2019-01-06 276 浏览
呢日約左個朋友出黎傾野,要搵個坐得舒服,傾到計又坐得耐既地方,之前嚟過神經餵飼覺得唔錯,於是同朋友再嚟。呢到有兩層樓,下層有少量座位,上層就全層大好多,上到去要除鞋同坐榻榻米。cafe嘅佈置屬重型文青風,用咗大量木製嘅家具,乾花,字畫,各色大小嘅植物,特色擺設,靚得嚟好有特色。食物同飲品都好正,真係唔係得個樣👍🏻👍🏻⭐️牛油果蟹肉法式多士多士香脆,牛油果香濃軟滑,配埋蟹肉感覺清新開胃。⭐️煙火雞雜菜芝士三文治 麵包烘後外脆內軟,多肉多菜多芝士,好足料,大大件好好味😋⭐️抹茶鮮奶⭐️朱古力傾到口渴再返落樓下再叫多杯嘢飲😂

食物同飲品都好正,真係唔係得個樣👍🏻👍🏻

⭐️牛油果蟹肉法式多士
多士香脆,牛油果香濃軟滑,配埋蟹肉感覺清新開胃。

⭐️煙火雞雜菜芝士三文治
麵包烘後外脆內軟,多肉多菜多芝士,好足料,大大件好好味😋
⭐️抹茶鮮奶
⭐️朱古力
傾到口渴再返落樓下再叫多杯嘢飲😂
神經餵飼位於太子舊區 位置有d偏僻上層係一個休憩區~ 乾花佈置、小cushion、油木地板,家既感覺下層係open kitchen 每次都喜歡坐近玻璃窗既位置太陽暖暖的 喝一口咖啡 野食既種類唔多而且略貴,三文治都要70蚊...扮文青係要付出既💤✅三文魚茶泡飯細個睇深夜食堂老闆煮茶泡飯..情意結💘我覺得係咁多樣入面最好食呢三文魚煮得岩岩好,肉身粉紅色,有魚油慢慢滲出黎👍🏻加上清淡茶香, 唔會太油,味道好夾不過d飯就硬身左d ... 有一種茶湯同飯分開既感覺,小敗筆🆗貓毛定食認真我覺得係將d飯前小食放哂係個大碗度🤭🤭影相係幾吸睛既味道就係......「魚有魚味,飯有飯味」囉❌cheese bagel佢話有4款唔同既芝士...實際上芝士少到可憐 想試真啲個味都難🌚最大塊就係超市都有既車打芝士...個bagel係凍既....d芝士又係凍既..完全無果種微熔 好cheesy 既感覺✅Latte咖啡濃郁 無酸味,咖啡泡企身🆗蜜桃茶Snapple好飲d 黎過兩次,都覺得呢度既staff唔係好nice問下個餐牌既資料都好唔耐煩咁個人感覺而已~—————————食物質素:6/10環境衛生:8/10舒
神經餵飼位於太子舊區 位置有d偏僻

下層係open kitchen
每次都喜歡坐近玻璃窗既位置
太陽暖暖的 喝一口咖啡

野食既種類唔多而且略貴,三文治都要70蚊...
扮文青係要付出既💤

✅三文魚茶泡飯
細個睇深夜食堂老闆煮茶泡飯..情意結💘
我覺得係咁多樣入面最好食呢
三文魚煮得岩岩好,肉身粉紅色,有魚油慢慢滲出黎👍🏻
加上清淡茶香, 唔會太油,味道好夾

🆗貓毛定食
認真我覺得係將d飯前小食放哂係個大碗度
🤭🤭影相係幾吸睛既
味道就係......「魚有魚味,飯有飯味」囉

❌cheese bagel
佢話有4款唔同既芝士...
實際上芝士少到可憐 想試真啲個味都難🌚
最大塊就係超市都有既車打芝士...
個bagel係凍既....d芝士又係凍既..
完全無果種微熔 好cheesy 既感覺

✅Latte
咖啡濃郁 無酸味,咖啡泡企身

🆗蜜桃茶
Snapple好飲d

黎過兩次,都覺得呢度既staff唔係好nice
問下個餐牌既資料都好唔耐煩咁

服務:4/10
性價比:6/10

總評分:6/10
——————————
#foodblogger #foodlover #foodie #hkfoodie #相機食先 #太子
2018-12-28 159 浏览
聖誕節食飯,多數俾人劏到一頸血。今年終於冇俾人劏,而且味道仲好好添!今次兩個人食,連沙律、前菜、湯、主食同飲品都係五百蚊到,仲有乾花送😍1. 粟米湯配脆多士香濃粟米味,而且十分香甜。粟米打成容,仍然有少少粟米粒,增添口感。配上脆多士,點啲湯食,超正!2. 紅酒無花果核桃煙鴨胸沙律3. 紅酒燉肉丸肉丸係用雞肉整,比較少食到。但肉丸同汁似乎分開處理,煮好肉丸再淋汁,肉還肉汁還汁,肉丸未能吸收汁嘅味道。4. 14安士肉眼扒配洋蔥汁肉眼扒煎得好靚,肉味香濃。配菜都好出色,特別係孜然籽炒啡菇意瓜,無諗過孜然味同蔬菜都咁爽。反而,薯蓉失色咗啲,落太多sour cream令到薯蓉過酸。

1. 粟米湯配脆多士

2. 紅酒無花果核桃煙鴨胸沙律

3. 紅酒燉肉丸

4. 14安士肉眼扒配洋蔥汁

2018-12-25
庆祝纪念
圣诞节
2018-11-20 451 浏览
太子隱世cafe, 日式fusion菜,咖啡亦做得不錯,適合忙裡偷閒,煩囂中尋找寧靜的角落。今日食了牛油果蟹肉法式多士 加 溫泉蛋鹽味牛柳粒蓋飯,再配以一杯cappuccino,a perfect day off!

2018-11-18
2018-11-10 435 浏览
同屋企人黎食飯,預祝生日,問佢地有無甜品寫碟,佢地話有,寫低左碟上內容,點知最後又同我講繁忙時間唔寫碟,好似俾佢呃左咁,如果佢一開始就話無,其實都無問題,但係佢應承左個客但最後又反口真係好差,野食幾好都無用野食係好食,但定價都係貴,動輒8、90蚊一碟,飲品另叫,lunch4個人都食左4百幾蚊,我諗比哩間野抵食服務好既大把,如果哩間野要長做長有真係要廚師同服務生協調好先,唔係唔會留到客人,人氣哩d野好快會過

2018-11-06 487 浏览
經過一天繁忙的工作,除了要吃飽飽,最好讓神經也休息一下! 今次來到太子附近,就被一間文青小店清新的店面吸引住!發現原來係一間以吃輕食同飲日本綠茶的小店!立即入去試下!入面的坐位都是兩人坐,很適合我們!餐飲選擇貴精不貴多,有我最喜歡的沙律!見大餐menu無咩野飲,侍應比左個drink menu我!立即喜出望外,有一頁係日本綠茶🍵叫左鹿兒島豐綠試下。茶味清清的,很香,卻不澀!主菜叫左血橙紅肉柚子煙三文魚沙律🥗擇盤很吸引!女孩子必定鐘意!三文魚分量多味道質地都不錯!沙律汁很清新,一點都沒有厚重感!朋友叫了推介的貓毛定食!份量偏少!但個黑椒雞翼好好好好食呀!跟餐仲有涷檸茶
經過一天繁忙的工作,除了要吃飽飽,最好讓神經也休息一下!
今次來到太子附近,就被一間文青小店清新的店面吸引住!

發現原來係一間以吃輕食同飲日本綠茶的小店!立即入去試下!

入面的坐位都是兩人坐,很適合我們!

餐飲選擇貴精不貴多,有我最喜歡的沙律!

茶味清清的,很香,卻不澀!

主菜叫左
血橙紅肉柚子煙三文魚沙律🥗
擇盤很吸引!女孩子必定鐘意
!三文魚分量多
味道質地都不錯!沙律汁很清新,一點都沒有厚重感!

朋友叫了推介的
貓毛定食
!份量偏少
!但個黑椒雞翼好好好好食呀!跟餐仲有涷檸茶

2018-11-06
$130 (宵夜)
2018-11-05 269 浏览
餐廳係鬧市中偏靜既街舖,假日中午條街好靜,有陣懶洋洋既氣氛,加上個日落住微微雨,好舒服好有feel,好似去左台灣cafe咁地方都幾細但幾cozy ,好似仲有樓上,不過無上到去,,食材既配搭幾好,簡單原味,唔會太濃,而且present得幾靚,間舖用左好多木做布置,成件事都好舒服,見到個幾個玻璃樽,令我都想返屋企自己整返幾樽,見埋後院洗手間,好似去左人地屋企咁,,但價錢都唔算平,,間唔中一次半次就接受到😎

但價錢都唔算平,,間唔中一次半次就接受到😎

午餐
2018-11-03 182 浏览
與朋友上完文縐縐的手工藝班,自然要繼續這個氛圍,因此便選了這家文青店吃晚飯。朋友之前有到過這店,喜它寧靜不趕客,可以舒服地玩塔蘿。今晚入店後店員一面難色地告訴我們只有一張略窄的三人枱,否則便要坐地下了。由於我們不是單純飲野,所以便選擇了三人枱。我的茶漬飯非常美味,魚皮烤得香噴噴,絕對令人食慾大增。但看著朋友的定食,配有沙律又覺得十分吸引🤣🤣🤣最完我的茶漬飯取得完勝——點定食的朋友吃不飽,要追加下場哩😝
朋友之前有到過這店,喜它寧靜不趕客,可以舒服地玩塔蘿。

2018-03-17
2018-11-01 167 浏览
神經餵飼—一個有趣又令人摸不著頭腦嘅名字。終於有機會來試試。餐牌掛喺牆上,並非一般cafe嘅食物,比較有特色。飲品有好多日本茶選擇👉🏼鹿兒島豐綠好有日本茶感覺,因為根本係日本茶😂講緊廢話。茶味香濃,有層次感。👉🏼溫泉蛋燒汁豚肉飯滿滿嘅豚肉,加上溫泉蛋,係幸福嘅味道,超多飯,我食唔晒😂其實我唔係細食架。👉🏼明太子雞肉親子丼又係一大碗,好多明太子,雞肉同埋蛋一啲都唔少,材料十足,味道亦親民。👉🏼野菌五目炒飯又係材料十足嘅炒飯,味道唔錯。👉🏼蜜糖芥末煙三文魚三文治好fresh好輕盈嘅餐,睇落好少野,但塊三文魚都唔細架!適合唔太肚餓嘅朋友。👉🏼熱朱古力熱朱都有拉花,盡顯心思,濃濃朱古力味,甜度適中。

餐牌掛喺牆上,並非一般cafe嘅食物,比較有特色。

飲品有好多日本茶選擇

👉🏼鹿兒島豐綠

👉🏼溫泉蛋燒汁豚肉飯

👉🏼明太子雞肉親子丼

👉🏼野菌五目炒飯
又係材料十足嘅炒飯,味道唔錯。

👉🏼蜜糖芥末煙三文魚三文治

👉🏼熱朱古力
熱朱都有拉花,盡顯心思,濃濃朱古力味,甜度適中。
2018-10-28 218 浏览
其實呢間餐廳只係距離我屋企大約行5分鐘,但係竟然一直都冇試過,今次朋友介紹,決定一試。餐廳門口種左好多小植物,感覺係清新既,餐廳有兩層,樓下係普通座位,樓上係矮木檯,用藤座墊坐地下。我大約六點半到,當時仲係冇咩人,同朋友坐o係木地板上面,加上周圍既乾花佈置,實在係好有日式屋企既感覺。最驚喜係食物同飲品都係好味既,價錢亦唔算貴。Bellagio Chocolate (Hot)拉花係靚既,朱古力味夠濃,但唔會太濃,亦唔會太杰太漏牛油果蟹肉多士蟹肉份量夠多,加埋牛油果蓉食味道同口感都好夾,法包又唔會太硬,可以一啖一啖咬黎食而唔會散開,配菜沙律亦都夠新鮮。南瓜蓉八爪魚沙律Dressing係柑橘醋,令到成個沙律好開胃,八爪魚煮得岩岩好,唔會太硬咬唔開,南瓜蓉份量足,加埋菜食中和左唔會好滯,三個人share都分到夠食既份量。野菌五目炒飯(素)材料好豐富,有幾種菇,豆,洋蔥等,雖然冇肉,但絕對夠香,好日式既感覺。溫泉蛋燒汁豚肉丼溫泉蛋夠哂流心,撈堆飯食係正既,燒汁豚肉夠味唔會太咸。另外仲叫左黑啤蜜糖雞翼,同埋朋友飲左草莓冰冰。雞翼係燒既,夠脆,蜜糖味香,啤酒味反而唔係好食到,不過用串燒上好似居酒屋呀

Bellagio Chocolate (Hot)
拉花係靚既,朱古力味夠濃,但唔會太濃,亦唔會太杰太漏
牛油果蟹肉多士
南瓜蓉八爪魚沙律

野菌五目炒飯(素)

溫泉蛋燒汁豚肉丼
溫泉蛋夠哂流心,撈堆飯食係正既,燒汁豚肉夠味唔會太咸。

另外仲叫左黑啤蜜糖雞翼,同埋朋友飲左草莓冰冰。
飲品朋友都話好飲同埋好靚~~

order要自己落樓下同店員講,食物餐牌亦都只寫o係樓下塊板,要自己影低再慢慢睇(可能環保?),樓上有水可以自助斟,亦都會有店員會間中上黎收碟~唯一美中不足係9pm就關門,要食糖水繼續傾計。
2018-08-24
所以,咪奢望入去佢地會對你笑 (尤其最矮嗰個)。入到呢間嘢,要乖乖聽指示,話左裡面無位,就好乖乖地咪行過去,唔係班姐姐仔會 “和唱“ 咁勞氣同你講 “無位啦!“明白做餐廳唔容易,亦唔認為要當食客神咁拜。但我只希望:你地同客講嘢,比返個尾音我想調位時,你唔好大力拍凳兩個人叫蛋糕食,咪咁孤寒只比一隻叉補充:個飯幾好食,質素好,價格算合理再補充:但服務咁樣我唔會再委屈自己啦同埋,kindly reminder,若你地覺得做 server 對客咁辛苦,不如返後欄洗碗啦
明白做餐廳唔容易,亦唔認為要當食客神咁拜。
但我只希望:
你地同客講嘢,比返個尾音
我想調位時,你唔好大力拍凳
兩個人叫蛋糕食,咪咁孤寒只比一隻叉

補充:
個飯幾好食,質素好,價格算合理

再補充:
但服務咁樣我唔會再委屈自己啦
2018-10-06
2018-10-18 229 浏览
.聽講無論係文青定偽文青都要黎依間餐廳打下卡,係有上下兩層位置非常舒適。無論係叫餐,拎餐具,定係攞書睇都係要自己落手落腳去做。.明太子雞肉親子丼 • 餐廳裏面好似大部份嘅菜式都係用碗上,個感覺好簡單唔做作。個飯用嘅應該係珍珠米,粒粒分明口感唔錯。飯上面鋪滿咗雞肉,再上面就係一督明太子。雞肉煮得一啲都唔老,撈埋帶微辣嘅明太子食,令到味道更加突出。順帶一提,如果比較大食嘅人可能會唔夠飽。......見上一次嘅文青post迴響唔錯,所以就決定寫埋另一個餐。佢係位於太子砵蘭街嘅「神經餵詞」,我發現砵蘭街嘅新餐廳越開越多,成條食街咁。唔知大家有冇另外一啲文青系列嘅餐廳想我哋去試呢?歡迎留言話我知。.照燒三文魚茶泡飯 • 其實日本料理黎講,茶泡飯算係我好少食。泡飯同樣地係用碗上嘅,三文魚完全冇骨,兩邊都煎到金黃色,亦都灑上咗蔥花。食泡飯個湯底梗係好重要,今次個湯底食得出係由高湯同綠茶溝埋而成,聞落有啲茶香,食落有鰹魚嘅味道。將三文魚篤碎一齊食,健康得黎又飽肚。.餐名: 明太子雞肉親子丼+照燒三文魚茶泡飯價錢: $176評分: 7.5/10餐廳: 神經餵飼 (旺角)地址: 旺角砵蘭街434號地舖Ig
明太子雞肉親子丼

照燒三文魚茶泡飯

餐名: 明太子雞肉親子丼+照燒三文魚茶泡飯
價錢: $176
評分: 7.5/10
餐廳: 神經餵飼 (旺角)
地址: 旺角砵蘭街434號地舖
Ig : hkfoodpoint
明太子雞肉親子丼
照燒三文魚茶泡飯
2018-10-08 262 浏览
呢度係一個好適合文青去嘅地方, 雖然價錢平但係可以畀你休閒咁坐一日照燒三文魚茶漬飯,88蚊唔包飲品, 三文魚味好重,成碗飯一滴油都冇,淨係有魚香味!好食!而且好夠飽!

2018-10-03 4577 浏览
店名是神經餵飼, 英文Feed your nerves, 見網上訪問說, 為神經提供食糧, 似乎... 用"精神"好過"神經"吧...??十分引人注意的店名, 通常兩種反應..., 要不是就很喜歡, 要不是就: 唓! 嘩眾取寵..., 同行友人就是後者..., 難頂吧..?? 哈哈哈...甚麼是文青Cafe? 這絕對是代表作,  簡約裝潢, 粗糙木製檯椅, 年青侍應, 還欠了些文藝書籍..., 文藝書籍當然不是用來看的吧, 因為去文青Cafe的, 九成都是偽文青囉...  我認我係呀!牆上黑板, 午餐只有四款, 友人和我二人, 選了: 拋打肉碎煎蛋飯 ($70), 和 野菌麻婆豆腐丼($68). 此店需要先付款, 後送餐.此餐牌內的第一頁, 列名了十一大注意事項, 敬告各位最好細心閱讀, 否則後果自負...友人的餐飲: 檸檬茶. 我無飲到, 據友人提供, 有檸檬味, 有茶味, 是一杯檸檬茶..., 的確..., 這是令人驚喜的結論! (我保證, 這編不是試食文章, 而且開飯也沒有稿費的)這是我選的餐茶, 餐牌如是說"AMERICANO", 即是美式咖啡吧..., 由意式國藉的特濃咖啡,

這是我選的餐茶, 餐牌如是說"AMERICANO", 即是美式咖啡吧..., 由意式國藉的特濃咖啡, 加了水, 就可以申請入美國藉, 變成美式咖啡了..., 可惜味道偏酸, 不合我胃口.

這碗就是"拋打肉碎煎蛋飯", $70, 份量..., 比大家樂下午茶的細叉燒飯 略大些少. 煎蛋, 是太陽蛋, 蛋白煮得夠熟, 只剩蛋黃半熟, 啱晒我胃口, 可惜脆邊未夠火喉.  我不知甚麼是"拋打肉碎", 所以只能意會, 估計是...把豬肉拋起, 然後凌空打碎吧...!  無論如何, 全碗飯的味道和口感, 都算滿意, 尤其是那些凌空打碎的豬肉, 不似台灣式的肉燥, 形狀比教大, 咬落口感豐富, 味道調較得宜, 我給70分.

友人的"野菌麻婆豆腐丼", $68, 我試了幾口, 絕對不是一般的麻婆豆腐, 味道微辣, 有豆腐, 但很少肉醬碎, 反而放得多雜菌, 其實..., 明知唔會係"野生"啦,  野甚麼菌吖!!? 雜菌就最適合了.

最後, 當然要參觀衛生間, 由後門一出, 眼前一亮, 文青的品味, 果然與別不同, 眼前是一個有特色的"廁所", 我感到.... 好舒暢....
2018-10-02
2018-10-01 391 浏览
因為見到店名幾得意,和我女兒便決定去試一下。到了店已經有人在等位,我們第三張。先説等位,門口超級曬,無瓦遮頭。再說內面地方唔大,只有五、六張枱,那些食客食完繼續坐,完全沒有離開的意思,完全沒有限時,我們足足等了40分鐘多,乾曬40分鐘,汗流夾背。終於有位,原來有樓上,不過樓上要坐地下及要先點餐付錢。上到樓上,見到我們前一位人客,而且原來有很多位,真不明白為什麼不早點給我們上去坐,要我們在外面曬。我們好奇怪為何我們前一位客人明明坐樓下,現在坐到樓上,她的枱不是空出嗎?後來才知道我們後面排隊的人客是店裡的熟客,所以店員將那張枱給了這位熟客,她們不用上樓。總之這樣的待客態度,已經一定不會再光顧!
2018-09-30
午餐