2018-10-05
同朋友兩個女仔諗住係奧海城行街,行到有點累同肚餓,朋友話有間小店食石燒有無興趣,印象中曾經食過Stone Gril但價錢都幾貴,同埋好似無幾間店了, 所以無所謂都想去試下嘅。由奧海城二期行過三條馬路都幾方便,門面簡單乾淨! 裝修帶點心思,入內亦無乜油煙味喎!安排坐位後, 見到已經準備好食具同Menu, 而且帶點日本感覺原全不是以往嘅西式。枱上亦罷放左唔同嘅自家製鹽比客人自己調味! 先黎個Salad同麵豉湯,用上較特別嘅木魚絲放面加上新鮮爽口嘅沙律菜配上大路的麻醬,無得輸幾特別同木魚嚼後滋味。而麵豉湯跟平時的有少許不同,味道偏濃。店員推介~ 憤怒鳥 $68大家估唔估到是什麼呢? 其實係我最鐘意嘅日式炸雞,不過好靚又七彩繽紛,原件炸雞件,廚師還好有創意,用上唔同顏色嘅脆漿同爆谷包著雞粒炸,香口之餘顏色靚增加食慾! 主角澳洲和牛牛板腱 $138 同 霜降一口牛 $168 另外極級岩石燒定食 $30 位,就有湯,沙律,飯同甜品,超抵食! 份量亦算多,賣相亦好得體,牛肉全部都係無醃過,所以能食出牛味,隨自己口味配唔同鹽同醬汁,另外還有柚子辣醬,微微辣柚子香配肉亦減低油膩感,同白飯包著一口牛脂好好
枱上亦罷放左唔同嘅自家製鹽比客人自己調味!
店員推介~ 憤怒鳥 $68
大家估唔估到是什麼呢?
主角澳洲和牛牛板腱 $138 同 霜降一口牛 $168
份量亦算多,賣相亦好得體,牛肉全部都係無醃過,所以能食出牛味,隨自己口味配唔同鹽同醬汁,另外還有柚子辣醬,微微辣柚子香配肉亦減低油膩感,同白飯包著一口牛脂好好味!
店員送上食物時會好清楚同細心介紹翻燒肉嘅時間同方法。
燒到出煙嘅岩石塊,放上牛肉洋蔥菇菌唔會過火燒濃,傾下計慢慢燒慢慢食超爽,還有白飯一碗,超好餸飯。
要左定食竟然有埋甜品架! 提供抹茶粉讓客人自己調濃度,配雪糕好好味,又精緻又好味,份量剛好唔會over, 超滿足!
人均約$240 也算經濟實惠