2007-05-06 24 浏览
掉了少少次序,讓美味的盛八成為小妹第一千篇食評,正!  實在未食之前,已聽過友儕太多的好評,叫我一定要去試,小妹當然遵命有加,即時訂位。還有,她們大多認為二人餐過份豐富,應該三個人去吃再散點一味招牌牛胸腹,不過由於想與龍二人世界關係,這個建議就留給OR其他有緣人分享吧~ 盛八在怡和街12free電訊舖上(SOGO對面),樓下環境麻麻,餐廳內卻企理舒服。一星期前預訂的我們坐吧檯,開頭都擔心位置不好在,坐落卻又幾舒適,還可以事事請教酒吧哥仔呢! 目標明確,落單就是HSBC二人餐,好豐富的! ~前菜~盛八冷奴-其實就是凍豆腐,評價一句話:簡單而好吃。作為前菜,清清的真不錯!盛八特式野菜沙律-盛八提供的沙律醬很好,滋味又不滯,野菜又新鮮,在沙律中這味算是高水準。 ~燒物~日本產信州和牛-被北海道的神戶牛柳攻佔過味覺,一聽見和牛就雙眼發光的二人,第一時間就是燒這味。味道,很好!不過份量只有四片,又切得薄薄的,略嫌吃得不夠過癮囉~鵝肝鴨胸卷伴藍莓汁-這樣吃鵝肝,我也是第一次,原來味道:好棒!鵝肝略略燒過,變得極香,而鴨胸肉配上藍莓汁又很鮮甜嫩滑,是個很美味的配搭。但這味較飽滯,二人餐有5件,差點吃
掉了少少次序,讓美味的盛八成為小妹第一千篇食評,正!

目標明確,落單就是HSBC二人餐,好豐富的!

~前菜~

~燒物~
鵝肝鴨胸卷伴藍莓汁-這樣吃鵝肝,我也是第一次,原來味道:好棒!鵝肝略略燒過,變得極香,而鴨胸肉配上藍莓汁又很鮮甜嫩滑,是個很美味的配搭。但這味較飽滯,二人餐有5件,差點吃不完...
法式芥苿芓牛舌-都是燒完吃落口才知是牛舌,滋味香噴噴,口感又彈牙,再一次驚艷味蕾。對牛舌這款食物抗拒的龍,都臣服在其美味之下;而我,就藉他不喜牛舌,呃多一件食。哈!
鹽燒依達赤豚肉-頭三款食物都異常好味,二人食到燒豚肉才回復平靜。又是的,豚肉香味久奉、肉味不足,燒來的確會比牛失色好多;不過也不代表差,至少它有良好的半肥瘦比例,龍也很願意為其效勞,清碟!
阿拉斯加長蟹腳-除和牛外,這亦是我們此餐的重要目標,而盛八的蟹腳非常的肥大肉厚,燒的時間較長,建議一開始就燒。新鮮的蟹腳燒過後,點上淡淡的專用醬汁,立即鮮甜美味得很,六大隻清碟無難度!
意大利香草雞腿肉-全餐唯有這味不好吃,濃醬的雞肉又搞到燒爐污污糟,建議最後燒或甚至不要燒,反正不好吃。

~結尾~
特上和牛炒飯-燒物在前,我到最後才試;攤到半涼的炒飯仍然幾好味,可想而知熱食時滋味必然不錯。
意大利天然低脂雪糕-是晚雪糕是夏威夷果仁味,清清甜甜的作為燒肉餐的句號,非常適合!

這一頓晚餐吃得很飽,但關鍵是大部分食物都很美味,所以吃下來一點不勉強,二個人感覺很滿足。最緊要還是有HSBC優惠,此餐折後加一$550,認真食得過!五月,愛上HSBC咭!
2007-05-05 4 浏览
今天試了大家都讚好的人氣燒肉店,十二時多來到,幸運地坐了卡位。今天是星期六,有假日的午餐套餐。在2007假日人氣午餐餐牌中選了一個叫做:海之幸牛肋骨盛合二人前,食物分別有:香草牛油燒虎蝦: 蝦很鲜味,很好。燒汁牛肋骨肉: 這個是T 的最愛,又容易燒,又肥瘦得宜,食落肉質很有牛的鮮味,很可口。鹽燒一口牛舌: 試過後還是喜愛牛肋骨多一些。梅子雞腿肉: 雞腿燒過後仍很滑嫩,味道不錯。不過好像是蜜糖味多過梅子味。柚子胡椒豬肋骨: 因為是豬肉和有骨,要燒很久,以為會很靱,原來不靱,味道很清新。盛八腸: 這個開始時巳在厨師同意下轉了黑七味豬頸肉,豬頸肉比想象中瘦,很好。應該要讚此店的服務:一早便提醒我盛八腸是豬大腸,如果不吃便替我問廚師。見我們雞手鴨腳,主動過來指導指導。對任何要求,都快速回應。原來一間食肆的服務是會很影響心情的,就像加了一種美味的調味品一樣,希望如果下次在人流多的時段來,也能這樣。

在2007假日人氣午餐餐牌中選了一個叫做:
海之幸牛肋骨盛合二人前,食物分別有:

香草牛油燒虎蝦: 蝦很鲜味,很好。

鹽燒一口牛舌: 試過後還是喜愛牛肋骨多一些。

應該要讚此店的服務:
一早便提醒我盛八腸是豬大腸,如果不吃便替我問廚師
見我們雞手鴨腳,主動過來指導指導。
對任何要求,都快速回應。

2007-05-02 5 浏览
終於有機會一嚐咁出名既燒肉店。5。1假期差唔多10點先上到黎,都唔算好多人,又係同bf 2個人去試菜! (除左佢邊個仲會咁就我又幫我食晒我唔食既野…) 個location都幾難搵,要打上去問到好清楚先知o係123樓上! 上到去可能都好晏,人唔太多,可能係bbq關係凍到好緊要呀!!! 環境黑黑地都幾岩feel,就算同一大班fd黎應該都開心既! 不過就好似唔係好夠staff…有時搵個人都難,d面口亦因人而異….但又說不上係差!主腳出場,陣容如下:1)果汁牛胸腹–後加既,不過超讚,好好味呀,肉地滑嫩又有肉味!!! (不過何謂果汁呢?!)2)厚切牛舌–無得彈,入口juicy又有咬口!!!!!!!! 3)一口牛–牛肉粒粒…俾d心機燒燶4面,入口脆裡面滑,好正!!4)石窩生牛肉飯–d飯濕左d但係有飯焦(?!),多牛肉(定係bf特登俾多我?),個味又幾好,不過太飽肚唔係咁岩我.. 下次都係食一碗好喇….因為食完好飽食唔落其他野!!!5)海鮮燒餅–唯一bf order既野,亦係唯一非牛食品…都煎得幾香口,算唔錯! 好過上次我o係阿里朗食o個d…………..6)fruit sour x 2 –完全冇酒味…

主腳出場,陣容如下:
6)fruit sour x 2 –完全冇酒味…仲有d啖口,下次一係飲sake/燒酒,一係飲茶算喇!

Overall黎講,燒肉一流!!!!!! (個5分係俾燒肉,如果計埋其他可能係4啦!)價錢ma, 其實我覺得都acceptable,o係日本呢個價錢真係未必食到! 好可惜岩岩病好胃口總係差少少,下次我會再挑戰其他既!!!
2007-05-02 3 浏览
睇到各方嘅好評,自己又有HSBC咭,當然唔會放過一試la..特價餐半價後計埋加一只賣五嚿水左右,可以一嘗信州和牛、阿拉斯加大蟹腳、赤豚肉等等靚貨,計起嚟都算有so...和牛燒至五成熟剛好,入口即化,一大舊豐腴嘅肉吞下,滿足...牛舌片得薄簿,亦係入口即溶...蟹腳肉厚,夠juicy...鵝肝鴨胸卷配上blueberry sauce,一鹹一甜,出奇地配合;個sauce令到鵝肝醬"漏"嘅程度大減,食多多都冇有怕。可惜一人只得二件雞肉搽上意大利pesto sauce,有D fusion feel。平時自己唔多鐘意fusion 嘢,呢個反而覺得唔錯wor...食埋最後上嘅鵝肝粒炒飯,飽晒..以Italian Gelato作甜品,清新可喜,亦可消滯,完滿嘅ending..個優惠只做到五月尾,有試趁手...

牛舌片得薄簿,亦係入口即溶...

蟹腳肉厚,夠juicy...

食埋最後上嘅鵝肝粒炒飯,飽晒..

個優惠只做到五月尾,有試趁手...

2007-04-30 3 浏览
今晚嫂子丟低哥哥去Wet, 做妹妹0既我唯有照顧哥哥今晚餐飯~ (又比我搵到個籍口試新野, 呵呵)呢間盛八0既食評都唔錯, 哥哥同我係灣仔返工, 過0黎呢度食飯都幾方便, 今日12點就訂左位, 嘿~0黎到地方唔算真係好大, 但都坐得舒服, 同哥哥點左以下食物: - 厚切牛舌: 呢個真係好好味啊- 汁燒牛肋骨: 未0黎之前以為係好大舊骨個隻, 原來無骨0既, 呢個燒一陣就ok, 0的肉好入味, 唔錯- 香草雞扒: 呢個係waitress 妹妹介紹, 0黎到見係綠色汁0既雞肉, 我同哥哥都比佢個樣嚇親, 以為唔好食, 點知0的味都ok喎- 羊扒: 呢個唔"穌", 好味- 海鮮湯面: 面質淋左少少, 海鮮都唔係太多, 但有一隻大蝦, 麻麻地啦(下次可以唔叫)呢度services 都幾好, 成日幫我地加水, 換碟, 唔錯下次會帶埋嫂子0黎~

- 厚切牛舌: 呢個真係好好味啊
- 羊扒: 呢個唔"穌", 好味

下次會帶埋嫂子0黎~
2007-04-29 5 浏览
原來在樓上。。。地理位置有點那個... 不容易被發現,會影響到生意嗎?本來心想: 哇,在這不顯眼的大廈的樓上,店子不會好到哪裡去吧。怎料,才七點多,就已滿座了,十點後才有位置! 趕緊預訂第二晚的座位... ...心想: 有那麼厲害嗎?第二晚,拐個彎走進去店裡,一看... ... 哇! 很有日式小店的味道~~~!!! 不但裝潢有日式小店的感覺,空氣中也飄著陣陣燒烤的香味,耳邊更傳來「滋滋~~~」的燒烤聲音,很吸引~這裡的服務也要讚一下,服務生不斷主動為食客添水,慇勤的態度,不錯不錯,希望可以一直維持下去吧~=========================================想要看更多pics 和食物的comments,請到我的blog:http://hk.myblog.yahoo.com/mei_ciel/article?mid=1150&prev=1172&next=1149

心想: 有那麼厲害嗎?

2007-04-27 5 浏览
同事跟我farewell,想吃個日本菜午餐,於是在這裡搜尋了一會,找到這間餐廳。讀了一兩個評語,看似不錯嘛,所以就選了這間。(其實最主要原因是樓下的某位那個「十個抵」,而事實又真係幾抵!)步入餐聽,才驀然發現這餐廳是像韓燒般自己燒!帶點驚喜地看餐牌,雖然有一個二人前的餐($108),但因為不能選擇吃甚麼而選了兩個一人前(每個$45),每人自選兩款肉,附送白飯、沙律、餐湯及兩只日式棒棒餃。肉類方面,選了一客果汁牛肉、柚子味豬頸肉、雞翼(忘了那個日式專稱)和雞腿肉。兩款雞肉都碰巧為山葵味,但山葵味不重,就算我那位不太喜歡山葵的同事也接受得了。論肉質之類,當然不會有甚麼要求,但感到滿意的是醃料味道不錯,的確值得一讚!棒棒餃味道不錯,而飯或許因為遲了送來,也就是剛剛煮好,所以很新鮮,只是濕了一點、黏了一點,湯和沙律就不過不失。雖然肉的份量不多,但我們都很滿足。若要數最不滿的,就是飯和湯都遲了很多才送到,那時也已吃了差不多一半。雖然我明白該是因為太多客人,應付不了,但侍應若可適量地走過來說差不多了之類的安慰說話,而非在店中踱來踱去又不是太忙,印象分會好好多。而沒有收加一也是一個很好的practi
而沒有收加一也是一個很好的practise. 非常滿意的一餐。
2007-04-20 9 浏览
4月18日係男友生日,我從雜誌知道呢間野, 再係openrice睇食評覺得好正咁...所以早一日book左呢度8點鐘. 後來因為太趕, 改左9點, 佢地亦都好好咁俾我改時間.日式網燒我地都係第一次食,大家都抱住好期待o既心期等位,去到都唔係即時有位,都等有一陣先有. 當時已經有唔少人係度等緊位....入到去,我地決定叫個HSBC discount set... $498..真係好抵咁.HSBC discount set 有:盛八野菜沙醬盛八冷豆腐蟹腳厚切鹽燒牛舌信州和牛鹽味黑豚肉鴨胸釀鵝肝和牛炒飯開心果及忙果雪糕另加冰凍o既生啤...正!!!!最好食都可以話係牛舌....食完....超讚...感動得差點想流眼淚...hohoho..... 和牛應都好juice.... 蟹腳都唔錯,食到有陣海水味咁好鮮.... 鴨胸釀鵝肝亦都好好味係鵝肝有d粉粉的. 黑豚肉就好似煙肉咁, 但比煙肉好味,偏咸. 炒飯熱食亦都好正,炒得好乾身, 唔會好油..good!!! 開心果雪糕係我至愛....yummy.... 可惜係今次冇叫盛八腸, 虎蝦同埋檸檬cheese cake我都想食...雖有下次再黎拆過

HSBC discount set 有:
鹽味黑豚肉
鴨胸釀鵝肝
和牛炒飯
開心果及忙果雪糕

另加冰凍o既生啤...正!!!!

可惜係今次冇叫盛八腸, 虎蝦同埋檸檬cheese cake我都想食...雖有下次再黎拆過一餐"勁"o既...hehe

今次生日晚餐, 男友超超超滿意... ^v^ 值得返"啅"...
2007-04-20 10 浏览
經朋友極力推薦下, 終於相約兩位朋友一起去試, 我們三人都沒吃過任何一間盛八, 亦未試過食燒牛舌.聽聞盛八很旺場, 所以早了3天book檯, 一心好期待這次的晚餐. Book檯時店員已提醒了我他們只會hold檯15分鐘, 我覺得這個提點很好, 亦心想應該不會遲到.點知, 我們都因遲放工而遲了10分鐘到, waiter給了我們一張4人檯, 我們見還有卡位, 想起都早了3天book, 有點疑惑為甚麼不給我們卡位? 於是就希望可以調到卡位去, waiter們都好有禮, 對我們說可以調到卡位, 但那張檯要在8:30分交檯, 我們怕太趕吃得不夠盡興,就婉拒了. 我們點了: 厚切鹽燒牛舌- 實在是很好吃, 大家都覺得第一口時很有驚喜, 有口感,味也很鮮, 不可不試的一道菜.梅子雞肉- 也是比我預期好吃的, 很入味, 雞也很滑.蜆- 朋友再三叮囑要試的, 很鮮甜的, 不錯.豬肋骨(特製燒汁) - 味道不是一般的燒汁, 很不錯, 但比起牛舌, 這個就普通了點.香草雜菇- 這些菇配上香草牛油, 燒得有點乾身時,挺野味的.一口牛舌- 因不夠飽, 再點一口牛舌, 這個跟厚切鹽燒牛舌差很多, 口感稍遜, 黑椒

我們點了:

梅子雞肉- 也是比我預期好吃的, 很入味, 雞也很滑.

蜆- 朋友再三叮囑要試的, 很鮮甜的, 不錯.

一口牛舌- 因不夠飽, 再點一口牛舌, 這個跟厚切鹽燒牛舌差很多, 口感稍遜, 黑椒比較多, 不及厚切好吃.

抄飯- 雖有牛肉粒, 但感覺普通.

服務: 侍應生都常常來添茶, 亦很快有人會留意到你張檯的雖要, 所以感覺不太差.

我們共吃了$480, 我自己就覺得很滿意, 一定會再去吃厚切牛舌, 回到家還是在回味當中.
2007-04-18 4 浏览
來回日本數十次都不厭,為的是留戀東京六歌仙的燒肉... 在香港,突然有很多以燒肉為招來的食市...我都賞了好幾間,在伊呂波尋回小許\六歌仙的感覺,去彩宴再找回一點...這次..盛八在網上看到盛八的名字,又被他放在網上那些新鮮到令人筳三尺的圖片吸引了,拿起聽筒booking,因那時已是六點,對方告知\'七時的booking已滿,最快九點才有位,來到可能還要等上一陣子\' 肚餓得要命的我要等到九點??再者,來到還要等?不快....便再問,為什麼九點還要等? 對方卻答了一個好答案. 他說:\'七時booking的人想吃多久我們不能控制,他們想坐幾耐都可以的\'....聽罷,心大喜,呢d先係服務態度呢,有位說有位,人客入坐了無理由給時限........心裡不禁想起伊呂波那一餐\95分鍾的晚餐\! 再book過兩日的晚飯當然就有位啦.又可以enjoy下d唔駛比人趕住食野的晚飯入到餐\廳,發覺環境都ok,乾乾淨淨,重想點?!? 第一時間order左杯生啤先~~(冰凍)不過由order到杯生啤到我手用左30分鐘.... 好彩我係朋友來到前10分鐘order定桃味sour比佢\.朋友來到岩岩有得飲~~

好啦,開始發力啦,有感於ORDER需時(DRINK)一氣ORDER左信州和牛,虎蝦,牛舌鹽燒厚切,溫泉蛋沙拉,石碢泡菜牛肋骨麵

1. 信州和牛........ 口感一般啦,有肉味
2. 虎蝦............ OK喎! 加左牛油好香呀
3. 牛舌鹽燒厚切.... 賣想就唔係咁討好,好似黑黑的,唔係好似其他地方紅紅的.不過都好食KE..始終都係牛舌
4. 溫泉蛋沙拉...... OK
5. 石碢泡菜牛肋骨麵. 好惹味

總括來說,份量是OK的,賣想就一般,D WAITER/WAITRESS就態度OK..會再去,始終日本唔可以成日都去~~~~!!
這裡的午餐定食,真的「十個抵」!又來Ma Luck Lunch,剛好專兄及我都放假,就去銅鑼灣找大王一起吃午餐。想試這裡很久了,就先來吃午市吧!這裡以木裝修為主,環境雅致,坐得舒服。午市有定食套餐,價錢由兩款肉的43蚊至最貴的有海鮮的,都只是53蚊,已包湯及飯,都相當經濟。四個人,就叫了不同的幾款選擇,希望試多一點,分別是牛肋骨肉、豬肋骨、特上一口牛舌、雞腿肉等。侍應來開爐,我們便可以自行燒肉。一人份量的燒肉,其實不太多,都只是四、五片左右。幾款肉中,以牛肋骨肉水準最高,肉質肥廋相間,不會因為午市而降低質數。吃落亦鬆化,可從燒汁、辣味及果味,三選調味料中選擇,不過就以果味最合胃口,有點韓烤的感覺,必叫;除了牛肋骨,牛舌也相當的不錯,切成丁方形狀,燒起肉質鬆軟,有入口即溶的感覺,相相如果是燒厚切的,會更好,也是必叫的。豬肋骨及雞腿均一般,都是牛類較出色。伴菜方面,芝士番茄燒是專兄及大王都不喜歡的,我則覺得不錯,可能是喜歡生吃番茄的關係。不過最後大家都在研究是否要將蕃茄放下網去燒的;韓射手造餃子有軟骨作餡,咬落幾有口感,幾得意。湯是胡椒牛骨湯,味道不錯,喝落也滿有韓式風味;飯都是日本米飯,
這裡的午餐定食,真的「十個抵」!

湯是胡椒牛骨湯,味道不錯,喝落也滿有韓式風味;飯都是日本米飯,四十幾蚊一個餐來說,是超額完成的了。

埋單是一百七十二蚊,連加一也不用。吃爐燒,還有不錯的材料,這個價錢,也算是超值的了。

下次會來試試晚市。
2007-04-08 11 浏览
3 people for dinner... we order the HSBC set ... is $498 for 2 ppl... so we order 1 set and 1 serve of 一口牛. The HSBC set includes:盛八野菜沙律盛八冷豆腐厚切鹽燒牛舌信州和牛鹽味黑豚肉鴨胸Fried RiceIce-CreamThe size are ok ... and the the meat are so juicy .. very nice and valuable
3 people for dinner...

The HSBC set includes:
鹽味黑豚肉
鴨胸
Fried Rice
Ice-Cream

The size are ok ...

2007-04-07 6 浏览
時:4月6日(複活假第二天)晚上九點地:銅鑼灣怡和街分店人:三人同行(兩女一男)點菜:1. 厚燒牛舌2. 信州和牛(*正減價優惠)3. 牛腹4. 海鮮拼盤(包括虎蝦、香草帶子、蟹腳、蜆)5. 梅子雞肉6. 海鮮拉面7. 生啤夠飽程度:90%抵讚:1. 食物水準佳! a. 牛舌好爽,記得厚切好過薄切 b. 牛腹口感一流,好過和牛好多 c. 海鮮拼盤抵食:$188有齊虎蝦、香草帶子、蟹腳、蜆算係咁,其中帶子係特大果隻,三人分都夠 d. 梅子雞肉有驚喜!惹味2. 座位環境氣氛都唔錯,絕不污煙瘴氣3. 交通位置方便:係正Sogo對面,食完要走要搵節目都易抵鬧:1. 店員水準參差: 已經Book左枱但去到個店員好像不懂處理入座安排,同班walk-in客一齊企左10分鐘,提醒佢地幾次,先識得安排入座;個別店員好像係新手,加茶上菜等服務水準非常一般(但未至於差,亦不是無禮貌)2. 個別座位位置差,少許迫: 建議:如果係成大班人或避開晚上07:30-09:30入座會有好座位
時:4月6日(複活假第二天)晚上九點
地:銅鑼灣怡和街分店
人:三人同行(兩女一男)
點菜:
1. 厚燒牛舌
2. 信州和牛(*正減價優惠)
3. 牛腹
4. 海鮮拼盤(包括虎蝦、香草帶子、蟹腳、蜆)
5. 梅子雞肉
6. 海鮮拉面
7. 生啤
夠飽程度:90%

抵讚:
1. 食物水準佳!
 a. 牛舌好爽,記得厚切好過薄切
 b. 牛腹口感一流,好過和牛好多
 d. 梅子雞肉有驚喜!惹味
2. 座位環境氣氛都唔錯,絕不污煙瘴氣
3. 交通位置方便:係正Sogo對面,食完要走要搵節目都易

抵鬧:
1. 店員水準參差:
2. 個別座位位置差,少許迫:
2007-04-06 6 浏览
盛八----和伊呂波的分別最大的是一間光澄澄,一間烏溜溜.看過餐牌圖文并戌...又發現獅子銀行有優惠500元二人前看了內容好似一個taste menu 但我沒有hkbank的卡,沒法子.散叫先來一杯朝日生,再來個沙拉凱撒吐司好吃...燒肉還是燒肉好不要海鮮食肉食飽佢,信州牛100g八粒---好食油分不會太多但有些肉味(我比較喜愛有肉味和有so勁的). 牛舌厚燒--爽口有汁盛八腸--幾冧入味,但更喜歡壺底的洋沖燒來很香食完好臭汁燒卡樂b...肉質ok但味道不對---甜了些燒鵪鶉...中火燒之,dum波鐘一流西班牙豬腩片----一客四片成25元一片但無什特別唔識食,還是去星街olala 要幾片火腿好多了.後加燒飯團一個,牛尾湯一客....飽到見頂. 雪榚...行陣先再食,共770元招呼可以啊.合一班人開開心心亂咁叫. 兩口子---好似伊呂波可能好些.最後citysuper 炒雪榚...好味

先來一杯朝日生,再來個沙拉凱撒吐司好吃...

汁燒卡樂b...肉質ok但味道不對---甜了些

最後citysuper 炒雪榚...好味

2007-03-23 8 浏览
食燒肉往往對於我來講喺去日本最大的原動力, 我次去日本, 一落機, 第一餐必定去 食個痛痛快快。但以後可能唔駛去咁遠。食燒肉當然最緊要喺個爐, 個爐同日本所見的, 喺一模一樣, 裡面用陶瓷, 唔似韓色燒烤用火直接燒, 所以燒出來的肉很有炭燒口感。兩個人叫咗下面幾樣嘢:1. 盛八野菜沙律用不鏽鋼沙律盤, 很特別2. 牛肋骨肉好生鮮, 很有牛味, 肥和肉分佈平均3. 鹽燒牛舌厚切口感一流, 果然必食!4. 魷魚筒無也特別, 和日本不同, 日本喺全隻上5. 蔬菜拼盤(用來包著烤肉食)6. 石碢泡菜牛肋骨麵個湯比韓國餐廳做得還要好, 很濃味, 唔會水汪汪, 不過由於用石碢, 個麵上枱時巳經煮過火7. 生啤一杯(500 ml)冰凍無比8. 凍清洒(300 ml)9. 意大利開心果雪糕總結香港少有有水準日式燒肉店, 食得過, 好嘢唔駛講太多!! 笑臉啦!!
食燒肉往往對於我來講喺去日本最大的原動力, 我次去日本, 一落機, 第一餐必定去[牛角] 食個痛痛快快。但以後可能唔駛去咁遠。

兩個人叫咗下面幾樣嘢:

1. 盛八野菜沙律
用不鏽鋼沙律盤, 很特別

2. 牛肋骨肉
好生鮮, 很有牛味, 肥和肉分佈平均

3. 鹽燒牛舌厚切
口感一流, 果然必食!

4. 魷魚筒
無也特別, 和日本不同, 日本喺全隻上

5. 蔬菜拼盤(用來包著烤肉食)

6. 石碢泡菜牛肋骨麵

7. 生啤一杯(500 ml)
冰凍無比

8. 凍清洒(300 ml)

9. 意大利開心果雪糕

總結