招聘中
$15,500-$21,500
$17,500-$25,000
$17,500-$25,000
月薪
更多好工 (6)
This new cafe in Kowloon Bay has quickly become a local favorite, and it's easy to see why. The menu features a variety of delectable dishes at very reasonable prices.I tried the Shio Koji Grilled Halibut, and it was divine - the fish was perfectly cooked, flaky and tender, with an equally appetising sauce that complemented it beautifully. And at just $168, it's an incredible value.We also had the Ginger Miso San Huang Chicken ($158), which was once again meaty and tender. Coupled with the cauli

We also had the Ginger Miso San Huang Chicken ($158), which was once again meaty and tender. Coupled with the cauliflowers on the side, it was a match made in heaven.

Beyond the mains, the cafe also offers a variety of pasta. We had the Ground Beef Spaghetti with Garlic and Black Truffle Oil ($118). Whilst the truffle flavour was not very strong, for this price, we really can’t complain. The mushroom were infused with flavour and the ground beef and onions were great.

This popular spot can get quite crowded, especially during peak hours. But the efficient layout helps to minimise the waiting time.

Overall, the Alchemist Cafe is a fantastic addition to the neighborhood, offering delicious dishes and other fare at impressively good prices.
2024-07-09
之前已經想試【牧羊少年咖啡館】,但無論邊間分店都一定要排隊,最近知道公司附近既德福商場開左新分店、而且大好多、位置多好多,所以就去試左個晚餐啦。煙辣腸蜜糖南瓜忌廉長通粉:蜜糖南瓜忌廉醬汁甜甜地好特別、出面好少有得食。辣腸搭配香甜creamy醬汁好match。不過略嫌蘑菇有少少搶味。慢煮BBQ醬美國豬肋骨升級自由自在1人套餐:叫任何主食都可以加錢升級。慢煮BBQ醬美國豬肋骨伴碟配蕃薯條 • 普羅旺斯燉菜,升級套餐選擇左希臘沙律伴初榨欖油意式黑醋汁(半份),搭配冰水果茶、另外甜品係Haagen-Dazs 雪糕杯。豬肋骨D肉好軟霖、一撕就甩開D肉、BBQ醬微辣好惹味。不過略嫌蕃薯條炸得唔夠香脆、有少少失望。希臘沙律D蔬菜超級fresh、而意式黑醋汁有少少士多啤梨味好特別。冰水果茶水果味幾濃。瀑布蛋糕配法式糖漬草莓果醬:兩層pancake夾左D草莓果醬、而瀑布係奶蓋、非常香濃、唔會太甜。另外最大驚喜係糖漬草莓好好食。最值得稱贊係D食物非常新鮮熱辣!
最值得稱贊係D食物非常新鮮熱辣!
2024-07-07 117 浏览
牧羊少年餐廳為人熟悉, 質素一向唔錯. 德福分店算係裝修得比較有品味嘅一間. 睇完餐牌, 我哋覺得”自由自在一人套餐”最抵食, 最平百幾蚊就包哂前菜 主菜 飲品 以及甜品🫰🏻🥢香草青醬雞肉蘆筍意粉 配燒汁焗八爪魚丸前菜
使用青醬調味感覺健康, 味道清爽唔油膩, 配合嫩滑雞肉進食蛋白質滿滿, 蘆筍大條煮得腍口. 焗八爪魚丸溫度剛好, 真材實料入邊粒粒八爪魚肉🐙🥢冬蔭功海鮮長通粉 配黑醋希臘沙律前菜
希臘沙律賣相靚味道亦唔錯, 蔬菜新鮮, 將黑醋醬攪勻, 沙律食落口特別清爽. 冬陰功就有啲辣, 但係長通粉超級彈牙, 而且隻蝦都好入味! 成碟通粉都幾多同足料🥩照燒汁煎乾蒜美國牛柳粒
想講嘅係, 呢個小食真係好好味, 牛柳粒完全彈牙肉質好好, 醬汁好入味, 溫度啱啱好, 一口咬落去完全就係高級牛嘅感覺, 完全不遜色於和牛等級嘅品質, 十分推介呢個小食餐廳環境光線柔和, 容易令人放鬆💆🏻‍♂️可以約大班朋友喺度開心傾偈, 或者情侶之間約食飯都係一個好好嘅地方. 餐廳性價比高, 食物質素好, 員工服務態度都唔錯. 要給佢點個讚🫰🏻💛個人必食推介: 香草青醬雞肉蘆筍意粉, 照燒汁煎乾蒜美國牛柳粒返

🥢香草青醬雞肉蘆筍意粉 配燒汁焗八爪魚丸前菜

🥢冬蔭功海鮮長通粉 配黑醋希臘沙律前菜

🥩照燒汁煎乾蒜美國牛柳粒

返食指數: 🥑🥑🥑🥑🥑(5🥑滿分)

#香草青醬雞肉蘆筍意粉 配燒汁焗八爪魚丸前菜 ($176)
#冬蔭功海鮮長通粉 配黑醋希臘沙律前菜 ($186)
#照燒汁煎乾蒜美國牛柳粒 ($88)

@thealchemistcafehk

📍牧羊少年咖啡館 (德福廣場1期) (九龍灣)
九龍灣偉業街33號德福廣場1期平台P26號舖

#instafood #instafoodie #foodiegram #drinkdrinkeateatuide #drinkdrinkeateatguy #偉業街 #徳福廣場 #九龍灣 #九龍灣美食 #食好西
2024-07-06 104 浏览
👩🏻啱啱去完旅行,完全係懶惰模式,收工喺屋企附近食就算😆。老公食過weekday lunch好推介呢間餐廳,鐘意佢好食又好坐。結果👩🏻覺得又真係幾好味😂。✨與你分享2人餐 $428東京醋汁雞翼🍗白酒香蒜大蜆意大利粉🍝紅酒燴牛面肉伴薯蓉,烤澳洲西蘭花🥩紅莓奶酪🍓芒果奶酪🥭Haagen-Dazs 雪糕杯🍦小食+意粉+主食+飲品+甜品選擇好多,而且冇咩項目要加錢👍🏻。份量偏多,兩個人食一定飽。✨醋汁雞翼雞皮勁脆,望落有啲似水牛雞翼,唔係好強嘅醋味,微甜又帶少少酸味好開胃。✨白酒香蒜大蜆意大利粉白酒香蒜汁味道好香,蒜香特別重。意粉吸收晒醬汁味道。唔需要任何配料已經係一道美食。✨紅酒燴牛面肉伴薯蓉中價位西餐嘅水準!牛面肉軟腍又有少少膠質,質地靚到似慢煮。紅酒汁有微微番茄酸味幾開胃。

✨與你分享2人餐 $428
東京醋汁雞翼🍗
白酒香蒜大蜆意大利粉🍝
紅酒燴牛面肉伴薯蓉,烤澳洲西蘭花🥩
紅莓奶酪🍓
芒果奶酪🥭
Haagen-Dazs 雪糕杯🍦

小食+意粉+主食+飲品+甜品

✨醋汁雞翼

✨白酒香蒜大蜆意大利粉

✨紅酒燴牛面肉伴薯蓉

2024-07-05 154 浏览
🐑牧羊少年在九龍灣🧒🏻-喺星影匯結業之前 特登嗌埋朋友嚟睇戲🍿 睇完戲我哋照舊食飯傾下感想 一行入餐廳已經感覺到文青氣息 裝修仲好有空間感㖭😎-<與你分享2人套餐> $428-🦪參巴鮮茄煮沙白大蜆參巴醬加埋椰汁香 小小辣好惹味 我哋仲留起咗個汁點其他嘢食😋 蜆肉脹卜卜架☺️-🍖慢煮BBQ醬美國豬肋骨 伴 番薯條 普羅旺斯燉菜豬肋骨厚肉得嚟完全唔會嚡😉 BBQ醬帶小小酸味冇咁膩🍅 蕃薯條點檸檬刁草汁嚟食 好醒胃🍋 -🍝煙辣腸蜜糖南瓜忌廉長通粉醬汁唔會得忌廉同奶味 反而係南瓜味好出 帶天然嘅甜味🎃 夾埋辣肉腸一齊食就好balance👌🏻-☕冷粹咖啡🍵蘋果蜜桃鮮打紅茶Cold brew可以飲到咖啡豆嘅香氣 有餘韻 係一杯令人想仔細品嚐嘅咖啡☺️ 果茶嘅紅茶味好出 飲落唔係假果味 好飲呀🍑-🥧特濃半熟芝士撻 +$48🍰焙茶心太軟流心蛋糕 配Häagen-Dazs雪糕 +$58芝士撻乳酪味重帶酸味😉 玫瑰花瓣碎除咗裝飾 香味仲點綴咗個甜品🌹焙茶蛋糕切落好實淨呀 茶味幾濃茶控表示收貨🫖 -📍牧羊少年咖啡館 (德福廣場1期)九龍灣偉業街33號德福廣場1期平台P26號舖-
🐑牧羊少年在九龍灣🧒🏻
<與你分享2人套餐> $428
🦪參巴鮮茄煮沙白大蜆

🍖慢煮BBQ醬美國豬肋骨 伴 番薯條 普羅旺斯燉菜

🍝煙辣腸蜜糖南瓜忌廉長通粉

☕冷粹咖啡
🍵蘋果蜜桃鮮打紅茶

🥧特濃半熟芝士撻 +$48

📍牧羊少年咖啡館 (德福廣場1期)
九龍灣偉業街33號德福廣場1期平台P26號舖
「牧羊少年」今晚約埋兄弟嚟到九龍灣分店閒坐傾計一來到門口已經感覺到環境好舒服,文青風裝修配上柔和燈光~氣氛舒適晚市餐廳坐滿咗人~有種好溫馨嘅感覺。😋希臘沙律配初榨欖油黑醋汁沙律新鮮入口清新✅跟有芝士、橄欖同番茄配埋黑醋汁~酸酸甜甜,食落好開胃😋香草青醬雞肉蘆筍意大利粉青醬濃郁、雞肉好嫩滑配上炒到恰到好處蘆筍每每一啖都可以食到香草嘅清香同青醬嘅濃郁😋蕃薯條小食配埋獨家製作嘅刁草檸檬蛋黃醬。蕃薯條炸得金黃酥脆~蛋黃醬有一種獨特嘅香氣,同蕃薯條真係絕配食落真係停唔到口。😋黎巴嫩風素食薄餅 🍕 ~ 素食者友善跟有鷹嘴豆蓉、茄瓜、紅莓、松子仁鷹嘴豆蓉夠滑、茄瓜煮得好入味加入椒鹽粉、紅莓同松子仁~薄餅多咗一份清香同脆口嘅感覺。😋紅莓蛋糕好鬆軟,紅莓味道濃郁,唔會太甜配埋凍朱古力牛奶咖啡同橙啡~ 好正🤎凍朱古力牛奶咖啡濃郁香滑🤎橙啡啲橙味夠出🍊值得一試☕️。食物質素定係環境都有水準
「牧羊少年」
今晚約埋兄弟嚟到九龍灣分店閒坐傾計

一來到門口已經感覺到環境好舒服,
文青風裝修配上柔和燈光~氣氛舒適
晚市餐廳坐滿咗人~有種好溫馨嘅感覺。

😋希臘沙律配初榨欖油黑醋汁

沙律新鮮入口清新✅跟有芝士、橄欖同番茄
配埋黑醋汁~酸酸甜甜,食落好開胃

😋香草青醬雞肉蘆筍意大利粉

😋蕃薯條小食配埋獨家製作嘅刁草檸檬蛋黃醬。

😋黎巴嫩風素食薄餅 🍕 ~ 素食者友善

跟有鷹嘴豆蓉、茄瓜、紅莓、松子仁
鷹嘴豆蓉夠滑、茄瓜煮得好入味
加入椒鹽粉、紅莓同松子仁~
薄餅多咗一份清香同脆口嘅感覺。

😋紅莓蛋糕好鬆軟,紅莓味道濃郁,唔會太甜
配埋凍朱古力牛奶咖啡同橙啡~ 好正

🤎凍朱古力牛奶咖啡濃郁香滑
🤎橙啡啲橙味夠出🍊值得一試☕️。

食物質素定係環境都有水準
2024-07-04 112 浏览
呢個brand D 餐飲裝修不嬲都好打卡當年去過尖沙咀係咁影相九龍灣分店都唔例外星期5晚居然都有優惠2人餐供應價錢仲包埋某D特飲同甜品咁我唔客氣啦居然連奶蓋都有得飲幾buy無花果白桃烏龍奶蓋用無花果做飲品比較特別清清口淡淡無罪惡感另一杯是Raspberry +Yogurt 奶蓋乳酪味濃顏色亦好鮮艷估唔到個羊架羊味好夠油脂豐腴伴碟啲菜好新鮮健康仲有烤南瓜紫蘇蜆意粉乾身彈牙微辣幾惹味咸蛋黃蝦大大隻食落入味同好爽口焙茶心太軟暖暖地如果冬天食應該好滿足焙茶味香底部有啲似曲奇仲可以揀配冧酒提子雪糕添不得不讚佢地服務幾周到倒左杯野飲即刻俾過杯我又有2-3個staff幫我清潔
呢個brand D 餐飲裝修不嬲都好打卡

不得不讚佢地服務幾周到
倒左杯野飲即刻俾過杯我
又有2-3個staff幫我清潔
2024-07-03 125 浏览
今日約左朋友仔嚟九龍灣食飯,發現德福依頭開左牧羊少年咖啡館。餐廳非常大,而且裝修好靚,座位設計得好好,無論你一個人嚟定成大班朋友嚟都坐得好舒服。金沙咸蛋黃鳳尾蝦意大利粉 $128意大利粉賣相好靚,面頭佈滿鹹蛋黃碎。意粉煮得啱啱好,保留到彈牙嘅質地。醬汁夠creamy,仲有濃濃嘅鹹蛋黃香。鳳尾蝦大大隻,好彈牙。法式油封鴨腿伴牛油紅酒汁.伴薯蓉 • 烤澳洲西蘭花 $158法式油封鴨腿即叫即煎,所以要預留15分鐘嘅烹調時間。油封鴨腿外皮煎到好香脆,有滿滿嘅油脂感。鴨肉已經好淋,仲保留到好多肉汁,好滑好juicy。伴碟有薯蓉同烤澳洲西蘭花,薯蓉好creamy,入面仲有啲煙肉。日落巴黎 $118嚟到牧羊少年咖啡館一定要試佢地嘅窩夫。窩夫香噴噴,外脆內軟,充滿蛋香,而且好鬆軟。一份窩夫配有2球雪糕,今次提供嘅有焦糖脆餅同冧酒提子 味。牛奶可可朱古力(凍)$48朱古力奶超濃郁,朱古力味滿滿,唔會太甜。

金沙咸蛋黃鳳尾蝦意大利粉 $128

日落巴黎 $118

牛奶可可朱古力(凍)$48
朱古力奶超濃郁,朱古力味滿滿,唔會太甜。
放工同hubby 一齊去relax,來到牧羊少年,晚上會搖身一變成Chill吧,今次我哋試咗2人套餐,價錢也不貴 $486💫💕 呢個套餐夠哂經濟實惠各有1款小食、意粉、主菜、2款飲品🍸及甜品💕小食叫咗蕃薯條🍟配檸檬蛋黃醬,非常香脆,佐酒一流,蛋黃醬味道一流💕煙辣腸蜜糖南瓜忌廉長通粉,醬準非常之好味辣辣地好開胃,長通粉既口感煙煙韌韌,好味😋💕慢煮BBQ醬美國豬肋骨伴薯條🍟,肉質軟腍份量十足,好味✨✨配菜有普羅旺斯燉菜及薯條💕朱古力牛奶咖啡☕️ 拉花好驚喜😍係牧羊公仔超得意紅莓奶酪🥤也好味,超級濃濃既紅莓味💕Haagen-Dazs 焙茶雪糕杯好香茶味🍵🍨心太軟流心糕配 Haagen-Dazs冧酒提子雪糕🍧

各有1款小食、意粉、主菜、2款飲品🍸及甜品

💕煙辣腸蜜糖南瓜忌廉長通粉,醬準非常之好味
辣辣地好開胃,長通粉既口感煙煙韌韌,好味😋

💕慢煮BBQ醬美國豬肋骨伴薯條🍟,肉質軟腍
份量十足,好味✨✨配菜有普羅旺斯燉菜及薯條

💕朱古力牛奶咖啡☕️ 拉花好驚喜😍係牧羊公仔超得意
紅莓奶酪🥤也好味,超級濃濃既紅莓味

💕Haagen-Dazs 焙茶雪糕杯好香茶味🍵🍨
心太軟流心糕配 Haagen-Dazs冧酒提子雪糕🍧
原來德福都開左牧羊少年咖啡館,第9間分店!我都算係老Fans,由太子店開始都已經周不時幫襯😛今次揀左「與你分享二人套餐」 🔸金沙鹹蛋黃鳳尾蝦🦐撈咗鹹蛋黃碎,好香口,但係又唔會太漏😚🔸俄式牛仔柳意大利粉呢個推薦👍🏻牛仔柳嘅份量好足夠,肉質軟腍,配咗酸忌廉更加開胃🤤🔸紅酒燴牛面肉 伴 薯蓉.烤澳洲西蘭花呢個主菜係真係好好食😍牛面頰肉好入味,紅酒汁濃郁,又唔會太鹹,伴嘅薯蓉都好滑好好食!🔸蘋果蜜桃鮮打紅茶估唔到有好多果肉 啖啖香氣🍎🍑🔸芒果奶酪🥭酸酸甜甜,勁開胃😙🔸焙茶心太軟流心蛋糕 配 Häagen-Dazs 雪糕(冧酒提子🍇) 二人餐仲配有兩個甜品,我加左$58升級左焙茶心太軟流心蛋糕配雪糕,焙茶心太軟熱度足夠,流心唔會太甜。成個二人餐嘅性價比都幾高👍🏻📍#牧羊少年咖啡館 (#德福廣場1期) (#九龍灣美食)#九龍灣 德福廣場1期平台P26號舖

🔸金沙鹹蛋黃鳳尾蝦🦐
撈咗鹹蛋黃碎,好香口,但係又唔會太漏😚

🔸俄式牛仔柳意大利粉

🔸紅酒燴牛面肉 伴 薯蓉.烤澳洲西蘭花

🔸蘋果蜜桃鮮打紅茶
估唔到有好多果肉 啖啖香氣🍎🍑

🔸芒果奶酪🥭
酸酸甜甜,勁開胃😙

📍#牧羊少年咖啡館 (#德福廣場1期) (#九龍灣美食)
#九龍灣 德福廣場1期平台P26號舖
❣︎ 環境舒適有氣氛cafe☕️牧羊少年咖啡館係香港都有一段時間❤️不過一直都冇乜機會去到 🙈最近德福新開左我就知機會終於到😛園林風裝修幾靚 座位闊落 .今次叫左 #與你分享2人套餐 $428 包一客頭盤 一客主菜 一客意粉 兩杯飲品及兩杯Häagen-Dazs雪糕.♡⋯⋯食評⋯⋯♡ ☻ 4.7/5 🐷慢煮BBQ醬美國豬肋骨 ·伴蕃薯條 普羅旺斯燉菜慢煮豬肋骨肉多嫩滑 BBQ醬酸酸尾尾好開胃 自己鐘意蕃薯條多過薯條 點薯條醬食更滋味.🍝粉紅香蒜醬水牛芝士杏片雜菌意大利粉好creamy的醬汁 雜菌幾足料 意大利粉煮得剛剛好 入口彈牙.🦐金沙咸蛋黃鳳尾蝦一共有8隻左右鳳尾蝦大大隻 🦐🦐咸蛋黃均勻地沾上蝦球 好香濃邪惡而美咪的代表😈.🍹蘋果蜜桃鮮打紅茶🍹午夜 有紅菜頭🍎香蕉🍌藍莓🫐等等調配而成
❣︎ 環境舒適有氣氛cafe☕️

🍹蘋果蜜桃鮮打紅茶
🍹午夜
有紅菜頭🍎香蕉🍌藍莓🫐等等調配而成
2024-07-01 146 浏览
由第一間在葵青劇院的牧羊少年吃到現在,分店越來越多,今次來到九龍灣一間比較新的分店,感覺煥然一新這間餐廳裝修風格有別於傳統的牧羊少年;環境注重情調,燈光較陰暗 ,天花及各式各樣的枱凳設計也充滿着線條美,也擺放着精緻品陪襯,相比其他分店此店走較高檔路線,而且面積也相當寬敞,坐得舒服;感覺已經由牧羊少年變為牧羊中年晚餐有幾個套餐組合,最後發覺1人晚餐幾抵吃,而且配搭比較靈活;有主菜+小食/沙律+飲品甜品🐑冬陰功長通粉+ 魚湯輕炒西蘭花+牧羊少年手工啤+ Häagen-Dazs雪糕$215*冬陰功長通粉酸辣味道夠濃,西泰的味道,通粉煙韌,大蝦爽彈,是夏天的開胃菜*西蘭花真的很腍及香蒜味* HEROES手工啤酒🐑 俄式牛仔柳意大利粉+希臘沙律+ 胎菊王花茶+ Häagen-Dazs雪糕$186*牛仔柳意粉菌味濃郁,拌掛汁也creamy*希臘沙律的初榨橄欖油及意式黑醋汁還有一點紅莓的味道,幾清新特別🐑 鹽麴燒比目魚伴烤澳洲西蘭花+ 是拉差醬雞翼+拉花牛奶咖啡+ Häagen-Dazs雪糕$226*比目魚肉十分滑溜*雞翼入味,伴啤酒一流🐑 參巴鮮茄煮沙白大蜆$88這個味道很泰式,有泰國香葉的味道,

有主菜+小食/沙律+飲品甜品
冬陰功長通粉

*西蘭花真的很腍及香蒜味
* HEROES手工啤酒
俄式牛仔柳意大利粉
希臘沙律

*牛仔柳意粉菌味濃郁,拌掛汁也creamy
鹽麴燒比目魚伴烤澳洲西蘭花

*比目魚肉十分滑溜
*雞翼入味,伴啤酒一流
參巴鮮茄煮沙白大蜆

🐑 參巴鮮茄煮沙白大蜆$88
這個味道很泰式,有泰國香葉的味道,參巴加一點點茄的酸味,很開胃
牛油果莎莎墨西哥脆片配酸忌廉

🐑 牛油果莎莎墨西哥脆片配酸忌廉$68
這個值得一讚,上碟時熱辣辣脆卜卜,沒有被忌廉及芝士令到脆片變腍

🐑 卡魯哇咖啡酒提拉米蘇$58
這個提拉米蘇沒有酒的成份,不過有濃烈的朱古力味,還有朱古力碎在其中
2024-06-23
冬陰功長通粉
俄式牛仔柳意大利粉
希臘沙律
鹽麴燒比目魚伴烤澳洲西蘭花
參巴鮮茄煮沙白大蜆
牛油果莎莎墨西哥脆片配酸忌廉
2024-06-27 111 浏览
上次食完牧羊少年咖啡館,發覺口味都幾適合自己,而且有幾款Pizza我都好想試,所以呢就再嚟食晚餐啦今次試咗日式大阪燒風味煙三文魚薄餅,我覺得呢個配搭幾新穎,其實淨係煙三文魚都令到個Pizza好夠味,不過我就覺得煙三文魚嘅煙熏味太重,令到成個Pizza好重煙熏味今次試咗慢煮BBQ醬美國豬肋骨伴番薯條同普羅旺斯燉菜,因為我原本係一個好鍾意食薯條嘅人,特別係試過返薯條更加好食,所以我就叫咗呢一個做晚餐。試咗豬肋骨係好驚喜,平時食嘅豬肋骨,醬汁嘅味道好好,但係呢肉點都會烤到有啲「鞋」,但係嗰日食豬肋骨係超冧超軟,冇諗過燒豬肋骨都會有呢種口感,所以我哋好快就清咗豬肋骨啦番薯條都好食,連唔太喜歡食薯條嘅男朋友都食咗好多另外加咗一份魚湯炒西蘭花,我覺得西蘭花就不過不失,反而係個魚湯都可以一試,算係幾清甜飲品方面,因為上次試過水果茶係好啱自己口味,少少水果嘅酸甜,可以解油膩另外一杯就係蘋果玉桂香檸冰茶,但係飲落覺得有一陣藥水味,唔太推薦呢一款飲品

番薯條都好食,連唔太喜歡食薯條嘅男朋友都食咗好多

2024-06-19
  • 魚湯輕炒西蘭花
  • 慢煮BBQ醬美國豬肋骨
  • 冰水果茶
2024-06-26 297 浏览
閒日游走九龍灣石屎森林,俾我發現1間寶藏餐廳聽聞餐廳面積好大成4千幾呎,入到去空間感好強以植物配柔和燈光及木系傢俬,佈置分為唔同主題,每個角落影出嚟都幾有mood同氣勢不同區域幾適合一大班人或倆小口子嚟食飯聚餐個餐牌整得幾有心思,好似本台灣旅遊雜誌咁、啲相影得幾好feel睇中呢幾樣食物即刻落單先♤salted egg yolk tiger shrimp金沙鹹蛋黃鳳尾蝦▪︎一點就好快上枱,聞落okay幾香,食落唔會太鹹有淡淡鹹蛋黃起沙口感和香草味,蝦本身都夠爽脆最欣賞係每隻蝦都挑乾淨無腸【自由自在1人套餐】♤baked octopus balls with teriyaki sauce (4pcs)燒汁焗八爪魚丸 (跟餐)▪︎味道似普通墨魚丸有啲平凡,就當小食過下口癮♤shio koji grilled halibut with australian broccolini & ratatouille鹽麴燒比目魚 伴 烤澳洲西蘭花・普羅旺斯燉菜▪︎我堅鍾意食魚,點呢個幾啱胃口。魚做出嚟色水幾靚又香▪︎一切落去感覺魚身唔乾柴,入口充滿魚油香、皮脆肉嫩滑帶點甜味,質素令人喜出望外澳洲西蘭花同埋普羅旺斯
閒日游走九龍灣石屎森林,俾我發現1間寶藏餐廳

THE ALCHEMIST CAFE

睇中呢幾樣食物即刻落單先

♤salted egg yolk tiger shrimp

【自由自在1人套餐】

燒汁焗八爪魚丸 (跟餐)
燒汁焗八爪魚丸
▪︎味道似普通墨魚丸有啲平凡,就當小食過下口癮

鹽麴燒比目魚 伴 烤澳洲西蘭花・普羅旺斯燉菜
▪︎我堅鍾意食魚,點呢個幾啱胃口。魚做出嚟色水幾靚又香
澳洲西蘭花同埋普羅旺斯燉菜都唔錯

♤häagen-dazs 雪糕 (跟餐)
▪︎係馬卡龍味,食到啲一粒粒嘅馬卡龍,口感有啲煙韌

♤orange day
橙色歲月 跟餐半價
橙色歲月
▪︎夜媽媽本來唔想飲咖啡,但呢度其中一樣名物就係啡無奶油唔試下
杯啡造型幾有氣氛,杯邊有圍咗啲糖粒,飲落去有清澀橙皮香其實幾醒神,夏天飲唔錯

♤kahlua liqueur tiramisu
卡路哇咖啡酒提拉米蘇
▪︎外觀亦係做得唔錯,有濃郁kahlua酒香,而蛋糕部份口感有點鬆散,同平時食開嘅tiramisu唔同
燒汁焗八爪魚丸
橙色歲月
2024-06-26 5061 浏览
無幾耐前係連登見到有個post吹奏牧羊少年咖啡館,話佢越開越多分店,而且食物質素高,價錢唔貴,而本人都係十分同意 😝 。今次新開德福分店,大大間,而且裝修越嚟越靚 ❤️ 。Menu一貫風格,係一本小書子,前段部份介紹唔少藝術資料,後半部份就係食物同飲品。與你分享二人套餐($428),講真真係好抵食,可以喺Menu上任選$98以內前菜一款、意粉任揀、main course都係任揀、仲有飲品兩杯任揀、加送兩杯Haagen-Dazs雪糕杯 。呢度有超級多特色飲品,套餐竟然唔洗加錢任揀,揀嘅時候我都有花多眼亂呀 😍 有好多都好吸引!。🍤金沙鹹蛋黃鳳尾蝦份量都唔少有成10隻蝦,大隻又彈牙。🐑咖啡羊架伴露絲瑪利燒汁其實唔太食到咖啡味,不過羊架淋得黎唔騷,仲有伴上澳洲西蘭花同日本南瓜。蒜香牛肉碎松露醬雜菇意大利粉呢碟意粉煮得好好味,牛肉同松露呢個組合味道好夾,食到舔舔脷 👅。我將其中一杯雪糕加左$48轉做特濃芝士半熟撻,強烈建議要試試~ 中間流心嘅芝士撻少少酸,芝士味濃度岩岩好~ 超喜歡 💕

今次新開德福分店,大大間,而且裝修越嚟越靚 ❤️

🍤金沙鹹蛋黃鳳尾蝦
份量都唔少有成10隻蝦,大隻又彈牙