✨抵食美味嘅老字號冰室✨.星期六中午時段去到位於上環熟食中心內嘅瑞記,當時人唔算多約6成滿座,所以輕易就能入座ʕ•ᴥ•ʔ瑞記開咗超過60年,雖然冇好打卡嘅環境,街市亦向來予人感覺些少邋遢,但都算係乾淨企理,而且多咗種真正嘅港式懷舊情懷🫶🏻.P.S. 佢星期日同公眾假期係唔開㗎~揀番星期一至六去避免摸門釘🙈.▫️樽仔凍奶茶 $17(7.5/10)要講呢到名物一定非樽仔奶茶莫屬!好多人都話佢嘅奶茶雪凍冇加冰,會比平常飲嘅奶茶味道更濃♥︎不過我冇飲開奶茶所以難以比較🙈只能話幾好飲,即使冇得要求甜度,但甜度對我黎講係啱啱好😋.▫️西多士 $27(8/10)平時西多會用一塊厚啲,而佢係用兩片薄嘅疊埋一齊,同埋冇花生醬😳至於食落都好正,麵包色脆內軟且富蛋香,仲有滿滿嘅煉奶꒰ღ˘‿˘ற꒱邪惡地好食🤤.▫️蛋牛飽 $18(9/10)原來佢嘅蛋牛係加咗蔥,成份餡料不少,對本身鍾意食蔥炒蛋啲我好加分😻鹹牛肉亦唔會太咸,好合我心意💓而且佢個包係烘到微焦,咬落香脆好有口感,成份加埋就係正!.▫️鮮牛麵 $29(6/10)有機會因為放耐咗,食落相對失色嘅一碗,但鮮牛份量絕不欺場,口感都幾軟腍🐂.話說原本會覺得呢類老字號嘅
✨抵食美味嘅老字號冰室✨
▫️樽仔凍奶茶 $17(7.5/10)
樽仔凍奶茶

▫️西多士 $27(8/10)

西多士
▫️蛋牛飽 $18(9/10)

鹹牛肉亦唔會太咸,好合我心意💓
蛋牛飽
而且佢個包係烘到微焦,咬落香脆好有口感,成份加埋就係正!
▫️鮮牛麵 $29(6/10)
鮮牛麵

有機會因為放耐咗,食落相對失色嘅一碗,但鮮牛份量絕不欺場,
口感都幾軟腍🐂
話說原本會覺得呢類老字號嘅店員/老闆普遍會有啲串,但店員卻友善地提醒我哋再趁熱食😳真係感受到呢到嘅人情味!
如果鍾意我嘅𝐏𝐨𝐬𝐭 (˶ˊᵕˋ˵)希望你可以𝐅𝐨𝐥𝐥𝐨𝐰我
IG @fibee3b
用餐时段
蛋牛飽
  • 蛋牛包
2022-05-20 146 浏览
夏天咁熱 最啱就係嘆番杯凍奶茶🥤嗰日經過中環就嚟咗呢間傳統冰室!呢度好特別 係用咗玻璃樽嚟裝住港式奶茶 真係好少見👀味道好正 完全唔會越飲越淡 茶底好香濃 奶味都好香 飲落唔會太甜 又夠滑 值得一試!
2022-05-20 155 浏览
呢啲傳統嘅舊式老冰室 真係越來越少見 依間喺上環熟食中心入面嘅冰室就有60幾年歷史 嗰日就同朋友嚟咗食下午茶🫖佢哋嘅煎西多士配埋樽仔凍奶茶 真係tea time必食 煎西多外脆內軟 奶茶茶底香又夠回甘 絕對係食過最正嘅🥰🥰🥰
2022-05-20 115 浏览
呢度雖然環境真係麻麻地 喺街市入面 但係個煎西多真係好好食😋難怪咁多人介紹佢食落冇平時炸嘅咁油膩咁滯 但係外面依然係脆卜卜 麵包又夠軟熟🍞中間冇搽花生醬 所以就更加食到雞蛋嘅香味🥚再配埋煉奶已經好好食😋不過可能人手唔夠 仲要慢慢煎 所以想食嘅話就真係要俾啲耐性
2022-05-20 97 浏览
見勁多人都推介呢度嘅西多士 嗰日下午茶🫖就同同事嚟咗試吓 果然真係好出色!聞落超香 賣相金黃色 好靚❤️佢哋嘅西多唔係好似平時咁係炸嘅 而係煎!同埋係搽花生醬🥜但係食落完全唔差 就咁配煉奶 已經好滋味!
2022-05-17 95 浏览
好耐之前就成日聽人講瑞記咖啡嘅樽仔奶茶好好飲,同埋西多士都幾出名咁。上環對我黎講真係幾遠下,咁啱黎到呢區,又係下午茶時間,就入左黎食翻個Tea先。既然呢到出名樽仔奶茶仲有西多士,緊係一於叫黎試下喇😆😆😆😆😆首先將下樽仔奶茶先,奶茶係屬於英式奶茶,比較清爽型有別於港式奶茶,飲落好滑好順,有淡淡嘅茶香,又唔會好甜,係飲過嘅英式奶茶入面都算係頭一二名,好飲🤩至於西多士呢,邊位煎到脆bobo,入面無花生醬內餡,配埋煉奶真係無得輸,但我覺得呢個係屋企都可以整到咁,所以有d普通,CP值唔高😂

2022-05-11
2022-05-17 98 浏览
(♡∀♡)┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈上環懷舊冰室🫶🏻星期六去左上環覓食😛今次我想食啲茶餐廳類┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈𐂐 ⠜蛋牛飽 (5/5)飽係烘過既,所以咬過去脆口好正😳而且餡份量都幾多下,入面仲加左蔥去炒,所以食過好香口!🥰┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈𐂐 ⠜西多士 (5/5)呢個都好好食😋!可能我已經好耐好耐無食過西多,所以呢個真係好好食。佢幫我地切開曬,好方便!而且煎得好有蛋香🤩真係平靚正┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈𐂐 ⠜鮮牛麵 (3.5/5)呢個就比較一般,可能我地放左好耐😕但牛肉份量都幾多!又唔un ┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈𐂐 ⠜樽仔奶茶 (5/5)個樽好懷舊🤣🤣但奶茶好香又滑!連朋友唔太好奶茶都覺得正!😍┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈呢間野真係窮人恩物!平靚正!而且比想像中多人幫襯。好彩有去到食😎┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
(♡∀♡)
上環懷舊冰室🫶🏻
星期六去左上環覓食😛
今次我想食啲茶餐廳類

┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𐂐 ⠜蛋牛飽 (5/5)

┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𐂐 ⠜西多士 (5/5)
佢幫我地切開曬,好方便!
而且煎得好有蛋香🤩真係平靚正

┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𐂐 ⠜鮮牛麵 (3.5/5)

┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𐂐 ⠜樽仔奶茶 (5/5)
個樽好懷舊🤣🤣但奶茶好香又滑!
連朋友唔太好奶茶都覺得正!😍

2022-05-16 78 浏览
呢啲咁傳統嘅舊式茶餐廳真係越嚟越少🍴嗰日就特登去左上環街市試下呢間超出名嘅煎多士🍞雖然佢係用煎嘅方法 但係食落仲正過普通嘅炸多士🥰依然係外脆內軟 而且仲冇咁油膩👍
2022-05-13 109 浏览
今日同女友去上環個邊試婚紗,順路去街市茶記朝聖!我地12點半去到,岩岩好有位唔洗等~好好彩叫左樽仔奶茶,咸牛肉蛋多同西多士~雖然唔算多人,但慢工出細貨,要比d時間等食物熱辣辣送上樽仔奶茶樽仔奶茶果然名不虛傳,奶香茶靚有名凍,無冰所以原汁原味!咸牛肉蛋多咸牛肉蛋多如果多D咸牛肉就好啦~多士都夠鬆脆但不至於好驚喜西多士西多士係煎香個一種唔係炸個一隻,蛋香十足,不過不失!有大量煉奶,今次fat fat啦~本身想叫牛肉麵,不過賣晒:(有機會再食!
今日同女友去上環個邊試婚紗,順路去街市茶記朝聖!

樽仔奶茶
樽仔奶茶果然名不虛傳,奶香茶靚有名凍,無冰所以原汁原味!

咸牛肉蛋多
咸牛肉蛋多如果多D咸牛肉就好啦~多士都夠鬆脆但不至於好驚喜

西多士

本身想叫牛肉麵,不過賣晒:(
有機會再食!
2022-04-23
  • 樽仔奶茶
2022-05-09 152 浏览
金黃色煎西多配煉奶!.有人覺得多士一定要配花生醬先好食,有人就覺得無餡先好食,唔知呢個煎西多又啱唔啱你口味?❗️熟食中心環境注意‼️食食下撞正洗地,介意嘅朋友考慮吓.1️⃣西多士($27)呢間西多士無花生餡,用兩塊麵沾上蛋漿再分開落鑊煎到金黃香脆再疊埋放碟,再淋上巨量煉奶令到成件事又甜又脆!邊邊煎到焦香,有少少似食緊脆豬咁但又食到好分明嘅蛋香🍳呢個做法係全港少見.2️⃣蛋牛治($18)原來嚟到掀開見有蔥花覺得會再香啲,點知食落只係還過得去。個蛋牛煎到有啲老唔夠滑,蔥花一齊煎熟咗唔係真係變得香咗,而且夾住嘅多士無搽牛油再烘,整體普通。長洲陳通記(係🤤又提,未睇嘅朋友不妨睇返之前個post!)完勝.3️⃣鮮牛餐肉米($29)鮮牛無筋易咬開唔錯,餐肉煎完脆脆地最好盡快食,米粉份量都算多,算係抵食!.4️⃣樽仔奶茶($17)茶味較重,幾滑,同埋佢無冰,唔會飲耐咗就淡咗。不過我初初問佢有無蓋(想帶返屋企飲),佢話有,點知嚟到同我開咗個蓋,佢意思原來係樽奶茶本身有蓋(可能驚我懷疑佢樽奶茶唔乾淨?🫠).性價比:🌕🌕🌕🌕🌖美味度:🌕🌕🌕🌕🌘獨特性:🌕🌕🌕🌘🌑.📍瑞記咖啡 (上環)🧇上環皇后大道中345號上環市政大廈2樓熟
金黃色煎西多配煉奶!
❗️熟食中心環境注意‼️
食食下撞正洗地,介意嘅朋友考慮吓
1️⃣西多士($27)
2️⃣蛋牛治($18)
3️⃣鮮牛餐肉米($29)
4️⃣樽仔奶茶($17)
性價比:🌕🌕🌕🌕🌖
美味度:🌕🌕🌕🌕🌘
獨特性:🌕🌕🌕🌘🌑
📍瑞記咖啡 (上環)
🧇上環皇后大道中345號上環市政大廈2樓熟食中心17號舖
#瑞記咖啡 #西多士 #toast #frenchtoast #sandwich #milktea #奶茶 #香港好去處 #九龍好去處 #新界好去處 #性價比高 #香港美食指南 #852food #相機食先 #food #foodie #foodporn #foodiehk #hkfoodie #instafood #hongkong #hkfood #foodstagram #foodlover #食評 #食好西 #必食 #人氣美食 #香港美食
2022-05-01 140 浏览
疫情緩和下來,是時候要到外邊走走。好耐冇到上環一帶行走,今天天氣特別好,就去跟朋友吃個午餐再去嚤囉街找些東西,順道去上還熟食中心飲支樽仔凍奶茶。瑞記㗎啡有經典樽仔奶茶,是港式茶記奶茶沖好放入玻璃樽雪一晚,飲起來還有茶香茶味不會變淡,甜度就冇得選擇。西多士也是他們的名物,差不多每枱客人都有order,以香煎的方式將富蛋香的雞蛋溶入面包中,外邊煎得香脆內心鬆軟,加上適量的煉奶,好美味,瑞記的出品平靚正。

喺上環市政街市熟食中心入面 有間好隱蔽 已經開業左六十幾年嘅老冰室😍最近見到都幾多人推介個煎西多士同埋玻璃樽仔凍奶茶☕️即刻試試佢🤓.📌西多士 $27西多士一上枱已經聞到超香 賣相都好吸引 煎到金黃色🔥呢到同平時唔同唔係炸係煎 加上佢中間冇搽餡 combine左西式嘅French toast😝食落冇平時西多嗰種油膩感 但依然做到外脆內軟嘅感覺 連四條邊邊都煎到脆卜卜💕仲有煎完焦焦地嘅香味🤩同平時一樣都係兩片方包夾埋🤪但就算中間冇平時嘅花生醬🥜每塊麵包兩面都沾滿蛋漿 淡淡雞蛋香 面頭再淋滿香甜嘅煉奶 加埋一齊已經好香好惹味😎不過由於要需花時間慢慢煎 所以出餐就會比較慢🤫但真係必試呀‼️.📌樽仔凍奶茶 $17用玻璃樽裝住港式奶茶再雪凍 額外多左重裝瓶嘅工序 而家真係好少見🙈平時加冰嘅凍奶茶都會越飲越淡 但係呢度唔會👍🏻由頭飲到味都係好香濃 甜度適中 口感夠幼滑🥰茶味唔算特別濃厚☕️偏重奶味🥛我自己會想茶味再濃啲 朋友就話正宗嘅港式奶茶應該要奶味再濃少少🤏🏻

📌西多士 $27

📌樽仔凍奶茶 $17

樽仔凍奶茶
疫情之下仲有咩可以留低呢?有不少舖頭都因為員工染疫,延長新年假到今時今日,有不少食肆關門至今,有食肆被人打劫,有的不敵租金倒閉。大概只有政府食肆才能勉強生存。今日經過瑞記咖啡,三四點的時間,人不算多。老闆已在收工的節奏:「落單就快喇」。她一邊執枱,一邊講。我都不敢怠慢,隨眼望望餐牌,諗好食物,又睄一睄隔離枱,發現人人都有一支飲品係枱。「鮮牛肉麵加腸,要多支奶茶。」老闆二話不說離開,又用一個趕收工的速度返來:「鮮牛麵加香腸,奶茶」。放低食物,老闆就回到廚房,準備收工。其實食物只要夠熱,往往就算味道普通都可以昇華。今日回冷,氣溫一下又落返14,5度。一碗剛剛煮好,新鮮熱辣遞上的鮮牛麵仍然噴著白霧騰騰。我呷一啖湯,差不多辣到喉嚨。但寒冷天氣下,卻感到一絲絲溫暖。雖然湯頭是有點乏味,但鮮牛麵餸比麵要多。筷子在湯麵內遊走,夾上來的往往係一片片鮮牛肉。牛肉肉味算不上濃郁,但夠多夠大塊。不過亦因為咁,加幾蚊交一條腸仔性價比就略微下降。用玻璃樽裝荳奶,裝汔水的,我們都屢見不鮮,奶茶卻是第一次見。瑞記奶茶落糖較少,奶茶的茶香反而更加突出。懷舊玻璃樽,加上毛筆寫上的花碼餐牌,我呷一口奶茶,忽然想到幾十年前
港式

「鮮牛肉麵加腸,要多支奶茶。」

懷舊玻璃樽,加上毛筆寫上的花碼餐牌,我呷一口奶茶,忽然想到幾十年前的老顧客,當時他們幫襯瑞記,或許也是一樣的餐牌,一樣一支奶茶,在同一個花碼餐牌下,狼吞虎嚥過一碗鮮牛麵
。或許價錢變了,疫情之下,客人亦無奈變了,但味道不變。清清淡淡,卻大碗夠食,食完之後又營營役役,踏上生活的話。
鮮牛麵加腸,埋單三十幾。出街食飯,以此價錢來說,其實亦好難要求太多。但飽肚暖胃來說,瑞記沒有失望,而我都踏上自己的路。有時日子就像這場鮮牛麵加奶茶,不好不壞,但至少我們又努力活過一天。
2022-02-24
等候时间
5 分钟 (堂食)
港式
  • 樽仔奶茶
  • 牛肉麵
2022-03-25 306 浏览
自小在中上環長大, 但自從搬到九龍區之後就很少過海了, 這天陪外國回來的家人專登到港島區逛逛,我們打算先吃早餐, 再乘車到山項來個輕行山。要我選, 我就挑了上環市政大樓的瑞記, 因為有點掛念他們的樽仔奶茶。因為疫情原因,以前熱熱鬧鬧的熟食中心變得有點冷清, 幸然瑞記還在。二話不說點了蛋牛包,樽仔奶茶。原本還想點西多士, 但還是忍忍吧,怕吃不完。樽仔奶茶還是以前的味道,香滑但不甜膩。可是我總覺得份量有點小。蛋牛包的包底非常鬆軟,微微烘過,配上香蔥炒蛋及鹹牛肉,鹹香味十足。現在這些舊店買少見少, 所以見一次就要食一次喇。

現在這些舊店買少見少, 所以見一次就要食一次喇。

2022-03-03
用餐时段
早餐
2022-03-17 283 浏览
𝕋𝕦𝕖𝕤𝕕𝕒𝕪 來點肥膩野先♡´・ᴗ・`♡( ͡° ͜ʖ ͡°)❤︎︎ 腸 蛋 麵🤤.係屋企點整都整唔到係茶餐廳食嗰種油膩感!夠竟有咩秘訣呢?ʕ•ᴥ•ʔ有無朋友都係好愛腸蛋麵?今日飲茶走 放棄咖啡😈瑞記個茶底好好飲🥴所以每次黎都會飲茶走多奶◡̈ 邪惡指數: 🌕🌕🌕🌕🌗
𝕋𝕦𝕖𝕤𝕕𝕒𝕪 來點肥膩野先♡´・ᴗ・`♡
( ͡° ͜ʖ ͡°)❤︎︎ 腸 蛋 麵🤤
係屋企點整都整唔到係茶餐廳食嗰種油膩感!
夠竟有咩秘訣呢?
ʕ•ᴥ•ʔ有無朋友都係好愛腸蛋麵?
今日飲茶走 放棄咖啡😈
瑞記個茶底好好飲🥴
所以每次黎都會飲茶走多奶◡̈

邪惡指數: 🌕🌕🌕🌕🌗
2022-03-15
等候时间
5 分钟 (堂食)
$48 (早餐)
  • 奶茶