2017-12-10 68 浏览
自從去完東南亞旅行,食過各地嘅炒蟹之後,近日非常之懷念,所以我哋每個月嘅旅行buddy聚會都揀咗一間價錢又抵食又好味嘅炒蟹餐廳。起初覺得係香港食炒蟹好昂貴,但係呢度百味鮮,抵食得來,仲係好好味。😍呢間餐廳都算就腳,喺西環香港大學站行2分鐘到就到。起初以為餐廳淨係有得食炒蟹,原來仲有各式各樣嘅小炒。小食叫咗海苔炸豆腐,自家製嘅調味,令豆腐炸得特別香囗,加上海苔嘅小小鹽味,鄭啊。蒜香海螺,香蒜嘅醬汁,一粒一粒,配啤酒絕對一流. 涼拌三鮮,有我最鍾意食嘅皮蛋番茄同青瓜,配上芝麻醬,特別好味。少飲湯水嘅我,當然唔少得叫個燉湯享受下啦,今日係茶樹菇燉雞,湯料十足,好清甜,真材實料。杞子豬潤浸菜心,呢個菜唔係度度都有得食,喜歡食豬膶嘅一定要食,滑滑嘅豬潤😍😍今天既主打避風塘炒蟹,粒粒避風塘嘅香料,我覺得呢度嘅夠晒鑊氣,令蟹嘅鮮味同埋避風塘調味嘅小辣,可以講係食極都唔想停,好味香口。清清地揀係揀個水蟹粥,喜歡食粥品嘅朋友必定要食,因為有意想不到嘅清甜味😊😊

蒜香海螺,香蒜嘅醬汁,一粒一粒,配啤酒絕對一流

2017-12-10 75 浏览
同一班朋友聚一聚兼慶生,想坐耐d又想食中菜,天氣凍凍地又想食辣,於是就試一試呢間地鐵站一出行一陣就到,好易搵又方便👍🏼Menu 好多選擇😍不過黎得呢度緊係要食🦀啦 再加上係慶生既,就緊係唔理咁多叫哂想食既🤤一坐低呀姐就送上熱茶👍🏼仲要有得揀💯香片同普洱🍵呢度上菜速度很給力👍🏼有效率 岩哂冇耐性既我😂打頭陣就緊係靚湯啦 茶樹菇燉雞湯 身為湯控既我好like 好清甜 飲完湯 仲可以食埋隻雞 d肉都好滑唔會鞋跟住就上埋兩個冷盤 青芥牛立方 涼拌三鮮芝麻醬 好開胃~仲有蒜香凍螺 勁入味 勁彈牙 好食👍🏼呢個自家海苔炸豆腐好正 出面香脆 入面好滑杞子豬潤浸菜芯 豬潤好滑 菜芯都好鮮嫩重點 避風塘炒蟹🦀🦀🦀🦀因為同行友人唔係好食得辣 所以嗌左小辣 不過都好入味 隻蟹好新鮮好甜 果然係食蟹專門店💯上湯海蝦伴脆麵 🦐🦐🦐 呢度d海鮮都係新鮮既 蝦肉好彈牙 同埋呢到即叫即煮即上 個麵都keep到好脆最後黎個水蟹粥做個perfect ending😍 隻蟹都係咁正咁甜 d粥入哂味 啖啖粥都係啖啖蟹既鮮味🦀🦀🦀埋單都係千三蚊有找 除開都係二百幾per head 可以食到咁既水準既中菜好抵👍🏼

地鐵站一出行一陣就到,好易搵又方便👍🏼

一坐低呀姐就送上熱茶👍🏼仲要有得揀💯香片同普洱🍵

呢度上菜速度很給力👍🏼有效率 岩哂冇耐性既我😂

跟住就上埋兩個冷盤 青芥牛立方 涼拌三鮮芝麻醬 好開胃~

仲有蒜香凍螺 勁入味 勁彈牙 好食👍🏼

呢個自家海苔炸豆腐好正 出面香脆 入面好滑

杞子豬潤浸菜芯 豬潤好滑 菜芯都好鮮嫩

一向鐘意食蟹既我,今次同朋友一齊黎到呢度食避風塘蟹~~ 見到呢間小菜價錢公道,又有唔同款既蟹食,就黎到呢度啦。因為夜收工,又避免太多人,所以都專登簡左星期三黎食,果然可以即時入座呢~ 太好了~門口寫住左營業時間,同埋一d介紹。入到去,座位好闊落,好好坐。打開menu,即刻比佢menu上面既蟹吸引左,最後我地叫左避風塘蟹,同埋幾款小菜。首先係呢個乾煎豬仔骨,一上到黎已經覺得好香,襯佢熱辣辣既時候食,真係超好食。佢既豬仔骨本身好夠淋身,加上佢調配既汁好夠入味,所以勁香口,真係會好忍唔住一食再食。之後上黎既係 蟹肉扒西蘭花,係一道比較清淡健康既菜,咁就唔會感覺成口都好濃~ 有d清清既味道調節番~上面除左蟹肉之外仲有蛋白絲,咬落去清甜多汁,一路食會有蟹肉既味道淡淡出現,幾特別。之後係呢個,都係超有驚喜既藥膳米酒雞,上黎既時候係望住佢滾緊,即係即滾即上。首先試左啖湯,係超、好、飲!一黎係好有藥膳感覺 + 雞湯味濃 + 米酒既味道係後面慢慢滲出黎,每一樣味道都唔馬虎,唔會覺得無左其中一樣、或者三樣唔平衡。之後再去食湯料,佢有好吸湯既'豆pok',一咬落去,d湯汁流晒出黎,好滿足!雖然係主打蟹為主既
一向鐘意食蟹既我,今次同朋友一齊黎到呢度食避風塘蟹~~
見到呢間小菜價錢公道,又有唔同款既蟹食,就黎到呢度啦。

因為夜收工,又避免太多人,所以都專登簡左星期三黎食,
果然可以即時入座呢~ 太好了~

門口寫住左營業時間,同埋一d介紹。

入到去,座位好闊落,好好坐。
打開menu,即刻比佢menu上面既蟹吸引左,
最後我地叫左避風塘蟹,同埋幾款小菜。

乾煎豬仔骨

首先係呢個乾煎豬仔骨,一上到黎已經覺得好香,
襯佢熱辣辣既時候食,真係超好食。

佢既豬仔骨本身好夠淋身,加上佢調配既汁好夠入味,
所以勁香口,真係會好忍唔住一食再食。

蟹肉扒西蘭花

之後上黎既係 蟹肉扒西蘭花,係一道比較清淡健康既菜,
咁就唔會感覺成口都好濃~ 有d清清既味道調節番~

上面除左蟹肉之外仲有蛋白絲,
咬落去清甜多汁,一路食會有蟹肉既味道淡淡出現,幾特別。

藥膳米酒雞

之後係呢個,都係超有驚喜既藥膳米酒雞,
上黎既時候係望住佢滾緊,即係即滾即上。

首先試左啖湯,係超、好、飲!

每一樣味道都唔馬虎,唔會覺得無左其中一樣、或者三樣唔平衡。

之後再去食湯料,

雖然係主打蟹為主既餐廳,但佢既小菜真係一d都唔馬虎,
樣樣都好出色呢。

蒜香凍螺

之後係蒜香凍螺。

平時出面食螺多數係辣酒煮螺咁食,辣味會覆蓋左螺本身既味,
但呢個真係好好食,佢用蒜同汁既煮,然後冷食,
螺肉本身已經係超甜~ 仲要加上佢既汁,令到佢好甜、好好食,
一路打字已經一路吞緊口水,勁想再食!!
鐘意螺既一定要試呢個。

呢度有段小插曲,就係因為想飲茶,
拎起茶壺既時候唔小心打翻左佢地用黎食螺既牙籤筒,勁唔好意思。
不過佢地服務態度真係好好,唔會黑面、仲好快咁清理左,值得一讚!

涼拌三鮮

呢個係涼拌三鮮,配芝麻醬,佢有青瓜、蕃茄同皮蛋。
芝麻醬加落去我真係好鐘意,尤其係皮蛋同蕃茄XD 好味

避風塘蟹

食左咁多小菜,樣樣都咁正,之後就到真正既主角出場啦~
佢就係避風塘蟹~ 我地係簡左微微微微微辣既XD 因為本身都怕太辣。

有好大堆既炸蒜放上去隻蟹上面,好脆好香口。
蟹既部份拆成左身、蟹腳同蟹鉗,配上炸蒜同辣椒好香口!

最值得一提係每隻蟹個兩隻大大鉗,超厚肉,
真係咬落去啖啖肉呢~~~~。

避風塘炒米粉

食左咁多野之後其實都飽了,但呢個真係好得意,所以都係不停食食食的。
呢個係避風塘炒米粉,佢d米粉好幼身得黎唔痴,
咬落去唔知點解就好似食棉花糖既感覺,好鬆軟。
望落顏色好重,但味道唔算話好濃,可以用岩岩好黎形容。

最後上多幅湯料既圖~我狂添黎飲XDD

總結:
好少可覺得一間餐廳每道菜都好好食,今餐真係捧住個肚出門口,好滿足呢!
值得推介!
题外话/补充资料: 茶錢每位$5 (晚餐)
2017-12-06
乾煎豬仔骨
蟹肉扒西蘭花
涼拌三鮮
避風塘蟹
避風塘炒米粉
2017-12-07 606 浏览
咁多款菜式入面,始終最鍾意都係港式小菜,夠鮮味,有鑊氣,真係百食不厭,又有家的感覺。見雜誌介紹係西環新開左間辣蟹專門店,好似幾正,就專程去試下。餐廳以深木色色調為主,令人感覺舒適。Menu有多種炒蟹食法,全部都好吸引,樣樣都想試。晚飯時間好多人,真係要book位。芥香雲耳仔($38),雲耳酸味味,好醒胃,再加少少wasabi味能增加味道的層次,感覺很refreshing,又唔會好嗆。蒜香凍螺($68),螺肉相當入味和爽口,蒜味好香,仲有蒜粒粒係入面,個汁甜甜地,蒜味做得恰到好處,沒有蓋過螺肉的味道。普洱茶好香,味道不錯。($5/茶位) 猴頭菇燉雞湯($98鍋)湯料都幾足,有雞腿、雞腳、豬肉、猴頭菇,濃郁的雞湯味道,又唔會好鹹,冬天飲好暖胃。麵醬滑雞煲($98)雞味濃郁,香噴噴,肉質嫩滑,醬汁很滋味,連配料洋蔥和芹菜都咁好食。辣味年糕炒蟹($380)炒蟹好大隻,肉質不錯,都幾多蟹肉,而且很新鮮,食得津津有味。仲有年糕、洋蔥、芹菜、辣椒、芫荽一齊炒,微辣得黎又好惹味。牛肉炒菜芯($88)都要讚下,牛肉炒得夠火喉,菜芯夠新鮮爽口,有冬菇絲炒,好美味,想再食多碟。

普洱茶好香,味道不錯。($5/茶位)

猴頭菇燉雞湯($98鍋)

麵醬滑雞煲($98)

辣味年糕炒蟹($380)

• 蒜香凍螺
  • 芥香雲耳仔
  • 猴頭菇燉雞湯
  • 辣味年糕炒蟹
  • 牛肉炒菜芯
2017-12-07 61 浏览
聽朋友介紹,一直都想到百味鮮辣蟹專門店,今天終於約到朋友一行四人到此一嚐。我們點了共六味菜:冰鎮咕嚕骨、川辣滑雞煲、蟹肉扒西蘭花、蒜香凍螺、避風塘炒蟹、是日燉湯。冰鎮咕嚕骨非常特別,味道很甜,口感鬆脆,不過略嫌少許黏牙。川辣滑雞煲味道很惹味,少許辣、卻非常入味、肉質適中,不會過硬或太淋。蟹肉扒西蘭花的蟹肉十分充足,吃菜時每一口都充滿鮮甜的蟹肉。蒜香凍螺十分推介,所有螺的大小十分均勻,不會太小,螺肉鮮甜,蒜香味適宜。避風塘炒蟹是今天的主菜,辣味適中,蟹亦炒得十分脆,非常爽口。是日燉湯是雞湯,雞味十足,雞肉亦十分爽口。

冰鎮咕嚕骨非常特別,味道很甜,口感鬆脆,不過略嫌少許黏牙。

蟹肉扒西蘭花的蟹肉十分充足,吃菜時每一口都充滿鮮甜的蟹肉。

是日燉湯是雞湯,雞味十足,雞肉亦十分爽口。
早前一田舉行優惠日,我跟好友相約去一田掃貨! 為免人多,我們決定去西環一田,雖然這裡的一田不太大,但想買的都有,跟好友買得非常愉快! 血拚完,當然想醫肚! 拿著幾大袋超市戰利品,不想走太遠,於是我們看看附近有什麼餐廳。西環對於我們而言,都不太熟悉呢!沒想到過一條馬路,便看見這間餐館 - 百味鮮辣蟹專門店因為太肚餓,所以立即點了前菜,話梅醉豬手是冷盤!嘩,這道前菜非常非常好味啊! 豬皮好爽口,醃料是話梅及酒,兩者混合好惹味,吃幾件也不覺得很油膩,最重要是,這碟美味的前菜只不過是$38,好正啊! 朋友說好想試冰鎮咕嚕骨,我第一次聽這道菜,當然也想見識一下。沒想到,這道菜一上來時,大家都驚喜萬分,尖叫連連。乾冰墊底,讓一縷縷白煙飄起來,感覺上實在太有仙氣了! 簡直謀殺攝影師的菲林呢! 咕嚕骨面好脆,入口鬆化,一冷一熱的感覺,好有特色好新奇呢。不過因為是咕嚕骨的關係,所以內裡沒有很多肉,主力是吃脆皮。金銀蒜蒸蟶子皇,很大一隻,啖啖肉,蒜夠香,上面鋪了滿滿的粉絲,粉絲吸收蒜粒及蟶子皇的鮮味,超級好吃呢!青芥牛立方,青瓜好清甜,牛肉也不會太韌,這道菜的味道很創新,輕輕的日本芥辣,不會太攻鼻。連不愛
沒想到過一條馬路,便看見這間餐館 - 百味鮮辣蟹專門店
因為太肚餓,所以立即點了前菜,話梅醉豬手是冷盤!
青芥牛立方,青瓜好清甜,牛肉也不會太韌,這道菜的味道很創新,輕輕的日本芥辣,不會太攻鼻。連不愛吃日本芥辣的我也覺得不錯啊!
全晚我最愛的肉蟹粉絲煲來了!
肉蟹好大隻,看這條鉗便知道,大大隻,好多肉
還有很多粉絲,喜歡吃蟹及蟹煲粉絲的朋友一定喜歡啊!
最後點一碟清菜來一個完滿結束。
整體來說,這是一間價錢很實惠的飯店,夠火喉,食材也新鮮呢!
2017-11-23
2017-12-01 56 浏览
今日去到西環搵食,朋友介紹呢度有間食蟹好正,我哋就跟住黎搵食啦!呢度距離香港大學出口唔係好遠,大約五分鐘距離,都好易搵到。雖然睇地圖感覺好"隔zip",但係平日都好多人黎食,足以證明質素有保証啦!地方大,樓底高,坐得適服!我哋首先食咗個涼拌青瓜$38青瓜上面勁多蒜蓉,十分慷概~青瓜清脆爽甜,加上少少醋,好開胃。然後清清地先食咗一個杞子豬潤浸菜心$68豬潤真係好啱女士食架,補血麻!食得出廚師有特別處理過,好食!杞子明目,而個湯清清甜甜,仲可以飲返一碗半碗。然後首都重頭戲避風塘炒蟹$380店員問我地食唔食得辣,我哋怕會好辣所以我哋只係叫咗微辣~上枱嘅時候啲蒜蓉係多度蓋住左隻蟹,撥開啲蒜蓉個蟹重見天日~嘩好大隻呀隻蟹超好肉!我食咗個蟹鉗,超新鮮!超鮮甜!好少可食到呢個質素嘅蟹啊!果然冇介紹錯!由於微辣,我就食得不太過癮,下次可以再挑戰小辣,應該會更惹味!我哋仲拎左個炸蒜食呢個醬油臘味炒飯$68!個炒飯又係超好食!一啲都唔油膩!蠟味裏面亦都冇油益味,粒粒爽口!加上小小嘅蔥花,香氣四溢~天氣凍真係好啱食!食完真係暖粒粒㗎~呢度仲有個名菜叫做冰鎮咕嚕骨$238上枱嘅時候冒住白煙,視覺效果好震撼!粒

呢度距離香港大學出口唔係好遠,大約五分鐘距離,都好易搵到。

地方大,樓底高,坐得適服!

我哋首先食咗個涼拌青瓜$38
涼拌青瓜$38

然後清清地先食咗一個杞子豬潤浸菜心$68
杞子豬潤浸菜心$68
杞子明目,而個湯清清甜甜,仲可以飲返一碗半碗。

然後首都重頭戲避風塘炒蟹$380
店員問我地食唔食得辣,我哋怕會好辣所以我哋只係叫咗微辣~
避風塘炒蟹$380
上枱嘅時候啲蒜蓉係多度蓋住左隻蟹,撥開啲蒜蓉個蟹重見天日~
避風塘炒蟹$380
嘩好大隻呀隻蟹超好肉!
避風塘炒蟹$380

我哋仲拎左個炸蒜食呢個醬油臘味炒飯$68!
個炒飯又係超好食!一啲都唔油膩!
蠟味裏面亦都冇油益味,粒粒爽口!
加上小小嘅蔥花,香氣四溢~
天氣凍真係好啱食!食完真係暖粒粒㗎~
醬油臘味炒飯$68
呢度仲有個名菜叫做冰鎮咕嚕骨$238
冰鎮咕嚕骨$238
上枱嘅時候冒住白煙,視覺效果好震撼!
粒粒咕嚕肉都好大粒~佢外皮似乎用麥芽糖整成,有啲似拔絲嘅效果,唔似一般嘅咕嚕肉。
盤裡放滿了冰塊,冰鎮嘅效果令到佢嘅味道昇華!表面既糖都變脆!
而裡面啖啖肉熱辣辣,外冷內熬,好得意!
真係好開胃食多兩三粒都唔夠喉‌~
冰鎮咕嚕骨$238

朋友想食豆腐,所以我哋嗌咗個自家海苔炸豆腐$68~
呢個豆腐既口感介乎係我哋平時嘅都食嘅豆腐同埋玉子豆腐中間,感覺好特別。
咬開一口就見到有少少紫菜係入面,不錯不錯!

自家海苔炸豆腐$68

最後我哋食多個蟲草花浸時蔬$68~
我哋一樣揀菜心,呢個湯同上一個湯都一樣咁清甜。
蟲草花好新鮮都幾爽口,唔講唔知蟲草花係咁有益~
蟲草花浸時蔬$68
佢可以增強同調節人體免疫力、提高抗病能力。哈,未食過既朋友可以試試啊!

百味鮮辣蟹專門店
西環石塘咀德輔道西434號均益大廈1期地下
涼拌青瓜$38
杞子豬潤浸菜心$68
醬油臘味炒飯$68
自家海苔炸豆腐$68
2017-11-27 83 浏览
昨晚去了西環和朋友食晚飯,朋友帶了我去石塘咀德輔道西434號的百味鮮辣蟹專門店食晚飯。自從港鐵開到西環後,實在方便多了。這店格局也很舒服,枱面算大張,坐得舒服,不會讓人覺得很擠迫。店員服務有熱誠,亦很醒目,只要我們有需要時,一招手就店員就會過來為我們點菜,添茶等。朋友介紹這裡有冰鎮咕嚕骨,這款菜很早以前就想食了,所以當我們點菜時,我指定一定要點這道菜另外我們點了話梅醉豬手,金銀蒜蒸蟶子皇,肉蟹粉絲煲,青芥牛立方,青菜等。話梅醉豬手是冷盤,豬皮經過了冷河,豬皮爽口,減低了油膩感覺,話梅及酒,使豬手更加出色,而且只是$38來說,是非常抵食。金銀蒜蒸蟶子皇,子皇特別大隻,啖啖食,加了金銀蒜,除了有蒜香外,還有蒜的辛辣味道,好正啊。肉蟹粉絲煲,肉蟹非常大隻多肉,加了粉絲煲,喜歡吃蟹的朋友一定不要錯過這有我期待已久,要食的冰鎮咕嚕骨,上枱時,有一縷縷乾冰的白煙,騰雲駕霧般,白煙過後,盤裡放滿了冰塊,咕嚕骨剛炸好,放在冰塊上,表滿的糖也變脆了,外層入口鬆化,加上口感一冷一熱,十分好味。青芥牛立方有日本芥辣味道,感覺創新,青瓜好清新加上牛肉,配合得剛剛好 總結:百味鮮辣蟹專門店出菜的時間非常快,餸菜

自從港鐵開到西環後,實在方便多了。

總結:百味鮮辣蟹專門店出菜的時間非常快,餸菜來到仍是熱騰騰的,只是我們食的迅度唔夠快,而且他們的冰鎮咕嚕骨也很出色,值得一試啊

2017-10-18 343 浏览
西環石塘咀,十多年前經常去的一處地方,還記得以前地鐵尚未開通,周遭的食肆都是一些地道小店,跟現時百花齊放的景象,有著很大的分別。最近再次來到這個熟悉的地方,時過境遷,百般滋味在心頭,偶然路過德輔道西較僻靜的一帶,見到一間裝修光鮮的中餐館,以辣蟹為主打菜式,店外貼滿了一些雜誌的推介,內裡環境簡約四正,以啡色為主調的設計,時尚舒服,望望餐牌價錢亦不貴,跟朋友商量後決定入內試一下。餐廳位於香港大學站B2出口附近,交通尚算方便。入座後細閱印刷精美的餐牌,打開的第一頁已見型格的寫著「不時不煮,不鮮不食 」八隻大字,完全表達出店家對食材的嚴謹要求。內裡圖文並茂,除主角辣蟹外,還有頗多其他的選擇,經濟海鮮,家常小菜,炒粉麵飯均有供應,讓人眼花繚亂。叫得辣蟹專門店,這裡有著多款蟹的烹調做法,避風塘、星加坡、辣味年糕、芝士牛油、香葱粉絲、香葉黑胡椒和九層塔胡椒等等,口味多多,價格都只是三百多元一隻,要知道現時外邊吃一隻出名的避風塘辣蟹,最少也要$500至$800元不等,價錢離地,對比起來真的十分吸引,奈何朋友最近身體抱恙,不能食蟹,唯有留待下次再試。鹵水豬耳,豬耳軟韌爽脆,油潤入味,微辣中帶鹵水香,撈上

鹵水豬耳

鹵水豬耳,豬耳軟韌爽脆,油潤入味,微辣中帶鹵水香,撈上了大量蔥花和芝麻後,清香冰爽,是道不錯的開胃前菜。
蒜香凍螺

蒜香凍螺,東風螺大大隻,灼熟後以秘制蒜香汁浸製入味,冷凍上枱,味道鹹中有甜,帶著淡淡蒜香酒香,Q彈爽口;而螺肉已完全吐沙十分乾淨,吃得放心之餘,筆者還膽粗粗學潮汕傳統食法,連螺肉尾部內臟也照入口,想不到真的十分甘香鮮甜,直至現時為止,在外面也未有試過這種特色的烹調做法,真心的十分不錯,是一道必試的菜式!
辣味年糕蝦

辣味年糕蝦,海蝦足有6隻之多,經泡油後蝦殼變得脆口,蝦頭有膏,肉質結實爽彈,味道甜酸中帶微辣,配上洋蔥和年糕同炒,吸收了醬汁和蝦香,口感煙韌,濃香惹味。
油鹽水煮蜆

油鹽水煮蜆,蜆隻偏細但尚算鮮甜,以香菇、芹菜、芫茜和粉絲配上油鹽水濃湯煮製,帶著淡淡的魚鮮味和刺激的胡椒香,配料和粉絲吸收了湯汁的精華後,濃厚鮮香,口感豐富。
啫啫唐生菜

啫啫唐生菜,啫啫菜式一向以熱辣惹味見稱,此店以鐵鍋盛載唐生菜,端上來時熱辣辣冒煙,吱吱作響香氣四溢。唐生菜加上蝦米肉碎以類似蝦醬的醬汁炒香,再放落燒紅了的鐵鍋上枱,入口爽脆多汁,鹹香惹味。
漁村風味炒米

漁村風味炒米,米粉配上帶子、蝦仁,甘筍絲和蔥段炒得乾身,面頭灑上芝麻,賣相色彩繽紛,清淡的炒米瞬間變得矜貴起來。炒米粉入口味道偏淡,帶淡淡的蠔油鮮香,口感清爽彈牙,可撈上其他餸汁同吃,又是另一番風味。

整餐的質素十分不錯,用料新鮮,味道出衆,招呼親切,上菜快手,環境雖有點點擁擠密集但尚算舒適,以街坊小店來說算是十分到位,最重要是價錢一點也不貴,吃上三款海鮮加兩道小菜都只是四百多元,難怪我們用餐當天就算是平日晚上八時多,還是全場爆滿,客如輪轉,老闆「不時不煮,不鮮不食」的堅持亦可記一功,所以說有質素的食店就是去到哪裏也會有其捧場客。
2017-07-26
鹵水豬耳
啫啫唐生菜
2017-10-17 120 浏览
呢間食海鮮小菜嘅餐廳睇落好乾淨,唔似一般路邊檔,食海鮮但又怕污糟之前食過lunch,都係啲小菜,今次經過見門口個餐牌啲餸好似都幾啱食,所以就入咗去7點入到去已經好多人食飯,座位都幾闊落,好似都幾啱約客人嚟呢度傾生意嘅感覺,乾淨利落又唔失禮坐低首先叫咗茶,嗌咗普洱茶,然後先睇嘢食餐牌同外面嘅一樣,仲有好多其他嘢揀,但係食海鮮都係想食新鮮嘢,所以就叫咗個凍螺,蟶子皇同炸豆腐份凍螺份量都幾多,面頭個幾隻特別大粒好多肉,下面個啲都好大而且浸滿豉油汁,帶蒜頭香螺肉乾淨冇沙,新鮮螺味唔會霉,彈牙得嚟幾有咬口,不過用牙籤撩佢出嚟嘅時候要小心唔好彈到對面/隔離個個本身侍應俾咗兩隻大碟我哋裝啲螺殼,食到咁上下都有主動幫我哋換過隻新嘅碟,可以繼續拆蟶子啦金銀蒜 粉絲蒸蟶子好大隻好新鮮!!!上面鋪滿炸蒜,生蒜(呢兩種蒜粒夾埋就係金銀蒜啦)同埋蔥粒,好夠味,粉絲索哂蟶子嘅鮮味同豉油,淨食粉絲都已經好入味主角蟶子好新鮮,白雪雪啖啖肉,肉厚肥美,一人一隻都好夠食size係比出面食嘅蟶子皇仲大!king-sized食得好開心 (心心眼bling bling)個海苔炸豆腐望落去似係fusion菜,因為唔似中式嘢,有少

坐低首先叫咗茶,嗌咗普洱茶,然後先睇嘢食

金銀蒜 粉絲蒸蟶子好大隻好新鮮!!!

主角蟶子好新鮮,白雪雪啖啖肉,肉厚肥美,一人一隻都好夠食

個海苔炸豆腐望落去似係fusion菜,因為唔似中式嘢,有少少似日式燒丸子,大阪燒咁

豆腐切成長方條形,方便夾

口感偏硬身,有少少似蒸蛋同玉子豆腐,因為係淡黃色嘅,都幾滑溜
外面嘅炸粉唔厚,唯上面淋上燒汁令到個皮唔脆,不過同時味道加分
整體嚟講都幾好食

2017-10-16 94 浏览
同屋企人食飯,佢哋永遠都最鍾意食中菜,所以今晚一家人食飯,都揀咗食小菜。西環呢間新開嘅餐廳是間鋪唔算好大,估唔到都有好多小菜款式選擇,價錢仲好親民,一啲都唔貴,食咗幾個餸埋單都係幾百蚊,非常超值。後來得知,百味鮮所用嘅蟹同某間出名嘅蟹店係同一貨源,難怪食物水準非常高呢!醬爆雞丁($88)鮮果呢個醬爆雞丁,雞丁最特別的是加入了菊花,散發陣陣的清香味更添風味。雞丁粒用醬調味,嫩滑可口,非常惹味。芫茜泡桂花魚片($88)用砂鍋送上的芫荽泡桂花魚片,湯底清甜美味窩內有粉絲、泡桂花魚片、感覺非常清新,簡單又好味,非常滿意!上湯海蝦伴脆麵 ($198)最後點左個上湯海蝦伴脆麵,呢個係我哋最愛嘅一道菜,個個食到回味無窮。脆麵香脆可口,海蝦大大隻,又好新鮮,茨汁又非常好吃,滲透蝦的精華,淋在脆麵上非常美味。

醬爆雞丁($88)

芫茜泡桂花魚片($88)

上湯海蝦伴脆麵 ($198)

三個女仔每月一聚,其中一位居住於西環極力推薦的。當晚由百味鮮了解我們的預算及口味後就發辦。蘋果牛仔粒香甜的蘋果將牛仔粒的油膩感中和、有清新的感覺。而且牛肉好腍,很適合我們一班女仔的口味。芥香雲耳味道很特別,跟平時的涼拌雲耳分別很大,芥末不會太嗆鼻。最後我們一班女仔更將碟清光了。生菜包肉生菜很爽脆,用生菜包裹肉碎就不會因過多肉而感到油膩啦。整體來說,味道、份量也拿捏得恰當下次再來西環這邊,會再來光顧的
三個女仔每月一聚,其中一位居住於西環極力推薦的。
當晚由百味鮮了解我們的預算及口味後就發辦。

蘋果牛仔粒
香甜的蘋果將牛仔粒的油膩感中和、有清新的感覺。
而且牛肉好腍,很適合我們一班女仔的口味。

芥香雲耳
味道很特別,跟平時的涼拌雲耳分別很大,芥末不會太嗆鼻。
最後我們一班女仔更將碟清光了。

生菜包肉
生菜很爽脆,用生菜包裹肉碎就不會因過多肉而感到油膩啦。
生菜包肉

整體來說,味道、份量也拿捏得恰當
下次再來西環這邊,會再來光顧的
2017-09-28
2017-10-08 82 浏览
朋友推介,兩個相約西環晚飯聚舊。L選了黃金蝦,必食。一客有六隻大蝦,啖啖肉,橙紅色蝦膏。 配上粒粒鹹蛋黃炒得味道剛剛好。朋友選了金銀蒜粉絲蒸蟶子皇兩隻,大隻多肉鮮甜,最重要是無沙粒!至於蟲草花浸時菜,蟲草花有補肺腎,適用於腰膝酸軟等。特別適合經常要東奔西跑勞累的L。而且菜亦鮮嫩湯亦清甜。性價比高,材料不時不食。街坊小店價錢,食物質素喜出望外。帶外國朋友來吃地道小菜亦絕不失禮。
朋友推介,兩個相約西環晚飯聚舊。

性價比高,材料不時不食。
街坊小店價錢,食物質素喜出望外。
帶外國朋友來吃地道小菜亦絕不失禮。
$170 (宵夜)
2017-09-30 136 浏览
西環有好多野食 特色小店 西餐又有今晚想食中餐 所以就試一試呢間百味鮮 小食有芥香雲耳 成日都有食醋香雲耳今次有醋香味之餘 仲有芥茉香味 好惹味😆講得係百味鮮 海鮮當然好重要 先食兩隻蟶子皇 蒜蓉海鮮清蒸 蟶子夠新鮮加埋粉絲 簡直係享受😍簡簡單單一個西蘭花都唔簡單因為係用蟹肉做成既 一啖西蘭花加蟹肉 🤤又係海解 避風堂炒蝦 因為我唔食得辣仲少辣tim 非常之咁有風味d脆脆仲可以撈飯食😁😁 隻蝦好大隻炸得香脆 好吸引🤤🤤🤤食左咁耐 先食番d澱粉質 避風塘炒粉 食兩啖已經好飽 但係又炒得好香 忍唔住係咁食😁兩個人食足幾種海鮮 都係400左右 好抵玩😆
西環有好多野食 特色小店 西餐又有

食兩啖已經好飽 但係又炒得好香
忍唔住係咁食😁

兩個人食足幾種海鮮 都係400左右 好抵玩😆
2017-07-04
「美」芝蓮指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️(5星最高)價錢:HKD 400/👤 同一班朋食飯同慶祝生日,更係叫餸食飯啦!試下食辣蟹啦🦀推介食物: 田螺:個汁係精髓,甜甜地,連埋原粒蒜頭浸,真係好好味!前菜黎講真係食到停唔到口!------------------------------黑松露醬蝦多士:即炸起熱辣辣,好香口,加上黑松露醬仲易入口------------------------------鯉躍龍門🐟:就咁睇到係豆腐定蛋白?原來係...栩栩如生嘅蒸蛋白,真係淨係睇都靚呀👍🏻------------------------------冰鎮咕嚕肉:呢個不得了,外面好似冰糖葫蘆咁,有層脆卜卜嘅糖衣,裡面係熱辣辣啖啖肉,正式外脆內軟,外面冰冷,內裡熱情😂------------------------------🦀🦀🦀避風塘炒辣蟹:配上即炒嘅配料,兩大隻肉蟹,非常之惹味👍🏻✨------------------------------青蔥炒飯:完成無諗過咁靚,將青蔥融入白飯中,加埋啖啖蟹肉嘅汁,賣相同味道都爆燈👍🏻👍🏻...呢間新興嘅辣蟹店,連其他菜都做到色香味俱全👍🏻

「美」芝蓮指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️(5星最高)
推介食物:

黑松露醬蝦多士:即炸起熱辣辣,好香口,加上黑松露醬仲易入口

呢間新興嘅辣蟹店,連其他菜都做到色香味俱全👍🏻