2012-11-30 53 浏览
首先必需說我對於魚類刺身並不是很熟悉,幾年前我還是 一個只愛吃三文魚的人而已,現在好一點,不過還是要多 吃多學。但以$5做賣點又即order即手握的壽司且有火炙 類別就即吸咗我入去甘豐寿司喇!店員細心地介紹又有笑容。廚房是半開放式,清潔衛生。 師傅也熱倩有禮,他告訢我如非必要也不用沾那麽嘗多醬 油吃壽司,才品嚐引魚的鮮味。師傅處理的技巧認真,飯 細密軟熟。今次這幾款都很好吃,火炙壽司但做得火候剛剛好。三文魚腩 x 2 - 極新鮮肥美。 火炙左口邊 x 2 - 魚油甘香,令人回味無窮。肉質有點彈 牙。 (之前聽過其他師傅說左口邊不是太多店也有的魚 種。)火炙蟹棒 - 入口鮮甜,配上自家製醬汁更能帶出蟹棒的鮮 甜味。 海膽 - 非常多海膽,北海道貨,料足,最重要是很新鮮甘 甜,有水準。超級好吃!由店面整潔度、廚房衛生至店員的投入等等細節確是令我 感受到賓至如歸;不是木立的超市化作業。是超水準的 $5的壽司選擇。
超值$5!
首先必需說我對於魚類刺身並不是很熟悉
細密軟熟。

今次這幾款都很好吃,火炙壽司但做得火候剛剛好。
三文魚腩 x 2 - 極新鮮肥美。
。)

题外话/补充资料: 後記: 火炙壽司$6一件,一定要試試! 一般壽司$5件,如 果是我貪吃貪喝點了梅酒和貴價的...今次會更低。
2012-11-25
超值$5!
  • 三文魚腩 , 火炙左口邊, 火炙蟹棒
小弟什麽也愛嘗試,什麽大排檔、平價店等......但確實被很多以「平」去吸客的嚇怕了。直覺告訴我,餐廳要是員工投入工作又有禮貌,那怕是「來歷不明」的也應「放膽」一試。我跟三位友人是夜在大圍踏完單車也決定「放膽」一試! 這間甘豐寿司賣點是五元一件即叫即做手握寿司。「快、靚、正」點了一個Party Set A ($138)及一點飲品,懷有一點希望去「試食」!! 一口吃下去,寿司飯軟糯有飯香而不「死實」。魚沒有筋也是真的魚! 不是「合成品」。 魚肥美新鮮! 衛生等各方面也錯。但選擇不多,以5元一件即叫即做手握寿司...這水準及心思確實令我們食出驚喜!! 店內整潔,員工有禮投入,店子很有活力。我下次會自選寿司再「試食」!!

Party Set A - 正!
Party Set A - 正!
(非会员)
2012-10-25 33 浏览
是日大圍睇樓日,跟老公同友人一行四人。睇樓後"揾食"。唔太熟大圍區,行了兩轉,先被一所台式咖啡店 - 屋子吸引咗,但估計要等成半粒鈡。後見到甘豐寿司人山人海,儐格低食又企理,就入去八下。即叫即做下5蚊件,就坐低!(得三個位)先試最大路嘅三文魚腩刺身($98 / lb)、三文魚壽司 ($5@)、三文魚腩壽司($6@),肥美新鮮,女店員同D師父都服務周到...之後就初放心試其他刺身。試咗北海道海膽,又甘甜又肥。 活赤背,又爽又甜 油甘魚、火炙壽司等 D刺身肥美新鮮,正!壽司飯係用肥小而稍帶甜味的日本珍珠米,軟韌度適中,好味! 哩度D店員個個親切有禮,讚!不過店有D細,好味就好味,但係食完要急急臉腳走

之後就初放心試其他刺身。試咗
北海道海膽,又甘甜又肥。
活赤背,又爽又甜
油甘魚、火炙壽司

壽司 - 正!
刺生 - 正!
壽司 - 正!
刺生 - 正!
2012-10-14 10 浏览
行過幾次都見到有個女員工,不斷勤力介紹,可惜對上幾次都唔肚餓,所以就無幫親,不過今日機會來了我需然食左飯但仲係有點餓,所以入左去之後立即選擇了我最愛的三文魚腩拼三文魚壽司總共10件!價錢非常之平! $44!!有交易了,三文魚雪左唔太耐而三文魚腩肉亦幾肥美仲有水份係度算幾新鮮,壽司d飯都煮得都算軟硬適中,齊體算唔錯幾好!不過佢地比d 豉油同介辣椒分量比較少我成10件野先比得1包豉油同介辣椒我

三文魚腩拼三文魚
醬料每樣只有一包
2012-10-14
三文魚腩拼三文魚
  • 三文魚
2012-10-09 39 浏览
甘豐剛開業o既時候我見佢地啲定價相當廉宜,一直都打算黎試下個$28魚生飯,除外仲記得佢地有 d 三文魚頭,三文魚骨腩賣o既,同樣係好抵買,今日本身target黎大圍另一間新開o既刺身壽司專門店度買定晚餐但行過甘豐又心郁郁想買份三文魚骨黎炸下,有返d熱食丫嘛xd之前可能多數夜晚去所以d骨腩好多時都雪到出晒水同油,好彩到黃昏去見到係係靚o既,但嗰排又預計到自己無時間炸,今日配合天時地利人和,點知入到去又見唔到有得賣,老闆娘(我估嫁咋)友善地問我想要d咩?有咩幫到你?我問:之前見過有d骨腩今日有無呀?佢即刻幫我問廚房,知道有就叫師傅切十蚊比我先,服務熱誠度滿分=]呢份骨腩色澤艷目,好厚身,有要大片,其中兩片仲係魚鮨位輕輕撒d黑胡椒同鹽,撲上少許生粉,個人鍾意開半,易控制d經驗發現半煎炸原來都幾肥,因為本身啲腩位係好多魚油,其實可以就咁落少少油黎就可以,會越煎越多油嫁喇因為新鮮,魚肉軟滑,d骨好大條,魚皮已去鱗,脆卜卜超正魚鰭部份好甘香好肥美,咬落去感覺到少少膠質黏黏的呢度十蚊雞但有好多肉食,家常便飯煮到悶可以考慮下佢## 除左骨腩,仲有三文魚頭,同樣好抵買,煲湯又得燘又得試完份骨腩,我覺得有
但行過甘豐又心郁郁想買份三文魚骨黎炸下,有返d熱食丫嘛xd
之前可能多數夜晚去所以d骨腩好多時都雪到出晒水同油,
好彩到黃昏去見到係係靚o既,但嗰排又預計到自己無時間炸,
今日配合天時地利人和,點知入到去又見唔到有得賣,
老闆娘(我估嫁咋)友善地問我想要d咩?有咩幫到你?
我問:之前見過有d骨腩今日有無呀?佢即刻幫我問廚房,
知道有就叫師傅切十蚊比我先,服務熱誠度滿分=]
呢份骨腩色澤艷目,好厚身,有要大片,其中兩片仲係魚鮨位
輕輕撒d黑胡椒同鹽,撲上少許生粉,個人鍾意開半,易控制d
經驗發現半煎炸原來都幾肥,因為本身啲腩位係好多魚油,
其實可以就咁落少少油黎就可以,會越煎越多油嫁喇
因為新鮮,魚肉軟滑,d骨好大條,魚皮已去鱗,脆卜卜超正
魚鰭部份好甘香好肥美,咬落去感覺到少少膠質黏黏的
呢度十蚊雞但有好多肉食,家常便飯煮到悶可以考慮下佢

## 除左骨腩,仲有三文魚頭,同樣好抵買,煲湯又得燘又得
試完份骨腩,我覺得有需要試下d刺身壽司,睇到點餐紙
種類頗多,價錢相宜,仲有各式拼盆以供訂購,未知有否外送。
2012-10-07
外卖自取
(非会员)
2012-08-13 21 浏览
Just finished cycling the day and go for a quick lunch Passing through the sushi takeaway shop, and try order salmon rice box $28 only. Taste good and order fatty tuna sashimi too ... quite fresh. Space not large in shop, but I saw many ppl wait there for freshly made sushi Full already Try next time tks. Ad oil
Full already
Try next time tks. Ad oil
题外话/补充资料: Have membership coupon, remember to ask them.
2012-08-12
  • sashimi
今天放假過去大圍那边,和男友經過一間新開的寿司店,所以入去看看。店員招待親切,即给我一張order纸並說寿司可即叫即做, 聽來不錯所以一試。睇住order纸樣樣都想試下,只好每款叫件試下也只是$5件,喜歡三文魚、赤貝,我男友較喜歡海膽,看見雪櫃内的刺身很新鮮,一板海膽刺身都不過$100,所以我們也有加點刺身。雖然要等一下子,但試後我男友說很不錯,比起某大超市的外賣寿司更新鮮且價錢合理。影了些相分享给大家。
海膽sushi yeah
sushi
freshly made sushi
今天放假過去大圍那边,
和男友經過一間新開的寿司店,
所以入去看看

店員招待親切,
即给我一張order纸並說寿司可即叫即做

聽來不錯所以一試。

睇住order纸樣樣都想試下,
只好每款叫件試下也只是$5件,
喜歡三文魚、赤貝,
我男友較喜歡海膽,
看見雪櫃内的刺身很新鮮,
一板海膽刺身都不過$100,
所以我們也有加點刺身

雖然要等一下子,
但試後我男友說很不錯,
比起某大超市的外賣寿司更新鮮且價錢合理。

影了些相分享给大家

2012-07-28
freshly made sushi
sushi
海膽sushi yeah
刺身
  • 三文魚、赤貝、海膽寿司刺身
向來喜愛吃日本料理的小妹,發現家附近開了外帶日本美食,當然二話不競要去試一試!但幫襯過後, 氣頂了一天!事情是這樣的, 店中售賣 $98 一磅的三文魚刺身但刺身底部是有一層黑黑地油脂膜包著的店員聽到的的疑惑即解釋這是魚本來的脂肪, 師傅在客人購買後會幫客人除去看見價錢相宜, 值得一試誰知就此出事了!我選了一盒$112 的付款後店員轉交師父,一直看著師父所謂的清潔及切片程序.....!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 他把我的三文魚上下各起了 1cm 的肉出來!!!!!!!!!!!!!原本厚厚的一舊薄了接近三份一!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!可恨的是我居然最後都掛住食唔記得影番張相俾大家睇!!!!店員听見我和友人在討論, 則說: 你要我地可以俾番你, 但呢d通常都冇人要架囉!"然後又听到剛才買完準備走個客講: "下, 咩原來可以拎番架, 又唔講ge"姐係咁,, 我寧願你一開始買貴d, 唔好講到好平實際又抽人水~咁樣做生意d客買得唔開心!!!!平心而論,他的三文魚是ok 的新鮮, 甘香。佢咁樣賣法, 可能同$138一磅差唔多啦~
向來喜愛吃日本料理的小妹,
發現家附近開了外帶日本美食,
當然二話不競要去試一試!
但幫襯過後, 氣頂了一天!

事情是這樣的,
店中售賣 $98 一磅的三文魚刺身
刺身底部是有一層黑黑地油脂膜包著的
店員聽到的的疑惑
即解釋這是魚本來的脂肪, 師傅在客人購買後會幫客人除去
看見價錢相宜, 值得一試
誰知就此出事了!

我選了一盒$112 的
付款後店員轉交師父,
一直看著師父所謂的清潔及切片程序.....

可恨的是我居然最後都掛住食唔記得影番張相俾大家睇!!!!

店員听見我和友人在討論,
則說: 你要我地可以俾番你, 但呢d通常都冇人要架囉!"

姐係咁,, 我寧願你一開始買貴d,
唔好講到好平實際又抽人水~
咁樣做生意d客買得唔開心!!!!

平心而論,
他的三文魚是ok 的
新鮮, 甘香。
佢咁樣賣法, 可能同$138一磅差唔多啦~
2012-07-14
外卖自取