在租金及樓價都貴絕全地球的現在的2018年的香港, 竟然被我在人山人海的遊客區兼市區的尖沙咀, 找到一間只是定價HKD38連熱飲的下午茶的餐廳!!! 無骨豬手湯金邊粉:雖然這是HKD38的下午茶, 但金邊粉和無骨豬手的份量都是意料之外的多!!! 份量多得幾乎溢出這大湯碗了, 女生一定吃不消!!! 無骨豬手煮得很o林, 也很入味!!! 這碗湯金邊粉絕對是(((物超所值)))!!! 雖然這餐廳的招牌寫著(((越)))泰美食, 這碗湯金邊粉的配料有生芽菜和新鮮辣椒提供,  但卻沒有任何的一片香葉, 沒有九層塔、薄荷葉、鵝芥...令這碗越南湯金邊粉靈魂盡失, 失色不少呢!!! 春卷拼雞翼:炸雞翼很香茅, 很入味, 很脆卜卜, 但炸得不夠乾身, 有點油膩... 炸春卷也沒有什麼特別吸引之處...

在租金及樓價都貴絕全地球的現在的2018年的香港,

竟然被我在人山人海的遊客區兼市區的尖沙咀,

找到一間只是定價HKD38連熱飲的下午茶的餐廳!!!

無骨豬手湯金邊粉:
雖然這是HKD38的下午茶,

但金邊粉和無骨豬手的份量都是意料之外的多!!!

份量多得幾乎溢出這大湯碗了, 女生一定吃不消!!!

無骨豬手煮得很o林, 也很入味!!!

這碗湯金邊粉絕對是(((物超所值)))!!!

雖然這餐廳的招牌寫著(((越)))泰美食,

這碗湯金邊粉的配料有生芽菜和新鮮辣椒提供,

但卻沒有任何的一片香葉, 沒有九層塔、薄荷葉、鵝芥...

令這碗越南湯金邊粉靈魂盡失, 失色不少呢!!!

春卷拼雞翼:
炸雞翼很香茅, 很入味, 很脆卜卜,

但炸得不夠乾身, 有點油膩...

炸春卷也沒有什麼特別吸引之處...

2018-03-11
2018-02-13 326 浏览
天氣回暖返終於可以食下撈檬,今次整返個泰式燒雞髀撈檬。一打開嘩左聲,好貼心,切開咗,食得方便~隻脾都估唔到咁大隻,又好香口,啖啖肉,即使叫外賣檬粉都唔會漿住變左一pat野,40蚊咁好味,讚
2018-02-12
外卖送餐
2018-01-30 822 浏览
今日四時便放工,尚未吃午飯,便往厚福街逛逛。這裏食肆林立,但受歡迎的情況,卻有頗大的分別。有些是長龍店,但有些則永遠也沒有多少食客,所以單看門面情況,已經可以立見高下。早幾日經過,見到近街尾處有間福禧越泰餐廳,openrice網友的評價也不錯,故今日特往試試。這間餐廳似小食店多於餐廳,幫趁的大多是在附近的打工仔女。我擺了個小烏龍,點了網友說不錯的「燒烤醬豬軟骨飯」後,然後才留意到,這款飯屬於「中式套餐」。也就將錯就錯,在越泰餐廳試中式套餐吧!飯餐配湯或飲品,我選了今日的例湯青紅蘿蔔煲豬骨。真要一讚,那碗湯熱辣辣的,除了有主角青紅蘿蔔粒外,還有很多北杏。雖然是煲豬骨,但湯水沒有豬油浮面,味道濃而清甜,完全是家常的「媽媽湯」,在這種寒冷的天氣下,實在有暖入心的感覺。豬軟骨飯頗大碟,六、七件豬軟骨下墊著有一碟菜份量的娃娃菜。燒烤汁的味道酸甜而濃味,份量剛好夠伴豬軟骨,故白飯幾乎是淨吃。豬軟骨炆得鬆軟入味,全不肥膩,最宜送飯吃。可惜白飯方面完全失分,不單只不夠熱,飯的質地又乾又硬,加上天氣冷,白飯凍得快。幸好餸菜不油膩,否則的話,便變得相當難吃了。這個$42的午餐不算便宜,不過味道算不錯,下次

這個$42的午餐不算便宜,不過味道算不錯,下次會試越泰款式的套餐。
2018-01-30
2018-01-11 146 浏览
經常係尖沙咀都頭痕食乜好,厚福街好多野食,有平有貴,有好食有難食。福禧基本上都係飯堂之一,外賣仲有九折,下午茶時段大大碗三十令蚊,今日食泰式滷豬軟骨湯金邊粉,豬軟骨夠入味,但軟骨唔軟,湯都唔錯,仲有杯野飲,係尖沙咀三十幾蚊呢個質素算好好啦。
豬軟骨湯金邊粉
2018-01-11
30 分钟 (外卖送餐)
豬軟骨湯金邊粉
近日在尖沙咀趕project,決定跟同事食完晚飯才回家。在厚福街揾食最多選擇。經過此店看到餐牌的價錢幾實惠,就二話不説決定幫襯這店。講環境裝修,這店一定不合格,但更令我們覺得這些老店食物質素一定不會差。食物大致分粉麵類、飯類和小食及飲品。我點了香茅豬扒凍檬,很大碗,香茅豬扒大大塊,而且很好味,炸過都不會太乾,最正的是價錢只是$35,在尖沙咀這個黃金地段收這個價錢,真心覺得超值。同事點了生牛肉扎肉湯河套餐,也是大大碗,連飲品$49。同事覺得湯底偏甜,但味道是中上水平。看來這店是家庭式經營,很希望這類小店能繼續經營下去,不致被各大連鎖店壟斷市場。
近日在尖沙咀趕project,決定跟同事食完晚飯才回家。
在厚福街揾食最多選擇。
經過此店看到餐牌的價錢幾實惠,就二話不説決定幫襯這店。

食物大致分粉麵類、飯類和小食及飲品。

香茅豬扒凍檬

生牛肉扎肉湯河

2017-12-05
香茅豬扒凍檬
生牛肉扎肉湯河
2017-11-11 226 浏览
係尖沙咀區黎講真係算抵的!幾十蚊有埋特飲,仲要勁多款揀!我朋友最鐘意佢既生牛肉河,而我就係咖哩鐘情者,所以我揀左$39咖哩牛腩配蒜蓉包。一黎到估唔到都幾大碗喎,仲有好多牛腩咖!下次可以再黎食,味道都唔錯咖❤️仲可以加5蚊要特飲,綠豆冰唔係道道有得飲咖😛
係尖沙咀區黎講真係算抵的!幾十蚊有埋特飲,仲要勁多款揀!
2017-11-02 142 浏览
晚上想食泰國菜今次叫左三樣野食1. 雞絲米紙卷味道清清地醬料都好清 微酸微甜雞絲內餡好足料九層塔味道都好香推介2. 豬手飯很普通味道不夠入味豬手唔入味 硬口感不太好整體不推介3. 酸辣豬頸肉粉絲沙律好辣! 先吃豬頸肉 肥瘦適中 好味但真係太辣粉絲入曬d辣味此沙律配料較少性價不高而且衛生環境不好水杯也不太乾淨但staff 態度好
晚上想食泰國菜

而且衛生環境不好
水杯也不太乾淨

但staff 態度好
2017-05-20 426 浏览
係附近食完菲律賓薯條唔夠飽,所以就係附近搵食。 呢條街有兩間越南野,見呢間唔駛等,所以就決定試下。兩個人食,叫左一碗雞絲撈檬,一份酸辣無骨鳳爪。 野食好快就到。雞絲撈檬 $39d汁都ok,但係d檬粉完全唔凍,d雞好咸!成件事感覺係碗野放左好耐攤到熱哂好唔新鮮咁…酸辣無骨鳳爪 $43夠凍,酸味都夠,不過一d都唔辣…食完一舊已經唔想再食…餐飲配凍檬茶飲左兩啖發現入面有隻昆蟲!!!都無叫佢換… 算數…總括黎講: 我真係唔知食左d乜

雞絲撈檬 $39
d汁都ok,但係d檬粉完全唔凍,d雞好咸!
成件事感覺係碗野放左好耐攤到熱哂好唔新鮮咁…

酸辣無骨鳳爪 $43
夠凍,酸味都夠,不過一d都唔辣…
食完一舊已經唔想再食…

餐飲配凍檬茶
飲左兩啖發現入面有隻昆蟲!!!
都無叫佢換… 算數…

總括黎講: 我真係唔知食左d乜
2017-05-20