2012-01-07 3 浏览
跟新朋友認識, 感覺就好似識左好耐咁仲一齊早餐tim~一日之計在於晨, 豐富早餐令人精神!!~朝早既無lunch time 時候咁多人雖然每張檯都坐左人, 但每張只係坐一兩個坐得疏落, 反而更難搵兩人位 @.@坐下了, 簡單點了腿蛋治 + 熱咖啡, 盛惠$19~如果單點飲品都已經$11, 咁推論一件腿蛋治只係$8 咋~ 好化算~好香既腿蛋夾係鬆軟包包實在好美味而且層蛋亦都好厚, 幾足料既蛋香味不過個咖啡底既濃又好苦澀如果滑D 就好了~
跟新朋友認識, 感覺就好似識左好耐咁
仲一齊早餐tim~
一日之計在於晨, 豐富早餐令人精神!!~

朝早既無lunch time 時候咁多人
雖然每張檯都坐左人, 但每張只係坐一兩個
坐得疏落, 反而更難搵兩人位 @.@

坐下了, 簡單點了腿蛋治 + 熱咖啡, 盛惠$19~
好香既腿蛋夾係鬆軟包包實在好美味
而且層蛋亦都好厚, 幾足料既蛋香味
不過個咖啡底既濃又好苦澀
如果滑D 就好了~
$19 (早餐)
2011-12-15 25 浏览
巳經唔係第一次食瑞士咖啡室,今次過開中環,但又無咩時間食飯,於是同親愛嘅同事黎呢度解決午餐!!行到門口時候,見到要排隊,還以為要等好耐,但等左5-10分鐘就有位,so good!! 餐廳環境仍然充滿香港懷舊冰室嘅裝修特色,令人不禁回想起八十年代嘅香港!我地大家都叫左瑞士雞翼常餐(HKD45),有多士、炒蛋 加瑞士雞翼公仔麵!!係中環呢個份量和價錢,都幾抵!!瑞士雞翼公仔麵: 雞翼份量好多!而且湯底混合瑞士汁,味道天濃郁。試喝一口湯底後,味精感覺不大,亦不會覺得口渴!多士、炒蛋 :多士烘得剛剛好,頗厚喔!炒蛋不會過熟,每一口都會有蛋汁湧現!奶茶:我不是奶茶專家,但飲的時候,都有濃濃嘅茶味,可見是真材實料!!

2011-12-14
  • 瑞士雞翼
2011-10-27 26 浏览
有一段時間無黎呢度lu朋友仔因為遲左起身食唔到早餐唯有照原定地點改食lunch~叫了同一個set 但少少唔同同是火腿炒蛋,火腿好咸、炒蛋好少,令人失望五香肉丁米粉有蕃茄湯底同埋正常version有蕃茄湯底既味道已經被蕃茄override晒反而正常version比較好一杯苦澀咖啡係濃滑奶茶相比下簡直係比下去前者絕不recommendLunch set 每款都加左$2可惜質素比前差左而且態度勁差、order 落左好耐都未有野食黎..但鑑於中環要食平價、野食ok、快速既地方一定非佢莫屬始終市場仍在、熱度不減既
有一段時間無黎呢度lu
朋友仔因為遲左起身食唔到早餐
唯有照原定地點改食lunch~
火腿炒蛋
叫了同一個set 但少少唔同
同是火腿炒蛋,火腿好咸、炒蛋好少,令人失望
五香肉丁米粉
一杯苦澀咖啡係濃滑奶茶相比下簡直係比下去
前者絕不recommend

Lunch set 每款都加左$2
可惜質素比前差左
而且態度勁差、order 落左好耐都未有野食黎..
但鑑於中環要食平價、野食ok、快速既地方一定非佢莫屬
始終市場仍在、熱度不減既
2011-10-19 11 浏览
這日下午在利源東西街一帶逛,有點口痕,便走進這裡吃個下午茶餐。想不到這裡不止裝修,連餐牌價錢也是像時光倒流一樣。不要說是中環,今時今日,$15的下午茶奶油多餐包飲品,哪裡找呢。奶油多很脆,奶油很香滑,好吃。不過太落本了,夾了4大塊厚厚的鮮牛油,我把2塊半都拿走了。奶茶對版,茶味香濃又滑,好喝。這裡侍應反應快,效率高。不過稍嫌衛生不夠,枱面仍有上手的飯粒和醬汁。總括來說,這是一個令人滿足的快靚正港式下午茶!

總括來說,這是一個令人滿足的快靚正港式下午茶!
2011-10-05 22 浏览
天氣開始涼了應該成日都好想食full d但唔知點解無咩胃口左諗右諗倒不如簡單一點叫了個蛋肉丁通粉做午餐只有少量既肉丁再加左煎蛋(我估應該有兩隻?!)仲有唔熱既清湯通粉色澤上"白sai sai"... 一d 都唔吸引儘管撈暈晒肉丁後都完全無味令原本口淡淡既我更加食之無味而且份量都唔多如果諗住食飽既朋友仔一定唔夠今次不得不比個你了....
天氣開始涼了應該成日都好想食full d
但唔知點解無咩胃口
左諗右諗倒不如簡單一點叫了個蛋肉丁通粉做午餐
蛋肉丁通粉
只有少量既肉丁再加左煎蛋(我估應該有兩隻?!)
仲有唔熱既清湯通粉
如果諗住食飽既朋友仔一定唔夠
今次不得不比個
你了....
2011-09-29 70 浏览
平時黎親都係食茶餐今日試下簡單美點香噴噴既咸牛治沒有太咸雖然內裡既免治牛肉份量唔多但係烘左底既麵包相襯下都能帶出陣陣牛肉香因為覺得純三文治會整到個包好林pat pat所以要左烘底而已而且, 如需烘底都係同價 當然少不了香濃奶茶茶味濃又夠滑為一日既好開始
平時黎親都係食茶餐
雖然內裡既免治牛肉份量唔多
但係烘左底既麵包相襯下都能帶出陣陣牛肉香
因為覺得純三文治會整到個包好林pat pat
所以要左烘底而已
而且, 如需烘底都係同價
奶茶
當然少不了香濃奶茶
茶味濃又夠滑
為一日既好開始
$24 (早餐)
1K
2011-09-26 12 浏览
有一段時間沒有到這餐廳了,今次到來仍是揀選了自己喜愛的茶餐,其中的叉燒意粉要蕃茄湯底的。賣相真係唔係好得,不過勝在味道夠。蕃茄味很夠,酸酸甜甜的,而叉燒又夠腍,不會太硬。今次還同場加映一隻鳳爪,原因是同事不愛吃,但想要排骨蒸飯,所以便將鳳爪分給其他人吃了,真別有一番風味。
有一段時間沒有到這餐廳了,今次到來仍是揀選了自己喜愛的茶餐,其中的叉燒意粉蕃茄湯底的。

2011-09-22
2011-09-09 53 浏览
公司信箱收到外賣紙...一睇價錢好抵呀~呢條街真係好少行...一直都想食平D...有時叫外賣一般都要50-60先送...公司細真係好難叫得夠...今日下午茶時間去試試...D位都唔窄(LUNCH多人都唔駛背頂背)...又唔駛點等...杯奶茶幾好味...夠晒濃滑~^^叫左個"雙拼丁面TEA"連凍飲$30蚊...丁面D麻油另上GAR~真係真材實料BOR!D瑞士雞翼好甜...但係又唔會好似"翠X"果D好厚0既雞皮咁肥~唔錯!!走果陣仲問左阿靚姐...原來外賣滿$30就有得送喇...下次落雨唔想落去食LUNCH就真係辛苦晒佢地喇~
公司信箱收到外賣紙...一睇價錢

丁面D麻油另上GAR~真係真材實料BOR!
2011-09-09
  • 瑞士雞翼"丁丁"
2011-08-28 10 浏览
今日同幾個同事黎食lunch,例牌order A餐,叉燒通粉(普普通通,沒甚麼特別) + 火腿炒蛋(呢個好唔掂,塊火腿咸到死,份炒蛋炒到老晒) + 牛油方飽加$2轉奶油多(之前覺得幾好食ga!! 厚多士,又夠多煉奶,但今次塊野唔夠厚之餘,仲要係多牛油少煉奶,too bad!!) + 熱華田(唔使落糖都夠味)
2011-08-19
2011-08-26 19 浏览
中環食個早餐, 通常都唔會平得好邊而且早上都未回魂, 人人急急腳有朝早上因為塞車, 返到公司已經遲晒大到兼且 30 mins 後仲要開會, 見班同事一早咁乖攪好晒開會 d 野, 於是就"萬歲"啦.....秘書推介 "平快靚正" - 瑞士咖啡室我無大問題, 最緊要快 !! 而且呢間我係灣係食過, 都ok同事其實好多都已經食左早餐, 大家又錫住我所以佢地都係循例叫杯奶茶咖啡, 而我因為未食野又忽然好懷念 "餐旦治烘底", 好啦, 就試下你 !!送外賣餐旦治烘底, 最大既既難處係個"烘底"因為烘好之後, 焗住來送外賣, 個 烘底一定變到軟晒哈佢仲用緊傳統紙袋包裝, 夠特色又夠環保你睇下幾多 炒旦 !! 好有驚喜, 而且仲好多旦味頭先講緊既烘底, 送到上來仲好"烘底"喎而且個炒旦, 份量真係唔少, 比得上荃灣某奄列茶餐廳 !!加上塊餐肉, 亦無因為成本上漲而切細塊左個奶茶就同正常差不多, 不過有心要試奶茶味, 用外賣來試係唔公平既因為送到上來 d 冰都溶化左, 杯野一定會淡另外, 我 "met" 左 一細塊同事叫既 "菠蘿油", 送到上來都仲 keep 到 好似堂食既質素, 都唔錯, 都係值得

中環食個早餐, 通常都唔會平得好邊
而且早上都未回魂, 人人急急腳
有朝早上因為塞車, 返到公司已經遲晒大到
兼且 30 mins 後仲要開會, 見班同事一早咁乖
攪好晒開會 d 野, 於是就"萬歲"啦.....

秘書推介 "平快靚正" - 瑞士咖啡室

同事其實好多都已經食左早餐, 大家又錫住我
所以佢地都係循例叫杯奶茶咖啡, 而我因為未食野
又忽然好懷念 "餐旦治烘底", 好啦, 就試下你 !!

送外賣餐旦治烘底, 最大既既難處係個"烘底"
因為烘好之後, 焗住來送外賣, 個 烘底一定變到軟晒
傳統紙袋包裝
哈佢仲用緊傳統紙袋包裝, 夠特色又夠環保
你睇下幾多 炒旦 !! 好有驚喜, 而且仲好多旦味
頭先講緊既烘底, 送到上來仲好"烘底"喎
而且個炒旦, 份量真係唔少, 比得上荃灣某奄列茶餐廳 !!
加上塊餐肉, 亦無因為成本上漲而切細塊左
因為送到上來 d 冰都溶化左, 杯野一定會淡

另外, 我 "met" 左 一細塊同事叫既 "菠蘿油",
送到上來都仲 keep 到 好似堂食既質素, 都唔錯, 都係值得一試

總括來說, 中環早餐, 收廿鬆 d 蚊, 有雙併三文治, 有凍奶茶, 送埋外賣
呢個價錢, 都算係唔錯架啦
外卖送餐
$25 (早餐)
傳統紙袋包裝
  • 菠蘿油
  • 餐旦治烘底
2011-08-15 23 浏览
久違了的番茄通, 實在太掛住啦雖然唔係d 特別野, 但有時都真係想懷念一番過左之前成日落雨既日子, 終於可以行過去食啦同朋友仔點了一樣既餐火腿炒蛋配多士 是日炒蛋加左好多水漲大成個份量, 淹沒晒所有蛋味。多士又烘得唔足夠火喉, 又無咩牛油 茄底五香肉丁通粉 加左番茄底令個通粉無咁油同漏配埋一杯濃滑奶茶蠻不錯~
久違了的番茄通, 實在太掛住啦
雖然唔係d 特別野, 但有時都真係想懷念一番

過左之前成日落雨既日子, 終於可以行過去食啦

同朋友仔點了一樣既餐

茄底五香肉丁通粉 加左番茄底令個通粉無咁油同漏

配埋一杯濃滑奶茶蠻不錯~
火腿炒蛋配多士
茄底五香肉丁通粉
記得第一次幫襯中環<瑞士咖啡室>,已經是上年11月了。當時是星期六,我走來食午餐!事隔多月,平日走來食早餐! 原來,平日早上這裡是很多人! 可能是因為早餐價錢平款式多! 店員見我一個人,又細粒!安排到單對單卡位,同枱坐著是一位斯文男士! 就算我這樣身形,也覺得有點迫!相信男士們一定坐得很辛苦! 我見 Openrice 提及招牌食物之一是咖央西多,別作他選!咖央西多 $20由細到大,我都係食西多士,好似無食過咖央西多,一於試試! 西多士與咖央西多的分別在於:西多士中間是花生醬,咖央西多中間是牛油!兩者比較,前者較好食!後者則較為 heavy!炸得金黃! 外脆內軟! 方包厚身軟熟;一塊薄薄鮮牛油放在多士面,中間又是牛油!十分 heavy! 加上糖漿,更是美味得很!熱杏仁霜由於食咖央西多又heavy又甜,於是叫了淡口的杏仁霜,可中和一下!以熱水沖調,可散發出杏仁味之餘,又飲到特有的杏仁味,加上黑白淡奶,口感不失香滑! 飲到杯底有可愛公仔!驚喜!

中環瑞士咖啡室
事隔多月,平日走來食早餐!

原來,平日早上這裡是很多人!
可能是因為早餐價錢平款式多!

就算我這樣身形,也覺得有點迫!相信男士們一定坐得很辛苦!

咖央西多 $20
由細到大,我都係食西多士,好似無食過咖央西多,一於試試!

炸得金黃! 外脆內軟!
加上糖漿,更是美味得很!

熱杏仁霜

咖央西多+熱杏仁霜
咖央西多中間是牛油
2011-08-03
$20 (早餐)
中環瑞士咖啡室
咖央西多+熱杏仁霜
咖央西多中間是牛油
  • 咖央西多
2011-07-24 5 浏览
是日同客仔食LUNCH去左灣仔食,簡左呢間野叫左個是日午餐,黑椒雞扒意粉連凍飲38蚊好似塊扒勁大呵呵,個味正常茶記味道啦個雞都稔既,係個意粉都知一定係稔到喊嫁啦但38蚊都OK,個裝修好懷舊,唔錯
是日同客仔食LUNCH

去左灣仔食,簡左呢間野

叫左個是日午餐,黑椒雞扒意粉

連凍飲38蚊好似

塊扒勁大呵呵,個味正常茶記味道啦

個雞都稔既,係個意粉都知一定係稔到喊嫁啦

但38蚊都OK,個裝修好懷舊,唔錯
2011-07-07
1K
2011-07-06 7 浏览
選擇了的食物是茄汁豬扒腸仔意粉,在食物未到手時,自己的想像是生粉份量勁多的醬汁(不會有蕃茄),一塊豬扒及一條腸仔。然而,出乎意料之外,得到的是:不少真蕃茄,帶酸感覺夠新鮮,還有兩條腸仔。是意想不到的,吃得也很開心。
2011-07-06
2011-06-08 14 浏览
五月二十日 (星期五)在舊公司的最後一日了上班前到了瑞士吃早餐時間比較早,人流不多我點了個營養餐麥皮,沒有落糖,雖然比較淡味,但是吃來健康香濃鮮奶,為新的一天打打氣蛋治,麵包本身不鬆軟而且烘完更加硬,不太美味老公仔點了個比較豐富的早餐沙爹牛肉意粉,很多牛肉,而且很稔炒蛋多士,麵包問題如上想一想,我還有機會和老公仔吃早餐嗎?
五月二十日 (星期五)

在舊公司的最後一日了
上班前到了瑞士吃早餐
時間比較早,人流不多

我點了個營養餐
麥皮 | 鮮奶
蛋治
麥皮,沒有落糖,雖然比較淡味,但是吃來健康
香濃鮮奶,為新的一天打打氣
蛋治,麵包本身不鬆軟
而且烘完更加硬,不太美味
沙爹牛肉意粉
老公仔點了個比較豐富的早餐
沙爹牛肉意粉,很多牛肉,而且很稔
炒蛋多士,麵包問題如上

想一想,我還有機會和老公仔吃早餐嗎?
2011-05-20
$25 (早餐)