為了梳乎厘,試過幾次大圍分店這次不為甜品,反而是被新出蝦湯烏冬吸引結論是,即使身為甜品控,都覺得這個烏冬是mvp😌 午市完全滿座,職員態度也很友善,麻煩了他們幾次加水、取餐牌之類,他們都很快手❣️而且不限時,好適合口水多過茶的姐妹聚會🤣 ✿ 濃 • 蝦湯烏冬 $128湯底鮮濃而不死鹹,質感濃稠順滑無須多解釋,就知道是用足料熬制友人是煲湯達人,難得地表示超喜歡🤤內藏數隻大蝦,加上煙韌烏冬,好味又飽肚! ✿ 蒲燒原條鰻魚丼 $158原條鰻魚分量好足,珍珠米粒煙韌香甜不過相比蝦湯烏冬,驚喜不大,水準發揮😜 ✿ 明太子玉子燒 $68聽聞玉子燒也不錯,不過原來是超好吃Σ(゚Д゚)直接成為我心中排行的top1!! 質感鬆軟+軟綿,平衡適中,鹹甜調味越吃上癮不過先戴頭盔,每人對玉子燒要求都不同,這個剛好中我🤣 ✿ 抹茶蛋白卷 +$28✿ 大黃士多啤梨迷你窩夫 +$58優惠價加購甜品好抵食,而且餐廳不限時,可以一直從午市stay到下午茶🤣蛋白卷輕盈,伴碟有甘甜抹茶醬、紅豆蓉保留了顆粒感而且不太甜窩夫質感是我喜歡的! 鬆軟半實心,可以選擇半份非常貼心 ✿ 荔枝玫瑰花茶 +$16✿ 蜜糖四花茶 +$6有幾款
為了梳乎厘,試過幾次大圍分店
這次不為甜品,反而是被新出蝦湯烏冬吸引
結論是,即使身為甜品控,都覺得這個烏冬是mvp😌

而且不限時,好適合口水多過茶的姐妹聚會🤣

✿ 濃 • 蝦湯烏冬 $128

湯底鮮濃而不死鹹,質感濃稠順滑
無須多解釋,就知道是用足料熬制

友人是煲湯達人,難得地表示超喜歡🤤
內藏數隻大蝦,加上煙韌烏冬,好味又飽肚!

✿ 蒲燒原條鰻魚丼 $158

原條鰻魚分量好足,珍珠米粒煙韌香甜
不過相比蝦湯烏冬,驚喜不大,水準發揮😜

✿ 明太子玉子燒 $68

聽聞玉子燒也不錯,不過原來是超好吃Σ(゚Д゚)
直接成為我心中排行的top1!!
質感鬆軟+軟綿,平衡適中,鹹甜調味越吃上癮
不過先戴頭盔,每人對玉子燒要求都不同,這個剛好中我🤣

✿ 抹茶蛋白卷 +$28
✿ 大黃士多啤梨迷你窩夫 +$58

蛋白卷輕盈,伴碟有甘甜抹茶醬、紅豆蓉保留了顆粒感而且不太甜
窩夫質感是我喜歡的! 鬆軟半實心,可以選擇半份非常貼心

✿ 荔枝玫瑰花茶 +$16
✿ 蜜糖四花茶 +$6
有幾款養生花茶選擇,配甜品一流❣️

• 濃 • 蝦湯烏冬
  • 明太子玉子燒
Tera Pancake 既沙田分店 zen_by_tera 位於沙田新城市廣場,Citysuper下面,餐廳繼續沿用日系風格比較簡潔舒服😌沙田分店有多款套餐選擇,有定食一人餐/二人餐,套餐有頭盤、前菜、主菜、飲品同甜品,都係由$138起,真係相當抵食❤️‍🔥我地叫左一份一人餐,好少見有枝豆做頭盤,所以無選擇沙律或味噌湯❣️前菜我地要左芝麻雞翼(二隻),好夠香脆。主角今次係 #南蠻炸雞白咖喱,我一直以為係忌廉在面層那種,原來是忌廉薯蓉來的,所以好香好滑但又唔會好膩,同咖哩湯底混合有種中和的作用,好啱我口味呀~南蠻炸雞配咖喱連南蠻醬也不用沾😂我地一人餐只點了一個,因為被佢新推出既 #濃蝦汁意粉 吸引左,不過加$28也可升級做定食套餐,濃「蝦」汁真的夠濃,好似好多隻蝦同時在口中一樣,用來炒香意粉很不錯!加餐升級甜品$28就可以食到「開心果慕絲撻」,撻皮脆開心果味夠濃,如果可以減少少甜我會更喜歡💕一人套餐可以加$58升級迷你刨冰,但我地今日好想食個大的楊枝甘露刨冰🍧所以套餐加$28要左抺茶蛋白卷,另點一份刨冰!楊枝甘露刨冰上面有咸咸的芝士奶蓋同柚子肉,仲會跟一杯楊枝甘露食左一半時再加,唔怕唔夠味

楊枝甘露刨冰上面有咸咸的芝士奶蓋同柚子肉,仲會跟一杯楊枝甘露食左一半時再加,唔怕唔夠味道👅

飲品就試左熱既豆腐花咖啡同檸檬薑伯爵茶,暖一暖返個胃先❣️

• 楊枝甘露刨冰
2025-06-10 623 浏览
/𝕎𝕚𝕥𝕙 𝕒 𝕡𝕖𝕒𝕔𝕖𝕗𝕦𝕝 𝕞𝕚𝕟𝕕😇對禪修無乜概念🧘🏽‍♀️,但知道係一個舒服既環境食好東西絕對能夠培養正面心理狀態😏,make sense 吧?!估唔到晚市都有做咁豐富既套餐☝🏽,沙律或枝豆作頭盤,四選一小食揀左明太子玉子燒🔅蛋味香同明太子好夾🐤。主菜係美國安格斯牛肉月見蛋丼,牛燒得好靚,韌度剛好,以蛋黃同芝麻拌飯好香口,果然係推介之選🪅。飲品可以揀$42或以下/補差價,我就揀左一壺玄米茶🫖,個壺連茶隔好可愛呢,飲完可以請店員加熱水♨️。套餐跟一份小甜品,我地就加錢轉大大件開心果慕斯撻🦭,一d都唔會太甜太漏,食到開心果原味道,仲有唔少果堆碎 toppings🪄。🐂U.S. Angus Beef with Tsukimi Egg Don Set| $198🫛Edamame 🥚Mentaiko Tamagoyaki☘️Genmaicha in Pot | +$6 ✳️Pistachio Mousse Tart | +$28另一份主菜係極濃蝦汁意粉🍝,四隻彈牙蝦蝦,意粉香濃又掛汁🍅,幾有咬口喔👄。呢個係 out of main menu,可以升級做套餐,同樣係二選一頭盤🍴。荔枝椰果烏龍茶消
𝕎𝕚𝕥𝕙 𝕒 𝕡𝕖𝕒𝕔𝕖𝕗𝕦𝕝 𝕞𝕚𝕟𝕕😇

🫛Edamame
🥚Mentaiko Tamagoyaki
☘️Genmaicha in Pot | +$6

另一份主菜係極濃蝦汁意粉🍝,四隻彈牙蝦蝦,意粉香濃又掛汁🍅,幾有咬口喔👄。呢個係 out of main menu,可以升級做套餐,同樣係二選一頭盤🍴。荔枝椰果烏龍茶消暑解渴,椰果粒增加口感,夏天啱曬🌞。

🦐Rich Prawn Spaghetti · upgrade to set | $128 + $28
🥗Salad
🍃Lychee & Nata de coco Oolong Tea | +$6

如果餐廳環境更多符合禪既裝飾設計,會多d打卡條件🪷,期待有呢個元素~

2025-04-10 1483 浏览
今次同🐧🐧 buddy 黎到沙田❤️ 試下依間主打手工甜品同埋西式主菜嘅餐廳✅ 內部裝修走和式風格,環境舒適又放鬆🤗 啱曬打卡聚會😆 叫咗超豐富嘅假日2 人餐❤️ 有頭盤、輕食、主食、甜品同埋飲料🤩 大滿足必㨂👍 頭盤係三文魚籽蟹籽沙律🤤 三文魚籽好大粒勁吸引🤩 食落卜卜脆好有口感👍 沙律清新又開胃,好正❤️ 輕食㨂咗明太子玉子燒✅ 玉子軟嫩有實感,入口蛋味濃厚,加上辣香嘅明太子,惹味又可口😆 主食先選了職員推薦嘅吉列豬鞍白咖喱烏冬❤️ 豬鞍份量十足🤩 厚切好有嚼感👍 食落爽彈不會老韌🤭 肉味又濃又香🤤 外層炸皮香脆惹味✅ 烏冬埋在厚厚一層白咖喱之下☺️ 口感彈牙煙韌,食落馥郁又入味😍 另選了一客美國安格斯牛肉月見蛋丼❤️ 將新鮮嘅月見蛋汁與牛肉和米飯攪拌食用,滋味濃厚層次豐富,迷人嘅牛味加上蛋黃嘅香,真係完美配搭✅ 甜品除了每日有驚喜嘅是日甜品之外,仲可以加$88 upgrade 窩夫😍 大大碟份量十足😆 兩個人分都得🤗 擺盤好靚好啱打卡👍 窩夫食落外脆內軟😋 加上甜美嘅朱古力醬汁,絕對係一流享受🤭

午餐
2025-04-09 1556 浏览
以簡約木系為主的日式餐廳,主打白咖哩烏冬與日式甜點,環境恬靜純淨。定食二人前 $428頭盤蟹肉蟹籽沙律鮮甜的蟹肉搭配微微彈口的蟹籽,整體清新又富層次。枝豆帶有一絲鹽味,清爽又耐吃。小食芝麻雞翼(3隻)外皮十分香脆,內部肉質鮮嫩多汁,加上芝麻的香氣,很喜歡!主食美國安格斯牛月見蛋丼牛肉軟嫩,濃郁的肉香,月見蛋令牛肉和米飯添上柔滑的蛋香,米飯吸收醬汁後更加美味。很推薦!蒲燒原條鰻魚配白咖喱烏冬鰻魚軟嫩細膩,烏冬滑順彈牙,白咖喱醬汁濃郁,烏冬吸收醬汁後更加鮮美。值得一試!櫻之抹茶窩夫 +$88抹茶醬絲滑微苦搭配微脆的窩夫,三色團子和櫻花的淡雅花香點綴後,更香甜可口。 開心果慕絲撻 +$38開心果香氣濃厚,慕絲滑順香甜,搭配酥脆的撻皮 ,口感豐富。有驚喜!洛神花水果茶洛神花的酸爽與各種水果帶來清新微酸的口味,非常解膩,入口順滑,酸度適中。凍芋泥鮮奶芋泥香甜細滑,口感綿密,鮮奶順口,甜度恰到好處!

定食二人前 $428
頭盤
蟹肉蟹籽沙律
鮮甜的蟹肉搭配微微彈口的蟹籽,整體清新又富層次。

枝豆
帶有一絲鹽味,清爽又耐吃。

小食
芝麻雞翼(3隻)
外皮十分香脆,內部肉質鮮嫩多汁,加上芝麻的香氣,很喜歡!

主食
美國安格斯牛月見蛋丼

蒲燒原條鰻魚配白咖喱烏冬

櫻之抹茶窩夫 +$88

開心果慕絲撻 +$38
開心果香氣濃厚,慕絲滑順香甜,搭配酥脆的撻皮
,口感豐富。有驚喜!

洛神花水果茶

凍芋泥鮮奶
芋泥香甜細滑,口感綿密,鮮奶順口,甜度恰到好處!
2025-06-15 0 浏览
21/4/2025📍Zen by TERA呢間日本餐廳係沙田新城市廣場 食物選擇好多 啲甜品睇落都好吸引 但今次唔係好肚餓就冇嗌啦😂⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯✨照燒雞配鰻魚丼($138) 雞扒唔會好乾 唔會好薄 有啲厚度 煎到好香鰻魚正常 至少食唔到有骨 又唔會腥 加咗鰻魚汁就更加冇得彈😸✨南蠻炸雞配鹽蔥厚切牛舌丼($128)炸雞嘅肉質厚實 外皮唔會好厚 都幾大嚿 幾好食😋牛舌口感唔錯 幾有咬口 牛味好濃 面頭加咗啲蔥油 冇錯 係燒味飯會出現嘅蔥油😂成件事即刻唔同晒 ✨凍芋泥鮮奶(+$10)升級定食+$28 包沙津同野飲 但特飲要再加錢我哋要咗芋泥鮮奶 甜度啱啱好 芋頭味都幾香👍🏻⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯最後埋單$334(連加一)野食都唔錯嘅 但有啲貴🥹不過其實外賣自取有8折 仲唔洗加一 咁就抵食啦 如果住得近嘅都可以考慮下😆推薦指數🌟:3.5/5📍沙田沙田正街18-19號新城市廣場一期1樓109號舖
21/4/2025
📍Zen by TERA
呢間日本餐廳係沙田新城市廣場

⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
✨照燒雞配鰻魚丼($138)
雞扒唔會好乾 唔會好薄 有啲厚度 煎到好香

✨南蠻炸雞配鹽蔥厚切牛舌丼($128)
炸雞嘅肉質厚實 外皮唔會好厚 都幾大嚿 幾好食😋
牛舌口感唔錯 幾有咬口 牛味好濃

✨凍芋泥鮮奶(+$10)
升級定食+$28 包沙津同野飲 但特飲要再加錢
我哋要咗芋泥鮮奶 甜度啱啱好 芋頭味都幾香👍🏻

⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
最後埋單$334(連加一)
野食都唔錯嘅 但有啲貴🥹

推薦指數🌟:3.5/5

📍沙田沙田正街18-19號新城市廣場一期1樓109號舖
2025-04-21
2025-06-13 0 浏览
上次同朋友食過TERA嘅pancake 一直都話要試佢哋開喺新城市廣場嘅cafe👭🏻 今次就試下呢個品牌pancake以外嘅選擇😏-🦐極 • 濃蝦汁意粉 $162 新推出嘅濃蝦汁意粉 見到相都食指大動🤤 意粉帶咬口 質地啱我心水🥹 醬汁包裹住每一條意粉 啖啖蝦香味 配搭返蕃茄仔唔會太膩 欣賞❤️🐟鹽蔥厚切牛舌配鰻魚丼(半件) $138 厚切牛舌煮得軟腍 我特別鍾意上面嘅鹽蔥 係白飯小偷🤭 鰻魚有醬汁香味又肥美 好快清曬😎-☕豆腐花咖啡 (升級後另加+$6)🍵日式抹茶鮮奶 (升級後另加+$10)主食加$28就可以升級定食😉 前菜有沙律/枝豆 仲包埋同埋湯/飲品🙂 朋友嘅咖啡有豆腐花喺底 好得意😯 抹茶鮮奶帶甘味甜度低 幾啱我口味😙 -🥭楊枝甘露刨冰 $108 /期間限定🍰抹茶蛋白卷 $48刨冰冰底夠曬芒果味真係唔錯 好消暑😂 中間仲有蒟蒻同白玉 啱曬煙韌控😌 抹茶蛋白卷食落輕盈冇負擔💚 下次會想試下抹茶刨冰🤔-🍨開心果奶蓋芭菲配3.5牛乳抹茶扭紋雪糕 $98扭紋雪糕軟滑 開心果粒幾香口😳 真心推介撈埋奶蓋同雪糕一齊食👍🏻 奶蓋厚實幾香開心果味 連埋雪糕一啖過啱啱好😍

☕豆腐花咖啡 (升級後另加+$6)
🍵日式抹茶鮮奶 (升級後另加+$10)
🥭楊枝甘露刨冰 $108 /期間限定
🍰抹茶蛋白卷 $48

🍨開心果奶蓋芭菲配3.5牛乳抹茶扭紋雪糕 $98
成日行沙田城市廣場都唔知食咩好,今次就選咗呢間打卡感滿滿嘅 Zen by TERA,氣氛靜靜地,坐得舒服,啱曬慢慢食慢慢傾。重點係佢套餐選擇多,一餐又包晒前菜到甜品,超滿足😌🥩美國安格斯牛月見蛋丼 一人前定食 $198主角出場!安格斯牛切得薄薄地,放入口完全唔使咬,啖啖牛香🤤上枱嗰陣已經聞到陣燒香味,加埋生蛋黃撈飯,滑到不得了,好香口,係真係會一啖接一啖嗰種✨🦀 蟹肉蟹籽沙律沙律配搭上帶少少酸味嘅和風沙律汁,幾開胃!蟹肉夠鮮甜,蟹籽啖啖脆口,咬落仲有鹹香味,唔係得個樣,幾有驚喜👍🐂 骰仔牛鐘意食牛嘅唔可以錯過呢款骰仔牛,作為附送小食,份量都唔算少,牛味濃郁之餘仲有洋蔥青椒撐場,有啲似中式小炒嘅風味,幾特別🧅🫑🍵 日式抹茶鮮奶(加芝士奶蓋)+$18飲落抹茶香濃,唔苦澀,奶味厚又順滑,加咗芝士奶蓋後多咗層鹹香,飲完好滿足💚🍧 楊枝甘露迷你刨冰 +$58雖話迷你,其實份量一啲都唔細!入面有小丸子、芒果粒、柚子肉,夏天食落去超解暑,口感豐富又清爽🍊🥭🦐 濃.蝦汁意粉定食 $156意粉掛汁力極強,成口都係濃郁蝦味,好似將蝦湯打入條麵入面咁,煙靭彈牙,果然夠濃!🦐🍝🍗 芝麻雞翼 4隻 $68外層炸

🥩美國安格斯牛月見蛋丼 一人前定食 $198
🦀 蟹肉蟹籽沙律
🐂 骰仔牛
🍵 日式抹茶鮮奶(加芝士奶蓋)+$18
🍧 楊枝甘露迷你刨冰 +$58
🦐 濃.蝦汁意粉定食 $156
🍗 芝麻雞翼 4隻 $68
外層炸到脆卜卜,內裡超多肉汁,醃得入味又唔會太重手,香口又唔油膩😋
🧇 焦糖芝士窩夫 $108
甜甜鹹鹹嘅味道撞埋一齊,窩夫外脆內軟,食完正餐後再來個甜品,簡直係個good ending✨
Zen by TERA呢餐真係好有滿足感,一人套餐已經包晒前菜、主食、飲品、甜品,食得豐富之餘又可以坐耐d hea住食📸成餐唔洗趕住走,啱晒拍拖食飯❤️價錢合理、食物有驚喜,下次會想試埋其他款!
2025-06-08 0 浏览
以空氣梳乎厘pancake作招牌的Tera,不知不覺已有好幾間分店~今次到訪沙田的姊妹店,主打和洋料理,招牌甜品依然豐富,下午茶時段亦好抵食!✨極·濃蝦湯烏冬湯底味道濃厚,充滿蝦香味🦐一碗足足有6隻蝦,肉質爽彈🤩烏冬非常掛湯,口感軟腍,每啖都掛滿蝦湯汁🧡✨美國安格斯牛肉月見蛋丼其中一款受歡迎的丼飯!薄片美國安格斯牛肉份量豐富,帶微微焦香🐮拌勻橙黃色月見蛋和煙韌日本米一起吃,入口creamy大滿足😍✨明太子玉子燒玉子燒口感軟綿,甜甜味道跟鹹香的明太子醬和蟹籽恰到好處🫰🏼✨開心果紅桑子窩夫窩夫系列款款吸引🧇選了大人氣開心果口味!窩夫外脆內軟,配搭開心果忌廉、開心果仁碎和開心果蛋糕,濃度剛好💚再沾上紅桑子果醬,甜而不膩👍🏼✨提拉米蘇布朗尼芭菲配3.5牛乳軟雪糕夏天最想吃的甜品非雪糕莫屬🤝🏼使用3.5牛乳製作,奶味香濃~提拉米蘇口味加入了布朗尼、手指餅和咖啡啫喱,口感層次一流😙

✨極·濃蝦湯烏冬

✨美國安格斯牛肉月見蛋丼

✨明太子玉子燒
玉子燒口感軟綿,甜甜味道跟鹹香的明太子醬和蟹籽恰到好處🫰🏼

✨開心果紅桑子窩夫

✨提拉米蘇布朗尼芭菲配3.5牛乳軟雪糕

2025-05-29 466 浏览
之前食過呢間cafe嘅其他分店☕️今次就嚟食下佢哋喺沙田嘅副線,呢度喺走西日式路線,有丼飯烏冬等等,當然仲有佢哋嘅招牌甜品,窩夫、刨冰、芭菲都有齊晒🍧吉列豬鞍白咖哩島冬 定食一人前 $208呢個定食一人前套餐有齊前菜、小食、主餐、甜品同飲品,非常豐富🤩小食有幾款選擇,我哋就揀咗明太子玉子燒,蛋香十足🍳而蟹肉蟹籽沙律以醋汁做基底,感覺清新🥗嚟到主菜就叫咗呢個份量十足嘅吉列豬鞍白咖哩島冬🐷烏冬上面鋪咗一層加咗薯蓉嘅cream,質感好輕盈,就咁食都唔會覺得膩😋而下面就係咖喱烏冬,入面仲有啲洋蔥同埋菇菇增加口感🧅而吉列豬鞍係原件上,一切開噴晒煙,仲有啲肉汁流出嚟🤤雖然咁大嚿一齊炸,但係肉質完全唔乾,而甜品方面我哋就加咗$58升級做迷你窩夫,可以揀餐牌入邊任何一款口味嘅窩夫😆窩夫有兩舊,雖然話係迷你,但係size都唔細,窩夫上面淋咗一層鹹香嘅奶蓋🍼再灑上紫薯粉,再加埋芋泥一齊食,感覺好滿足,最後餐飲方面我哋亦都補咗差價叫咗洛神花水果茶🍎呢個係一款暖笠笠嘅果茶,入面有大大嚿嘅生果,味道就有啲似mulled wine,帶有肉桂香味😌濃·蝦汁意粉 $128見到佢哋新出咗濃蝦汁系列,就叫咗個意粉嚟試吓🦐一

吉列豬鞍白咖哩島冬 定食一人前 $208

濃·蝦汁意粉 $128
見到佢哋新出咗濃蝦汁系列,就叫咗個意粉嚟試吓🦐一拎到上枱已經聞到好香嘅蝦味,果然入口creamy得嚟亦都蝦味十足,意粉嘅軟硬度都煮到啱啱好,配料方面就有大大隻嘅蝦仁同埋車厘茄😎呢個意粉本身唔係喺一人餐入面,但係都可以升級做定食,有一個沙律同埋一杯嘢飲☕️嘢飲方面就升級左做凍芒果烏龍茶,兩者嘅味道都平衡得好好

唐揚魷魚鬚 $68
另外我哋再叫咗個小食,呢個炸魷魚鬚嘅份量都幾大😙而佢嘅沙律醬更加係畫龍點睛,黑松露味勁濃,令人忍唔住係咁點嚟食😝

開心果慕絲撻 $58
最後仲叫咗個招牌嘅開心果撻甜品,擺盤擺得好靚😍撻入面充滿着開心果慕絲,而面頭嘅開心果碎亦都有特別烤過,食得出烘烤過嘅香味😛
2025-05-28 406 浏览
沙田新城市廣場見到有間日式Cafe,聽聞係法國藍帶主理,二人晚餐都幾豐富,有頭盤小食煮食😉甜品好啱打卡😍🔸明太子玉子燒 玉子燒上面有紫菜,蟹籽同埋明太子醬,味道更有層次🤪🔸吉列豬鞍白咖喱鳥冬吉列豬𩣑好大塊好厚切,必叫白咖喱烏冬,薯泥配忌廉下面仲有瓜汁嘅咖喱烏冬😁🔸 美國安格斯牛月見蛋鋪滿烤得幾香嘅牛肉,撈埋蛋更昇華🥸🔸 炭燒雞串醬料甜甜的,不知不覺好快食晒🔸 楊枝甘露刨冰刨冰大大個,入面仲有芒果同埋小丸子,真係好似食緊楊枝甘露咁🤪🔸 抹茶蛋白卷抹茶味幾濃,伴碟嘅紅豆都好香甜味道:⭐⭐⭐⭐打卡:⭐⭐⭐⭐服務:⭐⭐⭐⭐

🔸明太子玉子燒
玉子燒上面有紫菜,蟹籽同埋明太子醬,味道更有層次🤪

🔸吉列豬鞍白咖喱鳥冬

🔸 美國安格斯牛月見蛋
鋪滿烤得幾香嘅牛肉,撈埋蛋更昇華🥸

🔸 炭燒雞串
醬料甜甜的,不知不覺好快食晒

🔸 楊枝甘露刨冰

🔸 抹茶蛋白卷
抹茶味幾濃,伴碟嘅紅豆都好香甜

味道:⭐⭐⭐⭐
打卡:⭐⭐⭐⭐
服務:⭐⭐⭐⭐
2025-05-21 489 浏览
之前喺佐敦食過嘅甜品店,無論主食同甜品都好高質。今日帶埋朋友過嚟試吓分店。🆕🆕見到新出咗:濃.蝦湯烏冬💜可以揀烏冬或者意粉,我揀咗烏冬。個賣相真係好吸引,湯底係勁濃郁嘅蝦湯配上彈牙嘅烏冬,成個烏冬充滿好香嘅奶油味。加$28仲可以升級做定食,有沙律同飲品揀。🫖飲品:加咗$16轉左荔枝玫瑰花🌹茶,個茶真係好香玫瑰花味,個壺都幾精緻,啱晒打卡用。💜午餐:拿破崙汁大蝦意粉🍝,蝦肉好新鮮彈牙,套餐包:是日甜品🍮、滿滿嘅朱古力😍頭盤係蟹肉蟹籽沙律、勁足料又新鮮,連啲菜都好爽脆。個沙律汁勁開胃落咗好多醋。前菜揀左明太子玉子燒 2件,個賣相好吸引,略嫌食滑有少少硬。🍹飲品:加$17轉左洛神花水果茶,入面超足料,超濃郁嘅水果味同埋洛神花茶味😚😚甜品🍨:抹茶蛋白卷入口好鬆化,唔會太甜,面頭仲有幾粒細細粒嘅白玉小丸子🍡。伯爵奶凍呢個甜品真係超正,除咗食到淡淡嘅伯爵茶香,仲有超濃郁嘅奶味。而且布甸口感好滑。櫻之抹茶窩夫🧇超多抹茶醬,食到抹茶嘅苦澀味。窩夫充滿奶香又香脆。

🆕🆕見到新出咗:濃.蝦湯烏冬💜

💜午餐:拿破崙汁大蝦意粉🍝,蝦肉好新鮮彈牙,套餐包:
是日甜品🍮、滿滿嘅朱古力😍

甜品🍨:

抹茶蛋白卷
入口好鬆化,唔會太甜,面頭仲有幾粒細細粒嘅白玉小丸子🍡。

伯爵奶凍

櫻之抹茶窩夫🧇
超多抹茶醬,食到抹茶嘅苦澀味。窩夫充滿奶香又香脆。
📍裝修配合禪式意念,以簡約日系風格為主👍🏼餐點選擇除咗丼飯/烏冬外,有懷疑過自己係咪入咗甜品專門店😂 竟然有幾頁紙咁多既甜品揀! 🌀 極濃蝦湯烏冬推出咗期間限定極濃蝦湯系列🦐 仲有濃蝦汁意粉揀! 使用大量大蝦熬煮而成的高湯,鹹香鮮味十足。份量頗多,有成6️⃣隻大蝦🙉 烏冬口感彈牙掛汁~假日都有套餐加配,+$28會有埋飲品同前菜(沙律/枝豆)🙋🏻‍♀️建議點選枝豆,枝豆有用黑胡椒撈勻調味! 🌀 日式豚肉月見蛋丼月見丼賣相精緻👀 豚肉片肥瘦相間,微微烤過帶點煙燻香味🉐 珍珠米簡單配合甘味醬油同蛋漿,已經突顯咗食材香氣🌀 炭燒雞串6串 & 唐揚魷魚鬚炭燒雞串醬汁較為濃稠,非常掛汁惹味🙈魷魚鬚炸粉超輕薄,口感彈牙~🌀 宇治抹茶刨冰 使用咗日本十大名水- 熊本南阿蘇「白川水源」製作🏔️ 水質清澈度高,所以刨冰製作出黎冇雜質又順喉。雪花冰❄️質感幼細綿密,抹茶醬極速滲透🤤 不過如果再多d 抹茶醬就prefect啦~表層海鹽芝士奶蓋好濃厚,鹹味中和下唔會有甜膩感。中間加入咗蜜紅豆同煙韌的白肉丸子,增加咗口感層次!
📍

宇治抹茶刨冰
午餐
唐揚魷魚鬚
2025-05-20 203 浏览
今次我地過左去沙田呢邊行街睇戲兼食飯,新城市都好方便,一出火車站就係,又多野行周多野食,我地行街果時見呢間日式西餐廳都幾多人食,就揀左呢間啦😆餐廳門面同裝修都帶有少少日式風格,坐位都ok舒服,佢地有提供一個籃比我地放袋擺凳底,晚市分別有一人餐同二人前,我地就各叫左一份一人前既餐😗一人前餐頭盤:蟹肉蟹籽沙律每個餐都有頭盤跟,其中一份揀左蟹肉蟹籽沙律,d蟹籽同蟹肉都幾新鮮,個沙律係落醋既,水準唔錯既沙律🥗前菜:芝士年糕個芝士年糕炸出黎好似個波咁,個面雖然係炸,但咬落都係口感煙韌,裡面仲有d芝士,感覺有d韓式既風味🧀主食:鹽蔥厚切牛舌丼($178)呢個牛舌食佢既牛舌厚度偏係厚切,牛舌既熟成度做得幾好,唔會過熟仍然保持到少少紅色,口感彈牙,撈埋個鹽蔥食個飯,味道好夾🐮👅一人前餐頭盤:枝豆另一個餐我地揀左枝豆,枝豆冇咩特別,而頭盤既第三個選擇可以揀味噌湯🫛前菜:雞串2串呢份前菜我地揀左雞串,佢個醬汁夠入味,雞肉亦都嫩口🐥主食:吉列豬鞍白咖喱烏冬($208)個白咖哩烏冬睇落好似蛋糕既cream咁,但味道唔係甜既,而係咖哩味,要撈勻佢黎食,佢個口感都真係似食忌廉咁creamy,件吉列豬鞍好厚切,咬落

一人前餐
頭盤:蟹肉蟹籽沙律

前菜:芝士年糕

主食:鹽蔥厚切牛舌丼($178)

一人前餐
頭盤:枝豆

前菜:雞串2串
呢份前菜我地揀左雞串,佢個醬汁夠入味,雞肉亦都嫩口🐥

主食:吉列豬鞍白咖喱烏冬($208)
個白咖哩烏冬睇落好似蛋糕既cream咁,但味道唔係甜既,而係咖哩味,要撈勻佢黎食,佢個口感都真係似食忌廉咁creamy,件吉列豬鞍好厚切,咬落去啖啖肉,又多肉汁,而且都幾大塊🐷🍲

跟餐飲品($42飲品或補差價)
凍荔枝椰果烏龍茶(+$6)
芝士奶蓋(+$8)
荔枝椰果茶好清甜既感覺,芝士奶蓋都好好味,同差飲店既差唔多水準,我覺得值得加🍹

洛神花水果茶(+$16)
個水果茶賣相好靚,成杯紫色充滿洛神花既味道☺️

是日甜品
跟餐最後仲有個甜品,我當日食既係朱古力蛋糕,整得幾精緻,蛋糕好香濃既朱古力味,食埋甜品真係飽曬🍰

呢間餐廳我覺得都幾好食,佢既白咖哩烏冬比較少地方有得食,個餐岩我地在於熱食我地又鐘意食日本野,飲品同甜品都係西式好味d,呢個配搭對我地黎講好滿意🥰
2025-05-08
2025-05-20 275 浏览
人氣日式風格甜品店,法國藍帶廚師主理,禪系裝潢以簡約木為主,營造出溫馨舒適的氛圍。新推出極·濃蝦汁意粉,鮮味濃郁意粉充分吸收了蝦汁的香氣,口感煙韌大蝦肉質鮮嫩而又甜美,滋味無比。安格斯牛肉砌成的丼飯,牛肉片薄切有嚼口,肉味濃郁,肉質嫩滑,配上新鮮月見蛋黃,層次豐富,原條鰻魚切半,以自製燒汁蒲燒而成。鰻魚肉嫩香甜,口感肥美,含有豐富油脂。玉子燒六大件夠厚身,淋上滿滿的明太子醬,加蟹子及紫菜碎,味鹹帶點辣,厚蛋一啖入口,口感滿滿。蛋白卷以一層海綿蛋糕包著一層抹茶慕絲,再加上紅豆及細細串的白玉,精緻美味,必點招牌刨冰上枱有驚喜,質感算幼滑,口感清爽,冰底綿密,再淋上濃郁朱古力醬汁,整體香甜好吃。
人氣日式風格甜品店,
法國藍帶廚師主理,
禪系裝潢以簡約木為主,
營造出溫馨舒適的氛圍。

新推出極·濃蝦汁意粉,鮮味濃郁
意粉充分吸收了蝦汁的香氣,口感煙韌
大蝦肉質鮮嫩而又甜美,滋味無比。

安格斯牛肉砌成的丼飯,
牛肉片薄切有嚼口,肉味濃郁,肉質嫩滑,
配上新鮮月見蛋黃,層次豐富,

原條鰻魚切半,以自製燒汁蒲燒而成。
鰻魚肉嫩香甜,口感肥美,含有豐富油脂。

玉子燒六大件夠厚身,
淋上滿滿的明太子醬,
加蟹子及紫菜碎,味鹹帶點辣,
厚蛋一啖入口,口感滿滿。

蛋白卷以一層海綿蛋糕包著一層抹茶慕絲,
再加上紅豆及細細串的白玉,精緻美味,

必點招牌刨冰上枱有驚喜,質感算幼滑,
口感清爽,冰底綿密,
再淋上濃郁朱古力醬汁,整體香甜好吃。
  • 極濃蝦汁意粉
  • 美國安格斯牛月見蛋丼