招聘中
$15,500-$21,500
$16,500-$25,000
$16,500-$25,000
月薪
更多好工 (9)
2021-05-02 262 浏览
這次去了牧羊少年,裝潢簡潔漂亮,燈光喑淡很有情調,主菜、小吃、甜品和飲品選擇多多,一間不錯的餐廳🐙$68 燒汁焗八爪魚丸非常喜歡這碟小吃,醬汁咸咸甜甜,與彈牙的八爪魚丸非常搭,八爪魚粒也頗多😍🍗$68 是拉差醬法國雞翼上菜時新鮮滾熱辣😍,炸漿厚度剛好,雞肉嫩口,醬汁帶點辣🍹$56 蜜桃奶酪雖然是奶酪,但清新解膩🍑,下次試蘋果蜜桃冰茶🤤🧇$108 日落巴黎(香蕉朱古力窩夫配朱古力雪糕)這個甜品打卡一流🤤,份量十足,為這頓晚餐畫上完美的句號

🐙$68 燒汁焗八爪魚丸

🍗$68 是拉差醬法國雞翼
上菜時新鮮滾熱辣😍,炸漿厚度剛好,雞肉嫩口,醬汁帶點辣
是拉差醬法國雞翼

🍹$56 蜜桃奶酪
雖然是奶酪,但清新解膩🍑,下次試蘋果蜜桃冰茶🤤
蜜桃奶酪

🧇$108 日落巴黎(香蕉朱古力窩夫配朱古力雪糕)
這個甜品打卡一流🤤,份量十足,為這頓晚餐畫上完美的句號
日落巴黎

是拉差醬法國雞翼
蜜桃奶酪
日落巴黎
2021-04-30 73 浏览
牧羊少年cafe嘅分店都食過唔少次,食物質系唔錯之餘更加鍾意佢唔同分店嘅主題,例如沙田分店就有齊一年365日嘅郵寄櫃,葵芳分店就有好多關於旅遊嘅書藉資料,今次銅鑼灣新開呢間分店就走型格路線,顏色都係黑、白同冷色系為主,餐廳門口正中就有一個大水吧枱,餐枱都係雲石打造,門口係落地大玻璃,四周亦有綠色植物點綴,整體型格得嚟感覺都好舒適。我地坐窗邊二人枱,枱面面積唔大,好快就叫滿了全枱食物。灸燒荷蘭汁豬肉排 ($78)平日食egg Benedict先會食到荷蘭汁,今次竟然見到menu有荷蘭醬汁豬肉排,配搭咁新穎當然要一試!豬肉厚切但依然煮得嫩冧同鎖住肉汁,冧上荷蘭汁又幾配合,唔會覺得膩之餘反而食得更惹味,亦唔會掩蓋豬肉原有鮮味,呢碟絕對係個意外驚喜!千島海鮮薄餅 ($138)呢度嘅pizza 全部都係薄批底,材料十足,有墨魚仔、鮮蝦、蟹柳,批底烘得脆口,配上千島醬係穩陣好味之選。蒜蓉牛油炒鬼佬雜菜 ($68)見叫左不少煎炸野就叫返碟炒雜菜中和一下味蕾,呢碟雜菜份量都唔少,價錢合理,雜菜只係用蒜茸作調味,所以味道偏清淡,啱晒想食碟淡口嘅我地。燒汁焗八爪魚丸 ($68)原本以為會似日本嘅章魚燒,但

灸燒荷蘭汁豬肉排 ($78)

千島海鮮薄餅 ($138)

蒜蓉牛油炒鬼佬雜菜 ($68)

燒汁焗八爪魚丸 ($68)
原本以為會似日本嘅章魚燒,但點知佢原來係真材實料嘅八爪魚肉,完全無混入麵粉,所以食落彈牙而唔會膩,配上酸酸甜甜嘅醬汁亦特別夾。

京都春日 ($108)
去到最後雖然已經飽左,但嚟得牧羊少年一定忍唔到口唔食甜品,呢碟甜品嘅名堂已經夠晒仙氣,熱烘烘嘅窩夫配上冰涼嘅雲呢拿雪糕,再加上新鮮士多啤梨,與其係味覺嘅滿足其實更加上心靈上嘅滿足!
2021-04-27 79 浏览
冇得去旅行已經一年多早會掛住可以周圍飛嘅感覺好在留喺香港可以食到周圍唔同地方嘅國家菜式其中呢間咖啡店由旺角小店開始做起仲記得佢以旅遊為主估唔到已經開到去銅鑼灣放工打算去食一轉餐廳好高雅但座位就有啲細小菜式都比較多今次點左大阪煙三文魚pizzaPizza面嘅木魚片 就好似大阪燒咁樣搞到三文魚分量有好多 而pizza餅底係薄底係我嘅至愛,香脆可口,算唔錯此外仲叫咗個好特色嘅意大利粉鹹蛋黃雞肉意大利粉因為見到鹹蛋黃再意大粉聽落奇奇怪怪,但鹹香嘅鹹蛋黃料加埋雞肉粒原來個口味都幾特別而且越食越開胃呀值得一提嘅係,鳳梨特飲非常可口,鮮甜嘅果粒,非常爽口而且配上香港製嘅鳳梨酥都幾好食
冇得去旅行已經一年多

今次點左大阪煙三文魚pizza
Pizza面嘅木魚片 就好似大阪燒咁樣搞到
三文魚分量有好多
而pizza餅底係薄底
係我嘅至愛,香脆可口,算唔錯

此外仲叫咗個好特色嘅意大利粉
鹹蛋黃雞肉意大利粉
因為見到鹹蛋黃再意大粉
聽落奇奇怪怪,但鹹香嘅鹹蛋黃料
加埋雞肉粒
原來個口味都幾特別
而且越食越開胃呀

值得一提嘅係,鳳梨特飲
非常可口,鮮甜嘅果粒,非常爽口
而且配上香港製嘅鳳梨酥
都幾好食

2021-04-27 83 浏览
係fashion walk開左一排既cafe,有輕食/主食/甜品,每樣都好足料又好食,價錢相宜,推介😋-牛油果香芒烤雞沙律 ($108)沙律有幾款,其中依款係用芝麻醬,沙律菜新鮮爽口,每樣餸都好足料,牛油果新鮮,雞扒嫩滑😋成碟都好飽肚!-鮮菌帆立貝意大利粉 ($108)意粉有六款,估唔到咁大碟,一個男人食完都夠飽😆忌廉醬汁吾會好漏,芝士味十分香濃,意粉彈牙,啖啖都有汁,仲有好多菇菇😋-藍莓乳酪 ($56)飲品除左咖啡之外,想飲fresh 既有花茶,仲有乳酪飲品,入面有d果肉,又吾會好甜,乳酪味好香🥤

牛油果香芒烤雞沙律 ($108)

鮮菌帆立貝意大利粉 ($108)

藍莓乳酪 ($56)
「牧羊少年咖啡館」終於殺入港島區😝位於人流極多嘅Festival Walk 裡面,每次經過都見好多人排隊等食飯。受歡迎程度並唔會因為多咗分店而減少。今次趁平日放工後去碰吓運氣,見店內仲未滿座就即刻衝入去😂😂店內有個開放式嘅飲品counter,可以隱約見到店員泡製咖啡及其他特色飲品。另外有個高高嘅書架,上面有好多旅遊書供食客閱讀,冇得去旅行唯有睇吓書止吓旅遊癮😆食物餐牌設計好特別,好似一本雜誌咁。除咗有不同種類食物及有關照片外,仲有關於餐廳嘅簡介。睇完先知原來呢間餐廳已經有差唔多八年歷史。當晚叫咗兩款小食、一個主菜同埋一份甜品。兩個人食到飽飽而且價錢喺銅鑼灣算唔貴。▫️是拉差醬法國雞翼(HKD68) - 辣度跟我想像中有出入,酸甜味佔多數,雞翼炸到皮脆肉嫩,啱晒我呢啲鍾意食炸物嘅人😂。▫️灸燒荷蘭汁豬肉扒(HKD78) - 另一款小食,厚切豬扒表面燒到微焦,入口嫩而彈牙。我以為荷蘭汁只會喺食Eggs Benedict 時候才會出現,點知配燒豬扒味道都唔錯喎。▫️法式芥末雞肉薄餅(HKD118) - 餅皮好薄,外表有啲似蘇打餅。個人比較喜歡薄皮,因為可以食多幾件pizza之餘仲可以食到其他食物。

▫️法式芥末雞肉薄餅(HKD118) - 餅皮好薄,外表有啲似蘇打餅。個人比較喜歡薄皮,因為可以食多幾件pizza之餘仲可以食到其他食物。配料除咗雞肉仲有蘑菇同埋芝士。不過芥末味唔算特出,如果雞肉嘅味道都有芥末味就完美啦。

▫️意式本地烘焙咖啡雪糕 (HKD58) - 原本諗住食窩夫🙈,點知食完主菜加小食後已經飽咗9成😂唯有叫個Affogato來為呢餐作個總結。
2021-04-25 63 浏览
**牧羊少年咖啡館(Fashion Walk)**又回想起第一次同對上一次食牧羊少年係太子果邊既第一店(好似係..)我諗都起碼6年前.同老公行完街 我就提議不如求其搵少少野醫肚就入左黎MENU既排版有D睇唔慣,明明睇到但轉個頭要搵返有少少困難叫左個特別少少味道既PASTA 黃金咸蛋苦瓜忌廉雞肉意大利粉 HKD98唔會太濃味,唔怕有罪惡感,反而略嫌唔夠味,大概係廚師們怕咸黃本身既咸味太重而無落鹽但的確欠缺左少少咸味而令到個味失色左香煎加拿大豬鞍配蘋果泥 HKD158 肉質幾爽口,配埋蘋果泥幾好.可以洗走豬油既肥膩感薯蓉入面應該係加左薯皮 個效果又唔錯渦!卡魯哇咖啡酒TIRAMISU HKD68酒味唔重,食落都幾輕盈埋單仲送咗兩個口罩俾我哋
**牧羊少年咖啡館(Fashion Walk)**

MENU既排版有D睇唔慣,明明睇到但轉個頭要搵返有少少困難

叫左個特別少少味道既PASTA
黃金咸蛋苦瓜忌廉雞肉意大利粉 HKD98
但的確欠缺左少少咸味而令到個味失色左

香煎加拿大豬鞍配蘋果泥 HKD158
肉質幾爽口,配埋蘋果泥幾好.可以洗走豬油既肥膩感
薯蓉入面應該係加左薯皮 個效果又唔錯渦!

卡魯哇咖啡酒TIRAMISU HKD68
酒味唔重,食落都幾輕盈

埋單仲送咗兩個口罩俾我哋
2021-04-14
2021-04-24 68 浏览
銅鑼灣名店坊log-on就去得多,諗住走之際經過地下開咗一間望落幾靚嘅餐廳,行沉穩嘅石材做主調,而店員殷勤嘅服務態度亦令我抵受不住同朋友兩個入咗去🤣——————🐽 是拉差醫法國雞翼 $68一上枱已經感受到爽脆嘅雞翼外皮,咬落去雞翼入邊嫩亂多汁,配上以是拉他辣醬製成嘅沙律醬,簡直係一個好邪惡嘅開始🐽 灼燒荷蘭汁豬肉排 $78豬扒同平時食到嘅好唔同,咬落林滑得來又多汁,絕對唔會overcook乾晒,食落豬味濃郁亦唔會好重嘅豬腥味。配上荷蘭汁一齊食,簡直係越食越滿足😜🐽 千島海鮮薄餅 $138望到幅圖就知道啲芝士拉絲有幾吸引😍每塊薄餅都會有蝦、蟹柳同埋墨魚,同朋友分啱啱好🐽 黃金鹹蛋苦瓜忌廉雞肉意粉 $98忌廉雞肉意粉就食得多,鹹蛋配苦瓜呢個配搭就真係第一次見,一開始見到都會有少少抗拒,但見到附近有幾台都嗌左呢個意粉,我都忍唔住要叫返碟試吓😆上台後試咗幾啖,勢估唔到呢個配搭都幾夾,苦瓜完全中和到鹹蛋嗰種飽制咁,令到成碟意粉味道十分平衡🐽 法式蘋果撻 配 雲呢拿雪糕 $78法式蘋果撻賣相好靚,蘋果圍滿一圈,食落都唔會好甜,做飯後甜品真係一流,配埋雲呢拿雪糕,絕對係完美既結尾😇

——————

🐽 是拉差醫法國雞翼 $68

🐽 灼燒荷蘭汁豬肉排 $78

🐽 千島海鮮薄餅 $138

🐽 黃金鹹蛋苦瓜忌廉雞肉意粉 $98

🐽 法式蘋果撻 配 雲呢拿雪糕 $78
2021-04-23 5524 浏览
牧羊少年咖啡館喺2012年開業以嚟已經有超過五間分店, 可以話係街知巷聞, 但我從來都未食過🤣 知道開咗港島區第一間分店, 地點就腳, 放工約朋友食飯就啱晒! 大約7pm, 餐廳已經開始有人等, 但餐廳安排入座流程都幾順暢, 唔駛等好耐。蒜蓉牛油炒鬼佬雜菜 $68時令雜菜種類多, 清新之選燒汁焗八爪魚丸 $68本身以為係章魚小丸子, 原來真係放湯嗰種八爪魚丸, 成粒即炸彈牙, 燒汁開胃!炙燒荷蘭汁豬肉排 $78餐廳採用嘅部位脂肪少, 肉質嫩滑juicy。荷蘭汁入口creamy唔膩, 無諗過呢個配搭咁夾!千島海鮮薄餅 $138比起茄醬或燒烤醬, 我更鍾意千島醬做底嘅Pizza, 餅底厚薄適中, 隻蝦大隻又爽口士多啤梨窩夫配雲呢拿雪糕 $108健康關係特別吩咐餐廳走糖霜同jam。窩夫外脆內軟, 口感鬆化, 食完都唔會覺得好濟, 難怪有啲客人喺晚飯後嚟食甜品! 另外叫咗兩杯茶(洋甘菊, 生薑檸檬)解渴。服務員態度有禮, 又好主動執枱換餐具, 整體晚餐非常滿意, 每道菜都好高質!

蒜蓉牛油炒鬼佬雜菜 $68
時令雜菜種類多, 清新之選
燒汁焗八爪魚丸 $68
炙燒荷蘭汁豬肉排 $78
炙燒荷蘭汁豬肉排
千島海鮮薄餅 $138
士多啤梨窩夫配雲呢拿雪糕 $108
另外叫咗兩杯茶(洋甘菊, 生薑檸檬)解渴。
2021-04-21
炙燒荷蘭汁豬肉排
2021-04-23 96 浏览
一直都未去食過「牧羊少年咖啡館」🐏前幾日終於去試下.鮮忌廉鮮菌日本帆立貝意大利粉🍝帆立貝新鮮大粒😍忌廉汁份量同濃度都適中👍🏻加上磨菇同洋蔥粒就更豐富🍄🧅.法式黑糖薑汁梳乎厘配雲呢拿雪糕🥚黑糖味唔會過甜😉所以仲食到好香蛋味😋而且入面一絲嘅薑😆配埋雲呢拿雪糕好滿足🍨.自家調配菠蘿Lemonade配伯爵茶鳳梨酥🍹菠蘿味比較重🍍檸檬汁令味道更加清新🍋鳳梨酥整體唔錯🤤但伯爵茶味道唔夠香濃
一直都未去食過「牧羊少年咖啡館」🐏前幾日終於去試下
2021-04-23 97 浏览
咁啱同囡囡係銅鑼灣行完街,諗緊食咩好啦🧐就見到牧羊少年咖啡館出現係眼前,原來係銅鑼灣開咗分店都唔知添🙈擇日不如撞日!!即刻入去食返餐醫醫肚🤤新店設有2層,上層設有書架可供閱讀📖裝修主要由灰、白色為主調,走休閑文青風格,燈光柔和有格調,感覺舒適😌拿破崙番茄鮮菌本菇長通粉🍝長通粉軟硬適中,🍄配料多,番茄汁酸酸甜甜好開胃,加上芝士粉味道再提升🤩正!日落巴黎🧇香蕉朱古力窩夫配朱古力雪糕,熱辣辣窩夫外脆內軟, 新鮮嘅香蕉片點綴🍌配埋朱古力雪糕同朱古力醬,食到LAM LAM 脷😋濃縮香料熱可可咖啡☕️咖啡面鋪滿Cream+棉花糖,朱古力味濃郁,唔算太甜,飲落有淡淡咖啡味☕️
咁啱同囡囡係銅鑼灣行完街,諗緊食咩好啦🧐

拿破崙番茄鮮菌本菇長通粉🍝

日落巴黎🧇

濃縮香料熱可可咖啡☕️
2021-04-23 67 浏览
千島海鮮薄餅,即叫即製,好足料,表面鋪滿墨魚仔、鮮蝦、蟹棒、香草、芝士、千島醬,墨魚仔肉質爽口,食落好新鮮,鮮蝦肉質彈牙,味道鮮甜,蟹棒食落好Juicy,芝士份量多,拉絲效果突出,味道咸香,薄餅口感薄身、香脆。香煎黑椒蒜蓉日本帆立貝,肉質厚肉、肥美,食落啖啖肉,味道鮮甜,配以黑椒、蒜蓉、香草食用,食落好香口。藍莓奶酪,口感濃稠、Creamy,採用新鮮藍莓製作,藍莓果肉份量多,奶酪味道酸甜,飲落好清爽。

• 千島海鮮薄餅
3K
2021-04-20 85 浏览
牧羊少年屬於名牌之一,喜歡咖啡的人無人不知。自從香港區開了分店,仲要係銅鑼灣核心地帶,真係方便不少。凍伯爵茶咖啡🍹靚女店員推介的,聽講是人氣之選。入口即感覺到茶的清香,咖啡味並不濃厚,不會蓋過茶味,夾味又好飲。黃金鹹蛋苦瓜忌廉雞肉意大利粉認真邪惡!就係喜歡💕!雞肉,苦瓜,意大利麵條滿滿的沾上鹹蛋精華,滿足感爆燈!雞肉肉質比想像中嫩滑,滋味。法式蘋果撻配雲呢拿雪糕OMG! 點解可以咁好味😋即叫即做,邊位焦香,蘋果餡料份量十足,雪糕溶入批中,一冷一熱,味道一流。

凍伯爵茶咖啡🍹
靚女店員推介的,聽講是人氣之選。

黃金鹹蛋苦瓜忌廉雞肉意大利粉
認真邪惡!就係喜歡💕!
雞肉,苦瓜,意大利麵條滿滿的沾上鹹蛋精華,滿足感爆燈!
雞肉肉質比想像中嫩滑,滋味。

法式蘋果撻配雲呢拿雪糕
OMG! 點解可以咁好味😋
2021-04-20
2021-04-20 66 浏览
雖然呢間牧羊少年咖啡館主要飲咖啡同食意粉,但我自己就覺得佢d甜品真係幾好食,值得吹奏。法式蘋果撻配雲呢拿雪糕: 平時食都會好甜,但呢個整的甜度啱啱好,仲有少少蘋果的酸同清香,撻底都好脆,最值得吹奏。心太軟配朱古力雪糕: 要時間等,因為落單先做,所以都好新鮮,流心流得好靚,而且佢仲有鮮忌廉,好肥好好味。牛油果香芒烤雞沙律: 芝麻醬令成個沙律好日式,烤雞肉嫩滑,芒果同車厘茄都好甜,整體配搭好好。黃金鹹蛋苦瓜忌廉雞肉意粉: 好特別的一款意粉,忌廉汁入面加左鹹蛋黃,苦瓜切成一片片,味道不算太苦,反而有食上癮既感覺。蜜桃乳酪:好重桃味,酸酸甜甜好好味。

蜜桃乳酪:好重桃味,酸酸甜甜好好味。
2021-04-20 77 浏览
相信好多人對牧羊少年咖啡館不陌生,一段時間無食,再幫襯的時候,發現餐牌又有新出的意粉。首先前菜的沙律用料豐富,包括牛油果,沙律菜,車厘茄,燒雞肉,芒果等等,雞肉嫩滑,醬汁用了芝麻醬,帶出日式風味。黃金鹹蛋苦瓜忌廉雞肉意粉好值得一試,醬汁入面加了鹹蛋黃,味道好特別,成碟意粉都香左。另一個層次的味道就是苦瓜,甘多過苦,食落有點清新的感覺。沙律醬吞拿魚焗酥盒的外貌好可愛,酥皮放滿了吞拿魚和醬,酥皮重牛油味,有種外脆內軟的感覺,口感幾好。菠蘿Lemonade配有伯爵茶鳳梨酥,飲品清新微甜帶點酸,有點開胃,鳳梨酥的外殼好香伯爵茶味,質地鬆化,鳳梨餡充滿果蓉。蜜桃乳酪好香甜,飲完第二日仲去得好暢順🤣不得不講牧羊的甜品真出色,尤其是蘋果批,本來以為會好甜,入口甜度恰到好處,批底鬆脆,是店內首選要食的甜品。心太軟流心做的剛剛好,配有鮮忌廉和朱古力雪糕,口感豐富,即叫即焗。

蜜桃乳酪好香甜,飲完第二日仲去得好暢順🤣

2021-04-20 67 浏览
。牧羊少年係香港島第一間分店-銅鑼灣新店開左啦,好多年前第一間店既時間,已經好鐘意去食,文青打卡必備😍佢地既野食同野飲都無得頂👍🏻試過既你一定知🥰。今日我試左香芒雞扒牛油果沙律🥗,哇超大碟,色彩繽紛,芒果好甜,雞扒皮脆肉嫩👍🏻,牛油果岩岩好吾會太生/太熟👏🏻,沙律菜非常新鮮🥰。灸燒荷蘭汁豬扒❤️好特別既配塔,第一次試,非常滿意👏🏻,大大份既豬肉扒,肉汁好juice,帶有小小脂肪,吾會太韌。。大阪燒煙三文魚pizza💖第一次見到餐廳有哩個配搭👍🏻,pizza皮脆,木魚花配上沙律汁好襯,煙三文魚份量都好足,好好味呀,食吾停口😋。仲叫左熱可可咖啡😋超鐘意,好濃滑,加上cream同棉花糖🥰 甜蜜既感覺,飲完心情大好💖果然係幫襯左咁多年,依然會支持既cafe,

今日我試左香芒雞扒牛油果沙律🥗,哇超大碟,
色彩繽紛,芒果好甜,雞扒皮脆肉嫩👍🏻,
牛油果岩岩好吾會太生/太熟👏🏻,沙律菜非常新鮮🥰

灸燒荷蘭汁豬扒❤️
好特別既配塔,第一次試,非常滿意👏🏻,大大份
既豬肉扒,肉汁好juice,帶有小小脂肪,吾會太韌。

大阪燒煙三文魚pizza💖
第一次見到餐廳有哩個配搭👍🏻,pizza皮脆,木魚花
配上沙律汁好襯,煙三文魚份量都好足,好好味呀,
食吾停口😋

仲叫左熱可可咖啡😋超鐘意,好濃滑,加上
cream同棉花糖🥰 甜蜜既感覺,飲完心情大好💖
果然係幫襯左咁多年,依然會支持既cafe,

2021-04-09