2014-08-01 4482 浏览
夏日炎炎想同班FD聚一聚,戶外活動又怕熱,食餐飯又兼唔夠時間,於是就開始搵cafe 啦。上網見到Cubby Cafe 幾好評,又齊game,於是就決定一試。由於正正暑假月份,擔心去到無位,於是兩日前已經致電book 位。接線既staff 好有禮貌,未去到已經給予良好既印象。一出Lift 就見到門口掛住個頗有心思既welcome 木板,入到去原來地方都幾大,枱與枱之間都幾闊落,而且裝飾都好切合cafe 個名,好有玩具世界既感覺。一入到去staff 就好有禮貌咁問我地幾多位, 當提及book 左4位1點半既,staff 就已經能講出book 枱人既名。由於其中一個朋友有事遲黎,我地3人傾計傾左接近1小時,等齊人先落單,期間d staff 都無打擾過我地。Cubby Cafe 既lunch set 一共有4款,包Menu上任何一杯飲品。除左lunch set,亦可以散叫Menu上既食物。另外,加$35 就可以配一款小食。 每人最低消費係一個套餐。我地叫左兩份意粉,兩份肉丸薯條,另外加左一份小食。個汁幾好味,意粉份量雖然唔多,不過個汁都有小小"漏"。原本以為只有肉丸同薯條,誰不知原來下面有薯蓉
周打蜆肉意粉 ($68)
個汁幾好味,意粉份量雖然唔多,不過個汁都有小小"漏"。
意式肉丸配薯條 ($68)
原本以為只有肉丸同薯條,誰不知原來下面有薯蓉,出奇地飽。
法式芝士醬薯條
薯條淋有芝士醬汁,另外亦有提供酸忌廉。

除食物外,我地叫左芒果酵素,蘋果酵素各一杯和蜜桃酵素兩杯。蜜桃酵素比較淡,蘋果酵素中上,最好飲既係芒果酵素。酵素的做法是把水果打爛,然後發酵,再加入冰和梳打。比較健康,是夏天飲料中不錯的選擇。

我地玩左一個下午遊戲,最後六點才結帳。直至六點,cafe 都唔full,頗寧靜的。
题外话/补充资料: 除cafe門面外,廁所的衛生程度亦十分之好。
2014-07-31
周打蜆肉意粉 ($68)
意式肉丸配薯條 ($68)
法式芝士醬薯條
是咁的,小弟一向都係試睇OPENRICE就唔出POST既,不過今日去完之後,真係想出番個POST讚讚呢間店舖。我就早幾日打電話去訂位既,8位朋友仔聚下舊食下飯玩下GAME咁,SEARCH到呢間個評價都幾好,就試下啦,果然無失望。去到張台好大張,要除鞋坐,好乾淨好舒服,正如前人既評價一樣,BOARDGAME整全,UNO,大富翁,只言片語,猜猜畫畫,牛頭王呢D基本野都有齊。岩哂我地班想玩GAME既人~卡都幾新~一個一定要讚既係台與台之間距離夠大,無論傾計定玩,都有私人空間,最唔鐘意就係傾計定玩都好似比旁邊張台既人聽到哂咁,又要怕自己嘈親人地咁。食物方面,最低消費係套餐一個,即係卡邦拿意粉+任何飲品->$88蚊再加一,即係$97蚊,小弟就比較窮既,餐牌仲有98/109果D,我就要左88蚊果個,味道方面,個意粉幾濃幾好味,份量都唔錯,就算只係食呢個意粉都夠飽。一個開心位就任何飲品都叫得,唔洗再加錢,要左凍士多啤梨朱古力都幾好飲,友人要左各款朱古力都唔錯,另外,杯朱古力都幾大杯,可以一杯飲番幾個鐘都得。仲有個好貼心既服務,就係加$20蚊就可以續杯,都好抵!另外,呢間野既果茶係一個好特別既飲品,有
是咁的,小弟一向都係試睇OPENRICE就唔出POST既,
不過今日去完之後,真係想出番個POST讚讚呢間店舖。
SEARCH到呢間個評價都幾好,就試下啦,果然無失望。
一個開心位就任何飲品都叫得,唔洗再加錢,要左凍士多啤梨朱古力都幾好飲,友人要左各款朱古力都唔錯,另外,杯朱古力都幾大杯,可以一杯飲番幾個鐘都得。仲有個好貼心既服務,就係加$20蚊就可以續杯,都好抵!另外,呢間野既果茶係一個好特別既飲品,有個啫喱比你當糖加入去,都幾特別,亦都話如果你覺得夠甜,可以做咁食個啫喱。不過我個人都係覺得果茶無咩味,亦都唔夠甜,我都係鐘意重味既朱古力多D~
員工服務有善,有位友人仲話女店員好靚女添~
總括黎講,值得賜酒,下次實再去~
2014-07-24
2014-07-07 4295 浏览
一班朋友難得相聚,但現在很多餐廳都設有限時,還沒聊到正題就已經被提醒要離開,未能盡興。 Cafe雖然可以坐很久,不過質素參差,都會令人卻步。 「玩具小屋」是友人盛讚的Cafe,那就來試試看是否如他所說。我們比訂枱時間早了點上去,店員放下餐牌就繼續工作,也沒有催促我們點餐,結果我們玩了1個多小時才開始點餐。 這裡的遊戲種類很多,board game和card game都有,另外也有些是適合年紀較小的,想要合家歡的都可以來這裡玩。「玩具小屋」的最低消費是每人一個套餐,晚上除了晚餐外還可以選小食套餐,因為我沒有太餓所以小食套餐就剛好滿足我的需要。 另外晚餐也可以加錢加小食,適合食量較大的男子組。先送上的是飲料,這裡的飲料款式很特別,而且超大杯,另外加20元就可以續杯,比其他cafe user-friendly得多。 向來愛養生的我看到飲料中有「酵素」時有點驚訝,因為自己之前都有做過水果酵素,整個過程都很花工夫和時間,這小店竟然也有這種東西提供,所以點了「芒果酵素」試試。 自家製的酵素會加水和冰做成冰凍的夏日飲料,這裡的酵素可能是加了梳打,冒出了很多氣泡。 味道很清新,而且還配了點果肉,喝過後

先送上的是飲料,這裡的飲料款式很特別,而且超大杯,另外加20元就可以續杯,比其他cafe user-friendly得多。 向來愛養生的我看到飲料中有「酵素」時有點驚訝,因為自己之前都有做過水果酵素,整個過程都很花工夫和時間,這小店竟然也有這種東西提供,所以點了「芒果酵素」試試。 自家製的酵素會加水和冰做成冰凍的夏日飲料,這裡的酵素可能是加了梳打,冒出了很多氣泡。 味道很清新,而且還配了點果肉,喝過後又想回家再做一瓶酵素。
朋友的曲奇朱古力也是超大杯的,我覺得光是這個飲料的份量已經足夠吸引我再夾光顧。
Egg Benedict屬於小食之一,一隻半熟雞蛋配荷蘭醬、兩塊煎過的煙肉、一片烘多士和加了黑醋的生菜,味道普通,雞蛋沒有蛋黃澎湃湧出的效果,但一試無妨。 朋友們點的意大利飯和意粉等的賣相和味道也不錯,以cafe的水準來說算是中上。 結果我們坐了整整5個鐘頭才離開,店員都很好沒有要趕客的意思,下次一定再來。
今晚諗住同fd傾d正經事,想搵個坐得舒服又傾到計既地方,上網搵見到呢到設計幾特別,而上樓cafe應該都係可以hea既地方,就決定黎呢到啦,點知...叫得玩具小屋,呢到既設計都好有童真feel,亦有各式棋盤遊戲可以借玩呢到晚餐時段小食類可以有幾種叫法(A)散叫、(B)叫晚餐另加$35或(C)小食+任何一杯飲品 $68而意粉/主菜亦包任何一杯飲品小食我地叫左咸靈頓燒牛肉芝士卷,食落似係咖哩角,同埋搵唔到d芝士係邊忌廉湯呢個應該係跟主菜類食物送既,點解用應該係因為睇哂成個menu都無寫係咪跟餐送既講返個湯,好creamy但唔夠熱,飲落似罐頭湯燒鴨胸拿坡里扁意粉($98)唔識形容,因為佢隻汁食落同我地食開既拿坡里汁好似有d唔同...意大利黑醋燒酥皮三文魚($148)黑醋配d沙律同薯蓉幾好食,但問題係主菜既三文魚好腥...鹽燒澳洲肉眼扒配紅酒汁($168)嗌左5成熟,但肉眼本身好多筋,用刀已經好難切開,食落更加食到牙骹軟蜂蜜啫喱花茶呢到唯一可取既就係d野飲,啫喱花茶d啫喱同花茶係分開黎既,可以食一啖啫喱飲一啖花茶,又或者將啫喱溶落杯花茶到都得,幾特別榛子朱古力特飲飲落夠濃同有朱古力碎
呢到晚餐時段
而意粉/主菜亦包任何一杯飲品
咸靈頓燒牛肉芝士卷
忌廉湯
忌廉湯
講返個湯,好creamy但唔夠熱,飲落似罐頭湯
燒鴨胸拿坡里扁意粉
燒鴨胸拿坡里扁意粉($98)
意大利黑醋燒酥皮三文魚
意大利黑醋燒酥皮三文魚($148)
黑醋配d沙律同薯蓉幾好食,但問題係主菜既三文魚好腥...
鹽燒澳洲肉眼扒配紅酒汁
鹽燒澳洲肉眼扒配紅酒汁($168)
榛子朱古力特飲
榛子朱古力特飲
飲落夠濃同有朱古力碎

题外话/补充资料: 同d fd研究過呢到如果食飽飯先黎hea下吹下水係ok既,但如果黎食飯就唔好喇 另外,呢到人手亦唔足夠,3個男仔負責煮野,得1個女仔負責落單、捧餐、聽電話、收錢一腳踢,所以可能要俾d耐性等下佢
2014-06-26
2014-05-11 5322 浏览
很好的服務,由訂位開始,到後來確認,以及到後來人數有所變動時他們所作出的安排也很好。唯一美中不足是在事前未有提及所安排的位置需要脫鞋,使得當中有朋友會出現有點不太方便。食物質素方面也是挺不錯的,朋友們都很喜歡香脆的蒜蓉包,芝士法式焗薯條也很香。傳統卡邦尼意粉比較清淡,但相比其他偏鹹了的意粉,傳統卡邦尼意粉是穩健的選擇。飲品方面也挺有特色,有果凍配花茶,也有特色朱古力。到遊戲一環,比較熱門的遊戲如狼人、片言隻語、猜猜畫畫等在店內都有所提供。環境方面也算不錯,挺乾淨的,而且吃飽想玩遊戲時,也有職員來抹乾淨桌面。氣溫不會太冷或太熱,裝飾也讓人有很舒適的感覺,還記得跟朋友們找那些字母咕臣來代表自己之後來張大合照。當天另外有兩檯朋友有人生日,職員兩度關燈後拿出蛋糕唱生日歌,氣氛熱鬧。總括而言,是次用餐是一次很美好的回憶。

總括而言,是次用餐是一次很美好的回憶。
2014-02-07
2014-04-28 4788 浏览
是日慶祝小妹同另一好友生日,一大班人最適合不過就係到一間舒服既cafe玩樂同食餐飯,今次去既CUBBY Cafe 確係一個唔錯既選擇!  呢度地方闊落,我地一行九人被安排到長枱,不過唔知點解係需要除鞋既,可能因為張枱係被梳化圍住驚有人踩到梳化所以要除鞋!? 雖然張梳化係無得挨,都算舒服既~飲品方面我地叫左蜂蜜啫喱花茶、蘋果啫喱花茶、朱古力咖啡、奇異果酵素果茶等等,啫喱花茶最特別既之處就係啫喱係分開另上既,可以食下啫喱再飲啖茶,或者將整個啫喱放入茶壺溶化,個人認為就咁食蜂蜜啫喱最好味,因為溶左入茶既啫喱無左甜味! 而我自己既奇異果酵素果茶就好大杯,奇異果蓉加上梳打氣水,酸酸甜甜,啱哂悶熱既天氣飲!  因為我地多人既關係,可以每人叫一款唔同既主菜試,而且每個set只需加HK$35就可以有多一個小食,方便開心share!   最特別推介既係威靈頓燒牛肉芝士卷、芝士法式焗薯條! 威靈頓燒牛肉芝士卷好香好軟,外面既酥皮亦好鬆化,不過一碟得三件太少! 而芝士法式焗薯條超大碟,而薯條亦係用上粗既薯條,裡面有薯蓉的,連埋芝士食,十分滋味!  其他既薄荷椰香炸雞翼、凱撒沙律,比較普通!食完小食,主菜

飲品方面我地叫左蜂蜜啫喱花茶蘋果啫喱花茶朱古力咖啡奇異果酵素果茶等等,啫喱花茶最特別既之處就係啫喱係分開另上既,可以食下啫喱再飲啖茶,或者將整個啫喱放入茶壺溶化,個人認為就咁食蜂蜜啫喱最好味,因為溶左入茶既啫喱無左甜味! 而我自己既奇異果酵素果茶就好大杯,奇異果蓉加上梳打氣水,酸酸甜甜,啱哂悶熱既天氣飲!
 最特別推介既係威靈頓燒牛肉芝士卷芝士法式焗薯條! 威靈頓燒牛肉芝士卷好香好軟,外面既酥皮亦好鬆化,不過一碟得三件太少! 而芝士法式焗薯條超大碟,而薯條亦係用上粗既薯條,裡面有薯蓉的,連埋芝士食,十分滋味!
 其他既薄荷椰香炸雞凱撒沙律,比較普通!

薄荷椰香炸雞翼
凱撒沙律
食完小食,主菜陸陸續續送上,鴨胸扁意大利粉 - 鴨胸好稔而且夠味,其他如海鮮蕃茄天使麵西班牙雞肉焞飯、白汁海鮮Risotto比較普通,朋友話個雞肉焞飯好似炒飯咁,無乜味~反而意式博洛尼亞肉丸長通粉最有驚喜,長通粉個醬汁好好味! 有d失望既係我叫既鵝肝蘋果Risotto
,雖然係廚師推介,Risotto既蘋果汁太酸,頭一兩啖覺得ok好醒胃,不過食哂全部既話實在太酸,食淨少少都食唔到落去,但係個鵝肝係煎得幾好幾香!
鴨胸扁意大利粉
海鮮蕃茄天使麵
西班牙雞肉焞飯
白汁海鮮Risotto
意式博洛尼亞肉丸長通粉
鵝肝蘋果Risotto
另外,雖然全場只有一個侍應,出菜有d慢,不過服務態度好好! 而且tum 得朋友既小朋友好開心! 絕對係值得推介既party之選!

2014-04-18
鴨胸扁意大利粉
白汁海鮮Risotto
意式博洛尼亞肉丸長通粉
  • 白汁海鮮RISOTTO
2014-04-22 3790 浏览
同朋友慶生...揀左呢度...地方大...原因係佢枱唔多...最大坐到兩張4-5人枱..再加三張坐到12-3人既枱..佢都算多BOARD 及CARD GAMES...廁所幾乾淨..最緊要唔臭得黎有香味...唔係間間樓上CAFE做到...我地6點幾左右去到...佢個MENU算多主菜揀..平時個D都係得個幾款SET DINNER SET可揀...我地9個人...每人揀一款...再加$35每個餐可跟一款小食...差唔多叫哂MENU D野...咩都試哂咁滯...講野飲...我講我揀個款啦..係叫啫喱水果花茶...我本身估係將舊啫喱放落水上...同平時無兩樣...點知啫喱係另上...朋友叫左蜂蜜及士多啤梨,我就叫蘋果...款款JELLY唔同味...你可以就咁食..或者放落花茶到當糖咁...好特別....但好飲程度係60分到啦...小食叫左肉醬芝士薯條..大碟又好味...最抵食既小食....個薄荷雞翼就一般啦...因為好似無醃咁...無咩味..個威靈頓牛肉酥幾好食..但太細碟...我地都有叫沙律但普通貨色..唔提喇..講返主菜..又白汁海鮮RISOTTO,又鴨胸扁意大利粉, 肉丸長通粉, 海鮮蕃茄

講返主菜..又白汁海鮮RISOTTO,又鴨胸扁意大利粉, 肉丸長通粉, 海鮮蕃茄天使麵,鵝肝蘋果RISOTTO...我覺得款款既味都差不多...白汁咪白汁味...蕃茄醬都係個D味..但我嫌佢D蕃茄醬有D酸....不過款款都值70分既....白汁海鮮RISOTTO係最好食..夠味..又大碟..最特別既係鵝肝蘋果RISOTTO...因為佢用鵝肝只收$45..好抵..用蘋果蓉煮RISOTTO我都係第一次食..好蘋果味..酸酸地..我覺得廚師咁樣配搭係驚鵝肝太膩..幾有心思既諗頭....不過好唔好食見人見智...我試朋友幾啖就特別...如果叫我食哂成碟...我就唔得囉..我好怕咸甜一齊食..
生果啫喱花茶
2014-04-18
生果啫喱花茶
2014-03-12 3982 浏览
跟舊同事聚餐, 地區選擇大家方便的旺角,從Openrice挑選了一間較新而有heart的café,可以傾談較長時間因此選擇Café等待人齊的同時, 先order蜂蜜啫喱花茶, 蘋果啫喱花茶,芒果啫喱花茶,數柸水果酵素我們先點幾款小食:小食拼盤-薯格雞翼炸蝦, 薯格炸蝦夠香脆, 味道不錯威靈頓燒牛肉芝士卷, 芝士味香濃, 脆度尚可芝士法式焗薯條, 芝士醬汁較少, 薯條較軟身我們從主食餐牌, 沒考慮就把全部8款order,因為沒看餐牌, 忘記名稱(廚師只有2人, 侍應只有1人, 因此上主菜較慢)西班牙雞肉焞飯, 傳統卡邦尼意粉, 白汁海鮮意粉…所有意粉都像加了白酒, 白汁的粉全是味道偏淡,唯獨牛柳意粉及蕃茄天使麵味道較濃
水果酵素
我們先點幾款小食:
小食拼盤-薯格雞翼炸蝦, 薯格炸蝦夠香脆, 味道不錯
小食拼盤-薯格 雞翼 炸蝦
威靈頓燒牛肉芝士卷, 芝士味香濃, 脆度尚可
威靈頓燒牛肉芝士卷
芝士法式焗薯條, 芝士醬汁較少, 薯條較軟身
(廚師只有2人, 侍應只有1人, 因此上主菜較慢
西班牙雞肉焞飯, 傳統卡邦尼意粉, 白汁海鮮意粉…
所有意粉都像加了白酒, 白汁的粉全是味道偏淡,
唯獨牛柳意粉及蕃茄天使麵味道較濃
西班牙雞肉焞飯
2014-03-11
水果酵素
小食拼盤-薯格 雞翼 炸蝦
2014-02-28 3726 浏览
好好味想約朋友Gathering,朋友告訴我有一間CAFE新開,食物質素唔錯,於是決定去試試!果然無介紹錯喎~~最喜歡它的環境,好舒服......一張張檯隔得很開,同朋友傾咩都唔驚俾人知,空間感令我地好鐘意。我地4個人叫左4個DINNER SET,加35蚊可以ORDER任何小食.......我地叫左一個小食 芝士法式焗薯條無唸過咁大碟,而且好多芝士,熱辣辣.....值得推介友人們都搶住食!!跟住就叫左卡邦尼意粉,西班牙燉飯,辣茄雞蓉天使麪,同埋個法式香草焗羊架每一款都各有特色,其實朋友還告訴它的帕爾馬意大利海鮮飯同埋心太軟好好味,但係我地得4個人實在太飽了!飲品方面真係好驚喜......超大杯....早知一早叫啦....朋友們叫了水果酵素,他們說很好飲,開頭以為會酸酸地,但係朋友就話甜甜地..新鮮既體驗!而我叫同樣大杯既曲奇朱古力,好多曲奇係杯面..好有心思的飲品,亦很夠朱古力味.....知道這一間是新開CAFE,一定會介紹俾朋友黎!
好好味
果然無介紹錯喎~~

我地叫左一個小食 芝士法式焗薯條
無唸過咁大碟,而且好多芝士,熱辣辣.....值得推介

友人們都搶住食!!

飲品方面真係好驚喜......
而我叫同樣大杯既曲奇朱古力,

好多曲奇係杯面..好有心思的飲品,亦很夠朱古力味.....
特飲:曲奇朱古特飲
知道這一間是新開CAFE,一定會介紹俾朋友黎!

法式香草焗羊架
2014-02-25
特飲:曲奇朱古特飲
法式香草焗羊架
2014-02-05 3195 浏览
之前朋友介紹依間,試過WALK IN 唔得,臨近歲晚好多地方都FULL 左,今次預先打去BOOK,就咁得左。有最底消費,每人最少要ORDER 套餐,故選了小食餐+意粉餐。飲品無錯是很大杯,我杯STRAWBERRY JUICE 還可以,少許士多啤利混7-UP,朋友杯COOKIE CHOCOLATE 完全唔掂,朱古力好水,好淡,上面灑少許威化餅碎。小食要芝士薯條,網上講到好好食咁,期望越大失望越大,薯條係淋的,無乜芝士,又唔夠熱,唔合格。CARBONARA 算是全晚最正常的一味菜。意粉餐另加幾十有小食,友人選了椰香雞翼,OH MY GOD,個雞翼好厚粉,咬下去無味的,好似無醃過咁,便何況有棷香? 食左一口就無食,雞翼咁簡單都整到咁,店主要好好檢討。埋單每人要$110??? TOO MUCH FOR ME......
Cookie Chocolate 好水
CARBONARA 算是全晚最正常的一味菜。
雞無味,十級難食
题外话/补充资料: 環境係不俗,可以坐好耐都唔趕,但食物屬下下,要取捨囉!
2014-01-28
2013-12-13 2539 浏览
十分喜歡這咖啡室,已多次光顧了。每次帶不同的朋友去,他們也會很喜歡。這一次我跟我的家人去,他們也說喜歡。這間咖啡店跟其他的感覺很不一樣。室內裝修很簡單舒服,給人一個家的感覺。別的咖啡店總是擠擠暗暗的,但這一間卻很寬敞光猛,客人都可以很舒服的聊天。它以遊樂場為主題,我特別喜歡它用運動場跑道的那個紅色地毯鋪的座子,讓我好像去了公園一樣。食物也是另外一個我喜歡這店的原因。我特別喜歡那個芝士牛肉卷,非常好吃。牛肉跟芥末醬非常搭,每次我都一定會點的。還有,不要浪費它的伴菜,那個椰菜絲也很清甜可口,每次我都會吃光光的。另外,我也很喜歡他們的肉丸長通粉,汁有點酸酸的,很醒胃,肉丸也很香。那個橄欖露荀意大利麵也是我的最愛,辣辣香香的。其他食物也是好吃的。飲料的話,我喜歡草莓巧克力和黑森林巧克力,味道清清甜甜的,巧克力也很香。他們的酵素飲品也很特別,有點像甜的蘇打,很清新。總括來講,這店已變成我跟朋友們在旺角的落腳點,以後都不用到openrice搜尋咖啡店了。差點都忘了,他們的服務也很親切貼心。會繼續支持。

差點都忘了,他們的服務也很親切貼心。會繼續支持。
2013-12-07
2013-11-16 2475 浏览
甫進大門,這家樓上CAFÉ給我的感覺跟其他的很不同。平日到其他CAFÉ,總覺得不夠光猛,又帶點擠逼感;即使是寬敞點的,也總欠缺點親切感。然而,這家CAFÉ在裝修、陳設方面明顯地花了心思,特意營造一個溫馨的感覺,令來訪者有種賓至如歸的感覺。不俗!點了不少小食,2個主菜和數杯飲品。我很愛乳酪,一看到有乳酪這兩個字,雙眼已發光。加上它的沙律哦!它的概念就是以乳酪取代沙律醬呢。這樣真的不會這麼胖哦!因為其實沙律醬是很胖的,有沙律醬的沙律實在起不了「吃沙律的減肥作用」=(希臘乳酪沙律($40)這沙律用上的都是一般的蔬菜,我喜歡的當然是乳酪呢。這是原味乳酪,比一般吃的應該少點果糖吧。但是,跟沙律搭起來,真的跟與配上沙律醬無異呢。個人覺得比配搭沙律醬更FRESH呢。本人是薄荷FANS,縱使身邊不少的朋友覺得吃薄荷的食物似在刷牙,但我就是喜歡這種清新的感覺。嘻嘻!這個薄荷椰白炸雞翼($42),雞翼的味道不錯的,不過原來薄荷味沒有在雞翼內,而是在隨上的醬內。店員解釋是因為之前有些客人吃過後,建議這樣的。畢竟不是每個人都喜歡把2個味道併在一記,這是能理解的。味道喜好這些本來就是見仁見智的,筆者不會因此而不
甫進大門,這家樓上CAFÉ給我的感覺跟其他的很不同。
平日到其他CAFÉ,總覺得不夠光猛,又帶點擠逼感;
即使是寬敞點的,也總欠缺點親切感。

薄荷椰白炸雞翼
這個薄荷椰白炸雞翼($42),雞翼的味道不錯的,不過原來薄荷味沒有在雞翼內,而是在隨上的醬內。店員解釋是因為之前有些客人吃過後,建議這樣的。畢竟不是每個人都喜歡把2個味道併在一記,這是能理解的。味道喜好這些本來就是見仁見智的,筆者不會因此而不快。不過,我最初看名字就是以為雞翼炸之前已醃有薄荷味,覺得頗有特色嘛。這是個人的詮釋。幸好,現時的處理手法還是不俗,我能嘗到我喜歡的清新薄荷味,中和了炸雞翼的油膩感。這菜的特色該在於此吧。

芝士法式焗薯條($45)看到名字已垂涎三尺了吧?這是用了粗薯條,令整體更有薯味=P而且它雖然看上去有點小,但吃下去便覺得份量不少。皆因這薯條除了有芝士醬伴上外,還加了蕃茄蓉、香草及芝士粉作調味,味道層次提升了,飽肚感也強了呢!
芝士法式焗薯條
吃過多的澱粉質食物不太好,我們於是點了個有肉的小吃。就是威靈頓燒牛肉芝士卷($42)了。因為即叫即製,我們又心急,差點燙傷了。它外面的酥皮的,因為剛製好,咬下去就是外脆內軟,而且芝士跟燒牛肉配合起來,再焗過後,好像真的合二為一,很香,很軟。味道又特別!終於吃主菜了,我的朋友在這前說了無數句很餓很餓。不要誤會呢,這不是因為出菜慢,而是因為朋友她因工作太忙還沒有吃午餐……所以那天她像餓狼呢XD
威靈頓燒牛肉芝士卷
主菜我們點了一粉一飯,分別就是傳統卡邦尼意粉帕爾馬白酒海鮮意大利飯
傳統卡邦尼意粉
筆者最愛卡邦尼的東西,,絕對不會錯過每間餐廳的卡邦尼意粉。看到圖,你們也感受到這碟意粉的魅力。它煙肉不少哦!除此之外,芝士味、白汁味、蛋味……一應俱全。總之,我食得很滿足哦。不過,我覺得D汁不那麼Liquid會更好。把粉「漿」住一點點會好些哦=D
帕爾馬白酒海鮮意大利飯
帕爾馬白酒海鮮意大利飯呢,筆者從未吃過呢,所以在點之前問了很多問題,包括酒味會不會很濃,因為筆者從未喝過,啤酒也不。加上甚麼「帕爾馬」,也完全沒IDEA是甚麼來的。XP幸好店主也很有耐性解答,希望「打爛沙鍋問到篤」的性格不會把店主嚇壞。放心,意大利飯這個就沒有問,因為吃過了,而且頗喜歡的。
上菜了,酒味沒有很濃,但在可接受的範圍內,不錯呀。海鮮的分量也不少。對我來說,這是個新嘗試,不俗呢。

我們一早已經點了甜點,但原來是要主菜和小食吃完後,要求店方上菜才會上的,我還在呆呆地等……
要了拿破侖千層酥($40)香檳芝士餅($45)
拿破侖千層酥及香檳芝士餅
拿破侖真的很酥脆哦!伴上草莓,看起來樣子也放得不錯呢,四十大元吃到也算值得。
這個芝士餅不是焗餅呀,是凍餅來的。因為筆者較喜歡焗餅,所以在點這個時有點猶豫。不過,吃了之後,覺得選擇正確。我嘗到香檳的味道XD(對,我未喝過)想不到香檳撞芝士也不會出事,還別有一番風味。這裡的甜品跟其他地方的不同,能感覺到主理人一心想搞好餐廳的心意。
加油呀!
题外话/补充资料: 其實食物同環境都可以, 水準保持就已很好。倒是覺得價錢有點兒貴。
2013-10-17
傳統卡邦尼意粉
帕爾馬白酒海鮮意大利飯
星期日下午bbq過後,晚上和友人到旺角想找一個舒適的樓上café歇息,上openrice隨意搜尋一下,友人覺得此café名字頗有趣,雖食評不多倒也想試一下。 跟友人一行四人到了café,環境不俗,比預期中光猛寬敞,而且店內佈置別緻,感覺舒服。女店主友善地招待我們入座,本來在告示板看到每人最低消費為一個set餐,後來問過女店主最低消費可以叫飲品,不過建議可叫$68/set飲品連小食會較抵吃,因單叫飲品已是$3X至$4X不等,最後我們也點了三種小食︰1. 凱撒沙律 – 清新可口 (剛送到時忘了拍照,吃剩了四分一才拍下,哈哈!)2. 芝士法式焗薯條 – 薯條好粗好大條呀,配搭芝士十分惹味3. 威靈頓燒芝士牛肉卷 – 外脆內軟,味道特別,好味飲品方面,我點了芒果酵素健康凍飲,想不到送來的好像一jar般的份量,令人驚喜,比一般café的份量為多,好抵飲呢!且味道清新不俗,可惜又忘了拍照…… 其餘友人則點了蜂蜜啫喱花茶,店主送來一大壺花茶,配上別緻可愛的小茶杯和蜜糖味啫喱,店主解說飲法是可按個人喜好把啫喱逐小放入花茶中調味,感覺相當獨特。友人說啫喱比較甜,所以不要急於把太多啫喱放進茶中,不過友

3. 威靈頓燒芝士牛肉卷 – 外脆內軟,味道特別,好味
威靈頓燒芝士牛肉卷

其餘友人則點了蜂蜜啫喱花茶,店主送來一大壺花茶,配上別緻可愛的小茶杯和蜜糖味啫喱,店主解說飲法是可按個人喜好把啫喱逐小放入花茶中調味,感覺相當獨特。友人說啫喱比較甜,所以不要急於把太多啫喱放進茶中,不過友人覺得花茶整體味道不錯。
蜂蜜啫喱花茶
Café內分別有不少遊戲和雜誌可供借用和觀看,讓人可輕鬆悠閒地享受時間。臨行前女店主仍友善地問我們對食品之評價,原來café剛開張不久,總結食物水準確實很不錯,而店主服務態度也十分友善。在旺角鬧市中要找一間環境舒適,食品和服務水準俱備的樓上café實在不易,相信我會繼續支持。
2013-11-03
威靈頓燒芝士牛肉卷
蜂蜜啫喱花茶
星期一既晚上約左朋友,想搵個坐得舒服兼坐得耐既地方食飯,第一時間諗起好耐無去過既樓上CAFE。上OPENRICE一睇,見到呢間新開既CUBBY CAFE,雖然食評唔多,但都對食物都一致讚好,決定一試。甫一入店,整間CAFE以白色為主調,配襯色彩繽紛既小玩意同坐塑,的確似一間玩具小屋。由於係星期一晚上,客人唔多,整晚不過3枱客人,環境非常安靜。同朋友兩個人每人叫左個SET DINNER,包一個DISH及一杯飲品。DISH 1) 西班牙雞肉焞飯呢個自己叫既,除左配雞肉,另外好似仲可以配海鮮或蝦。焞飯外表看似意大利飯,蕃茄及檸檬汁帶出酸味,清新開胃,加上薄薄既洋蔥及芝士碎,質感豐富。DISH 2) 意式博洛尼亞肉丸意粉本來係配長通粉,朋友特別要求轉做意粉,食落覺得個醬好特別,朋友仲特意問係用左咩醬。飲品叫左一杯曲奇朱古力特飲,賣相好靚好大杯,可惜無影相,另一杯榛子咖啡賣相麻麻,但飲落唔錯,裡面仲有榛子碎。以呢區樓上CAFE而言,CUBBY CAFE食物水準令人驚訝,晚餐價錢稍稍偏貴,但因為新開既關係,店主俾左拆扣優惠,又抵番。雖然無叫小食或甜品,但當日見到另一枱既客人既小食都覺得賣相吸引,希

DISH 1) 西班牙雞肉焞飯

DISH 2) 意式博洛尼亞肉丸意粉

雖然無叫小食或甜品,但當日見到另一枱既客人既小食都覺得賣相吸引,希望下次有機會再黎試試。
2013-10-21
2013-10-21 910 浏览
因為之前有朋友話cubby cafe幾好,今日就約左班朋友去聚下。我們總共有6個人,先到的幾個人叫了飲品及小食。一個薯蓉鬆餅及薯條。因為我們都比較愛飲熱飲,所以全部都叫了花茶。佢0的花茶幾得意,每款都配個啫喱的。兩個小食都好好食﹗之後齊人就叫了6個main ,主要都係意粉及飯share咁食。唔知係咪個人喜好,我覺得飯好食0的,佢的意大利飯及燉飯0的味都好好。另外有個粉紅索爾斯螺絲粉都幾好味。最後我們仲叫了甜品。我覺得心太軟值得推介﹗幾好食﹗不會太甜。最後埋單都不是很貴﹗每人都係一百蚊多D。呢度環境同食物都唔錯,幾岩0的想坐耐0的同朋友聚下的人。
因為我們都比較愛飲熱飲,所以全部都叫了花茶。
佢0的花茶幾得意,每款都配個啫喱的。兩個小食都好好食﹗
另外有個粉紅索爾斯螺絲粉都幾好味。最後我們仲叫了甜品

我覺得心太軟值得推介﹗幾好食﹗不會太甜。

最後埋單都不是很貴﹗每人都係一百蚊多D。
呢度環境同食物都唔錯,幾岩0的想坐耐0的同朋友聚下的人。

心太軟
心太軟