餐厅: 珍珠皇宮印度餐廳
资讯:

食得多中餐西餐都食到厭啦😮‍💨,今次就轉下口味,特登去好多香港人都覺得好似好神秘好陌生嘅地方-尖沙咀「重慶大廈」入邊食一間攞個大獎嘅印度餐廳,「🇮🇳珍珠皇宮印度餐廳」品嚐一下正宗嘅印度咖喱,連Error肥仔都推薦😍,一定要試吓佢點解咁正。當晚大概七點幾去到,已經差唔多半滿,當中仲要唔少香港人特登同我哋一樣捐窿捐罅去食添,食過就知道點解佢咁受歡迎👏。🐏香料免治羊肉卷上菜已經聽到治治聲,羊肉卷係直接用喺鐵板上,食到最後一啖都可以保留住個溫度,底下仲有少少洋蔥鋪底,夾埋一齊食,有香料味之餘仲有洋蔥嘅甜味,真係感受到濃濃嘅印度香料風情😍🍛咖喱羊肉店舖咖喱係比較偏杰身少少嘅,辣辣地之餘,仲食到印度咖喱獨有嘅味道,配烤餅夾黎食,辣嘅程度,啱啱好。而且肉嘅份量都唔少,大大舊羊肉。而且已經烹調到好淋好入味,抵佢攞獎🏅🥔薯仔烤餅本來都覺得已經點得夠多嘢食,點知比我偷聽到隔籬枱嘅熟客同佢男朋友講,我每次嚟都一定要食呢個薯仔烤餅㗎😂搞到我就心思思叫埋,果然冇令我失望,個薄薄嘅烤餅皮裏面包着嘅薯蓉,仲有醬汁可以配黎食。🧈雜錦烤餅😍當選擇困難症發作嘅時候,雜錦呢個呢個名詞簡直係為我哋設計,一次過可以試晒芝士蒜蓉

🐏香料免治羊肉卷

🍛咖喱羊肉

🥔薯仔烤餅

🧈雜錦烤餅😍
當選擇困難症發作嘅時候,雜錦呢個呢個名詞簡直係為我哋設計,一次過可以試晒芝士蒜蓉、牛油、原味烤餅。我個人就主教鍾意食原味多啲,感覺上配埋咖喱食啱啱好唔會太搶咗個味同埋唔會太油。

🥗印度素菜沙律
食開平時西式嘅沙律多,第一次食印度風嘅,坦白講雖然材料簡單但係味道絕對唔差,當中包括有紅蘿蔔、洋蔥、青瓜、蕃茄,配合埋香料,簡簡單單食完香料味重嘅菜式之後再食返一啖清新嘅蔬菜,絕對係可以平衡返個味蕾👅。

🥤青檸梳圢
食完咖喱同咁多香料印度菜式,梗係要嗱嗱聲飲啖清新嘅梳打,下一下火。青檸梳打,甜度仲要啱啱好唔使叫少甜已經少甜咗👍
2022-07-04 21 浏览
咁大個女第一次 第一次 第一次入重慶大廈🤣 可算係呢兩年入邊久違有過一刻好似去咗第二度旅行嘅感覺😍 今次去重慶大廈主要係諗住去食Error肥仔都鍾意食嘅呢一間正宗印度咖喱🤤 由於鎖定左目標 喺大廈門口已經有職員帶我哋去餐廳😏 第一次入重慶大廈感覺良好 餐廳裝修別樹一格 都坐得幾舒服😌 職員主要用普通英文溝通 亦有個別員工同老闆係識講廣東話😆既然佢哋2021年拎咗年度咖喱獎 當然要試返幾個咖喱啦😍 入咗店員會首先送上胡椒烤餅 作為免費餐前小食 非常香脆可口 記得留返少少點咖哩食都好正😎 我哋揀咗牛油烤雞同埋瑪莎拉咖喱羊 仲點左蒜蓉烤餅點咖喱食👅 聽老闆講原來佢哋第一間喺重慶大廈嘅咖喱店係1987年已經開幕 多年來配方不斷改良 迎合香港人口味🤤 牛油烤雞真係必試 醬汁好creamy 濃郁得泥又唔會太重香料味 加埋蒜蓉烤餅真係勁好食😋 烤雞仲好嫩 ‼️ 瑪莎拉咖喱羊香料味會比較重 但係配合羊肉非常夾 小辣岩岩好🤩 蒜蓉烤餅落咗勁多蒜蓉牛油 就咁食已經好好食😍 烤餅鬆軟可口👍🏻另外我哋仲叫咗兩個小食 分別係蒜蓉蝦同埋芝士薯仔三角煎餅🥞 蒜蓉蝦偏鹹少少 不過醬汁味道都係好食嘅 蝦肉非常彈牙👍🏻

我哋揀咗牛油烤雞同埋瑪莎拉咖喱羊 仲點左蒜蓉烤餅點咖喱食👅

芝士薯仔三角煎餅都幾特別 煎餅入邊包住薯蓉 配有三款醬汁 又或者點咖喱都好食😋

飲品方面我哋揀咗士多啤梨奶昔同埋印度奶茶🥤 士多啤梨奶昔似加左乳酪 酸酸甜甜 解膩一流👍🏻 印度奶茶好有特色 茶底嘅味道同平時喺香港飲開嘅口味有分別 值得一試🌟
繼前幾日係重慶大廈搵食後,有啲意猶未盡。經過一輪上網做功課,今次就揀咗位於閣樓既呢間珍珠皇宮。一坐低就送上一份歡迎小食,係脆卜卜嘅胡椒脆片,食落好似薯片甘,有淡淡的鹹香味,點埋個薄荷醬非常開胃。 由於今次同行有4個朋友,加埋自己5個人,所以可以叫多幾樣野食。飲品:-芒果印度乳酪Mango Lassi 質感幼滑,味道酸甜為主,十分開胃,可以中和咖喱既辣味。前菜:-乳酪脆米球(Dahi Poori)一個幾傳統既印度小食,外層酥脆,入面有啲薯仔、洋蔥、番茄、芫荽,口感十分豐富,加埋酸酸甜甜 嘅乳酪醬,一啖食晒超級滿足。-瑪莎拉脆卷餅(Masala Dosa) 味道正常,略嫌印度香料味唔夠重,唔係太夠脆。主菜:-印度香料烤雞(Tandoori Chicken) 烤雞用鐵板上,墊底既洋蔥絲吸左的汁,連埋的雞一齊食口感超豐富,雞肉juicy香口 -香料免冶羊肉卷(Seekh Kebah) 好香印式香料味,入口肥瘦相間,有肉汁唔會太乾,再點的乳酪一齊食,又係將件事昇華左,乳酪嘅creamy奶香加上香料羊肉既惹味, 可謂相得益彰。-蝦球黃咖喱(Malai Jheenga Curry) 椰汁味濃郁,似大
飲品:
-芒果印度乳酪Mango Lassi
質感幼滑,味道酸甜為主,十分開胃,可以中和咖喱既辣味。
前菜:
-乳酪脆米球(Dahi Poori)
-瑪莎拉脆卷餅(Masala Dosa)
味道正常,略嫌印度香料味唔夠重,唔係太夠脆。
主菜:
-印度香料烤雞(Tandoori Chicken)
-香料免冶羊肉卷(Seekh Kebah)
-蝦球黃咖喱(Malai Jheenga Curry)
椰汁味濃郁,似大家樂個款,蝦太細隻同menu寫既蝦球好大出入,明顯係急凍嗰啲蝦仁仔,連埋的印度黃飯同naan掂埋一齊食不過不失,不過呢個下次黎唔會再叫。
-牛油烤雞(Butter Chicken)
印度菜入面既signature,用三個字形容,就係香、濃、滑,雞肉吸收晒香料嘅味道,撈飯或者掂naan都無得輸。
-芝士菠菜(Palak Paneer)
食印度嘢一定 要點,有菠菜既獨特香味味再加上cottage cheese, 芝士喺口入越咀嚼越香,同樣撈飯或者掂naan都係無得輸。
主食:
-蒜蓉烤餅(Garlic Naan)
蒜香味十足,可以再乾身同脆的。
-芝士烤餅 (Cheese Naan)
鬆軟,芝士味唔夠濃郁。
-原味烤餅(Naan)
正常發揮
-印度黃飯 (Saffron Pullao)
撈汁一流,必叫。
甜品
-蕃紅花印度雪糕
個人覺得唔好食,食落口成口粉既感覺。
總結:5個人食,除返開196一個人,用OpenRice 訂枱有75折,飲品無折。味道係重廈大廈黎講,叫做top個幾間。環境都唔錯,坐得舒服,已經約左朋友下星期再去🤤
2022-06-29
  • 乳酪脆米球
2022-07-03 69 浏览
📍尖沙咀彌敦道36-44號重慶大廈1樓96-97號舖今日有朋友仔帶我去重慶大廈食好西,就梗係去啦,因為好耐都冇食過好食嘅印度餐😏😏😏佢又大贊好食就梗係要試吓🤤🤤🤤1. 脆烤餅🫓 $0 - 一坐低就有嘅免費小食,卜卜脆嘅烤餅,食落好似薯片一樣,最緊要點個薄荷醬。2. 乳酪脆米球 (Dahi Poori ) $75 - 呢一個超好食嘅小食,皮脆而且內有乾坤,裏面有啲豆蓉,再加上酸酸甜甜嘅乳酪製成,一口過冇得輸🤤🤤3. 印度烤春雞(Tandoori Chicken) 🍗 $158 - 烤過嘅雞肉再加上鐵板上枱,啲計及收費放喺底嘅洋蔥,食落口超多肉汁同香口4. 香料免冶羊肉卷 (Seekh Kebah) 🐐 $118 - 香草味道好豐富,食落口啖啖肉,唔會太乾身,再加啲乳酪一齊食,提升晒啲香龍肉味😆😆5. 椰汁忌廉煮蝦 (Malai Jheenga Curry) 🍤🥘$138 - 椰汁味超香,不過冇乜特別,個蝦唔夠爽口,最重要都係攞啲汁去撈個印度飯一齊食☺️6. 瑪莎拉脆卷餅 (Masala Dosa) $75 - 味道一般,個薯仔蓉香料味唔夠濃厚,食落口啲質感麻麻地🤦🏻‍♂️7. 牛油烤雞 (B
📍尖沙咀彌敦道36-44號重慶大廈1樓96-97號舖

7. 牛油烤雞 (Butter Chicken) 🧈🐓🥘$108 - 必食,味道香濃,啲烤雞肉吸收晒香料嘅味道,撈飯或者點烤餅一流👍🏻👍🏻👍🏻🤤🤤🤤

8. 芝士菠菜 (Palak Paneer) 🧀🌱 $88 - 食印度嘢一定要點,有濃烈嘅菠菜味再加上Indian cottage cheese,令到個味道更上一層樓🤤🤤🤤諗起都想用嚟撈飯😂😂

9. 蒜蓉烤餅(Garlic Naan ) 🧄🫓 $28 - 有濃厚嘅蒜蓉味👍🏻

10. 牛油烤餅(Butter Naan) 🧈🫓 $28 - 牛油味唔夠,但係個烤餅超鬆軟🤷🏻‍♂️

11. 芝士烤餅 (Cheese Naan) 🧀🫓 $40 - 呢一個冇乜特別,所以可以唔使嗌🤷🏻‍♂️

12. 印度黃飯 (Saffron Pullao) 🇮🇳🍚$42 - 個飯超乾爽,用嚟撈汁一流,必點🤤🤤🤤

13. 印度芒果乳酪奶昔 (Mango Lassi) 🥭🥤$38 - 有濃厚嘅芒果味再加埋乳酪,簡直係夏日精選👍🏻

餐廳喺重慶大廈裏面,餐廳比較懷舊,冷氣唔夠凍🥵不過啲食物質素cp值好高,正宗嘅印度菜,👍🏻👍🏻👍🏻一定推介啲朋友仔👍🏻👍🏻👍🏻
脆烤餅
2022-06-28
印度烤春雞
香料免冶羊肉卷
印度芒果乳酪奶昔
📌 珍珠皇宮印度餐廳📍 尖沙嘴 Tsim Sha Tsui 🔍 環境餐廳融入印度風格嘅紅色佈局🔴 好似真係置身於印度當中🇮🇳 掛住不少印度相片✨ 🔍 服務重慶大廈出面會有印度員工帶你指引你入黎餐廳, 服務一流👍🏻 同埋佢地大多都識講廣東話🤣 會同你講邊一道餸好推薦😋-(👑爲推薦) ▪️Masala Dosa $75▫️Butter Chicken $108▪️Garlic Naan $28▫️Butter Naan $28▪️Seekh Kebab $118 ▫️Mango Lassi $38▪️ Gulab Jamun $55-❥ ❥ Masala Dosa呢個係南印度卷餅😋Menu好細心咁寫左係咩黎😛佢係米漿同豆蓉整成捲餅入面有薯仔🥔, 洋蔥🧅等等記得趁熱食!! 有醬料配送不過我個人食唔慣所以無沾黎食❥ ❥ Butter Chicken牛油烤雞係咖喱嘅菜色🍛 點naan烤餅食一流😋♥️ 我最推介呢個!!! 果然error都推薦🤣✨好creamy🤩 少少微辣但係好惹味!!黎呢到食記得食呢個😛❥ ❥ Butter and Garlic Naan個人鍾意garlic多啲, 味道濃郁少少🤩暫時呢個係我食過

📌 珍珠皇宮印度餐廳

❥ ❥ Masala Dosa
呢個係南印度卷餅😋
Menu好細心咁寫左係咩黎😛
佢係米漿同豆蓉整成捲餅
入面有薯仔🥔, 洋蔥🧅等等
記得趁熱食!! 有醬料配送
不過我個人食唔慣所以無沾黎食

❥ ❥ Butter Chicken
牛油烤雞係咖喱嘅菜色🍛
點naan烤餅食一流😋♥️
我最推介呢個!!! 果然error都推薦🤣✨
好creamy🤩 少少微辣但係好惹味!!
黎呢到食記得食呢個😛

❥ ❥ Butter and Garlic Naan
個人鍾意garlic多啲, 味道濃郁少少🤩
暫時呢個係我食過最好食嘅Naan
佢真係厚烤餅, 充滿麵包香✨
同埋夠大塊, 超飽肚🤰🏻

❥ ❥ Seekh Kebab
呢個係香料免治羊肉卷
醃製嘅香料蓋過曬羊肉嘅味道
個人覺得太重香料同比較辣🌶️

❥ ❥ Mango Lassi
呢個好飲✨🤩
佢唔係死甜, 真係重芒果香🥭
飲落都綿密細緻

▪️價錢:8/10
▫️服務:8/10
▪️Overall:8.3/10

🔍#CY尖沙嘴 #CY印度菜 #CY咖喱
🔗 #重慶大廈 #尖沙嘴 #珍珠皇宮印度餐廳 #tst #tsimshatsui #tsimshatsuifood #indianfood #hkindianfood #尖沙嘴美食
相信香港既朋友仔☺️尤其係女仔如果想黎以下地方食野都會卻步因為需要鼓氣勇氣同做足保護先得今次就專登捉左男朋友一齊先敢黎🚫講咁耐可能大家都會估到🚫答案就係尖沙咀既重慶大廈☺️而今次揀左黎既哩間係佢地既咖喱係2021年係攞埋獎🏆之前仲係Error之前其中一個拍攝地方👍🏻肥仔都勁鐘意食😂😂------------------------------@motipalace 乳酪脆米球外表圓碌碌🧆食落脆卜卜入面裝滿左酸味十足既濃乳酪☺️配合埋薯蓉同鷹嘴豆滿足得黎又開胃👍🏻👍🏻------------------------------咖喱🍛蝦球辣度岩岩好蝦球雖然係細細粒但食落都幾彈牙同厚厚既🌮雜錦薄餅🍕一齊食係最好既配搭☺️------------------------------香草🌿串燒雞塊🐔食落好有BBQ🍖既風味而且用鐵板奉上☺️熱度仲可以 keep一段時間👍🏻外皮輕微焦燶大大啖雞肉嫩滑又惹味印度🇮🇳店員既服務都好親切而且一坐低就會送兩塊脆卜卜既咸煎餅🥞配微辣既薄荷醬🌿—————————————
相信香港既朋友仔☺️尤其係女仔

而且一坐低就會送兩塊脆卜卜既
咸煎餅🥞配微辣既薄荷醬🌿
—————————————
2022-06-25 222 浏览
越嚟越喜歡食印度菜,今日就去咗最多印度人嘅地方重慶大廈,一間人氣爆燈嘅印度菜館 [珍珠皇宮印度餐廳 ],呢度有咩咁巴閉,首先佢哋係喺香港咁多間印度餐廳當中獲得[2021 年度香港最佳咖喱餐廳 ]既獎項👏🏻👏🏻,印度籍廚師已經有37年經驗,水準一定能夠保持,所以點可以唔黎朝聖!餐廳裝修融入了好多印度人喜歡嘅紅色,一入到去你就會感覺到你真係嚟咗印度餐廳,好有feel ,另外想讚佢哋嘅服務,全部都係印度人,有一兩位識講廣東話,態度非常友善,為你推介什麼好食,會問你覺得啲嘢食好唔好食,叫你俾啲意見,服務一流👍🏻👍🏻🫓▪️脆脆烤餅每台都會贈送嘅餐前小食,烤脆餅就好似薯片一樣咁香脆,配上薄荷醬汁,味道幾得意🥠▪️咖喱角 $ 52咖喱角好大件,外層酥脆,餡料喺香滑既薯蓉和豆類,充滿大量濃厚既香料味,加上黑啡色酸酸甜甜類似黑醋既醬汁,好食🍤▪️蒜蓉蝦 $ 138超級驚喜嘅味道,蝦仁隻隻大大隻超級爽口彈牙,醬汁係用上牛油蒜蓉乳酪加香料混合而成,味道非常香濃牛油蒜蓉味,配上蝦仁,味道非常合拍,醬汁仲可以用來點烤餅,必食推介🐔▪️瑪莎咖喱烤雞 $ 118瑪莎咖喱是混合大量不同嘅印度香料製成的印度咖喱,質感比較濃調,

🫓▪️脆脆烤餅

🥠▪️咖喱角 $ 52

🍤▪️蒜蓉蝦 $ 138

🐔▪️瑪莎咖喱烤雞 $ 118
瑪莎咖喱是混合大量不同嘅印度香料製成的印度咖喱,質感比較濃調,這裏的辣到可以自由選擇,我點咗小辣已經辣勁十足,烤雞外皮帶點點焦香,肉質好滑,味道超級濃郁惹味,配任何烤餅或者印度米飯,都一樣咁好食

🧄▪️蒜蓉烤餅 $ 28
蒜蓉烤餅足足有三大塊,厚薄適中,超濃郁嘅蒜蓉牛油香味,就咁食已經非常好味,當然烤餅配咖喱是必須的

🥞▪️馬來鬆餅 $ 35
每次食咖喱,澱粉質嘅烤餅之類都至少要點兩份唔同種類先至夠過癮,今次另外一份我哋揀咗馬來鬆餅,即是酥油餅,非常酥香,最鍾意用手慢慢撕出嚟點咖喱,正正

🥭▪️Mango Lassi $ 38
印度芒果乳酪奶昔,係我飲過當中最好飲嘅,奶味唔太重,但芒果味非常香濃,而且味道甜中帶微微酸,又開胃又解辣

🫒▪️Fresh Lime Soda $ 38
新鮮青檸梳打,青檸汁好清香,而且唔太甜,酸微微好解渴

🌟會再會訪的印度餐廳,非常正宗好啱口味,今次只係試咗好少嘢,下次多啲人一齊可以食多啲,另外好喜歡店主Jacky💛非常友善👍🏻👍🏻🌟

• 蒜蓉烤餅
  • 蒜蓉蝦
  • 瑪莎咖喱烤雞
重慶大廈🏢 一直都係只聞其名 從未入內一看究竟都係一個字——食🍽️ 先可以令我踏出舒適區走進未知領域探看一番👀印度菜🇮🇳 喺重慶大廈入面有不少相類似嘅印度餐廳睇得人眼花撩亂 究竟點揀好?🤷🏻‍♀️我決定跟隨Error嘅腳步 去珍珠皇宮印度餐廳大吃一頓🤤大廈入口處有不少派傳單嘅人👥 咁啱遞上來嘅第一張傳單 就係我哋嘅目標佢二話不說變身帶路人👣 引領我哋到達餐廳由門口 到餐廳內嘅每個角落 都擺放咗各式各樣Error嘅應援物🤣相信有唔少人因而慕名而來💕而保錡同肥仔登門造訪 只因要陪辣王Dee哥挑機🌶️🔥唔太食得辣嘅我 只能跟住點其中幾道辣度溫和嘅菜式薄脆餅(前菜)每枱客人都可以免費品嘗嘅前菜配上薄荷醬同羅望子醬(甜醬) 乳酪脆米球 ($75)喺《辣王傳》入面 三子食嘅係另一款 ✨印度脆米球但因為都有啲辣🔥 所以就試下呢個啦清新酸甜嘅乳酪 加上脆米球入面嘅薯仔餡食落唔單止開胃 亦都幾飽肚P.S. 有朋友話睇落似燒賣 又有啲似喎😂✨烤印度芝士 ($118)喺節目見佢哋食 已經覺得幾新奇🤪明明係芝士🧀 但賣相質感似豆腐 味道又似雞肉🍗或魚肉切開入面奶白色 更似雞肉 印度芝士著實有趣🤣辣度溫和 啱晒唔嗜辣
重慶大廈🏢 一直都係只聞其名 從未入內一看究竟

而保錡同肥仔登門造訪 只因要陪辣王Dee哥挑機🌶️🔥
唔太食得辣嘅我 只能跟住點其中幾道辣度溫和嘅菜式

薄脆餅(前菜)
每枱客人都可以免費品嘗嘅前菜
配上薄荷醬同羅望子醬(甜醬)
薄脆餅

乳酪脆米球 ($75)
喺《辣王傳》入面 三子食嘅係另一款 ✨印度脆米球
但因為都有啲辣🔥 所以就試下呢個啦
清新酸甜嘅乳酪 加上脆米球入面嘅薯仔餡
食落唔單止開胃 亦都幾飽肚
P.S. 有朋友話睇落似燒賣 又有啲似喎😂
乳酪脆米球

✨烤印度芝士 ($118)
喺節目見佢哋食 已經覺得幾新奇🤪
明明係芝士🧀 但賣相質感似豆腐 味道又似雞肉🍗或魚肉
切開入面奶白色 更似雞肉 印度芝士著實有趣🤣
辣度溫和 啱晒唔嗜辣嘅朋友仔
烤印度芝士

✨南印度捲餅($75)

見佢大大塊 炸得薄而脆 口感確係如Dee哥所言 有啲似燒鵝皮🤣
不過可能因為炸得焦 所以食落有少少苦味
而佢亦唔係得虛有其表 入面仲有薯蓉、洋蔥等餡料
南印度捲餅

香料免治羊肉卷 ($118)
羊肉口感好札實 雖然稍為乾身 但食落幾惹味
香料免治羊肉卷

素咖喱角($52)
呢款咖喱角比平時食開嘅巨型得多
皮炸得好鬆軟美味 而入面一樣有薯蓉做餡🤣
素咖喱角

鹹味奶昔($38)
佢喺云云甜奶昔入面脫穎而出 令我好想試下😂😂
不過真係鹹咗少少 唔太啱我口味
鹹味奶昔

印度奶茶($25)
味道比港式奶茶淡啲 但又幾好飲
印度奶茶
2022-06-22
南印度捲餅
素咖喱角
印度奶茶
2022-06-22 28 浏览
🇭🇰珍珠皇宮印度餐廳👳🏽🌶咁大個人第一次入重慶大廈😆今次係黎食印度菜 大廈感覺乾淨安全 入黎仲有去左旅行既感覺😍餐廳係1樓 不過大門有派單張既朋友 樂意為你帶路講明印度餐廳 裝潢一定特別 暗暗地幾有feel👳🏽餐有齊中英文對照 非常易明咖哩都有6款以上 再配搭肉類/菜選擇豐富 可以按自己口味揀返 整體用餐體驗都不錯👍🏻一落完單就會送上瑪莎拉脆餅配芥末都幾濃味 醒神開胃-🍟混合肉塊燒烤拼盤(💰$178)👍🏻推薦用鐵板上菜 每樣兩件 加加埋埋都好大份🫣拼盤有印度雞塊 免治羊肉卷 烤魚塊 乳酪腰果汁燒雞每樣肉類有唁同香料調味 美口juicy🤤🧀瑪莎拉咖哩芝士(💰$98)👍🏻推薦食印度野一定食佢地既咖哩呢款咖哩芝士完全係咖哩入門級🤣味道唔辣creamy 杰身芝士味道幾香 入邊仲有豆腐粒做配料配烤餅食好正 最後可以清哂🫢🌶咖哩羊肉(💰$98)羊肉跟咖喱既酥味冇咁重普通款既咖喱較溫和多汁✔️當然仲有其他係辣啲濃啲 或者甜啲🌶🌶咖哩顏色偏紅 但辣度對於唔食得辣既 都可以接受咖哩質地稀身一點 羊肉切粒好方便 肉質腍身無筋相對上一款芝士 呢款香料味重得多 咖哩味亦較重😚🫓原味烤餅(💰$25)👍🏻推薦烤餅一
🇭🇰珍珠皇宮印度餐廳👳🏽🌶

呢款咖哩芝士完全係咖哩入門級🤣
味道唔辣creamy 杰身
芝士味道幾香 入邊仲有豆腐粒做配料
配烤餅食好正 最後可以清哂🫢

🌶咖哩羊肉(💰$98)
羊肉跟咖喱既酥味冇咁重

🫓原味烤餅(💰$25)👍🏻推薦
烤餅一份有3-4塊左右
熱身好軟熟 同平時食buffet既好唔同
厚身而且帶空氣感 彈牙 有好香既麵粉味💯💯
🍞洋蔥烤餅 (💰$35)
洋蔥烤餅入邊有唔少料
唔想食原味都可以試下洋蔥/蒜味
不過👩🏻就鐘意原味多啲
冇加料既烤餅口感會再正啲

🧋凍印度奶茶(💰$30)
第一啖飲落有少少似泰式拉茶
不過有少少薑&肉桂味 唔算好濃既👌🏻
甜度都係甜🤏🏻但可以接受 仲有少少解辣作用
整體店工同老細都好nice
想坐得舒服試印度野都可以黎呢間😆
以前係尖沙咀返工,成日都去重慶大廈食正宗印度菜,除咗味道出色、性價比超高,啲人都好nice 🥰 今日食呢間更加係得到2021年度咖喱嘅獎項,連Error肥仔都中意食🤤 重點推介🔥 👍 𝕄𝕒𝕤𝕒𝕝𝕒 𝔻𝕠𝕤𝕒 南印度卷餅 $𝟟𝟝 第一次試呢款前菜,係以米漿加豆蓉製成脆卷餅,再加上薯仔同洋蔥等餡料,再加上香料,好惹味🔥 卷餅同餡料本身唔難,想食辣可以配埋附上嘅醬汁一齊食,更惹味。 👍 ℙ𝕒𝕝𝕒𝕜 ℙ𝕒𝕟𝕖𝕖𝕣芝士菠菜 $𝟠𝟠 呢個係私心推介,我每次食印度菜必點🥇 菠菜蓉加上香料好香好滑,入面有一塊塊芝士磚,軟滑有咬口,配埋Naan食好夾。 👍 𝔹𝕦𝕥𝕥𝕖𝕣 ℂ𝕙𝕚𝕔𝕜𝕖𝕟 牛油烤雞 $𝟙𝟘𝟠 微辣之選,必點咖喱菜式!牛油醬汁香濃,雞肉嫩滑,而且雞肉份量都唔少。同樣推介配Naan一齊食。 👍 𝔾𝕒𝕣𝕝𝕚𝕔 ℕ𝕒𝕒𝕟 蒜蓉烤餅 $𝟚𝟠 我地試咗幾款Naan都好出色,特別推介Garlic Naan🙌 Naan啱啱烤起,送上枱已經聞到好香嘅蒜蓉味,咬落都係蒜蓉+香料味,表面仲有啲脆脆,呢款就算就咁食都好正🤝📍珍珠皇宮印度餐廳尖沙咀彌敦道36-44號重慶大廈1樓96-97號舖

重點推介🔥

📍珍珠皇宮印度餐廳
尖沙咀彌敦道36-44號重慶大廈1樓96-97號舖
  • 蒜蓉烤餅
  • Dosa
無可挑剔嘅必食咖喱💛💯相信重慶大廈對於大家都係一個神秘的領域~平日無咩衝動會突然行入去、但又一直心思思好想去探險下!🤤好慶幸今次啲起心肝解鎖咗“去重慶大廈食野✌”成就!~食到呢間樣樣好味,價錢親民,可以話係香港最得我心嘅咖哩都不為過~超!級!高!質!😆🥹仲要仲要食完成個人唔會充斥住好大陣嘅咖喱味(有無人知我講咩),,ԾㅂԾ,,乳酪脆米球💕 $75👍脆身的米球内裏被冰涼、酸中帶甜的濃稠乳酪填滿。❤️入口時感受到滿滿的乳酪充斥口腔、再會咬到中間清甜嘅番石榴籽顆粒,而餘韻則有絲絲辣味、層次極為豐富~🥹🥹一啖居然可以匯聚甜酸辣、但出奇地好味又開胃!相當特別、絕對係必嗌嘅小食!😆瑪撒拉咖喱烤雞 🍗$118👍怪不得係Error推薦!😃怪唔得係得獎咖喱!對天發誓絕不是綽頭Only!大家食落就知真心極好味~!😍𢳂起時除了聞到撲鼻的香氣,更可以見到内裏超多洋葱塊和香料等材料、經長時間燉煮后全都溶於咖喱内,但調味又係完美,配飯和薄餅食係天作之合!但齋食絕唔會失色和鹹得過分~!🥰🥳搭配上大塊的鷄肉,無骨無皮之餘而肉質超級嫩軟滑,連無牙阿婆都可以輕鬆食到!~雜菜炒飯 💕 $98👍之前食過一個史詩級難食嘅印度炒飯
無可挑剔嘅必食咖喱💛💯

乳酪脆米球💕 $75
👍脆身的米球内裏被冰涼、酸中帶甜的濃稠乳酪填滿。❤️

瑪撒拉咖喱烤雞 🍗$118

雜菜炒飯 💕 $98

👍之前食過一個史詩級難食嘅印度炒飯,自此係餐牌見到都覺得難食…🤯🤯🤯
😅原本都無咩意欲嘗試、但想想都黎到重慶大廈了,不如就突破下自己!🫣好在有試!先知自己一直污名化咗印度炒飯!要道歉~🤧混合了極多材料和咖哩粉炒的炒飯略略帶著咖哩粉、整體不油膩又不會太重香料味,齋食好味,淋上咖喱一齊食更是再加分~!我可以食兩碗飯>3<
👍份量又多又好味!食唔曬都唔想浪費,不惜山長水遠由尖沙咀扲返將軍澳聼日再食過就知有幾出色!( ̄▽ ̄)

芒果奶昔🥭 $35
👌幾正常,間間都係差唔多價錢同味道~😁不過都係食咖喱必飲O(∩_∩)O

南印度捲餅 💕$75
👍超級大舊、烘到微焦嘅餅皮内裏包著略帶顆粒質地的薯蓉,再附埋三個醬料搭配蘸住食~😹😹我就覺得醬料就無加分到因爲原本味道已經幾OK好食~~

📝 超級超級推薦,食物好味好味好味!環境好坐!價錢好抵食!足料又大份到可以拎走下餐食!
真係無可挑剔!寫寫下已經好想再食…
千奇唔好比重慶大廈門口嘅熱情嚇親,只要五個字:“我珍珠皇宮”(真嘅!)佢地就會粒聲唔出帶路上去~
不過大家落單記得睇清楚邊一位係店員,唔好似我咁求其見到一個印度面孔就以爲係店員,其實人地係食客…🫠(8.5/10)

📍珍珠皇宮印度餐廳 - 尖沙咀彌敦道36-44號重慶大廈1樓96-97號舖
2022-06-16
庆祝纪念
纪念日
  • 乳酪脆米球
  • 雜菜炒飯
2022-06-20 24 浏览
嚟重慶大廈食印度野 當然就要嚟食呢一間正宗嘅印度菜🇮🇳最鍾意就係食佢哋個瑪莎拉洋蔥蕃茄烤雞🐔雞肉好嫩滑 而且仲有烤過~再加埋洋蔥同埋蕃茄🧅🍅酸酸甜甜 好開胃!
前排見疫情好咗少少,同朋友決定挑戰去重慶大廈食咖喱😆估唔到都幾好味😉雖然一入到重慶大廈,已經好多人問你食唔食咖喱😂,但係我哋都鎖定目標,決定去試吓依間,上網都見好多人講依一間,決定去試試佢🤔今次我哋就叫咗個butter chicken ,牛油鬆餅,芝士烤餅,混合肉燒烤拼盤,當然唔少得叫兩杯解辣嘅奶昔啦,mango lassi 同strawberry lassi,未落單之前,會有啲薄脆配上薄荷醬,感覺好清新,幾開胃😛首先試吓個燒烤拼盤,拼盤裏面有印度燒雞,免治羊肉卷,烤魚塊,乳酪腰果汁燒雞,小編就鍾意食烤魚塊同羊肉卷,烤魚快買相睇落去會好乾,但係食落去其實好嫩滑好Juice,鍾意食羊肉嘅朋友可以試吓食下羊肉卷,小編就鍾意佢浸蘇味🙃,口感一流🤪,至於烤雞嘅乳酪汁就好開胃重點黎啦,食印度野,又點少得叫butter chicken呢,落單嗰時已經同職員講少辣,咖喱好香濃,而且唔會太辣,至於雞肉都好滑,再配上牛油鬆餅,芝士烤餅簡直Perfect match,牛油鬆餅呢就比較乾身,小編呢就鍾意食芝士烤餅多啲,大家可以嘗試食咗芝士烤餅一啖先再點咖喱食,會食到佢有陣陣嘅芝士香😗食到咁上下,都有啲辣,就

食到咁上下,都有啲辣,就飲下奶昔解辣,小編比較驚訝嘅係佢哋士多啤梨奶昔,完全飲唔到糖漿味,芒果味奶昔係必叫啦,味道都唔錯😜

小編食完依餐之後發覺原來印度菜都真係幾好味,而且原來之前error 成員肥仔都有嚟過依間餐廳拍攝節目,真係冇推介錯,正!
2022-06-16 51 浏览
重慶大廈咁多印度餐廳🍴推薦一間米之連嘅比各位肥仔肥妹🥰餐廳喺一樓 位置都有少少隱蔽🙈 不過未入到去已經見到個職員係門口好熱氣咁招呼我地🤣態度態度好好😆- 胡椒煎餅🥞係免費前菜 脆卜卜加埋一個綠色嘅薄荷醬🤤配埋一齊食幾清新 幾特別- 原味烤餅 食印度野一定要食既烤餅🤤外脆內軟 口感唔錯🥰熱辣辣 配埋咖喱食一流😳- 牛油烤雞 本身見佢個兜唔大 以為份量好少 點知原來啲雞好多😳雞肉好嫩滑 好有印度風味☺️個汁係少辣 加埋烤餅食好正- 南印度卷餅 係有豆蓉嘅卷餅 口感幾特別🤣中間仲有啲洋蔥🧅咖喱葉🥘薯仔泥🥔等等 仲有三款醬汁:洋蔥蕃茄醬🍅椰子酸辣醬🥥肩豆醬 一次過夾埋全部配料一齊食 估唔到咁夾🤤- 乳酪脆米球 米球炸到脆卜卜 中間有紅豆餡同埋番石榴同米球好夾🤤仲有大量酸酸甜甜嘅乳酪喺上邊😂不過食多兩粒就會有啲膩- 香烤原條䱽魚🐟 咁多樣嘢覺得最好食就係呢樣😆皮烤得好香脆 魚肉又好嫩滑🤤個顏色睇得出用左好多香料去烤🤔旁邊仲有好多洋蔥🧅青瓜🥒仲有檸檬汁🍋好fresh 真心好食過出邊個啲烤魚🐟- 芒果奶昔🥭 呢個奶昔同出面既有啲唔同 出面普遍都係重奶味 呢個係用左乳酪去整🤣唔係唔好飲 不過食完個乳酪球

- 胡椒煎餅🥞

- 原味烤餅

- 牛油烤雞

- 南印度卷餅

- 乳酪脆米球

- 香烤原條䱽魚🐟

- 芒果奶昔🥭
呢個奶昔同出面既有啲唔同 出面普遍都係重奶味 呢個係用左乳酪去整🤣唔係唔好飲 不過食完個乳酪球之後飲呢個就真係覺得有啲膩啦🤣

整體來講係好食同埋好正宗既印度餐廳🤤食飯唔想次次都係cafe 日本野呢啲 其實試下印度野都唔錯🤪
2022-06-16 252 浏览
第一次入重慶大廈食嘢 比我想像中安全我哋一早book咗枱 喺重慶大廈門口就有員工帶我哋入去餐廳 唔使自己搵路😗環境都舒適 坐得舒服 唔會污糟餐牌中英對照 有埋圖片 唔驚睇唔明(◍˃̶ᗜ˂̶◍)全部嘢食都落重香料 適合重口味人士有機會我都會再去幫襯😽-🍕胡椒脆餅配薄荷醬 💰𝚏𝚛𝚎𝚎點菜之後送上 味道不錯 夠脆!-🦐蒜蓉蝦 💰$138一上菜已經香噴噴 超香蒜蓉味有8隻蝦 蝦爽口彈牙 好重蒜蓉味 好入味 正٩꒰ ˘ ³˘꒱۶~♡-🐓瑪莎拉咖喱烤雞 💰$118咖喱夠濃味 辣得嚟但又唔會嗆口辣度應該有調校過適合香港人口味~佢哋嘅咖喱係拎咗2021年度咖喱😆雞肉結實 都好入味👍🏿-🧇馬來鬆餅 💰$35食咖哩必配嘅鬆餅(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)即點即製 夠新鮮同熱辣辣 而且夠鬆化😽-🍗雞翼(6件) 💰$78幾惹味 唔識講佢佢用咗啲咩醬料去整😹味道甜甜辣辣 但一個人食三隻就有少少膩-🍓士多啤梨奶昔 💰$38原本驚好重藥水味或者陣味好假 但唔會 都有淡淡士多啤梨味佢唔係好杰嗰種奶昔 比較稀但都幾好飲的!-🧋印度凍奶茶 💰$30奶味比平時重 加上佢用嘅茶葉唔同啲 茶味較淡
第一次入重慶大廈食嘢 比我想像中安全
環境都舒適 坐得舒服 唔會污糟
餐牌中英對照 有埋圖片 唔驚睇唔明(◍˃̶ᗜ˂̶◍)
全部嘢食都落重香料 適合重口味人士
有機會我都會再去幫襯😽

🍕胡椒脆餅配薄荷醬 💰𝚏𝚛𝚎𝚎
點菜之後送上 味道不錯 夠脆!
胡椒脆餅配薄荷醬

🦐蒜蓉蝦 💰$138
一上菜已經香噴噴 超香蒜蓉味
有8隻蝦 蝦爽口彈牙
好重蒜蓉味 好入味 正٩꒰ ˘ ³˘꒱۶~♡
蒜蓉蝦

🐓瑪莎拉咖喱烤雞 💰$118
咖喱夠濃味 辣得嚟但又唔會嗆口
辣度應該有調校過適合香港人口味~
佢哋嘅咖喱係拎咗2021年度咖喱😆
雞肉結實 都好入味👍🏿
瑪莎拉咖喱烤雞

🧇馬來鬆餅 💰$35
食咖哩必配嘅鬆餅(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
即點即製 夠新鮮同熱辣辣 而且夠鬆化😽
馬來鬆餅