餐厅: 百樂潮州酒家 (時代廣場)
资讯:

2024-10-18 0 浏览
每次想食潮洲菜都係去時代廣場呢間潮洲菜館。裝修唔錯,座位舒適,招呼也好。點了:辣盬鮮魷:用避風塘式煮法,魷魚新鮮,味道唔錯。沙嗲牛河: 呢個好好食,沙嗲汁香濃,牛肉靚,不落鬆肉粉,河粉夠粗又夠滑,正!煎蠔餅: 蠔仔大粒又新鮮,不過個粉漿一般。糖醋麵線: 呢個每次來必點,賣相已經好吸引,煎得剛好,麵線夠滑,麵質靚。
每次想食潮洲菜都係去時代廣場呢間潮洲菜館。

裝修唔錯,座位舒適,招呼也好。

點了:

辣盬鮮魷:用避風塘式煮法,魷魚新鮮,味道唔錯。

煎蠔餅: 蠔仔大粒又新鮮,不過個粉漿一般。

2024-10-13 231 浏览
在銅鑼灣時代廣場的百樂酒家。 座位舒適度一般, 午市人也很多。杏汁白肺湯和蝦餃好吃。 其他的食物味道都非常一般。 連潮州鹵水鵝片也乾,墊底的滷水豆腐非常鹹,這是潮州菜的名菜哦連這個也做不好,失望! 這個鵝片豆腐如果不沾醋真是咸得吃不下。 鹹水角很油,所以我吃了一口不吃了! 朋友的椒鹽九肚魚很硬,我的九肚魚有點像炸不熟! 水晶包:豆沙的味道還可以,蓮蓉的那個真的有點淡,我還以為是吃了青豆哩!感覺有點奇怪,我吃了一口不吃了。 失望。
在銅鑼灣時代廣場的百樂酒家。
座位舒適度一般, 午市人也很多。
  • 白肺湯
  • 百樂蝦餃皇
2024-08-23 797 浏览
原來點心都唔錯的😋前菜👍雖然係額外收費,但係食唔停😁幾好食韮菜煮豬紅👍去到食潮州菜必點!XO醬蒸鳳爪珍珠雞鮮玉流沙包👍鮮玉米流沙包玉米流沙餡出奇香濃👍潮州蒸粉果👍又係必食點心😋香茜叉燒腸粉豉油比腸粉更出色😋最後又係必食嘅甜品👍鴛鴦水晶包
原來點心都唔錯的😋
前菜👍
雖然係額外收費,
但係食唔停😁幾好食

韮菜煮豬紅👍
去到食潮州菜必點!

XO醬蒸鳳爪

豉油比腸粉更出色😋

最後又係必食嘅甜品👍
鴛鴦水晶包

2024-07-29 864 浏览
店員不會在入座時掃Open Rice訂坐而賺取的亞洲萬里通的二維碼。所以這個優惠其實形同虚設,十分有受騙的感覺。而OpenRice上亦報你訂抬後沒有出席,影響你Open Rice 的評級,實屬無辜。
2024-07-29
2024-06-11 1489 浏览
Lee間食肆仍生存簡直係奇葩,食物算中上,但food size跟價錢簡直食水深😤上星期日三大一少去食lunch, 小朋友只飲水但太熱叫個女待應俾杯暖水來佢話只得熱水叫我們等D水自然涼喎,咁我們叫佢俾冰佢又話無,但如果叫汔水就有冰杯,簡單ridiculous, 最後投訴經理才拿杯冰來😤我哋本來五位一坐低佢就擺三碟小食,我叫佢拿走一碟佢就問我幾位,我話現在四位佢就話四位兩碟五位就要三碟,我知lee D係餐廳另類收入但使唔使賺到咁盡?因為有D餐廳係可以俾客人選擇要唔要,lee間嘢就hard sell到令人覺得討厭👎我本著留港消費貴D都去消費希望食肆有生意但lee間嘢原來成日俾人投訴服務差和食水深,就算香港人幾咁努力去撐都無用啦!我從來未寫過食評但今次佢哋實在太離譜我希望俾人投訴嘅食肆能拎個心出來做番好自己間餐廳,令食客做拾信心咁先係win win👍
2024-06-11
2024-06-11 1153 浏览
由於帶住小朋友一家大細飲茶 小朋友非常口渴,就叫姐姐可否攞杯暖水或者凍水 姐姐就話只有熱水 自己攤凍 然後就問佢可否攞兩粒冰 佢話冇冰 我話點會冇冰啊 叫可樂冇冰嘅咩? 然後佢話叫可樂咪有冰杯囉 就咁係冇冰㗎 然後唔忿氣叫部長 先肯拎一杯冰出嚟 成900幾蚊飲個茶 得4大1小 都唔知咩服務態度 小朋友又有茶位錢 呢間唔係普通地痞酒樓 一間中級酒樓 態度仲衰過茶餐廳
由於帶住小朋友一家大細飲茶
2024-05-13 855 浏览
食物質素不過不失。但服務態度真係不能接受。由帶位的員工開始,每一個酒樓的侍應的態度都有問題。大聲呼喝顧客,不耐煩的表情,俾錢食飯仲要受氣。雖然我唔會再光顧,亦希望唔好再有人受罪。
食物質素不過不失。但服務態度真係不能接受。
由帶位的員工開始,每一個酒樓侍應的態度都有問題。大聲呼喝顧客,不耐煩的表情,俾錢食飯仲要受氣。雖然我唔會再光顧,亦希望唔好再有人受罪。
2024-04-17 823 浏览
環境一般,點心可以,蝦餃燒賣正常,潮州粉果就失望,環境枱與枱之間距離都可以接受,但二百幾一碟抄麵居然無味,水準抵。其實只係想開開心心飲餐茶,啲伙記黑口黑面粗聲粗氣,點會想再來。
2024-03-29
2024-03-29 949 浏览
復活節第一天,帶埋屋企人去時代廣場飲茶,平時去開利苑,諗住試吓新野,就揀咗佢隔籬嗰間百樂潮州°復活節第一日,人流唔算多,招呼還可以,叫晒啲點心之後,諗住炒個麵,就叫咗佢哋個豉油王炒麵。上枱時候賣相都唔錯,但係食落就完全冇味,就算落辣椒油都係剩係得辣椒油味,跟住問佢哋啲人有冇辣椒醬,諗住鹹鹹地撈埋嚟食,點知連辣椒醬都冇🤷🏻‍♂️總結,早茶、午飯同晚飯唔會再揀呢間食,冇味冇招呼冇禮貌🙅🏻‍♂️

2024-02-04 1295 浏览
食到一套戲,叫咗套餐,同甜品可以遲半個鐘頭追咗幾次都冇人理,個經理黑口黑面嘢食超級細碟,幾條蝦炒個蝦球收你$500半隻唔新鮮嘅雞,都收你$400有時間真係唔好支持呢啲餐廳,不想食餐好嘅都唔使兩成價錢,換到嘅服務仲係五星級唔係我哋唔幫香港人,係唔值得幫,小朋友三歲都未夠一樣修理$40, $50茶錢簡直就當香港人係水魚
食到一套戲,叫咗套餐,同甜品可以遲半個鐘頭

追咗幾次都冇人理,個經理黑口黑面

嘢食超級細碟,幾條蝦炒個蝦球收你$500

半隻唔新鮮嘅雞,都收你$400

簡直就當香港人係水魚

2024-02-02
这家藏在铜锣湾的酒楼🥂真的太好吃了!! 被这家很有特色的「百乐潮州酒楼」吸引住了!!一进门更是惊呼"简直太好看了”优雅又精致✨有一种60年代港风的感觉~而且连座椅都是有年代的 一问才知道创自1967年 ⚜️用餐仪式感满满!!他们家主打正宗传统的潮菜手工菜🍴非常适合情侣约会、朋友聚餐、家庭聚餐…✔️时菜手打鱼蛋煲一上桌就散发出扑鼻的香味💕选用门鳝为原材料手打出的鱼蛋吃起来鲜嫩Q弹~再喝口汤一股暖意融入全身🔥真的是让人吃上一口便爱上了!✔️潮州萝卜丝烩饭清甜多汁的萝卜丝➕粒粒分明的喷香米饭🍚咸香软糯!!我一口气可以炫好几碗✔️杏汁白肺汤混合了南北两种银杏,汤汁鲜甜浓郁~猪肺处理的很干净,味道醇厚,更是暖胃 ♨️一碗接一碗停不下来~✔️潮州冻大红蟹强烈推荐这道特色菜!!蟹膏真的无敌~像是刚刚融化的芝士蛋糕!!绵密的口感很绝👍 潮州卤水也是必吃,推荐猪蹄筋,软软糯糯的很好吃煎韭菜粿也是潮州特色小食,一咬满口韭菜,齿颊留香这家潮州菜还在不断创新,秋冬还有热气腾腾的羊腩煲等过节带上家人来吃也不错!🥂百乐潮州酒家📍希慎道23-25号地铺 #香港美食 #香港探店 #香港潮州菜 #香港吃喝玩乐 #香港 #香港旅游
这家藏在铜锣湾的酒楼🥂真的太好吃了!!

被这家很有特色的「百乐潮州酒楼」吸引住了!!

✔️时菜手打鱼蛋煲
一上桌就散发出扑鼻的香味💕
选用门鳝为原材料手打出的鱼蛋
吃起来鲜嫩Q弹~再喝口汤一股暖意融入全身🔥
真的是让人吃上一口便爱上了!

✔️潮州萝卜丝烩饭
清甜多汁的萝卜丝➕粒粒分明的喷香米饭🍚
咸香软糯!!我一口气可以炫好几碗

✔️杏汁白肺汤
混合了南北两种银杏,汤汁鲜甜浓郁~
猪肺处理的很干净,味道醇厚,更是暖胃 ♨️
一碗接一碗停不下来~

✔️潮州冻大红蟹
强烈推荐这道特色菜!!
蟹膏真的无敌~像是刚刚融化的芝士蛋糕!!
绵密的口感很绝👍

潮州卤水也是必吃,推荐猪蹄筋,软软糯糯的很好吃
煎韭菜粿也是潮州特色小食,一咬满口韭菜,齿颊留香
这家潮州菜还在不断创新,秋冬还有热气腾腾的羊腩煲
等过节带上家人来吃也不错!

🥂百乐潮州酒家
📍希慎道23-25号地铺

#香港美食 #香港探店 #香港潮州菜 #香港吃喝玩乐 #香港 #香港旅游 #100家探店计划 #美食日常 #百乐潮州 #香港通關 #港島美食 #正宗潮州菜 #銅鑼灣美食 #香港米其林
2023-12-11 1458 浏览
我叫咗一個冬菇炒腸粉,個腸粉面頭燶晒,同佢講話燶咗要換,個職員竟然話係咁㗎啦冬菇係咁㗎啦,我話你睇清楚係燶咗點食,跟住另一個夥計話幫我換,但係原本嗰個夥計就話唔使換啦,換都係咁樣㗎啦
2023-12-03 1297 浏览
本來心情好好的回香港食餐生日飯,進店已經黑蚊蚊,感覺氣氛好似幾好,但真係從未食過最差的潮州菜。什麼火腩春菜全是是老的,連個普寧豆腐都未整得好食。鹵水鵝又大又鞋又難咬,連白飯也未煮得好。只有杯功夫菜是正常的。怎來的好評。質素嚴重下降,真搞笑!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 怪不得現在好多香港人返深圳北上消費。連白飯都咁差。幾好菜都無用⋯⋯。普通打冷講都好過佢。。
2023-12-02
庆祝纪念
生日
2023-12-02 1078 浏览
今天飲茶點左八個點心百樂蝦餃皇 (ok 好食)蟹籽鮮蝦燒賣皇 (ok 好食)鮮蝦瑤柱菜苗餃 (ok 好食)糕燒番薯芋頭 (ok )潮州煎五香糯米卷 (唔好叫)春風得意腸 (ok )潮州煎韭菜果 (好油)雪影叉燒焗餐包 (麻麻地)訂咗11點,用餐一個鐘30分鐘,結果12:15分已經要求我走。估計原因係外面既人等緊位,但其實我都係客……幾好食都冇用,一定唔會有下次。如果想試試食完-肚氣,黎呢間就岩。這價錢可以有其他更好選擇,因為佢真係唔係平。
今天飲茶點左八個點心
百樂蝦餃皇 (ok 好食)
蟹籽鮮蝦燒賣皇 (ok 好食)
鮮蝦瑤柱菜苗餃 (ok 好食)
糕燒番薯芋頭 (ok )
潮州煎五香糯米卷 (唔好叫)
春風得意腸 (ok )
潮州煎韭菜果 (好油)
雪影叉燒焗餐包 (麻麻地)

2023-08-27 2075 浏览
上星期和朋友放工後飯聚(大概七時多開始),九時剛過, 侍應們已頻頻趕客:收碗碟、結賬,表明十時收舖。今時今日如此服務態度,怎樣會有回頭客,何況價錢也不便宜?! 去深圳大少食肆走一回,比較一下服務員嘅貼心服務態度,高下立見!生意下滑,別怨經濟😏