2025-01-14 410 浏览
禪價錢: $56(?)/ $138/ $118/ $108/ $48好味程度: 4/5服務🍴: 3.7/5環境🗾: 3.7/5性價比🥢: 3.7/5回頭率😚: 3.7/5-Tera的souffle pancake可能好多人都聽過,佢哋呢排都喺沙田新城市開咗一間和風Cafe,冇平時嘅疏乎厘賣,但係有窩夫同埋刨冰🥰 食完之後覺得份量好多,係少有食得飽嘅Cafe!同埋主食嘅味道都唔錯。-✅唐揚炸雞。外層粉漿唔會太厚,而雞肉係有調味的,甜香甜香,炸得香脆。加他他醬食perfect match🤪-✅美國安格斯牛肉月見丼飯。珍珠米淋上足夠的燒汁,就咁食已經好上癮。🍚好多嘅同事牛肉都好多,唔會出現剩好多飯嘅現象👍🏻安格斯牛肉薄片好軟嫩,熟度剛好,又肥美,有牛脂味👅 加埋隻日本蛋黃呢個組合不得了,令到飯更濕潤又有蛋香😋-✅✅吉列大蝦四隻白咖喱烏冬。呢個白咖喱烏冬好食過之前佐敦好高人氣個個🤩薯仔加忌廉,造成好似雲朵的頂層。下面嘅咖喱有牛肉粒洋蔥粒,口味偏甘甜的微辛,比平時的日式咖哩惹味小小。撈勻個頂層的薯仔忌廉,入口超級滑溜,每一條烏冬都掛滿醬汁🥳烏冬夠粗又煙靭,成個口感好正。份量多到食完超滿足😌吉列炸

好味程度: 4/5
服務🍴: 3.7/5
環境🗾: 3.7/5
性價比🥢: 3.7/5
回頭率😚: 3.7/5

✅✅吉列大蝦四隻白咖喱烏冬。呢個白咖喱烏冬好食過之前佐敦好高人氣個個🤩薯仔加忌廉,造成好似雲朵的頂層。下面嘅咖喱有牛肉粒洋蔥粒,口味偏甘甜的微辛,比平時的日式咖哩惹味小小。撈勻個頂層的薯仔忌廉,入口超級滑溜,每一條烏冬都掛滿醬汁🥳烏冬夠粗又煙靭,成個口感好正。份量多到食完超滿足😌吉列炸蝦就正常,外皮比較厚,勝在炸得夠脆。

🆗楊枝甘露刨冰。大過個頭的冰!係日式綿密水做的刨冰,入口都幾細膩😊但淋上的芒果汁比較甜,唔係天然的🥭味道。同埋入面有椰果蒟蒻等配料,都係偏甜的。面頭有柚子肉+奶蓋😬有奶蓋的部分比較好食!creamy得來有奶香。

🆗豆腐花咖啡。係一杯普通的熱latte,底部加豆腐花。味道上唔係好突出豆的元素,係口感。建議溝啲豆漿味道會更突出😉
白咖喱烏冬超好食😗 推薦!d主食刨冰份量都好多。
2025-01-13 288 浏览
位於新城市一期一樓餐廳日系簡約風主打白咖喱,日式刨冰🔸平日晚餐二人前 🩵沙律x2🩵磯煮鮑魚(2隻)🆙 口感煙韌彈牙🩵美國牛小排月見蛋丼 🆙 牛小排質地鮮嫩,油脂平均再撈埋「曉」日本生食蛋,啖啖都好滿足🩵吉列大蝦白咖喱烏冬吉列大蝦炸到好香脆🍤點沙律醬同咖哩都好好食白咖喱烏冬上層係忌廉薯蓉下層係濃郁帶微辣嘅咖喱烏冬食既時候撈埋,味道好濃郁微辣咖喱薯仔烏冬烏冬夠彈牙😋🩵百香果梳打 🆙開胃飲品,酸酸甜甜🩵日式抹茶紅豆鮮奶 🆙完美組合,而且抹茶香濃,紅豆軟硬適中🩵楊枝甘露刨冰 (期間限定) 🆙味道少有~所以試試的確係楊枝甘露味口感夠綿,無冰碎🍧
位於新城市一期一樓
餐廳日系簡約風
主打白咖喱,日式刨冰

🔸平日晚餐二人前
🩵沙律x2
🩵磯煮鮑魚(2隻)🆙
口感煙韌彈牙
🩵美國牛小排月見蛋丼 🆙
牛小排質地鮮嫩,油脂平均
再撈埋「曉」日本生食蛋,啖啖都好滿足
🩵吉列大蝦白咖喱烏冬
吉列大蝦炸到好香脆🍤
點沙律醬同咖哩都好好食
白咖喱烏冬上層係忌廉薯蓉
下層係濃郁帶微辣嘅咖喱烏冬
食既時候撈埋,味道好濃郁微辣咖喱薯仔烏冬
烏冬夠彈牙😋
🩵百香果梳打 🆙
開胃飲品,酸酸甜甜
🩵日式抹茶紅豆鮮奶 🆙
完美組合,而且抹茶香濃,紅豆軟硬適中
🩵楊枝甘露刨冰 (期間限定) 🆙
味道少有~所以試試
的確係楊枝甘露味
口感夠綿,無冰碎🍧
2025-01-12 300 浏览
美國安格斯牛月見蛋丼 配味増湯 抵食仲要好食😋正👍🏻非常嫩滑嘅牛肉 鮮甜可口吉列大蝦白咖喱烏冬 哇上面嗰層醬配搭佢嘅白咖喱不得了 實在太適合我呢啲重口味人士而且餐加16仲有枝豆食有芝士年糕,亦都可以有炸雞翼玫瑰桃膠紅棗奶 亦都係我冬天至愛嘅甜品抹茶控嘅我亦都忍唔住叫咗呢一個抹茶刨冰我想講入邊仲有紅豆芋圓三百幾蚊成枱都係根本都食唔晒😆超級超級滿足日式抹茶紅豆鮮奶 😆最鍾意飲抹茶紅豆冰所以呢間餐廳我係會再嚟嘅,因為真係價性比高驚喜驚喜,好吃好吃,便宜便宜

而且餐加16仲有枝豆食

有芝士年糕,亦都可以有炸雞

玫瑰桃膠紅棗奶 亦都係我冬天至愛嘅甜品

抹茶控嘅我亦都忍唔住叫咗呢一個抹茶刨冰

我想講入邊仲有紅豆芋圓
三百幾蚊成枱都係根本都食唔晒😆超級超級滿足

日式抹茶紅豆鮮奶 😆最鍾意飲抹茶紅豆冰

所以呢間餐廳我係會再嚟嘅,因為真係價性比高
驚喜驚喜,好吃好吃,便宜便宜

2025-01-11 300 浏览
今日同朋友係沙田試左一間日式木系cafe環境乾淨都幾舒服平日夜晚時段7點前都未算太多人佢地都幾多款式選擇有丼飯、有白咖哩、又有甜品都幾吸引朋友叫左主打創意日式料理 - 白咖哩烏冬「吉列豬鞍,白咖哩烏冬 $178」豬鞍比平時食既豬扒肥美啲咬落去比較juicy唔會鞋,用左吉列方式去炸好鬆化白咖啡烏冬都好好味上面有一層cream加埋咖哩汁好滑我就叫左「蒲燒原條鰻魚丼飯 $168」佢份量都幾多原條鰻魚都肥美多肉最後一定要叫甜品啦窩夫需要等15-20分鐘建議差唔多食完就叫定我鍾意食窩夫叫左「白桃伯爵茶窩夫 $108」伯爵茶味都幾出配埋白桃都幾清新天氣咁凍一定配返杯熱飲佢地既特色花茶都不錯幾大杯熱檸檬薑伯爵茶 $58熱洛神花水果茶 $58如果想同朋友黎食飯靜靜地傾下計呢間餐廳都不錯📍 禪 ZEN by Tera @zen_by_tera沙田沙田正街18-19號新城市廣場一期1樓109號舖
今日同朋友係沙田試左一間日式木系cafe
環境乾淨都幾舒服
平日夜晚時段7點前都未算太多人
佢地都幾多款式選擇
有丼飯、有白咖哩、又有甜品都幾吸引

朋友叫左
主打創意日式料理 - 白咖哩烏冬
「吉列豬鞍,白咖哩烏冬 $178」
豬鞍比平時食既豬扒肥美啲
咬落去比較juicy
唔會鞋,用左吉列方式去炸
好鬆化
白咖啡烏冬都好好味
上面有一層cream
加埋咖哩汁好滑

我就叫左
「蒲燒原條鰻魚丼飯 $168」
佢份量都幾多
原條鰻魚都肥美多肉

最後一定要叫甜品
窩夫需要等15-20分鐘
建議差唔多食完就叫定
我鍾意食窩夫
叫左「白桃伯爵茶窩夫 $108」
伯爵茶味都幾出

呢間餐廳都不錯

📍 禪 ZEN by Tera @zen_by_tera
沙田沙田正街18-19號新城市廣場一期1樓109號舖

2025-01-11 247 浏览
新城市廣場餐廳一向不便宜,坐落底層尾鋪「禪」,晚餐二人前卻非常有驚喜!「禪」走日式風格,佈局錯落有致,有吧枱位可以選擇,枱面闊落不侷促,I 人至愛😆套餐我哋就冇揀麵豉湯,選擇加錢升級飲品—「日式抹茶紅豆鮮奶」、「紫薯鮮奶」,前者我就比較鍾意,紅豆同綠茶配合得啱啱好,配合鮮奶香味,層次分明👍輕食有三款可以選擇,選擇咗「明太子玉子燒」 切成四舊小方塊,一啖一口剛剛好!「美國安格斯牛肉月見蛋丼」牛肉有點焦香感,以黑椒、鹽煎成七成熟,牛油香味重,即打日本蛋,混合珍珠米,相當野味!😛「明太子蟹肉意粉」日式意粉嘅代表,明太子醬厚重,配上蟹籽、絲絲蟹肉,合格有餘!😜另外我哋仲叫咗「日式照燒雞扒·白咖喱」,好耐冇食過白咖喱,日式白咖喱用咗忌廉做面層,底層則咗甜咖喱+薯蓉混合而成,口感會比一般咖喱滑,而且咖喱汁非常掛身,值得選擇!👍另外甜品仲可以選擇加$78 刨冰 ,期間限定「楊枝甘露刨冰 」一定不容錯過!|晚餐二人前 $438|✦ 沙律✦ 明太子玉子燒✦ 明太子蟹肉意粉✦ 美國安格斯牛肉月見蛋丼✦ 日式抹茶紅豆鮮奶 +$12✦ 紫薯鮮奶 +$10✦ 楊枝甘露刨冰 |期間限定 +$78日式照燒雞扒·白咖

|晚餐二人前 $438|
✦ 紫薯鮮奶 +$10
✦ 楊枝甘露刨冰 |期間限定 +$78
日式照燒雞扒·白咖喱 $108
2025-01-10 288 浏览
同朋友去咗沙田新城市食飯,揀咗呢間新開嘅日式料理❤️裝修以木系為主, 門口仲有啲燈籠裝飾, 感覺好簡約~南蠻炸雞白咖喱烏冬炸雞球熱辣辣脆卜卜,炸粉好薄,雞肉都好嫩滑~烏冬上邊係滿滿嘅忌廉薯蓉, 賣相好特別! 咖喱唔會好辣,配埋上邊嘅薯蓉,味道都幾夾,唔會好漏, 幾惹味~🤤美國安格斯牛月見蛋丼牛肉五成熟,肉質軟熟,幾重牛味,唔會好鞋口~配埋生雞蛋喺上面, 整個賣相好吸引!成個配搭加埋飯食好夾~食到停唔到口🤭白桃刨冰刨冰成個係淡淡嘅粉紅色, 賣相都幾靚~入邊仲有好多果肉添, 旁邊有啲白桃汁可以自己加入去! 😋白桃汁味道好鮮甜,唔係糖漿~成個配搭都唔會好甜, 味道剛剛好, 幾好食!員工好有禮貌,而且都幾貼心,我哋落單嘅時候每組食物佢都有詳細講清楚係有啲咩同埋問我地接唔接受到~ 平日晚市時段都幾多人, 本身舖頭唔係好大,下次嚟要記住book位先得~
同朋友去咗沙田新城市食飯,揀咗呢間新開嘅日式料理❤️
裝修以木系為主, 門口仲有啲燈籠裝飾, 感覺好簡約~

南蠻炸雞白咖喱烏冬
炸雞球熱辣辣脆卜卜,炸粉好薄,雞肉都好嫩滑~
烏冬上邊係滿滿嘅忌廉薯蓉, 賣相好特別!

美國安格斯牛月見蛋丼
牛肉五成熟,肉質軟熟,幾重牛味,唔會好鞋口~
配埋生雞蛋喺上面, 整個賣相好吸引!
成個配搭加埋飯食好夾~食到停唔到口🤭

白桃刨冰
刨冰成個係淡淡嘅粉紅色, 賣相都幾靚~
成個配搭都唔會好甜, 味道剛剛好, 幾好食!

🥘吉列豬鞍白咖喱鳥冬哇!為咗佢去都冇失望!佢嘅咖喱好香濃,有一點點辛辣,仲有牛肉香。上面係由馬鈴薯同埋新鮮奶油打製而成,口感比較豐盈,唔會太膩。佢嘅set dinner可以揀其他嘢,我就揀咗吉列豬鞍,超級大份,而且好厚,夠酥脆,配埋白咖喱濃郁又香滑,好正!🍛🐖🥩美國牛小排月見蛋丼呢個都幾有驚喜🤩牛小排嫩滑多汁,真係做到五成熟,又唔會覺得太生。蛋黃一撈勻飯🍳🐂 飯都吸晒啲精華,好正!😍🍵日式抹茶紅豆鮮奶抹茶味好香濃,紅豆又甜,仲有鮮奶中和咗茶嘅苦~🍵🥛我仲加埋奶蓋,奶蓋滑滑嘅,飲完滿足度💯!💚🍰抹茶蛋白卷抹茶味超濃郁,我覺得有啲偏苦,配埋紅豆食就啱啱好。成個甜品都好精緻,好啱影相!📸

🥘吉列豬鞍白咖喱鳥冬

🥩美國牛小排月見蛋丼

🍵日式抹茶紅豆鮮奶

🍰抹茶蛋白卷
2025-01-09 235 浏览
沙田店不是很大,分別有二人、四人同吧枱。磯煮鮑魚(2隻)磯煮鮑魚咬口有彈性,肉質嫩唔會韌,配上蟹籽更感鮮味,層次感豐富。吉列大蝦白咖喱烏冬吉列大蝦炸漿薄,冇油淰淰⋯⋯食到蝦嘅鮮味,蝦肉口感爽。白烏東望落白雪雪,拌勻後就見到(啡色)咖喱,烏東掛滿汁,但唔會太杰撻撻,薯仔咖喱味濃厚,帶一點微辣,好食嘅白咖喱烏東。蒲燒原條鰻魚蒲燒鰻魚的外層烤得微焦,醬汁帶出香甜味,入口感到肉質鮮嫩有彈性,唔會太乾。白飯軟糯連同紫菜加醬汁,令鰻魚飯更有滿足感。玫瑰桃膠紅棗奶好養生嘅飲料,材料豐富,入口有玫瑰嘅香,亦食到杞子、紅棗、桃膠、圓肉、黑桑葚子,飲落口感滑溜,唔覺好甜,好滋潤嘅飲品。洛神花水果茶肉桂香味撲鼻,洛神花顏色好靚,水果有蘋果、橙、士多啤梨,生果嘅香甜溶在洛神花茶中,飲落清香酸甜。
沙田店不是很大,分別有二人、四人同吧枱。

磯煮鮑魚(2隻)

吉列大蝦白咖喱烏冬
吉列大蝦炸漿薄,冇油淰淰⋯⋯食到蝦嘅鮮味,蝦肉口感爽。

蒲燒原條鰻魚

玫瑰桃膠紅棗奶

洛神花水果茶
2025-01-08 299 浏览
“日式照燒雞扒白咖喱烏冬”($108)“蒜香櫻花蝦大蝦意粉”($138)“白桃刨冰”($98)之前食過Tera嘅pancake覺得好正🥞知道佢地喺沙田開咗分店Zen禪主打日式和洋風嘅菜式餐廳以木系為主調,感覺好舒適☺️首先點咗日式照燒雞扒白咖喱烏冬🐔咖喱烏冬面頭加咗啲忌廉撈勻嚟食之後口感綿密又帶點香甜😋烏冬都十分滑溜q彈😙照燒雞扒大大塊,肉質厚實另一份點咗蒜香櫻花蝦大蝦意粉🍝意粉夠乾身,加上櫻花蝦又香又惹味🦐點主食仲可以加$28升級做定食配上沙律/枝豆,味噌湯/飲品最後又點少得甜品環節😍點咗白桃刨冰🍑🍧味道超級香甜,食到中間仲有好多桃肉🤤搭配上面頭奶蓋一齊食好夾呀😛
“日式照燒雞扒白咖喱烏冬”($108)
“蒜香櫻花蝦大蝦意粉”($138)
“白桃刨冰”($98)

之前食過Tera嘅pancake覺得好正🥞
知道佢地喺沙田開咗分店Zen禪
主打日式和洋風嘅菜式
餐廳以木系為主調,感覺好舒適☺️
首先點咗日式照燒雞扒白咖喱烏冬🐔
咖喱烏冬面頭加咗啲忌廉
撈勻嚟食之後口感綿密又帶點香甜😋
烏冬都十分滑溜q彈😙
照燒雞扒大大塊,肉質厚實
另一份點咗蒜香櫻花蝦大蝦意粉🍝
意粉夠乾身,加上櫻花蝦又香又惹味🦐
點主食仲可以加$28升級做定食
配上沙律/枝豆,味噌湯/飲品
最後又點少得甜品環節😍
點咗白桃刨冰🍑🍧
味道超級香甜,食到中間仲有好多桃肉🤤
搭配上面頭奶蓋一齊食好夾呀😛
2025-01-08 283 浏览
🍛南蠻炸雞白咖哩烏冬 ɴᴀɴʙᴀɴ ғʀɪᴇᴅ ᴄʜɪᴄᴋᴇɴ ᴡɪᴛʜ ᴡʜɪᴛᴇ ᴄᴜʀʀʏ ᴜᴅᴏɴ(ᴜᴘɢʀᴀᴅᴇ ᴛᴏ sᴇᴛ +$2️⃣8️⃣) ᴡɪᴛʜ sᴀʟᴀᴅ ᴀɴᴅ ᴅʀɪɴᴋ🥤紫薯鮮奶💬 薯仔同咖喱本身就好夾,將薯仔打蓉🥔,再將佢同咖喱撈埋一齊,令到每一啖烏冬食落都會有咖喱同薯仔味,邪惡又好味😈,而且賣相打卡一流📸▫️🍤蒜香樱花蝦大蝦意粉 ɢᴀʀʟɪᴄ sᴀᴋᴜʀᴀ sᴘᴀɢʜᴇᴛᴛɪ ᴡɪᴛʜ ᴘʀᴀᴡɴs(ᴜᴘɢʀᴀᴅᴇ ᴛᴏ sᴇᴛ +$2️⃣8️⃣) ᴡɪᴛʜ ᴇᴅᴀᴍᴀᴍᴇ ᴀɴᴅ ᴅʀɪɴᴋ🥤濃縮咖啡湯力💬 意粉好出色,食落有少少硬度,仲有好多嘅櫻花蝦🌸,加埋小小嘅蒜香味🧄,有少少輕微辣味嘅感覺,同埋幾隻新鮮彈牙嘅大蝦🍤,香口又飽肚▫️🍧提拉米蘇刨冰 ᴛɪʀᴀᴍɪsᴜ ᴋᴀᴋɪɢᴏʀɪ💬 刨冰棉密,入口即化,啖啖充滿Tiramisu味,又唔會過甜,內層仲有布朗尼同啫喱,食落非常之多嘅口感
🍛南蠻炸雞白咖哩烏冬
🥤紫薯鮮奶
▫️
🍤蒜香樱花蝦大蝦意粉
🥤濃縮咖啡湯力
▫️
🍧提拉米蘇刨冰
ᴛɪʀᴀᴍɪsᴜ ᴋᴀᴋɪɢᴏʀɪ
今次黎到沙田新城市廣場一間日式木系cafe,呢間cafe雖然係出名食窩夫,但係我今次黎到目的係食刨冰。餐廳環境簡約日風,好新淨,環境吾錯。⭐吉列大蝦白咖喱烏冬有4件吉列大蝦,睇落好大件,咬落勁脆口,蝦肉到新鮮彈牙。最特別係個白咖哩烏冬,上面係好多白色泡泡,撈埋D烏冬食,口感幾特別,味道都好好食。⭐日式照燒雞丼+沙律日式燒汁不會太甜,而且D雞已經切開晒,幾細心。⭐抹茶刨冰呢個抹茶刨冰真係好正,D抹茶好濃郁,好正,上面仲有小丸子,口感煙韌。食到中間就會發現紅豆,不會太甜,幾好食。⭐紫薯鲜奶 小小甜的紫薯鲜奶 ,可以一試,幾濃厚。

⭐吉列大蝦白咖喱烏冬
有4件吉列大蝦,睇落好大件,咬落勁脆口,蝦肉到新鮮彈牙。

⭐日式照燒雞丼+沙律

日式燒汁不會太甜,而且D雞已經切開晒,

幾細心。

⭐抹茶刨冰

食到中間就會發現紅豆,不會太甜,幾好食。

⭐紫薯鲜奶

小小甜的紫薯鲜奶 ,可以一試,幾濃厚。
2025-01-03 215 浏览
🍊 餐廳名稱:禪 (沙田)🐝 味道:8/10環境:8/10整體分數:8/10💰人均:$200+———————————————————激蔥安格斯牛肉月見蛋丼飯💰148七成熟嘅安格斯牛肉再配上大量蔥花,食落去每一啖嘅牛香味都係個口到爆發出黎!而且日本蛋黃拌飯真係一流。日式照燒雞扒白咖喱烏冬 💰114將白奶油配以黃咖喱,顏值高之餘,入口好順滑,咖喱味都好香。烏冬Q彈有咬口,照燒雞扒味道亦都不錯。明太子玉子燒 💰68日本嘅玉子燒最大嘅特點就係佢食落去係甜甜地,加埋明太子嘅鹹香,味道上豐富咗好多。抹茶刨冰 💰 108刨冰真係必點!大大個刨冰佈滿抹茶,味道上唔會好死甜。而且白玉份量除咗表面之外,內裏都仲有,誠意滿滿。🗺️沙田正街18-19號新城市廣場一期1樓109號舖🔍#FlavorforToday沙田🚆 沙田站A出口,步行約5分鐘#沙田#沙田好西#香港美食#美食#週末#探店#foodie#hkfoodies#hkfoodie#foodieshk#foodiehk#hkfoodblog#hkigfood#hk#hkfoodlover#hkfood#hkfoodblogger#hkfoodstagra
🍊 餐廳名稱:禪 (沙田)🐝

抹茶刨冰 💰 108

🗺️沙田正街18-19號新城市廣場一期1樓109號舖
🔍#FlavorforToday沙田
🚆 沙田站A出口,步行約5分鐘

#沙田#沙田好西#香港美食#美食#週末#探店#foodie#hkfoodies#hkfoodie#foodieshk#foodiehk#hkfoodblog#hkigfood#hk#hkfoodlover#hkfood#hkfoodblogger#hkfoodstagram
2025-01-01 244 浏览
上網見到成日都有人介紹😚晏晝仲有lunch set 食添!都幾抵食~🍴日式野菜白咖喱烏冬呢一次係第二次食白咖喱烏冬😚因為之前食過一次其他店舖嘅就覺得上面嗰個白色太creamy 有啲溜😵之後就一直冇試過🤣跟住今次上網睇過呢一間舖頭上邊嗰個係有啲似好Creamy嘅薯蓉😍即刻忍唔住想試吓!結果真係唔會太漏🤣大大改觀咗白咖喱嘅感覺😙撈埋烏冬食好夾!野菜嘅份量仲要勁多同埋有唔同嘅種類🌈🍴蒲燒原條鰻魚成條鰻魚上勁足料😍鰻魚燒得焦香,仲有好多汁,完全夠晒撈晒晒成個飯🫶🏻🍴伯爵茶奶凍聽朋友介紹呢一個好好食!叫我一定要加配呢一個🤣講得真係冇錯!茶味濃郁,好滑😆🍴抹茶刨冰天氣咁凍🥶食刨冰真係夠晒刺激🤣仲要唔會咁容易易溶添😚好彩我哋食嗰日都唔算話好凍!本身唔算太鍾意食刨冰,覺得刨冰淨係得面嗰層好食,之後慢慢食落去就剩係得水😂但係估唔到呢一間有幾特別,佢全個刨冰都有味道嘅,同埋入邊仲收埋咗幾粒白肉添!

🍴日式野菜白咖喱烏冬

🍴蒲燒原條鰻魚

🍴伯爵茶奶凍

🍴抹茶刨冰
2025-01-01 280 浏览
Zen by TERA 位於沙田新城市廣場一期,主打白咖喱烏冬同埋刨冰,環境以禪系作為主調,係同朋友飯聚嘅好地方我地叫左兩款定食,一個係吉烈大蝦x4隻+白咖喱烏冬,烏冬帶嚼勁,掛滿濃厚日式咖喱及柔滑的薯蓉,拌勻後醬汁香濃,配搭炸得非常鬆脆的吉列大蝦,十分吸引而且份量十足另一個係五花豚肉月見蛋丼,豚肉每一塊都經過火炙,特別香,而且佢用了「曉」日本生食用蛋 可以配上日本米飯放心食用😌食完主菜已經好飽,但係對女仔嚟講甜品又係另一個胃💓我哋叫咗個期間限定嘅mini楊枝甘露味刨冰,食到中間仲有芒果粒同埋小丸子,芒果唔會好酸,小丸子又好煙靭,感覺清新好味!經過沙田新城市廣場行完街可以坐低試吓👍🏻

食完主菜已經好飽,但係對女仔嚟講甜品又係另一個胃💓

經過沙田新城市廣場行完街可以坐低試吓👍🏻
2024-12-31 275 浏览
食物質素係ok ge,但份量少,性價比較低平均每個餐都要$140,試過一次就算。不過要講下個白桃伯爵茶窩夫,估唔到伴碟ge桃都細到一個點😂而且醬好稀,窩夫好鬆散,唔推薦。比起食物,餐廳服務質素更令人卻步。侍應一見碟比較空就上前想收碟,就算未食完都衝上去想收,未去過一間餐廳收碟收得咁密😅加上用餐時間只有1小時,出餐又唔算特別快。一剩15分鐘就會提醒客人,令整個用餐過程非常緊張😥如果比一樣價錢去其他餐廳我相信會有更好ge體驗😕
食物質素係ok ge,但份量少,性價比較低
平均每個餐都要$140,試過一次就算。

比起食物,餐廳服務質素更令人卻步。
加上用餐時間只有1小時,出餐又唔算特別快。
一剩15分鐘就會提醒客人,令整個用餐過程非常緊張😥
如果比一樣價錢去其他餐廳我相信會有更好ge體驗😕