2021-07-01 176 浏览
銅鑼灣開左間手工火鍋!其實心諗:手工火鍋即係咩呢今晚食左就知係咩料!原來手工火鍋主要係將個鍋整得特別精緻霸王藏嬌鍋見到有「必食」呢個字,加上又有養生食材,二話不說就揀左呢個鍋了有黃油雞、竹笙、桃膠、花膠、南瓜!滾起後,店員就將隻雞撈起,再切件隻雞真係黃油雞黎架雞肉非常嫩滑,雞香又夠濃!同埋撈起有助隔起啲雞油,令個湯無咁油膩一定要先飲幾碗湯味道好清甜,帶出雞香味,同時亦有黨蔘、川弓白芍嘅香味,但味道唔會好濃,唔會搶左主角雞嘅味道花膠都好足料,好大件手作芫荽皮蛋豚肉餃呢款餃子好特別,將啲皮蛋blend碎左,令口感幼細啲,不過皮蛋味好濃!反而芫荽味唔太突出!我本身係為左芫荽而點的,所以就覺得有啲失色不過如果鍾意食皮蛋的就一定會好鍾意食!頑皮蘇蝦仔個名好搞鬼其實係墨魚滑配蝦隻!可以食到兩個口感墨魚滑嘅軟滑&蝦嘅爽彈,口感好正!墨魚滑嘅墨魚味好香,仲有啲墨魚粒添風味金磚炸豆腐呢個豆腐真係極力推介外層夠脆,包裹住中間滑溜溜嘅豆腐,勁好食撈起冰粉好鍾意冰粉果種口感,滑嘟嘟似啫喱,加埋山楂餅及提子乾,令口感更豐富仲有黑糖令味道更有層次!阿薩姆奶茶呢支樽仔奶茶係自家製的,茶底香濃而不澀,茶味好香
銅鑼灣開左間手工火鍋!其實心諗:手工火鍋即係咩呢
今晚食左就知係咩料!
原來手工火鍋主要係將個鍋整得特別精緻

霸王藏嬌鍋

有黃油雞、竹笙、桃膠、花膠、南瓜!
滾起後,店員就將隻雞撈起,再切件

隻雞真係黃油雞黎架
雞肉非常嫩滑,雞香又夠濃!
同埋撈起有助隔起啲雞油,令個湯無咁油膩

一定要先飲幾碗湯

花膠都好足料,好大件

手作芫荽皮蛋豚肉餃

我本身係為左芫荽而點的,所以就覺得有啲失色

不過如果鍾意食皮蛋的就一定會好鍾意食!

頑皮蘇蝦仔
個名好搞鬼
其實係墨魚滑配蝦隻!

可以食到兩個口感

墨魚滑嘅軟滑&蝦嘅爽彈,口感好正!
墨魚滑嘅墨魚味好香,仲有啲墨魚粒添

風味金磚炸豆腐
呢個豆腐真係極力推介

外層夠脆,包裹住中間滑溜溜嘅豆腐,勁好食

撈起冰粉
好鍾意冰粉果種口感,滑嘟嘟似啫喱,
加埋山楂餅及提子乾,令口感更豐富

仲有黑糖令味道更有層次!

阿薩姆奶茶
呢支樽仔奶茶係自家製的,茶底香濃而不澀,
茶味好香

2021-06-29