2007-08-24 21 浏览
我好喜歡意大利飯的見到個menu有個墨汁意大利飯好似好攪笑~~立即一試!真係好攪笑囉...食到2人咀同牙都黑mama格離{木台}的人見到都笑了出黎仲有一個刺身沙律!好味!佢既汁係用日本芥末同豉油做的.好正!又想食天婦羅呢.咁就食左個天婦羅喬麥面.喬麥面無咩味....不過個天婦羅幾得意.d 西蘭花佢唔知做左d咩.好軟!仲有個蝦.唔係成條.係做左肉粒,再整到佢變成一條咁炸!yummi!
我好喜歡意大利飯的
見到個menu有個墨汁意大利飯
好似好攪笑~~立即一試!
真係好攪笑囉...食到2人咀同牙都黑mama
格離{木台}的人見到都笑了出黎

仲有一個刺身沙律!好味!
佢既汁係用日本芥末同豉油做的.
好正!

又想食天婦羅呢.
咁就食左個天婦羅喬麥面.
喬麥面無咩味....
不過個天婦羅幾得意.
d 西蘭花佢唔知做左d咩.好軟!
仲有個蝦.唔係成條.係做左肉粒,
再整到佢變成一條咁炸!
yummi!

2007-08-06 16 浏览
很喜歡舖外open area 的環境清靜、開揚,是經過勞碌一天,三五知己或二小口子歡聚用餐的nice place。燒牛肉沙律/ 燒帶子沙律盛著沙律的杯子是個透明玻璃水杯,放著新鮮的沙律,確有吸引力;燒牛肉不易咬開、燒帶子比牛肉出色不少;而沙律為羅馬生菜拌以olive oil 及vinegar,已經忘記了慢吃的重要性,快快快的吃掉了;由於沙律汁已流到杯底,建議先行將整杯沙律倒到碟上吃,始能完全感受沙律醬的美味。煙三文魚薄餅原裝意大利風味,餅底脆得不得了,三文魚應是當餅底焗了一段時間才放在餅上焗的,魚質仍滑海鮮墨魚汁意大利粉海鮮新鮮、麵條煮的再好不過熱咖啡濃濃的咖啡,感覺幸福Waiting there to visit again.

燒牛肉沙律/ 燒帶子沙律

煙三文魚薄餅

海鮮墨魚汁意大利粉
海鮮新鮮、麵條煮的再好不過

熱咖啡
濃濃的咖啡,感覺幸福

Waiting there to visit again.
2007-05-14 7 浏览
12.5.2007 (Sat)嘩!星期六真係好多人,我7:45p.m.等位,好多人,要等到8:15p.m.先有位。好肚餓呀!終於有位,我叫一個石鍋飯- 石燒蝦醬鮮蝦雞肉飯($72) + $28可配套餐帶子迷你沙律& 飲品個mini salad好正,散叫$18,不妨試!個石燒蝦醬鮮蝦雞肉飯唔係好夠味,亦食唔到蝦醬味,有可惜。個飯份量好夠,而且有飯焦,好香口。另外,叫個海鮮薄餅。個餅底夠薄,好脆,但就冇咩料。餐廳鹽樽& 胡椒樽好得意。我要黑胡椒,我按數,個侍應走埋話個大黑胡椒,仲幫我落埋。唔知佢係咪驚我玩爛佢個樽呢。喱度環境都幾舒適,但侍應就好繁忙,叫好耐先有人應。但佢都成日幫我加水,o.k.!
12.5.2007 (Sat)

終於有位,我叫一個石鍋飯- 石燒蝦醬鮮蝦雞肉飯($72)
+ $28可配套餐
帶子迷你沙律& 飲品
個mini salad好正,散叫$18,不妨試!

(非会员)
2007-05-07 1 浏览
本人與朋友星期六晚(2月10號) 於上述caf晚飯, 一直都ok, 只係收碟時有少許奇怪, 一係收得慢, 一係收一隻, 唔出聲都唔收埋其他. 到上餐飲時, 我們ordered 兩柸凍咖啡, 但一來就來兩柸熱咖啡, 雖則可以接受, 但很少一錯便錯兩杯.本人好奇餐廳的鹽樽及胡椒樽, 覺得頗特別, 於碟上按了數下, 餐廳之同事見狀, 便問本人隻碟仲要唔要, 本人答了唔要, 她便收走那碟, 但只係收走那一隻, 其他已食完的, 唔要的都無收. 到埋單, 本人忘了帶member card, 問waitress無帶可唔可以check得到, 她的反應係: 吓? 咁呀, 好啦, 幫你問吓啦! 一會回來叫本人寫下姓名, 身份証號碼頭幾個字同電話, 之後再講: 今次可以比你啦, 下次一定要有card先可以有discount, reminder咗本人好幾次以後一定要帶card, 唔係無discount. 仲有係, discount今次可以比, 但唔可以儲分. Ok! 誰叫自己唔記得帶. 到本人check單, 個waitress見本人放下單, 她又拿上來望, 直到本人朋友簽好單, 比回單她, 她便走, 係沒

本人好奇餐廳的鹽樽及胡椒樽, 覺得頗特別, 於碟上按了數下, 餐廳之同事見狀, 便問本人隻碟仲要唔要, 本人答了唔要, 她便收走那碟, 但只係收走那一隻, 其他已食完的, 唔要的都無收. 到埋單, 本人忘了帶member card, 問waitress無帶可唔可以check得到, 她的反應係: 吓? 咁呀, 好啦, 幫你問吓啦! 一會回來叫本人寫下姓名, 身份証號碼頭幾個字同電話, 之後再講: 今次可以比你啦, 下次一定要有card先可以有discount, reminder咗本人好幾次以後一定要帶card, 唔係無discount. 仲有係, discount今次可以比, 但唔可以儲分. Ok! 誰叫自己唔記得帶. 到本人check單, 個waitress見本人放下單, 她又拿上來望, 直到本人朋友簽好單, 比回單她, 她便走, 係沒有一聲" 多謝".

對於此集團之餐廳, 本人一直都有惠顧, member card也不是只得一間, 但這一間, 相信本人唔會再去, 這種服務態度--- no more!! :x ~~
2007-03-27 7 浏览
Very good place to enjour your meat.
2007-03-16 12 浏览
離中化Oral 還有三天,我一點也不緊張,事關我向來都係...「o吾見棺材o吾留眼淚」... 但畢竟都要找老師練o下到中午時,我就去o左新城市到覓食... 見到Pokka 執o左... oh 但佢姊妹buono nuobo尚在...畀d display o既食物seduce o左入去當時無咩人客,但經理小姐似乎很busy,歡迎係佢,畀menu係佢,畀food又係佢,賣單都係佢... so poor,其他人完全幫不上忙要o左個有機仙人掌三文魚鴨胸沙律喬麥麵 & 胡麻雞小食先上;雞肉被黑芝麻醬包圍,上面灑上白芝麻,食落好香好有芝麻味,重有少新刺鼻o既胡椒香... 雞肉十分有彈性,不俗至於個喬麥麵,d仙人掌,味道清新,口感有點似青瓜,但外皮較硬... 聽聞仙人掌有「行氣活血消腫止痛」的作用,但份量比o甘少,我想起不了什麼效果;三文魚同鴨胸麵好入味,但肉原本o既味仍保留了;d麵無咩味,但彈牙

要o左個有機仙人掌三文魚鴨胸沙律喬麥麵 & 胡麻雞

2007-02-23 7 浏览
和同學相聚年餐,在沙田其實選擇不少,我就只有一個要求,就是無需等位,可以坐得舒服的地方。這裡就是個不錯的選擇﹗四個人要了四個午餐,包括:魚生飯、壽司烏冬、海鮮年糕和魚risortto,份量大,味道也不錯﹗最特別就要選海鮮炒年糕,是西式的白汁芝士味道加上上海年糕,fusion 得來味道也很配合。四個人坐在一起,從最近的工作,未來的計劃,當然少不了話當年。清靜悠閒,可以坐得舒服。之後一個去了沙田文化博物館,文化一番。不錯的年初四﹗
這裡就是個不錯的選擇﹗
之後一個去了沙田文化博物館,文化一番。
不錯的年初四﹗
2007-02-19 3 浏览
說的是「墨西哥有機仙人掌雪葩」:雪葩是即製,本身無味(或許有少少淡淡的仙人掌汁吧);味蕾上的刺激,最終歸功於上面的仙人掌糖膠(不是糖漿,是黐牙到爆的糖膠),和蠻酸的檸檬片。整個味覺旅程由開始到結束,露天位只得一位速戰速決的食客;對於年初二的下午茶時間,人素來熙來攘往的新城市廣場而言,可真是個鬧市中的奇葩。

2007-02-04 3 浏览
其實同Pokka差唔多....不過我向來都很喜歡Pokka...試了他的北海道蟹腳pizza二人餐...會員價...$198...其實係好抵食呀....一個頭盤...幾香....餐湯...好好飲....一個超大pizza..不過蟹腳就得好小...不過都幾好味...意粉一般...溜左小小....甜品拼盤....4個小小甜品...睇得又好味....服務非常好....一定好過銅鑼灣果間Pokka....環境又舒適...一d都唔迫....可以再黎...
其實同Pokka差唔多....
不過我向來都很喜歡Pokka...
試了他的北海道蟹腳pizza二人餐...
會員價...$198...
其實係好抵食呀....
一個頭盤...幾香....
餐湯...好好飲....
一個超大pizza..不過蟹腳就得好小...
不過都幾好味...
意粉一般...溜左小小....
甜品拼盤....4個小小甜品...睇得又好味....
服務非常好....一定好過銅鑼灣果間Pokka....
環境又舒適...一d都唔迫....
可以再黎...
2006-11-26 4 浏览
之前係APM 食過一次, 印象不錯, 但今次的食物麻麻, 可能大家太餓, 隨意很快的點了便算卦?!但個咖啡好好飲, 平日STARBUCKS 個凍焦糖咖啡只係表面加了糖醬在CREAM上面, 但完全不能飲到焦糖那甜甜的味道. 不知怎的, 這杯卻是我的茶, 邊飲邊唔不住讚了幾次, 連同行的同事也不禁叫停. HAHA笑面當然是給這杯咖啡啦!

笑面當然是給這杯咖啡啦!
2006-11-08 4 浏览
話咩咩新派西日料理喎。。。生牛沙律橙变牛肉乾沙律青豆Cappucino,跟春卷,冇乜點。。。意大利芝士湯,跟春卷, ok la新派壽司,完全唔掂,粒飯大過喎眼球!龍虾汁帶子天使麵,冇龍虾味淡茂茂,帶子又唔好味。。。唉。。。撈咗半支芝士。。。
話咩咩新派西日料理喎。。。
生牛沙律橙变牛肉乾沙律
青豆Cappucino,跟春卷,冇乜點。。。
意大利芝士湯,跟春卷, ok la
新派壽司,完全唔掂,粒飯大過喎眼球!

2006-07-17 17 浏览
我同女朋友一齊叫左兩樣野食,三文魚蟹籽意粉同埋個意大利石頭鍋雞肉飯。(個名唔係真正名哦)個意粉差到不得了,意粉jum住水汪汪既湯,叫果時落單果個都問清楚我地「個意粉會有hey湯個喎,有無問題?」,我地話無問題,不過估唔到d湯係公仔麵湯既味....意粉底仲有趣,意粉攪埋既唔係芝士粉唔係磨菇,竟然係多條原條莧菜... 唔知係師傅刻意定無意,莧菜意粉毫無莧菜味,唔知係好彩定唔好彩。意粉上面放左唔太新鮮既三文魚,同元氣or元綠既鮮三文魚比,哩間野既三文魚唔爽又無彈性,所以d三文魚感覺唔太新鮮。唔太新鮮既三文魚上面左放左蟹籽,第一眼見到哩d蟹籽,就係要第一時間救佢地上黎,防止佢地跌入公仔麵湯之中,師傅想哩d蟹籽點食呢? 想撈入公子麵湯中既話,果到咁少量既蟹籽只會畀公仔麵湯搶晒味;要係想食客分開食,就應該用另一隻碟分開上呢(好似味千既日式炸蝦拉麵,炸蝦係分開上咁哦)。 意粉主要既味道,係油味,d油多到,就算麵本身係公仔麵湯中洗過,羅上黎既麵每一條都係油光滿麵... 我就覺得無所謂,但女朋友就話太肥唔想食咁多。哩個意粉賣HK$68,比italian tomato單叫意粉更貴...好,到個意大利石頭鍋

[女朋友話一定要講埋呢個point] 意粉主要既味道,係油味,d油多到,就算麵本身係公仔麵湯中洗過,羅上黎既麵每一條都係油光滿麵... 我就覺得無所謂,但女朋友就話太肥唔想食咁多。

好,到個意大利石頭鍋雞肉飯。哩個問題無意粉咁大。

menu上哩個飯係有個生蛋,不過埋到黎就變左煎熟左既圓形反蛋,個飯羅到黎,我一時應唔到佢係我叫既飯
哈哈~

飯撈左好多白色幾結(幾creamy)既汁,飯本身睇落好好味,但入到口,除左飯味其他味都食唔到,d汁既存在唔知為乜。

飯之外仲有切件煙肉同雞肉,仲有隻煎熟左既反蛋,煙肉煮得幾靭,口感同cityu canteen早餐食既無乜分別,雞肉過熟,雖然都唔算太靭,但收我$68做d咁既雞肉,我就覺得係問題。

個飯既正名唔記得左,但有意大利哩三個字,不過用個韓式既石頭鍋,好似好唔意大利bo。

奶茶唔錯,個杯既design好得意。

帶子沙律雖然細細個,用一隻手掌可以"圈"晒既透明膠杯裝住,不過d汁好好味,細帶子仔都好味。

唉... 總括一句,以上果兩個主菜好唔掂,要食好味既海鮮意粉,$68不如去italian tomato,要食味道濃既石頭鍋飯,$68可以去南山谷食。

[$68意粉+ $68飯+ $28轉餐(即係杯奶茶同個沙律)] x 10% = $180
2006-06-01 8 浏览
第三次到呢間餐廳主菜吃過墨魚汁石鍋飯(雖然會食到個咀同牙黑色,但好好吃呢!!)、雞扒牛肉石鍋飯(韓式石頭飯,配有兩款醬料,不錯)、肉碎天使麵(一般)、夏威夷pizza(很喜歡個餅底, 薄薄的很脆!)、一口牛肉+冷麵+三文魚sushi(sushi略嫌細件, 但一口牛肉不錯,有肉味又嫩口, 冷麵也ok)跟餐的cuppacino湯就感覺有點怪, 個人覺得一般。通常餐廳跟餐的甜品都很細份又求其, 但呢度跟餐的甜品又ok wor! 食過chocolate moouse & 焦糖布丁, 都蠻不錯!~餐廳所用的餐具形狀特別,侍應是用pocket pc落單的,上菜算快, 食物又ok, 值得一去再去呀~~
第三次到呢間餐廳

跟餐的cuppacino湯就感覺有點怪, 個人覺得一般。

2006-05-13 10 浏览
又到星期六下午, 本來想到Pokka 嘆下午荼, 經過此處門口, 想起它與Pokka 是同一集團, 杯啡咖應該一樣咁好, 又有八折咭, 於是便試一試。雖然是星期六下午, 但只有3 台客人, 很靜, 坐得頗舒適, 與外面人來人往的廣場是兩個世界, 難得寧靜的一角。要了照燒雞翼湯烏冬, 凍咖啡。凍咖啡與Pokka 一樣有水準。可是, 湯烏冬便不行了, 賣相不佳, 食材也弄得不好。豬骨湯底, 有點娃娃菜, 半隻雞蛋,三隻雞翼。奶白色湯底有點吸引, 可是油了點, 不敢喝。雞翼肉質很乾, 煮得過熟所致。烏冬一點也不彈牙, 很"淋", 有點粉。Tea set $52+10%, 八折後$46.8, 比Pokka 便宜了少少, 但食物水準卻差了點, 下次都是去Pokka 了。

要了照燒雞翼湯烏冬, 凍咖啡。

凍咖啡與Pokka 一樣有水準。

2006-04-15 1 浏览
叫左幾一個石頭湯,一個粟米雞湯,一個墨魚奄列,一個芝麻雞,一個鮮蝦青口炒飯,一個芝士豆腐,賣相唔錯,但味道一般,兩個湯都可以.個奄列包住些菜,感覺健康,但入到口就比較淡味,芝麻雞都整得幾娕口,但雞肉入到口又係無乜味,個芝士豆腐入到口又係淡淡的.最差個炒飯.好乾身,好似碗白飯撈埋青口同蝦,都係無乜味,食左一半無食,總括來講食物表面醬汁味道濃郁,但入到口就無晒本身食物既味道.食到飽飽,無機會試甜品同飲品.