2019-08-07 1031 浏览
店裡的牛扒手法是店主之前去日本旅游時吃過,覺得有趣後引進的,口味獨特頗受消費者喜愛。推薦「澳洲和牛牛板腱」,每一塊牛肉都是雪花的紋理,看得出鮮嫩。燒制後的和牛聞得到香味,咬下一口香濃的肉汁在舌尖化開,配上洋蔥、鮮冬菇等食材,葷素搭配,完全是肉眼和舌尖的雙重享受!
2019-08-03 1108 浏览
同閨蜜一齊出黎食飯,想揾d特別d嘅小店食,唔想成日都去連鎖店,就揾左呢間撐枱腳🥰🥰係奧運站出黎5分鐘左右就行到,好方便,但門面唔明顯,好容易行過左🙈🙈🙈叫左2份餐,個湯好特別,有櫻花蝦餐廳有提供四款鹽畀食客去配搭唔同嘅 肉類, 燒肉嘅份量唔算多,女仔食嘅話都算夠食🙈個甜品都好特別,綠茶加雲呢拿雪糕唔太甜又香綠茶味,好有誠意☺️店員都好親切同貼心,走嘅有同我地講可以用放左係店外嘅衣服清新劑,噴下d衫,闢下啲燒肉味🤩🤩
叫左2份餐,個湯好特別,有櫻花蝦
2019-07-12 1022 浏览
又係下午茶嘅時間今日嚟到大角咀食呢間石一燒,早幾年嘅時候來過食過一次 ,肉類好新鮮,覺得十分之好食。但係呢一年多咗石燒牛扒出現,有比較就自然可以分到高下啦。 如果以價錢係講呢一間 喺燒肉解嚟講算係中等偏高啦 不過肉類嘅新鮮程度 同埋質素同成正比例。收貨啦。亦因為多咗同類食店可作比較,今次再食就冇驚豔嘅感覺。餐廳有提供四款鹽畀食客去配搭唔同嘅 肉類, 個人最鍾意就係一口牛搭檸檬香草鹽。 而豬肉我就反而覺得點返本身配嘅日式醬汁好過點鹽。另外 燒肉嘅份量唔算多 就算加左份量都仲係肚餓 所以我哋再叫咗雞翼 分別係辣味雞翼同芝士雞翼 呢隻辣味雞翼嘅味道我覺得 同薩莉亞嘅辣味雞翼好似岩我口味服務方面我覺得 店員都好親切 見我哋張枱唔夠擺都幫我哋換張大啲嘅枱放食物走嘅表示可以使用 店內提供衣服清新劑 闢下啲燒肉味

亦因為多咗同類食店可作比較,今次再食就冇驚豔嘅感覺。

岩我口味

走嘅表示可以使用 店內提供衣服清新劑 闢下啲燒肉味

2019-05-30 1120 浏览
星期二晚出開奧海城行街,之後約一個friend食飯。由於肚餓唔想行太遠,但又唔想喺商場食連鎖店,於是叫這住大角咀的地膽帶我去食好西😋😋😋一開始入到鋪頭門口,店舖很細小,只有幾張枱,但舒服唔迫夾。坐低後打開Menu,看見牛肉好吸引🤤🤤當然首選牛肉啦!由於當晚太肚餓,唔記得相機食先添🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️食食吓先醒起,嗱嗱聲拎電話出黎影返啲相先😂牛肉好香,係石版燒完油脂分泌出嚟嘅味道零舍唔同👍🏻👍🏻話都冇咁快,D肉就已經比我放晒喺石板上面燒啦,轉個頭仲落晒我肚度😆😆最後上嘅甜品,真係好surprise !佢呢度嘅綠茶雪糕係要自己整架!!!淋落雪糕嘅綠茶醬要杰啲或者稀啲,完全由你決定,我就鍾意見杰啦,所以我只係落小小、小小、小小水😍雪糕嘅甜味加上綠茶粉嘅苦味,簡直係絕配呀!🥰🥰

食食吓先醒起,嗱嗱聲拎電話出黎影返啲相先😂

牛肉好香,係石版燒完油脂分泌出嚟嘅味道零舍唔同👍🏻👍🏻

2019-05-19 2175 浏览
大角咀近呢幾年都有高質小店進駐,今日同朋友黎呢度食燒肉。連我平時好少encore 燒肉都不住大讚👍👍我地本身訂左8:00,早到見有位就入左去。 (店舖較細,為確保有位食,宜訂坐)一去到店員同我地講所有牛小排冇唒,所以我地決定唔點和牛餐,變散點肉。既然冇牛小排,我地就轉食羊,一場黎到,我地決定點有👍推介嘅肉。 英國羊西冷;西班牙豬豬頰肉。加$30有沙律 湯 飯 甜品 飲品,我地每人都有加。另外再點辣味日式煮蜆 (少辣)按上菜次序講第一次見個湯禁多櫻花蝦,有預感呢間餐廳好足料 😍😍😍之後上蜆。本身預計好細碗得十隻果啲。呢度上一大鍋😆😆正。第一啖湯先甜後辣 (好彩叫少辣),先同朋友講唔辣得甜,講完先感受到有種辣留在口腔,呢種味道好得意。果種辣味唔係麻辣,唔會辣到食唔到蜆味。 但隨住蜆浸湯越耐 辣度更好,不嚐辣的朋友宜盡早拎唒啲蜆出黎同唔好食蘿蔔片,完全吸收唒湯嘅精華 😂食完個蜆已經有啲飽。 店員見我地食完個蜆先拎肉上黎前者係西班牙豬豬頰肉;後者系英國羊西冷 店員會教我地燒幾耐時間,好體貼。否則我相信我地兩個亂黎燒,浪費唒啲食材。石一燒用石板燒,板上係羊西冷,必點!好juicy 重羊味,燒得香

按上菜次序講
第一次見個湯禁多櫻花蝦,有預感呢間餐廳好足料 😍😍😍

之後上蜆。本身預計好細碗得十隻果啲。呢度上一大鍋😆😆正。
辣味日式煮蜆

食完個蜆已經有啲飽。

店員見我地食完個蜆先拎肉上黎

前者係西班牙豬豬頰肉;後者系英國羊西冷

英國羊西冷

石一燒用石板燒,板上係羊西冷,必點!
好juicy 重羊味,燒得香脆口感更正。至於豬就有啲靱口,我就覺得一般。
佢地有普通鹽;自家製鹽;檸檬鹽;喜馬拉雅山鹽等。強烈推介檸檬鹽,微酸帶出肉嘅鮮味。 (其實應該先食肉嘅原味,先再點鹽食👍👍🤤🤤🤤)

日式和牛肉眼

我地兩個食開左個胃,覺得唔夠喉,想試埋牛,既然冇牛小排,我地決定豪食和牛,點左最貴嘅和牛肉眼。 切粒又唔會入口即溶,但好香牛油味,好邪惡😝😝 食多三四舊有啲飽濟😆😆😆 但太太太好味。 所以肉撈飯食好一流。 店員仲話送飯紫菜唔夠可以任添🤣🤣

肉類我會推羊>>>>牛>>>>豬 😅😅

除左肉,到雪糕喇!!!
唔好以為普通綠茶雪糕。係要自己整,可憑你想綠茶醬有幾濃“結”而用幾多水開。最正正正正嘅係呢個綠茶粉無糖!完完全全係真正綠茶味 😍😍😍😍 淋上雲呢拿雪糕好夾,濃濃綠茶味加啖香雲呢拿雪糕,完全為呢一餐黎個好美好完結。
自製綠茶雪糕

店員上菜嘅體貼,又唔會催人走同好welcome 食客同佢傾計,係一個好舒服哏餐廳😍😍😍

我從來都冇特別encore 邊間燒肉店,要破例了🙈🙈
辣味日式煮蜆
英國羊西冷
日式和牛肉眼
自製綠茶雪糕
  • 綠茶雪糕
2019-04-02 814 浏览
收工成日行經呢間石一燒都傳出陣陣香味,真係不禁令人流口水,所以今日決定同同事收工黎到呢到食個燒牛先歸家我叫左呢個「澳洲和肩胛牛小排」同埋「美國安格斯牛柳」分別$158/4or and $168/6or牛肉放到熱石板上只要15-20秒左右就食得啦,牛肉新鮮鮮嫩,口感多汁嫩口,加埋洋蔥一齊食十分蔥味呢!呢間好食又抵食,唔怪得平時都咁多人

2019-02-27 678 浏览
第二次回頭再食,食物質素依然有保證。加左櫻花蝦,感覺更有鮮味更香用石板燒的菇都好好味,特別係滲左啲肉汁係菇上豬梅肉同羊肉,肉味真係好鮮好濃,又多汁,原塊肉無任何調味,食岀肉本身的鮮味,燒好後再自行調味同點醬汁。真係令人食到停唔到口左豬梅肉,中豬頰肉,有口感,右豬腩肉柚子檸檬都幾夾燒肉,清新感覺仲有個好香奶味既雪糕,配抹茶都幾夾,抹茶味都好濃郁,落幾滴已好夠味呢間小店位置都算隱匿,但真係令人食過翻尋味。價錢中等,物有所值。值得推薦大家試。店內都係得一個侍應,但服務態度非常有善周到
第二次回頭再食,食物質素依然有保證。

加左櫻花蝦,感覺更有鮮味更香

用石板燒的菇都好好味,特別係滲左啲肉汁係菇上

真係令人食到停唔到口
左豬梅肉,中豬頰肉,有口感,右豬腩肉

柚子檸檬都幾夾燒肉,清新感覺

2019-02-24 409 浏览
天氣微涼,下著小雨,想吃熱熱的滋味大肉。於是想起之前 walk-in 看起來有位置但是已經 fully booked 的小店石一燒,打電話去竟然有位,於是馬上訂位,晚餐有了期待。我們兩個人,不想用腦點菜,於是直接下單二人定食,外加mocha京都麥酒,小店の小哥哥有點羞澀但十分細心,加茶換烤盤都perfect timing 。店裡位置不多,但店家完全沒有催促食客的感覺。我們悠哉悠哉吃完超好味的前菜,烤肉,抹茶雪糕甜品,滿足離開

我們悠哉悠哉吃完超好味的前菜,烤肉,抹茶雪糕甜品,滿足離開
2019-02-24
  • 二人套餐
2019-01-31 495 浏览
今日毫無目標,只想快快食個lunch就回辦公室工作,但又唔想去連鎖食店。見到石一燒門口的餐牌,有大概$50左右的定食,而且門口有一張二人檯冇人坐,就入去了。一開門,一股燒烤味湧過來,嘩!乜嘢事?!坐低後看餐牌,發現餐牌背後是石燒午餐,而且價錢不算太貴。店子不大,最多只可以坐16人,其餘有三檯客人,全部都在燒、燒、燒... 我很好奇為什麼大家都在燒?所以就跟風食燒了。安全起見,先叫最普通的豬梅肉試試。先來沙律及麵豉湯。沙律足料,加入了少量沙律醬,調味剛好。麵豉湯的湯面滿佈櫻花蝦 (也太多了?),可惜本人對蝦怕怕,只欣賞湯卻不欣賞蝦,對不起了~~再來附上筷子、鐵夾及醬汁,還會為我介紹醬汁,有柚子豉油及燒汁。午市肯先介紹食物,服務已經超過了吧? (我還未開始食)豬梅肉來了,肉塊有厚有薄,有9-10塊,大小不一,但脂肪多,燒起來應該會不錯。石燒爐拿來時,爐已經開火了,有洋蔥在上面。店員繼續介紹,他們附有數款調味鹽,而石爐上已經有少量的鹽,所以第一次不需要放鹽。(很貼心呢~)店員還說肉的每一邊只需要燒一至兩分鐘就可以了。但因為是豬肉,仍是有點不放心,我還是燒久了一點。燒好的肉很香,不需要落鹽已經
一開門,一股燒烤味湧過來,嘩!乜嘢事?!
所以就跟風食燒了。安全起見,先叫最普通的豬梅肉試試。
跟餐沙律
跟餐麵豉湯
美國自然豬梅肉
跟餐的飯
燒好的肉很香,不需要落鹽已經很好味了。我嘗試了兩款醬汁︰柚子豉油,柚子味很高,喜歡柚子的人一定喜歡;燒汁能帶出肉的鮮味多一點,不過肉本身其實已經很好,不點燒汁也可以。

餐內還附有少量的菇,把已經爆香的洋蔥,加上豬的油,把菇放上去燒,也很美味!
將近燒完時,店員會附上濕紙巾一包。連濕紙巾附上也要按時間,這間店的誠意我真的服了!別忘記,這只是午市啊!

不過這店亦有一個缺點,就是數個爐一起燒時,抽氣就很不足夠,離開時很容易滿身都是油煙味。

誠意100分的小店,服務、食物都超班,有點難以置信。
2019-01-31
美國自然豬梅肉
2019-01-31 329 浏览
返工想食好啲,又唔想食太飽,咁啱又未食過附近嘅燒肉店,符合晒是日慾望條件,於是就試吓呢間喇一入間舖就好大陣燒肉味,好擔心返office會俾同事識穿大胃今日偷偷食好西,不過佢地好細心,門口出面放咗支除味劑,方便毀屍滅跡呢度啲味噌湯好特別,落咗大量櫻花蝦,不過蝦還蝦,湯還湯,兩者唔係好溝得埋,不過誠意分搭夠,有嘢咬吓勝於無沙律啲菜都算新鮮店員一拎個爐嚟,熊熊烈火好有氣勢,啲飯係用珍珠米,都煲得啱啱好嘅牛肉唔算太多,但都夠頂肚,用啲血水濕吓啲菇更入味啲牛粒都算有牛味,側跟仲有唔同醬料同調味料試吓𠻹,可以試到唔同風味

沙律

沙律啲菜都算新鮮

飯素

霜降一口牛
牛肉唔算太多,但都夠頂肚,用啲血水濕吓啲菇更入味

2019-01-29
沙律
飯素
霜降一口牛
2019-01-30 222 浏览
今日我們來到這家位於較偏僻的大角咀小店吃燒肉,店內只有寥寥數張枱,如果想試的話一定要訂枱。美國和牛牛板腱 $238/8oz美國頂級牛小排 $148/4oz可加三十元升級極級岩石燒定食。配有迷你沙律,味噌湯,菇盛會,飯素,日式甜品。兩款牛都好味,雖不至於入口即溶,但肉質軟腍,個人比較喜歡牛小排,牛味濃一點。有點sad的是,那數塊牛小排中有兩塊是脂肪,不能吃😿菇切成薄片(圖中白色)吃下去很爽口。初初的時候,火很猛,導致油花四濺,吃的時候需要注意了。石燒北海道帶子 2隻 虎蝦 4隻 $88/set大大隻帶子,鮮甜,牛油配帶子,一流。虎蝦鮮甜又彈牙,讚👍🏼一口甜番薯🍠 $28日式甜品朱古力味濃,內餡忌廉,口感煙韌。是日消費$586

美國和牛牛板腱 $238/8oz
美國頂級牛小排 $148/4oz
可加三十元升級極級岩石燒定食。
配有迷你沙律,味噌湯,菇盛會,飯素,日式甜品

菇切成薄片(圖中白色)吃下去很爽口。

初初的時候,火很猛,導致油花四濺,吃的時候需要注意了。

石燒北海道帶子 2隻 虎蝦 4隻 $88/set
大大隻帶子,鮮甜,牛油配帶子,一流。
虎蝦鮮甜又彈牙,讚👍🏼

一口甜番薯🍠 $28

日式甜品
朱古力味濃,內餡忌廉,口感煙韌。

是日消費$586
2019-01-13 240 浏览
平時好少去奧運呢區,最近去探朋友,朋友介紹左呢個隱世燒肉店。鋪面唔算好大,但比到一種家的感覺。同友人叫左個二人set開始仲怕唔夠飽,原來份量都幾多有和牛,牛皮腱同牛小骨每隻肉既脂肪比例都唔同所以口感都唔一樣我最鐘意和肉既肉質。仲有沙律同飯,用黎開胃真心一流夠晒fresh呢到最得意係要自己燒,幾成熟完全可以自己掌握,而且牛唔怕生,個人覺得10-30秒就得,太耐真係會好老同乾而牛肉汁鮮嫩,如果鐘意生真係會入口即溶,又好食又好玩
平時好少去奧運呢區,最近去探朋友,
朋友介紹左呢個隱世燒肉店。

鋪面唔算好大,但比到一種家的感覺。

同友人叫左個二人set
開始仲怕唔夠飽,原來份量都幾多

有和牛,牛皮腱同牛小骨
每隻肉既脂肪比例都唔同
所以口感都唔一樣
我最鐘意和肉既肉質。
仲有沙律同飯,用黎開胃真心一流
夠晒fresh

而牛肉汁鮮嫩,如果鐘意生真係會入口即溶,
又好食又好玩
2019-01-12 185 浏览
今日同男朋友喺大角咀行街,見到有條街有好多餐廳,想食有特色小小嘅日本料理,就見到呢間叫石一燒嘅餐廳原來佢主打係石嘅上邊燒野食,我哋午餐時分叫咗牛肉,燒完之後送飯食口感同味道唔錯然後叫咗一個餐,入邊有四種料理,雖然都係一啲普通嘅料理,但係都幾好食嘅,但係睇料理質素,佢嘅價錢又定得貴左少少嘅佢一沙律同埋湯都同其他日本料理餐廳有少少唔同,值得大家去試吓成餐飯感覺都唔錯,食物水準同新鮮程度一般,唯一問題就係成間鋪頭有一陣奇怪嘅味道,如果店主可以改善一下呢個問題就好啦
2019-01-12 169 浏览
今日喺大角咀周圍行,搵一間似樣啲嘅餐廳,就入咗去食啦。點知呢都幾貴, 兩個人嘅餐就食咗17幾,但係都唔錯嘅,雖然份量少咗少少, 但味道 很鮮,牛有牛味,雞肉有雞味,又用日本米 可惜味噌湯沒有味噌味。一試無妨。

2019-01-08 188 浏览
呢間位於係奧海城二期附近的燒肉店雖然位置唔係好大,啲位都唔多,如果想去最好book 定位。餐廳主要係供應石板燒,亦都有唔同的燒肉套餐,有齊沙律、味噌湯,飯素、燒肉、菇盛會、甜品和飲品。肉方面,有和牛,豚肉同羊肉,但係牛肉嘅種類已經有好多款,例如日本,澳洲,美國和牛。全部套餐都不超過$300,就可食到美國和牛板腱肉、肩脊肉、牛小扒、西班牙黑毛豬等,非常抵食!我哋四個人食所以叫咗四個set,同幾個前菜小食日本沖繩海葡萄沙律海葡萄份量好多,加上酸味味嘅汁好開胃,入口即爆汁日式釀雞翼有芝士蘑菇味同釀糯米飯,雞翼入邊到有糯米飯好新奇😛😛憤怒鳥炸雞有唔同顏色嘅炸雞,份量啱啱好四個人分享😋主菜叫左4個澳洲和牛牛肩脊牛小排:日本活性水飼肉豬梅肉美國安格斯牛柳西班牙黑毛豬去油豬頰肉4種肉擺同一個碟度上,份量好多仲有燒埋啲蘑菇跟餐仲有飲料,波子汽水都包四個人食每人都唔使$300,好抵!支持呢間位於大角咀嘅小店

我哋四個人食所以叫咗四個set,同幾個前菜小食
日本沖繩海葡萄沙律
海葡萄份量好多,加上酸味味嘅汁好開胃,入口即爆汁

日式釀雞翼
有芝士蘑菇味同釀糯米飯,雞翼入邊到有糯米飯好新奇😛😛

憤怒鳥炸雞
有唔同顏色嘅炸雞,份量啱啱好四個人分享😋

主菜
叫左4個

澳洲和牛牛肩脊牛小排:
日本活性水飼肉豬梅肉
美國安格斯牛柳
西班牙黑毛豬去油豬頰肉

4種肉擺同一個碟度上,份量好多
仲有燒埋啲蘑菇

跟餐仲有飲料,波子汽水都包

四個人食每人都唔使$300,好抵!支持呢間位於大角咀嘅小店