2016-05-17 311 浏览
其實已經食過甜牙牙好多次,但係始終最鍾意都係呢一個綠茶味木糠布甸幾乎每嚟3次就有1次會叫呢個呢款木糠布甸個軟硬度適中,唔會太多cream,亦唔會太實篤篤,而綠茶味配紅豆真係至夾。(不過最好用匙羹食,因為用叉食可能會散。)每次係葵芳食完飯想食甜品,就會諗起呢個布甸!

幾乎每嚟3次就有1次會叫呢個

(不過最好用匙羹食,因為用叉食可能會散。)

每次係葵芳食完飯想食甜品,就會諗起呢個布甸!
2016-02-14
  • 綠茶木糠布丁
2016-05-10 239 浏览
突然有時間便約了好久不見的同事出來聚聚,吃完正餐當然得吃個美味的甜品,便到商場內的甜牙牙時間尚早大約八點左右,所以只有三數枱客人,很快便坐下,發現餐牌上的食物款式增加了,由於晚餐還在肚裡未完全消化,便點了較為輕盈的綿綿冰綠茶紅豆爆珠綿綿冰及朱古力綿綿冰兩碟冰量算大,但味道一般,感覺水量多,朱古力味還好,但抺茶真的很淡配料相比下份量小,還好鮮果尚算新鮮
由於晚餐還在肚裡未完全消化,便點了較為輕盈的綿綿冰
綠茶紅豆爆珠綿綿冰及朱古力綿綿冰
配料相比下份量小,還好鮮果尚算新鮮
2016-05-05
$55 (宵夜)
2016-04-26 224 浏览
常聽朋友說,商場內有間甜品,晚上很多人去食,難得今天午飯時間還早,來到甜牙牙發現有座位,便一起入去享受一個飯後甜品。感覺又沒同事所說的好味,賣相也是很吸引,味道也不錯,價錢也有點貴,在附近的商場來說,這甜品也是不錯的了,都值得前來一食。************************走進商場底層有很多食店,來到戲院門前,看見這間甜牙牙,就是常聽同事所說的甜牙牙,餐廳地方也不少,環境也很舒適,可能午飯時間不人多,所以還有很多座位。 走在門前,還可以看到甜品圖片,看看賣相都幾吸引,所以和同事便一起入內。 要了一份窩夫漢堡 HKD85,配上3球雪糕球,雲尼拿、朱古力和抹茶味道。窩夫一共有3層,每一層窩夫中間還夾有忌廉和雜果粒,份量都幾大份,雖然說是2人份量,但其實合適3人食。 先把窩夫切開時,窩夫做得不夠脆口,而且有點腍,食一層都幾飽肚,味道都幾香甜。雪糕味道也是和正常的一樣,奶味較重,有點像維記雪糕的味道和口感,所以抹茶味不算很香或甘,但整個甜品感覺也算不錯。

************************

2016-04-13 213 浏览
宇治金時木糠布甸木糠布甸經常都食到今次揀左抹茶味木糠布甸,雖然擺上枱好似散散地咁⋯賣相一般但味道不錯抹荼跟木糠味道很夾成個口感好滑~上面還配綠荼雪糕茶味香濃!!不會苦~~紅豆不算很甜,夠"淋"綠茶控很滿足呢
宇治金時木糠布甸
木糠布甸經常都食到
今次揀左抹茶味木糠布甸,
雖然擺上枱好似散散地咁⋯賣相一般

但味道不錯
抹荼跟木糠味道很夾
成個口感好滑~
上面還配綠荼雪糕
茶味香濃!!

不會苦~~
紅豆不算很甜,夠"淋"
綠茶控很滿足呢
2016-03-12
2016-03-26 340 浏览
甜牙牙出名食Waffle,仲有個Waffle挑戰😂 如果一個人用45分鐘食哂個值成二百幾蚊既Waffle塔,就可以免費,如果食唔哂,就要俾番全數喇😈愛麗絲當然冇咁大食啦😂 呢晚同媽咪泥到甜牙牙,就叫左一個Waffle同雪花冰,睇下係咪真係咁好味🤓媽咪叫既係芭娜娜提拉米蘇窩夫,$62。呢個窩夫等左成二十分鐘先有😲 愛麗絲就食完個雪花冰個窩夫都未到,搞到媽咪燥哂底😂 不過個窩夫泥到,個賣相又令人個心溶番哂既😂 個窩夫上面有Tiramisu丶雲呢拿雪糕同香蕉。首先個窩夫係脆既,而且輕身,食落去會有爽脆既感覺,同一般窩夫唔同,唔會好厚俾人覺得食落一口粉,連埋雪糕食,一凍一熱,一軟一脆,口感同味道都Good😋 至於Tiramisu呢就唔會好苦,酒味唔算太重,比較Arm愛麗絲口味~ 愛麗絲叫既就係抹茶雪山,$55。高高既抹茶雪花冰由一片片組成,配埋抹茶雪糕丶小丸子丶紅豆同水晶Q珠。個雪花冰抹茶苦味較輕,唔會有太濃既抹茶味,相對上牛奶味會重啲🍵 不過對愛麗絲泥講,只要係抹茶就Good😍😂🙆🏽

2016-03-18 155 浏览
在隔壁吃完飯食已經打算留肚吃甜品 碰巧甜牙牙就在餐廳附近 立馬去吃我們二人叫了個芒果棉花冰 可是多難吃啊棉花冰一點兒也不棉花 爆珠也不好吃 芒果酸得每吃一口 五官也扭在一起 結帳是跟老闆說棉花冰多麼酸 他只輕輕帶過說是因為這箱芒果不好 要早知這麼酸 就別供應喇吧 我們二人也酸得吃不完 多浪費

我們二人叫了個芒果棉花冰 可是多難吃啊

2016-03-11 171 浏览
讚:-製作精美,唔打得都睇得,-質素幾好,最好是叫幾个再share,咁可以試多點。-服務都算ok-種類多,味道幾好改善:-不夠靜,要大聲d講野先聽到-坐得不耐,因太多客等位
讚:
-製作精美,唔打得都睇得,
-質素幾好,最好是叫幾个再share,咁可以試多點。
-服務都算ok
-種類多,味道幾好

改善:
-不夠靜,要大聲d講野先聽到
-坐得不耐,因太多客等位
2016-02-26
$50 (宵夜)
同朋友食完晚飯 諗住食個糖水再吹下水 點知中伏!佢地有提供movenpick嘅雪糕諗住叫單球 點知10款當中 有一半都無貨😑朋友叫嘅心太軟 好香朱古力味 夠熱之餘伴碟又靚有士多啤梨粒同朱古力棒作點綴 可惜⋯個蛋糕厚到1cm左右 中間嘅流心朱古力勁少食左半個已經感到好飽😕 焦糖燉蛋+雪糕 焦糖同上面嘅餅碎都夠脆燉蛋唔算甜 可惜燉得完全過火 一啲都唔滑溜😔雪糕完全食唔出係焦糖味 同餐牌寫嘅唔同😒 本身甜品價錢已經唔算平 再加上侍應由落單 上甜品 到埋單都全程黑面 令到我地覺得食呢餐似受氣多啲😡
同朋友食完晚飯 諗住食個糖水再吹下水 點知中伏!

佢地有提供movenpick嘅雪糕

本身甜品價錢已經唔算平

再加上侍應由落單 上甜品 到埋單都全程黑面

令到我地覺得食呢餐似受氣多啲😡
2016-02-16 274 浏览
睇完戲 食個甜品先 近近地就甜牙牙啦😁叫左左窩夫漢堡 三層窩夫再加三球大雪糕 肥屎🐷窩夫一層疊一層 中間加左忌廉同士多啤梨片切開時 感覺到窩夫嘅脆身 亦都因為夠熱中間嘅忌廉開始溶化😏窩夫質感夠鬆 唔過實無咁易飽肚夾雜住士多啤梨同忌廉一齊食 酸酸甜甜夠醒胃上層三球大雪糕加左彩針 杏仁碎同朱古力醬令入口時唔會太單調 伴碟亦加左少許生果粒點綴👍🏼
睇完戲 食個甜品先 近近地就甜牙牙啦😁

夾雜住士多啤梨同忌廉一齊食 酸酸甜甜夠醒胃

上層三球大雪糕加左彩針 杏仁碎同朱古力醬

令入口時唔會太單調 伴碟亦加左少許生果粒點綴👍🏼
2016-01-30 182 浏览
以前都食過葵芳呢間甜牙牙,經常同朋友食完飯順路過黎食雪糕窩夫,最近是2015年10月左右黎食過,焦糖蛋同雪糕窩夫當時都仲好有質素好好味。點知相隔幾個月再黎食,餐牌轉左款多左好多中式甜品,但店舖內環境與裝潢同上次黎食依舊是一模一樣,我同朋友於是就叫左幾個甜品,我自己叫左宇治綠茶船(綠茶雪糕+丸子+芝麻脆脆+朱古力波波),完全無辦法想像亦未食過如此難食的味道!!首先上面的綠茶雪糕是只有甜味但無綠茶味的“綠色”雪糕,丸子是粉丸子,上面的芝麻脆片是疑似笑口棗的味道,朱古力波波是家樂氏個隻,以上的材料除了個別都難食外,放埋一齊味道更加難食。雪糕隨便在711買杯雀x雪糕都一定好食過佢,真是超級奇怪= =我本來真是好欣賞甜牙牙的甜品,但今日發現質素變成這樣之後,好肯定唔會再來光顧!

宇治綠茶船
2016-01-30
宵夜
2016-01-30 150 浏览
其實都唔係第一次黎甜牙牙食甜品,估品到今次中大伏!3個朋友分別叫了:芒果船$45/南極香蕉號$43/宇治金時號$52。大家點的甜品都有雪糕,而大家一致都食淨左個雪糕,芒果雪糕冇芒果味,綠茶的得個甜,朱古力更是奇怪味道,比雀巢家庭雪糕更難食。朋友說上年10/11月食窩夫都唔係咁ge味,menu都未轉,依家轉左新menu,食物水準唔知係未都一併轉埋,真係好離譜。以後都唔會再幫襯除非佢變番好。
2016-01-30
2015-11-25 215 浏览
行街行到有啲攰,一於坐低食個甜品補充下體力。雖然甜牙牙都開咗好耐,但係第一次來食。叫咗個脆脆香蕉朱古力窩夫配雪糕。窩夫外脆內軟,不過就冇朱古力味,雪糕普普通通,同埋好快就溶。可惜葵芳好少甜品舖,冇咩選擇。環境有啲嘈,同見到有台客因為太嘈,所以走咗

叫咗個脆脆香蕉朱古力窩夫配雪糕。
脆脆香蕉朱古力窩夫配雪糕

可惜葵芳好少甜品舖,冇咩選擇。

環境有啲嘈,同見到有台客因為太嘈,所以走咗
2015-11-21
$55 (宵夜)
2015-11-06 216 浏览
好睇唔好使,好食唔好晒,其實真係唔想晒可惜真係食唔晒,因為太平凡 平凡得來又太甜內心真係好複雜唔想晒,但又真係食唔落,食唔落既原因唔係因為太飽,而係內心深處好像保護自已咁叫自已唔好食,呢間裝修其實都特別,特別坐得唔舒服,似在叫客人食完就走,好喇講下D食物 款式多是他的強項選了很久終於點了,提拉米藥木糠布甸來了兩個膠碗咩料同張相差太遠 好似兩盤垃圾咁放起你面前,以為唔睇得都食得真係幾甜未食過咁甜既木糠布甸。之後來個香芒吐司呢個像樣 個樣初時食落ok係ok食食下都係ok冇驚喜但可以當份午餐都飽肚架,呢款甜品通常去台式的連鎖店會較好食係真架。所以想食呢類甜品真係架,唔好去呀我唔打算返轉頭。
2015-11-06
$53 (宵夜)
2015-11-06 158 浏览
店鋪裝修不錯,很有甜品店的獨特風格,品嚐甜品除左甜品本身整得好唔好之外,仲要配合場地的環境氣氛,所以甜品未到已經加左分先。與友人分別叫了一個原味木糠布丁和栗子蓉PANCAKE。原味木糠布丁,令我們感到有興趣的地方是沒有用杯或是器皿裝著,其他甜品店都是用器皿裝著的,味道方面,CREAM打得幼滑,而且用了煉奶代替白砂糖,更加有奶味而且不會太甜而'漏喉'。可是略嫌不足的地方是只有4層,如果可以增加至6層會更好。到栗子蓉PANCAKE,剛上的時候,表面的裝飾有些混亂,沒有了美感,可能廚房那面較忙吧。 味道方面,朱古力粉可能灑多少許,因為食到一半朱古力愈來愈少,PANCAKE也有蛋香,而且鬆軟,下次再光顧會試試其他甜品的。整體評分:6/10食物的味道不錯,只是覺得木糠布丁少了一些,可是價錢也不便宜,不過相對有個良好的環境氣氛,也合理的。

與友人分別叫了一個原味木糠布丁和栗子蓉PANCAKE。

原味木糠布丁,令我們感到有興趣的地方是沒有用杯或是器皿裝著
更加有奶味而且不會太甜而'漏喉'。
可是略嫌不足的地方是只有4層,如果可以增加至6層會更好。

整體評分:6/10
2015-11-03
2015-10-25 284 浏览
曾經在文章說過,會不定時再去一些已去過的餐廳,那管是甚麼原因,只有想吃的理由吧,今晚亦不例外,走去了葵芳一間甜品店。甜牙牙在新都會廣場開了一段時間,亦去過幾次,只是今晚想吃甜,就來到這店。看看餐牌,依舊有窩夫和下午茶甜品,但今次不點來下午茶,卻點了一個未曾吃過的甜品。芝麻綠豆號。俗語有芸:芝麻綠豆,是形容小事一樁,但當用上甜品名字,卻有另一番意思,就像一艘船般的稱呼。甜品中有芝麻脆脆,紅豆,西米,雲呢拿及綠茶雪糕。之麻脆脆富有芝麻香味,吃起來頗為濃郁,紅豆西米與雪糕混和一起吃,口感豐富,當中綠茶雪糕也頗濃郁。吃過甜品,卻又有一種滿足的感覺,亦有開心的感覺吧。
吃過甜品,卻又有一種滿足的感覺,亦有開心的感覺吧。
2015-09-01