2017-07-02 200 浏览
有天於太子吃好晚飯後,與友人談得意猶未盡,於是來到這間甜品屋再吃著談天。芒果黑糖豆腐花 $30筆者點了芒果黑糖豆腐花,想說會健康一點,但第一啖入口卻覺得怪怪的,原因是黑糖味道太濃烈,有股焦味、藥味,帶苦,與豆腐花及芒果味不夾,有點衝撞。但不想浪費,於是再吃了兩口,突然就變得順口多了,也沒有太衝撞,三者同吃,以芒果甜味迎接,以豆腐花的豆味混和黑糖中的甜味為主,以黑糖的焦味作結,卻還有點回甘,味道層次複雜。但冰冰涼涼的還算可以。黃金戰士原來是芒果綿綿冰,吃一口,冰涼爽快,芒果味濃,但不會太甜。

芒果黑糖豆腐花 $30

芒果黑糖豆腐花

今天晚餐後,食了一間甜品店不如理想,為左唔再滿足朋友,又搵左另一間甜品店食。這間店舖,環境舒適,服務態度很好,因有好多都唔知好食與否,店員很樂意解答問題。我們4個人,不過真是太飽了,因飯後甜品再甜品,只好叫兩款大家一齊分享。我們點選了榴槤班戟,榴槤飄香和額外加左個榴槤球。這個班戟個班戟皮比較硬了點,而榴槤肉都可以,因班戟,所以比軟多忌廉蓋過了榴槤味道,但如果不是完全想食榴槤,只是點綴一下,這個都可以接受,希望個班戟皮有待改善這個榴槤飄香好靚仔,而且好豐富,用榴槤做的棉花冰很好食,而且配上啫喱粒,益力多珠珠,很多口感,好好食因為兩個甜品朋友都感覺不太重口味,便再同店員加了個榴槤球,本來是應跟甜品,好小食到一半再散叫一個球,但店員都批准我們當甜點,額外再加個榴槤球,這個榴槤球無添加,原汁原味啖啖榴槤肉,所以我們都食得很滿足。這間甜品店唔錯,而且服務態度真是很好,所以很滿意,而且甜品都不是太差,款式都可以接受,所以都值得再光顧

我們4個人,不過真是太飽了,因飯後甜品甜品,只好叫兩款大家一齊分享。我們點選了榴槤班戟,榴槤飄香和額外加左個榴槤球。

2017-06-22
  • 榴槤飄香
  • 榴槤球
2017-06-20 171 浏览
啱啱食完飯口痕就諗住食下甜品,咁啱經過見到呢間鋪就入去食,本身都唔知,原來係新開既甜品店!可能唔算好夜所以都唔洗排隊,一入就有好多位。舖頭面積唔大,所以會坐得好逼,雖然唔多人,但要入去啲埋啲既位都要就下位先入到,不過其實好多舖頭都係咁... 芒果椰汁小王子 $28個侍應見到我帶住個小朋友,就介紹左呢個甜品,話好受歡迎,個個小朋友都鍾意食,咁就點左呢個試。外型的確係幾靚,可以黎影多幾張相,小朋友見到一定會好開心。個人認為食落唔係好甜,好淡味,成個甜品食落超級普通,啲料都算足,但無咩咬口,有少少失望...... 仲有好多進步空間紫薯芉圓黑糖蕃薯糖水 $30個奶都一樣係好淡,有啲似skimmed milk既普通奶味,一樣都係普通,不過都不過不失咁啦。啲料都算足既,所以好有咬口,不錯!以新店黎講整體還可以,還有進步空間。同小朋友去廁所發現個廁所有少少污糟..... 啲侍應都幾有禮貌,服務態度良好,又會介紹下啲甜品咁,而且啲甜品都算黎得快,唔會等太耐。價錢就算係普通,不過唔可以話好值咁。

芒果椰汁小王子 $28

外型的確係幾靚,可以黎影多幾張相,小朋友見到一定會好開心。

紫薯芉圓黑糖蕃薯糖水 $30

以新店黎講整體還可以,還有進步空間。
同小朋友去廁所發現個廁所有少少污糟.....
價錢就算係普通,不過唔可以話好值咁。
2017-05-09 254 浏览
經過花園街見到有間新開嘅甜品店,當然要過黎試試,平時唔打食評嘅我,試過之後都忍唔住上黎打返個食評,呢度嘅服務也不得不讚,食甜品當然係都想一班朋友坐低邊食邊傾計,侍應絕對唔會趕你走,啲甜品仲好好味添!榴槤雪花冰好香榴槤味,仲有三款配料,食落好有口感椰奶雪㭘唔會太甜,剛剛好藍莓布甸,好有奶味,口感軟綿綿薑汁燉奶好滑薑汁鴛鴦湯丸,餡料十足芒果布甸,入面有好多芒果肉,啲肉仲好甜芒果腸粉,皮薄芒果多,超正榴槤紫米露,舊榴槤肉不得了!呢個最推介

榴槤雪花冰好香榴槤味,仲有三款配料,食落好有口感
椰奶雪㭘唔會太甜,剛剛好
藍莓布甸,好有奶味,口感軟綿綿
薑汁燉奶好滑
薑汁鴛鴦湯丸,餡料十足
芒果布甸,入面有好多芒果肉,啲肉仲好甜
芒果腸粉,皮薄芒果多,超正
榴槤紫米露,舊榴槤肉不得了!呢個最推介
2017-05-07
  • 芒果腸粉,想榴槤紫米露
2017-05-08 176 浏览
今日去訂母親節花,行到累見到間新開點品店,見裡面食客都幾多環境又唔錯,就入左去試下休息下~睇睇菜單中西都有一向心多既我都唔知食咩好,最後選擇困難既我叫左個法式焦糖燉蛋一食真係好驚喜燉蛋表面焦糖香脆,入面既燉蛋好滑蛋香同香草香味好配合又唔太甜,我朋友食左個湯圓,佢話好煙韌個芝麻又香姜糖水唔會太甜太辣,之後我地都覺得唔夠喉又叫多左個杏香椰汁桃膠,好香好順滑桃膠QQ的都係唔太甜,正~其實好想試下個綿綿冰聽店員講佢地綿綿冰係正宗台灣風味,我睇到D相都好想試,可借近日有兩聲咳,下次一定要再㴝試一試個綿綿冰先得
2017-05-07