2018-10-19 528 浏览
話說冰室在香港有很多,可是好吃的又不是有很多選擇,那這次又再來這家牧牛冰室!因為他的滑蛋真的很出色👍🏻所以這次帶朋友一齊來品嚐地道冰室😉店𥚃的裝修就簡簡單單好光亮的感覺,有冰室的卡位好有feel ,另外餐單有很多選擇!那我們就叫了雪菜肉絲米粉跟炒滑蛋餐肉配牛油多士,炒滑蛋火腿通粉,蕃茄鮮牛湯麵配甜奶多士,熱奶茶☕️每一樣都好好吃👍🏻店員也挺好的,準確送餐👍🏻👍🏻一定會再回頭的冰室😉
店員也挺好的,準確送餐👍🏻👍🏻一定會再回頭的冰室😉
2018-09-13 535 浏览
放假有時間周圍行吓,過咗大角咀搵個老朋友,一齊食早餐!🙈去咗呢間有啲似牛奶公司嘅牧牛餐廳✌🏻見佢真係好多人,入到去都冇晒位,仲要等2分鐘先有得搭枱坐~🤣 應該係比較平,所以多人幫襯~我哋有幸坐到卡位,我order左早餐!西式嘅~ 叫咗雞扒配炒滑蛋腸仔,有埋野飲,叫咗凍檸茶!服務都好快~ 好似好趕時間🤣🤣 雞扒超大件!仲係熱嘅,外皮好脆!啲肉都好嫩,一咬就爆汁!不過早餐嚟講,就幾熱氣🤣 炒蛋超級滑~腸仔就一般般,但係係值得試吓既餐廳👍🏻👍🏻

2018-08-27 456 浏览
豐富的早餐對我好重要,都影響一整日心情。以前大角咀有間排第一嘅茶餐廳,但因重建執左。終於俾我搵到間可以替代下!佢早餐有少少貴 (對比其平民早餐),但呢度好食兼大份,抵返唒!首選早餐有二:蕃茄粒粒餐肉螺絲粉,多士,飲品。佢嘅餐肉真係好大粒,煎過有脆口口感,好好味!配上酸甜蕃茄湯底,好夾。唔同其他店得煎一兩塊禁樣。 (對女生黎講,可以同朋友share 黎食。)同樣排第一首選:炒蛋。(你可以揀*蛋治/ 炒蛋多士餐)。厚!滑!有蛋味!。望唔望到?配上脆口多士食,我覺得比澳牛更好味 (仲要呢度坐得舒服,好少趕人走;早少少黎食唔太多人~~)(相對底食!正!好味!)

(相對底食!正!好味!)
2018-08-10 406 浏览
前排去大角咀探婆婆,因為時間太倉猝,所以食咗個好快嘅午餐,嚟咗都幾受歡迎嘅牧牛餐廳點解會話佢受歡迎,因為佢長期都好多人食,可能夠快同埋味道唔差,所以就比較多人我叫咗雞扒腸仔飯,佢係有傳統嘅茶餐廳嘅煎蛋餐肉豉油飯之類嘅選擇~ 所以我就回味一下 等咗大概10分鐘左右,就有得食啦!雞扒好大份,而且感覺仲係啱啱整完,腸仔感覺係煎出嚟~ 佢比我自由咁樣落豉油份量,我就落咗少少試吓先~ 食落都係回味無窮,好似以前細細個食嘅飯咁樣,雞扒煎得好,一咬落去就感覺好多汁,同埋熱辣辣超好味 係環境比較迫,要搭枱,同埋要食完就讓枱既感覺

係環境比較迫,要搭枱,同埋要食完就讓枱既感覺
2018-07-28 376 浏览
星期六,係放假的一天。可以訓到10點幾先起身,再慢慢落街嘆返一個豐富早餐,係人生一大樂事牧牛餐廳,最出名我諗應該就係炒滑蛋。我叫左一碗泰辣雞丁配米粉,炒滑蛋配多士,再加一杯檸檬茶先講米粉,米粉同平常茶餐廳有分別,比較幼身,容易入口。泰辣雞丁更加唔會咁易係其他餐廳叫到,依一個配合非常出色,雞丁的味道令米粉提升層次。炒滑蛋更係令我驚為天人,蛋味香濃,非常滑身,配上多士更加係天衣無縫 (好似仲有款芝士炒蛋,下次一定要試!)美食再配上一杯凍檸檬茶,為我難得的假日增添回憶(圖中是我朋友的沙嗲牛肉,都非常出色)

美食再配上一杯凍檸檬茶,為我難得的假日增添回憶
(圖中是我朋友的沙嗲牛肉,都非常出色)
2018-07-25 300 浏览
今日放假,晨早流流就同媽媽去咗大角咀嘅牧牛餐廳食早餐 本身以為同牛奶公司差唔多,但係原來似茶餐廳多。早餐嘅款式都多選擇仲有麥皮,多士餐之類,我就冇影到! 我就揀咗叉燒螺絲粉配炒蛋腸仔多士媽媽就揀咗麥皮早餐,話要追求健康生活叉燒螺絲粉算係唔錯,佢嘅叉燒未到好新鮮,但係早餐來講算可以,唔會太多肥油部份,都係肉多!螺絲粉煮得好好,好軟身至於湯就一般般,不過早餐來講,就冇咁高要求,所以都算幾好!牛油多士一般般,但係炒滑蛋就好正,真係食落好滑嘅感覺,有少少牛油味,可能係佢出名嘅原因!服務速度都好快,叫完餐冇耐1分鐘左右就有得食!環境都算企理乾淨,人多就要搭枱,但係都算寬闊
今日放假,晨早流流就同媽媽去咗大角咀嘅牧牛餐廳食早餐
本身以為同牛奶公司差唔多,但係原來似茶餐廳多。

早餐嘅款式都多選擇

仲有麥皮,多士餐之類,我就冇影到!

我就揀咗叉燒螺絲粉配炒蛋腸仔多士
媽媽就揀咗麥皮早餐,話要追求健康生活

至於湯就一般般,不過早餐來講,就冇咁高要求,所以都算幾好!

服務速度都好快,叫完餐冇耐1分鐘左右就有得食!
環境都算企理乾淨,人多就要搭枱,但係都算寬闊
2018-07-25
$40 (早餐)
  • 炒滑蛋
2018-07-23 284 浏览
去咗大角咀食下午茶,其實都好多選擇,見到呢間好多人,都要排隊等位,所以就湊熱鬧去試下!坐低就見到午餐同下午茶餐牌,都幾多款式揀!之前聽過呢間非常出名炒滑蛋!所以就叫咗沙嗲出前一丁加炒滑蛋腸仔等左冇耐,就已經到咗!出前一丁煮得好好食,啱啱好,唔會太硬,亦唔會有發脹炒蛋真係名不虛傳!好滑,食到有牛奶味😍好想叫多份 環境方面,坐得舒服,只係比較狹窄!繁忙時間需要等候5-10分鐘左右唔算好耐,但就要搭枱! 服務都算快,有禮貌
坐低就見到午餐同下午茶餐牌,都幾多款式揀!

炒蛋真係名不虛傳!好滑,食到有牛奶味😍
好想叫多份

唔算好耐,但就要搭枱! 服務都算快,有禮貌
2018-07-23
  • 炒滑蛋
2018-06-07 423 浏览
今次係我第三次食牧牛冰室,之前成日都係食同一條街嘅文華雞飯,早排同同事食過一次就番唔到轉頭喇!今次點嘅係快餐D - 鹽焗手撕雞飯,好清新,雞嘅份量都幾多,仲有好多青瓜絲,食落好健康

2018-06-07
2018-05-27 361 浏览
平時返工已經趕頭趕命,假日都想來一個醒晨早餐, 今日去了大角咀牧牛冰室, 點了一個早晨全餐, 仿鮑片通粉, 炒滑蛋多士配腸仔, 熱檸水。仿鮑片通粉不過不失, 重點在於炒滑蛋同多士, 牛油多士香脆, 炒滑蛋很綿, 香滑, 完全沒有過火, 可以比美很多茶餐廳的滑蛋, 總括而言,假日可以吃到一份滿足的早餐, 是一件幸福的事。

2018-05-26
$35 (早餐)
2018-04-18 581 浏览
近來因為工作忙碌,少了和家人在屋企附近 下午茶gathering。 今日終於有時間盡享天倫之日 等埋一對仔女放學一起下午茶。 大家商議過後,不想在連鎖餐廳吃下午茶。故走到嚟呢間聽講是佐敦有名牛奶公司師傅開的冰室 。嚟到呢間冰室,當然要試試出名的蛋治啦……還有我的至愛……咖啡!小朋友就叫你見吞拿魚三文治,敝傢伙 忘記了新聞說過所有牛油都有致癌成分, 唔記得走牛油添!但是到了三文治來的雞蛋果然跟出名的牛奶公司一樣軟滑好味 ,再加埋個雜果沙律冇得頂呀…… 總括來說這間冰室的出品 ,果然偷師在出名的公司!好在住在這裏附近不用長途跋涉去佐敦排隊才可入座
小朋友就叫你見吞拿魚三文治,敝傢伙
忘記了新聞說過所有牛油都有致癌成分, 唔記得走牛油添!
好在住在這裏附近不用長途跋涉去佐敦排隊才可入座

2018-04-02 664 浏览
這間冰室開咗都有一段日子,每次(週末)路過都見到座無虛席,又唔想等位,一直都冇試。今日訓醒,又想食炒蛋多士,於是就行咗過來~ 雖然唔洗等位,但剛入到去,只有非卡位,我哋一邊睇餐牌研究食乜好,一邊留意住有冇坐卡位嘅食客埋單可以轉檯。醒目嘅姐姐留意到lee點,一有卡位吉出來,即刻安排我哋轉檯。眞係要俾嗰like佢~!未夠兩點,唔可以嗌茶餐,但縱觀午餐同茶餐,價錢嘅分別就不算大,份量就要食過先知,無所謂啦~ 我哋分別嗌咗瑞士汁撈公仔麵餐同埋番茄湯粉餐。雞扒好大件,皮脆肉嫩,拎上來嗰陣,熱到入唔到口,好明顯係即炸嘅。撈公仔麵嘅瑞士汁份量夠多,麵身夠入味,個人來講美中不足嘅係麵身腍咗d~炒蛋眞係冇令人失望,雖然睇落以為overcooked,但食落眞係兩回事。腸仔就普普通通;牛油多熱辣辣夠香脆~ 👍🏼👍🏼7字概括:茶香奶滑冇澀味。另外一個餐係番茄湯粉餐。認真講,麻麻哋,湯頭比較稀,味偏淡;所以通粉都唔係好入味。叉燒不過不失。加$2轉奶醬多熱辣辣,脆卜卜,練奶香甜,花生醬黏口惹味。明知邪惡都會繼續食~熱檸茶就唔會再嗌嚕,中曬通病,太澀了~🤦🏻‍♀️衛生狀況有改善空間😑😑😑總括而言,出品質素都不錯,不過

雞扒瑞士汁撈公仔麵

炒蛋、腸仔配油多

熱奶茶

7字概括:茶香奶滑冇澀味。

另外一個餐係番茄湯粉餐。

番茄叉燒湯通粉

奶醬多

加$2轉奶醬多

熱檸茶

熱檸茶就唔會再嗌嚕,中曬通病,太澀了~🤦🏻‍♀️

衛生狀況有改善空間😑😑😑

總括而言,出品質素都不錯,不過有d參差。
下次要試下沙爹牛~ 😬😬

2018-03-25
雞扒瑞士汁撈公仔麵
炒蛋、腸仔配油多
熱奶茶
奶醬多
2018-01-19 890 浏览
由於食開嘅華發轉手,又唔想食金家樂,見大角咀群好多人介紹呢間牧牛,於是去咗試下。價錢適中,份量就好足。滑蛋唔錯,多士又夠脆。通粉中規中矩,再加杯飲品先33元,之後食早餐呢間牧牛都應該係首選。

2018-01-07
$33 (早餐)
個人口味的關係,早餐我很喜歡點“沙爹牛肉”的,所以好多時都會四出去試下不同餐廳的沙爹牛肉,每間都有不同派系及處理方法,值得細味欣賞。至目前為止,個人口味的三甲是:元朗永順/屯門祥景/大角咀牧牛。永順及祥景就不在本篇詳加討論了,以免喧賓奪主。牧牛是近幾年在大角咀新開的店,但整體裝修和口味,可以好肯定是業界前輩信心之作,令我好奇而吸引我入去的,時源於牧牛竟然是不設晚市的,其餐牌的所有供應是到每日下午五時半至六時便完結。在吋金呎土的香港地地舖,有信心只做早午下午茶市便收工,的確要很大力量才可成事。其早餐是最吸引我一吃再吃的,炒蛋也是屬於三甲之作,整體連同兩片厚油多士,再加上一個濃味沙爹牛肉麵,的確是一個 Good Morning。

沙爹牛肉麵
凍奶茶
2018-01-19
沙爹牛肉麵
凍奶茶
  • 奶茶
2017-12-28 577 浏览
之前去過大角咀,發覺那裏有甚多好評的食肆,但那次時間匆忙,未及細看和試吃。昨日有空,便專程去逛逛。在幾條街上閒遊,見到有興趣的食店,便上openrice看看網友的食評,才知原來大角咀亦是個美食雲集的地區。走著走著,見到對街有個特別的招牌,寫著牧牛冰室,又看到網友的食評,原來是間類似澳牛的茶記。自從內地客迫爆排隊,我已極少去澳牛了,於是決定到這間試試。這裏地方不大,但環境整潔明亮,食客都似乎是街坊和熟客。下午茶的款式不多,我因尚未肚餓,又見到網友激讚這裏的炒蛋,於是便揀了$27的三文治餐,選擇炒蛋和鹹牛肉兩款,配奶茶。先來奶茶,單單是看已經知道合格了,再一試:熱濃香滑,完全是滿分之作!再加上,盛茶的咖啡杯較薄,所以份量便比用厚杯的多了,更要讚!當那份蛋牛治上檯時,那種澎湃的感覺,即使未吃已經感到滿足了!兩片厚麵包,夾著滿滿的炒蛋和鹹牛肉,切開後中間甚至瀉出流在碟上。店員亦細心地,已用餐紙圍著其中一件三文治,以方便食客拿起食用。吃進口,不得了,嫩滑的炒蛋加上牛肉的鹹香,令我無法停口。吃兩啖麵包,唊一口奶茶,甚麼邪惡感都已抛之腦後,那份享受只能用個「爽」字來形容!我極同意網友的看法,如果是澳

我極同意網友的看法,如果是澳牛的粉絲,實在不必再去佐敦排隊了。我覺得這裏的食物更好吃,加上這裏沒有那麼擠迫,而且奶茶亦比澳牛更好喝呢!
2017-12-27
  • 炒蛋、奶茶
2017-12-23 364 浏览
平日返工趕頭趕命...都無時間食早餐!放假一定會食份超滿足早餐先夠皮.早晨全餐 - $33叉燒意粉 + 炒滑蛋 + 餐肉配牛油多士其實總覺得出街食叉燒意粉伏伏地, 不過另外3款都唔太啱食, 可能有心理準備, 叉燒味道, 色澤總算正常, 意粉仲有咬口, 唔係發漲晒.炒滑蛋的濃香雞蛋味 + 滑溜溜口感, 的確會令人諗起澳牛的感覺, 餐肉厚身少少就會開心啲.唔洗加$已經係牛油多士喇, 今次多士嘅燶度好合我心意(第一次食塊包仲係好白).配埋包熱奶茶☕️😋.滿足咗心靈
平日返工趕頭趕命...都無時間食早餐!
放假一定會食份超滿足早餐先夠皮
早晨全餐 - $33
叉燒意粉 + 炒滑蛋 + 餐肉
配牛油多士
配埋包熱奶茶☕️😋
滿足咗心靈
2017-12-23
$33 (早餐)