每次在煩惱吃些甚麼時也是在腦中閃過一個念頭,吃火鍋吧,不用想,牛肉也可吃,還有美味湯頭。今次來了所新餐廳,被手工火鍋吸引了,任何湯底也很吸引,本想試一下霸王藏嬌鍋,是黃油雞,花膠,竹笙,南瓜和桃膠。但最後DD 想試醉雞鍋,酒精經大火便揮發掉,湯頭偏重味,可以不用把醃雞的酒倒下已足夠味。頂級牛小排牛味濃郁,入口油脂分佈均勻,肉嫩易嚼開,在醉雞湯更帶肉味。宮廷格格肉是厚切豬頸肉,每口也嘗到肉汁,爽甜帶點脂香味,真係推介。蝦兵老油條油條炸過後可以浸湯食用或當小食。蜂巢豆腐吸滿湯頭,口感軟嫩。最後更有冰粉作甜品。

頂級牛小排
牛味濃郁,入口油脂分佈均勻,肉嫩易嚼開,在醉雞湯更帶肉味。

宮廷格格肉
是厚切豬頸肉,每口也嘗到肉汁,爽甜帶點脂香味,真係推介。

蝦兵老油條
油條炸過後可以浸湯食用或當小食。

蜂巢豆腐
吸滿湯頭,口感軟嫩。

最後更有冰粉作甜品

2021-07-22 245 浏览
環境4分:樓面好高的火鍋店,唔嘈,位同位之間唔會太迫,可以畀四分。衛生4分:設備齊全,有大湯羹同筲箕。白色枱面最易見污點,但都唔見有,餐具同D豉油醬料都好乾淨,可以畀四分。服務5分:侍應生爽手唔囉唆,落單上菜都好快,加湯速度好迅速,態度好好畀滿分。味道5分:1)  霸王藏嬌鍋入面有隻黃油雞,大大塊花膠,竹笙,南瓜,桃膠,蟲草花,紅棗,娃娃菜等數量超級多嘅材料嚟煲。煲左一陣侍應生攞隻雞出嚟斬件,然後再放返落個煲度吸味,雞肉非常嫩滑,湯底非常濃郁,飲左幾碗再加湯,飲完都冇口渴證明真材實料。2)  手切頂級封門柳切得夠薄,放响煲入面好快就熟,油脂分佈好,D牛肉好軟淋,又夠肉味。3)   頑皮蘇哈仔個名好特別,用竹籤串起嚟打邊爐好方便,大大隻蝦出面釀住墨魚滑,食落口感非常豐富,感覺同時食兩種海鮮,非常彈牙新鮮。抵食4分:價錢合理,但係份量超級充足,所以為起都係抵食。
環境4分:
樓面好高的火鍋店,唔嘈,位同位之間唔會太迫,可以畀四分。
衛生4分:
服務5分:
味道5分:
抵食4分:
價錢合理,但係份量超級充足,所以為起都係抵食。
2021-07-20
2021-07-21 164 浏览
素來是港島區集中地的銅鑼灣區,於該區工作的好友發現了一間新開不久的火鍋店,惠顧後認為有相當質素,於是約我到這店來個聚餐;夏季時份,傍晚六點多的銅鑼灣街上顯得有點悶熱;這家位處位旺區鬧市中的地舖食店,從地鐵站一出來就望到,真的方便了怕熱人仕,可見其交通地理位置十分理想!此時不用排隊就可入場,例行的是好友與我量了體溫,掃了出行碼;店員引領我們安座在臨街的落地玻璃旁,可以順道欣賞夜晚繁華的銅鑼灣!而室內的設計風格走簡約路線,從顏色配搭以至牆飾,結合了漁村氣息(牆邊掛上幾個大筲箕),而且冷氣與抽風俱佳,讓人覺得很舒服;從餐牌上看,簡潔的設計讓人一目了然,鍋底及食物的選擇性屆中等水平,相當適合我們;因好友與我都是嗜辣者,而且好友上次也是選了川味麻辣湯底,今次想再照辦煮碗;但在落單時問了店員,據其介紹到最有本店特色的是仙鶴神針鍋及霸王藏嬌鍋,與好友商議後一致揀了霸王藏嬌鍋,再點了安格斯肥牛,宮廷格格肉,手打墨魚丸以及刀削麵;之後店員遞來了以仿古代食盒盛載的醬料,因此次選了偏向較清淡的湯底,所以指天椒,芫茜及豉油是必須的!好一個霸王藏嬌鍋,一上來時其材料豐富度讓人直呼勁爆;佈滿整個湯底有南瓜,娃娃菜

夏季時份,傍晚六點多的銅鑼灣街上顯得有點悶熱;

霸王藏嬌鍋
好一個霸王藏嬌鍋,一上來時其材料豐富度讓人直呼勁爆;
霸王藏嬌鍋
佈滿整個湯底有南瓜,娃娃菜,竹笙,花膠,再加一些蟲草花點綴其面!然後店員介紹到,最精華的是此湯湯底用了火腿,大量瘦肉,以及為數不少的原隻雞等材料,而且是長時間去熬製,兼且已隔好油;
霸王雞
開了爐,店員才遞來主角--霸王雞,就將這半隻半生熟的雞放入湯底中一齊熬煮,等到滾起了就先飲湯食配料;

霸王藏嬌鍋
過了幾分鐘後,空氣中已飄揚著雞湯的香氣;
花膠及雞湯
事不宜遲,與好友先來嚐味花膠及雞湯;一入口,湯底有中等的濃度,蔬菜的甜味已滲入其中,令到肉味不會過濃,各種食材的味道很平衡,加上鹹甜適中,喝了後真切覺得在暑熱天氣中有生津止渴之效!入口爽滑的花膠,咀嚼幾下頓有黏口感,其本味清鮮,一啖湯一口花膠的感覺十分正斗!
竹笙及雞湯
爽脆的竹笙吸收了更多食材的精華,有另一種美妙滋味;
霸王雞
作為主角的霸王雞肉質嫩滑,尤其是雞皮更油潤,完全沒有柴口的質地,蘸上少許自調的辣醬油,讓人吃得更過癮!待湯底再多滾一會,娃娃菜帶點腍滑時,配上湯底,清甜得太滋潤了!

以這鍋底的食物來說,兩人吃完已飽了一半,無論味道營養方面都極之到位;幸而我們點選其他食材的份量也剛剛好,所以加湯後就進入另一主題--打邊爐;
美國雪花肥牛
手切的美國雪花肥牛,以乾冰造成的霧化效果,襯托著肥牛呈現的胭脂色調,添加了仙氣!
美國雪花肥牛
以這雞湯來涮,還原了牛肉本味,加上雪花般的牛脂,只蘸丁點醬油已討喜了味蕾!

宮廷格格肉
然而,最有驚喜的是宮廷格格肉;
宮廷格格肉
經過甜美滋潤的湯底烚煮過後,不止於肉味與肉汁豐沛,以其厚度竟然保持著極度爽滑彈牙的質感,加上油脂的潤滑,品嚐起來發出的「索索」聲,可想而知的高質素,好友今趟也是首嚐兼大加讚賞!

手打墨魚丸
珠玉在前,手打墨魚丸也有高質的地方,鮮味突出,口感爽滑,以雞湯來涮也是佳偶天成!

刀削麵
最後來個飽肚的刀削麵,由於湯底吸收了更多食材的味道,再煮刀削麵,令麵底有著立體的層次--食麵不是只有麵味,從而更顯美味!

特色奶茶
其間的花絮,好友與店員閒聊了一會,店員送上了一樽特色奶茶;品嚐過後,只覺店家自家用心製作來供應的奶茶,茶味濃郁,與花奶撞出了花香,而且口感幼滑,兼得甜度輕巧,是以為之好茶!

地理位置理想,環境舒適,真材實料的養生鍋湯底,加上優質食材,這就是禾庭給我留下的印象!
2021-07-05
花膠及雞湯
竹笙及雞湯
特色奶茶
2021-07-21 97 浏览
這次在銅鑼灣覓食,在駱克道看到家新開的火鍋店,就決定進去吃吃吧。店舖環境挺大的,裝飾是中式風格。午市時間有套餐供應,店家主打是吃火鍋,還有特色小食供應🙈。-💥皇爺養生醉雞煲 HKD$178,近年主打養生,所以來個養生滋補的湯底☺。這個是半隻雞的份量,醉雞是分開另上的。湯底滾起聞到很香的酒味,味道清甜滋潤🥰。雞肉嫰滑味道鮮甜,口感煙韌不到雪味。湯底材料有杞子、准山、紅棗和黨蔘等等藥膳材料,用料十足味道很香🤩。-💥日本玫瑰黑豚肉 HKD$138 / 本地鮮滑牛肉片 HKD$88,這兩款肉肉顏色鮮豔,賣相很新鮮🤩。黑豚肉擺放到玫瑰花的樣子很美,肉質嫰滑肥瘦適中。牛肉片口感煙韌,牛味挺重的。-💥手打墨魚丸 HKD$48,這個一份有四粒,是店家自家製的丸類,賣相白雪雪的😍。每一粒也是人手做出來,所以會大小不一。墨魚丸爽口彈牙,吸入湯汁更鮮味。-💥紅油大腸 HKD$48 / 風味金磚炸豆腐 HKD$42,這兩款是熟食,是店家的特色小食。紅油大腸口感煙韌,味道帶微微辣味😆。金磚豆腐炸到金共色,做到外脆内軟的口感,但不會感到油膩。-💥撈起冰粉 HKD$38,吃完火鍋來個甜品下下火。面頭有山楂餅碎和提子

💥撈起冰粉 HKD$38,吃完火鍋來個甜品下下火。面頭有山楂餅碎和提子乾,令到口感更豐富,還有黑糖灑在面頭😆。冰粉口感滑滑的,吃的時間有種透心涼的感覺,跟甜甜的黑糖很配合。

💥禾庭手工樽仔奶茶 / 茶裹王無糖台式烏龍茶 HKD$18,飲品選擇雖然不多,但價錢不貴,可以點來邊吃邊喝。奶茶是店家自製飲品,奶茶茶味濃郁,甜度是回定的,個人喜歡少甜版本,若可選擇甜度就完美了😆。
食物質素不錯,食物價錢一般,下次再去吃午餐才行😛。
2021-07-21
2021-07-21 82 浏览
今日三人行去了銅鑼灣購物, 突然下大雨, 靈機一觸, 我們決定停下來, 找間食肆, 避雨又醫肚.禾庭手工火鍋,   餐廳門面闊,   裝修不俗, 入門 先量体溫.    待店員安排座位.餐廳燈光明亮,  整潔美觀, 座位分隔, 防疫功夫做得好.店員送來餐單及醬料架, 醬料有 六 款:  蔥粒, 莞茜, 炸蒜, 辣椒粒. 辣椒油,  自由選擇.飲品,  我們點了 茶裏王, 零度可樂, 夠凍又清涼.看餐單, 我們先點湯底,   分手工, 精選, 特式湯底, 食物款式多:  有 肉類, 海鮮, 蔬菜, 手工包餃, 特制小食. 特式手工火鍋配料,  此項好吸引,  大家都仲意, 於點菜紙上填寫了各人喜好, 落單簡單方便.  檯上設備電磁爐,  清潔方便.   湯底:  霸王藏嬌鍋,   個名好特別,  個湯好濃郁, 湯料有花膠, 杞子, 薑, 紅棗, 南瓜等, 材料十足! 主角 (藏嬌)  是原只雞,  浸藏於湯內,  雞好大只.  店員替我們將全雞剪開, 再放回鍋內滾,  慢慢可以吃雞肉.  花膠很厚, 肥美又大塊, 稔滑好口感,   店員提點我們先喝碗湯,  湯帶 藥材味可滋保養生, 濃郁
禾庭手工火鍋  餐廳門面闊,   裝修不俗,
入門 先量体溫.    待店員安排座位.
餐廳燈光明亮,  整潔美觀, 座位分隔, 防疫功夫做得好.
店員送來餐單及醬料架,
飲品,  我們點了 茶裏王, 零度可樂, 夠凍又清涼.
看餐單, 我們先點湯底,   分手工, 精選, 特式湯底,
檯上設備電磁爐,  清潔方便.
花膠很厚, 肥美又大塊, 稔滑好口感,   店員提點我們先喝碗湯,  湯帶 藥材味可滋保養生, 濃郁有雞味, 飲完湯又可以再飲!
 特式手工火鍋配料:   蝦兵愛上老油條
名字帶玩味, 老油條釀滿蝦膠, 炸得香脆.   一滾即吃.  好食!
再來一個特式手工配料:  頑皮蘇蝦仔,   即叫即制,  賣相好吸睛, 一客有六枝.  蘇蝦仔頑皮的站著

白色蝦膠包著去殼鮮蝦, 再鋪上金黃色蟹籽.
蝦肉彈牙爽口,  蝦味十足, 口感豐富.  好睇好食.
脆豬午餐肉, 一客有六枝, 每人兩塊, 餐肉已煎香,
用枝竹插著一起滾滾, 不會走散,  超好.
手切頂級小牛排,    牛小排肉質嫩滑,  油脂與肉形成美麗的圖案, 分佈均勻, 色澤鮮紅.
牛肉灼至剛熟即起, 吃起 來肉質焾滑,  鮮嫩牛味豐富, 整口滿滿的牛肉香味, 相當好吃, 味道出色.
宮庭格格肉, 豬肉切成方形, 入口好爽.
份量不少.
芫荽皮蛋豚肉餃  大只多料, 每只也是脹卜卜, 皮薄餡多, 芫荽皮蛋加豚肉 , 入口好食,  配啖濃湯底一起吃, 超正.
芝士腸,  這個 是行貨, 一般水準.
唐生菜  翠綠新鮮, 明顯是經揀選過,  份量亦都好多. 抵贊.
愛吃手工火鍋 , 因為食得新鮮又有特式.
此店食材新鮮, 價錢合理,  衛生又健康,  下次要和家人再來.
  • 蝦兵愛上老油條
  • 頑皮蘇蝦仔
  • 手切頂級小牛排
  • 宮庭格格肉
銅鑼灣又開了新的手工火鍋店、就在地鐵站C出口對面、地點便利。趁去開銅鑼灣買野順便去打邊爐試下。佢有幾個特色湯底、仙鶴神針鍋和霸王藏嬌鍋有雞、竹笙、花膠、桃膠等、好滋補、不過我地得兩個人都係簡單叫左個蕃茄薯仔鍋 拼芫茜皮蛋鍋、清清地、蕃茄薯仔鍋都幾足料、粟米超甜!第一次加入皮蛋的芸茜豚肉餸、皮蛋味幾重。「咪之年」呢個名好搞鬼、原來係蝦膠、墨魚滑釀海鮮冬菇、賣相有趣。蝦膠、墨魚滑層層夾著好爽滑、味道不錯。手打墨魚丸幾爽口彈牙日本玫瑰黑豚肉油份均勻薄薄一片、輕輕一灼就可吃、口感柔嫩、肉質香甜。當然少不了火鍋必備的唐生菜和竹笙~自家製禾庭手工樽仔奶茶茶味香好香滑。

第一次加入皮蛋的芸茜豚肉餸、皮蛋味幾重。

手打墨魚丸幾爽口彈牙

當然少不了火鍋必備的唐生菜和竹笙~

自家製禾庭手工樽仔奶茶茶味香好香滑。
2021-07-18 26 浏览
銅鑼灣高質打邊爐在附近逛街累了到這裏吃午餐。因為是下午的關係,食客很少,環境很好。我們點了:霸王藏嬌鍋:這個鍋很豐富,有黃油雞、花膠、竹笙、桃膠、南瓜和娃娃菜。黃油雞有半隻,在上菜後,staff會幫我們切件。在上菜的時候,鍋裏面的食物已經全熟,調味很淡,全是材料的原味,非常真材實料。雞肉很鮮嫩也很多肉,其他配菜份量也很多。手切頂級牛小排:牛肉軟稔,很有牛味。滾大概5秒就可以吃。手作韭菜餃:材料新鮮,很大一顆。調味適中,沒有味精。這裏的食物高質,很有水準;staff 也有禮貌。
銅鑼灣高質打邊爐

我們點了:

手切頂級牛小排:牛肉軟稔,很有牛味。滾大概5秒就可以吃。

手作韭菜餃:材料新鮮,很大一顆。調味適中,沒有味精。

手打稻庭烏冬

這裏的食物高質,很有水準;staff 也有禮貌。

2021-07-18 26 浏览
今日同朋友出街食飯,我地去左銅鑼灣打邊爐,手工火鍋朋友介紹我地就去試下啦餐廳環境簡潔乾淨,我地打開menu見到選擇都唔少!我地先決定左湯底先,我地叫左沙爹玉竹排骨湯底沙爹湯底超惹味啊足料又多排骨,仲可以食埋添我地叫左幾個餸,脆炸午餐肉必點炸到卜卜脆,外層香口,油膩感唔會好重!美國安格斯牛肉片,牛肉味道好濃郁好突出,入口好嫩滑啊火紅火綠安格斯牛肉丸牛肉質素高另外仲叫左懷舊鮮蝦雲吞,蝦肉爽口,原隻鮮蝦好足料最後叫左娃娃菜吸哂湯底精華
今日同朋友出街食飯,我地去左銅鑼灣打邊爐,手工火鍋
朋友介紹我地就去試下啦
沙爹湯底超惹味啊
足料又多排骨,仲可以食埋添
我地叫左幾個餸,脆炸午餐肉必點
火紅火綠安格斯牛肉丸
牛肉質素高
另外仲叫左懷舊鮮蝦雲吞,蝦肉爽口,原隻鮮蝦好足料
最後叫左娃娃菜吸哂湯底精華
2021-07-17 13 浏览
🍴日本玫瑰黑豚肉138 蚊🐖豚肉 整到好似玫瑰花甘幾靚 豚肉夠足料 因為係豚肉所以唔會太肥 食落幾軟林 再加薄切夠口感👍🏻 🍴手作芫荽皮蛋豚肉餃 68 蚊🐖🥟餃皮比較厚同彈牙 入面好至芫荽彈牙 皮蛋 好足料 食落入面仲有 d juicy既豚肉 好特別既自家製餃👍🏻🍴超甜粟米 38 蚊🌽好足料有兩條粟米 而且真係好甜 🍴風味金磚炸豆腐 42 蚊小食既炸豆腐 外皮厚同香脆。帶 d咸香 一咬開豆腐豆味香熱辣辣 十分唔錯 🍴霸王藏嬌鍋 268 蚊有黃油雞 花膠 竹笙 南瓜 爽滑既桃膠 🐥 蓮子 大葱 准山 藥膳味香濃 又帶有南瓜既香甜味🎃 雞肉上左枱 影完相後😂 職員就成隻雞拎番去切件 放番落煲 雞肉嫩滑彈牙 黃油味香 食下雞再飲下足料既老火湯 然後打邊爐 好正👍🏻 🍴脆炸響玲 68 蚊🔥即叫即炸既響玲 個皮好薄同香脆 就甘食又得 放落鍋煮3 秒內食都好滋味 正👍🏻#響玲 #花膠 #黃油雞 #皮蛋 #芫荽 #豚肉 #水餃 #黑豚肉 #火鍋 #打邊爐Score 平均分 <8/10>Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Decor&Hygie

🍴日本玫瑰黑豚肉138 蚊🐖

Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#禾庭手工火鍋
銅鑼灣駱克道487至489 號駱克駅地鋪
~~~~~~~~~~~~
2021-07-17
2021-07-15 20 浏览
哩間火鍋店除左有麻辣、養生湯鍋仲有蜆煲雞煲足料好味!我哋2個人叫左一個煲加四樣餸已經飽到行唔郁😂😂.🔸火焰鮮鮑花甲大盆雞煲($278)❤️上菜時店員幫我哋贊酒點火,做成火焰🔥,即刻香氣四溢!雞肉肥美嫩滑,而且好入味,另外仲有不少花甲同鮑魚,醬汁惹味好食!👍🏻.🔸蝦兵愛上老油條($88)脆卜卜嘅老油條釀左啲蝦滑,擺落湯底中淥幾秒,油條吸哂啲湯汁,口感外脆內彈牙,yummy。.🔸美國安格斯肥牛($158)❤️脂肉相間嘅紋理,鮮色嘅肉色,一睇就知係靚牛!咬落鬆軟,入口即化,牛味香濃,好食!.🔸薑汁黃沙豬膶($68)豬膶大塊,稍為焯一陣就食得,幾鮮嫩,薑汁入味。.🔸風味金磚炸豆腐($42)炸得非常香脆,豆腐好嫩,口感好正!面頭灑上椒鹽,食落香口。
哩間火鍋店除左有麻辣、養生湯鍋
仲有蜆煲雞煲
足料好味!
我哋2個人叫左一個煲加四樣餸
已經飽到行唔郁😂😂

🔸火焰鮮鮑花甲大盆雞煲($278)❤️

🔸蝦兵愛上老油條($88)

🔸美國安格斯肥牛($158)❤️

🔸薑汁黃沙豬膶($68)
豬膶大塊,稍為焯一陣就食得,幾鮮嫩,薑汁入味。

🔸風味金磚炸豆腐($42)
炸得非常香脆,豆腐好嫩,口感好正!面頭灑上椒鹽,食落香口。
👉香港人真係好鍾意打邊爐,日日三十幾度🔥高温都一於少理。友人上次經過,話想試新開嘅《禾庭手工火鍋》,今日趁早咗放工,提早食晚餐~.👆一入到嚟一眾年輕人殷勤招待,細心推介⋯📌《霸王藏嬌鍋》$268 ~ 呢個鍋預設已🈶️半隻黃油雞、花膠、桃膠、竹笙、蟲草花、南瓜、娃娃菜,加入大量杞子、紅棗⋯一上枱已香氣四溢,店員會幫忙撈起半隻雞入廚房斬件。👉雞件回鍋後,要再㷛一陣出味,湯頭完全唔同晒。成煲都真材實料,越煲越香濃。材料精髓完全溶入湯中~📌頑皮蘇哈仔 $108 ~ 一客6⃣️件嘅《頑皮蘇哈仔》係墨魚滑包住鳯尾蝦🦐,隻蝦算幾大隻又爽甜,墨魚滑外黏上蝦子,賣相一流,竹枝串起玩味十足~色香味俱全嘅必點推介👍📌脆炸響鈴 $68 ~ 即炸嘅響鈴充滿豆香,放入鍋中2⃣️秒撈起,索🈵️上湯即成鮮甜響鈴🔔📌蝦兵愛上老油條 $88 ~ 油炸鬼釀上蝦滑,上枱熟辣辣,即食或放湯均可!蝦滑彈牙,油炸鬼脆卜卜,雙重口感😊📌手作芫荽皮蛋豚肉餃 $68 ~ 入口充🈵️皮蛋味道,反而芫荽味不及皮蛋味突出。味道新鮮夠特別‼️
👉香港人真係好鍾意打邊爐,日日三十幾度🔥高温都一於少理。
👆一入到嚟一眾年輕人殷勤招待,細心推介⋯

2021-07-09
手作芫荽皮蛋豚肉餃
在銅鑼灣逛了一圈,和太太都走累了,路經駱克道時看到這間火鍋店,從店外看上去感覺不錯,便決定一試位置(10/10):駱克駅地舖,對面就是銅鑼灣站C出口,附近就有Sogo,出一條街就是軒尼詩道,非常方便環境(9/10):餐廳燈光夠,裝修比較現代,店的面積不大,餐椅算不少而且舒適,每枱設有在使用時蓋住的電池爐,感覺衛生服務(8/10):餐廳提供消毒潔手液,入座後會提供清水,未上菜會先上六格的火鍋醬料,而上菜時會一一介紹食物食物(9/10):餐廳沒有任食,換來就是更高質的食材,其中更有不少特色食材供選擇秘製沙嗲鍋 $98我和太太向來也不大重視湯底,於是便選了最「大路」的沙嗲鍋,不過亦有驚喜,湯底香氣洋溢,而湯內的炸芋頭條經煮時後軟淋入味蝦兵愛上老油條 $88上文也說餐廳提供特色食材,這一款店家推薦之一。用上蟹子及蝦滑釀油炸鬼,只需稍為煮熱就可食用,因為是油炸鬼所以很香脆,而蝦滑及蟹子味道鮮甜而有口感,頗有新意手切頂級小牛排 $198餐廳的牛肉質素值得一讚,上枱時會有乾冰的煙霧效果,牛小排份量頗多,肉色鮮紅,油脂分佈整佳,煮後相當嫩滑而鮮味,十分出色手切頂級封門柳 $178同樣有煙霧效果,封門柳

位置(10/10):

蝦兵愛上老油條 $88

手切頂級小牛排
手切頂級小牛排 $198

手切頂級封門柳 $178
同樣有煙霧效果,封門柳肉色深紅,一片片連住的牛肉夾起時會散開,感覺新鮮,煮後牛味突出香味十足,咬下卻完全不韌

原隻鳳尾蝦餃
原隻鳳尾蝦餃 $98
餐廳竟然將整隻鳳尾蝦做成蝦餃,用上雲吞皮包住蝦膠,然後再包住鳳尾蝦,而鳳尾蝦很新鮮而肉質堅實,蝦膠鮮甜香滑,整體口感相當飽滿,很有特色

手作芫茜皮蛋豚肉餃
手作芫茜皮蛋豚肉餃 $68
豚肉餃有六隻,擺碟精美,餃子皮薄適中,除了豚肉味香外,芫茜及皮蛋味同樣突出,有多層味感

可樂
可樂 $12
打邊爐當然要喝可樂,餐廳收費也算合理

總結一下,這家餐廳的位置及環境都很好,而食物亦頗有新意及質素高,價錢亦算合理,單是食高質的牛肉已經很值得呢

🌺禾庭手工火鍋
原隻鳳尾蝦餃
手作芫茜皮蛋豚肉餃
可樂
2021-07-04 66 浏览
母親大人一向對火鍋都有所鍾情,我亦因為她而愛上了火鍋,剛巧朋友又向我推介「禾庭手工火鍋」,最終我便決定在我們二人都有空閒的日子前來品嚐。這裏的設計簡單中帶有格調,顏色柔和,配以竹製品作為裝飾,給我一種日式而和諧的感覺。霸王藏嬌鍋由於我們都相當肚餓,所以沒有多想,一看到餐牌上必食的手工火鍋中就要把它點下來。必食的手工火鍋主要有兩款,分別為「仙鶴神針鍋」和「霸王藏嬌鍋」。結果,相對地我們比較喜歡吃雞肉多於乳鴿,所以最終便選了霸王藏嬌鍋。霸王藏嬌鍋配以黃油雞、花膠、竹笙、南瓜、娃娃菜和桃膠製成的手工火鍋,材料豐富便不用多說,當中的花膠和桃膠都有養顏功效,對於女士是說絕對是恩物,所以我們亦特別鍾情於這個手工火鍋。店員三番提醒我們,湯頭滾起的時候,先呷一口湯頭來品嚐湯頭的鮮甜和原味,結果湯頭絕對沒有令我們失望!湯頭富有黃油雞的香味,又沒有蓋過花膠的鮮味,同時它還保持了南瓜和娃娃菜的清甜,所以喝上去特別清新美味,難怪愛喝湯的母親大人也喝過不停!評論完湯頭過後,一定要評論他們的湯料,湯料中的黃油雞有半隻之多,店員還細心的先讓我們拍下照片,然後再將黃油雞分件,值得一讚!黃油雞肉味香濃又不肥膩,配上爽脆

霸王藏嬌鍋

評論完湯頭過後,一定要評論他們的湯料,湯料中的黃油雞有半隻之多,店員還細心的先讓我們拍下照片,然後再將黃油雞分件,值得一讚!黃油雞肉味香濃又不肥膩,配上爽脆清甜的娃娃菜、鮮味十足的花膠、香甜的南瓜、爽口的竹笙、桃膠和清甜的湯頭在一起,實在美味得令人回味!

蝦兵愛上老油條

在未評論火鍋配料之前,一定要先稱讚他們的店員,當我們點過火鍋湯底後,店員細心的看看我們點下的食物,還給予我們溫馨提示,說我們剛才所點的火鍋湯底已有很多配料,所以接着點的食物不用那麼多,避免我們多花了錢,同時又不會浪費食物。

蝦兵愛上老油條其實就是蟹籽和蝦滑釀油炸鬼,而它有兩種食法,店員教我們先把它咬一口品嚐它的原味和質感,然後再把它放入湯頭一會兒再吃。

正因如此,我們亦跟着他建議的方法來吃蝦兵愛上老油條,在未把它放入湯頭前,我們先咬一口。蝦兵愛上老油條香脆可口,蝦膠鮮甜中又帶點彈牙,這樣吃上去有種在吃蝦多士的感覺。然後,我們再把它放入湯頭一會兒再吃,這樣吃上去它還有點脆身,而它吸收了湯頭的精華後,令其本身的鮮甜味變得更有層次,實在出色!
手作頂級牛小排 (小)

來得吃火鍋,又怎能不點牛肉呢? 看到餐牌上手作頂級牛小排是他們必食的item,所以我們亦二話不說把它點下來。

雖然我們點的牛小排屬於少份量,但是它來到的時候一點也不少,絕對足夠滿足饞嘴的我們!

牛小排肉質嫩滑,牛肉味香濃又不失甘香,這麼美味,難怪是必點的item!
手打墨魚丸 (小)

墨魚丸爽口彈牙中還吃到有一些墨魚粒在內,所以口感相當好,墨魚味又相當香濃,真的不錯!
唐生菜

吃過這麼多食物後,再吃爽脆清甜的唐生菜來中和一下,實在適合不過!

手作芫荽皮蛋豚肉餃

甚麼雲吞和水餃就吃得多,手作芫荽皮蛋豚肉餃就第一次見,而我又是皮蛋控,所以我實在沒有可能不把它點下來。

芫荽皮蛋豚肉餃沒有一般的雲吞或水餃那種紮實的口感,大概都是因為這餃子內裏主要是皮蛋和芫荽,還有少許豚肉。但是作為皮蛋控的我就非常喜歡,皮蛋甘香可口,配上清新的芫荽和少許豚肉後,沒有膩滯感之餘還非常討好!

這裏的食物和火鍋湯底的質素實在不容置疑,食材高質又美味,環境又舒適,更重要的是這裏一流的服務!

他們的服務細心又非常有禮貌,整個用餐過程中,店員都一直留意著每一位客人的需要,又經常提點每一個細節。有這麼好的服務,實在令人欽佩又給予人賓至如歸的感覺!
2021-06-28
2021-07-01 176 浏览
銅鑼灣開左間手工火鍋!其實心諗:手工火鍋即係咩呢今晚食左就知係咩料!原來手工火鍋主要係將個鍋整得特別精緻霸王藏嬌鍋見到有「必食」呢個字,加上又有養生食材,二話不說就揀左呢個鍋了有黃油雞、竹笙、桃膠、花膠、南瓜!滾起後,店員就將隻雞撈起,再切件隻雞真係黃油雞黎架雞肉非常嫩滑,雞香又夠濃!同埋撈起有助隔起啲雞油,令個湯無咁油膩一定要先飲幾碗湯味道好清甜,帶出雞香味,同時亦有黨蔘、川弓白芍嘅香味,但味道唔會好濃,唔會搶左主角雞嘅味道花膠都好足料,好大件手作芫荽皮蛋豚肉餃呢款餃子好特別,將啲皮蛋blend碎左,令口感幼細啲,不過皮蛋味好濃!反而芫荽味唔太突出!我本身係為左芫荽而點的,所以就覺得有啲失色不過如果鍾意食皮蛋的就一定會好鍾意食!頑皮蘇蝦仔個名好搞鬼其實係墨魚滑配蝦隻!可以食到兩個口感墨魚滑嘅軟滑&蝦嘅爽彈,口感好正!墨魚滑嘅墨魚味好香,仲有啲墨魚粒添風味金磚炸豆腐呢個豆腐真係極力推介外層夠脆,包裹住中間滑溜溜嘅豆腐,勁好食撈起冰粉好鍾意冰粉果種口感,滑嘟嘟似啫喱,加埋山楂餅及提子乾,令口感更豐富仲有黑糖令味道更有層次!阿薩姆奶茶呢支樽仔奶茶係自家製的,茶底香濃而不澀,茶味好香
銅鑼灣開左間手工火鍋!其實心諗:手工火鍋即係咩呢
今晚食左就知係咩料!
原來手工火鍋主要係將個鍋整得特別精緻

霸王藏嬌鍋

有黃油雞、竹笙、桃膠、花膠、南瓜!
滾起後,店員就將隻雞撈起,再切件

隻雞真係黃油雞黎架
雞肉非常嫩滑,雞香又夠濃!
同埋撈起有助隔起啲雞油,令個湯無咁油膩

一定要先飲幾碗湯

花膠都好足料,好大件

手作芫荽皮蛋豚肉餃

我本身係為左芫荽而點的,所以就覺得有啲失色

不過如果鍾意食皮蛋的就一定會好鍾意食!

頑皮蘇蝦仔
個名好搞鬼
其實係墨魚滑配蝦隻!

可以食到兩個口感

墨魚滑嘅軟滑&蝦嘅爽彈,口感好正!
墨魚滑嘅墨魚味好香,仲有啲墨魚粒添

風味金磚炸豆腐
呢個豆腐真係極力推介

外層夠脆,包裹住中間滑溜溜嘅豆腐,勁好食

撈起冰粉
好鍾意冰粉果種口感,滑嘟嘟似啫喱,
加埋山楂餅及提子乾,令口感更豐富

仲有黑糖令味道更有層次!

阿薩姆奶茶
呢支樽仔奶茶係自家製的,茶底香濃而不澀,
茶味好香

2021-06-29
  • 霸王藏嬌鍋
  • 風沙金磚炸豆腐
  • 阿薩姆奶茶
  • 撈起冰粉
2021-06-30 22 浏览
銅鑼灣新開咗間手工火鍋店「禾庭」🍲 環境時尚整潔,大理石桌面乾淨闊落。湯底選擇有成14款咁多,最愛食辣嘅我哋,揀咗特色川味麻辣鍋🔥 個湯底幾足料,有齊花椒八角辣椒🌶️辣度啱啱好。我哋想再食辣啲,叫廚師特登調配咗一份麻辣醬,倒咗少少落湯底,火程度即刻提升,辣得好刺激啊!🌶️🔥🌶️🔥🌶️🥵首設頂級牛小排(小) $198佢哋嘅火鍋配料賣相都幾唔錯,幾有心思擺盤。特別係個牛小排,一上枱煙霧離漫,好似仙境咁😆 牛小排脂肪分布均勻,食落口幾淋身,配麻辣芫荽好夾👍🏻宮廷格格肉$88呢個幾值得推薦👍🏻 係豬頸肉切到一格格咁,肉質好彈牙爽口,好好味😋黑松露墨魚滑$98呢個都好正!淡淡黑松露配爽口黑魚,烚幾下就熟,辣辣地好味😋台灣鴨血$78麻辣鍋當然要點鴨血啦,Q彈口感,麻麻辣辣係我最愛❤️😆田園五色蔬菜盤 $88分別有生菜,娃娃菜,菇類,超甜粟米,蕃茄仔,紅蘿蔔片,好豐富。個粟米真係超甜!紅薯粉$38比較幼身,似粉絲多啲,煮幾下就食得,好掛湯😍 食到好飽飽😌餐廳環境好大,坐落去都好舒服

首設頂級牛小排(小) $198

宮廷格格肉$88

黑松露墨魚滑$98
呢個都好正!淡淡黑松露配爽口黑魚,烚幾下就熟,辣辣地好味😋

台灣鴨血$78
麻辣鍋當然要點鴨血啦,Q彈口感,麻麻辣辣係我最愛❤️😆

田園五色蔬菜盤 $88

紅薯粉$38
比較幼身,似粉絲多啲,煮幾下就食得,好掛湯😍 食到好飽飽😌

餐廳環境好大,坐落去都好舒服