2019-03-30 199 浏览
同朋友係銅鑼灣一期食牛陣,時間係7點到,要等位,兩人都唔算等得耐,太約15分鐘就可以入去,叫左壽喜燒湯底。揀完牛就可以拎隻碟去自助吧拎野食,好開心呢度有我最中意食嘅冰菜,好少打邊爐嘅餐廳會有冰菜,我食左好多,丸同埋菜嘅選擇都多。野飲款式唔算太多,我揀左飲冬瓜茶。啲肥牛切得好薄,食落口唔會老,啲豚肉都好好食。仲有有Haagen dazs雪糕,有芒果、朱古力、蕉糖同士多啤梨味,不過雪得太凍,個個人都要用恐慌之力咁去筆啲雪糕。
野飲款式唔算太多,我揀左飲冬瓜茶。

啲肥牛切得好薄,食落口唔會老
,啲豚肉都好好食。

2019-03-21 310 浏览
今日早上和朋友去跑馬地跑步做運動🏃🏻‍♂️🏃🏻‍♀️🏃🏻‍♂️🏃🏻‍♀️,碰巧今日開始熱,中上午時分接近27度,邊跑邊流汗。做完運動後,大家都要好好對待自己,補充番啲能量。🤣於是去咗牛陣食午餐,牛陣中午時段也有放題任食。1.5小時任食,我地揀最便宜的牛,每位大概142. 因為我喜歡食菜,肉反而不太好.😆7個人揀咗兩個湯底,一個豬骨湯,一個甜豉油。牛肉味道不錯,豬肉也不錯。外面有很多蔬菜種類,有我喜歡的金菇,南瓜,芋頭.......仲有平時比較少吃的羽衣甘藍,還有春菊。👍🏼👍🏼另外,還有紅米飯咖喱飯,餓的話可先吃一碗,朋友都贊好味道😋還有甜品哈根達斯雪糕任食,飲品任飲🤗食到好飽好滿足🥳🥳🥳

做完運動後,大家都要好好對待自己,補充番啲能量。🤣

另外,還有紅米飯咖喱飯,餓的話可先吃一碗,朋友都贊好味道😋

還有甜品哈根達斯雪糕任食,飲品任飲🤗

食到好飽好滿足🥳🥳🥳
2019-03-21 223 浏览
我地一行三人去食,叫了一個頂級和牛套餐結帳時什麼都沒有說,隔了一會,我地去拎雪糕,一個光頭阿叔走出來說我們已夠鐘,埋單時候已向我們講了,他們根本沒有提醒。我心想,一杯雪糕都唔俾客食而滿載而歸,我唔稀罕你杯雪糕,但我覺得很不爽!以後都不建議大家去食!如果一家店,服務人員又不夠,叫野等幾分鐘都無人應,上菜速度又慢,最後又突然唔俾你去攞雪糕,我覺得你做放題做得好差囉。既然店員咁計較時間,不如每一檯放個鬧鐘係度提醒人,好過令顧客咁不愉快!
我地一行三人去食,叫了一個頂級和牛套餐
之前一聽到壽喜燒就想即刻定位,無論喺香港食或者喺日本食壽喜燒嘅價錢都比較高,現有牛陣新出嘅壽喜燒,賣相特別而且價格相宜。就算是日本黑毛牛肉放題,用自家農場飼養,就算連雞蛋也是日本運過來。店員非常細心講解,又如何去燒出好味的牛肉到用湯料打邊爐,也非常細心。收起燒的醬油非常鮮甜,配上入口極鮮嫩的牛肉,感覺非凡。無論牛肉或豬肉或海鮮加上了壽喜燒汁也昇華了不同的層次。另外蔬菜的款式很多,最特別的有羽衣甘藍和冰菜。而且自助蔬菜及醬料的類別也很多,例如年糕南瓜蘿蔔冬瓜、蔬菜菇類還有丸類。最喜歡的還有哈根大師雪糕任食,我們這個餐更有啤酒可以任飲,三百多一個人真的是10分抵呀。

收起燒的醬油非常鮮甜,配上入口極鮮嫩的牛肉,感覺非凡。

無論牛肉或豬肉或海鮮加上了壽喜燒汁也昇華了不同的層次。

2019-03-16 211 浏览
嘩,快快攞材料,我要食油麥菜好多選擇,丸類好多,菇類都有好幾樣蓮藕,烏冬滾滾滾雪糕任食講明牛陣店鋪,當然系牛宴開餐啦開始要食疏菜先,再慢慢食肉,最後食拉麵和烏冬
午餐
2019-03-12 3793 浏览
之前慶祝朋友生日,我地揀左食牛陣(^u^)咁岩而家出左壽喜燒套餐$289/2hr,同平時打邊爐唔同,因為可以自製壽喜燒,壽喜燒係日本有慶祝既事時先食,超級正呢(ノ>ω<)ノ! . 牛陣用左正宗既日本壽喜燒製法(*’ー’*),用和牛脂肪炒香洋蔥同京蔥,黑毛和牛每面煎2秒,再倒上冇味精既壽喜燒甘露醬汁,醬汁勁香,(*´∀`)~♥和牛煎幾秒就食得,沾上日本雞蛋食,十分夾(ゝ∀・)! . 黑毛和牛細嫩肉香,質素唔錯(。◕∀◕。),雪花紋紅白相間,油脂豐富,🥳配上甘甜既壽喜燒甘露,醬汁完全係無敵的,十分惹味,和牛仲係口中融化呢ヽ(✿゚▽゚)ノ!! . 我同朋友煎左好多碟和牛ε٩(๑> ₃ <)۶з,但唔好煎咁耐,會好易燶,食到咁上下,就可以倒日式清湯黎打邊爐(σ′▽‵)′▽‵)σ~除左和牛外,另有豚肉、牛舌同海鮮食,另有丸類同菜類自助夾,同Haagen Dazs雪糕任食!!~ 牛陣地址:銅鑼灣軒尼詩道489號銅鑼灣廣場一期3樓301-303舖.
之前慶祝朋友生日,我地揀左食牛陣(^u^)

牛陣
2019-03-05 146 浏览
今日去咗牛陣食晚餐,叫咗個和牛壽喜燒套餐,好抵呀289,仲有得任食火鍋配料,壽喜燒好特別,先將和牛脂肪燒出油再炒下d京蔥,就開始可以落醬汁燒和牛,醬汁係無味精既,和牛好好味好香,油脂分佈平均,再配埋呢個日本鮮雞蛋撈埋食一流😋燒完就可以加湯繼續打邊爐。
天氣時冷時熱, 有時真係會冇咩胃口, 一冇胃口就會諗到甜甜的壽喜燒。牛陣最近推出ge壽喜燒宣傳超吸引!和牛 x 壽喜燒甘露燒完肉再加入鏗魚清湯變成打邊爐十下十下位置位於CWB既銅鑼灣廣場一期, 係遠遠望入玻璃已經煙bambam環境全部都係卡位好好坐! 中間係自助區: 有蔬菜, 配料, 調味, 雪榚同飲品食物套餐除左有黑毛和牛仲有豚肉和海鮮,有帶子、大大隻蠔和墨魚!和牛偏肥, 但大可去邊, 肉位脂肪平均分佈除左肉類同海鮮,仲有一個蔬菜籃 食菜菜好健康啊蔬菜籃之中我最欣賞冰菜! 平時好小地方有得食冰菜, 另外仲有鮮冬菇, 津白, 芋絲等先黎個壽喜燒先侍應會先將兩舊和牛脂肪燒香,用黎炒香洋蔥和京蔥。(好似煮送咁, 炒香個獲~超級香!!!)再將和牛兩邊燒大約兩秒!牛肉"芝"一聲香氣四溢, 牛既肥邊邊配上醬汁, 燒得好焦香, 一鼓牛氣跌出黎~落兩小下的壽喜燒甘露係和牛面, 壽喜燒醬+ 和牛, 會唔會太美好再將頭先發好既日本雞蛋醬一齊吃, 壽喜燒醬+ 和牛+日本雞蛋醬, 太match 太好味了!食完好想大叫一聲:牛迫!和牛偏肥,肥肥邊我會燒耐d,和牛肉質鮮嫩,肥美配上甘露,甜甜的食完壽喜燒加鏗魚清

牛陣最近推出ge壽喜燒宣傳超吸引!
和牛 x 壽喜燒甘露燒完肉再加入鏗魚清湯變成打邊爐十下十下

位置

食物
套餐除左有黑毛和牛仲有豚肉和海鮮,有帶子、大大隻蠔和墨魚!

和牛偏肥, 但大可去邊, 肉位脂肪平均分佈

除左肉類同海鮮,仲有一個蔬菜籃 食菜菜好健康啊
蔬菜籃之中我最欣賞冰菜! 平時好小地方有得食冰菜,

另外仲有鮮冬菇, 津白, 芋絲等

先黎個壽喜燒先

侍應會先將兩舊和牛脂肪燒香,用黎炒香洋蔥和京蔥。
(好似煮送咁, 炒香個獲~超級香!!!)

再將和牛兩邊燒大約兩秒!牛肉"芝"一聲

食完好想大叫一聲:牛迫!
和牛偏肥,肥肥邊我會燒耐d,
和牛肉質鮮嫩,肥美

唔夠飽食個飯 又得姐

最尾食番杯哈根大師
Häagen-Dazs雪糕happy ending 先

2019-03-04 118 浏览
同男朋友慶祝個3週年 祟日嘅我地當然要食日本野啱啱呢度有用黎慶祝嘅壽喜燒 又點可以唔食呢佢嘅壽喜燒都係以放題形式嘅 食品同雪櫃內飲品都係all you can eat一開始會有一盤黑毛和牛牛舌同豚肉一盤蔬菜海鮮-蠔 墨魚 帶子兩隻日本無菌雞蛋然後就有工作人員黎幫你準備個鍋先放牛脂肪去開鍋然後放入京蔥 蔥嘅味道即刻香氣撲鼻等京蔥炒到金黃 就會放壽喜燒甘露 再落牛肉落去煮喇呢個甘露煮過嘅牛肉好嫩滑 帶有甘露甜味再沾一沾蛋漿食 蛋香味同牛肉互相輝映 停唔到落黎等咁樣食到覺得差唔多 就可以放晒啲甘露落鍋再加埋啲鰹魚湯 放入蔬菜 豆腐等 加埋牛肉變成火鍋 再繼續因為呢個湯汁本身帶有甜味 蔬菜煮過後變得更清甜豆腐吸晒煮過牛肉香甜又濃郁嘅湯汁 忍唔住要多兩件食飽就有Haagen Dazz 雪糕任食 食到好飽都不過係636 真係好抵食
同男朋友慶祝個3週年 祟日嘅我地當然要食日本野

豆腐吸晒煮過牛肉香甜又濃郁嘅湯汁 忍唔住要多兩件
食飽就有Haagen Dazz 雪糕任食

食到好飽都不過係636 真係好抵食
2019-03-03 90 浏览
朋友考車pass咗,食餐好嘅慶祝下,見到牛角新推出嘅壽喜燒😍平時出面百幾蚊先得幾塊,今次有任食,就試下😊👍原來壽喜燒係日本傳統黎講係有節日慶祝先,所以今次岩哂😁😁雖然係任食,但步驟同食材一啲都唔馬虎👍一開始用和牛脂肪起鍋,用洋蔥,蔥個啲整香佢😊之後先煎肉同落汁😋熟咗之後再點蛋汁食😍餐廳提供嘅係日本蛋,所以唔使擔心😋之後再落肉,菜😊 佢跟嘅菜十分新鮮,有而家好hit好有營養嘅羽衣甘藍同我好中意食嘅水菜😋落菜嘅時候可以按自己口味加日式清湯,調節濃度👍任點肉類,豬,牛舌,和肉,全部都好新鮮,好香,好有肉味,睇樣都睇得出啲肉靚送嘅一碟海鮮餐廳嘅任飲櫃,連Ashai 啤酒都有得任飲😍

送嘅一碟海鮮

餐廳嘅任飲櫃,連Ashai 啤酒都有得任飲😍

2019-03-03 92 浏览
原來牛陣有新野玩,一直以為得打邊爐,原來有我一直想食既壽喜燒,係日本食過一次後,係香港好難食到好食,今日同老公行過入去品嚐一下同日本一唔一樣先!今日早左收工入座時都唔太多人,入座後好快就FULL哂座!壽喜燒完仲可以係出面既自助吧拎火鍋配料添!仲有幾款熟食,更有日本米配日式牛肉咖哩汁呀!任食之餘仲有似任!主角出場啦,滿台牛肉,先將脂肪開鍋,店員會先親自教一次如何煮,講解得清清楚楚又識講笑好nice!$298既和牛肥瘦均勻,肉質鮮嫩有口感!洋蔥煎香,夾在和牛內再點蛋醬食,令牛肉十分嫩滑,洋蔥更帶出和牛既鮮味,十分惹味!最後加入甜醬油及壽喜燒湯底再加入蔬菜及火鍋配料等,真係食到超滿足呀!Haagen-Dazs雪糕仲要係任食架!真係食到笑

今日早左收工入座時都唔太多人,入座後好快就FULL哂座!

壽喜燒完仲可以係出面既自助吧拎火鍋配料添!

仲有幾款熟食,更有日本米配日式牛肉咖哩汁呀!

任食之餘仲有似任!

$298既和牛肥瘦均勻,肉質鮮嫩有口感!

Haagen-Dazs雪糕仲要係任食架!真係食到笑

接另一半落班便去吃飯,今天是元宵節,吃飽還可到維園的花燈會看花燈、猜燈謎,中國的情人節,去吃燭光晚餐,機會甚低呢!在牛陣吃不下N次,尤其當星期實行戒吃澱粉質減肥法,真是少不了他;今晚選了鹿兒島產黑毛和牛放題$289/位,平過送花錢,哈哈。因推廣期可免費升級為壽喜燒,日本人在過節或喜慶時才會吃的,今天就應吓節吧!店員哥哥熱過牛脂,加大蔥與洋蔥爆香一會,再放了兩片和牛,煎2-3秒後下 “壽喜燒甘露”,甘露滾起便可夾起和牛,蘸上蛋液吃,之後跟著他的方法煮吃便可。他還提示:如“壽喜燒甘露”越煮越甜,可以加鰹魚湯汁調淡一些,“甘露”與鰹魚湯汁是不加味精的。日本和牛,油脂比較多,第一盤的和牛像是比較肥膩,蘸過蛋液吃,竟不太感肥膩,甜甜味道充斥在牛肉內,但不會掩蓋了牛肉的美味,牛肉軟滑而且蛋液(日本雞蛋)也沒有蛋腥味,今晚為著吃,玩和牛煮飯仔,第二、三盤和牛幾靚仔。這是關西正中吃壽喜燒的方法,這吃法蠻不錯,一鍋兩吃,煎起來吃,牛味更不易流失,吃夠了便可加“甘露”及鰹魚湯汁調至喜愛的湯底轉火鍋,任吃的就是有這個好處。還有豚肉(有肉味、薄切、腍又易食),牛舌(有牛味,爽脆) ,魷魚仔與凡立貝(兩者都給我

還有豚肉(有肉味、薄切、腍又易食),牛舌(有牛味,爽脆) ,魷魚仔與凡立貝(兩者都給我們煮香才吃)。
放湯啦...放湯啦...是吃蔬菜、蔬菜加蔬菜的時候,今天雖走澱粉質,但吃得多樣化。
最後當然是吃有名的雪糕,飽飽的收工,要去維園走多一會,消化一下。
2019-02-19
  • 黑毛和牛
  • 牛舌
  • 豚肉
2019-02-24 98 浏览
肥妹仔尋日去咗牛陣試下去呢個新出嘅menu就係壽喜燒本身以為佢同普通湯底一樣都係用壽喜燒嘅甜湯底去打邊爐但係今次真係好跟足日本咁樣用個鐵鑊燒熱啲牛油再落洋蔥蔬菜再加一啲和牛輕輕煎下啲黃牛之後就再落呢個壽喜燒甜豉油如果太甜就用柴魚汁去中和番浸甜度今次肥妹仔升級食咗和牛,啲和牛嘅雪花好靚,切得厚薄適中,和牛嘅油脂配上甜甜的醬汁,真系一種享受如果食到厭,仲可以加湯,變翻普通打邊爐,岀面有自助火煱配料,任飲任食,真系一個價錢兩種享受

2019-02-19
2019-02-23 1548 浏览
趁天氣仲有少少涼意,就同朋友嚟牛陣打邊爐,咁岩因為新年推出左壽喜燒套餐,當然要試試之前係日本食過壽喜燒都知唔平,每樣食材都要逐碟計!但呢到竟然$289任食日本和牛咁真係好抵。加上平時打邊爐嘅配菜及飲品都可以無限添加係性價比一流雪櫃有各種飲料選擇,有我最喜歡冬瓜茶點餐後隨即送上食材和醬汁,先將日本雞蛋打匀,然後由店員親自示範製作壽喜燒,先以和牛脂肪起鑊,隨後放上配料煮熟。過程不算繁複,平時唔入廚房嘅我,一啲都冇難度。比一般打邊爐更添趣味!和牛色澤鮮明,油脂分佈平均,淋上無味精的壽喜燒甘露,香氣四溢,半熟和牛沾上蛋汁來吃,鮮味嫩滑!豚肉和牛舌亦同樣出色,咬落肉質爽口,脂肪部位不太肥,口感唔錯!除了有蔬菜拼盤的多款菜和菇,仲有蠔、帶子和魷魚等海鮮,唔夠食仲可以出去自助吧到自由配搭!最後加入日本鰹魚清湯煮個烏冬埋尾,吸盡晒壽喜燒汁嘅精華,特別滋味

咁真係好抵。

加上平時打邊爐嘅配菜及飲品都可以無限添加
係性價比一流

雪櫃有各種飲料選擇,有我最喜歡冬瓜茶

• 壽喜燒
2019-02-23 1135 浏览
話說前陣子聽說話日本人有節慶或是有值得慶祝的事的時候就會吃壽喜燒。 這天特意帶男友來吃他最愛的壽喜燒為他慶祝鼓勵一番!看到牛陣這次推出的壽喜燒宣傳時已經覺得非常吸引!首次可以在鍋裡把和牛拌以壽喜燒甘露一起燒烤。 其後可以加入清湯變成打邊爐!我們點的套餐除了有黑毛和牛外,還有牛舌、豚肉和海鮮,有帶子、大大隻蠔和墨魚!和牛看起來顏色超吸引,脂肪平均分佈!除了肉類和海鮮,還有一個蔬菜籃。侍應非常細心的示範給我們。首先要把數片和牛脂肪燒香,用來炒香洋蔥和京蔥。其後就可以將和牛兩邊炙燒約兩秒! 牛肉的香味當時已經四溢,讓我們流口水了!接著倒大概兩湯匙的壽喜燒甘露,和牛就漸漸上色又充滿壽喜燒醬的味道啦! 侍應告訴我們牛陣的壽喜燒甘露和日式清湯都是無添加味精的,相當值得加分!把燒好的和牛和洋蔥京蔥蘸著日本雞蛋一同吃,味道非常匹配又惹味呢! 牛肉薄薄的,煮的時候非常快熟,吃的時候也有入口即溶的感覺呢!吃過兩盤燒牛後,我們就一邊加入壽喜燒甘露和日式清湯一邊調教自己喜愛的味道!同時也可以到自選區加入自己喜愛的火鍋配料和任食牛肉和豬肉啦! 我最愛吃它的芝士豆腐、芋頭和各種菇類! 牛陣的火鍋區真的有很多選擇,
這天特意帶男友來吃他最愛的壽喜燒為他慶祝鼓勵一番!

其後可以加入清湯變成打邊爐

黑毛和牛與海鮮

除了肉類和海鮮,還有一個蔬菜籃

蔬菜籃

其後就可以將和牛兩邊炙燒約兩秒
牛肉的香味當時已經四溢,讓我們流口水了!

我最愛吃它的芝士豆腐、芋頭和各種菇類!

牛陣的火鍋區真的有很多選擇,特別是蔬菜類。而且侍應refill的速度很快,每次經過也是滿滿的!

當然還有任飲汽水、茶類和啤酒!最後當然要吃Häagen-Dazs雪糕作完美的句點啦,除了草莓、曲奇雲呢拿、芒果紅桑子,還有第一次吃的花生醬味,很棒!

任食Häagen-Dazs雪糕
黑毛和牛與海鮮