2017-01-02 531 浏览
今天途經荃灣尋找隱世小店,發現在享和街街角有一間咖啡店,內裡有客人正在用餐,於是便進內一試。店鋪雖小,但格局簡約整潔,布置精緻,店員殷勤有禮。我們分別點了煙三文魚白汁意粉及牛油咖哩大蝦意粉,前者三文魚的鹹味與忌廉汁的甜味配合得宜,意粉吸收了芡汁更覺惹味;後者大蝦爽甜,數量有五隻之多,淡淡的咖哩汁也不是太濃味,感覺頗有新意。餐後點了cappuccino 和 latte,咖啡除了有拉花外,更以可可粉於杯面灑上卡通圖案,令人感到輕鬆愜意。值得一提,此店雖小,原來也有提供訂座服務,實在不容小覷。
值得一提,此店雖小,原來也有提供訂座服務,實在不容小覷。
2017-01-01
  • 牛油咖哩大蝦意粉
  • 煙三文魚白汁意粉
2016-12-27 509 浏览
Lunch系荃灣搵all day breakfast 食,見白宮系網上評論唔錯,就入左去食,落單後上食物比較慢 可能多人叫呢個set,炸魚柳系岩岩炸好軟綿綿配上茄汁好食,炒蛋都幾滑 煙肉煎得岩岩好吾會干身 沙律菜新鮮,杯野飲可以揀自己鍾意嘅卡通,好可愛,叫左一杯熱朱古力,係偏淡唔甜嘅朱古力,不過總括都性比價高
2016-12-24 3983 浏览
尼間食評好似唔錯同幾靚,就決定聖誕聯歡黎尼度攪。地鐵唔近,位置偏僻。去到搵左門口好耐,果然係白宮,入口好似消失左( ̄∇ ̄)/我地坐左樓上閣樓,感覺ok但人多比較嘈。樓梯旁擺滿食物,攪到比較難行。我地叫左a,b,e,fa餐,鴨胸好食,意粉適中,可一試。b餐,成碟薯角最好食,薯餅唔好食,三文魚配牛角包見仁見智。。。唔建議食尼個。e餐,帶子卡邦尼意粉,麻麻,感覺好“結”。唔建議食尼個。f餐,全日早餐,除左薯餅,其他都好食。相比其他食物,這個最好食,但其實食落冇咩驚喜,比較多少少油。整體ok。佢另外跟餐送湯及沙律。番茄羅蘭花湯好特別的名字,有少少期待。點知難食。。。其實唔知咩味。沙律好食(其實好難唔好食)另外我叫左凍荔枝綠茶少冰,我覺得幾好飲。PS.攞左碟,發現唔多衞生,濕得黎上面有污穢野。整體食物冇驚喜,只係普通。。。不過可以試試。
尼間食評好似唔錯同幾靚,就決定聖誕聯歡黎尼度攪。

地鐵唔近,位置偏僻。

我地坐左樓上閣樓,感覺ok但人多比較嘈。
樓梯旁擺滿食物,攪到比較難行。

我地叫左a,b,e,f
a餐,鴨胸好食,意粉適中,可一試。
e餐,帶子卡邦尼意粉,麻麻,感覺好“結”。唔建議食尼個。

佢另外跟餐送湯及沙律。
番茄羅蘭花湯
好特別的名字,有少少期待。
點知難食。。。
其實唔知咩味。
沙律好食(其實好難唔好食)

另外我叫左凍荔枝綠茶少冰,我覺得幾好飲。

PS.攞左碟,發現唔多衞生,濕得黎上面有污穢野。
整體食物冇驚喜,只係普通。。。不過可以試試。
2016-12-23
庆祝纪念
圣诞节
  • All Day Breakfast
2016-12-23 560 浏览
食lunch 想relax 一下就會去呢間野到食all day breakfast ,咖啡仲可以選擇圖畫,飲起黎都開心d,店舖細細,但係service 都好,仲有樓上,不過樓上就冇咩staff 理,但係中間有個位可以開party ,坐係到玩game
all day breakfast
all day breakfast
2016-12-22 630 浏览
意粉好夠汁!又唔會太乾身,很快吃完,份量剛好~All day Breakfast個腸同蛋都好好味~因為有啲地方食晒成個真心乾,呢個有個juicy的蛋頂住剛好中和返~同埋!個可樂餅超好食😋・這家cafe小小的,但食物同環境都很不錯,service都好好呢~呢2杯飲品不會太甜,最緊要係紫薯要有紫薯味,姐遇過太多得個色無內涵的騙子了🤔・Chopper同小丸子都超級可愛~有機會愛再來的!

Chopper同小丸子都超級可愛~有機會愛再來的!
2016-12-22 539 浏览
呢個Christmas set 都係$398咋!😳 又好食又可以相機食先!📷個set有沙律/餐湯,小食,兩個主食,甜品,同埋任何兩杯飲品,熱飲仲可以揀得意既聖誕圖案拉花!😍 主食揀左慢煮美國安格斯肉眼扒(10安士)配薯角、沙律,個牛扒幾大塊,肉質軟腍,吾錯😋 另外,黑松露帶子配露荀意粉,松露好香!帶子幾鮮味,份量都幾大!yum yum😋👍🏼 食飽飽,記得影埋張即影即有拎番去留念呀😁Set果個甜品, 朱古力味幾出,又吾會太甜😁

Set果個甜品, 朱古力味幾出,又吾會太甜😁
2016-12-15 560 浏览
成日好想試下,今日男人問我荃灣邊間cafe好我就話不如這間啦,大約8點去到差不多滿座,而餐牌晚餐都有吾少選擇,而家睇openrice 話公仔可以選擇,最後我地一人叫左一個晚餐和2杯拿鐵。黑松露意粉只屬微溫,帶子得2隻,幸好配菜菇吾少,但講真醬汁太多,食完仲有好多係碟度。 煙三文魚牛角包零味道,薯餅 係薯仔蓉整吾錯,薯條淋身。湯味道好飲吾太杰又多料, 沙律 太多醬和菜新鮮度吾夠脆公仔因為佢地話有某幾款選擇,最後要左比卡超加隨機選擇,黎到公仔都幾靚既…但味道……紫薯和椰子鐵 加晚餐$10就有,味道偏淡,椰子淡又甜,飲左半杯放棄

2016-12-14
2016-12-05 631 浏览
被裝潢吸引下,嘗午餐!的確有驚喜,是失望的驚喜。叫左兩個午餐,分別如下:白汁三文魚意粉,白汁淡而無味。All day breakfast, 兩條香腸係涷冰冰嘅,唔知以為食緊冰條,牛角包又係涷嘅。之後同店員善意反映,互來一句啊字。 餐廳成功地令我登記做OpenRice 會員,如實反映店鋪質素。 呼籲各食家唔好試。
被裝潢吸引下,嘗午餐!的確有驚喜,是失望的驚喜。

叫左兩個午餐,分別如下:
白汁三文魚意粉,白汁淡而無味。

之後同店員善意反映,互來一句啊字。

呼籲各食家唔好試。
2016-11-24 958 浏览
網上找到了這間餐廳,食物賣相不錯又不貴,於是來此一試。dinner set最貴才98元,已包括湯、主菜和飲品。我們點了一個all day breakfast和一個黑松露帶子卡邦尼意粉。湯看似普通南瓜湯,但入面有蕃茄碎。可惜蕃茄味太濃,完全嘗不到南瓜味了。all day breakfast 包括牛角包、香腸、炒蛋、薯餅等等。炒蛋很滑,令人驚喜。牛角包有很香的牛油味。黑松露帶子卡邦尼意粉的帶子出乎我們意料之外的美味,沒有over cook, 表面煎得很香,內裡卻保持了半生熟狀態。黑松露份量很多,令醬汁十分濃郁。伯爵奶綠我覺得冰太多,味道太淡了。另一杯是rose latte,上面的公仔可以自行選擇。可惜不夠甜,玫瑰味太淡。另外值得一提的是,這裡是不用加一的,十分抵吃呢!
網上找到了這間餐廳,食物賣相不錯又不貴,於是來此一試。

另外值得一提的是,這裡是不用加一的,十分抵吃呢!
2016-11-23
2016-11-11 1044 浏览
去完荃灣個大型扭蛋機就去左呢度食野~因為係男朋友簡既 😮我都無咩留意就入左去坐啦連食評都無睇過😂就叫左兩個意粉同一款小食一個係牛肝菌豬頸肉意粉 一個就係卡邦尼意粉另外小食就叫左食物方面 質素係可以既👌🏻但我自己覺得意粉吾太突出 吾會話好好味 係自己都整到既水準🍝但係小食拼盤反而就值得嗌😅環境方面 差吾多食完先知佢間鋪仲有樓上我就一直坐門口果度所以吾知~但個感覺都幾舒服 好岩鐘意影相既人好啲文青feel🍃🌿未食過既 不妨一試😂
去完荃灣個大型扭蛋機
就去左呢度食野~

因為係男朋友簡既 😮
食物方面 質素係可以既👌🏻
但係小食拼盤反而就值得嗌😅

環境方面
差吾多食完先知佢間鋪仲有樓上
我就一直坐門口果度所以吾知~
但個感覺都幾舒服 好岩鐘意影相既人
好啲文青feel🍃🌿

未食過既 不妨一試😂
2016-11-05
2016-11-09 841 浏览
一個特別的地方,你可以在內找到古舊玩意,配上懷舊音樂,讓你返回爸爸媽媽的舊年代,好有舊年代拍拖feel食物種類雖然不多,但味道不錯!Beer Fish and chips 值得一試!

食物種類雖然不多,但味道不錯!

Beer Fish and chips 值得一試!
西式Cafe
2016-03-18
西式Cafe
2016-11-02 1113 浏览
這間餐廳的名字已令我很好奇,入白宮進餐,果然不同。在外面看,地方少少,只有兩三張枱,估不到有樓上。雖然樓底矮,但感到有自己一個小天地,可以包個小場,跟朋友談天。有個地方可以給人拍照。我叫了杯Latte, 個侍應問我要咩公仔圖案,我真是想不到,難道不只有花和天鵝嗎? 我喜歡貓,所以就隨便說只要是貓便可。哈,一拿過來,很開心,有隻貓對着我笑加一個Hi,這是多麼正面啊~ 隨口說的反而得到這種回應.我男朋友食個意粉,這是普通了些,即是在家也輕易煮到,材料簡單。他亦叫了杯espresso, 份量剛好,不錯我再點了個All Day Breakfast, 一小碟,9樣款式,即使食不完都已經滿足了~
這間餐廳的名字已令我很好奇,入白宮進餐,果然不同。
他亦叫了杯espresso, 份量剛好,不錯
All Day Breakfast
2016-10-22
2016-10-24 835 浏览
我們在行街時,發現這間店我們叫到店鋪裝修好美麗,就入去食我們叫了食物:龍蝦汁意粉(一般),卡摩尼意粉(好好食),野菜意粉(好食)飲料:荔枝汁(好食),意香果汁(好好食),綠茶鮮奶(一般)下次去食不要食龍蝦汁意粉和飲綠茶鮮奶
我們在行街時,發現這間店
我們叫到店鋪裝修好美麗,就入去食
飲料:荔枝汁(好食),意香果汁(好好食),綠茶鮮奶(一般)
下次去食不要食龍蝦汁意粉和飲綠茶鮮奶

• All Day Breakfast
2016-10-20 816 浏览
見仲有2個小時先睇戲,四周圍行下睇下邊度可以坐低嘆返杯咖啡先,行行下見到呢間cafe 又好似幾舒服所以就入去試下.Menu見到話咖啡可以揀拉花公仔,問過店員原來都有好多公仔圖案可以揀,今次我地就揀咗勞蘇,佢地係用朱古力粉整個圖案上咖啡面,由於之前已經食咗午餐所以我地只係叫咗一杯朱古力咖啡+Fish & Chips 試下,咖啡味道偏淡,而且朱古力味唔算濃,咖啡不過不失,反而炸魚薯條有驚喜,炸魚脆口,薯角香口,我地一口接一口轉眼就食哂星期六嘅下晝可以咁悠悠閒咁嘆下,人生一大樂也

星期六嘅下晝可以咁悠悠閒咁嘆下,人生一大樂也
2016-09-24
2016-10-16 666 浏览
三心兩意嘅為食豬都幾鍾意食all day breakfast,但都唔明點解出面用料一般嘅都賣得咁貴。呢間白宮嘅all day breakfast價錢就幾公道喇。All day breakfast ($60): 好豐富,應有嘅都有,有埋炒菇就更正。雖然冇咩特別焦點,但樣樣都唔錯,特別係個炒蛋份量好多而且好滑。食完一份都幾滿足,抵食。拿破崙磨菇大蝦意粉($62): 大蝦好似有3隻,都幾彈牙但冇咩鮮味,磨菇嘅份量都唔少。成碟意粉整體比較淡味,而且蕃茄醬冇咩層次,味道一般。熱咖啡可以自選卡通人物印花,為食豬緊係要揀返豬仔啦。咖啡水準不過不失。伯爵奶綠: 好重茉莉花茶味,冇咩奶香,好似完全冇加糖,一啲都唔甜有啲難入口,冇飲開茶嘅為食豬表示唔識欣賞。
熱咖啡可以自選卡通人物印花,為食豬緊係要揀返豬仔啦
。咖啡水準不過不失。