📍#皇后餃子📍Queen’s Dumpling #QueensDumpling🇭🇰香港柴灣華廈街2號環翠商場地下G10號舖🇭🇰Shop G10, G/F, Wan Tsui Commercial Complex, 2 Wah Ha Street, Chai Wan🌐柴灣 🌐大埔 🌐粉嶺 🌐天水圍 🌐牛頭角 #MFJ柴灣 #MFJ中菜#MFJ_ChaiWan #MFJ_ChineseFood味道: 👅👅👅賣相: 👀👀👀價格: 💰💰💰💰性價比: ⭐️⭐️⭐️回頭率: 🔆🔆🔆人均消費:HKD83柴灣近10年多了好多小食店,加上外賣APP真心方便得多! 第二次食,今次試多點其他小食⭐️鮮肉韮菜餃🥟$38上次試過湯餃覺得很不錯,今次試試煎餃煎餃感覺細粒點,但仍是皮薄香脆餡料足夠香味,加上他們的醬汁昇華不少不過要選擇的話還是湯餃好味一點⭐️麻辣雞絲撈麵🍝$38看到盒底鮮紅的油,真心要鼓起勇氣🤣雞絲挺香但不多,麻辣汁撈起青瓜絲和麵,清甜中帶辣,辣中帶清甜😂略嫌麵有點硬,但真的超辣,食到滿頭大汗🆗椒鹽炸燒賣🥟$18$18/8粒本來不貴,但太細粒燒賣自身無味,炸得不香,只有味椒鹽味👎🏻XO醬炒腸粉🥢$24XO醬沒

📍#皇后餃子

性價比: ⭐️⭐️⭐️
回頭率: 🔆🔆🔆

人均消費:HKD83

⭐️鮮肉韮菜餃🥟$38
上次試過湯餃覺得很不錯,今次試試煎餃
煎餃感覺細粒點,但仍是皮薄香脆
餡料足夠香味,加上他們的醬汁昇華不少
不過要選擇的話還是湯餃好味一點

⭐️麻辣雞絲撈麵🍝$38
看到盒底鮮紅的油,真心要鼓起勇氣🤣
略嫌麵有點硬,但真的超辣,食到滿頭大汗

🆗椒鹽炸燒賣🥟$18
$18/8粒本來不貴,但太細粒
燒賣自身無味,炸得不香,只有味椒鹽味
椒鹽炸燒賣

椒鹽炸燒賣

👎🏻XO醬炒腸粉🥢$24
XO醬沒什麼味道,反而似豉油炒多點
腸粉十分厚,食起來有點硬
XO醬炒腸粉

XO醬炒腸粉

🤮傳統狗仔粉🍜$30
狗仔粉十分硬,配料只有幾片冬菇
最大問題是湯底,未到此事魚湯,但超級超級腥,完全食不了
傳統狗仔粉

傳統狗仔粉

除了餃子和撈麵比較好味一點之外,其他食物都難以說得上好味,下次都是只叫餃子好了😂

#mfoodjournal #instagfood #foodstagram #foodie #hkfoodie #fooddiary #foodblog #hkfoodblog #tastyfood #foodphotography #相機食先 #食好西 #吃貨 #香港美食指南 #香港美食 #柴灣美食
2021-05-09
60 分钟 (外卖送餐)
2021-05-04 237 浏览
在等執檯時我先看menu,自助式走出去收銀落單叫了煎白菜餃跟上海麵,加小食煎雞翼,可樂一罐。然後返埋位等,等大約8-10分鐘左右,去拎餐,然後跟我講餃子落湯要唔要,問題係眼前已經煮好了放碗麵度,話如果要煎就要再等,我肚餓,唔想再等落去,也諒解點解煎要耐啲,問題是人手不足吧。餃子麵有跟菜脯,有辣同唔辣選擇。餃子味道正常,味道一般,湯很清而淡,上海麵條也普普通通。炸雞翼是即炸的,外脆內香又熱,醃料似乎很不錯。

餃子味道正常,味道一般,湯很清而淡,上海麵條也普普通通。
炸雞翼是即炸的,外脆內香又熱,醃料似乎很不錯。
午餐
2021-04-25 245 浏览
之前weekend去左柴灣探朋友順便食飯🥳,因為都比較少去柴灣同周圍好多餐廳都要等位😅,所以就試一試呢間皇后餃子😛。。鮮肉韭菜餃 $38/10隻呢個韭菜餃子價錢黎講都算抵食👍,而且出示學生證仲可以有飲品送🔥。我就揀左要煎餃,呢度嘅煎餃水準真係一流🤤,外皮非常香脆😗,好似有少少炸嘅感覺添😂,而且韭菜本身嘅味道就好香😎,再點埋佢提供嘅餃子汁都好搭配😍。無論係食物質素定性價比都好高分🤩。

鮮肉韭菜餃 $38/10隻
2020-11-07 714 浏览
難怪柴灣區常給形容為美食沙漠,即使開始時水準穩定,但不知何解一段時間後各方面均會倒退,皇后餃亦犯了同一毛病,之前已經光顧過数次,不論食物及服務都可以。小别一段時間,各樣均大倒退。首先由以前有侍應落單變成全自助(其實也不是大問題),以前有清水供食客自取飲用也省掉,變相强迫顧客購買飲品😕筆者購買二碗12隻的餃子,一碗欠2只,另一碗欠一只(雖然最後補回),但真不知道是無心之失還是存心欺騙☹更重要是味道及湯底都比以前失色,完全沒有一個回頭的理由
2020-11-06
2020-10-14 532 浏览
食物種類算幾多所以今次都叫咗好幾樣嘢嚟試吓麻辣雞絲撈麵料多,麵爽口,唔會太淋唯一係鐘意食辣嘅我覺得唔夠辣,可以再辣啲紅油抄手大大粒咁,配撘埋個汁,令口感變得豐富炸大魚蛋同椒鹽炸燒賣魚蛋夠哂大粒彈牙炸燒賣外脆內軟,唔會實的的不過略嫌有少少過咸香煎XO醬蘿蔔糕估唔到呢樣係最食唔停口嘅嘢細細粒,連埋XO醬一啖一粒咁食,轉眼間已經食哂雖然呢個炒麵個樣睇落有啲Hea,但食落又幾好食麵唔會太硬同油,椰菜同蘿蔔絲又可以去吓啲油膩感,唔錯餃方面分別叫咗湯餃同炸餃湯餃就叫咗鮮肉韮菜餃有啲失望,韮菜味唔算太濃,而且個皮好淋夾得大力少少就好易會爛炸餃就叫咗鮮肉芝士玉米餃粟米嘅清甜可以中和到芝士同油炸嘅膩不過就要盡快食,如果唔係放耐咗就會變硬
食物種類算幾多
所以今次都叫咗好幾樣嘢嚟試吓

麻辣雞絲撈麵
料多,麵爽口,唔會太淋
唯一係鐘意食辣嘅我覺得唔夠辣,可以再辣啲

紅油抄手
大大粒咁,配撘埋個汁,令口感變得豐富

炸大魚蛋同椒鹽炸燒賣
魚蛋夠哂大粒彈牙
炸燒賣外脆內軟,唔會實的的
不過略嫌有少少過咸

香煎XO醬蘿蔔糕
估唔到呢樣係最食唔停口嘅嘢
細細粒,連埋XO醬一啖一粒咁食,轉眼間已經食哂

雖然呢個炒麵個樣睇落有啲Hea,但食落又幾好食
麵唔會太硬同油,椰菜同蘿蔔絲又可以去吓啲油膩感,唔錯

餃方面分別叫咗湯餃同炸餃
湯餃就叫咗鮮肉韮菜餃
有啲失望,韮菜味唔算太濃,而且個皮好淋
夾得大力少少就好易會爛
炸餃就叫咗鮮肉芝士玉米餃
粟米嘅清甜可以中和到芝士同油炸嘅膩
不過就要盡快食,如果唔係放耐咗就會變硬
2020-10-02
2020-01-08 1042 浏览
我其實好鍾意食餃子🥟但係好味既餃子大部分都係九龍區😭咁岩個次有野做就去左柴灣試左呢個港島版平靚正餃子😎😎·鮮肉白菜餃 芝士玉米餃 $30/8隻佢d餃子係係店入面即刻包 你可以望住佢包 感覺都幾開心😍30蚊有8隻 唔錯keke我記得我地去嗰日有promotion好似再平左$5添😈佢D餃子都大大隻 幾足料 係個湯差左少少 佢只係餃子水🙊如果俾個湯仔我會開心d🙊🙊🙊·#rbyeat#rby港式#rby柴灣·📍柴灣華廈街2號環翠商場地下G10號舖
鮮肉白菜餃 芝士玉米餃 $30/8隻
#rbyeat
#rby港式
#rby柴灣
📍柴灣華廈街2號環翠商場地下G10號舖
鮮肉白菜餃子
鮮肉白菜餃子
2019-10-27 701 浏览
相中的狗仔粉真係差到一個點,好似剛剛開始煮就比客人食咁。同開張頭幾個月既,差天共地。期間我發聲問既時候,有員工故意將聲線提高,好似想其他食客聽唔到咁,隔離枱有位太太也大聲說,碗狗仔粉白曬曬,個店員聽到至話加返啲冬菇等比我哋。另外個男店員,我落單時問,跟餐飲可否轉豆漿,店員話加$8,轉左就無左跟餐送既飲品。我問單買一支豆漿幾錢,佢話$8,我話單買$8,咁點解跟餐杯餐飲會無左呀?咁點會係餐飲加$8 轉豆漿呀,同我另買一樣啫,最後我叫華田凍飲加$3,仲問我要唔要豆漿,我話唔要啦。😡
狗仔粉
2019-10-27
下午茶
2019-09-25 665 浏览
午餐去咗呢度食飯,我叫咗兩個小食嚟食,一個呢就係椒鹽炸燒賣同埋煎蘿蔔糕。先講下個椒鹽炸燒賣,炸得好香口,好好食。另外個蘿蔔糕,都煎得好香嘅。另外又叫工杯熱奶茶。價錢總共43元,呢個餐都食到好飽喎。

先講下個椒鹽炸燒賣,炸得好香口,好好食。

另外個蘿蔔糕,都煎得好香嘅。另外又叫工杯熱奶茶。

價錢總共43元,呢個餐都食到好飽喎。
2019-09-22 443 浏览
開業一段時間都未有食過因為店舖位置比較隱閉剛好今日偶然經過發現此鋪於是入去試一試其實係門口已經聞到香噴噴既炸餃子味道果然無令人失望餃子餡料豐富皮薄多汁又炸得酥脆其實佢仲有好多款式餃子有蒸有煎餃子不過我一次過試唔曬喇
開業一段時間都未有食過
其實佢仲有好多款式餃子
有蒸有煎餃子
不過我一次過試唔曬喇
2019-08-08 624 浏览
一坐低比隔離果碗芝麻醬冷面吸引住,我又試下先。午市套餐性價比都幾高,叫左雞絲冷面+泰式鳳爪餐($35) 冷面大大碗,面質幼而且有咬口,芝麻醬好多,雞絲同青瓜份量適中。泰式鳳爪酸酸辣辣好開胃,十分爽口,推薦👍🏻另外我地叫左4隻鮮肉白菜炸餃($16),4隻鮮肉香菇芹菜煎餃($16)同埋椒鹽燒賣($15/8粒)。白菜炸餃炸得非常脆,皮薄餡多!但係比較淡味。芹菜煎餃雖然都係比較淡但相比白菜香好多。椒鹽燒賣冇咩椒鹽味,好似普通炸燒賣,但脆卜卜都不錯。
一坐低比隔離果碗芝麻醬冷面吸引住,我又試下先。

椒鹽燒賣冇咩椒鹽味,好似普通炸燒賣,但脆卜卜都不錯。
2019-08-06
2019-08-07 380 浏览
襯今日day off 中午同女朋友去左柴灣試呢間皇后餃,入到店內地方不大,搭檯唔駛等就坐地左,中午既lunch set有4個選擇,我地點左c set雞絲拉麵+鳳爪,芝麻醬配雞絲青瓜拉麵,非常開胃,拉麵不林很煙韌,不錯。鳳爪大部份都冇骨,好爽口,比較辣,岩d食得辣既朋友。當然黎到皇后餃一定要試下佢個餃子,我地點左炸白菜餃及煎香菇芹菜餃食落芹菜既味好濃,白菜既味比較淡,炸會比較香口惹味一點,煎就相對失色一點。整體黎講味道不錯,價錢合理,會再次幫襯。
襯今日day off
有4個選擇,我地點左c set雞絲拉麵+鳳爪,
芝麻醬配雞絲青瓜拉麵,非常開胃,拉麵不林很煙韌,不錯。鳳爪
大部份都冇骨,好爽口,比較辣,岩d食得辣既朋友
2019-08-06
2019-06-22 386 浏览
不過餃子皮黏了在底下的紙,夾的時間餃子皮會爛掉~漏餡 ...又有想看的戲,所以再次下班去看~在這之前又去了環翠商場找吃。當然要襯機會在這商場找其他的餐龐試下吧!這次就找到一家吃餃子的除了餃子外,還有粥、炒粉麵之類~而且這家早上7點半已開門,可以來買早餐。即炒炒麵 ($20) - 碟子有點細,麵條都快要跑出來 Orz 吃的時候確實是熱的。平時吃開的炒麵都要加上甜醬才夠味,但這個本身已很惹味而且當中的白芝麻讓整體更香!還有芽菜增加了口感!另外配豆漿的話+$6 ~這不是迷你樽那種的應該算合理吧? 也不會太甜鮮肉芫茜餃 ($38/10隻) - 餃子的餡料十分豐富,而且很大隻!餃子肉餡鮮嫩多汁,再配那個酸酸地且帶辣的醬汁更惹味
而且當中的白芝麻讓整體更香!還有芽菜增加了口感!
即炒炒麵
餃子肉餡鮮嫩多汁,再配那個酸酸地且帶辣的醬汁更惹味
鮮肉芫茜餃 (10隻)
配豆漿
2019-06-12
2019-06-16 234 浏览
今日又試佢新野,食個餃子米線本身諗住米線難食極有個普,點知中伏了,,,個湯底同我用熱水沖無分別淡到同清水一樣米線又太林,係個餃子還可以以後都唔會再試米線麵食希望店家注意下
今日又試佢新野,食個餃子米線
本身諗住米線難食極有個普,
點知中伏了,,,個湯底同我用熱水沖無分別
淡到同清水一樣
米線又太林,係個餃子還可以
以後都唔會再試米線麵食
希望店家注意下
2019-06-14 282 浏览
周末外出走走,跟小寶到皇后餃吃他的至愛煎餃子, 雖然將近午市時分,非常幸運地有座位,我們點了一些小吃及餃子有名稱呼為皇后餃,這兒的招牌當然是餃子,吃過一次餃子的外賣, 這一次我們選擇了堂食。🥣狗仔粉味道一般, 不如我們所吃開的馳名狗仔粉好吃。🥢香煎蘿蔔糕蘿蔔糕材料不算豐富, 但勝在煎得香口,很快便清碟。🥟 韭菜餃加粟米芝士餃主角出場📣一口氣點了八隻餃子,叫了兩種口味,點了四隻煎韭菜餃子及四隻煎粟米芝士餃子,餃子煎得恰當好處,用料新鮮,我們吃得津津有味。這兒還有很多港式地道小食,碗仔翅、 豉油王炒麵、雞翼尖、燒賣、魚蛋等等……種類多不能盡錄, 有機會再跟小寶來吃其他美食。

🥣狗仔粉

味道一般, 不如我們所吃開的馳名狗仔粉好吃。

🥢香煎蘿蔔糕

蘿蔔糕材料不算豐富, 但勝在煎得香口,很快便清碟。

🥟 韭菜餃加粟米芝士餃

主角出場📣

2019-06-09 230 浏览
為了避雨,適逢肚餓,特找一處食肆歇腳。初初以為這是所家族式經營的店鋪:近門口開放式廚房範圍內的年輕男;不戴衛生帽,但其他女工卻戴著;不戴衛生口罩,但部份女工戴著,部份女工沒有;一邊包著餃子,一邊跟一欄之隔的樓面範圍內的年輕女談天說地。一些女工也間中參與。入去坐後,先發現一名頭髮色彩斑斕的老婦帶著一大包行李離開, 但台上還有帳單和用過的餐具。之後見到另一台食客一家埋單離開,也是很離奇的, 還有另一張帳單在台上。當小生要點菜時,也不容易,要像小巴有落這樣,大大聲聲點菜才有人過來,因為職員在聊天,無乜留意樓面。小生點了京蔥牛肉餃河粉,凍豆漿,一共四十九元。過了很久才上台,餃皮和河粉都已經很爛了。小生還以為這是善堂。在openrice找一找才知道是連鎖式餃子鋪,真的大開眼界。
為了避雨,適逢肚餓,特找一處食肆歇腳。
初初以為這是所家族式經營的店鋪:

2019-06-02