2018-04-23 125 浏览
連將軍澳也有牧羊系列!不用出九龍就喺屋企行過去十分鐘距離,支持一下。空間感大,唔會坐得好迫。不過餐廳採用自助落單,落完單店員會送上食物。凍莫卡先係份量好大杯,而且甜度掌握得好好!單是面頭上的忌廉已經令人好滿足。小食方面,點了一個蜜糖波波腸八爪魚丸。以上兩種材料用蜜糖封煮,食落去甜甜地好開胃,而且小食都有好多款,但我同男朋友去太少人share唔到。蕃茄煙三文魚意粉酸酸甜甜嘅番茄汁意粉,從來都係我嘅至愛。好多煙三文魚喺意粉底,而且意粉好彈牙煙韌,加埋蘑菇,滿足晒我三個願望。既然來到Cafe ,又點可以唔叫甜品呢。甜品方面,就叫左一個窩夫。有四件厚厚的嘅窩夫,即叫即整所以仲係熱辣辣。加埋兩球曲奇雪糕,非常滿足。不過上菜有點慢,而且也有漏單的情況,希望情況有改善。

凍莫卡

蕃茄煙三文魚意粉

不過上菜有點慢,而且也有漏單的情況,希望情況有改善。
2018-04-23 257 浏览
約咗朋友晚上去單車館打波,懶得諗去邊食,朋友話直接在單車館餐廳食啦~本來預咗cafe,食物質素一般般,但原來都有驚喜。諗住打波唔食太飽,叫咗個牛柳粒同千島海鮮pizza,輕食一下。當然... 俾我見到雪糕waffle,甜品是不能少的...食物:牛柳粒份量都幾足,外皮未係好脆身,但味道足夠,有黑椒既香又有蜜糖既甜,一啲都唔un。嘩,Pizza一上枱,原來都幾大塊!! 最欣賞廚師的細心,每一小塊都有齊所有配料: 蝦、墨魚仔、蟹柳,好均勻分配,樣樣都試到。隻蝦真係超大隻,隻隻都爽口,個千島醬亦好多、好出,甜甜酸酸好鬼惹味。唔知係咪汁太豐盛,個pizza未係好脆身,但咁足料就已經補足返啦!雖然食個pizza係有啲飽飽地,但我呢個肥妹總有食甜品既胃。叫咗比利時之戀~ 即係朱古力味waffle雪糕~ 呢個甜品真係超級好食 朱古力waffle唔係得色無味,每一囗都好重朱古力味! 外脆加厚厚內層,淨食waffle已經好享受~~~~ 夾埋曲奇雪糕,冷與熱既配搭,perfect!! 掛住食雪糕同waffle, 我都忘記咗仲有oreo餅...呢杯蜜桃奶酪,應該就係飲得既yougurt,蜜桃味唔止清新,仲真

本來預咗cafe,食物質素一般般,但原來都有驚喜。

食物:

千島海鮮Pizza

嘩,Pizza一上枱,原來都幾大塊!!

比利時之戀(朱古力Waffle)

朱古力waffle唔係得色無味,每一囗都好重朱古力味!
掛住食雪糕同waffle, 我都忘記咗仲有oreo餅...

蜜桃奶酪

呢杯蜜桃奶酪,應該就係飲得既yougurt,蜜桃味唔止清新,仲真係食到少少蜜桃果肉,真係打出黎架
香甜少酸,中和剛剛pizza+肉既膩感。

環境:
好大,有空間感,而且裝修好靚,係充滿文青味道既
好適合買杯咖啡,坐下Hea下做下野,收集靈感既cafe~~

服務:
以自助式為主,先付錢下單,找個靚位坐,職員稍後會送餐上枱,到顧客走先會收碟。整個時間都好free,可以自由酙下水、拎調味/菜單,慢慢諗食咩先去下單都得,好適合靜靜地慢活既客人。

千島海鮮Pizza
比利時之戀(朱古力Waffle)
蜜桃奶酪
2018-04-22 146 浏览
這間牧羊少年咖啡館的位置相當隱蔽,在單車館裏找了一會兒才找到其所在地,在平日與好友們共聚晚餐,餐廳內只有幾位客人,環境很清靜,亦顯得餐廳格外寬敞,只是燈光較暗,有浪漫的氛圍,也可以放鬆心情。回到正題,我們一行人點選了「雙雙對對」與「大吃四方」兩款二人和四人套餐,幾乎把每款食物都品嚐了一遍。意粉方面,每款意粉的汁都很香濃,本人最推介黑松露野菌意大利粉,這款意粉真的有很濃郁的黑松露味道,醬汁亦不會太濕或太乾,可以說是剛剛好,而且份量亦很多,絕對值得一試。小食方面,沙律的菜有些苦,pizza亦相對普通,但芝士肉醬薯條就相當足料,芝士味十分濃厚。甜品的藍莓cheesecake味道不錯,而配有窩夫的「比利時之戀」也不錯,暖暖的窩夫有淡淡朱古力的味道,而且外脆內軟,配合雪糕一起吃就特別好吃。本人點了抹茶拿鐵,拉花很有心思,奶味很重、很香,咖啡味就不太濃,在晚餐喝很合適。雖然牧羊少年咖啡館價錢較貴,但食物的質素,以及舒適的環境很值得,如果在這裏悠閒地度過一個下午都不錯。

抹茶拿鐵
比利時之戀
题外话/补充资料: 牧羊少年咖啡館不設加一,並採用自助的方式,但服務員的態度很好。
2018-03-26
比利時之戀
  • 黑松露野菌意大利粉
牧羊少年餐廳未係將軍澳開之前已經好鐘意去呢間餐廳食,因為佢環境好,食物質素高,好適合一班朋友係到食飯傾偈。今次叫左一個雜扒餐,薯條同意粉:扒餐有豬扒,雞扒,司華力腸,揀左配薯條,味道不錯,豬扒也不會太“唉”好鐘意佢既薯條,上面淋左芝士醬,yummy yummy雜菌意粉都好好味,意粉軟硬度岩岩好,濃濃既忌廉味以前好鐘意食佢既水手城芝士雞翼,但係依加好似冇左lu,可惜可惜!

今次叫左一個雜扒餐,薯條同意粉:

好鐘意佢既薯條,上面淋左芝士醬,yummy yummy

雜菌意粉都好好味,意粉軟硬度岩岩好,濃濃既忌廉味

2018-04-15 144 浏览
因為做媽劇停,人生無乜點停過,一個event接住另一個event,可以安靜落黎嘅機會真係無乜。係將軍澳做完嘢,可以約朋友見面,搵黎呢間係單車館開嘅餐廳。星期五晚唔算多人,幾好。環境係超舒服,好適合一整天坐係度工作或者放空。客人係自助形式去拎餐具,調味料。二人餐好似都幾抵食,但無想食嘅pizza,都係分開點。久違嘅黑松露薯條,一上枱好香,唔係講笑,食落同樣咁勁黑松露味好正,醬唔係「結」個種,但好味。叫咗千島pizza,估唔到咁大個咁厚,我地有啲意外。每塊都有蝦,有蟹柳,八瓜魚咁平均分佈,有心思,千島醬係我地想要嘅千島醬,好食!好耐無食長通粉,叫咗卡邦尼,個人喜歡個汁結啲多啲,朋友話呢個ok,唔會太「漏」。超喜歡呢杯士多啤梨奶酪,好好飲,打碎嘅肉係底,而且啖啖濃士多啤梨味,唔會好水或者淡味。可以係度飲杯嘢食下甜品應該都唔錯,重點係要停一下。

二人餐好似都幾抵食,但無想食嘅pizza,都係分開點。

可以係度飲杯嘢食下甜品應該都唔錯,重點係要停一下。
2018-04-14 145 浏览
今次已經係第二次嚟呢一度嘆下午茶,喺將軍澳其實可以好休閑同埋有靚景嘆個下午茶嘅地方唔多,牧羊少年呢度無論食物、室外室內環境、店員服務都係冇得頂呀!黎過一次就愛上左呢個地方。地點好方便,喺香港單車館隔離,好易搵,隔離有個大公園啱晒一家大細同埋郊遊。咖啡館十分闊落,算係咁多間牧羊少年最寬敞嘅一間,座位亦都好多。坐近窗邊更加可飽覽成個水池景。下午茶亦都唔馬虎,無論味道同埋presentation都值得一讚。黑松露薯條十分足料,薯條炸得啱啱好,旁邊嘅黑松露醬亦都調得好惹味。香麻雞翼配胡麻醬,呢個配搭好新鮮,雞翼炸得外脆內嫩,十分香口。香蕉巧克力窩夫餅—呢度嘅窩夫係必食item。窩夫外脆內軟,加埋雪糕一凍一熱咁食,冰火交融的感覺,超正!呢度嘅飲品亦都唔野少,有好多嘅選擇。我叫了一杯ice mocha , 咖啡同埋朱古力的比例調配得剛剛好。熱茶系列亦都好好,有個茶壺可以自己慢慢斟,慢慢嘆,呢個洋甘菊茶啱啱就可以消暑解渴。最後仲送$5優惠券,可以下次用添,好抵

最後仲送$5優惠券,可以下次用添,好抵
2018-03-25 412 浏览
去到 佢有個門口係花園果邊開左咁咪入去lol點知個staff 喝住我地<幾多位呀,出面排隊>第一我唔知你邊度排緊隊無指示第二唔想比人係呢度門入ge點解唔鎖住而唔係講到我想打尖lol我以後都唔會再黎食all day 好大碟d 茄汁豆好似唔洗錢咁但塊火腿凍ge最出色係牛角包lol炒蛋過熟 呢個係熱ge2條腸都只係暖漢堡扒同m記一樣味道成碟野熱ge 係蛋 蘑菇 同牛角包坐個位麻麻男朋友杯咖啡等左好耐先黎但杯latte 係幾好飲ge
去到 佢有個門口係花園果邊開左
咁咪入去lol
點知個staff 喝住我地
<幾多位呀,出面排隊>
第一我唔知你邊度排緊隊

但杯latte 係幾好飲ge

2018-03-24
早餐
2018-03-18 348 浏览
因為單車公園有櫻花盛開,於是便到公園一遊,由於沒有預備野餐,所以便打算賞花後再找吃的。路過單車館,見到這間環境不錯的咖啡館,下午茶有著落了。餐廳位於單車館內,是單車館內的唯一食肆。餐廳一面是落地的大玻璃,日光充足,雖然坐位算不上好坐,但環境也算舒適。下午茶時間人不算太多,在門口等了約兩分鐘便有員工帶領入坐。可能是假日的原因,餐牌上有很多菜式都已售完。最終點了一份香蕉朱古力迷你窩夫和一份全日早餐。窩夫相信是即叫即整,熱辣辣之餘亦十分香脆,配上新鮮香蕉、朱古力雪糕、朱真力醬及忌廉,説不上十分好吃,但是新鮮熱辣。全日早餐頗豐富,有牛角包、炒蛋、腸、火腿、豬柳、茄汁焗豆蘑菇及蕃茄,材料都是一些現成的食材,就是肉比較多,很飽肚。飲品選了兩款果茶,蘋果桃綠茶及士多啤梨果茶,蘋果桃綠茶是是日特飲,鮮果味香,茶內有果肉,相信是現打。但士多啤梨果茶則是綠茶加上士多啤梨糖漿。食物質素一般,説不上很好吃,但價位不算很高,環境亦算開揚,如果要到單車公園的話也可到此一吃。

香蕉朱古力迷你窩夫

全日早餐

士多啤梨果茶

2018-03-14 289 浏览
和朋友吃過晚飯,想吃飯後甜品,經過這間餐廳,之前吃過鹹食覺得不錯,便決定一試它的甜點。點了一份心太軟朱古力蛋糕($49),一份比利時之戀($75)。心太軟蛋糕切開時朱古力漿有如泉湧,蛋糕口感綿密,朱古力味香濃,但略嫌味道太甜,欠缺了朱古力應有的苦味,旁邊的雲呢拿味雪糕味道不過不失。比利時之戀有三大件朱古力窩夫、兩球曲奇味雪糕,及Oreo餅乾。窩夫沒有朱古力味,但有少許蛋香,口感外脆內軟,味道不算太甜,搭配曲奇味雪糕,甜度恰到好處,旁邊的Oreo餅乾換成餅碎會更加方便。
2018-02-25 450 浏览
呢排試玩共享單車,但無奈港島區嘅單車路線真係少之又少,踩馬路又太危險,所以我哋今日嚟到將軍澳體驗一下。踩單車前醫下肚先,經過將軍澳嘅單車館,見到有牧羊少年咖啡館嘅poster, 記得好幾年前喺太子都食過都覺得唔錯,咁就揀呢間啦。入到餐廳,裝修佈置同其他分店都有啲唔同,可能因為喺場館內裝修各方面都有所局限,少了一份感覺。我哋叫咗一個全日早餐$78早餐賣相已經麻麻地,香腸感覺似白灼,牛角包🥐唔新鮮,連炒蛋都係凍嘅。成份早餐完全唔精神。黑松露蘑菇意大利粉$64意大利粉雖然份量都幾多,松露醬都幾香。但意粉偏乾同硬身,醬汁唔夠。亦都係唔夠熱。

我哋叫咗一個全日早餐$78
全日早餐

黑松露蘑菇意大利粉$64
松露蘑菇意大利粉

2018-02-13 498 浏览
近年好多人都想將咖啡館文化帶嚟香港,有人引入五花八門嘅咖啡沖調技術,又有啲搜羅嚟自世界各地嘅精緻咖啡豆⋯⋯不過相信其實香港人最嚮往嘅,係坐喺咖啡館裡面,嗰種油然而生嘅悠閒感。 牧羊少年咖啡館,分店都好多。之前從未去過任何一間。因為個名嘅原故,期待佢係一間充滿書卷味,又或者係個性鮮明嘅咖啡館。將軍澳店位處單車館,落地玻璃加上高樓底,望出去係一個環境優美嘅水池,幾開揚。但睇返室內佈置,行入餐廳時令人覺得好似去咗一個canteen咁⋯⋯時空錯亂之際,有態度殷勤,戴住寫上”The Alchemist, Paulo Coelho”圍裙嘅侍應為你服務,你又會醒番起自己唔係身處canteen喎! 講番食物,叫咗一個黑松露醬野菌意大利粉同英式早午餐。見佢Menu寫住閒日叫Set Lunch有一系列指定飲品送,週未就$12可以加一杯。 食物嚟得非常快,呢吓「媲美」canteen英式早午餐有牛角包、香腸、豬柳、火腿、炒蛋、磨菇、煙三文魚、番茄同茄汁豆,都算大堆頭。但唔知係咪因為大堆頭但又要保持快上餐嘅效果,肉類相信係一早整好然後夾上碟,所以感覺半溫不熱同肥膩,亦煎得唔夠!不過唔駛擔心,係熟嘅,只係咬落唔香

食物嚟得非常快,呢吓「媲美」canteen
英式早午餐有牛角包、香腸、豬柳、火腿、炒蛋、磨菇、煙三文魚、番茄同茄汁豆,都算大堆頭。但唔知係咪因為大堆頭但又要保持快上餐嘅效果,肉類相信係一早整好然後夾上碟,所以感覺半溫不熱同肥膩,亦煎得唔夠!不過唔駛擔心,係熟嘅,只係咬落唔香啫。
英式早午餐

黑松露醬野菌意大利粉好足料,野菌份量一啲都唔吝嗇,啖啖都有菇。開頭食唔到醬汁,覺得乜咁乾嘅?但原來係啲汁比較稀,所以沉咗喺底,撈撈佢就食到有淡淡黑松香味嘅忌廉汁喇。
黑松露野菌意大利粉

一輪Canteen式進食之後,起錨!咦?說好的悠閒感呢?…或者因為我唔係Fatima,所以完全無被牧少年吸引到,閃人!

2018-01-28 476 浏览
香港任何日子任何時間到處都是很多人,今天終於找到一處同朋友輕鬆聚一聚、吃一吃、吹一吹水的好地方!就是在將軍澳單車館內的牧羊少年!😁😋👍👍今次點了午餐牌,沙律菜十分新鮮,卡邦尼長通粉味道很好,咖啡有質素還有拉花,環境寛敞,外望人工湖,有人放電船仔!可以搵個周末再encore!😍😍

煙三文魚凱撒沙律
卡邦尼長通粉
熱烤杏仁拿鐵,黑糖Cappacinno
2018-01-27
煙三文魚凱撒沙律
卡邦尼長通粉
熱烤杏仁拿鐵,黑糖Cappacinno
2018-01-19 358 浏览
紀念補日再次一起同BB牧羊🤤今次叫左個忌廉黑松露意粉好好味!好濃既黑松露同芝士味😍😍😍意粉係我最愛既幼身意粉有d似天使麵!除左意粉,我地仲好健康咁叫左個炒雜菜☺️加左胡麻汁就perfect la! 雜菜十分豐富,有不同顏色既菜💐之前存下既積分仲夠換埋個胡麻煎餃子🐿正🤤秋葵是熱熱地咁上的,餃子上既柴魚片飄飄下好得意😍
紀念補日再次一起同BB牧羊🤤
今次叫左個忌廉黑松露意粉
好好味!好濃既黑松露同芝士味😍😍😍意粉係我最愛既幼身意粉
有d似天使麵!

2018-01-19
2018-01-17 342 浏览
上星期六 一年一度的結婚週年同牛一梗係要又要食好西!往年都係去高級酒店食自助餐,今年帶埋小朋友一齊去,都係搵近屋企又好味的餐廳好了!將軍澳實在太少選擇, 去到星期四都未諗訂邊間, 忽然醒起有次帶小朋友去單車館玩,發現原來牧羊少年會係單車館開新店! 上Open Rice望下,原來已經開左一段日子! 於是即刻訂位! 到左星期六,帶完小朋友係單車館放電就去食飯! 呢度環境好有情調, 佈置有文青feel 地方闊落,拍拖或同閨蜜傾心事就啱晒! 我地嗌左 主菜: 千島海鮮薄餅 +鮮忌廉黑松露野菌意大利粉 ,小食 就有: 田園炒蔬菜配烤胡蔴醬 + 芝士薯條。食品新鮮制作,所以都等左10分鐘左右,時間可以接受。Pizza底好簿又脆,海鮮材料量多,芝士同千島醬一點都不吝惜,舖滿成個pizza,所以個pizza好飽肚! 意粉都唔輸蝕,芝士同黑松露都好多,成個意粉好香濃, 每口意粉都食到菇菌類既啖啖肉。 唯一美中不足係佢用的意粉係天使麵,如果用普通意粉,芝士可以做到掛麵的效果,味道可以更濃郁! 小食的芝士薯條都唔錯,薯條係粗身的, 芝士係半溶的,如果可以加小小香茜或煙肉會更惹味~粗薯條除左茄汁,我就鍾意加T
上星期六 一年一度的結婚週年同牛一梗係要又要食好西!

我地嗌左 主菜: 千島海鮮薄餅 +

小食的芝士薯條都唔錯,薯條係粗身的, 芝士係半溶的,如果可以加小小香茜或煙肉會更惹味~粗薯條除左茄汁,我就鍾意加Tobasco貪佢粗身會入晒味,又脆又辣好過癮!
另外,雖然第一次嗌佢的田園炒蔬菜配烤胡蔴醬, 我好欣賞佢呢個菜,估唔到咩蔬菜的種類都有: 秋葵,蓮藕,蕃茄,小紅蘿蔔(有埋個椗架),椰菜花,甜豆,冬菇,配埋個醬汁好清新又開胃,可以黎多碟!
甜品方面,叫了京都春日,係窩夫配士多啤梨配兩球綠茶雪糕, 叫呢個窩夫因為我家小朋友鍾意食士多啤梨, 我其實想試下比利時之戀(因為係朱古力窩夫黎架!) 窩夫都好出色!熱辣辣,邊係脆的,中間厚得黎又鬆軟,蛋香味濃,小朋友好鐘意!
飲品就揀左蘋果蜜桃鮮打綠茶,蘋果的酸配上蜜桃的甜,打成綿綿碎冰,加埋綠茶的幽香~好refreshing!!

道價錢合埋,食物水準一流,下次我會同更多朋友仔黎試多點菜式!
2018-01-13
2018-01-14 270 浏览
係美孚飲完茶就去將軍澳做點正經野,跟住搵左住將軍澳既朋友tea 一tea, 當然由佢呢個地膽介紹啦,佢揀左係單車館入面既牧羊咖啡館。入面都好大。好闊落。而家將軍澳發展得好好,好效區,有個小池,比人玩下模型車船,又有一大片草地,可以比大家放假時間輕鬆輕鬆。我地叫左小食加$12 就有埋野飲,叫左芝士薯條同埋松露薯條,我就鐘意松露薯條多d.仲叫左蜜糖雞翼添叫左lemon and ginger tea 仲有一壺蘋果玉桂茶。

而家將軍澳發展得好好,好效區,有個小池,比人玩下模型車
船,又有一大片草地,可以比大家放假時間輕鬆輕鬆。

我地叫左小食加$12 就有埋野飲,叫左芝士薯條

同埋松露薯條,我就鐘意松露薯條多d.

仲叫左蜜糖雞翼添