2018-09-12 3066 浏览
朋友推薦神經餵飼,最主要既原因都係因為要去打卡!店內環境確實係幾舒適,仲提供埋書可以邊食邊睇,而且裝潢係走小清新既風格,確實幾適合打卡。食物質素都好重要,食物款式唔多,來來去去都係D沙律菜搭多樣主食咁,而且分量真係偏少,好彩係重質不重量,味道相當唔錯。南瓜蓉八爪魚柑桔醋沙律 — 八爪魚算新鮮,配埋南瓜蓉出奇地夾,可以一試。牛油果蟹肉法式多士 — 多士夠香脆,配埋清新的牛油果蟹肉令人讚不絕口啊!蜜糖芥未香草煙三文魚三文治 煙火雞雜菜芝士三文治 兩款三文治都好好食,包的口感好香軟,唔會太多醬汁,而且餡料新鮮,必叫之選。溫泉蛋燒汁豚肉丼 — 材料新鮮,比吉吉家好食D咁囉。照燒三文魚茶泡飯 — 三文魚竟然比想像中大舊,而且茶泡飯清清地易入口,夏天食一流。貓毛定食 (麥粒味噌香蔥貓飯、鹽燒鯖魚、醬煮薯仔、油揚豆腐沙律) — 其實一隻碟包晒全部野,所以分量真係唔多,正常味道。整體而言,食物質素唔差,只係真係好細碟!同埋感覺上飯類對比三文治失色左少少。如果想休閒一下,神經餵飼確是唔錯的選擇,不過真係未必可以食得飽。ps. 今次感謝繼續有高人出手影相,所以都係補返句圖片只供參考,實物個樣可能有出入架
朋友推薦神經餵飼,最主要既原因都係因為要去打卡!
南瓜蓉八爪魚柑桔醋沙律
溫泉蛋燒汁豚肉丼
溫泉蛋燒汁豚肉丼 — 材料新鮮,比吉吉家好食D咁囉。
照燒三文魚茶泡飯
ps. 今次感謝繼續有高人出手影相,所以都係補返句圖片只供參考,實物個樣可能有出入架 !
2018-08-26
南瓜蓉八爪魚柑桔醋沙律
2018-08-14 1089 浏览
與家人吃晚飯,想找點新意思讓爸媽高興一下,之前在這邊光顧過覺得食物有用心煮,而且上層位置舒適,所以便決定到太子的神經餵飼。上層非常寧靜,位置寬敞,適合大家慢慢聊天。這𥚃同為「白紙花舍」的根據地,故有不少素雅的乾花擺放,同時可以付費購買。柴魚櫻花蝦豆腐芝麻醬沙律 $65芝麻醬飄來陣陣的芝麻香氣,因為上面有新鮮磨好的芝麻,豆腐很滑,沙律菜新鮮而種類繁多。野菌五目炒飯(素) $88為素食,炒飯亦絕不油膩,野菌炒過之後清香,炒飯有不同質感的配菜,增加口感。照燒三文魚茶泡飯 $88三文魚煎得金黃無骨,茶泡飯非常清新,份量不少。

上層非常寧靜,位置寬敞,適合大家慢慢聊天。

柴魚櫻花蝦豆腐芝麻醬沙律 $65

野菌五目炒飯(素) $88

照燒三文魚茶泡飯 $88

三文魚煎得金黃無骨,茶泡飯非常清新,份量不少。

2018-08-12
2018-08-04 801 浏览
地點非常近MTR ,環境舒適室內以乾花布置,還有放書的角落適合想要放鬆一下,飲杯咖啡看看書既朋友晚飯last order 8:30pm.9點關門最低消費是每人一杯飲品Drink menu治喉乾餐牌要看黑版,手寫的,太有心朱古力,Flat White 有好靚既拉花照燒三文魚茶泡飯三文魚很厚實香煎廣島蠔蒜香玉筋魚拌飯飯量足拌飯有少少辣,加上魚乾仔,好惹味黑啤蜜糖雞翼真係好香啤酒味道加埋甜甜地蜜糖,好好味店內佈置和文字很有心思
地點非常近MTR ,環境舒適
室內以乾花布置,還有放書的角落
適合想要放鬆一下,飲杯咖啡看看書既朋友

晚飯last order 8:30pm.9點關門
最低消費是每人一杯飲品

Drink menu治喉乾

餐牌要看黑版,手寫的,太有心

朱古力,Flat White
有好靚既拉花

三文魚很厚實

香煎廣島蠔蒜香玉筋魚拌飯
飯量足
拌飯有少少辣,加上魚乾仔,好惹味

黑啤蜜糖雞翼真係好香啤酒味道
加埋甜甜地蜜糖,好好味

店內佈置和文字很有心思
2018-07-25 631 浏览
哩間舖位於太子地鐵站附近的一條街,木系既裝修配上朝氣蓬勃既植物,陽光灑在上面,非常之小清新,文青風既一間小舖入邊裝潢都係木系同埋白色既設計,開放式廚房,四周圍都擺滿各式各樣幹花,好治癒的感覺,隨手一影都係大片既感覺,環境真係唔錯噶!南瓜蓉八爪魚柚子醋沙律,超級推薦!新鮮既八爪魚片有咬口,南瓜蓉好清甜,新鮮既沙律菜配上柚子醋,酸酸地好開胃,味道一流!食完個沙律已經胃口大開,之後再食個法包,法包好鬆脆,食完都覺得唔夠喉呀!感覺唔錯喎!

南瓜蓉八爪魚柚子醋沙律,超級推薦!

感覺唔錯喎!
2018-07-15 713 浏览
在旺角覓食來來去去都是那些連鎖食店,今次轉戰太子,來到這間位於後巷不起眼的清新小店吃晚飯。餐廳採用自助式點餐,餐牌全都寫在cashier旁的黑板上,幾乎天天不同,惟選擇不多。我地三人叫了三碟菜share吃,首先叫了碟煙三文魚熱情果紫薯沙律,熱情果汁味道酸甜,再配上爽脆的沙很菜感覺清新,加上甜甜的紫薯蓉墊底就不怕淨吃沙律會不夠飽了。另外點了一道泡菜海鮮炒飯,調味得不算辣,飯粒亦炒得尚算乾身,可算是中規中矩。還叫了一碟牛油果蟹肉法式多士,牛油果已熟透所以味道香滑,加上蟹肉必然是絕配,法式多士吃落亦十分脆口惟略嫌有點硬。我自己另加了一杯iced latte,鮮奶的比例很多,叫了走甜亦不會有苦味,甚至更能嚐到咖啡香味。整體而言,淨是餐廳環境的文青氛氛已經值得去,食物質素亦算是中上,只是食物不包餐飲來說價錢都偏貴,果然要當個文青也不平宜。

煙三文魚熱情果紫薯沙律

泡菜海鮮炒飯

Iced  latte

煙三文魚熱情果紫薯沙律
泡菜海鮮炒飯
Iced  latte
一去到已經覺得環境好舒服雖然鋪頭唔算大 但係因為放既枱唔多所以好好有台灣cafe 既感覺食物既餐牌用粉筆寫係黑板上面睇完就出counter 落單食物都唔錯架一路食一路傾計都幾開心 不過去之前要留意設星期一休息同埋只係收現金呢!
一去到已經覺得環境好舒服
雖然鋪頭唔算大 但係因為放既枱唔多
所以好好有台灣cafe 既感覺

食物既餐牌用粉筆寫係黑板上面
睇完就出counter 落單
食物都唔錯架
一路食一路傾計都幾開心

不過去之前要留意設星期一休息同埋只係收現金呢!
2018-06-13 411 浏览
1. Nice bouncy udon.2. Generous amount of chicken fillet.3. Soup base is favoured, but not too salty that makes you thirsty.4. Iced apple tea is delicious, not overly sweetened artificially.5. A perfect, zen cafe for chillaxing or meeting with friends, especially on a rainy day like this.
1. Nice bouncy udon.

Chicken Udon & Iced Apple Tea
2018-06-06
Chicken Udon & Iced Apple Tea
2018-05-20 710 浏览
星期日下午到來,有幸坐到坐上雅坐。店員態度一般,有點不煩耐。食物的賣相吸引。可是味道就不太好。整體上環境清幽,是避靜的好選擇。我點的是普通咖啡,味道如預期中ok.
星期日下午到來,有幸坐到坐上雅坐。
店員態度一般,有點不煩耐。
食物的賣相吸引。可是味道就不太好。
整體上環境清幽,是避靜的好選擇。
我點的是普通咖啡,味道如預期中ok.
咖哩雞奶油飯
2018-05-20
2018-04-29 805 浏览
一直都好留意呢間鋪頭,見到門面,就覺得好友文青感覺,所以決定去試一試!如果你鍾意文青生活嘅話,咁你一定要去呢間鋪頭度生活一下。間鋪頭好近太子站,行一陣就到,你會見到門口擺放左好多盆栽,好有大自然嘅感覺,加埋木系嘅裝修,感覺就好舒服,好relax!餐廳入邊簡約裝修,好適合一班文青朋友約埋一齊去hea下。鋪頭除左裝修就好文青,啲嘢食都唔錯!我同朋友去食下午茶,我哋叫咗一個魷魚沙律🥗同埋法式芝士火腿三文治🥪,魷魚沙律味道就一般,我覺得多啲醬汁就會更加好,至於魷魚就味道一半。我欣賞三文治多啲,佢用咗法式包,口感唔會太乾,啲餡配埋醬汁就好夾,味道唔錯!另外佢上菜嘅碟都好靚,佢用咗木板嚟裝三文治,感覺更加文青!我同友人都覺得食物味道唔錯,而且環境好靚,好放鬆,仲話下次會再嚟試食其他野。

另外佢上菜嘅碟都好靚,佢用咗木板嚟裝三文治,感覺更加文青!

2018-04-23 773 浏览
放假天總愛和朋友四處尋覓文青咖啡店今次來到一間店名好有趣的” 神經餵飼”店外擺放很多綠色植物,而店內裝潢簡約,四處放滿乾花🌸擺放著幾張木桌,陽光射進來,坐在店內感覺好治療😍咖啡店有點像台灣式的佈局,下層是一個開放式廚房,上層是閣樓Tatami 的坐位餐廳提供多款日式簡食,我們點了兩款再來些茶和咖啡悠閒地渡過一個下午------------------------------🐶南瓜蓉八爪魚柚子醋沙律($65)沙律用上南瓜蓉配搭清新,加上新鮮八爪魚片,有咬口口感不錯,沙律菜夠新鮮🐶泡菜雞肉炒飯($88)這個炒飯開初會覺得有點淡味,但越食落去就開始有泡菜味,加上炒飯底幾好味唔太辣,整體上都幾好,如果再濃味點更好🐶Cappuccino($35)咖啡豆唔錯,沖出黎咖啡好香,拉花好靚
放假天總愛和朋友四處尋覓文青咖啡店
今次來到一間店名好有趣的” 神經餵飼”
店外擺放很多綠色植物,而店內裝潢簡約,四處放滿乾花🌸
擺放著幾張木桌,陽光射進來,坐在店內感覺好治療😍
🐶南瓜蓉八爪魚柚子醋沙律($65)
沙律用上南瓜蓉配搭清新,加上新鮮八爪魚片,有咬口
口感不錯,沙律菜夠新鮮

🐶泡菜雞肉炒飯($88)
唔太辣,整體上都幾好,如果再濃味點更好

🐶Cappuccino($35)
咖啡豆唔錯,沖出黎咖啡好香,拉花好靚

2018-04-20 715 浏览
呢間cafe個名好特別:神經餵飼~ 原來係文青cafe黎!地面係落order同開放式廚房,有少量坐位。一樓係tatami位,要除鞋。我同朋友一致決定坐樓上tatami位!因為比較特別及舒適~叫左無花果紅菜頭沙律,黑松露茶樹菇滑蛋丼,煙火鷄車打芝士ciabatta +green tea latte 同茶~~~無花果紅菜頭沙律蔬菜清甜,好多無花果,好甜!配埋紅菜頭酸酸甜甜,好開胃!!!黑松露茶樹菇滑蛋丼蛋好滑,茶樹菇唔乾,配黑松露令成個丼飯更香口!煙火鷄車打芝士ciabatta因未食過ciabatta,所以就叫黎試下~煙火鷄配車打芝士令整個包味道香濃!不錯!!但個包有少少乾,可能ciabatta本身係甘掛?整體來說,呢度食物質素不錯,而且可令人放鬆心情,與朋友暢談慢活一下的好地方!!!
呢間cafe個名好特別:神經餵飼~ 原來係文青cafe黎!
地面係落order同開放式廚房,有少量坐位。
一樓係tatami位,要除鞋。
我同朋友一致決定坐樓上tatami位!因為比較特別及舒適~

無花果紅菜頭沙律

黑松露茶樹菇滑蛋丼

蛋好滑,茶樹菇唔乾,配黑松露令成個丼飯更香口!

煙火鷄車打芝士ciabatta
因未食過ciabatta,所以就叫黎試下~

煙火鷄配車打芝士令整個包味道香濃!不錯!!

但個包有少少乾,可能ciabatta本身係甘掛?

2018-04-17 476 浏览
已經唔係第一次嚟呢度,呢度的確係兩三個朋友相聚嘅好地方,每個角落都用心佈置,感覺好台灣,適合午餐或下午茶時段輕食。但食物相比環境就比下去,食物就相對較普通,無特別驚喜!沙律食材都新鮮,比較特別嘅係有百香果籽,酸酸甜甜,幾開胃!餐具配搭都幾特別,特別係雞公碗,幾別緻!而多士就硬左少少,不過牛油果醬配蟹肉都清新,味道都尚可,不過個人比較喜歡上面個沙律!至於飲品,咖啡都唔錯,不過之前試過梳打茶同沙冰,就相對麻麻哋!
但食物相比環境就比下去,食物就相對較普通,無特別驚喜!

2018-04-11 529 浏览
📍HongKong🇭🇰🐣溫泉蛋明太子雞肉燴飯($88)▪️一心想泥食甜品同cake,詢問店員先知話當日全日無cake😿-講番個燴飯先~係大概平時吉野家細碗嘅份量左右,覺得大食少少會不夠吃🤭-認真講句 賣相唔算特別吸引,所以我地一泥就戳爆隻溫泉蛋😛震動下眼球😗👀流d蛋汁落泥撈飯真係幾濕潤幾正🤤事關個燴飯底醬汁不算太creamy,米飯比較粒粒分明,有咬口,味道咸咸地少辣,混雜點甘荀粒🥕洋蔥絲,但蔬菜粒份量略少。雞肉都啖啖肉,煮得不算太韌太老,口感還有彈性😬配料還有少許蔥末,紫菜絲和明太子,拌著一起吃,味道幾和風,由其明太子偏咸微辛,更惹味。但份量就是不夠拌☹️整體味道不算太特別,這個價錢期望更好吃。☕️Flat white▪️味道不過不失,重奶香,🤭拉花幾靚,不過包糖未落就同我收走左🤯
📍HongKong🇭🇰

🐣溫泉蛋明太子雞肉燴飯($88)
▪️
一心想泥食甜品同cake,
詢問店員先知話當日全日無cake😿
講番個燴飯先~
係大概平時吉野家細碗嘅份量左右,
覺得大食少少會不夠吃🤭
認真講句 賣相唔算特別吸引,
所以我地一泥就戳爆隻溫泉蛋😛
震動下眼球😗👀
流d蛋汁落泥撈飯真係幾濕潤幾正🤤
事關個燴飯底醬汁不算太creamy,
米飯比較粒粒分明,有咬口,
味道咸咸地少辣,混雜點甘荀粒🥕洋蔥絲,
但蔬菜粒份量略少。

雞肉都啖啖肉,煮得不算太韌太老,
口感還有彈性😬
配料還有少許蔥末,紫菜絲和明太子,
拌著一起吃,味道幾和風,
由其明太子偏咸微辛,更惹味。
但份量就是不夠拌☹️

整體味道不算太特別,這個價錢期望更好吃。

☕️Flat white
▪️
味道不過不失,重奶香,
🤭拉花幾靚,
不過包糖未落就同我收走左🤯
2018-04-09 375 浏览
I have been here for many times!Their dishes are always healthy and delicious. Portion was not small too, even if it's salad, you still got a full tummy!By the way, their salads are soooo good! The pumpkin, sweet potato, beetroots, I would have had them at least once a week!And you can shop around on 2nd floor, those designers handcraft things are right there for you.

2018-04-04 467 浏览
神經餵飼,一聽名字就知道是文青餐廳在太子很近地鐵站的內街, 相對安靜裝潢也是簡約的白色和木質為主餐牌就是掛在牆上的黑板,先下單付款價位正常, 我覺得主要還是食環境可以舒舒服服聊一個晚上就很好了食物:大推這個沙律, 南瓜蓉甜甜的, 柚子醋酸酸的還有冷凍八爪魚片, 非常開胃茶漬飯來說,這份量就很大了湯剛好浸過飯面, 但食的過程就收水收得很快去到最後就很漲很淡了煎魚也相對有點乾所以食這個飯最緊要快~這個日韓式的飯也中規中舉就是有點乾下次來還是點杯飲料漫活一下
神經餵飼,一聽名字就知道是文青餐廳
在太子很近地鐵站的內街, 相對安靜
裝潢也是簡約的白色和木質為主

餐牌就是掛在牆上的黑板,先下單付款

價位正常, 我覺得主要還是食環境
可以舒舒服服聊一個晚上就很好了

食物:
南瓜蓉八爪魚柚子醋沙律

大推這個沙律, 南瓜蓉甜甜的, 柚子醋酸酸的
還有冷凍八爪魚片, 非常開胃
鮪魚茶漬飯

茶漬飯來說,這份量就很大了
湯剛好浸過飯面, 但食的過程就收水收得很快
去到最後就很漲很淡了
煎魚也相對有點乾
所以食這個飯最緊要快~
温泉蛋泡菜豬肉丼

這個日韓式的飯也中規中舉