2019-01-13 941 浏览
偶然在對面Vpoint上扶手電梯時,看到這家王家沙花樣年華裝潢不錯,名字也特別,所以就和朋友來嚐嚐。王家沙在香港各區有很多分店,但王家沙花樣年華走不一樣的路線,裝潢上特別用心,是有情調、有氣氛的上海菜食物:4.5/5前後來過兩次,每一道味道都很好。「雜菌黑松露天鵝酥」是這裡的招牌菜,很適合拍照!一碟三個,非常精美,酥皮鬆化,味道不錯。「乾燒中蝦」蝦頗大隻,連殻,醬汁開胃適合配飯吃。「龍井炸乳鴿」乳鴿炸得剛好,肉質嫩滑不會乾,底下的龍井茶葉烘焗過,非常脆口清香。「雪耳燉津梨」太甜,向侍應反映後得知燉梨時已放糖,所以不能減甜度。侍應為我換了另一款「桂花酒釀丸子」,甜度剛好。性價比:4/5裝潢、食物質素都對得起價格。

食物:4.5/5
前後來過兩次,每一道味道都很好。

雜菌黑松露天鵝酥

「乾燒中蝦」蝦頗大隻,連殻,醬汁開胃適合配飯吃。

乾燒中蝦

龍井炸乳鴿

雪耳燉雪梨
桂花酒釀丸子

性價比:4/5
裝潢、食物質素都對得起價格。
雜菌黑松露天鵝酥
乾燒中蝦
龍井炸乳鴿
桂花酒釀丸子
2019-01-11 582 浏览
一行三人前往銅鑼灣這分店午膳, 環境寬敞舒適, 值得一讚乃餐桌之間留有寬闊的空間, 顧客坐得舒服。主打點心類別:水晶餚肉, 晶瑩而輕柔, 味道清新。蘿蔔酥餅, 酥皮緊密而鬆脆, 筷子一挾, 立刻碎裂, 吃得心滿意足。皮蛋豆腐, 豆腐薄切, 刀功一流, 豆味香濃,皮旦制汁, 加上肉鬆, 能提升風味。蟹粉小籠包, 一籠五件, 包粒較細, 鮮味不足, 略感失望。王家沙擔擔麵, 花生醬香濃, 但欠缺麻醬香味, 失色不少。樟茶鴨四分一隻, 味道較咸, 配上白亮亮蒸包, 鴨肉沾甜醬同食, 蒸包香熱軟熟, 反成焦點。最後必點最愛點品: 香蕉高力豆沙, 外皮綿軟, 咬如海綿入口, 不甜不膩, 飽足收結。
主打點心類別:
水晶餚肉, 晶瑩而輕柔, 味道清新。

王家沙擔擔麵, 花生醬香濃, 但欠缺麻醬香味, 失色不少。

2019-01-10 465 浏览
醉嘉美雞 HKD 98嘉美雞肉質比較厚實,酒味滲透皮和肉,可惜份量偏少,而且比較多骨無錫脆鱔 HKD 88可以吃脆鱔的地方不多,在王家沙可以吃到高質脆鱔,炸到可以連骨吃,一層薄薄的蘸醬甜酸度剛好,上面的薑絲也很好吃鮮蝦特長煎餃 HKD 46最喜歡吃「皮薄餡靚」的餃子,這是每次來必點的菜式。皮真的很薄很薄,包裹著份量十足的餡料,鮮蝦肉質鮮美彈牙!黃金蝦 HKD 168上菜時,六隻大蝦「排排坐」挺震撼!蛋黃分佈均勻,蝦膏豐腴,肉質鮮甜。蝦腸有挑走,值得一讚!(不過,胃囊是仍然在蝦頭的)這裏要收茶芥,HKD 12/位,但店員會主動地不停加茶👍

醉嘉美雞 HKD 98

無錫脆鱔 HKD 88

鮮蝦特長煎餃 HKD 46

黃金蝦 HKD 168

這裏要收茶芥,HKD 12/位,但店員會主動地不停加茶👍
2018-12-20 2950 浏览
响燈籠街見客傾完嘢,順便一齊去食個晚餐,俾個腦休息吓唔想諗,王加沙食開質素穩定,隻腳自自然然走上去今次晏咗啲無窗邊位坐,由於裡面坐位間距寬闊,唔係窗邊都坐得舒服嘅。對象唔同食嘅嘢又唔同,唯獨小籠包大家都必吃。叫咗滬式燻魚、蟹粉小籠包、蘇式炒蘿蔔糕、王家沙擔擔麵、芥蘭。蟹粉小籠包今年無食過閘蟹,食蟹粉小籠包補返數,一貫的皮簿肉鮮多汁,呢款加埋蟹肉的鮮味,唔......好好食滬式燻魚曾試過自己做燻魚,工序繁複下次咪搞,都係出去食算把啦。食魚總有點魚骨,魚肉質比較結實,滬式醬汁味道濃,個人覺得佢偏甜,不是我杯茶。芥蘭芥蘭用蒜蓉炒好好食,青綠爽口又唔會硬蘇式炒蘿蔔糕不是星洲炒蘿蔔糕哦,其實完全不是那回事。糕身有點削,味道ok,鍾意佢面頭有些銀芽,彌補返口感上的分數。王家沙擔擔麵擔擔麵榨菜粒肉碎香蔥,連湯混在一起就是好吃,麵質剛剛好不會太腍爛。我們掛住傾食得慢,麵上來好一會還沒享用,店員主動幫忙拿去分碗。真係好窩心,好抵讚
响燈籠街見客傾完嘢,順便一齊去食個晚餐,
俾個腦休息吓唔想諗,
王加沙食開質素穩定,
隻腳自自然然走上去

今次晏咗啲無窗邊位坐,
由於裡面坐位間距寬闊,
唔係窗邊都坐得舒服嘅。

對象唔同食嘅嘢又唔同,
唯獨小籠包大家都必吃。

叫咗滬式燻魚、蟹粉小籠包、
蘇式炒蘿蔔糕、王家沙擔擔麵、
芥蘭。

今年無食過閘蟹,
食蟹粉小籠包補返數,
一貫的皮簿肉鮮多汁,
呢款加埋蟹肉的鮮味,
唔......好好食

滬式燻魚
曾試過自己做燻魚,
工序繁複下次咪搞,
都係出去食算把啦。

食魚總有點魚骨,
魚肉質比較結實,
滬式醬汁味道濃,
個人覺得佢偏甜,
不是我杯茶。

芥蘭
馬拉盞炒芥蘭

芥蘭用蒜蓉炒好好食,
青綠爽口又唔會硬

蘇式炒蘿蔔糕
炒蘿蔔糕

不是星洲炒蘿蔔糕哦,
其實完全不是那回事。
糕身有點削,味道ok,
鍾意佢面頭有些銀芽,
彌補返口感上的分數。
炒蘿蔔糕

擔擔麵

擔擔麵榨菜粒肉碎香蔥,
連湯混在一起就是好吃,
麵質剛剛好不會太腍爛。

我們掛住傾食得慢,
麵上來好一會還沒享用,
店員主動幫忙拿去分碗。

真係好窩心,好抵讚

擔擔麵
题外话/补充资料: 茗茶每位$12.- 小食$12.- 加一收費
2018-12-04
馬拉盞炒芥蘭
2018-12-15 751 浏览
今天和朋友在銅鑼灣逛街,原本打算看完電影再吃晚飯,可惜去到戲院發現後排的座位都賣光了。所以就決定另找一天看電影,先把晚飯解決了。餐廳晚上九成滿,環境不錯。餐具擺設都挺精緻的。乾煸四季豆($78)四季豆挺香的,味道不會過鹹,配合飯或麵食都不錯。蘇州鮮肉小籠包($54)小籠包的皮不厚,但也沒有特別薄,裡面的湯不錯,香氣濃郁,但不會太油膩。王家沙擔擔麵($68)店員很貼心地幫我們分成兩碗,圖中是其中一碗的份量。花生醬味道濃郁,湯比較稠,看起來比較膩,但是吃起來還是不錯的。流沙奶黃包($38)上桌前,店員特地幫我們換了盤子,挺貼心的。可是拿起包子後發現上面居然有扁了的蟲子!!!告訴店員後他們就幫我們換了一籠新的,也跟我們說抱歉了。新一籠包子底部比較濕,但是流沙奶黃餡的鹹蛋黃香足,也不會太膩,真的有起沙,這個是值得稱讚的。如果沒有蟲子事件的話,我絕對會好評的。

餐廳晚上九成滿,環境不錯。

餐具擺設都挺精緻的。

乾煸四季豆($78)
四季豆挺香的,味道不會過鹹,配合飯或麵食都不錯。
蘇式鮮肉小籠包

蘇州鮮肉小籠包($54)
王家沙擔擔麵

王家沙擔擔麵($68)
流沙奶黃包

流沙奶黃包($38)
上桌前,店員特地幫我們換了盤子,挺貼心的。

2018-12-15
2018-12-05 742 浏览
本來係想同c 去食日本野,但係太多人,最後揀左呢間王家沙。我地兩個其實都幾鍾意食上海菜,所以呢間本來都有諗過試。兩個人叫餸其實係有少少難度,小籠包少不了,再叫左個排骨面,一個芥蘭同個鱔糊。個小籠包個皮做得幾薄,灌湯都做得好好,只係個肉好似醃得唔夠,味唔夠濃,真係差少少。個馬拉盞芥蘭都幾夠鑊氣,不過可能炒得唔夠耐,所以唔夠入味。個鱔糊我覺得係唔錯,偏甜左少少,不過份量都多。個排骨面(佢話係黑豚豬扒)就係我覺得最好味嗰樣。個豬扒炸得鬆脆,肉質又保持到唔太乾。最後埋單要$400+。有少少比預期貴。

個馬拉盞芥蘭都幾夠鑊氣,不過可能炒得唔夠耐,所以唔夠入味。

個鱔糊我覺得係唔錯,偏甜左少少,不過份量都多。

最後埋單要$400+。有少少比預期貴。
2018-12-02 608 浏览
小籠包控 今晚搵食 選擇咗花樣年華 餐廳俾人感覺優雅 差不多十點先到 員工提點差不多 last order 今次點左 1)小籠包 賣相一般 湯汁不錯 夠熱 整體都可以 2)煎鍋貼 賣相幾好 幾飽滿 煎得唔錯 冇過火感覺 可以再 encore 有四隻就更加好😌 3)天鵝酥 非常精緻 扼 like 一流 總括 餐廳環境唔錯 樓底幾高 感覺舒服 員工有禮 食物保持到水準
2018-11-09 945 浏览
一直都很喜愛吃王家沙的鍋貼,生煎包同小籠包 原因很簡單 多汁好味 非常出色但今次有點兒失望 煎鍋貼 一點汁也沒有中央全是乾爭爭的肉 價錢還貴了一點,成48元3隻 但比街上小店的5元1隻鍋貼味道 相比之下還是遜色了一點。小籠包有汁但不好味 可能是裹面的肉太瘦及不夠鮮味吧而另一喜愛王家沙的原因是話梅排骨這店煮得少許乾了點如果多點蜜糖汁會好味很多但地方大 環境舒適 與朋閒談吃東西都不錯如果 想吃有水準的鍋貼 小籠包 生煎包就要往旺角新世紀分店了

但今次有點兒失望 煎鍋貼 一點汁也沒有
中央全是乾爭爭的肉 價錢還貴了一點,成
48元3隻 但比街上小店的5元1隻鍋貼味道
相比之下還是遜色了一點。

小籠包有汁但不好味 可能是裹面的肉太瘦及不夠鮮味吧

如果 想吃有水準的鍋貼 小籠包 生煎包
就要往旺角新世紀分店了
2018-10-13
午餐
放工同女朋友出到黎銅鑼灣食飯 一早已經諗定左要食王家沙 因為上次食飯送左個張$150現金卷今日就到期啦🤣🤣一坐低 係昏暗既環境下 枱面點著一盞小小既蠟燭 氣氛係幾好既☺️我地兩個人叫左3個餸 分別係酸辣湯雲吞 回鍋肉炒年糕 螞蟻上樹酸辣湯雲吞既雲吞好大粒好多料~一碗有5粒 不過個酸辣湯水準就有d飄忽 有時就太酸唔辣有時就酸辣平衡得幾好 下次未必會再叫~螞蟻上樹用石窩上 已經不停攪拌都好多痴實左個鍋好難夾 雖然咁樣可以保持住粉絲夠熱唔會咁快凍哂 但夾起上黎都有d唔方便 味道幾惹味~不過份量較少回鍋肉基本上次次食上海野都會叫🤣王家沙都算做得幾好 可以下次再叫過!總括黎講~呢個價錢無優惠卷既話 未必會黎食🙈

總括黎講~呢個價錢無優惠卷既話 未必會黎食🙈
2018-10-31
慶祝家人生日,家中有老有嫩,就大家唔同口味,首選必定上海菜。之前朋友介紹過唔錯,所以就同屋企人黎試試。呢到環境寬躺舒適,傾計聚會好地方,服務又好好,我地食到一半時,服務員主動黎幫我地換碗碟,而且,上菜速度又快,食物又好味,經過今次,相信好快又會再黎。 蘇式鮮肉小籠包 $54皮薄易夾唔鬆散,而且好多湯汁,鮮甜唔咸唔油膩。 麻辣口水雞 $88雞肉嫩滑,但只有辣味,無麻辣。 鮮肉鍋貼 $84煎到個底脆口,味道同小籠包差不多。 巴蜀回鍋肉 $98味道偏濃,夠惹味。 王家沙擔擔麵 $68麵比較淋身,但個湯夠花生醬,香濃少辣。 魚湯白菜仔 $78湯清甜,白菜仔爽口唔淋。 黑毛豬扒粗炒麵 $108麵都係比較淋身,煮耐左少少。豬扒就好好,好脆好鬆化。鮮肉生煎包 (5隻) $84 呢個必食之一,但超熱, 要整個窿等涼一涼,比小籠包更多更多湯汁,而且個底又煎到好鬆脆,一流。松子鱸魚 $208炸到脆卜卜,小朋友最鍾意,汁較為甜,酸味較少。 流心奶黃包 $38 呢個又係必食,熱辣辣一咬開奶油流哂出黎,夠香。

蘇式鮮肉小籠包 $54

皮薄易夾唔鬆散,而且好多湯汁,鮮甜唔咸唔油膩。

麻辣口水雞 $88
雞肉嫩滑,但只有辣味,無麻辣。
麻辣口水雞

鮮肉鍋貼 $84
煎到個底脆口,味道同小籠包差不多。
鮮肉鍋貼

巴蜀回鍋肉 $98
味道偏濃,夠惹味。
巴蜀回鍋肉

王家沙擔擔麵 $68
麵比較淋身,但個湯夠花生醬,香濃少辣。

魚湯白菜仔 $78
湯清甜,白菜仔爽口唔淋。
魚湯白菜仔

黑毛豬扒粗炒麵 $108
麵都係比較淋身,煮耐左少少。豬扒就好好,好脆好鬆化。

鮮肉生煎包 (5隻) $84

鮮肉生煎包 (5隻)

松子鱸魚 $208
炸到脆卜卜,小朋友最鍾意,汁較為甜,酸味較少。
松子鱸魚

流心奶黃包 $38

呢個又係必食,熱辣辣一咬開奶油流哂出黎,夠香。

流沙奶皇包
题外话/补充资料: 用app Book枱方便又有9折。 近日優惠,滿 $500 用渣打信用卡付款,可拎單據到大堂領取$150 Coupon
2018-10-26
庆祝纪念
生日
蘇式鮮肉小籠包
鮮肉生煎包 (5隻)
松子鱸魚
流沙奶皇包
2018-10-17 1038 浏览
十月確實係慶生月,今晚又同另一壽星食,銅鑼灣多嘢食多選擇,約咗响燈籠街王家沙。是的,今天又吃上海菜,上海菜真的是百吃不厭,6:45入坐時唔算多人,可以坐窗邊梳化位,枱面放有琉璃小燭台,增添一點溫婉的氣氛。點了必吃的2種食物:小籠包、乾煽四季豆,加一個主食豬扒粗炒,由於湯係以位計,所以我們各自選了喜愛的湯。蘇式鮮肉小籠包每次必吃,皮薄餡靚,肉汁鮮清,不醮醋也好味,加上薑絲和黑醋更添風味,個人吃了三個,唔…好正!乾煽四季豆這個也是必點的菜,四季豆略炸保留青綠,喜愛佢有好好瀝油,加埋蝦米和肉碎回鑊炒,蝦米香味和肉碎的鮮混在一起撈飯很好吃,一點也不油。黑毛豬扒粗炒麵豬扒和粗炒分碟上,還配送酸酸小辣的醬汁。豬扒外皮非常香脆,中間較厚的肉juicy,而旁邊較薄的位置會稍欠肉汁,醮醬汁吃無咁膩,粗炒麵是一般味道,但係椰菜比一般多,又加入冬菇絲,整體口感就不一樣了。有心思,讚!酸辣湯看上去很足料,我無試,壽星無投訴。蟲草花燉雞湯燉湯清而不濁,味道清鮮,感覺滋補,內有不少蟲草花,幾件雞已經完全出味,可以不吃。若是自己平常少湯水,推薦!由於上菜很快,忙著吃東西,湯喝了幾口就放一旁,侍應細心地拿出盅蓋,放在
十月確實係慶生月,
今晚又同另一壽星食,
銅鑼灣多嘢食多選擇,
約咗响燈籠街王家沙。

是的,今天又吃上海菜,
上海菜真的是百吃不厭,
6:45入坐時唔算多人,
可以坐窗邊梳化位,
枱面放有琉璃小燭台,
增添一點溫婉的氣氛。

點了必吃的2種食物:
小籠包、乾煽四季豆,
加一個主食豬扒粗炒,
由於湯係以位計,所以
我們各自選了喜愛的湯。

蘇式鮮肉小籠包

每次必吃,皮薄餡靚,
肉汁鮮清,不醮醋也好味,
蘇式鮮肉小籠包

加上薑絲和黑醋更添風味,
個人吃了三個,唔…好正!

這個也是必點的菜,
四季豆略炸保留青綠,
喜愛佢有好好瀝油,
加埋蝦米和肉碎回鑊炒,
蝦米香味和肉碎的鮮
混在一起撈飯很好吃,
一點也不油。

豬扒和粗炒分碟上,
還配送酸酸小辣的醬汁。
豬扒外皮非常香脆,
中間較厚的肉juicy,
而旁邊較薄的位置
會稍欠肉汁,
醮醬汁吃無咁膩,

粗炒麵是一般味道,
但係椰菜比一般多,
又加入冬菇絲,
整體口感就不一樣了。
有心思,讚!

酸辣湯
酸辣湯

看上去很足料,
我無試,壽星無投訴。

燉湯清而不濁,
味道清鮮,感覺滋補,
內有不少蟲草花,
蟲草花燉雞湯

幾件雞已經完全出味,
可以不吃。
若是自己平常少湯水,
推薦!

由於上菜很快,
忙著吃東西,
湯喝了幾口就放一旁,
侍應細心地拿出盅蓋,
放在湯盅上,讓湯不易冷掉,
服務貼心,值得一讚!
2018-10-15
庆祝纪念
生日
2018-10-15 652 浏览
星期六晚周圍都多人, 見呢間唔洗排隊就即入呢家裝修好靚同埋比較新潮, 見周圍嘅食客唔同年齡層都有雜菌松露天鵝酥 ($42)賣相係好靚不過我食唔到松露味我覺得似好鬆脆嘅芋頭穌多d黑毛豬扒擔擔麵($98)份量好大份!!豬排炸得好好, 脆身好味又唔油膩個醬辣辣地, 不過唔點都好食湯超級極度杰身, 似醬汁多過湯味道當然濃郁可能正宗嘅都係咁, 不過我expect咁濃嘅汁會係麵同醬汁分開上再自己撈唔係話難食, 我自己就食唔慣但係分量堅多到嚇死人😂流沙包其實食完換麵都已經飽到上心口不過奶皇包熱辣辣好好味!我下次都要order
星期六晚周圍都多人, 見呢間唔洗排隊就即入
呢家裝修好靚同埋比較新潮, 見周圍嘅食客唔同年齡層都有

雜菌松露天鵝酥 ($42)

賣相係好靚
不過我食唔到松露味
我覺得似好鬆脆嘅芋頭穌多d

黑毛豬扒擔擔麵($98)

份量好大份!!

豬排炸得好好, 脆身好味又唔油膩
個醬辣辣地, 不過唔點都好食

湯超級極度杰身, 似醬汁多過湯
味道當然濃郁

唔係話難食, 我自己就食唔慣

但係分量堅多到嚇死人😂

流沙包

其實食完換麵都已經飽到上心口
不過奶皇包熱辣辣好好味!
我下次都要order

2018-10-14 426 浏览
想食小籠包就黎到上海茶水準一向唔錯既王家沙,當晚都接近全場滿座。水煮牛肉(小辣): 好香既辣味,牛肉幾多,食多左會覺得好麻,最好味係啲薯粉,吸哂啲辣湯蔥爆羊肉: 羊肉有少少韌同偏咸,配埋佢薄餅食會好啲薑汁芥蘭: 芥蘭食落爽口但唔會咬唔爛,薑汁味好重,令芥蘭更香夫妻肺片: 味道唔錯但唔夠辣,牛肚有咬口,牛𦟌偏淋蘇式鮮肉小籠包: 小籠包好好味,紅油抄手: 非常好味,抄手好大隻,食落係啖啖肉好juicy,點埋佢既豉油、醋同辣油食好惹味王家沙擔擔麵: 味道幾好但放耐左湯變到好濃好似汁咁,麵都痴埋哂無錫脆鱔: 第一次食脆鱔發覺真係幾好味,鱔既質感好特別,醬汁似濃啲既甜豉油,幾岩送飯食
蔥爆羊肉: 羊肉有少少韌同偏咸,配埋佢薄餅食會好啲
夫妻肺片: 味道唔錯但唔夠辣,牛肚有咬口,牛𦟌偏淋
蘇式鮮肉小籠包: 小籠包好好味,
2018-10-06
2018-10-10 396 浏览
今日來個即慶飯局,約左三五知己去食王家沙,我記得好耐之前食過幾次,但今次係個 friend 提議去食。去到見到覺得好靚,樓底好高,環境很寬躺,而且很舒適。服務亦都一流,服務員很有禮貌。幾個人叫咗一份醉雞、一份小籠包、一份生煎包、兩個菜同一碗紅燒牛肉麵。唔好睇個醉雞個size咁細,但其實佢好深,入邊有好多雞。小籠包熱辣辣,湯汁好好味。紅燒牛肉麵好好食麵個質地很有咬口。服務員很好,因為生煎包一份只有三隻,服務員都有行來問我們要不要加多一隻,我們說不用了。甜品我哋就叫個紅棗糕,係即叫即蒸嘅,所以佢會等我們食完先蒸,然後再起菜,保證熱辣辣。

2018-10-09
2018-10-08 421 浏览
同隔離餐廳用同一個reception嘅?係咪同一個老闆?一入去有個open kitchen作為廚師,究竟佢地會自信滿滿俾人睇,定係會覺得做咩都俾人望住好大壓力呢?嘩,原來好大間翡翠綠的瓦器,好靚最快到竟然係佢唔知係咪蒸定,不過食落唔會蒸咗好耐好乾皮唔會太薄,剛剛好包得住湯汁,夾得起諗都唔諗就話食擔擔麵辣嘅野真係好好味架!!上海粗炒好淋無意見,因為唔太喜歡,只係食咗一小啖生煎包有三個,已經夠我地四人份湯汁熱辣辣,唔燙咀蘿蔔香甜出面層酥好似蛋撻咁本來有四件,被人偷食咗🙈🏃🏻‍仲要話多啲糖霜會好食啲😶確係唔錯😋😋
同隔離餐廳用同一個reception嘅?
係咪同一個老闆?

一入去有個open kitchen
作為廚師,究竟佢地會自信滿滿俾人睇,
定係會覺得做咩都俾人望住好大壓力呢?

嘩,原來好大間

翡翠綠的瓦器,好靚

最快到竟然係佢
唔知係咪蒸定,不過食落唔會蒸咗好耐好乾

皮唔會太薄,剛剛好包得住湯汁,
夾得起
小籠包

諗都唔諗就話食擔擔麵

辣嘅野真係好好味架!!

上海粗炒好淋
無意見,因為唔太喜歡,只係食咗一小啖
上海粗炒

生煎包有三個,已經夠我地四人份
湯汁熱辣辣,唔燙咀

生煎包

蘿蔔香甜
出面層酥好似蛋撻咁

蘿蔔絲酥

本來有四件,被人偷食咗🙈🏃🏻‍
仲要話多啲糖霜會好食啲😶
確係唔錯😋😋