2022-12-08 829 浏览
難得過海聽講灣仔好多好野,朋友介紹這一間拉麵,雖然是lunch time, 但排隊人數唔算多,等了大概十分鐘就有位了~拉麵湯底同麵質對我來講麵好重要~今次叫了一碗元虎一碗海老虎🐯元虎湯底味道一樣濃, 麵質無比客人選擇但做得適中而且彈牙!入面肉丸更是多汁嫩滑~平時我不是每間豚肉麵會食,好多都又硬又乾!但係佢塊肉真係非常好食~味道厚度所有都做到好平均! 好好味😋仲有木耳好爽脆!而另一碗海老虎! 湯底更加香!充滿海蝦味~係非常香,如果鐘意更濃的可以選擇這一款! 下次想再試下黑蒜底同沾麵! ❤️期待唯一感覺人不算很多, 但等上菜都需時喔🫣

下次想再試下黑蒜底同沾麵! ❤️期待

唯一感覺人不算很多, 但等上菜都需時喔🫣
2022-12-07
午餐
2022-11-28 2679 浏览
某天走過此街,小人見到店子前面排著一行人龍,當時心中暗忖應該是間人氣拉麵店,故旋即於翌日光顧。以拉麵店而言,神虎算是又大又舒適,兼且冷氣充足均勻,讓人食得很是愜意。辛辣大荳芽菜碟子小小,芽菜卻堆得像座山。芽菜爽脆,麻香十足帶辣勁。餃子一客5隻,熱烘烘的端上桌時還冒著煙的,即煎即奉,自然香脆無比,肉餡更是爆汁的!友人不作多想,就來一碗甚麼都有的神虎精選吧。豚肉湯底濃厚,麵條屬於中粗,掛湯甚佳。至於配料就真是不得了:厚切手掌大小的叉燒、可以豚磚來形容的超巨型豚角、此外更有甚少拉麵出現的肉丸,全部都肉香肥美,令人愛不惜口!然後是期間限定的沾麵,今期配的是吉列豬排,又是少見的配搭。吉列豬排極之香脆,豬排還有肉汁。麵條軟硬度恰好,沾麵汁裏也有叉燒粒,不錯不錯。一場來到,我們豈會就此罷休。再來的海老虎精選,湯頭的蝦味十分之濃厚,麵條也煮得剛剛好。肉量跟精選的一樣多,配菜同樣有荀絲、木耳、洋蔥、紫菜以及蔥花,不過還多了大量的櫻花蝦,直接提升美味程度!吃過拉麵,勾起小人對拉麵的熱忱,重回到小人吃拉麵的起點味道!

辛辣大荳芽菜

黑虎精選
吉列豬排沾麵
海老虎精選
2022-11-24 632 浏览
本身食拉麵唔鐘意舊豚肉太瘦太乾,食落去口感差,但哩間拉麵店舊豚肉真係有驚喜,d 脂肪入口即溶,但又唔會話太“漏”。另外嗌左一客餃子,係香港黎講算係above average,底脆仲有d肉汁,當然未去到日本當地居酒屋嗌果d level 但真係收貨,好過香港好多所謂嘅“日式餐廳” 果d煎到又硬又乾會再黎食
會再黎食
2022-11-19 637 浏览
灣仔必食拉麵🍜要咗餃子🥟,餃子係點醋,今次有埋黑椒、胡椒,所以令到餃子更加野味拉麵- 本身麵質中等,有咬口,不是平時軟林林的拉麵,讚👍🏻黑毛豬-其實食唔出係黑毛豬,都係普通豬肉味,比較喜歡麵質同湯底湯底- 要咗神虎湯底,濃厚豬骨湯味,好重骨膠原,最緊要係拉麵本身有掛湯,成件事好夾!總結:兩個人要$200多,兩個拉麵一個餃子,性價比算正常,不過食物質素係讚,絕對可以回頭!
灣仔必食拉麵🍜

拉麵- 本身麵質中等,有咬口,不是平時軟林林的拉麵,讚👍🏻

2022-11-02
2022-11-16 424 浏览
話說有兩個朋友都好鍾意食拉麵,佢哋推薦我食呢一間拉麵話好好食,咁我就懷着好奇嘅心比佢哋帶嚟呢度試吓啦咁我梗係試佢最原本嗰個啦,要咗個神虎拉麵,原諒我唔係一個鍾意食正宗拉麵嘅人,我走咗香蔥同埋紫洋蔥,搞到碗麵望落去好似好齋咁但係其實真係好好食,尤其是嗰個豚肉丸真係有驚喜,好少見到有肉丸食嘅拉麵,湯底味濃不過呢一間呢座位多數都係單人或者雙人位,我哋三個人就淨係可以坐門口嗰張,偏偏門口嗰個位啲風吹埋嚟好凍,不過店員姐姐好貼心咁樣為我奉上「我專用」嘅熱茶,我啲朋友就飲冰水,服務態度值得一讚。

2022-11-01 532 浏览
食過幾次都覺得幾正餐廳環境環境乾淨整齊,好光猛食物拉麵今次都係食返元虎,最簡單嗰款。碗麵有兩大塊豚肉、兩粒雞肉丸、木耳、紅洋蔥同蔥。佢湯底濃郁好香,但唔咸,就咁飲都得。你會飲得出佢真係熬湯底熬咗好耐。平時食一碗麵,通常到最後就會凍咗,或者係暖,但呢到嘅拉麵就算慢慢食,食到最後都仲係偏熱嘅暖,好佩服佢嘅技巧。豚肉好tender,一啲都唔乾雞肉丸雖然樣貌唔太討好,但佢彈牙好食豚肉同雞肉丸應該係每日新鮮整。你會喺佢嘅bar枱邊見到一袋二袋醃緊嘅豚肉,雞肉丸係粒粒少許唔一樣嘅形狀。餃子應該係自家制,皮好薄,餡好足料,次次都熱辣辣
食過幾次都覺得幾正

餐廳環境
環境乾淨整齊,好光猛

食物
拉麵

豚肉好tender,一啲都唔乾

雞肉丸雖然樣貌唔太討好,但佢彈牙好食

餃子
應該係自家制,皮好薄,餡好足料,次次都熱辣辣

元虎
元虎
2022-10-31 356 浏览
本身去食碗粥麵,不過見到「內部裝修」,走去對面食返上次在大角咀覺得幾有質素嘅拉麵🍜,最有印象嘅係嗰兩粒咁正嘅肉丸🍡,夠特別———————————————————————————🥢黑虎🍜💬上次食過海老虎🦐,今次試吓「黑虎」,湯底又唔算係好黑,不過味道確係濃厚;木耳同紫洋蔥🧅,加上兩粒肉丸🍡,更有特色🤤.🥢神虎餃子🥟💬心思思又叫咗一份嚟食,就係喜歡隻餃子🥟夠大隻勁多肉汁💦流出嚟,蘸埋胡椒醋確係非常重要,非常之有口感🤤
———————————————————————————
🥢黑虎🍜
🥢神虎餃子🥟
2022-10-14 558 浏览
灣仔拉麵店眾多,諗住得閒就試一間,總會試曬咁多間😆當日一虎落左場,黑龍排緊隊,趕時間關係最後行到嚟神虎等一枱就入得,一於就用神虎打頭陣開始呢個拉麵loop😆🔸神虎精選 $135比招牌神虎多咗份伊比利亞豬腩肉,係幾好食不過我覺得加埋就太多肉,因為呢間本身個叉燒都幾大塊又有少許厚度(雖然未到厚切)。另外就係配料都好給力,除左已有溏心蛋唔洗再加錢追加,基本的木耳、筍都有,仲有兩粒平時食拉麵唔會有嘅豬肉丸,整體嚟講個人認為唔要豬腩肉都已經好夠餸。湯底一樣係招牌豬骨湯,都幾夠味但印象中唔會有漿口感,整體算是正常發揮沒有驚喜。🔸海老虎 $103第一次幫襯因為唔想兩碗都係豬骨湯底想試多款而叫,呢款亦標榜係香港限定。蝦湯底會再重口味多少少,兩款相比個人更喜愛豬骨湯。配料方面呢碗唔包蛋要加錢追加,其他配料就一樣都有木耳、荀、豬肉丸,另外係多咗櫻花蝦。整體兩碗都正正常常幾好食,感想不大印象唔深刻,淨係記得好多肉😂平時食拉麵鍾意多肉嘅朋友可以考慮吓呢間。

🔸神虎精選 $135

🔸海老虎 $103

大力推介的拉麵店!平時唔好拉麵的我一試就覺得好有驚喜,特別係濃厚又唔會太膩嘅沾麵。不過只收現金唔夠方便,想食嘅記得要帶夠ᴄᴀsʜ~▫️神虎沾麵(熱麵) $¹²²呢間嘅沾麵出咗可以揀麵嘅份量(200/300ɢ),仲可以揀熱麵/冷麵!一直覺得沾麵嘅精髓就係濃郁同熱辣辣嘅湯汁(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵),有得揀熱面就可以避免食到一半湯就降溫嘅情況,畢竟沾麵湯一凍就會變得油膩。沾麵嘅另一個問題就係好容易濟。曾經食過一間好出名嘅日本過江龍嘅拉麵湯油到我食兩啖已經好想嘔,自此對拉麵失去興趣。但係神虎好貼心咁準備左拉麵醋,用醋浸泡住小魚乾同昆布,只要加幾滴湯底即刻清爽好多。對於食得重口嘅人黎講超級推薦!▫️海老虎拉麵$¹⁰³友人選擇的拉麵,原來海老虎喺香港限定嘅!湯底喺蝦味增口味,再鋪滿櫻花蝦,蝦味濃厚得黎唔會好腥ʕ •ᴥ•ʔ

▫️神虎沾麵(熱麵) $¹²²

▫️海老虎拉麵$¹⁰³
2022-09-15 673 浏览
每次嚟都必定會食嘅冷盤小吃當然拉麵先係主角+識少少廣東話嘅日本師傅🤭成碗拉麵嘅所有食材,都睇得出係用心製作,呢度特別會有人手打嘅肉丸,配搭唔肥但又夠淋嘅叉燒,真係好好食,湯底更係油脂剛好唔油膩,口感很滑口。我最愛呢度嘅赤拉麵,愛辣人士要試下呢度嘅辣度,以我食米線要食特辣,喺度食大辣就已經夠驚喜,係墨西哥嘅辣😋😋連餃子都係自家新鮮製作,喜愛佢嘅肉丸的話,就必定會同時喜愛佢嘅餃子🤭今次實在太飽,唔可以試埋呢個魚鮫,只見到師傅炸起一碟上菜,睇見都知道一定唔會失望嘅一碟,唯有下次留肚試佢😚
每次嚟都必定會食嘅冷盤小吃

2022-09-11
𝑲𝒂𝒎𝒊𝒕𝒐𝒓𝒂 𝑻𝒐𝒏𝒌𝒐𝒕𝒔𝒖 神虎麺商店-🍽 神虎拉麵(配蛋)🍽 神虎餃子🍽 伊比利豬叉燒🍽 特製他他醬炸海蝦神虎來自日本大板,香港有2間分店!有日本師傅坐鎮,係你前面煮拉麵,有如置身日本(´∀`*)灣仔分店特別多人,你以為得Bakehouse排長龍?神虎都有排你排(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵) 大熱天時終於比Hangry的我入到去,店員態度好親切,不斷話比我地知有咩推介~ 本身只係叫左2個拉麵,點知…坐Bar枱的我倆比所有經過我地既食物吸引,人來!!我要試哂!٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و建議第一次試要食神虎先♪(´ε` ) 原味既豬骨湯底超濃郁,飲完一啖,嘴唇lim lim der~ 好飲到飲哂成碗湯,而且事實證明之後係唔會口渴( ̀⌄ ́)仲有超豐富配料,而最特別就係加入自家製手打豚肉丸,好淋,出面真係搵唔到!餃子要讚,皮薄餡多,煎得皮脆!而且一咬落去超多肉汁!必叫!叉燒一上枱,大到有啲唔好意思(●°u°●)​ 」好邪惡,脂肪同肉既分佈算平均,燒到好嫩,而且鎖緊肉汁,一咬落去係肉裡面都食到醬汁味!癲!最後炸蝦!好新鮮,即叫即炸,醬有真蛋碎,食落口有不同口感,脆卜卜外皮加爽口蝦再加有真蛋既醬!!而且炸粉唔厚
𝑲𝒂𝒎𝒊𝒕𝒐𝒓𝒂 𝑻𝒐𝒏𝒌𝒐𝒕𝒔𝒖 神虎麺商店
🍽 神虎拉麵(配蛋)
🍽 神虎餃子
🍽 伊比利豬叉燒
🍽 特製他他醬炸海蝦

神虎拉麵(配蛋)
神虎餃子
餃子要讚,皮薄餡多,煎得皮脆!而且一咬落去超多肉汁!必叫!
伊比利豬叉燒
特製他他醬炸海蝦
最後炸蝦!好新鮮,即叫即炸,醬有真蛋碎,食落口有不同口感,脆卜卜外皮加爽口蝦再加有真蛋既醬!!而且炸粉唔厚,蝦真係好大隻(*≧ω≦)爽口 juicy既!

總括係我幾熱,Hangry去到8/10都係會食既拉麵店!一定要Mark係個你地既ramen list喔~

📍 G/F, Antung Building, 6-16 Tai Wong Street East, Wan Chai

#jcfoodgasm @kamitora_tokotsu
#神虎麵商店 #kamitoratokotsu
神虎拉麵(配蛋)
伊比利豬叉燒
特製他他醬炸海蝦
  • 神虎拉麵
2022-07-21 1093 浏览
見到好多拉麵group,都推咗神虎拉麵出嚟話佢個炸雞同埋銀座嘅炸雞有得比較.本身呢就住沙田嘅專登呢就去到講到開房呢間拉麵店.我去到嘅時候呢第三點幾冇咩人嘅侍應都好有禮貌招呼坐低. 咁我呢就叫咗個沾麵再加炸雞事不宜遲相機食先再講個人認為糖心蛋唔夠流心,麵質幾好,個汁偏死咸,唔係都食到汁嘅味道,個人定位可以接受自己都係重口味但係個雞呀真係不能接受喊到黐咗線,不過師傅即叫即炸新鮮滾熱辣.總結我覺得面都尚算OK可以俾多次機會佢,但係未去到識得吹捧,價錢都唔算係平加埋都差唔多百尾 如果可以嘅我會試其他先
見到好多拉麵group,都推咗神虎拉麵出嚟
事不宜遲相機食先再講

2022-06-19 1104 浏览
通常在灣仔附近想吃拉麵嘅時候都會有選擇困難症🥹因為在這區有不少於10間拉麵或沾麵店,但四個不同的拉麵店後,神虎這家也算是最經常光顧的。神虎精選拉麵 $135 ➡️最經常吃是神虎精選拉麵,很喜歡他們的豚肉丸和豚腩肉(伊利比亞豬腩肉),豬骨濃湯味都還算香濃,但味道剛剛好,不會太油膩。味付溏心蛋🥚加果有quota都會想再add-on order 😆😆 神虎沾麵 $122➡️這款魚介沾麵更是我的最愛,魚介味道香濃,但又不會太鹹,至少每次吃完都不會感到口渴。就算選擇了熱的麵條,麵質亦較頗為煙靭,非常不錯👍🏻唯獨是叉燒味道有點淡,相對來說質素一般🤔 但整體來說也很不錯😌

神虎精選拉麵 $135

神虎沾麵 $122

灣仔真係有唔少出名嘅日式拉麵店🍜 呢間「神虎麵商店」同之前食過嘅「一虎」只係一街之隔,連個名都好似~ 但係「神虎」就有提供沾麵,拉麵嘅款式同小食嘅選擇都多啲~ 而且神虎每月都會有唔同嘅限定拉麵,例如我4月去食嘅時候就有蠔湯拉麵,不過我同朋友都對蠔無太大興趣,所以就無試到喇~而且「神虎」唔做外賣,所以上次去嘅時候,午市好似有更多人排隊,但上菜都幾快,所以都唔算等好耐就有位~ •🥢 神虎沾麵 $122神虎沾麵嘅麵量可選200g/300g同埋選冷/熱麵,我當日就揀咗300g嘅冷麵~ 沾麵汁只有一種口味,飲咗一啖覺得魚介味好濃郁,但唔會過鹹😋 而且沾麵汁比較濃稠,加埋麵條比較粗身,好輕易就可以沾到好多汁🤤 加上個沾麵汁係用一個小石鍋上嘅,所以就算配冷麵都唔會好快凍晒~ 再加埋麵條口感煙韌,真係幾正😛 而配料就有薄叉燒、溏心蛋同豆苗,同埋沾麵汁入面有啲叉燒粒~ 不過呢間嘅叉燒都比較普通~ •🥢 神虎 $103神虎係「原味」嘅豬骨湯底,豬骨湯都幾濃~ 所配嘅麵條比較幼,配湯食係幾夾嘅~ 而配料方面都豐富嘅,除咗有薄叉燒,仲有溏心蛋、木耳,蔥花、紫洋蔥、味付荀,同埋第一次喺拉麵到見到嘅豚肉丸~ 豚肉

🥢 神虎沾麵 $122

🥢 神虎 $103
神虎係「原味」嘅豬骨湯底,豬骨湯都幾濃~ 所配嘅麵條比較幼,配湯食係幾夾嘅~ 而配料方面都豐富嘅,除咗有薄叉燒,仲有溏心蛋、木耳,蔥花、紫洋蔥、味付荀,同埋第一次喺拉麵到見到嘅豚肉丸~ 豚肉丸明顯係自家製嗰種,口感有少少腍,加落豬骨湯拉麵都幾有趣😂

🥢 炸雞塊 $55
炸雞有4大件,熱焫焫炸起就上碟🤩 炸衣好薄好脆,連雞皮都炸到好脆,但入面嘅肉依然好juicy嫩滑,真係幾唔錯~🤤
炸雞塊

🥢 神虎餃子 $45
神虎餃子比其他食過嘅拉麵店餃子都飽滿少少,又大隻啲~ 而且餃子餡嘅味道都有啲啲唔同,呢款有啲似椰菜豬肉餃😋
炸雞塊
2022-06-01 719 浏览
上網睇有唔小人介紹灣仔幾間拉麵店~小編口痕想去試試佢好耐~依間位於大王東街~雖然附近都有唔小餐廳或者鄰近幾條街都有其他拉麵店~但神虎仍然得到唔少網民大讚👍👍—————————————————☻非專業食評·純個人口味☻地方環境舒服~店員服務態度都好好~野食亦係唔錯~唔怪得午市排長長人龍~小編見議下午茶時間去~不過有時都會爆場~好多支持者~仲諗?有機會快啲黎到灣仔大家都要去試試~灣仔神虎🐯👍👍

—————————————————
☻非專業食評·純個人口味☻