2025-06-06 6 浏览
今晚主打返璞歸真風格,用豬、牛、雞、魚四種食材玩轉新派粵式烹調,每道菜都係「食完仲要舔手指」香煎龍趸腩汁腩肉煲選用20斤巨型龍趸魚腩,同黑毛豬五花腩肉猛火爆炒,淋上秘製柱侯醬與南乳汁,鋪滿支竹與炸蔥絲。魚腩膠質黏住豬腩油花,鹹鮮中帶焦香,連鍋底都要刮乾淨!老細話:「呢味要食到連魚骨都要啃埋!」黑椒牛仔粒伴金盞花澳洲A5和牛切粒,混埋本地走地雞腿肉猛火快炒,撒上黑松露粉與金盞花瓣。和牛脂肪熔岩咁包住雞肉,黑椒辛香撞上金盞花微苦,甜鹹汁要自己揸滴管調濃度,食到停唔到口!松茸燉花膠雞越南金絲燕盞混埋雲南松茸,老鷹湯底用走地雞、火腿同干貝煲足六小時!花膠吸飽菌香,松露油脂滲到燕絲縫隙,入口先有雲南山野嘅韌勁,轉出法國森林嘅濃郁,最後一啖湯濃稠過絲絨!椒鹽龍趸鱗酥龍趸魚鱗經鹽焗後炸至金黃酥脆,內裡膠質如慕斯般爆浆!搭配自製椒鹽粉同薄荷葉,鹹香中帶清新,連魚鱗都要剝落嚟蘸醬!老細強調:「呢味要食到連鱗片都要舔乾淨!」老細笑謂:「我哋唔係賣菜,係賣時間同藝術!」呢啲菜式用料貴過鑽石,烹調手法融合古法同黑科技,食完真係「記得住味道,忘記錢包厚度」!香港高檔私房菜嘅精髓,就係用一啖話你知:錢要花得有詩意
香煎龍趸腩汁腩肉煲
黑椒牛仔粒伴金盞花
松茸燉花膠雞
椒鹽龍趸鱗酥
老細笑謂:「我哋唔係賣菜,係賣時間同藝術!」呢啲菜式用料貴過鑽石,烹調手法融合古法同黑科技,食完真係「記得住味道,忘記錢包厚度」!香港高檔私房菜嘅精髓,就係用一啖話你知:錢要花得有詩意!
  • 黑椒牛仔粒伴金盞花
  • 松茸燉花膠雞
  • 椒鹽龍趸鱗酥
  • 香煎龍趸腩汁腩肉煲
2025-06-06 11 浏览
2. 金湯佛跳墙鮑參翅肚浸泡三日,以二十年陳皮與火腿骨熬制頂級金湯。海參軟糯如凝脂,花膠膠質濃稠似金絲絨,最後撒上炸薑絲與金箔。老饕稱「啖啖都是時間的價值」,湯渣黏住匙羹似戀人纏綿。3. 阿爺沙翁焗蟹法式沙翁酥皮包裹整隻青蟹,經雙重酥炸後外層金黃酥脆,內裡蟹膏凝結成琥珀結晶。搭配自製柚子蜜醬,鹹甜交織如人生百味。鼎爺強調:「酥皮要薄過蝉翼,蟹肉要鮮過晨露!」4. 松茸竹笙扒竹蝦雲南松茸切片與日本竹蝦同蒸,竹笙吸飽高湯鮮味,菌香與海鮮在舌尖交響。配菜的炸芋絲輕如鴻毛,蘸上松茸茶葉粉,清香中帶淡淡回甘。5. 紫晶生炒骨肋排裹上金黃脆絲,與紫蘇葉、薄荷葉猛火快炒。骨肉輕輕一抿脫落,脆絲帶著草本清香。鼎爺笑謂:「呢味要食到見骨!」排骨骨髓化作天然鮮味,連盤底油都要刮淨。6. 荷葉龍盤鱔九龍海鱔拆骨後以荷葉包裹蒸制,上桌時荷香與鱔膏鮮香交融。鱔肉絲絲分明,淋上古法蒜蓉豉油,連荷葉都要剝下來泡湯。老細話:「食完仲想將荷葉當書籤!」7. 沙參玉竹圓肉螺頭湯北海道干貝與廣東螺頭,配以二十年陳皮與無花果。湯色如琥珀,鮮甜中帶淡淡藥香,食完唇齒留香。鼎爺堅持:「湯要燉足四小時,少一刻都輸咗靈魂!」8. 金
2. 金湯佛跳墙

3. 阿爺沙翁焗蟹

4. 松茸竹笙扒竹蝦

5. 紫晶生炒骨

6. 荷葉龍盤鱔

7. 沙參玉竹圓肉螺頭湯

8. 金銀玻璃肉
豬梅花肉與鵝肝交疊捲成金銀色,外層炸至酥脆,內裡脂香流溢。搭配自製山楂啫喱解膩,甜酸平衡如人生百味。食客爭相拍照,稱「連脂肪都要欣賞藝術感」。

9. 鮮拆蟹肉西施泡飯
膏蟹肉手拆成絲,與新鮮蝦籽、米碎同煮。湯底濃稠如絲絨,蟹膏鮮味滲透每一粒米。鼎爺輕搖鑊鏟:「多一分太鹹,少一分太淡。」食完仲想搵毛巾抹嘴!

10. 八寶冬瓜盅
冬瓜雕刻成蓮花盞,內藏海參、鮑魚、蝦米等八種珍材。湯色清亮卻蘊藏濃郁鮮味,冬瓜肉軟爛入味。老細笑:「好湯要食到連盞都要帶走當紀念!」

王府堅持「十日一更」的時令菜單,每道菜從食材採購到上桌需經百道工序。食客們說:「喺呢度食飯,係用錢買唔到嘅時間藝術。」銅鑼灣這方寸之間,藏著最矜貴的粵菜靈魂。
2025-06-06 0 浏览
朋友介紹試一次,估唔到有驚喜,環境乾淨,獨立房間有洗手間,服務員態度非常親切,本身預約八點,因為塞車遲到了半個小時,接待員依舊留住房間給我們,食物非常美味,因為遲到大家都太肚餓忘了影相下次一定會記得影返,因為所有食物擺盤都非常精緻,好有高級餐廳feel特別推介黑椒豬手,乳豬及燒鱔,個人認為一試難忘,但乳豬一定要提早預訂,已幫襯過幾次,又介紹過朋友都無一負評,真心值得一試,特別提醒一定要預先book房,不接受walk in的。
2025-02-24 183 浏览
1. 招牌 叉燒有驚喜叉燒色澤紅亮,表面微微焦香,切件整齊擺放,旁邊點綴了幾片青瓜,賣相精緻。         味道 叉燒外層微脆,內裡多汁,肉質軟嫩,蜜汁香甜而不膩,帶有淡淡的炭火香氣,口感層次豐富。      溫度 熱度適中,入口時溫熱而不燙口。     整體評價 絕對是必試的招牌菜,水準極高,令人回味無窮。 2. **蟹肉燕窩羹**     - **外觀**:羹湯濃稠適中,色澤金黃,蟹肉和燕窩清晰可見,點綴了幾絲金華火腿,賣相高貴。     - **味道**:湯頭鮮甜濃郁,蟹肉的鮮味與燕窩的滑嫩完美結合,金華火腿的鹹香提升了整體風味,口感細膩順滑。     - **食材**:蟹肉新鮮,燕窩份量足,用料上乘。     - **溫度**:熱度剛剛好,暖胃又滋補。     - **整體評價**:一道高級又美味的湯品,適合喜歡精緻料理的人。
1. 招牌 叉燒有驚喜
   溫度 熱度適中,入口時溫熱而不燙口。
   整體評價 絕對是必試的招牌菜,水準極高,令人回味無窮。

2. **蟹肉燕窩羹**
   - **食材**:蟹肉新鮮,燕窩份量足,用料上乘。
   - **溫度**:熱度剛剛好,暖胃又滋補。
2025-02-09 97 浏览
同屋企人一齊嚟呢間餐廳食咗個晚餐慶祝生日,餐廳環境非常整潔,燈光柔和,非常有氣派!服務人員態度幾好,有禮貌,見到我哋攞住個蛋糕都有提議幫我哋雪起身👍🏻食物質素唔錯,最令我驚訝嘅係海鮮龍蝦湯同埋紐西蘭羊😋龍蝦湯色澤橙紅,鮮味好重,上菜嘅時候仲有熱氣湧出嚟,冬天飲一碗熱嘢好暖身🥘紐西蘭羊架唔會話特別羶,肉質鮮嫩,唔會令人好難咬,最緊要係份量都好大,唔會話唔夠食😁總體嚟講食物份量同價錢係相等嘅,用餐環境令人舒適,飯後屋企人都話好滿意呢間餐廳😍😍😍!
  • 海鮮龍蝦湯
  • 烤焗紐西蘭羊架
2025-02-07 115 浏览
炒飯:加入了梅子配搭豬肉和蔬菜炒的飯,梅子已和醉豬肉醃好,炒飯的份量十足,而且開胃又不油膩,值得推介!蒜蓉粉絲蒸大蝦:喜歡吃蒜或海鮮的你,值得一試!粉絲十分夠入味,大蝦也很鮮甜!雖然整作時間有點耐!炸雞鎚:雞鎚十分肥大,而且炸得很香口,但雞鎚內的肉也很嫩滑多汁,外脆內軟!雞鎚已醃製了才炸,所以不沾醬汁也夠入味!加配上藍芝士醬,是另一種食法!喜歡吃甜品的你,這個焦糖布甸甜品絕對絕對絕對……要試!!!!
有梅子肉的炒飯
蒜蓉粉絲蒸大蝦
炸雞鎚(配藍芝士醬
焦糖布甸
2025-02-06 84 浏览
昨日和女朋友到銅鑼灣糖街想食飯,打開openrice 睇下有咩食, 見到一間叫做王府會所個果朵椒蒸魚頭見到張相影到好吸引,走去試下啦 都係以為張相整得好睇,嘗試叫咗個擋椒蒸魚頭,估唔到好大驚喜,出面好多蒸魚頭都係用紅椒蒸,估唔到佢青黃椒一齊蒸, 熱辣辣火噴噴 味道十分好 ,簡直係開胃又醒神, 幾十年都未試 咁開胃,要再加多1碗白飯, 女朋友更讚不絕口 安排encore。
2025-02-06 118 浏览
成日北上消費,都好攰,朋友介紹這間餐廳又便宜又好味,今天和男朋友第一次來試吓,下午茶套餐B相當吸引,特別是脆炸吉列蠔,鮮嫩的口感令人回味無窮。雞肉牛油果沙拉三明治,清新又健康,讓人吃得不油膩。咖啡或茶的選擇也增添了用餐的樂趣,仲有甜品,價格合理,適合與朋友聚會或輕鬆的下午茶時光。整體而言,這是一個值得推薦的美食體驗!會經常來
  • 脆炸吉列生蠔
  • 雞肉牛油果三文治
每星期都來打卡,我本人五音不齊,家人們非常喜歡唱K,價格合理好味,環境服務一流,平過又方便過北上,誠意推薦,黑松露牛肉串燒,香烤法國黃油春雞同埋豬肋骨都好好味,一家人唱K食飯一流👍🏻👍🏻👍🏻
  • 香烤法國黃油雞
  • 黑松露牛肉串燒
2025-02-03 86 浏览
這家餐廳真的太讓人驚艷了!一踏進店門,舒適雅致的環境就讓人心情大好,裝修精緻,燈光柔和,到了新年還布置得年味十足。菜品更是出色,每一道都色香味俱全,入口鮮嫩多汁,食材新鮮,調味恰到好處,口感層次豐富。服務員態度親切,時刻關注需求,細節滿分。新年和家人朋友在這裡聚餐,真是再合適不過了,強烈推薦!
這家餐廳真的太讓人驚艷了!一踏進店門,舒適雅致的環境就讓人心情大好,裝修精緻,燈光柔和,到了新年還布置得年味十足。菜品更是出色,每一道都色香味俱全,[招牌菜]入口鮮嫩多汁,食材新鮮,調味恰到好處,口感層次豐富。服務員態度親切,時刻關注需求,細節滿分。新年和家人朋友在這裡聚餐,真是再合適不過了,強烈推薦!
2025-01-23 100 浏览
朋友介紹抱住試下心態過嚟,點知真係有驚喜,味道同賣相都唔錯,係上菜時間較耐,如果唔趕時間都值得等下既,員工態度很好,環境新裝修好所以整體都非常乾淨,網上訂房所以一到就安排好,今次人小只試了幾款菜式,下次再試
食物味道可以,價錢中等,環境衛生都可以接受,房間夠大有洗手間,員工服務態度很好,係上菜速度比較慢有待改善,交通算方便,地鐵站行3分鐘,整體來講都係可以既,會再幫襯
2025-01-08