2008-04-10 26 浏览
月初跟友人看完電影節節目,正找晚飯的地方。早前已經想試試盛八,但擔心水準問題而遲遲未有試食,不過前兩天經過見到有宵夜優惠就心動了。所有menu內的食品七五折(海鮮和牛除外)飲品半價還有特惠拼盆,好吸引呢~平日宵夜時段人不多,不過店內職員似乎也不多,在門口等了好一會才有人來招呼,但態度良好。等了一會就有位。甫進店子已覺得好像去到東京的烤肉店(好懷念日本之行呢),兩個人剛剛好。看到匯豐咭有優惠,一個拼盆已經差不多有齊想試的食物,但職員推介散叫,一來拼盆份量不多,二來有宵夜優惠更扺。最後叫了M4和牛(宵夜特價$98)、厚切牛舌粒、辛味豬腩肉、香草小羊扒、半殼帶子、鮮魷魚、厚切牛胸腹和芝士泡菜石頭鍋飯。飯後還點了兩客gelato(芒果+開心果)。飲品則點了巨峰乳酸和peach delight。和牛入口即溶,美味得不得了,只是自己燒比較難掌握燒烤時間,但燒過了頭仍不俗。牛舌粒很有口感,應該比薄切好味!豬腩肉看似無甚特別,但燒落幾香口,入口後辛辣味慢慢湛出,頗為刺激。小羊扒只有兩件,可能燒的時間稍長,無甚特別,而且有點"酥",但不覺嚡口~帶子則非常厚肉而且新鮮,端來的時間簡直想正接放進口。燒熟以後

牛舌粒很有口感,應該比薄切好味!

帶子則非常厚肉而且新鮮,端來的時間簡直想正接放進口。燒熟以後亦啖啖肉,比得上北海道的街邊檔!燒過後的帶子汁更是鮮甜無比,兩個人爭著喝,喝得一點也不剩!

魷魚看似跟普通貨式沒兩樣,但吃起來很鮮甜,也頗彈牙,可能是日本產的原故,是意想不到的好味^^

厚切牛胸腹相比M4和牛當然比下去,厚切也較難控制其生熟程度,不過牛味也很濃郁。

芝士泡菜石頭飯芝士味不重,有一絲絲的效果。侍應端來的時候還細心的加入甜辣醬,再為我們拌好,弄成一個碗形後,叫我們等五分鐘才吃。石頭飯吃到尾還是暖的,飯焦也不錯。

雖然gelato是其他公司供應的,不過第一次吃da dolce的出品,很美味呢,為是日晚飯畫上完美句號!
2008-04-05 27 浏览
日本燒烤一個不錯的選擇...優點:夠得別,,和牛真係幾正..d蜆都好好味~缺點:份量太少另一提..食個石頭飯俾個侍應彈左粒野黎我塊面度..即刻紅左一大達,,我咪叫個侍應俾粒冰我敷下囉~佢都好快咁道歉...我走佢都同我講多次唔好意思..幾好服務態度~!!
日本燒烤一個不錯的選擇...
優點:夠得別,,和牛真係幾正..d蜆都好好味~
缺點:份量太少

和牛,芝士野菌
** 此食肆的第十七個笑**尋晚27-3-2008(Thur)同女友人CK食完甜品就向亞士厘道方向行街,約8點到盛八,女友人CL,男友人EC已到o左,我o地坐到最入o既一張枱,本應五個人,但男友人O仍在工作中同記錯以為9點半,所以唔o黎.於是就我o地四個人食.CL話訂枱時,呢度要我o地10點交枱.我o地叫o野食lu,叫o左七樣o野食,(啲名太長,唔多記得.)有:1.野菜沙律其實唔係好多菜,不過幾新鮮,沙律醬幾滑,有少少wasabi,幾好食.2.燒蜆侍應叫我o地擺o係邊o度燒.蜆係細細隻o既,不過都OK.3. XX芥茉子牛舌呢個好食,夠爽,不過我覺得鹹o左啲.4. 鹽燒牛胸腹太多o野食,攪到我分唔出有乜分別5.露筍黑豚卷黑豚切得好薄好薄,食唔出有咩特別.但我食到有一件幾辣,應該有黑椒.6.柚子XX豬頸肉唔好燒太耐,否則會韌,但週邊o既肥油就變得脆口.柚子味都幾香.CL好鍾意.7.芝士蕃茄呢個用錫紙杯裝住切開四件o既蕃茄,要燒好耐.終於有得食,撈埋熔化o左o既芝士汁食,又唔錯喎.唔覺唔覺咁清晒後再叫多三樣o野:8.XX牛肋骨肉又係食到麻木o左.9.XX和牛涮涮燒呢隻幾大片,味道似牛肉乾o既
** 此食肆的第十七個笑**

1.野菜沙律
2.燒蜆
侍應叫我o地擺o係邊o度燒.蜆係細細隻o既,不過都OK.
3. XX芥茉子牛舌
呢個好食,夠爽,不過我覺得鹹o左啲.
4. 鹽燒牛胸腹
太多o野食,攪到我分唔出有乜分別
5.露筍黑豚卷
6.柚子XX豬頸肉
7.芝士蕃茄

唔覺唔覺咁清晒後再叫多三樣o野:
8.XX牛肋骨肉
又係食到麻木o左.
9.XX和牛涮涮燒
呢隻幾大片,味道似牛肉乾o既味,OK.
10.唔記得係咩豬肉
呢個又係要擺o係邊位燒.

CL同EC因為之前冇食過o野,所以佢o地就share一碗白飯.

樣樣肉都仍有肉汁,且切得幾薄,所以唔駛燒好耐,而且我o地9點都食晒所有o野可以埋單走,根本冇可能坐到10點,呢啲應該係佢o地o既經營手法.

服務:
去到時,我o地企o左好耐都冇人,一個女侍應經過,佢就好識做咁透過身上o既通訊器聯絡同事話門口有客,唔錯.

可惜坐低o左就係另一回事,侍應不足.唔關我o地坐得入唔入事,係幾乎每張枱舉手舉到好耐至叫到一位侍應.提議佢o地裝個掣畀客人按叫佢o地o黎.

又預祝EC生日快樂.
上至下:鹽燒牛胸腹,XX芥茉子牛舌,柚子XX豬頸肉,燒蜆
露筍黑豚卷及芝士蕃茄
左:唔記得係咩豬肉,右:XX和牛涮涮燒
2008-03-23 8 浏览
我第一次食, 之前連名都未聽過, 我朋友話想食所以去試下, 我地三個人去食, 佢俾張枱我地好細, 坐得好迫, 於是提出調卡位, 佢地都肯, 坐得舒服好多~我地點左HSBC 信用卡的promotion set, $4xx, 好多野食, 個人覺得最好味係牛舌, 原本覺得好似同隻牛打茄輪咁, 但真係好好食, 忍唔住食左好多~~埋單一個三百左右, 都ok~

埋單一個三百左右, 都ok~
環境:- 座位尚算闊落(我地並非坐卡位), good- 木台與木台之間有座木台式的小屏風,不錯- 牆壁上張貼了食物人氣榜味道:- 燒汁牛肋骨肉,人氣榜首位,果然名不虛傳,脂肪分佈平均,肉汁鮮美,強烈推薦- 特選厚切鹽燒牛舌,另一吃法,不過因為先入為主的吃了牛肋骨,令它被比不去,但口感頗為特別,需要注意燒的時間,否則會"UN"- 泡菜芝士石頭鍋飯,幾特別,芝士ge香味同埋泡菜的小辣都能夠同時出現,令到唔係咁食辣野ge小弟都食左1碗.其實其他飯也好似不錯,建議至少order1個飯- 鹽燒和牛,入口即溶,與牛肋骨各有風味,值得推薦,詳見附圖.- 盛八腸,人氣榜第6位,像是有特別醬汁的小辣豬大腸,沒有想像中特別,個人仍認為,可以1試,至於2試,3試,就因個人而定了.- 燒雞,頗有香草味,很不錯,不過好像是要跟餐才有???- 燒蝦,自己冇食到,其他人食晒,聽聞不錯,覺得會是正常水準之作- 蜆,有d真係好細隻,細到食完好似冇食,無奈服務:- 入座安排嚴重失檔,早就卜了5人,去到話俾張4人我地(根本冇可能夠坐),之後白等左至少20mins,除了大量的"對唔住"就冇其他表示,嚴重扣分,各位卜單人數目g
[3月18日(星期2)的夜晚,5人行]

環境:
- 座位尚算闊落(我地並非坐卡位), good
- 木台與木台之間有座木台式的小屏風,不錯
- 牆壁上張貼了食物人氣榜

味道:

- 燒雞,頗有香草味,很不錯,不過好像是要跟餐才有???

- 蜆,有d真係好細隻,細到食完好似冇食,無奈

服務:
- 入座安排嚴重失檔,早就卜了5人,去到話俾張4人我地(根本冇可能夠坐),之後白等左至少20mins,除了大量的"對唔住"就冇其他表示,嚴重扣分,各位卜單人數目ge朋友真係要小心.

- 但除了上述事件,其他服務都很周到,侍應到亦很有禮貌,解答時亦很有耐性,解答亦很清晰,感覺專業,抵讚.

抵食:
- 絕對唔平,但食物質素都真係唔錯,俾3分e個中性分數啦!

乾淨:
- 餐廳及廁所都保持整潔.
2008-03-09 7 浏览
早排去食飯,排左半個鐘先有位>.<伙計的態度就極之差!等執位時直頭呼喝,咁嘅態度,仲有下次........雖然我相信不是每個伙計都是咁,但有睇過食評都應該唔少!不過你如果喜歡食嘢被人鬧就真係無計!希望他們能夠改善服務態度, 以此服務及價格, 不值一去!
早排去食飯,排左半個鐘先有位>.<伙計的態度就極之差!等執位時直頭呼喝[行開D!阻住哂点執呀],咁嘅態度,仲有下次........雖然我相信不是每個伙計都是咁,但有睇過食評都應該唔少!不過你如果喜歡食嘢被人鬧就真係無計!希望他們能夠改善服務態度, 以此服務及價格, 不值一去!
今次特意吃一餐好的作為跟朋友的開年飯.點了一個假日午餐:1. 豬頸肉: yummy, 好爽, juicy, yummy!2. 雞肉: 都ok.3. 粒粒牛舌: 每次不是黑椒味, 味道差了點, um...可能仙台的太好味啦, 令呢次的比下去了.4. 鴨胸: 有少少黑椒, 惹味.5. 牛肋骨肉: yummy, 軟滑, 有牛味, 加上有少少脂肪. good!6. 雞翼: 切成兩邊, 易燒, 味道也不錯.7. 另外點的推介牛肩肉: 脂肪反不及牛肋骨肉...um...唔係好值!但整體而言, 仍然係又抵又美味的日式燒肉. 下次, 要再吃盛八腸, 這係之前一試難忘的.
今次特意吃一餐好的作為跟朋友的開年飯.

點了一個假日午餐:
2. 雞肉: 都ok.
4. 鴨胸: 有少少黑椒, 惹味.
6. 雞翼: 切成兩邊, 易燒, 味道也不錯.

2008-02-26 28 浏览
之前見d食評較差,但試完又覺得好正wor!叫了沙律,海鮮併盤,豬腸,牛舌,牛肋骨,和牛.沙律汁好好味,前菜食完臨走再叫多一份清吓口蟹腳好多肉,不過略咸我本身鐘意食豬腸,好正牛舌一般和牛入口即溶,好好味牛肋骨本身唔差,但同和牛一比實在差得遠有個侍應好好,一直教我們每款食物應該點燒,反而有個似經理ge人十問九唔知.雖然好貴,但食完好想再食

沙律汁好好味,前菜食完臨走再叫多一份清吓口
蟹腳好多肉,不過略咸
我本身鐘意食豬腸,好正
牛舌一般
和牛入口即溶,好好味
牛肋骨本身唔差,但同和牛一比實在差得遠

雖然好貴,但食完好想再食
先來一個海鮮併盤,蟹腳好多肉啊
呢瓶係豬腸,好好味
和牛, $188/8件only,不過入口溶化,掂呀!
2008-02-22 3 浏览
肉類:5選2..因為2個人,所以刪除一款無叫.-牛舌-好似牛柳粒咁大粒,好juicy!好有質感-豬腩肉-好薄,明顯有肥肉,但係食落口,一d都唔覺-鴨胸-好實'鄭',唔錯-雞比肉-肉質夠厚亦唔鞋口!餃子2隻-自己燒返食,ok,唔會好咸!filling都唔算少!沙津-沙律菜+車厘茄-個sauce幾好!miso soup-偏咸,用泥送飯岩岩好!白飯-幾軟身!p.s.食完唔會有成身味!good!
肉類:5選2..因為2個人,所以刪除一款無叫.
-牛舌-好似牛柳粒咁大粒,好juicy!好有質感
-豬腩肉-好薄,明顯有肥肉,但係食落口,一d都唔覺
-鴨胸-好實'鄭',唔錯
-雞比肉-肉質夠厚亦唔鞋口!

沙津-沙律菜+車厘茄-個sauce幾好!
miso soup-偏咸,用泥送飯岩岩好!
白飯-幾軟身!

p.s.食完唔會有成身味!good!
今日farewell 女同事, 一行五人去第一次去呢間盛八食lunch~可能大家都未去過既原故, 所以都燒得好開心同覺得好好味... 大致上同其他網友既意見相若~好可惜, 有個較纖瘦既女supervisor 既服務態度就真係好差, 絕對要投訴一下!先講講其他服務員既態度, 由於我地坐六人卡位之原故, 放晌較入面既碗碟, 或者加茶既時候, 佢地都會好友善地講: "麻煩你地幫手拎D 碗碟過黎丫", 我地當然好樂意地幫忙...之後當我地燒剩兩三件食物既時候, 呢位Supervisor走過黎作出同樣既要求, 由於我地覺得都差唔多食完既關係, 為免我地大家忙於傳遞碗碟, 我地就好友善咁回應: "都唔駛喇... 其實我地都差唔多食完...", 呢位小姐竟然黑面...之後我地想加茶, 佢仲要用D 好寸既語氣講: "唔該拎入面D 杯過黎丫~ 我拎唔到喎!"我地成班人當時既反應係當堂呆左, 大家都晌度討論: "係咪因為係Supervisor, 所以就有權黑面??"原本美好既一餐lunch, 諗住食物環境同服務(除左呢位小姐之外)都好好, 仲有下次既時候, 就係咁樣令呢餐愉快既午餐蒙上污點........

之後我地想加茶, 佢仲要用D 好寸既語氣講:
"唔該拎入面D 杯過黎丫~ 我拎唔到喎!"

希望管理層方面可以改善這方面的問題, 尤其是員工晉升方面, 因為其他較低級的員工的服務是值得加許的, 但由一個態度這麼惡劣的人當supervisor, 已經足夠做到"趕客"的效果。
2008-02-07
我和朋友於2月5日到尖沙咀盛八吃好味的和牛,真的很開心呢﹗之前聽朋友說很好吃,所以我生日時便選了這間店子吃我最愛吃的牛肉。真的很好吃呢﹗我們點了一個美味的長腳蟹餐和散叫了其他的牛肉。味道真的很好﹗之前看食評話佢哋分店的服務好差,但是我覺得尖沙咀的服務員和待應也很好,尤其是當天有一位戴黑框眼鏡的女待應,服務態度很親切,與客人談天。我看見旁邊坐的小女孩,女待應也和小女孩親切的談天和充滿笑容,還與我們談了幾句。令我們在吃喝的期間也感到開心。所以我覺得他們的服務態度幾好,值得讚一讚呀﹗
2008-02-05
樓下話牛舌好韌,我都試過。但原來係自己燒得唔夠耐,燒耐d呢,就ok 勒。But my all time favorite here is 牛肋骨.No where to find a more juice one than in here.A must try.It’s quite expensive however. Good for deep pockets.
樓下話牛舌好韌,我都試過。
但原來係自己燒得唔夠耐,燒耐d呢,就ok 勒。

A must try.
(非会员)
之前在這間餐廳試過午市套餐,覺得唔錯!雖然白飯太硬和凍了。侍應立刻換了新鮮!所以今晚有外國朋友到港探訪,便建議再此吃晚餐!想不到,換來是一肚氣!穿著西裝的侍應,so-called「高級」,上前來介紹,不斷推介較昂貴的牛肉,一切正常,做生嗎,絕對明白!可是他突然說,我就幫你們落這款菜啦!嘩,黑店莫非!我們向他表示還需要想一想才落單。片刻後,再次叫穿著西裝的侍應,說要落單,不知為何侍應的樣變色。到各樣東來到,一切常,因為其中一樣是炒飯,便叫這位穿著西裝的侍應可否給三個碗來吃,這位穿著西裝的侍應送來三個小碟,我問,可否給我們碗,他說:「我們只會給客人小碟。」我翻譯英文給外國朋友知道,她也驚訝,最後,我們失禮地用碟吃飯!令外國朋友了解香港的尖沙咀食店是如此,埋單後,忍不住氣,走到面與一位更高級的說話,表達我們剛才得到的「禮待」!原來他是Mori Hachi Yakiniku 的General Manager! 他說他不是時常在分店會努力re-train his staff. I am feeling bad about the service. Making Hong Kong's image

嘩,黑店莫非!

I am feeling bad about the service. Making Hong Kong's image badly. I still give this shop good grading on "Environment", "Taste", "Price" and "Cleanliness". However, it gets "1" mark on "Service".

2008-01-21 4 浏览
同男友2人去食..諗住9:30後平d,有食物8折(除和牛),drink有半價埋單時唔記得睇清楚..之後找錢睇返張單上面係冇discount的有點被騙的感覺,但最後都冇問返lu..點左特選厚切牛胸腹- 個樣好吸引的!但我覺得麻麻地,都幾多肉汁..但好似食緊香口膠咁..($100@5塊)厚切牛舌- 完全覺得點錯了,勁韌,好似食湯渣d廋肉咁,maybe薄切好食d掛($80@5塊)黑毛和牛- 見佢特價$98先點的,不過都好香好諗,唔太厚的,好吃過上面2項..($98@4塊)果味牛肋骨肉- 最好吃的一味,又諗又香甜,伴白飯好正!最平的反而最好吃($69@1碟,有8-10片)..仲有2杯drink - 提子soda同一杯orange味道的,十分一般..成$38@1杯>___<下次我寧願叫3碟牛肋骨肉都不會再叫任何厚切!!!埋單$480..
同男友2人去食..
諗住9:30後平d,有食物8折(除和牛),drink有半價
埋單時唔記得睇清楚..
之後找錢睇返張單上面係冇discount的
有點被騙的感覺,但最後都冇問返lu..

點左

下次我寧願叫3碟牛肋骨肉都不會再叫任何厚切!!!
埋單$480..
2008-01-09 5 浏览
之前聽朋友話盛八一定要試,平!靚!正!SO...就來咗TST試吓四個人唔知要叫D咩?於是叫個侍應姐姐介紹之後order咗野菜沙律,牛肋骨,羊排,和牛涮涮燒香草雞腿肉...........她介紹的好好!有問必答..不時為我們加茶!仲好好卿添!
之前聽朋友話盛八一定要試,平!靚!正!
SO...就來咗TST試吓
四個人唔知要叫D咩?於是叫個侍應姐姐介紹
之後order咗野菜沙律,牛肋骨,羊排,和牛涮涮燒
香草雞腿肉...........
她介紹的好好!有問必答..
不時為我們加茶!仲好好卿添!