「白宮」本隱藏於遍佈車房的小街之中,但經很多媒體報導後,已經變得不再「隱世」。 一直很想嘗試他們的卡通拉花咖啡,卻深怕排長龍而卻步,為了我最愛的Brown and Cony,還是忍不住出發了。▼看起來店面小小的白宮,其實有分上下兩層▼星期六的中午,比想像中少人,排了大約十多分鐘便可入座。 獲安排至二樓入座,未端有一個放滿了公仔的小舞台,感覺像party room一樣。▼Lunch Set由$48-$60不等,價錢算合理,由於來之前已經想一試他們的All Day Breakfast,所以沒有多想就點下去!▼All Day Breakfast比我想像中豐富,份量亦多,所有食物都是即點即煎,新鮮熱辣,但略嫌炒蛋不夠嫩滑,還好有牛角包為他們挽回一點分數。雖然整體味道不至於驚艷,但以這個價錢及份量,已經是合格有餘!貪心的我們還加點了一個薯角,事後證明…一個All Day Breakfast已經足以把你填飽了,不要眼寬肚窄喔!▼重點!當然是卡通咖啡,午餐加$10就可以點選!卡通咖啡其實只是把可可粉灑上面,有超過60種卡通人物選擇,總有一款合你心意。味道不俗,加上自己喜歡的卡通人物,喝起來心情也好一

▼看起來店面小小的白宮,其實有分上下兩層

▼重點!當然是卡通咖啡,午餐加$10就可以點選!卡通咖啡其實只是把可可粉灑上面,有超過60種卡通人物選擇,總有一款合你心意。味道不俗,加上自己喜歡的卡通人物,喝起來心情也好一點。

小總結:

以街坊小店來說,這裡的食物質素不錯,坐得又舒服,價錢又合理,雖不至於令人心思思要一試再試,但在不知道吃什麼好的時候,也是一個好選擇喔!
2017-08-23
  • 卡通咖啡
2017-09-09 126 浏览
之前經常來這間,有一陣冇來,多左幾個熱褲靚女,應該係D男仔嘅朋友仔,D男仔似係老細咁~同女仔吹下水,係正常嘅~點知,三個靓女一堆,冇service,仲嘈過街市,聽住個女仔大聲話D三文魚扒好臭, 仲repeat X 3!個歺明明可揀沙律or 湯,冇問就比湯,問個女,佢話order 時你冇講,大姐,你冇嘢呀?你都冇比机会我講,老实,个湯似粉水,我个fd 就中伏了食物ok ge, 價錢不高,所以有客,如果唔介意嘈同冇乜禮貌,可以去嘅~慢煮牛扒- 份量ok, 但有小小筋,冇之前咁軟咁好食。拿破崙大蝦意粉- 蝦量係夠,不過汁太多,令到意粉太濕。Fish and Chips - 炸粉小小厚,不過$58, 算抵食。
,D男仔似係老細咁~同女仔吹下水,係正常嘅~

, 仲repeat X 3!

你都冇比机会我講,老实,个湯似粉水,我个fd 就中伏了

慢煮牛扒- 份量ok, 但有小小筋,冇之前咁軟咁好食。
拿破崙大蝦意粉- 蝦量係夠,不過汁太多,令到意粉太濕。
2017-09-09
2017-09-03 104 浏览
之前聽人講呢到開左間cafe,d野食唔差既,所以就約左好朋友一試喇!一黎到門口友人打左個突之後stop我,問定係轉場?可能係同我地想像既環境有d唔同,的確既,因為我地本身諗住係暖和系燈光。不過都黎到喇,我話不如照試下啦!一見到餐牌會覺得做咩甘溶溶爛爛既😂🤔🤔我地揀左C-白汁蘑菇蟹子蟹柳意粉同F-慢煮安格斯肉眼扒講左意粉先,d蟹子同白汁都夠嫁不過就冇咩味lor,意粉本身比較硬身有咬口,btw明明風口位冇對住但食物好快凍可能本身都已經唔夠熱,呢樣野有待改善好喇,到個肉眼扒,一黎到個賣相幾正,一切落去係幾淋嫁但食落去又覺得韌左d, 多筋位,調味係黑胡椒同鹽,如果係著重本身牛味既人可能會覺得調味cover左佢本身。我地一個要沙律一個要湯,沙律係芝麻醬,湯係忌廉粟米湯,兩樣都普通啦,冇話特別好食。整體黎講,一試無妨但唔會返兜🤓

一見到餐牌會覺得做咩甘溶溶爛爛既😂🤔🤔
我地揀左C-白汁蘑菇蟹子蟹柳意粉同F-慢煮安格斯肉眼扒

整體黎講,一試無妨但唔會返兜🤓

2017-08-29 95 浏览
荃灣有很多CP 價高的cafe除了食物品質好之後, 食物擺放和環境污佈置也很放了很多心思白宮是其中一家充滿悠閒氣息的cafe對街一層是落地玻璃窗門, 日光明麗每桌都有小擺設, 白色的磚牆很漂亮今天吃午餐先來飲料 – 荔枝紅茶, 香甜荔枝味和紅茶味, 可以點少甜伯爵奶綠, 很像珍奶的感覺, 滿好喝的, 也是可以點少甜忌廉蟹籽蟹肉意粉漂亮吧~蟹籽超多而且用上很多蟹腳囉意粉Q彈~很好吃再來個all day breakfast精美剛好~吃到這樣好看又好吃的~怎能不開心~~
荃灣有很多CP 價高的cafe
除了食物品質好之後, 食物擺放和環境污佈置也很放了很多心思
白宮是其中一家充滿悠閒氣息的cafe
對街一層是落地玻璃窗門, 日光明麗
每桌都有小擺設, 白色的磚牆很漂亮
今天吃午餐
先來飲料 – 荔枝紅茶, 香甜荔枝味和紅茶味, 可以點少甜
伯爵奶綠, 很像珍奶的感覺, 滿好喝的, 也是可以點少甜
忌廉蟹籽蟹肉意粉
漂亮吧~蟹籽超多
而且用上很多蟹腳囉
意粉Q彈~很好吃
再來個all day breakfast
精美剛好~
吃到這樣好看又好吃的~怎能不開心~~
午餐
2017-08-28 126 浏览
遇然在網上得知荃灣這間White House Cafe的有奶咖啡,有近百款的卡通拉花選擇,十分扼like,這天剛好經過附近,正好一試。Set lunch有All Day Breakfast可供選擇,較正價平了少許,配有奶咖啡加十元,我這次便選了這個全日早餐配櫻木花道圖案的熱Latte。先來Latte,論咖啡真的不算特別,而所謂的「拉花」圖案也非拉出來,應是用朱古力粉灑在特製的模子上做出來的,沒甚技巧可言。不過這個櫻木花道圖案也真係幾可愛,看見也會令人開心。All Day Breakfast則屬正常,內容有鮮奶炒蛋、德國腸、煙肉、薯餅、茄汁豆、粟米、牛角包及沙律菜,稍嫌蛋老了少許,未夠滑,但整體而言也是合格。老實講,此店食物不算特別,但價錢OK,遇然為了些可愛咖啡「拉花」而來,也屬可以接受的。

Latte

全日早餐

2017-08-25
2017-08-25 106 浏览
驚喜小店!呢間餐廳出名拉花咖啡,好多人慕名而黎!但我反而想試試呢度既食物,餐牌唔算好多野食選擇,但晚餐幾款你一定揀到我地每人叫左一個餐,餐湯就認真一般!主菜到左,牛扒好味煎得剛剛好,又夠牛味!份量都ok! 薯角香脆,不過多油左少少!沙律唔錯,有落醋!另外三文魚扒,我仲以一定會腥,點知完全無腥,味道仲唔錯!魚煎得好香脆,調味夠!蝦都係新鮮蝦,材料絕不馬虎配埋薯餅真係very good除食物外,環境非常好!樓上有個relax corner 咁,好多公仔好靚!適合家庭帶埋小朋友玩!

我地每人叫左一個餐,餐湯就認真一般!

主菜到左,牛扒好味

蝦都係新鮮蝦,材料絕不馬虎
配埋薯餅真係very good

2017-08-20 79 浏览
好耐無同朋友仔見面,見面當然要食好嘢!睇完openrice,見呢間白宮分數幾高,就去試一試啦!星期日快下午3點嚟到,竟然無乜人?但店員達7名咁多😱當時連埋我哋2個先4個客(但坐低一陣就多人到上下兩層坐滿😂)講返嘢食⋯⋯原來lunch去到3點,所以即刻點菜。因為個早餐重飽緊嘅關係,只能點細份量啲嘅沙律。沙律新鮮,醬汁挑起咗我嘅食慾,都幾好。朋友仔食咗all day breakfast,份量好大😱有炒蛋、雙色腸、煙肉、薯餅、牛角包、茄汁豆、粟米同沙律,$60好抵食,不過我唔記得影相🤦🏻‍♀️其實午餐重有好多選擇,有多款意粉同all day breakfast提供,不過lunch set 嘅飲品選擇就較少。
好耐無同朋友仔見面,見面當然要食好嘢!
睇完openrice,見呢間白宮分數幾高,就去試一試啦!

講返嘢食⋯⋯
原來lunch去到3點,所以即刻點菜。
Lunch  set  煙三文魚田園沙律  +  凍水蜜桃綠茶

2017-08-20
  • All Day Breakfast
2017-08-09 145 浏览
今日同朋友翻荃灣食野,想搵個地方食下傾下計,我地就去左white house cafe 我好耐以前有食過佢地嘅all day breakfast 今次都有叫到,仲叫左個黑松露卡邦尼帶子意粉,蜜糖雞翼,兩杯野飲佢今次呢個breakfast 比之前個份量多好多,多左d野食,個蛋勁好食,勁滑,有埋黑松露係面好濃味,薯條都好多,滿瀉甘制,腸仔都有兩款,仲有塊Parma Ham,茄汁豆薯餅,好多野食份黑松露卡邦尼帶子意粉,好重蛋黃醬,多汁,帶子都好大粒,佢個portion 都幾大,好夠食個蜜糖雞翼好甜,非常多嘅蜜糖,個雞翼又好多肉汁,勁juicy 叫左杯玫瑰latte,好鐘意飲,因為佢玫瑰味好重,又好滑wo, nice~~~仲有杯叫阿凡達梳打,打入糖漿會識變色架,味道還好呢餐勁豐富,超級飽又抵食
我好耐以前有食過佢地嘅all day breakfast

仲有杯叫阿凡達梳打,打入糖漿會識變色架,味道還好

呢餐勁豐富,超級飽又抵食
2017-08-09 3797 浏览
好難得星期一放假 所以去左荃灣廣場睇戲同去左附近一家街角餐廳食意大利粉同据扒 裝修用上白色 比人舒服乾淨 地方唔算大 後來才知原來有兩層嘅 不過一入鋪就有位就隨便坐下 Menu有點殘破但唔知點解有feel喎 熱白宮朱古力 $40臘筆小生拉花好可愛 真係特別 朱古力味香 唔會過甜 跟埋一件可愛餅仔添阿凡達3.0 $48比它的名字吸引 其實係雙色soda 呢杯係桃味+青蘋果味梳打 而青蘋果味係用針筒盛著 玩味 桃味淡淡+青蘋果酸甜之間 小食拼盤 $68我最愛 薯角 薯餅 雞亦 春卷 咖哩角 數款小食雞亦最正 醃得入味 雞亦軟滑都多汁 春卷同咖哩角 超脆口 薯餅 金黃外脆 薯蓉香軟 不過食得多有點漏 薯角 較濃薯味 慢煮安格斯西冷牛扒 (10oz) 配薯角沙律 $118西冷邊位較有咬口 切開已全熟但淋 牛味特別重 忌廉蟹籽蟹柳意大利粉 $68真心好味抵食 性價比高 蟹籽超多 食到粒粒脆仆仆嘅蟹籽 同彈牙意粉極配

熱白宮朱古力 $40

忌廉蟹籽蟹柳意大利粉 $68

2017-08-07
  • 忌廉蟹籽蟹柳意大利粉
2017-08-08 783 浏览
荃灣廣場附近好多食市 又多Pet Shop 約左買野兼晚飯 今晚朋友話帶我地去食西野 最鐘意意大利粉同牛扒 佢話仲要係街坊價 抵食 環境靜 小小cafe後來先知有樓上雅座 因為我地坐地下個層 有heart罷設 田園風 熱白宮朱古力 唔會太甜但又有濃濃朱古力味 還有一粒餅仔睇真的係立筆小生樣 太可愛啦 唔寫得飲佢 雙色特飲系列巨峰提子+青蘋果味 soda還改左個幾得意嘅名阿凡達2.0 不太甜 青蘋果味用針筒儲起 自己按喜好落多或少 巨峰提子味都唔太濃 微甜啱晒我 黑松露帶子卡邦尼意大利粉 送上時已聞到陣陣黑松露味 鐘意佢嘅香氣 但唔鐘意嘅人覺得似媒氣味 意粉麵條較彈牙又咬口 卡邦尼汁掛在每條意粉上 帶子更是煎得金黃鮮味 慢煮安格斯肉眼牛扒 (10oz)牛扒 salad菜 同薯角 一個set就夠晒飽牛質地較淋 牛味保全到 不過因為慢煮所以無得揀幾成熟 切落去肉眼扒d汁已經滲出 小食拼盤 抵食 多款味美食材當中雞亦最好味 醃得好夠味 有軟又有汁 竟然Juciy 其他咖哩角同春卷都好脆仆仆 薯餅好味但較膩 食半件都好滿足

熱白宮朱古力
唔會太甜但又有濃濃朱古力味 還有一粒餅仔
睇真的係立筆小生樣 太可愛啦 唔寫得飲佢

雙色特飲系列
巨峰提子+青蘋果味 soda還改左個幾得意嘅名
阿凡達2.0

黑松露帶子卡邦尼意大利粉

慢煮安格斯肉眼牛扒 (10oz)
牛扒 salad菜 同薯角 一個set就夠晒飽
牛質地較淋 牛味保全到 不過因為慢煮所以無得揀幾成熟
切落去肉眼扒d汁已經滲出

小食拼盤 抵食 多款味美食材

2017-08-07
1K
2017-08-04 2919 浏览
<白宮>Cafe在荃灣小有名氣,位處荃灣廣場附近的橫巷,要在這美食基地突圍而出,餐廳以少女風為主格調,Party Room的閣樓讓人享受休閒時光! 經過白色磚牆的樓梯,我們被引領到繽紛的小天地,天藍色的牆上掛滿懷舊氣息的黑膠、電影Poster,玩味十足。不得不提放滿毛公仔、Board Game的角落,散落四方的氣球喚起大家兒時的調皮,我們拿著Cushion打來打去,或爭相拿公仔合照,很欣賞充滿歡樂和心思的佈置! 玩樂一會兒,食物終於上枱了。白宮自選全日套餐C $108白宮自選全日套餐C無論在視覺效果,或味道上,都十分誘人出眾。黑松露炒滑蛋份量如手掌般大,入口奶滑香郁,滑嫰窩心,滑蛋配上黑松露醬,誘人的味道難以形容! 牛角包酥脆無比,入口有帶濃郁的牛油香;德國肉腸肥美,而且油光亮澤,啖啖肉非常滋味。薯餅也不容忽視,外脆內軟,薯餅蓉中更夾合了洋蔥,更為惹味可口! 薯塊新鮮熱辣,質感厚實、綿密。吃完脆口的,再吃焗豆、粟米粒及沙律菜解膩,感覺非常完滿! 黑松露帶子卡邦尼 $98黑松露帶子卡邦尼的份量驚人,我們也差點吃不完。帶子香煎至金黃,入口微焦,內裡肉質滑溜、圓潤,灑上香草更
白宮自選全日套餐C $108
黑松露帶子卡邦尼 $98
黑松露帶子卡邦尼的份量驚人,我們也差點吃不完。帶子香煎至金黃,入口微焦,內裡肉質滑溜、圓潤,灑上香草更能提鮮。 每條意粉都掛滿濃稠的忌廉汁,口感彈牙、纏綿,非常滋味! 黑松露味道濃厚,加上多片煙肉點綴,令整碟意粉配料豐富,口感多層次。
榛子鮮奶咖啡
榛子鮮奶咖啡 $38
這裡的咖啡及朱古力很出名,因為有超過60款的拉花圖案任君選擇,我選了我的最愛<Melody>。白滑的奶泡上,灑上甜美的可可粉,Melody樣子清晰可見,當然相機先食! 榛子鮮奶咖啡奶蓋滑順,香滑、鮮甜,著實不錯。
蜜糖雞翼 $40
看到整枱都是食物,感覺真的很幸福! 蜜糖雞翼是我最喜歡的小食,雞翼皮滑肉嫰,肉汁豐盛,每一寸都被滿滿的蜜糖包裹著,香甜滋味,我一口氣吃了3隻!
炸魚薯條/薯角
炸魚薯條/薯角 $58
炸魚可以跟配薯條或薯角,炸魚新鮮炸起,熱辣香脆,整塊炸魚沾上沙律醬,邪惡感十足!
阿凡達梳打(水蜜桃+青蘋果)
阿凡達梳打(水蜜桃+青蘋果) $48
阿凡達梳打有3種配搭,而我最偏愛水蜜桃+青蘋果的組合,水蜜桃梳打本是透明黃色,把針筒內的濃縮青蘋果汁"吱"出,飲品會慢慢變成橙綠漸變色。水蜜桃偏重,青蘋果不會太酸,蜜甜解渴,但如果可以加入果肉,味道更精彩。
阿凡達梳打(水蜜桃+青蘋果)
整體而言,<白宮>給我一種清新舒服的感覺,放滿毛公仔的休閒小角落,拍照留念或大伙兒玩Board Game都十分適合。食物賣相吸引,而且份量多,價錢走親民路線,絕對是朋友相聚的熱點。
2017-08-02
榛子鮮奶咖啡
炸魚薯條/薯角
  • 阿凡達梳打(水蜜桃+青蘋果)
2017-08-03 157 浏览
今日往荃灣中學開會, 之後往附近的白宮食dinner,點了慢煮安格斯肉眼扒(10安士) 配薯角, 沙律、忌廉湯和凍焦糖咖啡, 慢煮安格斯肉眼扒我點了7成熟, 肉質鮮甜, 有油花, 個人認為安格斯肉眼牛扒大小適中, 如果牛筋位少一點會好些, 食落可以啖啖肉;薯角炸得香脆, 但不會燒得太焦, 好香口, 口感不俗;沙律菜好新鮮爽口, 配上胡麻醬食落十分惹味, 而且能中和牛扒的油膩;忌廉湯味道香濃夠熱, 內裡有蟹柳和磨菇食落美味好足料, 口感一流最後凍焦糖咖啡味道香濃, 焦糖甜度適中。餐廳食物美味, 座位舒適, 價錢合理,安格斯肉眼扒味道不俗,值得再來,

忌廉湯
凍焦糖咖啡
慢煮安格斯肉眼扒
2017-08-01
2017-08-02 174 浏览
久聞這家咖啡店的拉花圖案出色,於是相約好友到荃灣一試。餐廳附近有大型商場,我們逛完街,便來到這裡歇息嘆咖啡。由於大家沒有吃中午飯,我們選了白宮全日早餐和卡邦尼意粉,一杯MOCHA還有一杯HONEY LATTE。下單時實在太快,所以沒有選擇拉花圖案。店員泡咖啡的時候,咖啡味充滿小店,香氣醉人。而所謂拉花是在普通拉花上加上朱古力粉,而餐廳提供的不同卡通造型款式,看得出餐廳很有心思。餐廳隨機送上三眼仔和小飛象造型的咖啡,光是觀賞值已經令我們滿足。蜂蜜鮮奶咖啡的甜味清甜,而且咖啡香醇,色香味都很高質。白宮全日早餐份量十足,適合多人分享。早餐盤上放滿食物,我覺得最出色是香滑的炒蛋,而沙律則有解膩的作用。如此豐富的All Day Breakfast,我個人認為價錢超值。卡邦尼意粉的醬汁和芝士粉沾滿麵條,煙肉洋蔥很香口,由於全部食物份量很多,雖然味道很好,但是我們吃不完兩個主菜。
蜂蜜鮮奶咖啡

蜂蜜鮮奶咖啡
朱古力鮮奶咖啡
白宮全日早餐
2017-07-31 144 浏览
約朋友食飯,想食cafe 就選了這間。Menu 非常多選擇,好唔容易先簡到下面幾款。黑松露帶子卡邦尼-超級好食!勁勁勁濃,條條麵都沾滿左sauce,帶子煎香左,好大粒而且唔會煎到縮水,朋友好細食都食哂成碟,好有質素!白宮全日早餐-有明治鮮奶滑蛋,德國腸,煙三文魚,薯角,薯餅,焗豆,粟米,沙津。見到大家都嘩嘩聲,好大份,咩都有,岩哂咩都想試ge 朋友,樣樣都好高質,由其係滑蛋,好香滑,加左奶真係香好多。黑松露薯條-炸得剛好,唔會太燶,點埋黑松露醬不得了!蒜香雞翼-雞翼好大隻,係啖啖肉個種,略煎配蒜香,非常惹味。oreo 凍朱古力-呢款老實說係一般水準,可能食物太出並綠茶latte-係比卡超呀!!好神似好盞鬼!見到佢即時會心微微。香濃ge 綠茶味,非常香滑,飲完真係好滿足。
約朋友食飯,想食cafe 就選了這間。
Menu 非常多選擇,好唔容易先簡到下面幾款。
黑松露薯條-炸得剛好,唔會太燶,點埋黑松露醬不得了!
蒜香雞翼-雞翼好大隻,係啖啖肉個種,略煎配蒜香,非常惹味。
oreo 凍朱古力-呢款老實說係一般水準,可能食物太出並
2017-07-27 226 浏览
荃灣嘅cafe真係越黎越多 不過講到好食白宮嘅all day breakfast真係有驚喜雖然餐廳細細的 不過上層裝修一啲都唔馬虎如果一大班人黎食 完全可以自成一角店員推介我地飲最近嘅夏日飲品阿凡達梳打 顏色的確幾吸引加入糖漿後 又變左另一隻色 味道幾特別重有榛子朱古力 卡通人物係賣點講返個全日早餐 完全係誠意之作全部食材都熱辣辣 即叫即炸 特別係個薯餅唔會硬繃繃 炒蛋都唔錯 份量都幾多朋友嘅三文魚籽意思都幾好食 好creamy 配埋木魚同櫻花蝦一齊食 口感一流
荃灣嘅cafe真係越黎越多 不過講到好食
白宮嘅all day breakfast真係有驚喜