2018-04-20 419 浏览
呢間甜品屋座落係屋苑既一個商場,門口都有貼曬紙話係酒店做既甜品師傅黎開店detail 呢我就無點睇,但係既然有甜品食又想食下甜野,又唔想次次都幫襯美心、東海堂呢d 連鎖咁悶,不如試下啦是晚都唔早了,成九點有多,但係門外都有唔短既人龍唔知到底係因為店舖面積太少凳唔多、青衣無乜糖水舖、定係真係遠近馳名呢?雖然舖頭細細,但係呢度既甜品種類真係唔少,由西式到中式再到比較少地方食到既燉梨都有我係間唔中有食下甜野,但係多數都係食蛋糕。黎甜品店食真係少所以就食d 甜品店先叫到既野食啦心太軟配士多啤梨雪糕因為呢個要等一陣,所以仲叫多左個木糠布甸即刻食住先原諒我唔記得幫佢影相,唯有口述d 餅磨得好碎好fine,好滑,又多層layer,不落真係好似雪糕既質感,又雪得夠凍同埋個種唔係實的的個種,真係好似雪糕,如果唔係自己都整過呢個甜品應該都估唔到係點做淨係食個廿零蚊既木糠布甸都咁高質,老實講都幾期待個心太軟會係點一見到個心太軟其實都因為舊雪糕扣左少少分,呢d 咁cheap 咁假既雪糕就唔好用啦一係俾人㨂vanilla 咪算囉,白色唔咁覺嘛,隻色假到咁,我諗起東南亞個d 糕點呀所以跟住落黎既食評都只會圍繞住個

是晚都唔早了,成九點有多,但係門外都有唔短既人龍

我係間唔中有食下甜野,但係多數都係食蛋糕。黎甜品店食真係少

所以就食d 甜品店先叫到既野食啦

心太軟配士多啤梨雪糕

因為呢個要等一陣,所以仲叫多左個木糠布甸即刻食住先

原諒我唔記得幫佢影相,唯有口述

所以跟住落黎既食評都只會圍繞住個心太軟

我今次真係掛住食,好多相都無影!

切開個心太軟應該影佢流出黎既畫面嘛!!

其實我又誇張左,因為無流出黎好似lava 咁。

但係都係molten form 既,係因為朱古力個濃度高,唔會水水咁樣

個心太軟好香朱古力味,唔係死甜個種。個心既漿配上外層既蛋糕食落唔會覺得漏。

同埋個心唔會太熱,因為我都好驚食心太軟個心會太熱。係暖暖地既

食啖心太軟又會食下蕉,好滿足

雖然我鐘意食甜,心太軟又唔係大,但係同人share 食會好d,感覺個份量岩岩好!

呢個心太軟我唔知係其他地方算唔算貴,我無記錯都大概要五十幾蚊

但我覺得五十幾蚊就唔應該俾呢d 阿波蘿grade 既雪糕囉⋯⋯
2018-04-02
$45 (宵夜)
  • 木糠布甸
  • 心太軟
2017-09-14 736 浏览
平時腸粉就食得多 但都係咸點為主 估唔到竟然有甜點👉🏻👉🏻👉🏻芒果黑糯米腸粉喺腸粉臉上淋上芒果汁😻好似好正咁切開見到有唔少黑糯米 仲有芒果粒😽 成件事好match 但切開要小心啲食 事關黑糯米好易跌落黎👻另外PPFood仲食左呢個松露朱古力餅 朱古力味勁濃👍🏻 仲入口即溶😇 想再encore!🙃Btw夜晚通常要排隊🤦🏻‍♀️ 所以最後決定外賣自取🙈 攞去附近食好過了但總括而言價錢適中 性價比算高😏
喺腸粉臉上淋上芒果汁😻好似好正咁

但總括而言價錢適中 性價比算高😏
2017-08-25 569 浏览
剛剛去買甜品,果位四眼冬菇頭小姐十問九唔應,問他西米露有沒有熱的,他叫我自己睇餐牌,我再說要密瓜西米露,他說無蜜瓜,我話你又叫我自己睇餐牌,睇完又話無。。。佢竟然用不耐煩的語氣回應我,問我到底還要不要!我為了家人有糖水食,忍住度氣,求其買兩個椰汁西米露,比錢等糖水。接過糖水後,我說500未找,原來他找錢不是交在客人的手上,而係放係一邊,用手指一指,示意那是我的,全程無望過我,多謝惠顧一聲都無!返去試一啖,如水一般的西米露,你憑什麼這態度對幫襯你的客戶?更出名更出色的甜品店也不會如此傲慢,是否獨市出了點名氣就目中無人?街坊生意不是這樣經營的,這間店因爲呢位小姐我們從此black list!
2017-08-25
2017-07-19 421 浏览
開業一段時間, 淨係得熟客幫襯, 嗰度主要賣西式甜品 ,焦糖燉蛋焦糖好厚, 可以用羹膠碎佢 ,一斤裏麵包含咗凍嘅燉蛋同熟嘅焦糖 ,相映成趣, 但係分量就略嫌有啲細 ,滿足唔到女人嘅第二個胃, 所以一個女人就可以嗌兩份甜品, 雖然啲港女每次食完都話好有罪惡感 ,但係真係好享受, 最尾仲會講多句 ,聽日先減肥啦, 至於牛奶布甸, 呢個唔係普通嘅牛奶布甸, 佢係用咗3.6牛乳做嘅布甸,, 味道濃得來唔會太甜,每一啖都非常滑口, 奉勸各位男人記得帶多啲錢 先好帶女朋友去食
  • 牛奶布甸
2017-06-17 358 浏览
🐷🐷一直覺得食冰係最佳嘅消暑良物 🍨所以食個< 芒果沙冰>就最啱不過啦😜佢唔似普通頹冰咁加啲汁上去啲齋冰就算😍而係真係有芒果成份🍧真心正👍👍👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👆🏻👆🏻👆🏻👆🏻👆🏻另外<檸檬芝士凍糕>🍋 🐷🐷都係覺得正正的 因為佢既有檸檬味 又唔會太酸😆 仲帶點芝士味 但因為少少🍋酸味再加上🍓 所以食曬都唔覺得滯😗聽講老闆之前仲喺酒店做過主管呀👏真係稱得上⭐⭐⭐⭐⭐級甜品
👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻

👆🏻👆🏻👆🏻👆🏻👆🏻
聽講老闆之前仲喺酒店做過主管呀👏真係稱得上⭐⭐⭐⭐⭐級甜品
2017-04-11 477 浏览
朋友係青衣住 平日間唔中去開佢度都會黎都會食下甜品🤤 歎返個輕鬆下午茶💕舖頭店面唔算好大 大概座位有10幾個 但整體好整體裝修都幾舒服👍🏻 今日一入去就有位坐 我地四個好快就望下有咩食🤤小舖黎講選擇算係好多 而大部分都係屬於較西式 但都有偏中式既西米露同紫米露😼 都有唔少算係高級既西式甜品 望落都好吸引😼我就嗌咗個鮮芒果布丁($33) 👆🏻 味道好好食 布丁重牛奶味 軟滑😊 芒果當造好甜下 五片都算幾符合CP值 份量算大同味道係屬於高質🤓 最令我驚喜既係食布丁個時 一分開入面 入面仲會有芒果粒 充滿層次感❤️❤️朋友嗌咗哩款 法式焗香草燴梨🍐($54) 賣概味道都值五粒星 🌟🌟🌟🌟🌟 香草同燴梨好夾 質感好高 熱得岩岩好 入面有片片既燴梨 幾甜😄 邊食邊有濃濃既幸福感 值得推介🙋🏻 整體黎講 哩間算係隱世青衣甜品店😆 聽過甜品師傅係黎自酒店 功夫認真唔錯🤘🏻
2017-04-02 258 浏览
好好味啊!小店背景唔响呢度重覆喇。有泊車優惠,好開心!同區法國餐廳有好多甜品都無得食,嚟呢度就大滿足!1 朱古力心太軟流得嚟又唔誇張?2 薑汁梳乎厘熱辣辣超正!薑味超濃!
好好味啊!

1 朱古力心太軟

流得嚟又唔誇張?
2 薑汁梳乎厘
熱辣辣超正!薑味超濃!
好野食永遠都會匿埋等你搵著名酒店出身既師傅係小商場開小店平民價錢嘆高質甜品小店只有差唔多十個位勁多人係門口等位法式焗香草燴梨($54)個梨唔見左既得燒到金黃色既面咋原來篤開有濃濃既香草汁啲梨切片係個底度食落唔會勁淋仲入哂味一啖梨一啖雪糕正到爆檸檬汁凍梳乎里($38)食檸檬喇你唔會好似一陣風咁食哂有啲綿綿地忌廉既口感檸檬味好濃又唔會過酸店名: 甜品莊地址: 青衣楓樹窩路1號翠怡商場地下G32號...KJFOODLIFE飲食玩樂地圖
好野食永遠都會匿埋等你搵

著名酒店出身既師傅係小商場開小店

平民價錢嘆高質甜品
小店只有差唔多十個位

勁多人係門口等位
法式焗香草燴梨
法式焗香草燴梨($54)

個梨唔見左既

得燒到金黃色既面咋

原來篤開有濃濃既香草汁

啲梨切片係個底度

食落唔會勁淋仲入哂味

一啖梨一啖雪糕正到爆
檸檬汁凍梳乎里
檸檬汁凍梳乎里($38)

食檸檬喇你

唔會好似一陣風咁食哂

有啲綿綿地忌廉既口感檸檬味好濃又唔會過酸
店名: 甜品

地址: 青衣楓樹窩路1號翠怡商場地下G32號

KJFOODLIFE飲食玩樂地圖

2017-03-17
$50 (宵夜)
檸檬汁凍梳乎里
2017-02-05 368 浏览
法式香草燴梨 $52放假去得邊?油尖旺港島?咪玩啦⋯⋯人山人海。所以決定一程巴士入青衣;今次係第二次入青衣,其實我都唔知有咩行,不過行下hea下咪幾好。經過商場,係一個唔起眼嘅角落,有一間甜品店,位置唔算多,但菜單選擇多,決定試下,無妨。菜單寫住鎮店之選:法式香草燴梨,雖然我對梨用於甜品麻麻,雖然我對依個無咩興趣,但鎮店之選哦~唔係唔試嘛!?製作需時請大家耐心等等,仲有因為真係即叫即整,所以個碟真係好熱,大家要小心啲。法式香草燴梨一上時,講真,同我相像中有啲出入;我以為係一個梨咁嘅款,但望黎望去就淨係見到一碟野,上面有粒雪糕,呀,仲見到梨個條「梗」嘅🍐。雖然同我諗嘅唔太一樣,我都鼓起勇氣試一試。正,真係好味,啤梨一條條非常入味,腍但又唔會話好軟身,又香又甜,仲好juicy,香草味好濃;而醬汁又帶啲奶味同蛋味,配上雪糕一齊食仲多種口感;一啖梨配醬汁,食落暖暖,一啖梨配雪糕,食落凍嘅;一啖暖一啖凍,既過癮之餘成個甜品整體都好溫和👍🏻原來師傅好追求款式,味道,為咗呈獻好野食,食材絕對唔差,過程需時並落足功夫;以法式香草燴梨為例,採用嘅係比利時啤梨,不當做季節時便採用澳洲入口;而點解啤梨比平時
法式香草燴梨 $52
原來師傅好追求款式,味道,為咗呈獻好野食,食材絕對唔差,過程需時並落足功夫;以法式香草燴梨為例,採用嘅係比利時啤梨,不當做季節時便採用澳洲入口;而點解啤梨比平時嘅都要香(我覺得,所以口多多問咗師傅)原來店鋪用雲呢拿籽燴梨幾個鐘,所以咁鬼入味(唔怪得啦)而個醬汁點解可以咁滑而表面無加糖但又焗出Crème brûlée嘅表面?原來醬汁加咗忌廉同雞蛋配製,難怪可以咁滑咁香。
一問之下,看似平凡嘅甜品原來一啲都唔平凡,無論係做工或details 上,都可睇出店鋪嘅細心,不枉我坐咁耐車入黎。
火焰雪山 $42
難得山長水遠入青衣,唔係食一個甜品就夠呀?師傅推薦火焰雪山,話好多人點嫁~拿,我堅唔鍾意不過推薦得,應該堅好味嘅⋯⋯試下囉~好味就當賺到,如果touch wood唔好食咪,咪,咪唔食囉😂
首先,真係唔好意思,係我攝影技術問題,個火焰雪山唔係咁唔靚仔嫁。。
每位點咗火焰雪山嘅客人,店裡會熄燈,用冧酒淋上個雪山再點火,比你睇到個效果,你真係睇到啲火係到燒🔥,味都有埋,視覺效果比埋你,算唔算色香味俱全?😂
點解我唔鍾意食雪山?因為我第一次食依啲蛋白構造嘅甜品時係澳洲留學時,原諒我唔識欣賞,真係好甜又好硬。自此,我對依款甜品更是抗拒!
但~~~當我戰戰兢兢一匙「畢」落去時,咦!?軟身嘅?個表面(蛋白)係軟身嫁,因為用冧酒淋落去,你會食到甜甜嘅但又有酒味,我就唔覺似棉花糖,棉花糖腍之餘仲軟但又好一舊一舊好痴纏,但個蛋白係較輕身,一啖擺落口,好快就溶喧無咗;你慢慢食慢慢挖就會食到入面個雪糕,好驚奇,係出面燒過,雖然係有蛋白包裹著,但雪糕仲係好凍,無咩點溶到。如果覺得啲酒太強勁,係佢地火燒雪山時,佢地最後又要淋一層奶黃色嘅醬汁,係個果時候不妨可以叫佢地落多啲,中和下啲酒味。
依個火焰雪山無疑推翻咗我對「燒蛋白」甜品系列嘅抗拒,個蛋白點解可以咁軟但又唔會跌,被燒之餘仲咁堅硬?原來係蛋白同糖嘅比例要控制得宜,當然技巧都不能缺少:我只可以講,一間係青衣默默無店嘅甜品店原來一啲都唔簡單。我有問:其實啲野食咁好食,一定會好多人鍾意,點解唔考慮係旺區開店?佢地話:旺區自然租貴咩都貴,相對食物都要貴;佢地追求款式,食物,味道,甚至採用靚貨入口貨,與其比租金影響,寧願選擇默默耕耘,做出口碑。(支持小店,👍🏻👍🏻)
P.S 話口未完,又有人點火焰雪山,又再熄一次燈😂
(我自己覺得,個火焰雪山似唔似一種女仔,外表可能睇落好柔弱,但內心堅毅,種種困難(火燒)都摧毀唔到佢)
2016-11-13
2017-01-16 300 浏览
青衣呢個地方,話近唔近,話遠唔遠,但係就係好少機會會去。因為工作關係,同媽媽難得黎到青衣,一場嚟到,咁就梗係要食個甜品先抵架嘛XDD。朋友話呢間『甜品莊』嘅師傅以前係酒店出身,甜品質素有保證,咁我哋就google map去啦!好彩都好近地鐵站,沿著海傍行10分鐘就到,非常容易去! 雖然身處屋邨商場入面,但估唔到味道質素一啲都唔馬虎喎! 點左2個甜品,分別係朱古力松露餅($32)同薑汁梳乎厘($52)。當中朱古力松露餅仲堪稱係全香港最正,係咪全香港最正我就唔知啦,不過的確係幾好味既, 朱古力用料濃郁,而且口感好輕盈,又唔會過甜, 罪惡感都少D。 另外薑汁梳乎厘都唔錯,即叫即焗,薑味突出,同樣都係好light,有空氣感,做得夠輕盈!

2016-12-19 274 浏览
只介紹主菜~!法式焗香草燴梨十分特別~ 可以話食甜品店都好少食到呢類既野表面上有一層薄薄既焦糖燉蛋既野 底層全部係香草汁 入面有梨片 食落味道甜中帶爽真係好特別同埋做呢樣野工程十分繁複~ 梳乎厘需要制作30分鐘~ 師傅做甜真的十分認真不得不讚~表面十分脆bobo, 入面係由蛋白組成. 加d小小糖粒係入面同師傅傾過下計知道師傅之前係大酒店做~ 價錢絕對唔貴~50蚊到~ 平民價可以試到咁既水準絕對值得!
只介紹主菜~!

十分特別~ 可以話食甜品店都好少食到呢類既野

表面上有一層薄薄既焦糖燉蛋既野
底層全部係香草汁 入面有梨片 食落味道甜中帶爽真係好特別

同埋做呢樣野工程十分繁複~

梳乎厘

需要制作30分鐘~ 師傅做甜真的十分認真不得不讚~

同師傅傾過下計知道

絕對值得!
2016-11-29 383 浏览
好多年前,在青衣教過手語興趣班,覺得青衣都幾大,好多相似的屋村名(長發長青宏無限多)但食方面就覺得就好像是無啖好食,btw可能我自己唔識搵吧!上星期,同朋友去左間街坊甜品店,估佢唔到店仔細細出品都幾正!傾多兩句發現甜品師傅是前酒店大廚,價錢唔貴,唉!最後發現自己屋企樓下連糖水都無。既然是酒店班底,主攻西式甜品才是皇道。提拉米蘇班戟伴雪糕$44班㦸有鬆軟豐蛋香,雖然薄身但充滿空氣感,食落有少少煙靭感,配搭的Tiramisu忌廉打得稠密,份量剛好不膩。法式焗香草燴梨$52燴梨一直都是我的至愛,因為工序繁複,好多甜品店都沒空做了。大大個碟上台,驟眼看沒見到梨子蹤跡,只見到金黃色的焦糖燉蛋的鏡面。其實係香草汁,浸住梨片,焗過的梨片依然帶爽甜,同熱辣辣的香草汁都幾夾,配埋雲呢拿雪糕一熱一凍好正正子!(最重要是不膩口,我把香草汁都吃光光)抹茶紅豆牛奶沙冰$32抹茶紅豆是絕配,不用擔心不好吃吧,這裡的紅豆都是大大顆的,充滿咬口。不過牛奶沙冰溶得快,而抹茶味不太濃,感覺就是未見突出。三色雪糕香蕉船$42相信每個人童年都香蕉船的回憶,見很久沒吃就點了一客。傳統的芒果,雲尼拿,草莓雪糕各一球,伴以香蕉及脆

既然是酒店班底,主攻西式甜品才是皇道。

提拉米蘇班戟伴雪糕$44
提拉米蘇班戟伴雪糕
法式焗香草燴梨$52

燴梨一直都是我的至愛,因為工序繁複,好多甜品店都沒空做了。

抹茶紅豆牛奶沙冰$32

抹茶紅豆牛奶沙冰
三色雪糕香蕉船$42

相信每個人童年都香蕉船的回憶,見很久沒吃就點了一客。傳統的芒果,雲尼拿,草莓雪糕各一球,伴以香蕉及脆餠,都是Standard 的配搭,我覺得回憶中的比較吸引就是。
三色雪糕香蕉船$42
因為店舖舊舊的,先入為主覺得食物都是普通的,但看見門外貼滿了不同雜誌的訪問就試試看,估不到街坊小店出品都不錯。食完仲可以花10分鐘步行到青衣站,打道回府。
提拉米蘇班戟伴雪糕
2016-11-16 258 浏览
位於青衣的,是一間屋苑商場內的甜品店楓樹窩路1號翠怡商場地下G32號舖 今天相約好友吃個下午茶,一囗氣吃四個甜品並不過份。提拉米蘇班戟伴雪糕$44最愛班戟的我,一早決定試試這裡的班戟。班戟為原味,師博表示只用蛋白打發,薄身班戟有微微煙靭感班戟上有一大堆提拉米蘇忌廉,忌廉打得稠密,稠稠的忌廉撒上朱古力粉,味道不錯哦。抹茶紅豆牛奶沙冰$32作為宇治金時控,最喜歡吃抹茶和紅豆牛奶沙冰份量不少,大大堆沙冰配上硬身且粒粒分明的紅豆抹茶味不太濃,不過冰溶得頗快,要趕快吃哦三色雪糕香蕉船$42香蕉變岀香蕉船。我還記得,我小時侯最愛吃香蕉船以芒果,雲尼拿,草莓雪糕,伴以一條香蕉和脆餠,我的童年甜品回憶阿脆餠非常脆身,雪糕為舊時原有的味道,水狀滑溜,再沾上少少朱古力醬,很喜歡哦。
位於青衣的,是一間屋苑商場內的甜品

楓樹窩路1號翠怡商場地下G32號舖
今天相約好友吃個下午茶,一囗氣吃四個甜品並不過份。
提拉米蘇班戟伴雪糕$44

最愛班戟的我,一早決定試試這裡的班戟。

班戟為原味,師博表示只用蛋白打發,薄身班戟有微微煙靭感

班戟上有一大堆提拉米蘇忌廉,忌廉打得稠密
,稠稠的忌廉撒上朱古力粉,味道不錯哦。
抹茶紅豆牛奶沙冰$32

作為宇治金時控,最喜歡吃抹茶和紅豆
牛奶沙冰份量不少,大大堆沙冰配上硬身且粒粒分明的紅豆

抹茶味不太濃,不過冰溶得頗快,要趕快吃哦
三色雪糕香蕉船$42

香蕉變岀香蕉船。我還記得,我小時侯最愛吃香蕉船

脆餠非常脆身
2016-11-16
2016-10-28 928 浏览
其實我一直覺得青衣只有大型連繫的餐廳,沒有甚麼特色的小店,每次去青衣都有「冇啖好食」的感覺。直到有朋友介紹了位於翠怡商場內的甜品莊。 甜品有中有西,但主要以西式為主,雖然主打街坊生意,但即使非甜品時間都見到永遠有一至兩對客人等候,可見其人氣。 法式焗香草燴梨 $52 這款甜品我還是第一次品嚐,連碟一併焗的法式香草燴梨,碟的溫度好高,要小心。面層焗至金黃色的香草汁味道很濃,刺破後原來下面是香草汁浸著切成片的梨,我起初還以為是布丁那種質地。香草汁濃郁幼滑,而梨煮得腍身且帶點咬口,不過過腍,實在難得。上面的雲尼拿雪糕也做到一冷一熱的效果,非常美味。 薑汁梳乎厘 $52 製作需時30分鐘的梳乎厘,記得一入座馬上點。即焗的梳乎厘上桌時還是漲鼓鼓的,沒有馬上塌下。焗得表面金黃,入面綿密濕軟,入口即融,口感輕盈但又不是空動那種,吃一口就隨風飛走。而且薑味特出,又不會蓋過甜味,非常推介。 這兒的甜品都是甚巧功夫的菜色,但卻不比酒店級的遜色,可見甜品師並不簡單,這間隱世的小店值得支持。

法式焗香草燴梨 $52

薑汁梳乎厘 $52

薑汁梳乎厘
薑汁梳乎厘
1K
2016-10-09 652 浏览
今天陪表弟仔捉精靈,他建議來青衣碼頭捕捉海系精靈,ok,no problem,一於包係表姐及表姐夫身上,立刻駕車到青衣碼頭一帶碰碰運氣。我們約於晚上八時到達,嘩....人頭湧湧的,又熱又濕的天氣,我立刻衝入附近一間商場內嘆冷氣,逛下逛下,比我見到呢間甜品小店,門口大排長龍,我當然唔執輸,排埋一份!排了約20分鐘,終於可以坐低,這時候阿P與表弟仔亦身水身汗回來,向我展示他們的新精靈......我冇佢哋咁好氣,已經點了一桌子甜品慢慢嘆。眼見一眾街坊都點了這裏的chocolate truffle cake,雖然這裡的甜品對presentation不什講究,但價錢公道,用料亦是酒店級數,眼前的這件朱古力蛋糕非常大件頭,用了valrhona可可粉以及朱古力去做,可可味香濃而且不會過分甜膩,抵讚!表弟仔最喜歡吃蛋白糖霜,難得這裏有做一人份量的迷你版Baked Alaska,當然點了一客給他過囗癮。這件Baked Alaska非常的骰可愛,加了 flaming 橙酒即時香氣四射,火光熊熊。蛋白糖霜打得非常鬆軟,甜度相對輕手,與藏在裏面的冰凍雲呢拿雪糕形成強烈的對比。而我就試了這裏的生磨蛋白杏仁茶,店

而我就試了這裏的生磨蛋白杏仁茶,店家用了美國靚杏仁並打成粉,難怪味道這麼醇厚,甜度適中,不會過分濃稠像在吃糊仔一樣。
小店出品非常有水準,而且價錢極之公道,就算捉精靈的熱潮淡化了,我們仍一定會再來幫襯。
2016-10-01
$30 (宵夜)