2013-07-27
同朋友行過女人街諗住係附近揾嘢食,唔去過都唔知,依傢女人街兩邊都開滿餐廳。我地兩個揀左好耐,因為想搵間可以坐得舒服啲傾下計。最後經過 queen's garden 門口貼左好多雜誌訪問,望入去見到有卡位坐,於是我地就決定試下啦。酥皮燉牛展肉配法國紅酒汁 + 薯菜其實我一向都好喜歡食燉肉,但係自己係屋企煮真係幾麻煩又浪費時間,所以都係出街食低啲,哈哈。酥皮內有軟嫩嫩熱騰騰紅酒汁燉牛展肉,先係酥皮開個細細嘅洞,裡面牛展肉嘅味就出哂黎,超香呀!味道方面,牛展肉好嫩,紅酒汁好香,應該放左唔少香草同調味料。薯條配紅酒汁食味道好夾,又一新食法法式香燒羊架配野菌汁 + 薯菜我見好小餐廳係旺角有羊架食,就試下啦。羊架黎到presentation好靚,薯菜係底部羊架煎到小小燶好香,羊架上嘅沙律菜令整碟菜感覺好新鮮!味道方面,大廚無將羊架燒到全熟,令羊架肉超幼嫩,羶味少,再淋上野菌汁一齊食,真係非常滿足!
酥皮燉牛展肉配法國紅酒汁 + 薯菜
题外话/补充资料:
overall 唔錯,值得一試