2025-05-06
講起香港文青Cafe始祖,牧羊少年真係無得輸!食過10次以上都仲keep到水準,仲要好食過唔少連鎖咖啡店~今次去九龍灣分店,空間感超正,成間cafe好似書店咁,仲有大量打卡位,同對象嚟約會真係一流!🍖 咖啡羊架伴露絲瑪利燒汁一上枱就聞到超香咖啡味!羊架肉質嫩到離譜,拍得住高級西餐廳~平時食羊架怕羶?呢度嘅咖啡醬巧妙中和羶味,火候控制亦完美,切開係粉嫩玫瑰色,juicy到爆!配菜日本南瓜烤到糖心狀態,西蘭花仲沾滿蒜蓉牛油香,真心高質!🍝 避風塘炒蟹肉意大利粉避風塘炒意粉?呢個組合夠晒新奇!意粉吸滿蒜香同辣味,蟹肉鮮甜得嚟帶微辣,層次感爆燈~食落仲有大排檔鑊氣,意粉又彈牙,真心推介!🥩 照燒牛柳粒 用咗美國Prime級牛柳,可惜切粒後煮得稍為過熟,照燒汁偏甜,要搭炸蒜片先平衡到~亮點係旁邊嘅焦糖洋蔥,慢炒到琥珀色仲帶微微酒香,好惹味!🍫 心太軟甜品必點!一切開朱古力漿多到湧出嚟,濃郁得嚟甜苦度剛好,配埋冰凍雲呢拿雪糕,冰火口感超正~🍹飲品木瓜杞子牛奶:養生之選,木瓜味超濃又唔甜膩!蘋果肉桂香檸冰茶:一飲似成杯香水落肚!前調肉桂香、中調蘋果甜、後調檸茶酸後記: 當日我同婆婆去,見到隔離枱有對
🍖 咖啡羊架伴露絲瑪利燒汁
🍝 避風塘炒蟹肉意大利粉
🥩 照燒牛柳粒
🍫 心太軟
🍹飲品
木瓜杞子牛奶:養生之選,木瓜味超濃又唔甜膩!
後記: 當日我同婆婆去,見到隔離枱有對老夫婦食緊嘢👵🏼👴🏼,原來係慶祝生日,慢慢切住件羊架傾偈,個畫面真係好warm啊!❤️好平淡但系好幸福,當下我覺得原來仲可以同自己愛嘅人坐低食飯係咁幸福~