2023-04-02 58 浏览
見呢間米線店貴有貴食、平有平食,係打工仔天堂啊見好評都唔少就try try呢間啦,咁啱朋友想食啲熱嘢!花膠雞湯米線($42)花膠都煮得軟腍,食多幾塊都唔會胃痛,湯底香濃滋味,加埋少少椰子味,健康!米線煮得恰到好處,係我鍾意嘅彈牙口感推介程度⭐️⭐️⭐️(3/5)沙薑雞+雞湯米線($48)雞湯照樣飲落去清甜,唔會太油膩,啖啖雞湯配上米線堪稱一絕。各位朋友仔去開灣仔嗰邊可以黎試下!沙薑雞嘅肉地ok滑嫩,好食嘅,不過配汁上薑蓉可以再加多啲推介程度⭐️⭐️⭐️⭐️(4/5)餐廳入面仲有好多選擇可以拺
見呢間米線店貴有貴食、平有平食,係打工仔天堂啊
見好評都唔少就try try呢間啦,咁啱朋友想食啲熱嘢!

花膠雞湯米線($42)

推介程度⭐️⭐️⭐️(3/5)

沙薑雞+雞湯米線($48)
推介程度⭐️⭐️⭐️⭐️(4/5)

餐廳入面仲有好多選擇可以拺
  • 招牌花膠雞米線
  • 藥膳黃酒花膠雞米線
1K
2023-03-31 77 浏览
人年紀愈大,就愈要滋補,最近就有間位於灣仔的滋補米線專門店想介紹比大家,就係出名花膠出物的———癡膠雞。癡膠雞的米線,第一特別之處就係個小火爐把熱騰騰的滋補湯米線端出來,這個火爐一直慢活滾著米線,讓米線不會變涼。第二特別之處就係滋補湯的選擇,好多不同的滋補湯麵,我們點了:1. 招牌花膠雞米線($68)2. 藥膳黃酒花膠雞米線($68)兩份癡膠雞真係超級足料,先喝湯已經感覺到自己被照顧,好滋潤好滋補,湯底已經煮出來花膠的精華,每一口都是幸福啊。平時就算來普通食個麵線,都真係覺得好養身,無論男士女士可進補,甚至係如此划算啊。今次真係癡膠雞啦,灣仔地區價錢仲要咁平民化,價便物美,小柔真係超級推薦。
1. 招牌花膠雞米線($68)
2. 藥膳黃酒花膠雞米線($68)
2023-03-20
2023-03-29 153 浏览
除咗有雞湯米線,仲有得打一人邊爐好過癮。有唔少放工放學嘅人嚟食晚飯,而且又有人留位,所以都應該係人氣米線舖!*招牌花膠雞米線 $68熱辣辣一鍋米線,可以選擇跟爐上。雞湯鮮甜,相當香雞味,味精味微乎其微,有種淡淡西湯忌廉湯嘅creamy感覺。花膠有三塊,夾埋有一隻手掌大細,唔算特別厚。米線份量其實唔少,口感偏硬,係我鍾意嘅口味。胡椒豬肚雞米線 $60雞湯以外有豬肚鹹香味,胡椒味偏淡,後勁先會有少少胡椒味。配料仲有蟲草花同雲耳。
招牌花膠雞米線 $68

胡椒豬肚雞米線 $60
胡椒豬肚雞米線
2023-03-23
胡椒豬肚雞米線
2023-03-27 92 浏览
癡膠雞地址:灣仔軒尼詩道254號地舖G/F, 254 Hennessy Road, Wan Chai花膠雞, 花膠是好多女生都喜歡食, 養顏多COLLAGEN , 間中食補下皮膚都靚D呀, 而本身花膠都不便宜,而花膠雞可以做到咁平民的價錢,日日來食都唔傷銀包。個米線是用小鍋一路加熱, 個湯好好飲, 夠曬濃味, 同埋調味是偏鹹少少, 相信是因為米線本身沒米, 要依靠湯才有味道。而雞肉都有5-6件, 連皮的黃油雞肉,雞肉口感略為紮實緊身, 招牌花膠雞米線 $68 好抵食, 入味除了雞仲有小花膠筒。藥膳黃酒花膠雞米線 $68 個湯底換了便藥膳黃酒 ,酒味淡淡唔會太重,不怕醉的,飲完很暖胃呢!好吃養生,湯很好喝
癡膠雞
地址:灣仔軒尼詩道254號地舖

好吃養生,湯很好喝
1K
2023-03-26 125 浏览
叮叮時經過軒尼斯道往窗外望注意力總被「癡膠雞」三個醒目大字吸引廣東話博大精深對「癡」與「膠」二個字份外敏感但加上個「雞」不違和,反而繪形繪聲每滴雞湯都真的很「癡」也真的「膠」質十足· ‑ ‒ – — ‒ – · 強烈建議,雞湯米線要趁熱吃連爐上湯愈滾愈濃厚全程都可以熱辣辣地品嚐個人對藥材味有情意結一看便相中的是藥膳黃酒花膠藥膳的香氣誘惑得很還有黃酒的酒香飄散加上當歸、紅棗、木耳及蟲草花等配料整鍋絕對是養生系的天菜加上主角花膠及雞件另一建議是大家看湯半滾後面分鐘可以吹熄爐火待湯汁慢慢收濃,米線吸收了濃料後味道更好同時亦避免雞肉overcook保持雞肉滑嫩,米線爽滑有咬口至於招牌花膠雞米線大同小異主要是湯底之分淡黃奶白色的湯上見到黃油不停從雞件滲出湯底同樣是濃郁鮮甜不過比較下個人偏愛藥膳款感覺更健康天然

叮叮時經過軒尼斯道往窗外望
注意力總被「癡膠雞」三個醒目大字吸引
廣東話博大精深
對「癡」與「膠」二個字份外敏感
但加上個「雞」
不違和,反而繪形繪聲
每滴雞湯都真的很「癡」
也真的「膠」質十足

· ‑ ‒ – — ‒ – ·

強烈建議,雞湯米線要趁熱吃
連爐上湯愈滾愈濃厚
全程都可以熱辣辣地品嚐
個人對藥材味有情意結
一看便相中的是藥膳黃酒花膠

藥膳的香氣誘惑得很
還有黃酒的酒香飄散
加上當歸、紅棗、木耳及蟲草花等配料
整鍋絕對是養生系的天菜
加上主角花膠及雞件

另一建議是大家看湯半滾後面分鐘可以吹熄爐火
待湯汁慢慢收濃,米線吸收了濃料後味道更好
同時亦避免雞肉overcook
保持雞肉滑嫩,米線爽滑有咬口

至於招牌花膠雞米線
大同小異主要是湯底之分
淡黃奶白色的湯上見到黃油不停從雞件滲出
湯底同樣是濃郁鮮甜
不過比較下個人偏愛藥膳款
感覺更健康天然
黐膠雞,真係唔黐,呢個有啲小失望,不過個湯底清清地都幾好飲,冇乜味精嘅感覺,米線幾滑,啲雞都好嫩,份量好多,花膠都有幾舊,食極都食唔完,性價比好高不過我見人哋啲相係有個爐一路慶住食,唔知點解我哋冇😢,呢個有啲小失望

花膠濃雞米線
花膠濃雞米線
2023-03-22 85 浏览
聽講呢度啲米線好特色,所以今晚同朋友去呢間餐廳試下。餐廳特登備有一人一爐興住碗米線一齊上枱,食起身暖笠笠,好細心👍我哋叫咗以下二款:❤️酸菜魚米線材料有酸菜、木耳、豆芽、魚片。要讚嘅係魚片滑得來又好嫩口,好鍾意佢個湯底酸酸咪咪,配菜有酸菜、木耳、豆芽,夾埋一齊食好好味。❤️招牌花膠雞米線的確係招牌菜啊,材料有厚厚嘅花膠、大大件嘅雞🤤。肥厚嘅花膠食起身好嫩口、又容易咬開,女士們必食,美顏養生😍。雞好嫩口,食起身好滑溜。白白嘅湯底係清湯,冇味精,成碗都好清👍

我哋叫咗以下二款:

❤️酸菜魚米線

❤️招牌花膠雞米線
  • 招牌花膠雞米線
2023-03-21 119 浏览
呢度主打食花膠雞,原來叫米線仲會好似打邊爐咁成鑊米線放係火鍋爐上面滾住,保證可以食每一啖都係熱辣辣🫢除左花膠雞米線,都仲有其他款式既麵食同小食,仲可以叫火鍋,可以話幾多元化😂.👁‍🗨 藥膳黃酒花膠雞米線(7.5/10)💲68.➰未食就咁聞都已經聞倒陣陣酒香,食每一啖米線都會食倒黃酒味,夠哂香濃,但係又吾會濃到帶苦澀🤓藥膳味亦都十足,花膠就有兩小片,幾有咬口,雞件每一舊都啖啖肉,但未算好滑身,入面仲有小量蟲草花,紅棗等材料,真係好養身既感覺,藥膳配黃酒呢個配搭,果然冇得輸😂不得不提既係,米線份量都意外地多咁🤔定係因為有好多舊雞呢🤔😂食完真係超級飽呀🥹.👁‍🗨 胡椒豬肚雞米線(7/10) 💲60.➰胡椒豬肚雞米線冇我預期中既高質🥲初初以為會濃胡椒豬肚湯味,可惜食落就得豬肚食得出胡椒味🥺但係整體都係好食既,雖然吾知係咩湯底,但係食落都夠香惹味,雞既份量同樣有好多,夠足料.👁‍🗨金磚豆腐(7.5/10)💲42.➰每次見倒有呢啲豆腐磚都一定忍吾住叫😶‍🌫️熱辣辣咁上枱,外脆內嫩,豆腐夠哂滑,炸得惹味香脆🤤細細粒食幾方便.🔛 整體評分(7.5/10)

👁‍🗨 藥膳黃酒花膠雞米線(7.5/10)💲68

👁‍🗨 胡椒豬肚雞米線(7/10) 💲60

👁‍🗨金磚豆腐(7.5/10)💲42

🔛 整體評分(7.5/10)
2023-03-21 84 浏览
同朋友行過灣仔搵嘢食,見到「癡膠雞」呢間小店,個名真係好特別😂,吸引左我睇吓佢有咩食。主打食雞,仲有飬生米線食😍😍🌟招牌花膠雞米線🌟湯底呈淡黃奶白色,雞味濃郁鮮甜,入口已經感覺到真材實料,飲完都唔會覺得口渴。花膠都有成3-4件,口感彈牙,幾重膠質,雞肉賣相似似哋黃油雞,皮滑肉嫩,肉質新鮮多汁,一啲都唔嚡。🌟藥膳黃酒幫花膠雞米線🌟上枱已經聞到陣陣嘅藥膳香氣🤤🤤🤤,食落有輕輕嘅酒香味。湯底有當歸、紅棗、蟲草花等滋補藥材煮成,加埋花膠,非常補身😍😍,雞肉同様滑嫩入味,米線爽滑唔會太淋👍👍

🌟招牌花膠雞米線🌟

🌟藥膳黃酒幫花膠雞米線🌟

2023-03-20 104 浏览
今日係時代廣場附近工作 午飯時間較緊逼就提早叫咗外賣 最後由”步兵”安排運送外賣到既時候 湯已經冷掉一大半 幸好米線同湯是分開放今次點的係胡椒豬肚雞米線但湯底完全唔濃郁 一點胡椒味都無 只是普通淡淡的雞湯味豬肚嘅份量如圖 只有幾條相對地 雞的份量卻夠足料卻始終本身對湯底有期待 之前都有聽朋友讚過 的確有D失望
外賣到既時候 湯已經冷掉一大半 幸好米線同湯是分開放

今次點的係胡椒豬肚雞米線
但湯底完全唔濃郁 一點胡椒味都無 只是普通淡淡的雞湯味
豬肚嘅份量如圖 只有幾條
相對地 雞的份量卻夠足料
卻始終本身對湯底有期待 之前都有聽朋友讚過 的確有D失望
外卖送餐
2023-03-16 192 浏览
藥膳控必食米線平日經過已聞到陣陣藥膳香今晚抽空來試試原來所有米線都有個火爐熱住保證你熱辣辣咁品嘗啱晒我,最鍾意見到出晒煙,夠晒熱如果怕太熱都可以提早熄火一見到藥膳二字,一定點藥膳黃酒花膠雞米線 $68好香嘅藥膳湯底,好好味估唔到咁大碗,食極都食唔晒仲有幾塊花膠養顏補身好好彩我個碗黃油雞喺雞髀肉質嫩滑,入口香濃鮮雞味一試愛上招牌花膠雞米線 $68湯底無藥膳咁濃,但都好好味同樣有養顏花膠不過呢碗就唔係雞脾,喺雞胸蝦子餅話都算嫩滑同好香嘅鮮雞味椒鹽粟米 $32唔係間間整得好食,呢間整得唔錯,好入味。值得一讚是,老闆免費請醫護人員飲湯好有善心🥰癡膠雞地址:灣仔軒尼詩道254號地舖
藥膳控必食米線

平日經過已聞到陣陣藥膳香
今晚抽空來試試
原來所有米線都有個火爐熱住
保證你熱辣辣咁品嘗
啱晒我,最鍾意見到出晒煙,夠晒熱
如果怕太熱都可以提早熄火

一見到藥膳二字,一定點

藥膳黃酒花膠雞米線 $68
好香嘅藥膳湯底,好好味
估唔到咁大碗,食極都食唔晒
仲有幾塊花膠養顏補身
好好彩我個碗黃油雞喺雞髀
肉質嫩滑,入口香濃鮮雞味
一試愛上

招牌花膠雞米線 $68
湯底無藥膳咁濃,但都好好味
同樣有養顏花膠
不過呢碗就唔係雞脾,喺雞胸
蝦子餅話都算嫩滑
同好香嘅鮮雞味

椒鹽粟米 $32
唔係間間整得好食,呢間整得唔錯,好入味。

值得一讚是,老闆免費請醫護人員飲湯
好有善心🥰

癡膠雞
地址:灣仔軒尼詩道254號地舖
  • 藥膳黃酒花膠雞米線
2023-03-11 270 浏览
灣仔人氣養生花膠雞湯米線 - 癡膠雞😍😍招牌花膠雞係必食之選!連住個爐上菜,滾住食熱辣辣👍🏻湯頭無得輸!好鮮甜,完全無味精,呈完美嘅奶白色。呢度選用三黃雞,雞味濃郁,肥瘦均勻,雞肉嫩滑~花膠幾厚身,呢個價錢嚟講,Cp 值絕對高~抵食✨另一碗係新野~係招牌花膠雞嘅base再加上姬松茸、竹笙,十分養生滋補!湯底濃濃菇嘅鮮味,好適合女孩子食😍夠晒養顏✨癡膠雞 (軒尼詩道) (灣仔)灣仔軒尼詩道254號地舖
灣仔人氣養生花膠雞湯米線 - 癡膠雞😍😍

癡膠雞 (軒尼詩道) (灣仔)
灣仔軒尼詩道254號地舖
2023-03-10 228 浏览
👦🏻約左👧🏻收工後去灣仔買麻糬,買完麻糬就梗係要醫下肚啦,👧🏻提出想食米線,👦🏻就帶左👧🏻去平時食開既「痴膠雞」度食米線🍜。藥膳黃酒花膠雞米線呢碗藥膳黃酒花膠雞米線超進補,花膠都煮得軟腍,👦🏻食多幾塊都唔會胃痛,湯底香濃酒味又滋味,仲有啲紅棗同薑味,配搭上一絕。米線煮得恰到好處,配合湯汁入味,呢一碗藥膳黃酒花膠雞米線絕對係唔可以錯過嘅選擇!招牌花膠雞米線呢碗花膠雞米線重雞湯味,飲落去清甜,唔會太油膩,啖啖雞湯配上米線堪稱一絕🍜。米線唔會煮到太軟太硬,各位朋友仔經開港島可以黎試下!😂順帶一提,米線可要求店員用個爐一路煮一路食,咁就唔洗怕米線好易凍左。

藥膳黃酒花膠雞米線

2023-03-08 194 浏览
在灣仔工作完,晚餐一人想食碗米線。但有點感冒,不能吃重口,見到這間店招牌是花膠雞米線,感覺較light和養生~所以就試吓!!☁️招牌花膠雞濃湯米線 $68湯底冇得輸,一入口好濃郁雞味!!睇返介紹原來湯底係由豬骨、魚骨、鯊魚骨、雞肉和獨家秘製配方熬製而成!!所以湯底真係好好飲,感覺無味精,飲完都唔需要再特登飲水!! 欣賞用一人一鍋嘅形式上,有個爐滾住保持溫度~花膠有三大塊,不是Hea貨,食落好彈牙。雞肉有約四舊,啖啖肉~都唔會好嚡口~(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)食完一碗米線,感覺個人都舒服咗暖笠笠(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)湯頭濃郁,味道不錯,真係會再回訪!!

☁️招牌花膠雞濃湯米線 $68

花膠有三大塊,不是Hea貨,食落好彈牙。

2023-03-08 136 浏览
朋友極力推介既一間食店,佢話呢到既食材好優質,湯底足料又無味精。見到OpenRice有得book, 天氣又涼涼地就岩晒啦。🫘 藥膳黃酒花膠雞米線 -$68一黎就見到店員拎埋個火黎,本身以為無乜氣勢既米線,即時升級🤣 原來係68以上既先會有個火。 藥膳湯底有非常濃烈既藥材味,由其係當歸味,但湯既顏色又唔會太深食。先試一口湯底,唔係想像既中藥味,味道溫和,但好暖身。湯入面既花膠雞份量都算多,每樣都5-6舊咁。米線又夠爽滑,唔覺唔覺就食晒,連湯都飲埋🤭🐔 招牌花膠雞米線 - $68呢碗米線都係有個火加持. 湯底明顯比藥膳果碗清淡,係白白地色,我諗應該係加左淡奶,因為飲落係香雞味之餘又有少少奶香。呢碗既雞更加滑,因為係有雞髀食呀!雞肉滑得黎唔會太林,皮又好爽口,配埋花膠食,感覺到骨膠原滿滿🤣 女士恩物。

🫘 藥膳黃酒花膠雞米線 -$68

🐔 招牌花膠雞米線 - $68