鐵盒燒廣島生蠔 🦪半打$240就係比呢個鐵盒吸引咗去食,超大隻生蠔放入鐵盒蒸7分鐘,之後店員即開全部蒸到脹卜卜,勁吸引,仲追加芝士 3pcs $43,嘩超大嚿芝士邪惡拉絲,真係超好味,真係必試~~芝士鹹香貝洛新鮮生蠔真係好滋味!生蠔🦪小size $78@之後仲食咗生蠔喺福岡嘅生蠔非常之鮮甜,感覺好新鮮!和牛卡爾帕喬$148呢款和牛配埋酸酸甜甜嘅醬汁同埋蔥花洋蔥等等一齊食,非常之夾!白姜醋鯖魚昆布$98鱔魚夾住一啲薑,小小辣度外邊再有昆布包住,整到一個壽司咁樣好靚!蒜香辣椒牡蠣.八爪魚意粉🍝$118呢個非常之選香味,辣到我覺得冇乜,佢個意粉煮到非常之彈牙,剛剛好,牡蠣有成三大粒一夾上嚟,仲係出緊煙熱辣辣!5件拼盤壽司🍣$138五件壽司都非常新鮮,特別係帆立貝感覺好似同係日本食嘅感覺差唔多牡蠣五花肉卷(醬汁味)$38唔係周圍都有牡蠣五花肉卷,幾特別,牡蠣🦪鮮味蓋過五花肉油膩感,卷埋一齊食出奇地配搭!@kagurahut🍱牡蠣小屋 (銅鑼灣)📍銅鑼灣駱克道459-461號The L. Square10樓
鐵盒燒廣島生蠔 🦪半打$240

生蠔🦪小size $78@
之後仲食咗生蠔喺福岡嘅生蠔非常之鮮甜,感覺好新鮮!

和牛卡爾帕喬$148

白姜醋鯖魚昆布$98

蒜香辣椒牡蠣.八爪魚意粉🍝$118

5件拼盤壽司🍣$138

牡蠣五花肉卷(醬汁味)$38

@kagurahut

🍱牡蠣小屋 (銅鑼灣)
2024-12-05 235 浏览
今晚我去咗一間主打生蠔嘅餐廳,試了幾道菜,款款都有驚喜。首先,鐵盒燒廣島生蠔半打,搭配芝士,生蠔蒸出嚟時香氣四溢,每隻都肥美多汁,令人欲罷不能。芝士的濃郁和生蠔的鮮味完美結合,真係一絕!和牛卡爾帕喬,和牛生食配上新鮮洋蔥,肉質絕對一流,柔嫩的口感令人讚不絕口。洋蔥的清甜更為整道菜增添一絲清新,十分開胃。白姜醋鯖魚昆布卷成嘅壽司形狀十分特別,口感上也很清爽。鯖魚的鮮美搭配白姜醋的酸味,我一次過食咗四件😋。再來是蒜香辣椒牡蠣配八爪魚意粉,這道菜的蒜香味十足,牡蠣鮮嫩,八爪魚彈牙,意粉吸收了醬汁的精華,真係好味到爆!五件拼盤壽司更是讓人驚喜,五種不同的口味,每一口都有不同的驚喜,非常值得分享。蟹肉羹湯烏冬的湯底濃郁,蟹肉的鮮甜與烏冬的滑順完美結合,令人感到滿足。最後,甜品方面,自家製布丁淋上焦糖糖漿,口感滑溜,甜而不膩,完美結尾。仲有夾餅紅豆雲尼拿雪糕,紅豆的香甜配合冰淇淋的綿滑,實在太滿足。飲品方面,我點咗蘋果汁,清新解膩,整餐的體驗真係無可挑剔。

飲品方面,我點咗蘋果汁,清新解膩,整餐的體驗真係無可挑剔。
2024-12-03 247 浏览
牡蠣小屋係由日本人主理嘅日式居酒屋,亦係日本生蠔專門店,最新推出沖繩県期間限定MENU到今年12月31號,快啲過嚟試下啦😍😍😍😍😆😆😆😊😊⭐沖繩県期間限定MENU⭐🔆沖繩香檸汁生蠔🔆苦瓜炒🔆魷魚苦瓜天婦羅🔆魷魚納豆🔆蟹肉水雲醋必點沖繩香檸汁生蠔,生蠔大大隻,飽滿鮮甜,加上香檸汁提鮮,非常滋味;沖繩名物,沖繩苦瓜爽脆彈牙,味道回甘,不論用嚟做天婦羅或者炒苦瓜都非常合適;魷魚納豆同蟹肉水雲醋味道清新,係理想嘅餐前小食⭐主食⭐🔆蟹肉羹湯烏冬🔆燒牡蠣飯團蟹肉羹湯烏冬份量十足,Q彈可口,蟹湯香甜濃郁,配上滑蛋及大量蟹肉,係非常好嘅澱粉質之選,特別係飲酒過後牡蠣小屋氣氛十分好,晚飯時間,更遇到餐廳以包剪揼方式送出三文魚子丼,同客人互動,打成一片,好熱鬧呢😘😘😘😘☺️☺️☺️☺️牡蠣小屋銅鑼灣駱克道459-461號the L.square 10/F#牡蠣小屋 #KAGURA #銅鑼灣 #銅鑼灣美食 #日本生蠔#日本餐廳 #hkdining #hkfood #hkfoodie #沖繩料理 #沖繩 #香港美食 #香港居酒屋 #香港必食 #香港餐廳 #香港推介 @kagurahut @tsunagupro @be

⭐沖繩県期間限定MENU⭐

⭐主食⭐
🔆蟹肉羹湯烏冬
🔆燒牡蠣飯團

牡蠣小屋

#牡蠣小屋 #KAGURA #銅鑼灣 #銅鑼灣美食 #日本生蠔#日本餐廳 #hkdining #hkfood #hkfoodie #沖繩料理 #沖繩 #香港美食 #香港居酒屋 #香港必食 #香港餐廳 #香港推介 @kagurahut @tsunagupro @bestkolmarketinghk

2024-11-29 413 浏览
本應打算衝著生蠔黎食,卻發現佢既壽司同小食同串物更合我口味😌💕壽司十貫($268)由師傅發辦嚴選十款時令既壽司覺得食材幾新鮮,又好合口味,最欣賞係比目魚入口即溶,又灸燒得好好!💕再黎推介會係佢地串物,都係佢地出名既美食牛脷($48) & 白蔥豬肉($38)係好爽口既牛脷,亦沒有加調味料,可食到原汁原味白蔥豬肉亦做到爆汁效果,不過價錢就略貴少少拉,一試無妨💕明太子芝士玉子燒($108)明顯食得出同出面吾同,佢地既玉子係會有啲半熟感覺,食落會creamey啲🥰內裏半熟反而最後先推介鐵盒燒廣島生蠔🦪 (240/半打)佢係好食既,覺得都有合格,燒完再有啲蠔汁

💕壽司十貫($268)
由師傅發辦嚴選十款時令既壽司
壽司十貫

💕再黎推介會係佢地串物,都係佢地出名既美食
牛脷($48) & 白蔥豬肉($38)
係好爽口既牛脷,亦沒有加調味料,可食到原汁原味
白蔥豬肉亦做到爆汁效果,不過價錢就略貴少少拉,一試無妨
牛脷  &  白蔥豬肉串

💕明太子芝士玉子燒($108)

內裏半熟

反而最後先推介
鐵盒燒廣島生蠔🦪 (240/半打)
佢係好食既,覺得都有合格,燒完再有啲蠔汁

2024-11-28
壽司十貫
牛脷  &  白蔥豬肉串
2024-11-28 301 浏览
可以瘋狂食生蠔真係好正呀🥰🥰原來銅鑼灣 牡蠣小屋 KAGURA 提供唔同嘅生蠔料理有鐵盒燒廣島生蠔,蒸完之後超新鮮好食亦有蒜香辣椒牡蠣八爪魚意粉,牡蠣雞翼(鹽味)基本上每一道菜都可以食到生蠔,完全係愛蠔之人嘅天堂其他嘅野食都好正,有和牛卡爾帕裔,可以生食和牛,當係和牛刺身咁食。亦有白姜醋鯖魚昆布,辣辣地幾特別!鍾意唔夠嘅話,直接要5件拼盤壽司,壽司全部都好新鮮。又或者食串燒嗰啲串燒全部都燒得好香,好正,好好食💕💕💕
可以瘋狂食生蠔真係好正呀🥰🥰
原來銅鑼灣 牡蠣小屋 KAGURA
提供唔同嘅生蠔料理
有鐵盒燒廣島生蠔,蒸完之後超新鮮好食
亦有蒜香辣椒牡蠣八爪魚意粉,牡蠣雞翼(鹽味)
基本上每一道菜都可以食到生蠔,完全係愛蠔之人嘅天堂

鍾意唔夠嘅話,直接要5件拼盤壽司壽司全部都好新鮮。又或者食串燒嗰啲串燒全部都燒得好香,好正,好好食💕💕💕
2024-11-22 450 浏览
🌟 最近去咗一間專食日式燒蠔嘅專門店,真係非常好玩!餐廳服務親切,同食客有好多互動,感覺好開心。店員總係笑臉迎人,讓人覺得賓至如歸。🍣🦪**鐵盒燒廣島生蠔,追加芝士 **:鐵盒燒廣島生蠔真係鮮嫩多汁,燒得恰到好處,外層略微焦香,內裏柔嫩多汁,配上芝士更加香濃可口,每一口都係享受。🦪🧀**和牛卡爾帕喬**:和牛卡爾帕喬真係入口即化,肉質鮮嫩,油脂分布均勻,味道濃郁,非常美味。🥩✨**白姜醋鯖魚昆布卷**:鯖魚昆布卷嘅鯖魚鮮嫩,配上白姜醋,味道清新,口感層次豐富,非常醒胃。🐟🍣**海胆山芋蓴菜**:海胆山芋蓴菜嘅海膽鮮甜,山芋嫩滑,蓴菜清爽,三者結合,口感豐富,味道獨特。🌿🌊**蒜香辣椒牡蠣八爪魚意粉**:呢道意粉真係充滿咗海洋嘅味道,牡蠣鮮美多汁,八爪魚彈牙爽口,配上蒜香辣椒,味道鮮香惹味。🍝🐙**DAIYAME Glass燒酎**:呢款燒酎口感醇厚,帶有獨特嘅果香,飲落去令人回味無窮。🍶✨

2024-11-21 443 浏览
超吸引芝士蒸生蠔!牡蠣小屋 📍銅鑼灣駱克道459-461號The L. Square10樓━大大只生蠔再加上拉絲芝士誰能抗拒!? 這間居酒屋主打生蠔 有刺身 蒸蠔 炸蠔等菜式 喜歡日本生蠔的人不能錯過~而除了生蠔 餐廳還有不少特色菜式 熟食串燒刺身酒餚樣樣精通!━🦪 鐵盒蒸廣島生蠔 +芝士▶︎ 廣島生蠔即叫即蒸 比手掌大隻 保留精華 格外鮮嫩▶︎ 芝士選用拉克萊特芝士 即場炙燒後加在生蠔上 香氣濃郁!━🐷 鹿兒島產黑毛豬扒吉列▶︎ 炸豬扒有驚喜! 算是最近在香港吃過的top! 豬扒肉厚 咬下多汁不柴 外殼酥脆而不會過於油膩▶︎ 配有白芝麻 黃芥末 豬扒醬可以自行選擇━🍝 蒜香辣椒牡蠣八爪魚意粉▶︎ 蒜意粉微辣帶濃郁蒜香 搭配足料生蠔 八爪魚等海鮮 很是惹味!━🍙 白薑醋鯖魚昆布卷▶︎ 以為像壽司 但其實卷內沒有飯! 鯖魚 薑 昆布 蔥 這個組合鹹酸開胃━🔥 牛舌| 雞腎| 雞心| 雞腿 |大蒜▶︎ 串燒都有水準 個人最愛超爽彈雞腎~━🐮和牛卡爾帕喬▶︎ 薄切和牛外層微微炙燒 搭配洋蔥 醋等 酸甜中又不失和牛油香━
超吸引芝士蒸生蠔!
牡蠣小屋

🦪 鐵盒蒸廣島生蠔 +芝士
▶︎ 廣島生蠔即叫即蒸 比手掌大隻 保留精華 格外鮮嫩

🐷 鹿兒島產黑毛豬扒吉列
▶︎ 配有白芝麻 黃芥末 豬扒醬可以自行選擇

🍝 蒜香辣椒牡蠣八爪魚意粉

🍙 白薑醋鯖魚昆布卷

🔥 牛舌| 雞腎| 雞心| 雞腿 |大蒜
▶︎ 串燒都有水準 個人最愛超爽彈雞腎~

🐮和牛卡爾帕喬

2024-11-15 267 浏览
要同閨密食蠔DD先🦪帶佢去食牡蠣小屋🛖專食蠔既地方!佢呢度除咗食蠔出名之外都仲有其他食品,有刺身串燒等等。餐廳環境好光猛又大,一入到去見到好多唔同款式嘅蠔同埋海產類,正正放喺Life門口嘅位置. 好吸精。🦪鐵盒燒廣島生蠔 半打(拉克萊特芝士🧀)店員一開始會俾我哋睇左d生蠔先,然後佢會即場喺我哋面前燒,我哋當然有加錢叫拉克萊特芝士🧀啦,睇見都想食呀!啲蠔燒到剛剛好,又肥美又Creamy,再加上鹹鹹地嘅拉克萊特芝士,非常濃烈!🥩和牛卡爾帕喬啲黃牛切到好薄,再加上入邊嘅洋蔥配上特別嘅醬汁,口感好豐富,肉味更加濃郁,酸酸地都好開胃。🍙白姜醋鯖魚昆布卷卷得好漂亮😍入面有薑、蔥、醋鯖魚!令到醋鯖魚嘅腥味去走。口感唔錯👍🏻🍝蒜香辣椒牡蠣.八八魚意粉呢一個意粉食落去非常Creamy,亦都好有口感,還有肥美的蠔。好鮮甜🍣特上刺身拼盤刺身亦都好大盤,有拖羅同海膽,還有其他限定的魚類刺身!食落口全部都好新鮮,好滿足😌🍹沖組青檸酒🍹The finest Lemon SHOCHU SODA你兩杯飲品好特別,店員放在枱面時候才會加上20%純良燒酒。好吸精👀

🦪鐵盒燒廣島生蠔 半打
(拉克萊特芝士🧀)

🥩和牛卡爾帕喬

🍙白姜醋鯖魚昆布卷

🍝蒜香辣椒牡蠣.八八魚意粉

🍣特上刺身拼盤

🍹沖組青檸酒
🍹The finest Lemon SHOCHU SODA

2024-11-14 280 浏览
今次來到了一間專吃牡蠣的餐廳,菜式主打以蠔為主,餐廳裝潢走日本木系風格,這裡分為卡位和bar枱位,bar枱位可以看到廚師烹調,份外吸引。鐵盒燒廣島生蠔廣島生蠔原隻放在鐵盒再倒入清酒蒸熟,蒸熟後,望住店員即開,蠔肉肥美飽滿,蠔味濃郁,叧外再加配三隻拉克萊特芝士,店員將半溶的芝士加在蠔上,芝士味鹹鹹香香,味道層次更豐富。十貫拼盤壽司 拼盤選用當季新鮮刺身,有吞拿魚、左口魚、金目鯛、帆立貝、魷魚、牡丹蝦等等,入口鮮甜帶光澤感。拖羅蔥花卷每次見到拖羅蓉都無法抵檔,很喜歡這口感綿密、入口即溶的感覺。白姜醋鯖魚昆布醋鯖魚配搭白姜和蔥段,完全無腥味,看似很普通,其實味道挺特別。和牛卡爾帕喬薄薄的和牛片,油花均匀,油香滿滿,配上洋蔥絲配和黑醋,味蕾上的衝擊。特大吉列蠔吉列蠔炸得好香脆,炸粉不會太厚,外層鬆化,內裡多汁鮮甜,伴碟配上沙律菜,可解解油膩感。蒜香辣椒牡蠣八爪魚意粉牡蠣蠔肉脹卜卜,八爪魚粒入口彈牙,意粉軟硬適中,掛滿醬汁,蒜香濃郁,十分惹味

十貫拼盤壽司

拖羅蔥花卷

白姜醋鯖魚昆布

和牛卡爾帕喬

特大吉列蠔

蒜香辣椒牡蠣八爪魚意粉
好久沒吃過日本菜,最近在銅鑼灣發現了一間以蠔為主題的日式居酒屋,店面雖不算大,但一進去就感受到地道日本人的人情味,皆因小店由日本人親自主理。選用日本新鮮食材,讓食客品嚐到最正宗的日本味道,難怪吸引不少日本人前來光顧,平日晚上也相當滿座。日系裝潢和榻榻米座位的設計,加上部分店員只會說日文,令人有如置身於日本當地的餐廳。❥ 鐵盒燒廣島生蠔 ($240/半打)🦪+ 拉克萊特芝士 ($43/3個)🧀來到「牡蠣小屋」,顧名思義要吃生蠔。店員將新鮮生蠔放入鐵盒,倒入清酒以蒸的方式烹調,原個鐵盒燒能夠鎖住生蠔的鮮味。約十分鐘後打開鐵盒,熱騰騰蒸氣散發酒香,店員即席打開蠔殼,蠔肉每隻都肥美飽滿,味道鮮甜,強烈建議加配拉克萊特芝士,將半溶芝士放置於蠔上,芝士鹹香將生蠔鮮味完美提升。❥ 和牛卡爾帕喬 ($148)🥩薄薄的和牛片帶有豐富油花,入口軟綿,配以大量洋蔥、蔥花及秘製醬汁,味道酸甜又開胃。❥ 白薑醋鯖魚昆布 ($98) 🍣日本美食當然也要數壽司,以昆布將鯖魚、酸姜和大蔥包裹成卷狀,鯖魚經醃製過後魚香濃郁,配搭白薑酸中帶甜,清新又開胃。❥ 鹿兒島產厚切黑毛豬扒吉列 ($188) 🐖豬扒外層炸至金黃酥脆

❥ 和牛卡爾帕喬 ($148)🥩

❥ 白薑醋鯖魚昆布 ($98) 🍣

❥ 鹿兒島產厚切黑毛豬扒吉列 ($188) 🐖
豬扒外層炸至金黃酥脆,上桌已預先切好,豬肉肉質鬆軟,美味可口。

❥ 蒜香辣椒牡蠣八爪魚意粉 ($118) 🍝
經典辣椒意粉Pepperoncino煮至Al dente,口感彈牙帶嚼勁,加入牡蠣和八爪魚粒,鮮味四溢。

❥ 黑毛和牛 ($88)、牡蠔豬肉 ($38)、五花肉 ($38)、雞軟骨 ($38)🍡
來居酒屋必點串燒,串燒即叫即燒,全部燒得恰到好處,肉嫰多汁。

◦•◦♡.﹀﹀﹀.♡◦•◦♡.﹀﹀﹀.♡◦•◦♡.﹀﹀﹀.♡◦•◦

𖠿 牡蠣小屋 @kagurahut
𖤣𖤥 銅鑼灣駱克道459-461號The L. Square 10樓

#peggiedailylife_causewaybay
#銅鑼灣美食 #kagura #牡蠣小屋 #日本菜 #生蠔 #牡蠣鍋 #日本料理 #銅鑼灣 #居酒屋 #日式料理 #美食推薦 #香港美食 #香港打卡 #打卡 #香港好去處 #食好西 #吃貨 #foodie #foodstagram #foodiehk #hkfoodie #hkfood #hkdining #hkrestaurant #hkcafe #hkfoodstagram #hkfoodblog #hkfoodblogger
2024-10-21 892 浏览
見佢哋咁多好評諗住試吓,真係唔好食㗎!兩個人$700,食咗一個頭盤,一個炸生蠔,一個生蠔泡菜煲(6隻急凍生蠔同菜,泡菜搞到成個煲好鹹),完全唔好食貼錢買難受。牡蠣小屋諗住主打生蠔,惠比須生蠔$240/6隻,過咗season所以冇買,日本各地生蠔$300/3隻,咁樣睇性價比都唔高,好難消費得落手🤷🏻‍♀️,我寧願去專食生蠔嘅西餐。見到職員上錯生蠔落另外一張枱,即係叫廚房職員換過第二個盤,再放返落另外一張枱,有啲奇奇怪怪。請職員介紹吓個餐,淨係話呢樣好食,嗰樣好食,咁樣唔係叫介紹。
見佢哋咁多好評諗住試吓,真係唔好食㗎!

2024-10-20
2024-10-21 807 浏览
生蠔愛好者必食😋由日本人主理既樓上居酒屋🏮早排係大板朋友仔帶我去食過鐵盒燒生蠔都已經被驚豔到,估唔到香港都有得食😋咁就緊係要去試一下啦!點知⋯都!一!樣!咁!好!食!🤩裝修又勁靚,不過位置唔係特別多,如果想食既朋友仔記得Book位呀。※牡蠣泡菜鍋 $380一見到呢個配搭勁新鮮🤣點知食材都一樣咁新鮮!有勁肥嘟嘟既六粒生蠔再加泡菜同大量配菜。既鮮香又有濃厚嘅泡菜風味!食到最後忍唔住加佐烏冬落去煮,吸收曬湯既味道👅(偷偷推薦你地都咁食※鐵盒燒生蠔 $240新鮮生蠔同清酒放係鐵盒到再蒸煮,不但保留佐生蠔既鮮美仲加佐酒既香氣🦪店員都開蠔手勢都超好(最驚食生蠔有蠔殼係入面※The Finest Lemon Shochu Soda $78檸檬再加埋燒酒再加埋鹽🤤鐘意飲酒既朋友仔真係唔好錯過,飲落好清爽、酒既比例都啱啱好✨最啱就飯後一杯
生蠔愛好者必食😋

牡蠣泡菜鍋
鐵盒燒生蠔
The Finest Lemon Shochu Soda
2024-09-26 6295 浏览
🇭🇰牡蠣小屋·鐵盒燒廣島生蠔$240/6pcs l 追加芝士$43/3pcs呢間我想食好耐㗎喇 果然完全冇失望😍😍佢個鐵盒燒生蠔勁鮮 勁juicy 超正 而且佢係燒完都超大隻🦪🤤🤤另外佢追加個芝士都好高級 係真係好鹹香 同個蠔好夾🧀不過都係就咁食最鮮😈·牡蠣五花肉卷$38 l 牡蠣雞翼$68 l 牡蠣泡菜鍋(牡蠣6個)$380之後佢其他蠔嘅串燒我都好鍾意😋尤其係佢個五花肉卷 佢個五花肉燒到脆身 夾住個蠔勁夾 勁帶出到個蠔既鮮🐷另外個雞翼蠔都好好食 個蠔係擺喺入邊 勁大隻脹卜卜 跟住個蠔都好creamy🐤最後個牡蠣泡菜鍋都好豐富既 有6隻大蠔 但係我自己就覺得冇咁特別 都係鐵盒生蠔正啲🤤🤤·山芋明太子鐵板燒$78 l 海鮮沙律$108 l 白姜醋鯖魚昆布卷$98除咗蠔我哋仲嗌咗啲小食 個山芋明太子鐵板燒出奇哋我覺得好好食 佢個明太子比例剛剛好 配埋山芋 食落好creamy 薄薄一層咁樣燒 勁好食🔥之後佢個沙律份量好多 而且上面嘅刺身都好新鮮 勁有誠意🥗😎最後嗰個白姜醋鯖魚昆布卷都唔錯 口感好好 鯖魚都好味 不過我自己就略嫌佢個白姜有少少太多🫢🫢·#rbyeat#rby日本菜 #rbyce
🇭🇰牡蠣小屋
牡蠣雞翼
山芋明太子鐵板燒
海鮮沙律
白姜醋鯖魚昆布卷
<銅鑼灣鐵盒燒蠔人氣日式居酒屋>🤩位於銅鑼灣L. Square 這間上樓日式居酒屋, 一出已經感受到這居酒屋的氣氛, 令你彷如置身於日本當地一樣, 而且由日本人主理, 份外親切. 店內仲有塌塌米坐位, 感覺更像置身於日本居酒屋~居酒屋仲有好多款刺身, 壽司, 仲有串燒可以選擇. 鮮甜惹味. 首先我梗係order 我最愛既串燒先, 上枱仲熱辣辣,,正!~ 蕃茄豬肉 $38~ 免治雞肉 $38~ 雞柳梅紫蘇 $38~ 牡蠣餃子雞翼 $68~ 牛舌 $48另外這裡最出名係<鐵盒燒廣島生蠔> {$240/半打}😋 ~ 蒸製時間剛剛好, 令生蠔更加肥美鮮甜, 大大隻. 可以再追加埋拉克莱特芝士, 三隻原味, 三隻配芝士, 更加yummy. 而且又唔會太漏太fat.<和牛卡爾帕喬> {$148}😋 即係半生熟既和牛他他, 一碟8片薄切. 好juicy既牛肉香味, yummy.<山芋明太子铁板燒> {$78}😋 ~ 質感軟綿绵, 淋淋的.感覺口感似食緊大阪燒. 有口感有層次感
<銅鑼灣鐵盒燒蠔人氣日式居酒屋>🤩

~ 蕃茄豬肉 $38
~ 免治雞肉 $38
~ 雞柳梅紫蘇 $38
~ 牡蠣餃子雞翼 $68
~ 牛舌 $48

<山芋明太子铁板燒> {$78}😋 ~ 質感軟綿绵, 淋淋的.感覺口感似食緊大阪燒. 有口感有層次感. 作前菜食都好perfect!

仲可以order 清酒梅酒飲, Mono桃梅酒 {$68}~

正😋絕對係高質既日式居酒屋之選👍絕對值得回頭再食!
2024-09-10
最近在銅鑼灣發現了一家日本人主理的居酒屋餐廳,非常之地道和有日本人情味的地方,同樣也吸引很多日本人進食! 🏠餐廳: #牡蠣小屋 📍地址:銅鑼灣駱克道459-461號The L. Square10樓 @kagurahut只是平日的夜晚去到都已滿座,佔半席都是非香港人,最好就要訂位入座。 日系裝潢還有榻榻米的座位設計,部分店員只會說日文,可想而知真的是置身於日本的餐廳!牡蠣小屋,顧名思義當然要吃生蠔!品嚐過 #惠比須牡蠣 (半打$240),小小生蠔卻充滿海水鮮甜又不太重金屬味道,味道恰好到位! 另外,品嚐 #鐵盒燒廣島生蠔 (半打$240),原個鐵盒烹調非常熱辣辣,打開生蠔即場幫你切割分離肉殼,濃味感熟的生蠔味道,放上檸檬味辣汁也非常出眾,另外可以加 #拉克萊特芝士 (3個$43),即時拉絲芝士放置於廣島蠔上再慢慢溶掉,非常邪惡又津津有味!除了生蠔外,當然有其他地道日本美食,推薦 #和牛卡爾帕喬 $148,以大量洋蔥、蔥花及秘製醬汁配搭入口即溶和牛相當豐富;#山芋明太子鐵板燒 $78都相當濃郁, 送酒小吃一流!日本美食當然也要數壽司、捲物,#白薑醋鯖魚昆布 $98、#滿滿海鮮壽司 $228
🏠餐廳: #牡蠣小屋
@kagurahut

牡蠣小屋,顧名思義當然要吃生蠔!品嚐過
除了生蠔外,當然有其他地道日本美食,推薦
#山芋明太子鐵板燒 $78都相當濃郁, 送酒小吃一流!

日本美食當然也要數壽司、捲物,
#白薑醋鯖魚昆布 $98、
#滿滿海鮮壽司 $228,以新鮮海鮮疊加而成,多種層次口感且又非常飽滿!
2024-09-09
  • 滿滿海鮮壽司
  • 和牛卡爾帕喬
  • 山芋明太子鐵板燒
  • 鐵盒燒生蠔(半打)
  • 拉克萊特芝士
  • 白姜醋鯖魚昆布卷