疫情的愁雲慘霧中復蘇,預祝聖誕節可以避開人頭湧湧的情況,今年選了這家秋田浜燒食堂,是秋田鐵板燒的姊妹店,在香港已經經營多年,在疫情間仍然屹立,都仰賴質素夠穩定💪浜燒二字來自日本,🏖指海鮮在岸邊即捕即燒,達成鮮味的巔峰,這間店所有食材也是由日本空運直送,再在自家漁缸內保持鮮活,用心還原東瀛浜燒風味🔥札幌漁港二人前|$988季節沙律清爽的沙律菜中加入了沾上胡麻醬汁的魔芋絲,入口酸甜開胃,添上層次感日本直送活生蠔份量有近半隻手掌,入口大海鮮味十足,不會太鹹或是有腥味🌊調味醬汁提吊出creamy口感,入喉順滑北海道帆立貝帆立貝燒過後令外面化成細絲入味,內裏依然鮮嫩,質地相當厚實,食完有滿足感💯燒藍鰭吞拿魚下顎燒物還有羊架和牛肋骨可以選擇,不過這款藍鰭吞拿魚非常罕見,值得一試😍很好味夠哂邪惡成田蒲燒鰻魚飯經過醬燒的鰻魚帶點焦香味,配上蛋絲和芝麻的主食也是誠意之作甜品紅豆杏仁豆腐,紅豆較甜,杏仁豆腐很香很滑

札幌漁港二人前|$988

燒藍鰭吞拿魚下顎

成田蒲燒鰻魚飯
經過醬燒的鰻魚帶點焦香味,配上蛋絲和芝麻的主食也是誠意之作

甜品
紅豆杏仁豆腐,紅豆較甜,杏仁豆腐很香很滑

2022-12-21
餐廳是一貫和式木系桌椅🪵內部裝修用上燈籠和布藝,最特別是有大漁網,仿似置身當地海邊漁市場來上一頓海鮮大餐🎏最近趁著佳節也推出很多優惠,包括一手赤蝦活動,即是讓客人從竹盆中抓取赤蝦🦐抓多少就請你吃多少赤蝦刺身,還有所有飲品也是買一送一二人餐有分札幌漁港和小樽漁港兩款📔前者主打一款和風燒物主菜,後者則是鮮甜刺身,價錢相差$100,最近天氣涼,吃點暖呼呼的燒物最好,最後選了$988的札幌漁港二人前🚢🍱餐前小食由左至右分別是明太子沙律、煙燻雞肉卷和蒜頭醬油漬,明太子味道咸香,鹹味配上墊底的青瓜恰好滋味,煙燻雞肉卷相當嫩口🐓但接著明太子吃會有點偏鹹,蒜頭漬簡單而爽口🧄🦐赤蝦刺身一手抓到4隻👋上檯時見到很大隻,色彩鮮豔,咬開見到蝦頭也有不少膏,蝦肉口感鮮嫩帶點漿口,蝦味濃郁😉鮮活南非鮑魚燒製過程就在我們旁邊的桌上,看著生猛鮑魚上爐後就瘋狂扭動身體😊可見十分鮮活,絕不欺場,非常有咬口,肉質彈牙,裙邊的口感更覺鮮美,簡單用鹽調味便可😄函館北寄貝由北海道直送,北寄貝切成數份😋每一塊入口都會感受到什麼叫煙韌彈牙,一路咀嚼也有鮮味湧出,實在令人難忘,食到真正的甜味👍🐟生燒藍鰭吞拿魚下顎上檯時一看也有點呆住,

🍱餐前小食

🦐赤蝦刺身

🐟生燒藍鰭吞拿魚下顎
上檯時一看也有點呆住,因為實在很大份,而且只是下顎,可想而知整個頭可以抵得上桌子大小,上面是日式炸魚皮,薄脆得來夠香口😗下面魚肉油脂豐富,肉質夠嫩不老

🦀人氣蟹味噌甲羅燒
用上一個仿蟹蓋的碟去燒製,上檯時仍然熱力十足,內裏有著滿滿的蟹味噌、蟹籽和拆開的蟹肉🥰
蟹膏的味道十足頗濃郁,配上烘烤過的香脆法包不錯,蟹肉鮮味如果再有提升會更上一層樓🤫

🍜鮮蟹肉明太子蛋黃醬冷烏冬
意想唔到這裏冷烏冬可以和專門店一拼☺️因為冷烏冬相當講究過冷河,處理得不好就會容易變得偏軟身或不熟過硬,這款剛剛好,入口超級細滑😬咬的時候超線彈牙,加上鹹香味撲鼻的材料,很滿足的主食
2022-12-23
2022-12-21 643 浏览
同朋友出去食飯,佢好掛住日本既浜燒居酒屋,但佢又覺得機票太貴又怕怕疫情問題,為有相約去尖沙咀搵食,我記得之前係天文台臺道果邊有間浜燒唔錯,介紹左去呢度食。之後我地選了札幌漁港set。札幌漁港套餐【餐前小食】煙燻雞肉卷 : 肉質有微微的煙燻香味。金平牛蒡 : 甜鹹的味道很適合當冷盤小菜之用。自家制味醬蒜頭 : 味道不錯,帶點爽甜。【季節沙律】用上新鮮蔬菜,配上酸酸甜甜醬汁,食完真係非常醒胃。【生燒籃鯺吞拿魚下顎】吞拿魚經火炙後魚油略帶焦香,估不到原來都幾多肉,魚肉同魚油交融令味道特別甘香。【生蠔】蠔身肉質飽滿,海水味和鮮味都十分出色。【燒生蠔】燒比生的蠔再突出些,味道特别的鲜美,口感爽滑鲜嫩。【北海道帆立貝】超大隻又厚身,將它切成粒裝但都好大粒。店員燒得不錯,又夠香,他將牛油、清酒、味醂一起燒,超正!!【蟹味噌甲羅燒】蟹味噌超濃郁,製作之前將蟹膏、蟹肉、蟹籽撈一起食,令鹹香味更加突出。【鮮蟹肉明太子蛋黃醬冷烏冬】蟹肉明太子配上冷烏冬,烏冬沾了蛋黃醬、蟹肉、明太子撈起一齊食非常惹味,冰涼感覺超正。【甜品】杏汁豆腐,杏汁味香濃,有紅豆的點綴,令口感更香甜。

之後我地選了札幌漁港set。

札幌漁港套餐

【餐前小食】

【季節沙律】
用上新鮮蔬菜,配上酸酸甜甜醬汁,食完真係非常醒胃。

【生燒籃鯺吞拿魚下顎】

【生蠔】
蠔身肉質飽滿,海水味和鮮味都十分出色。

【燒生蠔】
燒比生的蠔再突出些,味道特别的鲜美,口感爽滑鲜嫩。

【北海道帆立貝】

【蟹味噌甲羅燒】

【鮮蟹肉明太子蛋黃醬冷烏冬】

甜品
杏汁豆腐,杏汁味香濃,有紅豆的點綴,令口感更香甜。
2022-12-13
2022-12-20 409 浏览
又到聖誕又到聖誕,係時候約好友提早慶祝聖誕,由於正日大家都要陪家人過,所以近幾年都是預先跟好友預先慶祝。尖沙咀呢間浜燒店已經吃過幾次,每次都可以保持水準,所以好友每次也讓著要再吃,好啦,聖誕節就滿足一下她吧!札幌漁港二人套餐望落都挺不錯,有齊浜燒、燒物料理、食事等等。在社交平台簽到會送一手赤蝦遊戲一次,只需一手在盤上拿起多少隻赤蝦就會送給食客,還可以選擇浜燒或者刺身食法,超正。餐前小食芝麻牛蒡漬-口感清新爽脆,味道咸香惹味。煙燻雞肉卷-雞肉有陣陣煙燻味香氣,肉質鮮嫩。蒜頭漬-爽脆惹味,令人胃口大開。季節沙律沙律菜加上蕃茄仔都非常新鮮爽脆,用上少許芝麻醬調味已經好滋味。赤蝦刺身入口非常鮮甜,肉質嫩滑細緻,口感Q彈不膩,膠質感重。生燒藍鯨吞拿魚下顎生燒過的魚下顎表面焦香酥脆、帶有炭香,而魚肉十分嫩滑,入口溶化,充滿魚油油香。鮮活南非鮑魚南非鮑魚肉質濃郁有彈性、口感柔軟嫩滑、味道鮮美,肉厚帶嚼勁,味鮮而濃。函館北寄貝擁有獨特香甜滋味,味道甘甜,肉質肥厚,口感極佳,生吃時是褐紫色,加熱會變為紅色,配上清酒浜燒,味道特別鮮甜。人氣蟹味噌甲羅燒甲羅燒是將蟹膏和蟹肉放在蟹蓋上燒來吃,蟹殼裡滿滿的蟹膏

餐前小食
芝麻牛蒡漬-口感清新爽脆,味道咸香惹味。
煙燻雞肉卷-雞肉有陣陣煙燻味香氣,肉質鮮嫩。
蒜頭漬-爽脆惹味,令人胃口大開。

赤蝦刺身
入口非常鮮甜,肉質嫩滑細緻,口感Q彈不膩,膠質感重。

生燒藍鯨吞拿魚下顎

人氣蟹味噌甲羅燒
甲羅燒是將蟹膏和蟹肉放在蟹蓋上燒來吃,蟹殼裡滿滿的蟹膏蟹肉,鹹甜適中的蟹膏搭配烤烘過的法包,真的滋味滿分。

炙燒三色海幸丼
碗上放滿炙燒過的魚生片,魚油甘香鮮美,魚肉嫩滑可口,配上赤醋壽司飯,超滿足又美味。

• 人氣蟹味噌甲羅燒
  • 函館北寄貝
  • 赤蝦刺身
之前係諾士佛臺飲完野周圍行下散步經過間日式居酒屋啲野食味勁香🤤已經諗住搵日黎食!咁啱早兩日喺尖沙咀做嘢係時候試試佢🤭我哋叫咗個小樽漁港套餐餐前小食,季節沙律蒜頭漬,明太子沙律,牛蒡絲小妹第一次食蒜頭漬🤤佢係無蒜既辣味,咸咸地帶有淡淡蒜香。沙律係蕃茄麻醬沙律加左小小柚子醋酸酸甜甜好開胃🤣精選刺身五點油甘魚,三文魚,呑拿魚,池魚,旗魚好新鮮!刺身都係厚切🤤更食到魚味而池魚就做左薄切,加上特製酸汁更能提升鮮味🫣同場加映一個徒手抓赤蝦環節😂抓到幾隻就送幾隻😂😂好玩又好食😝日本直送活生蠔🦪生蠔肉厚肥美,海水味較重小妹平時好少食生蠔竟然佢又幾容易入口🤣北海道帆立貝,鮮活南非鮑魚,函館北寄貝三款海鮮會先上枱俾你睇吓佢幾生猛😂然後就有專人幫你燒!睇住佢哋郁吓郁吓香氣撲鼻😂帆立貝加左少少海藻調味,鮮甜味美煮得啱啱好熟!鮑魚同埋北寄貝都好爽口,用咗少少鹽調味保持原汁原味!人氣蟹味噌甲羅燒蟹膏好Creamy,夠晒重口味🤤仲要勁多蟹肉係入面!好足料!成田蒲燒鰻魚丼,鮮蟹肉明太子蛋黃醬冷烏冬鰻魚嘅外皮燒得好香脆,配上鰻魚汁珍珠米飯又真係幾有日本嘅滋味😋不過個飯就林咗少少冷烏冬比較淡,但係勝在烏冬彈牙爽口亦有好多
之前係諾士佛臺飲完野周圍行下散步
經過間日式居酒屋啲野食味勁香🤤
已經諗住搵日黎食!
咁啱早兩日喺尖沙咀做嘢係時候試試佢🤭
我哋叫咗個小樽漁港套餐
餐前小食,季節沙律
蒜頭漬,明太子沙律,牛蒡絲
小妹第一次食蒜頭漬🤤
佢係無蒜既辣味,咸咸地帶有淡淡蒜香。
沙律係蕃茄麻醬沙律加左小小柚子醋
酸酸甜甜好開胃🤣
精選刺身五點
油甘魚,三文魚,呑拿魚,池魚,旗魚
好新鮮!刺身都係厚切🤤更食到魚味
而池魚就做左薄切,加上特製酸汁
更能提升鮮味🫣
同場加映一個徒手抓赤蝦環節😂
抓到幾隻就送幾隻😂😂好玩又好食😝
日本直送活生蠔🦪
生蠔肉厚肥美,海水味較重
小妹平時好少食生蠔
竟然佢又幾容易入口🤣
北海道帆立貝,鮮活南非鮑魚,函館北寄貝
三款海鮮會先上枱俾你睇吓佢幾生猛😂
然後就有專人幫你燒!
睇住佢哋郁吓郁吓香氣撲鼻😂
帆立貝加左少少海藻調味,
鮮甜味美煮得啱啱好熟!
鮑魚同埋北寄貝都好爽口,用咗少少鹽調味
保持原汁原味!
人氣蟹味噌甲羅燒
蟹膏好Creamy,夠晒重口味🤤
仲要勁多蟹肉係入面!好足料!
成田蒲燒鰻魚丼,鮮蟹肉明太子蛋黃醬冷烏冬
鰻魚嘅外皮燒得好香脆,配上鰻魚汁珍珠米飯
又真係幾有日本嘅滋味😋不過個飯就林咗少少
冷烏冬比較淡,但係勝在烏冬彈牙爽口
亦有好多蟹肉撈埋一齊食。
雖然天氣好凍,但係都值得一試😂
杏仁豆腐
杏仁味唔會好重,容易令人接受
夠滑夠凍😂食咗咁多好嘢
清清地作結尾幾舒服😌
2022-12-13 388 浏览
今日有個好朋友生日,就預先book枱同她食日本餐,我地揀左二人前套餐個裝飾好可愛季節沙律日本直送新鮮蔬菜,配以自家製醬汁,味道酸酸甜甜非常開胃。餐前小食當中有自家醃製蒜頭, 蒜味和牛和煙燻雞肉卷。醃製蒜頭清脆爽口,蒜味香而帶出和牛味濃,而雞肉帶點煙燻味道,非常精緻和各有不同。日本直送活生蠔肉質肥厚,清淡既海水,蠔味細膩有層次。函館北寄貝好鮮甜,肉質肥美又彈牙,不用加任何調味料,已經非常美味。 人氣蟹味噌甲羅燒蟹殼裡放滿用味噌調味後的濃郁蟹膏,烤時邊加以攪拌,將蟹殼裡的蟹膏、奶油、蟳味棒完美融合在一起,口感甜鹹適中。精選刺身5點分別有吞拿魚,池魚,三文魚,左口魚,章紅魚,刺身新鮮甜美,一次過可以品嚐五款刺身,非常滿足。北海道帆立貝 質地厚實,彈牙鮮甜。鮮活南非鮑魚師傅是從魚缸裏新鮮取出來的,南非鮑魚厚肉爽身、口感煙韌帶爽。自選食事有三供大家選擇🤤分別係成田蒲燒鰻魚丼/火炙香葱三色迷你海鮮丼/鮮蟹肉明太子蛋黃醬冷烏冬,我揀左最愛吃的海鮮丼,以一個豐富的海鮮丼作為結尾十分滿足。餐牌款式多,如果唔想太麻煩,叫套餐都係一個不錯的選擇。

個裝飾好可愛
季節沙律
日本直送新鮮蔬菜,配以自家製醬汁,味道酸酸甜甜非常開胃。
日本直送活生蠔
肉質肥厚,清淡既海水,蠔味細膩有層次。
函館北寄貝
好鮮甜,肉質肥美又彈牙,不用加任何調味料,已經非常美味。

精選刺身5點
北海道帆立貝
質地厚實,彈牙鮮甜。
自選食事
有三供大家選擇🤤
餐牌款式多,如果唔想太麻煩,叫套餐都係一個不錯的選擇。
2022-12-05
每個星期在忙碌中壓力中完成工作後,最期待的假期盡量找一些樂子和美味的食物慰勞一下自己,然後又重新在新的星期出發!有同事介紹這一間日本海鮮餐廳,裡面裝潢設計很像置身於日本傳統居酒屋,餐廳會即場為你生燒海鮮,保正新鮮美味!這裡有兩個性價比高的二人前套餐,質素高之餘價錢相當合理便宜,每人幾百元就可以吃到多款美味食物,每一道食物是逐樣上菜,餐廳會留意我們吃完時間後準備上下一道菜,時間恰到好處!原來餐廳現進行一個有趣活動,給我們其中一人戴著手套一手抓起幾多的赤蝦刺身就送給我們,朋友抓起了6隻🤭,每人吃到3隻👏🏻👏🏻👏🏻,多謝!我們揀了「小樽漁港」二人前套餐($1088,加10%服務費),另一個套餐的主食是燒物料理。我們的當中包括以下:**餐前小食,季節沙律:小食都很精緻,燒和牛,木魚蒜頭,煙燻雞肉卷。沙律都好用心,又清新開胃。**精選刺身五點:五款刺身有三文魚,油甘魚,吞拿魚,左口魚和池魚;色澤光鮮豐富油脂肉質好味👍🏻**三點浜燒料理:南非鮑魚,北海道帆立貝,函館北寄貝,三款海鮮都會全生上枱先,每樣都好大隻,我還看得見隻鮑魚在扭扭身體起勁郁動!餐廳即場為我們生燒和以醬汁調味,好彈牙鮮甜美味!**
我們的當中包括以下:
**三點浜燒料理:南非鮑魚,北海道帆立貝,
**日本直送活生蠔:日本岩手縣手掌般大的蠔稱為「令和の怪物」,以大而取勝,因有怪物之稱,肉質厚而飽滿,口感有像牛奶般嫩滑,味道濃濃的鮮甜蠔味😍,加幾滴青檸汁就能帶出甘甜👏🏻
**蟹味噌甲羅燒:蟹膏調得好creamy, 裡面還有大大啖的蟹肉,蟹籽,香蔥,將香噴噴濃烈的蟹膏和蟹肉放在多士上一起吃,太好味了!😍
**自選飯或烏冬:我們分別點了灸燒三色海鮮丼和鮮蟹肉明太子蛋黃醬冷烏冬,我們分著吃,其實已經有點飽了,但個飯和冷烏冬又幾好食😋
最後還有一個小小的甜品:杏仁豆腐,不會好甜,我不愛吃杏仁,但這個少許杏仁味和豆腐味混合一起中和得好好👍🏻
令和怪物生蠔
蟹肉明太子蛋黃醬冷烏冬
  • 函館北寄貝
  • 精選刺身五點
  • 燒南非活鮑魚
又到聖誕又到聖誕,約埋好朋友食大餐,早些食唔使同人迫🎄🎄🎄🎄🎄這間秋田浜燒食堂性價比高,價錢又大眾化,是我和老公的飯堂,每個月都會食一次🎊🎊🎊🎊🎊今次就帶閨蜜黎試下🤤一手抓赤蝦活動失了手😂😂😂只抓到3隻,平時老公抓到6-8隻,要反屋企練習下🤭二人前套餐餐前小食煙燻雞肉卷 蒜片和牛 味醬蒜頭份量控制到一啖一口,味道清新,賣相也非常吸引🤤🤤季節沙律新鮮蔬菜🥬色澤亮麗,沙律汁酸酸甜甜,非常開胃。精選刺身5點左口魚 三文魚 章紅魚 池魚 吞拿魚 師傅用了最上剩的材料,肉質鮮美清脆、爽口、 咬勁好👍👍👍函館北寄貝日本北寄貝,不但味道鮮甜,而且色澤鮮紅艷麗,人氣蟹味噌甲羅燒濃郁的蟹膏再配蟹肉,放在蒜蓉包上一起食用,非常滋味三點浜燒料理鮮活南非鮑魚南非鮑產於南非,其鮑魚味濃郁、鮮甜味明顯,而且厚肉爽身,無論口感、味道皆一流。北海道帆立貝鮮甜多汁,非常美味🤤🤤🤤日本直送活生蠔大船渡灣 令和の 怪物 產自日本岩手縣嘅新鮮生蠔「令和の怪物蠔肉飽滿鮮甜,入口溢滿豐富礦物味道🤤自選食事火炙香葱三色迷你海鮮丼食埋這個海鮮丼一次過滿足晒三個願望🤭🤭🤭

二人前套餐

煙燻雞肉卷 蒜片和牛 味醬蒜頭
份量控制到一啖一口,味道清新,賣相也非常吸引🤤🤤
季節沙律
新鮮蔬菜🥬色澤亮麗,沙律汁酸酸甜甜,非常開胃。
精選刺身5點
左口魚 三文魚 章紅魚 池魚 吞拿魚
師傅用了最上剩的材料,肉質鮮美清脆、爽口、 咬勁好👍👍👍
函館北寄貝

日本北寄貝,不但味道鮮甜,而且色澤鮮紅艷麗,
人氣蟹味噌甲羅燒
濃郁的蟹膏再配蟹肉,放在蒜蓉包上一起食用,非常滋味
北海道帆立貝
鮮甜多汁,非常美味🤤🤤🤤
大船渡灣 令和の 怪物
自選食事
火炙香葱三色迷你海鮮丼
食埋這個海鮮丼一次過滿足晒三個願望🤭🤭🤭

2022-12-05
2022-12-05 66 浏览
朋友升職加人工,請我食餐好,多謝晒😍😍尖沙咀天文臺道,正,試新野,7點已經坐滿人,好彩朋友一早訂好位。點選了2人套餐,先來前菜小食。好精緻,有木魚蒜頭爽甜,味道又好得意,完全另一種喜愛前吃,一口牛、肉質佳,精緻,煙燻雞肉夠特別,不錯👍🏻水晶海澡車厘茄沙律🥗水晶海藻爽,加入胡麻醬,又一開胃之選。之後店員取了一碟赤蝦,一手有幾多食幾多。哈,我一手拎只有6隻,刺身吃,爽滑鮮甜、大大隻。又免費,yeah刺身有5種,三文魚、油甘魚、中吞拿魚、左口魚及池魚。三文魚及油 甘魚肥厚,新鮮,🤤池魚我就加小小青擰汁,又可提升酸味更突出。超正蟹味噌甲羅燒,真係超讚。蟹🦀️膏多不在話,有鮮蟹肉,蟹子,小小蔥花,撈起放落多士,係超級無敵好好食,又唔會太漏,味道濃。好回味三點浜燒料理。我同朋友每人點選各一,有飽魚,北寄貝及北海道帆立貝,北寄貝恰到好處,甜爽鮮,湯我都忍唔住飲😍😍帆立貝大大隻唔鞋口woo🥰🥰日本直送生蠔🦪、肉身脹脹,加入青檸汁更提升,唔漏,仲想再食😍😍鮮蟹肉明太子蛋黃醬冷烏冬,烏冬彈牙。蟹肉同明太子出色,全碟沽清😍甜品-杏仁豆腐,正。呢個2人餐好正😍😍😍
水晶海澡車厘茄沙律🥗水晶海藻爽,加入胡麻醬,又一開胃之選。
甜品-杏仁豆腐,正。呢個2人餐好正😍😍😍
2022-12-05 64 浏览
四圍搵嘢食,搵到一個好特別嘅位,就係喺天文臺道向上行,好似去諾士佛台咁樣,原來有一個好特別嘅位有幾間食肆,有一間零零舍舍特別大特別有特色嘅餐廳,我就入咗去試吓啦。出邊有接待,入邊嘅員工都好友善,特別係佢哋每將食材好新鮮咁擺喺你面前,然後逐一係你面前處理食材,然後燒熟佢哋,無論係視覺同埋味覺都會好有享受。一開始好搞笑,佢會拎啲蝦出嚟叫我哋用手套一手拎到幾多就送幾多俾我哋食,最後有六隻大蝦刺身,有得玩有得食正呀!之後前菜啊各方面都好有特色,好好味之餘,佢嘅伴碟各方面都係好有心思!之後佢拎咗個燒烤爐出嚟,然後將好新鮮嘅鮑魚同埋唔同嘅食材拎出嚟,一邊俾我影相,一邊就將唔同調味料,展示出嚟,喺我哋面前烹調。最印象深刻嘅係佢唔會落好多唔同嘅調味料令到海產嘅鮮味都被蓋過,而係簡單用鹽牛油嗰啲一般食材,用佢嘅鮮味令我哋感到好滿足!我覺得依個係最有誠意嘅位。因為如果佢啲嘢唔新鮮,用好多唔同調味料可以蓋過唔新鮮嘅味道。但係佢就喺我哋面前將最新鮮嘅擺出嚟,呢個位已經係令我被捉100分。