2019-11-01 1452 浏览
呢間冰室絕對唔會比一般既茶餐廳 / 冰室差,因為佢 d 食物都幾有質素,性價比ok,香港人食會覺得有本土味道,遊客食就可以感受到香港既冰室有咩好味既野食了晚市黎講,Menu 主要有一大本,好多各式各樣既冰室食物都有,粉,麵,飯,重有据扒添!兩塊細牌仔就係特別推介 及 精選晚餐既介紹今晚都同朋友都叫左幾個食物,第一個有 瑞士雞翼撈公仔麵,重有杯凍檸茶整體份量幾有驚喜,因為公仔麵既份量都幾多,唔係得少少,而瑞士雞翼都有 4 隻,每隻都非常入味將 d 香濃既瑞士汁撈入公仔麵一齊食,真係好好味第二個有 鮮茄煎蛋通粉,哈哈,呢個就好有早餐既粉麵感覺,份量正常,但鮮茄既味道就好香濃,入面真係有好多件蕃茄係度架,都好有羅宋湯既味道添再黎就有 日式滑蛋牛肉飯 及 右邊既蜜糖雞翼小食,先講雞翼,蜜糖味唔算好突出,雞翼亦比較瘦削,可能係因為經過煎香,所以都變得細隻左,不過味道是 ok 的而呢個 日式滑蛋牛肉飯,除左個飯,另外重跟有半份牛油多士,所以整體份量都幾多架 ; 滑蛋鋪係飯既面頭,旁邊就有好多牛肉,所有野都有淋上日式燒汁,味道可以講係比較清淡既今晚最重口味既一個食物,係精選晚餐之一既 咖哩薯仔牛腩煲

將 d 香濃既瑞士汁撈入公仔麵一齊食,真係好好味

今晚最重口味既一個食物,係精選晚餐之一既 咖哩薯仔牛腩煲 (配白飯),佢帶有微辣,唔好睇個煲既份量好似好細禁,其實入面都有好多牛腩架!

成個煲上枱果陣都非常熱,牛腩煮到林身,林得黎都有質感,同時煲內都有好多配料,例如紅椒及洋蔥等,可以增加口感之餘,又可以加添味道,呢個咖哩用黎撈飯伴飯,真係一流!

最後我同朋友覺得應該都要食個蔬菜平衡下,所以就叫左呢個 芝士焗西蘭花

都係果句,份量唔少,芝士滿佈整個碟上,不過如果焗既時間再耐少少就更好了!
2019-10-31 37 浏览
今日行開尖咀經過金馬倫,見成街冰室都無咩人,係呢間特別多人排!二話不說,排一排先!始終都係冰室,turn over 都好快,十幾分鐘已經叫咗8張飛到我,唔算好困擾佢都幾多新穎fusion 菜式,但基本盤都係港式風味我叫咗個鰻魚汁大蝦鐵板公仔麵,老婆叫咗咸牛肉日式玉子撈丁,都好有創意!鐵板公仔麵夠鑊氣嘅,鰻魚汁甜甜地好開胃,大蝦都有4隻,算足料至於撈丁就用甜豉油撈,比芝士汁清淡少少,襯咸牛肉濃味啱晒!不過下次嚟就會試下芝士,個樣夠邪惡、夠吸引!一提,呢度衛生程度唔錯,伙計都戴晒口罩令人好放心,正!
佢都幾多新穎fusion 菜式,但基本盤都係港式風味
至於撈丁就用甜豉油撈,比芝士汁清淡少少,襯咸牛肉濃味啱晒!
不過下次嚟就會試下芝士,個樣夠邪惡、夠吸引!

一提,呢度衛生程度唔錯,伙計都戴晒口罩令人好放心,正!
2019-10-30
2019-10-31 100 浏览
唔好比門口條龍嚇親,就算你前面有2-30人拎完籌都唔駛等好耐。應該因為近來太好生意,餐具係膠,用晒都冇refill,同埋坐得好迫。亦唔知係咪太忙所以水準下降定本來都係咁既質素。餐廳真係好有心,門口免費派飲品,食物選擇非常多,不過近來競爭太大,同一條街都有好幾間冰室,所以支持還支持,未必會回頭。多士(走油) - 唔夠脆,還可以。炒蛋 - Menu寫住玉子燒,睇其他食評都見係條狀卷蛋,但上枱果碟只係好普通既蘑菇奄列,冇咩黑松露味,更加冇3.6牛乳既味道!叉燒意粉 - 肉份量偏多,唔係霉舊叉燒,但都係硬身兼頗碎,口感麻麻(朋友點既飯都係呢款叉燒),意粉份量則偏少,而且個湯好油。奶茶 - 又係聲稱落左3.6牛奶,飲落冇咩特別,茶底/奶茶比例都唔合格。

多士(走油) - 唔夠脆,還可以。

常餐
午餐A
2019-10-28
2019-10-28 51 浏览
我最愛嘅龍門冰室,次次同女朋友出去食都會嚟龍門冰室食,坐得又舒服,食物又想得快。今日嚟到食飯,可能時間都比較早所以入到黎都唔使搵位,次次黎親食飯都好頭痕,因為佢嘅款式實在太多,每次都好想食暈晒唔同嘅嘢,但係由於女朋友食嘅嘢唔係好多,所以只可以叫幾款嘢食。先叫咗個豬頸肉帶子飯,豬頸肉有少少辣辣地,帶子炸得好脆,另外啲配菜都幾多,成碟飯份量都幾大。叫咗個避風塘雞翼,新鮮熱辣上碟,啲雞翼好入味,配埋蒜蓉粒喺上邊好惹味。

2019-08-29
2019-10-28 78 浏览
實在太多人想用金錢狠狠地懲罰呢間香港人嘅canteen啦 成日都大排長龍 今日見到唔係太多人等等我又懲罰下先😈出餐嘅時間都有d耐 等左差唔多45mins啲嘢食先到齊員工服務態度都好好 佢哋都好唔好意思 因為實在太多人 但客人們都好有耐性 無咩見到有人吹單 明嘅😉但講真除咗炒蛋同想讚下有得擇炒蛋白之外 食物質素唔算太高🤧可能真係太多人啦😉但真心覺得大家可以分散投資下 支持下其他黃店~😋.finally got a chance to PUNISH this place! really respect all yall that line up for this restaurant even when the queue is SUPER LONG👏🏼 it took almost 45 mins for all the food to come out because there were just so many people😉 but surprisingly everyone was super patient👍🏻 TBH other than the scrambled egg
finally got a chance to PUNISH this place! really respect all yall that line up for this restaurant even when the queue is SUPER LONG👏🏼 it took almost 45 mins for all the food to come out because there were just so many people😉 but surprisingly everyone was super patient👍🏻 TBH other than the scrambled egg, the food was not super good😔 maybe because there were way too many people 😭😭
what did i order:
- 常餐 - 鮑片火腿通粉 ($42) 😋😋
- 熱鮮奶 ($7) 😋😋
- 熱咖啡 😋😋
2019-10-25 83 浏览
香港人嘅冰室!又學生免費餐!又派水派餅仔!近日老闆仲大膽鬧走藍絲唔做佢生意!當然要罰!用錢掉佢!排隊食野忙死佢班員工啦!結果12點未夠。。。尖沙咀店已經排到隔離舖!隔離間冰室都未坐滿😂!但我係唔會驚架!排左半個鐘就入座!響應快叫快食快走忙死佢地!普通叫左個五香肉丁麵常餐$42!常餐都有十幾款揀!常餐炒蛋轉流心玉子燒$48!良心價!另外都推薦雪菜肉絲米粉常餐!好多料!祝香港人,萬事小心,加油💪!
祝香港人,萬事小心,加油💪!
2019-10-24 131 浏览
最近最有名的餐廳當然是非龍門冰室不可,朋友說尖沙咀的分店無論什麼時間都會大排長龍👨‍👨‍👧‍👧,雖然是大排長龍,食客仍然駱驛不絕,反觀在龍門冰室旁的冰室卻冰清清的,雖然排隊人數聚多,但仍然無阻我今天一定要吃到的決心! 🔥 香港人其實真的很可愛🥰,很有特色,會自己製作標籤,令人一眼便看得出究竟邊所餐廳是香港小店,這樣做更加要令我光顧呢!😍 這間冰室的選擇其實非常多,有香港地道的炒公仔麵🍝,有冰室常有的鐵板餐,當然亦有特色炒蛋🥚等等,都可以在龍門冰室中找到,可惜的是,餐廳的食客實在太多了,而且等候的人仍有不少,所以廚房根本是應接不暇,最後侍應說如果挑選鐵扒餐會比較好,況且我沒有吃過龍門冰室,吃什麼都冇所謂了😉🥢龍蝦汁鐵板三扒配飯 $70其實沒有想過這個鐵板餐份量是這麼大,食物遞上時,我根本不知道從何入手🤣70元這個價錢當然不能奢望這份餐的質量,但其實整體來說還算是不錯的,龍蝦汁🦞雖然龍蝦味不算是太多,但是還是有點海鮮味,而且味道相當濃郁,配上白飯🍚來吃非常野味三款扒(豬🐷、牛🐂、雞🐔)的份量亦不少,而且又不會煎得太老,肉質還是軟身的,一點也不硬,而且亦挺有肉味的👍🏻 🥢羅宋湯🥘套餐附送餐湯

🥢龍蝦汁鐵板三扒配飯 $70

🥢羅宋湯🥘
套餐附送餐湯羅宋湯,味道不會太淡,酸味剛好,配料又夠多,不是平常吃到的罐頭湯

🥤飲品是普通的咖啡或茶,凍飲+$3

套餐亦有附上奶油多🍞,麵包有烘過,非常脆口,但略嫌牛油有點太多了

走出餐廳時,看到有免費的雞骨草,無論你是什麼人都可以拿走,在這一刻,其實真的看得很清楚香港人的質素,看到了互相扶持的一刻,雖然香港物價貴,令到很多人都只顧賺錢,慢慢就失去理智,變得眼中只得錢,是一件非常可悲的事,但原來仍有很多人都會無忘初衷,不會埋沒良心,良心小店當然要繼續支持💪🏻

2019-10-22
2019-10-22 155 浏览
今日放工去開尖沙咀,見到呢間龍門冰室大排長龍,我就梗係二話不說走去排隊啦!開頭以為等20個好耐,點知原來好快,等左20幾分鐘就有位👍🏻一埋去個位就見到份餐牌十幾頁紙,中式西式乜都有,唔使驚同朋友食就得呢個就唔到第二個~我地叫左一個3.6牛乳玉子常餐,佢常餐既選擇都好豐富,基本茶餐廳有既佢都有!再加埋好足料既玉子,48蚊簡直抵到爛~我地叫左呢個咸牛肉玉子,真係十分之足料,啲餡多到瀉曬出黎跟餐粉麵叫返個沙嗲牛麵,牛肉麵係十分足料既👍🏻沙嗲味都好足同行友人叫左個雜扒飯,價錢唔算太貴,但塊扒簡直可以用巨大黎形容,女仔既話share食都仲得。所有晚餐都有跟湯跟野飲,咁抵既野依家香港好難搵架啦~舖頭入面既侍應都十分好客同有禮貌,下次一定會再幫襯

我地叫左呢個咸牛肉玉子,真係十分之足料,啲餡多到瀉曬出黎

跟餐粉麵叫返個沙嗲牛麵,牛肉麵係十分足料既👍🏻沙嗲味都好足

舖頭入面既侍應都十分好客同有禮貌,下次一定會再幫襯
2019-10-16
  • 咸牛肉玉子
2019-10-22 130 浏览
相信好多香港人都會認識龍門冰室架喇!廢話唔多講,即刻講下今次又食左啲乜!晚飯時段成間鋪頭都坐爆曬,到最後我哋都係要同人搭枱!今次經過開尖沙咀,就去左尖沙咀果間龍門冰室,一開始見到門口排咗好多人,以為要等好耐,點知原來佢哋人流量相當快!好快就等到我! 最後買咗個玉子燒,見個黑松露雜菌芝士玉子燒好吸引就叫左黎食!黑松露味非常香,食落都唔會太膩,個蛋好滑,可能真係用咗3.6牛奶去炒。入面配料都足夠,有好多菇。鍾意食黑松露或者芝士嘅人,非常值得一試架!個玉子燒餐係會有一個叉燒意粉,食落就正正常常,啲叉燒都幾軟幾入味架!佢杯奶茶都值得一讚!茶味幾濃,個人唔鍾意飲d得奶味嘅奶茶,呢杯唔錯!整體來講都幾好食,就算男仔黎食,份量都好足夠!完全唔會需要再叫其他嘢。

晚飯時段成間鋪頭都坐爆曬,到最後我哋都係要同人搭枱!

2019-10-09
2019-10-21 143 浏览
星期日朋友約我黎食午餐,大約十二點半到場。本來已經預料會多人,但無諗過多到排出馬路呢~只能說香港人真係超有愛🥰坐低我地都唔浪費時間即刻叫野食!朋友叫咗個炒意粉,我叫咗個公仔麵常餐,原本諗住冰室味道都差不多,但有驚喜地好食!⭐️吉列豬扒都好大塊下,炸得啱啱好,脆卜卜點沙律醬食好好味😋⭐️公仔麵轉茄湯,唔會太咸,入面有薯仔粒⭐️平時唔太鐘意食茶記炒蛋,但呢度個蛋好滑⭐️多士相當有份量,烘到脆之餘奶醬亦無慳料,啖啖都食到醬,正👍加埋加埋比想像中飽,超乎意料地滿足~🥰順帶一提,裡面嘅員工雖然個個都做到踢曬腳,但都仲好有禮貌,抵讚!又好食又有良心,大家多d黎幫襯下呢d小店啦!💪
星期日朋友約我黎食午餐,大約十二點半到場。

坐低我地都唔浪費時間即刻叫野食!

⭐️公仔麵轉茄湯,唔會太咸,入面有薯仔粒

⭐️平時唔太鐘意食茶記炒蛋,但呢度個蛋好滑

加埋加埋比想像中飽,超乎意料地滿足~🥰

又好食又有良心,大家多d黎幫襯下呢d小店啦!💪
2019-10-20
2019-10-20 134 浏览
終於有機會幫襯你一間真香港人嘅茶餐廳.今日竟然仲有行見到老闆一面,真人靚仔過上鏡。超多人排隊等食嘢,不過值得等待。環境乾淨企理,餐牌有好多款嘢食任君選擇。我同老婆叫咗兩份下午茶食,我就叫咗一份麻辣肥牛湯米線配熱奶茶。同平時出面茶餐廳有好大嘅分別這裏嘅下午茶非常大份,冇將價就貨。湯底加咗花椒,令立美更加有層次。有超多肥牛。老婆叫咗滷水雞髀配薯仔粟米沙律。味道亦都唔錯.沙律整得唔錯。作為香港人一定會多多幫襯良心食店!
環境乾淨企理,餐牌有好多款嘢食任君選擇。

作為香港人一定會多多幫襯良心食店!
2019-10-20 126 浏览
接近8點黎到, 呢到好長龍,果然係人氣冰室,不過好快有位! 呢到食物選擇多到要諗好耐!樣樣都好想食!最抵食就係精選晚餐,叫左個蜜糖雞翼配焗卡邦尼豬扒意。蜜糖雞翼甜甜地,好好味,而且仲有3隻!豬扒大大塊,好足料。芝士都比得好大方,幾乎每一啖意粉都有芝士!另外,仲叫左個什扒飯,呢個真係好多料,扒都係好大塊!呢個食完好飽 !跟住仲有多士、餐湯同野飲!真係大件夾抵食!有朋友就叫左個3.6特濃牛乳芝士玉子常餐。叫左五香肉丁公仔面跟咸牛肉玉子燒,有得叫多士同簡味。常餐係冰室一向既主打,所以常餐好有水準!玉子燒既蛋都好滑,咸牛肉多到瀉出黎!多士都好香脆!呢到既店員服務好友善!希望大家多多支持呢間又抵食又有良心既冰室啦!
2019-10-19 101 浏览
想食龍門冰室好耐好耐啦 但實在太多太多人想用金錢懲罰佢 大排長龍今日趁住星期六朝早 黎食個早餐 入到去 服務好 食客都好高質 係一個好值得推薦既餐廳今日叫左個沙嗲牛肉麵+奶醬多+2隻太陽蛋份量好好 一餐當二餐食 奶茶又大杯 翻食指數香港人加油
今日叫左個沙嗲牛肉麵+奶醬多+2隻太陽蛋
份量好好 一餐當二餐食 奶茶又大杯
翻食指數

香港人加油
沙嗲牛肉一丁
2019-10-19
$37 (早餐)
沙嗲牛肉一丁
2019-10-19 114 浏览
今個星期六奶油包無聊約朋友出去行街,行街之前我哋決定食返個飯先,咁就揀咗近來好hit嘅龍門冰室。一去到龍門冰室門口,奶油包已經嚇咗一大跳,因為冇諗過龍門冰室可以咁多香港人支持,多人到排到去隔離門口,喺門口等位起碼有十幾二十人,所以都等咗大概15分鐘先至可以入去坐。坐低就喺度諗今日食咩好,見到佢餐牌其實都有好多嘢嘅選擇,但係奶油包同朋友兩個都唔係好肚餓,奶油包就嗌咗一個全日早餐,就係有仿鮑魚火腿通粉,再加煎雙蛋多士同埋嘢飲。呢一個認真介紹一下,因為佢多士其實係可以轉其他口味,例如奶油,例如花生醬,同埋蛋嘅話,你可以選擇炒蛋炒蛋白仲有荷包蛋同太陽蛋。奶油包嘅朋友呢就叫咗一個奶油豬餐,就有一個好巨大嘅奶油豬,同埋杯嘢飲。整體上嚟講可能因為實在太多香港人去幫襯呀,所以我哋等嘢食都等得比較耐,但係食落去個味道其實真係唔差,有個通粉既湯好夠味,太陽蛋煎得好脆口。題外話,龍門冰室嘅老闆真係好好,佢喺門口會有啲餅去畀大家夢遊嘅時候有需要食,甚至佢係有學生餐,只要你有全日制嘅學生證,你就可以免費去攞到一個餐蛋麵同一杯嘢飲。香港而家比較少有支持學生嘅食肆,所以撐香港一定要食龍門。

香港而家比較少有支持學生嘅食肆,所以撐香港一定要食龍門。
2019-10-19