2017-12-24 123 浏览
韓國甜品雪糕店自從 Pop Up店結束營業,再到近日正式進駐 K11,在地庫開設店子之後,甚為喜歡這品牌雪糕的我一直都未有再次光顧。直到這一天,在 K11吃過午飯,再在商場蹓躂了一會之後,來到地庫,才終於再次與它結緣。而這次跟它的邂逅,那感覺用七個字便可以形容,就是「從未如『柿』喜歡你」。 這次我吃的,是店子季節限定推出,只供應至農曆新年的「林柿牛奶雪糕」($78/杯)。這令我一吃傾心的雪糕,價錢的確是貴的,但實在非常好吃,清甜好味的韓國柿子汁配上香滑柔軟,奶味香濃的牛奶雪糕,兩者的組合,簡直是天衣無縫,無論口感還是味道,都顯得配合無間,匹配非常。也許,對不少人來說,都會覺得這雪糕不抵吃,但已被它完全迷倒的我,相信在農曆年前還會再乖乖的付款買來吃的。
$78 (其他)
  • 林柿牛奶雪糕
2017-12-23 91 浏览
百味堂雪糕,之前已經想試,但錯過左時間pop-up store已經冇左,今次進駐K11終於有機會食到。原味牛奶雪糕$48--要左原味試下先。好香濃牛奶味又吾會好甜,食落較冰感,飯後一杯啱啱好。豆漿牛奶雪糕$48--朋友食豆漿味,食到有豆漿味,但吾會太濃都ok,同原味比較為甜d,但都好食。可惜店舖較細,只有外面4張櫈,唯有邊行邊食。

原味牛奶雪糕$48--

豆漿牛奶雪糕$48--
可惜店舖較細,只有外面4張櫈,唯有邊行邊食。
2017-12-19 36 浏览
之前被瘋狂新版既屎型雪糕係K11開左POP UP STORE果陣都試過下因為朋友買我就試左啖但印象唔太深 可能因為未試真今晚食完晚飯經過見原來已經開左實鋪出面有幾個坐位比人坐住食但唔算好舒適 比較OPEN我就快快手買左個原味好快就有得食店員應該受過PROFESSIONAL GE訓練因為枝枝都唧得好工整既便便咁HAHA雪糕既奶味真係好濃而且又溶得唔會話好快不過又唔會好漏雪糕筒偏淡 幾薄身連埋個筒食都唔會覺得好HEAVY不知不覺就食哂成杯不過呢個價位都唔算平WOR如果叫其他口味仲貴
之前被瘋狂新版既屎型雪糕

不知不覺就食哂成杯
不過呢個價位都唔算平WOR

如果叫其他口味仲貴
2017-12-18 108 浏览
貴店有少少座位俾客人坐下,值得一讚,服務員態度都好有禮貌,一個人食左2杯雪糕,分別原味和豆漿牛奶味,豆漿牛奶味俾原味還好食,味道更吸引!!好好食啊,食完2杯好滿足啊
2017-12-18
  • 原味
  • 豆漿牛奶
2017-12-15 87 浏览
天氣涼食雪糕先夠刺激?🤔但點解百味堂一登陸香港又唔試,等到今日先走嚟試呢?😜因爲呢款季節限定嘅雪糕款式好叼轉🤔呢杯熱南瓜蓉牛奶雪糕嘅南瓜蓉係燉過㗎!面面仲有杏仁碎同紅棗碎😍好吸引!底部是熱騰騰的南瓜蓉

底部是熱騰騰的南瓜蓉

2017-12-15
  • 熱南瓜蓉牛奶雪糕
一直都 見到各大傳媒 不斷推介, 又見到好多朋友 向 Facebook 同埋 ig 打卡 話呢間百味堂 既雪糕好味道~心思思左好耐...但係我地好怕排隊, 所以都係決定 鄧小人啲先至食~早陣子, 我哋終於等到...唔使排隊 可以即買即食!!!朋友之前試過, 向我推介豆乳雪糕, 佢話冇咁甜 會岩我口味啲~心思思之下, 我要左豆乳雪糕, 朋友就要原味雪糕, 我哋想試曬兩個味~ XD果然 就如朋友所言!!! 原味 過甜; 而豆乳 就啱啱好, 清清地 幼滑口感之中 有啲微微冰感, 幾得意~唔使排隊的話, 我覺得 又食得過喎~ Hehe!
一直都 見到各大傳媒 不斷推介,

心思思左好耐...
但係我地好怕排隊, 所以都係決定 鄧小人啲先至食~

早陣子, 我哋終於等到...
唔使排隊 可以即買即食!!!

唔使排隊的話, 我覺得 又食得過喎~ Hehe!

• 豆乳雪糕
After a highly successful 3-month pop-up at K11, Korean soft ice-cream specialist, Baek Mi Dang, has finally found a permanent home in Hong Kong. Not surprisingly, they have chosen the same venue as their pop-up location right here at K11.Chocolate cream cake ($48) - They're now located just one level down from their pop-up site. I was there after a quick dinner in the area and was a little surprised not to see a big crowd in front of the store.Instead of the usual soft serve which we grew so ac

Instead of the usual soft serve which we grew so accustomed to having here, I decided to opt for their cream cakes. This was pretty decent. The cream in between the different layers was certainly silky smooth but the sponge could be more spongy I thought.
Chocolate cream cake
$48 (宵夜)
2017-12-02 3384 浏览
上次我在尖沙咀的韓國牛奶甜品店「百味堂」食評結尾講過,覺得「百味堂」概念店的結束,是為了將來正式開店做好完善的準備。果然「百味堂」不久之後,立刻在尖沙咀相同的商場位置「K11」租下正式舖位,開始在香港落地營業。上次在「百味堂」食評裡面,我已經有點覺得,「百味堂」的經營作風頗為謹慎,在尖沙咀經營了大半年後,才決定正式開張營業。但是從另一個角度才看「百味堂」,「百味堂」是比較好運,第一次在尖沙咀試業,立刻取得不俗成績,有利他們落戶「K11」發展。換着同樣以雪糕為營銷策略的抹茶店「中村X吉」,「中村X吉」就沒有「百味堂」那麽好運。「中村X吉」曾經冒險在港島金鐘高尚購物區開門營業,最後結業收場,直到過海到尖沙咀營業,才正式找到出路。「百味堂」跟「中村X吉」一樣,都有發展抹茶甜品,只是「百味堂」本來發展的主力甜品,大多跟牛奶有關,抹茶相對牛奶而言,反而顯得可有可無。抹茶在韓國主要在濟州島發展,在韓國茶品或甜品地位,都沒有日本那麼重要。於是我膽粗粗地,到收銀櫃檯面前,付款購買了一大杯「濟州抹茶牛奶雪糕」。「濟州抹茶牛奶雪糕」每杯價錢要七十八元,比起四十八元一杯的原味牛奶軟雪糕甜筒,都很明顯地昂貴了

於是我膽粗粗地,到收銀櫃檯面前,付款購買了一大杯「濟州抹茶牛奶雪糕」。「濟州抹茶牛奶雪糕」每杯價錢要七十八元,比起四十八元一杯的原味牛奶軟雪糕甜筒,都很明顯地昂貴了不少。

不過為了品嚐韓國地道風味的抹茶,即使價錢稍為昂貴一點,當時我付款的時候,都未有感到「肉赤」,直到「濟州抹茶牛奶雪糕」到手,我吃過第一口韓國濟州島抹茶,我方告如夢初醒。

因為濟州島的抹茶,淋到「百味堂」牛奶雪糕上面之後,「百味堂」抹茶的甘澀味道,幾乎掩蓋了牛奶軟雪糕原有的牛奶甜味。但又是否完全吃不到,「百味堂」牛奶軟雪糕的奶味和甜味嗎?

我可以在這裡回答你,都不完全是,關鍵在於你不要逞強,不要強行把所有濟州島抹茶,完全跟牛奶味道軟雪糕撈勻。抹茶不完全跟牛奶雪糕攪勻的話,「百味堂」的牛奶雪糕原有甜味都勉強能吃到的。

由於「百味堂」在尖沙咀「K11」正選擇落戶的位置,出乎意料地全部用了在廚房上,反而沒有了任何讓食客有機會坐下的堂食位置,所有食客到最後都只能站在「百味堂」店外享用雪糕。

眼看「百味堂」店內大部分位置,都已經預留了給製造雪糕和醬汁的機器,莫講話客人要擠在店外等候雪糕出來的過程辛苦,就連在店內廚房工作的店員,也要在狹窄的通道走來走去,也不見得會比食客享受。

大概六分鐘過後,我購了票的「濟州抹茶牛奶雪糕」亦都很快完成出爐。店員端着一個外賣膠杯裝着的「濟州抹茶牛奶雪糕」與餐匙,送到「百味堂」購票和領取雪糕的櫃檯上,我終於有機會,試食韓國濟州島的抹茶味道。

正如我之前在食評講過,「百味堂」在香港營業作風謹慎,在尖沙咀「K11」租下的舖位也不算很大,我拿着「濟州抹茶牛奶雪糕」在「百味堂」店外,也只能勉為其難,只能把雪糕放在店外的裝飾位置上。

「百味堂」在尖沙咀選擇落地開業運作的位置和裝潢,盡顯了「百味堂」在營運方針上的保守和謹慎。當然,換着是日本那邊的抹茶店「中村X吉」,也不是一開始就一帆風順,無驚無險。

「中村X吉」也是經歷過在金鐘和觀塘,甚至在尖沙咀店舖最初選址的挫折失敗,才能磨練出「中村X吉」在香港發展的謹慎作風,成功在尖沙咀建立根據地。

直到今日,「中村X吉」在香港事業上軌道後,才能「衣錦榮歸」地返回「發源地」「金鐘」重新開店營業。

另一方面,「百味堂」最初選擇試業的地點,在勉強都算遊客流連熱點,近着尖沙咀東的「K11」商場。加上「百味堂」有在大部分飲食網站網頁做過宣傳,才能令遊客食客留意,和購買「百味堂」牛奶雪糕,發現「百味堂」牛奶的甜味精華所在。

或許選擇「濟州抹茶牛奶雪糕」,未必是最恰當的選擇,但是在濟州抹茶的甘澀味道襯托之下,反而顯出牛奶軟雪糕,又濃又甜的牛奶味道。

原本味道已經很甜的「百味堂」牛奶軟雪糕,再配合灑在抹茶雪糕表面,一粒一粒的脆米,脆米的口感很脆,帶有少許的香味。作為雪糕頂層裝飾,我發現脆米的口感,香味和效果,其實不輸洩於花生或杏仁。

說到最後,我很想跟大家分享一下,我之前跟阿爸阿媽細佬,跟隨西貢的旅行團,到韓國首爾旅行。去到第四日,我們隨團去到首爾「東大門」的購物區,在「Doxxa!」商場的美食廣場內,發現「百味堂」有在「Doxxa!」美食廣場內開門營業。

結果我還在韓國首爾原裝正版的「百味堂」店內,真金白銀地購買了一杯,名副其實從韓國出產的「牛奶軟雪糕筒」,阿媽買了一杯「士多啤梨味牛奶軟雪糕」杯。韓國「百味堂」雪糕的牛奶味,濃度和甜味都幾乎跟香港一模一樣。

我回港至今,仍然對韓國首爾原裝正版,擁有濃厚牛奶原味的「百味堂」牛奶軟雪糕念念不忘。話雖如此,如果還有機會的話,我將來還希望可以再光顧,位於尖沙咀「K11」裡面的「百味堂」分店的。
2017-11-13
$78 (宵夜)
2017-12-02 34 浏览
個舖面好細,不斷有人幫襯。不要期望買完即刻有得取雪糕,要等一陣,大概5分鐘便有雪糕。個雪糕不快溶,味道像是冰凍了的牛奶,樣子真是特別,味道就吃過一次便夠了!吃時感覺到微細的冰塊呢~ 我覺得冇冰塊會好D。題外話:一心開開心心吃這個樣子特別的雪糕,但前面排隊的客人不停向店員放在雪糕架上的雪糕影相,她們不取她們的雪糕,令到後來上我的雪糕時冇位放,不開心下沒有影相便吃了。影相是開心的,但不應阻礙其他客人啊!
個舖面好細,不斷有人幫襯。
不要期望買完即刻有得取雪糕,要等一陣,大概5分鐘便有雪糕。

吃時感覺到微細的冰塊呢~ 我覺得冇冰塊會好D。

題外話:
2017-11-21
5 分钟 (外卖自取)
2017-11-30 103 浏览
期間限定 韓國林杮牛奶雪糕百味堂新品 | 林杮醬出乎意料地味道清新,不帶絲毫膩感,完全是意料之外。原來店方採用的林杮醬是以新鮮的韓國林杮製作,甜度十分天然,絕對值得一試。而它的牛奶雪糕依舊味道濃郁,有著自然的甜美。幾個月前在pop up store試了幾款口味,冰感亦較明顯。雖然不至於影響整體印象,但我還是會選擇更creamy一點的雪糕。現在,百味堂再次歸來後,冰感減少了,更貼近我喜歡的質感。牛奶雪糕跟獨特的林杮醬,是個不錯的配搭!
期間限定 韓國林杮牛奶雪糕

2017-11-30 80 浏览
繼昨日博文在面譜京川料理吃罷一餐大家都頗滿足的晚飯後,一班瘋狂的甜魔能夠相聚當然唔少得再去找個好下場吧!其實我一早已盯上了K11內一間新開的Charbonnel et Walker朱古力甜品期限店,而且跟Patisserie Jeffery Koo聯乘推出了精緻的蛋糕!所以吃飽後我們便浩浩蕩蕩走到K11! K11的裝飾展覽品從來也很吸睛,今次也很有特色呢! 怎料九時半到達已經要關門了!店子原來收九時的想試的朋友要留心啊!既然Pop-up Store已經關門我哋唯有轉戰離記它不遠的百味堂 ,這間雪糕店之前在樓上的期限店經常排滿長龍!不知是否這天我們夜到呢?已經不需排隊還是熱潮已退? 都冇問題啦最緊要係想食啫!我們人多一於就揀三款一齊吃吧!見到有個期間限定的林柿牛奶雪糕好吸引相信係必點之選,另外好友揀埋濟州抹茶牛奶雪糕,唔知韓國的抹茶味跟日本的有什麼分別呢!最後還點了豆漿牛奶雪糕這個味道比較特別都應該要一試。 不消一會三款雪糕經已送到我們手上,賣相就十分不俗不知味道是否同樣吸引! 雪糕店旁正裝修緊一個堂食的位置,現在只有店旁數張高櫈給客人在此享用。 首先試這個豆腐味牛奶雪糕$48,坦白講豆

K11的裝飾展覽品從來也很吸睛,今次也很有特色呢!

首先試這個豆腐味牛奶雪糕$48,坦白講豆腐味就真不算太出色牛奶味會稍重,入口雪糕都尚算軟滑,不過沒我想像中好吃,但講到造型又真係好可愛嘅!另一杯是濟州抹茶牛奶雪糕$78,抹茶味就真係沒有日本的那麼甘香還幸加了點脆米令口感豐富不少!

最後這杯林柿牛奶雪糕$78內的林柿醬確實有驚喜,香甜真確的味道令人有再吃的衝動,不過坦白講價錢如果可以相宜點的話我相信會有更多人喜歡!!
2017-11-22
其他
由Popup去到實體店,點都要再會一會韓國過江龍雪糕,成日都會推出限定口味,今次仲有好特別全港獨有既林柿味,一於試一試。店面都沿用左一貫既色調,同之前Popup Store一樣既設計,金黃色醒神之外又搶眼。放左不少禮盒裝做裝飾,黑白既設計簡單得黎又靚,每個都印上左自己既招牌。除左雪糕之外都有好多周邊既產品有得賣,好似蛋糕呀,脆脆呀等等都有,即場食又得拎番去一齊食又得。當然唔少得呢個金黃閃閃既雪糕面喇,一見到就知有好野食。全港獨有限定既《林柿牛奶雪糕》($78),用左韓國空運既柿,食落超香林柿味又夠香甜,食完一杯想再食多杯。仲有《濟洲抹茶牛奶雪糕》($78),講起韓國既抹茶一定係揀濟洲,雪糕夠重奶味,配上濃濃既抹茶同脆米更有口感。店名:百味堂地址:尖沙咀河内道18號K11 B101A餐牌:

當然唔少得呢個金黃閃閃既雪糕面喇,一見到就知有好野食。

店名:百味堂
地址:尖沙咀河内道18號K11 B101A

餐牌:
2017-11-29
  • 林柿牛奶雪糕
出糧即食系列之期間限定林柿牛奶雪糕oh yeah 見出左糧加上早排開左喺香港的韓國的品牌,百味堂入左實體店!去左地庫B1,點都要試下新嘢!由韓國直送的林柿無添加任何糖,入口有淡淡清香,而且不會偽甜,所以幾驚喜喎!而份量都係好多,加埋一如以往咁滑的牛奶雪糕😎 無以前咁有冰感,入口更順滑,不錯不錯!shutupandtakemymoney 因為係限定,做到出年2月咋!要食快手!同男朋友分享就啱啱好!另外,濟州抹茶相比之下,就顯得冇咁特別,但係抹茶味都尚算有回甘。但係俾我揀,我都會揀返林柿雪糕多啲!
出糧即食系列之期間限定林柿牛奶雪糕

2017-11-27 61 浏览
面譜京川料理的辣聚後,我們又到K11拜訪次選百味堂。為什麼是次選?因為原目標關門了! 行經尖沙咀的朋友,不妨到K11走一圈;除了不是公式化聖誕佈置、優美浪漫的天庭,在B1層又新開了一間充滿英倫風情及皇家貴氣的朱古力及甜品限定店---Charbonnel et Walker Dessert Corner by Patisserie Jeffery Koo。不過Charbonnel 9時就關門,所以才改到同層的百味堂吃雪糕,反正現在已不用排了~  不再是Pop-up店,而是長期店的百味堂選擇相當多,首訪的一眾大鄉里首先選了 豆腐味雪糕 ($48),淨食不太覺豆味,但與牛奶味一對比就會感受到那份清新芬芳;然後又選了 濟州抹茶牛奶雪糕 ($78) 及 林柿牛奶雪糕 ($78)。 其實韓遊時,我都未對濟州的抹茶飲品/甜品留下深刻印象,今次也一樣,大家只覺得 濟州抹茶牛奶雪糕 的奶味雪糕幾香,脆米幾好吃。林柿牛奶雪糕 就不同,果香非常突出,拌著牛奶雪糕吃,真的有在吃林柿的感覺!又,經查考林柿性寒涼而非濕熱(所以不能與大閘蟹同吃啊),所以在辣局來一杯正是恰到好處~ 很盡興的一晚,不過始終未圓朱古力

很盡興的一晚,不過始終未圓朱古力心願;待我完全康復後,再約大家一起再瘋吧~~~
2017-11-22
2017-11-25 64 浏览
👫<百味堂❤️雪糕啊>係一直好想食嘅💩屎屎雪糕係韓國🇰🇷冇食到終於係香港食啦❤️-🔸原味牛奶雪糕 $48👅:❤❤❤❤️(滿分為5個❤)價錢真心覺得貴😭😭但為左一試就冇計啦😂有得簡要Cone🍦定要杯🍨係一定要Cone嘅❤️好似雪芭嘅感覺🍧食落好重好重嘅牛奶味🍼唔係煉奶味而係真係牛奶味😍😍比起CREMIA我更中意呢個😋😋雖然口感冇咁滑😗但勝在牛奶味重😆🍼Cone就似m記個cone la🍦脆脆的😆可能天氣都凍❄所以溶得唔快😂都食左成10幾分鐘先溶😋-整體評份:4/5店鋪唔太大🤔門外有三張Bar椅有冇得坐就睇運氣啦😂我哋岩岩好有得坐😆雖然價錢貴💰💰但雪糕夠高質❤下次有機會會想試埋豆腐同朱古力味🍫雖然…真係好貴啊💸但好想試😂😂遲D再出埋CREMIA個食評❤️再對比下兩個啊🐒-
👫
<百味堂❤️雪糕啊>
係一直好想食嘅💩屎屎雪糕
係韓國🇰🇷冇食到
終於係香港食啦❤️

🔸原味牛奶雪糕 $48
👅:❤❤❤❤️(滿分為5個❤)
價錢真心覺得貴😭😭
但為左一試就冇計啦😂