2017-12-10
自從去完東南亞旅行,食過各地嘅炒蟹之後,近日非常之懷念,所以我哋每個月嘅旅行buddy聚會都揀咗一間價錢又抵食又好味嘅炒蟹餐廳。起初覺得係香港食炒蟹好昂貴,但係呢度百味鮮,抵食得來,仲係好好味。😍呢間餐廳都算就腳,喺西環香港大學站行2分鐘到就到。起初以為餐廳淨係有得食炒蟹,原來仲有各式各樣嘅小炒。小食叫咗海苔炸豆腐,自家製嘅調味,令豆腐炸得特別香囗,加上海苔嘅小小鹽味,鄭啊。蒜香海螺,香蒜嘅醬汁,一粒一粒,配啤酒絕對一流. 涼拌三鮮,有我最鍾意食嘅皮蛋番茄同青瓜,配上芝麻醬,特別好味。少飲湯水嘅我,當然唔少得叫個燉湯享受下啦,今日係茶樹菇燉雞,湯料十足,好清甜,真材實料。杞子豬潤浸菜心,呢個菜唔係度度都有得食,喜歡食豬膶嘅一定要食,滑滑嘅豬潤😍😍今天既主打避風塘炒蟹,粒粒避風塘嘅香料,我覺得呢度嘅夠晒鑊氣,令蟹嘅鮮味同埋避風塘調味嘅小辣,可以講係食極都唔想停,好味香口。清清地揀係揀個水蟹粥,喜歡食粥品嘅朋友必定要食,因為有意想不到嘅清甜味😊😊
蒜香海螺,香蒜嘅醬汁,一粒一粒,配啤酒絕對一流