2013-04-15 413 浏览
今天放假,於是到了牛角吃午餐。旺角分店很大,十二點半到達,只是3-4成人。午餐選擇很多,有燒肉,也有飯麵。要了一個牛肋肉定食,配前菜、白飯同面豉湯。前菜是泡菜、芝麻菠菜同大豆芽。牛肋肉接著來,有8片,份量不多。牛肋肉看來很瘦,只有邊位有肥,肥瘦不勻。燒一燒,很快熟,雖然牛肋肉望落不太好樣,但幸好不會太鞋太韌,牛味也有。整體不錯,環境舒適,吃後衣服也不會有太濃的燒烤味。
今天放假,於是到了牛角吃午餐。
旺角分店很大,十二點半到達,只是3-4成人。
午餐選擇很多,有燒肉,也有飯麵。
要了一個牛肋肉定食,配前菜、白飯同面豉湯。

前菜是泡菜、芝麻菠菜同大豆芽。

牛肋肉接著來,有8片,份量不多。
牛肋肉看來很瘦,只有邊位有肥,肥瘦不勻。

整體不錯,環境舒適,吃後衣服也不會有太濃的燒烤味。
2013-03-31 247 浏览
同爸爸媽媽去旺角行街, 帶佢哋去D食新嘢, 於是嚟到牛角食燒烤叫左三個set lunch, 諗住應該食同試到哂佢嘅牛肉, 入到去, 落左ORDER, 侍應好好態度咁為我哋介紹左佢哋嘅醬料, 我哋每人加左一D入個碟度, 等左大概五分鐘就開始有嘢食嚟嘅係沙律同五品燒肉定食, 個樣都唔錯架, 沙律有好多麻醬, 好香同好清新, 我哋一人一件燒咁放去爐, 大概等分幾鐘就食得, 只係覺得唔係好夠肉嘅香味, 雞同豬頸肉嘅肉質比較好, 但係牛就比我想像中差, 冇咩牛味.....不過加左醬料會覺得野味D, 可以送飯~~叫左幾種牛嘅燒肉, 其實燒完都唔覺得有咩特別好彈牙, 一D都唔覺得膩, 加上佢嘅胡麻醬真係好夠, 所以全部嘅烏冬都可以沾到, 而且紫菜下面仲有隻溫泉蛋, 好正!!!最後叫多左個海鮮薄餅, 爸爸話想試下佢哋整嘅嘢喎, 等左10分鐘左右, 薄餅嚟到唔算好熱, 而且出奇哋厚同少海鮮, 只係食到粉味....最後係因為唔想浪費而硬食落去....真係好難食.....叫佢吔起埋個甜品, 都要等10分鐘.....乜雪糕唔係整定架咩.... 好彩佢都好味, 面頭有D粉末, 似係餅碎, 仲有D焦糖醬淋喺面

叫佢吔起埋個甜品, 都要等10分鐘.....乜雪糕唔係整定架咩.... 好彩佢都好味, 面頭有D粉末, 似係餅碎, 仲有D焦糖醬淋喺面, 令到個雪糕有多D層次, 幾滿意~~~
2013-03-30
2013-03-31 150 浏览
跟很久沒見的朋友見面,本來訂了晚上別吃的,可是有事要改到下午,一邊心想中午別吃日式燒肉會否很奢侈的時候,一邊很興奮的進入店內。可能是假期,店內的客人都有不少。此店屬於平民化的燒肉店,由於店位於高層,環境也不錯,我跟朋友點了"牛肋肉&肩脊肉定食"和"香蔥牛舌&牛肋肉定食"上菜前會有3碟小菜及昆布湯,還有飲品白飯,醬料則有鹽醬,味噌醬及醬油老實說肉放上爐烤後除了牛舌外應該什麼也分不出吧XD不過都很美味,燒肉果然要配白飯!!而且是任添配蔥真是好吃。伴隨這個氣氛跟朋友討論工作及上次旅行的趣事,悠悠閒閒的就過了一個週末=]

可能是假期,店內的客人都有不少。此店屬於平民化的燒肉店,
老實說肉放上爐烤後除了牛舌外應該什麼也分不出吧XD
不過都很美味,燒肉果然要配白飯!!而且是任添
配蔥真是好吃。伴隨這個氣氛跟朋友討論工作及上次旅行的趣事,
悠悠閒閒的就過了一個週末=]
2013-03-30
  • 牛舌
2013-02-23 207 浏览
女朋友仔本來想食壽司,不過實在太多人,於是轉到瓊華中心,心血來潮就就係6樓出左電梯,而且見到仲有半價優惠唔知係咪太興奮關係,一入去坐低就覺得好熱,不過事實又係無咩冷氣 抖順條氣,睇下D餐牌,經過查問之後,只係得幾款野做緊特價,不過入得黎就算啦,最後以經濟為前題,我地就點左豚肉,一口牛,牛舌,牛助肉,雞腿,同一個蒜茸牛油帶子,另外叫左2杯野飲,不過全名唔記得左,一杯好味,一杯麻麻咁啦長話短說.第一碟黎就係牛油帶子,不過個女店員好快同好細聲咁講應該點整黎食,放低左塊鐵板仲有-,- 唯有用我既天份去整愛心帶子俾隔離個甜心食,不過要承應天份要慢慢培養-,- 整得未夠熱就拎左俾人食 @_@, 好彩,經過時間同失敗既洗禮,之後既豚肉,一口牛,牛舌,牛助肉,雞腿,都整得幾好食,仲俾人讚過下咁^^ 當然啦,都要讚賞下牛角提供俾我既食材,雖然份量貫徹始終都係唔多,不過都總算醫飽左2個人既肚子,而且都遇到個幾得意幾好人既待應,係到祝佢返新工前程錦繡,如果再多D食材係夜晚做到特價,我會黎多D,不過都不失為下一次宵夜既一個選擇,埋單$260,算俾得順氣既^^

2013-02-19
$130 (宵夜)
  • 特價個D
2013-02-17 100 浏览
每月一次的會議又來了,因為就快到新年的關係所以決定一起吃團隊首次的團年飯。原本決定食放題,但book不到位,最後在openrice看到瓊華有牛角,亦因為DBS信用卡有六折優惠,所以就選舉了牛角。大約晚上七時到達,不需等位,看到亦有不少位置,我們一行四人,侍應帶我們到卡位坐,位置很大很舒適,一坐下侍應便給了我們手機袋說可袋著手機放在枱面,然後介紹一些食物。我們點了一個四人餐,原價HKD1,068,DBS信用卡只需HKD694.2。由於食物很多侍應很好的說會分批上,以免不夠位置詳細菜單:http://www.dbs.com.hk/zh/consumer/creditcards/diningclub/images/pdf/kabu_Menu_for_gyu.pdf埋單HKD801 (加一服務費要跟正價)整體來說十分夠飽,但如果要以原價計算略縑不值,建議看看有什麼信用卡優惠才去。服務質素亦十分好,侍應介紹及講解十分清楚和有禮,但有時候因餐廳格局關係侍應較難知道我們找他值得再去
亦因為DBS信用卡有六折優惠,所以就選舉了牛角。

侍應帶我們到卡位坐,位置很大很舒適,

由於食物很多侍應很好的說會分批上,以免不夠位置

埋單HKD801 (加一服務費要跟正價)

值得再去
2013-01-31
庆祝纪念
团年饭
信用卡優惠
2013-02-05 75 浏览
話說 今日訓到7.30先起身~~諗住出mk 行下買下野, 9點多時 諗緊食咩之際....同女朋友不約而同地都想食燒肉,就上openrice睇下有邊間仲未收,,,跟住就睇到牛角10.00 後有折...禁就即刻上去拎飛等位.因為只有2個人既關係.所以好快就可以入到去,一坐底睇下個menu .見到指定食物有5/7折,飲品都有7折. 禁就叫左香草雞肉,牛胸腹x2,上級牛肋肉,海鮮拼盤,冬姑同2杯drink~有蝦,帆立貝,青口,魚柳,蠔 各x2 ,如果係50hkd呢個價$ 我覺得真係物超所值,,,蝦十分新鮮和大隻,蠔的size 也不小,鮮味十足.魚柳也夠味, 青口只是一般,香草雞肉---- 滑,分量不少.落order時也只剩下數碟,證明是搶手貨(因為到後尾想encore時都沒有了,...牛胸腹------ 好大件 x2 ,牛味濃,有咬口 又不至於咬不開... 上級牛肋肉 -----本人推介: 8/10 好味 ,入口不用咬太多下就ok. 牛的油脂味在口腔爆發, 只可惜太飽,所以沒有再encore冬姑----- 一般左邊的銅鑼燒 放左鐵盤上 用小火 每邊燒大約10-15秒 ,讓熱力另入面既雪
話說 今日訓到7.30先起身~~

海鮮拼盤,冬姑同2杯drink~
魚柳也夠味, 青口只是一般,

冬姑----- 一般
左邊的銅鑼燒 放左鐵盤上 用小火 每邊燒大約10-15秒 ,讓熱力另入面既雪糕 融化. 玩味高, 味說合格不太甜.

右邊的是牛角雪糕 ----味道一般 可以不叫...

埋單36x 2個人, 折左之後...我都唔知係算平定唔平 xd

個人口味: 8/10
题外话/补充资料: 侍應們態度很好,很有禮 . 服務上給9分...
2012-01-28
  • 上級牛肋肉
好吃又超值的!!日式燒肉用的鐵絲網餐具都很清潔衛生這是三款點燒肉用的醬汁蒜蓉醬 - 雖然很香, 但有點太咸醬油 - 是最好吃的一款, 味道和肉最配海鮮醬 - 一般般的..。薄切牛舌。好吃薄薄的不用多費功夫去咬XD這是配著牛舌一起吃的蔥蓉很香很喜歡這個! 但叮罷整個口都很臭呢另外, 這個是厚切牛舌,比薄的更好吃呢!!大愛大愛這個是和牛肉排一吃下去口腔都充滿著油香超幸福的啊當然啦, 這個比一般的肉排是雙倍價錢的呢..超好服務的侍應生推薦我們超級大腸...其實本來我不想要的, 覺得只是普通的腸..原來燒起來, 超好吃啊!燒好表皮超級脆! 但裡面又不乾!!好味~~~~ !!侍應生真的沒介紹錯呢最後又點了一些 豬腩肉 和 豬肚都很不錯啊!!
好吃又超值的!!
日式燒肉用的鐵絲網
餐具都很清潔衛生
這是三款點燒肉用的醬汁
蒜蓉醬 - 雖然很香, 但有點太咸
醬油 - 是最好吃的一款, 味道和肉最配
海鮮醬 - 一般般的..
。薄切牛舌。
好吃薄薄的不用多費功夫去咬XD
這是配著牛舌一起吃的蔥蓉
很香很喜歡這個! 但叮罷整個口都很臭呢
另外, 這個是厚切牛舌,
比薄的更好吃呢!!
大愛大愛
這個是和牛肉排
一吃下去口腔都充滿著油香
超幸福的啊
當然啦, 這個比一般的肉排是雙倍價錢的呢..

超好服務的侍應生推薦我們超級大腸...
其實本來我不想要的, 覺得只是普通的腸..
原來燒起來, 超好吃啊!
燒好表皮超級脆! 但裡面又不乾!!
好味~~~~ !!
侍應生真的沒介紹錯呢
最後又點了一些 豬腩肉 和 豬肚
都很不錯啊!!

题外话/补充资料: 真的強烈推介 牛角 (雖然我相信你們可能都已去過了...) 這之我們四人行, 只需要$4XX, 相比其他日式燒肉餐廳, 真的很便宜呢!! PS。服務生超好!
2012-11-10
2013-01-15 58 浏览
一直想食日本燒肉好耐喇!!不過覺得好貴所以唔敢去試,今次有人請就緊係去食啦睇完戲等9:30半價起時段,價錢真係抵好多,食物款式有好多四十幾蚊(特價後)有兩隻大蝦兩隻生蠔兩隻青口兩隻帶子兩塊魚柳兩個粟米還有些洋蔥,算係好抵,生蠔冇腥味不過燒完之後縮到好細隻,帶子同魚柳都好味 一口牛,男朋友超鍾意食,總共叫左四碟,侍應叫我地燒五成熟,不過我地驚肚痛,所以都燒到8成,再點慶熱溶左D牛油來食,真係好有牛肉味 唔會好UN,好好味呀!!! 牛脊肉,每面燒十幾秒食得,無一口牛咁香,所以無ENCORE燒汁腩肉,雖然係腩肉但唔會好肥,燒到少少燶好香好好食,略厭咸左些,不過係正的!!還有叫了: 鹽燒牛舌,但覺得太薄無嘜口感 牛油雞柳,好咸,不過雞肉好滑兩大杯啤酒,配燒肉真係一流呀!特價時段飲品七折,好抵呀!!服務係滿意的,侍應好有耐性咁教我地要點燒, 燒幾耐同埋點嘜野醬汁。男朋友意見::又真係幾好食喎!!所以一定會再黎啊!!
一直想食日本燒肉好耐喇!!
不過覺得好貴所以唔敢去試,
今次有人請就緊係去食啦

睇完戲等9:30半價起時段,
價錢真係抵好多,
食物款式有好多
算係好抵,生蠔冇腥味不過燒完之後縮到好細隻,
帶子同魚柳都好味
一口牛,男朋友超鍾意食,總共叫左四碟,
侍應叫我地燒五成熟,不過我地驚肚痛,
所以都燒到8成,再點慶熱溶左D牛油來食,
真係好有牛肉味
唔會好UN,好好味呀!!!
牛脊肉,每面燒十幾秒食得,
無一口牛咁香,所以無ENCORE
燒汁腩肉,雖然係腩肉但唔會好肥,燒到少少燶好香好好食,
略厭咸左些,不過係正的!!

還有叫了:
鹽燒牛舌,但覺得太薄無嘜口感

牛油雞柳,好咸,不過雞肉好滑

兩大杯啤酒,配燒肉真係一流呀!
特價時段飲品七折,好抵呀!!

男朋友意見::又真係幾好食喎!!
所以一定會再黎啊!!

2013-01-13
$200 (宵夜)
  • 一口牛
2013-01-12 76 浏览
之前做左會員,享盡牛角,mou mou club同壽司大的優惠,今日中午同阿妹去左食牛角,順便食埋個做會員送的海鮮拼盤首先一人一份set lunch, 阿妹叫左個牛肉豬頸肉,我就叫左個牛腹肉白飯同牛角飯任食,牛角飯就係多左d芝麻同紫菜,燒汁任加,熱辣辣的珍珠米,淨係食返幾碗飯都回本我個人就覺得牛腹肉最好味,d肉軟得黎又有好香的牛肉味,價錢卻是最便宜的,值得一吃再吃。豬頸肉味道也可以,但是感覺有點肥濟,而牛脊肉牛肉味最香最多肉汁,不過咬唔爛個免費的海鮮拼盤都好豐富,有2隻青口,2隻蠔,2隻蝦,2條粟米,2粒帶子同無限洋蔥帶子最好味,蠔就真系麻麻地,縮水變得超細隻之餘仲要無味最後叫做杯牛角雪糕同紅豆綠茶雪糕牛角雪糕好特別,佢會比d芝麻你磨成粉再加上雪糕度,再加上本來的木糠碎同雪糕,食落又香又滑下次再去試埋鐵板燒!!!銅鑼燒!!!

帶子最好味,蠔就真系麻麻地,縮水變得超細隻之餘仲要無味

最後叫做杯牛角雪糕同紅豆綠茶雪糕

下次再去試埋鐵板燒!!!銅鑼燒!!!

2013-01-01
2013-01-05 195 浏览
好長時間冇打食評喇,因為忙到......講番正題,今次黎到朋友介紹多時0既牛角,果然係唔錯,除左因為有COMPASS VISA優惠外,當然係因為食物確係食得過啦~我地叫左個4人餐,本來正價要過千,而家未加一前只係6百幾,係咪吸引呢(講明先,加一係要以正價去計架)我應該要番張LIST,而家唔記得哂D野食叫咩名,總之,而家一次過哂俾你地睇睇,燈燈燈凳~~~最先食呢個清清地,開開個胃,4個人分OK夠。呢個椰菜沙律當然亦要快D食,生冷野越擺得耐越易變壞丫嘛~好爽口,清新呀~呢個溫泉蛋飯有兩個,兩人一個,4人總有兩個鍾意攪攪震0既咁攪完過過癮就食得,一定要趁熱食,尤其咁凍天氣,見到嘛?個溫泉蛋好晶瑩。呢個豆腐,我冇食,因為我唔食得辣,不過幾個朋友都話OK,你信唔信佢地丫呢個海鮮薄餅熱度剛好,軟綿綿0既質感,食入去好似條脷冚左張棉被,綿綿呀牛乳湯唔好一上檯就飲,燙親嘴仔就唔好啦,燙傷味蕾就更加唔抵喇要等一等,當見到湯0既卜卜卜滾住0既泡泡冇咁活躍時就飲啦,可以唔駛吹一飲到落肚,爽~拿拿拿,唔好問我呢d係咩,因為我地有咩黎就食咩,應該紅d0既就係牛,白d0既就係豚,黃d0既就係雞,仲問係邊個部位?噢
好長時間冇打食評喇,因為忙到......

(講明先,加一係要以正價去計架

雜菜沙律
最先食呢個清清地,開開個胃,4個人分OK夠。
椰菜沙律
溫泉蛋飯
呢個溫泉蛋飯有兩個,兩人一個,4人總有兩個鍾意攪攪震0既
XX(忘記名字)豆腐
XX牛乳湯
唔知係牛定雞定豚>v<
拿拿拿,唔好問我呢d係咩,因為我地有咩黎就食咩,應該紅d0既就係牛,白d0既就係豚,黃d0既就係雞,仲問係邊個部位?噢~我真係忘記鳥
總之,我自己黎講,每一種燒0既肉都已有調味,大都可以唔駛點任何醬油都已經夠味了,只係有時唔夠火,咬唔開,呵呵~有時又燒得過火,焦黑左d會苦囉>_<
海鮮雜會
呢個海鮮雜會好考燒功,青口&生蠔都被我地生手0既燒功搞到dry哂,浪費了>_<洋蔥記緊燒長時間一d,太生拿起食,辣到你「標」眼水呀
野菜雜會
野菜份量多d會好d,要吸收多d纖維先可以幫助消化丫
鯛魚燒餅(吉士
銅鑼燒(入面有雪糕架)
我地懷疑鯛魚燒餅同銅鑼燒之前都擺錯0係冰格,燒左好耐都係未熱,店員最初仲話只要每邊燒十幾廿秒就ok,根本係唔夠呢~我喜歡吉士餡的鯛魚燒餅,燒完融化0既吉士好好味。
栗蓉抹茶雪糕
呢個雪糕一個字,凍………anyway,甜度係適中的,夏天食會更好。

我唔記得影野飲,不過都唔好放咁大期望啦,好似我0既柚子蜜,you know,就係0個d一樽現成的柚子蜜入面整一pat加水俾你攪咁樣樣……

大致都差不多,雖然話限時兩個鐘,不過從來冇催促過我地交檯,就算出面有人排哂隊等位,食得好盡興啊!!!

题外话/补充资料: 有個手機膠套保護你0既寶貴手機,好貼心喔
2013-01-04
唔知係牛定雞定豚>v<
海鮮雜會
野菜雜會
鯛魚燒餅(吉士
銅鑼燒(入面有雪糕架)
栗蓉抹茶雪糕
2012-12-06 37 浏览
2010年到日本旅行時知道日本有間叫牛角吃燒肉的很好吃,可惜没機會吃,只在一間不知名的小名吃了日式燒肉,JPY1000已有很新鮮很好吃的牛肉。當牛角進駐香港時便很想試試,名氣大點會更好吃吧,因為買了Openrice團購($35買一張$100現金卷,即便宜了$65),便約了同樣愛吃牛的朋友一起試試。我們預約了而且當時還没人排隊等位,所以都不用等便可入坐。我們一坐下,待應便問我們是否會員,會員可75折享用2人餐,連埋加一都只是$40x,食物份量看似很多,還包了飲品及甜品,而且即使是非會員,即時交$200會員費便可享用,而入會又可以得到現金券和食優惠券,$200入會費絶到可以「食」得到返唻。但2人餐的食物不太合我們口胃,又唔可以用團購的現金券,所以我們還是散叫了以下食品:鹽醬上級肋肉 (有5片)燒肉汁網燒一口牛 (有8粒)鹽味牛油帶子 (有7粒)野菜盛合石鍋牛肉泡菜飯點菜後待應會介紹枱上面的三款醬料,一種是蒜蓉加鹽,會比較咸,一種是燒肉汁,一種是辣辣哋的。枱上面又有個牌教你點樣燒牛肉食,到食物上枱時待應又會教你點樣燒。我哋跟住唻燒,又真係好味過以前亂咁唻。食物味道方面 ~~鹽醬上級肋肉 --

我們預約了而且當時還没人排隊等位,所以都不用等便可入坐

鹽醬上級肋肉 (有5片)
燒肉汁網燒一口牛 (有8粒)
鹽味牛油帶子 (有7粒)
野菜盛合
石鍋牛肉泡菜飯

食物味道方面 ~~
鹽醬上級肋肉 -- OK好味,我哋跟住個牌咁教,兩面各燒12秒覺得生得滯,再燒多幾秒至7成熟就好味啲。因為呢個係鹽醬味,所以點蒜蓉加鹽會超咸。加少少檸檬汁唔駛加醬已好好味。不過啲牛肋肉中間有條筋,要扣分。

燒肉汁網燒一口牛 - 因為一口牛會厚小小,如果燒到生生地又咬唔開 (啲牛肉未至於靚到入口即溶咁正),所以我哋燒耐啲,但燒到入面熟就到外面太熟,可能係我唔識燒掛。雖然一口牛會多啲油,食完個口會有陣油香,但我下次都唔再叫一口牛啦,唔識燒。

野菜盛合 - 之前食親燒肉都燒到啲菜好乾又易燒燶哂,今次本來唔想燒菜,叫沙律,但啲沙律又唔太吸引,所以都係叫咗個菜唻燒。好彩有叫到咋,上枱時個待應話啲菜要放係側邊燒,中間放肉。加上我見放菜既大碗入面有啲燒汁,我係咁將啲菜「浸」過啲燒汁先燒,啲菜真係無咁乾。第一次成功燒到菜呀!我以後識燒菜啦!

石鍋牛肉泡菜飯 - 普普通通無咩特別,份量夠兩個女仔分唻食。

鹽味牛油帶子 - 平時好怕食牛油帶子,因為通常都會整到啲帶子好油,但唔想全部都係肉,咁就叫個海鮮食吓啦。 自已燒熱個鐵板後加牛油,跟住放帶子,我哋好有耐性咁等啲帶子燒熟咗一邊先反轉,燒到兩邊都金黃色就食得,但我哋再將啲帶子放直,燒啲帶子肉多一陣
。食落去啲帶子唔會太油 (因為佢片牛油其實得好小),但又唔會無牛油香,而且啲帶子好新鮮好鮮甜,啲肉又無燒到熟得滯而變到硬晒,係我食過最好味既牛油帶子呀!

雖然呢餐係香港唻講都算好味,亦唔算貴,但其實我上次係日本不知名小店食到既燒肉好味啲,價錢又平啲。所以我未至於唔會再唻,但又唔會因為想唻食而特登唻食咁囉。留返啲Quato係日本食。

题外话/补充资料: 全單連加一係$270,減咗$100現金券即係$170,加返買現金券既$35,今餐實付$205。
2012-12-04
團購
  • 鹽味牛油帶子 (千祈唔好加醬料,咁樣會遮晒帶子既鮮甜味。)
2012-11-11 234 浏览
I specially like this restaurant. I've visited 牛角 for many times. I've tried the one in TST, Kowloon Bay & Mongkok. I think I visited this Mong Kok shop most of the times. One major reason is that: you don't have to wait for seats here at all!!!!!!!!!!!!!!Can you believe? If someone would like to try 牛角 and scared by the waiting time. Make sure you visit this one!!!!!!!!!! I vistied @ 20:00 this time. No need to wait. I can say the food here never disappointed me and I really really like it.
I can say the food here never disappointed me and I really really like it. This time I ordered:

(1) 腹胸肉 (Premium Skirt Steak) (Salted Butter) $69 recommeded by the waitress who took our order
Oh! Only two pieces...but a rather big one.
Need to grilled the steak for 15 seconds, then use a siccors to cut the steak into mouthful pieces and then grilled again. Later, let the temperature of steak melted the butter and then eat.
The steak itself is already tasty and only tastes better with butter.
As we already got experiences to grill the steak, the 2nd piece tastes definitely better!

(2) 豬頸肉 (Pork Cheek / salt sauce) $39
Must must order for every visit. Fabulous taste. Don't have to explain too much. You can choose difference sauce, salt is only my personal preference. Just make sure you try it!!!!!!!

(3) 上級牛肋肉 $59 (around 5 pieces) 燒肉汁
香到不得了!!!!!!!
Must order for every visit too! Price is reasonable for its quality. I've once ordered two plates of this! Really really like the taste. Not need to eat with the sauce provided on table at all!!!!!!!!!!!!!!

(4) Shrimp with Mayonnaise $39 (8 pieces)

Have tried the scallop for many times. But it's my first time to try this shrimp. 整個鐵板放上網燒! The mayonnaise smells really really good after grilled for sometimes. The shrimp with mayonnaise is a perfect match. I like this more than the scallop. It's $39 only!!!!!!

(5) 溫泉蛋飯
Simple ingredients: Eggs, Seaweed and rice. But don't know why,就係超好味!!!!!! ($19?) Sorry, must order too!!!!!

(6) Green tea ice cream with sesame + Red Bean ($19?)
Sesame is not just for Fried pork chop. It goes well with the icecream too!!!!
Underneath the green tea icecream, there is a layer of mashed red bean. Delicious. The desserts here are of low prices. Dessert for me is must order here. Good quality. And especially good after tasting so much grilled food. (Cool down the tongue) Other recommendation: 牛角雪糕 (黃豆粉? matched very well with ice-cream, especially vanilla ice-cream), 栗子雪糕, smooth chesnut on top. Nice~ 銅鑼燒: personally not that good~ but fun to grill the dessert yourself.

The service has remarkably changed for the Mongkok shop. They are holding a smiling competition. However, can't really notice any impressed smile from waiters here. But the service is much much better than before. They introduced newly release food, teach you how to use the sauce, and how to cook the dish. And one waiter even actively asked whether we need to change the 鐵板!!
I think this is what they try to do to attract more people to come to this Mong Kok Shop. Because the service of this visit was the best I encountered among all the shops I visited.

题外话/补充资料: A waitress asked us to complete a questionaire when we almost finished our meal. She is polite but her wordings seems she is ordering us to finish the questionaire. Sorry to raise this comment here. (My job is related to customer services, that's why! ) 麻煩你幫我地填張問卷~ (seems a must!) I think: '我唔一定要幫你填架!!!!' hahahahah!!!! I am not angry, but just would like to advise them to have nicer wordings so that customer would feel pleased about that.
2012-11-06
  • 豬頸肉/上級牛肋肉/泉蛋飯/雪糕
2012-09-07 153 浏览
慶祝男友生日,而且與他的爸媽一同晚飯,地點和餐廳都絕不怠慢,唔想留下不好印象,所以一定要選有質素的餐廳。男友愛吃日本菜,但吃厭了壽司刺身,也吃厭了居食屋的菜式,我便提議吃日式燒肉,他未吃過很好奇,以為與韓式燒烤大同小異,我便毫不猶豫地選了這店,讓他知道日式燒肉店與韓式燒烤其實很有分別。訂好了八時入座,是VIP房,很有空間感,而且很舒適,男友和爸媽都很滿意。經理悉心地為我們介紹了一系列的燒肉,我們也不作他選,由經理「話事」!首先來的是燒豚肉:肥瘦很均衡,色澤鮮亮,配上薑蓉調味,燒的時間需長一點,直至兩面出現一層薄薄焦黑,再點一點芥茉醬油吃,滋味無窮。上級牛肋肉:賣相很鮮嫩,紋路清晰,油脂分佈很有條理,燒烤後肉汁完全鎖住,男友的爸媽入口後即時面露滿心微笑便知道有幾美味。 香葱厚切牛舌:牛舌絕對是吃燒肉的首選,尤其是厚切牛舌,比薄切更能感受到肉質帶來的快感,牛舌很新鮮,厚度有點像一件件切件後的豬扒,燒至大約六七成熟,肉色還有少許血色便可拿起,不用點醬汁已經很好吃,一咬下去,肉質非常煙韌,實在很滿足!豬頸肉:沒有燒豚肉那麼多肥肉,燒不久便呈彎身,要用夾子固定前尾兩端燒,十分有趣!入口很脆身爽口
慶祝男友生日

燒豚肉
上級牛肋肉
香葱厚切牛舌
豬頸肉
豬頸肉:沒有燒豚肉那麼多肥肉,燒不久便呈彎身,要用夾子固定前尾兩端燒,十分有趣!入口很脆身爽口,肉質保留不少肉汁,不用點醬油吃便可。
盛菜組合
盛菜組合:全晚只吃燒肉實在是健康大敵,所以點了這個組合,有茄子、雞腿菇、南瓜、冬菇、粟米、洋蔥,所有蔬菜都沾了燒汁,直接放下燒便可,香味撲鼻,最好味的是洋蔥,鮮味完全表露無遺!
板燒牛油帶子
板燒牛油帶子: 帶子很大件,一共有七件,厚度十足,另附上鐵板和一份牛油。先將鐵板放在燒烤網上,加熱後下牛油煮融,再放下帶子煎熱,令牛油完全滲入帶子內,滋味十足。完成後用夾子把鐵板拿起來,完全滿足自我烹調的喜好。
香草雞腿肉
香草雞腿肉:全晚唯一的雞肉,亦是餐牌上唯一的雞肉,高溫的燒烤網把雞皮內的油脂逼出,留下香脆的雞皮,雞肉亦非常幼嫩,每人一口便沒有了!
海鮮燒餅
海鮮燒餅:這個燒餅剛好可一分為八,每人有兩件,再沾一沾有洋蔥粒,味道帶一點酸的醬油,還是不點醬油吃較好!海鮮份量都幾充足,有墨魚粒和蝦肉,口感不錯。

石鍋豆乳牛肉湯烏冬:作為一間燒烤店,除了燒肉出色外,我更加想試試它的熱食,所以點了這款湯烏冬同男友一人一半,用石鍋上很有霸氣,熱力萬鈞,氣勢十足,不過湯底的豆乳味並不突出,反而牛肉粒很出色,肉粒質感十足,而且入口很幼嫩,始終燒肉店還是吃肉類較好。

男友跟爸媽都很開心,食物和服務都在質素之內,店員看見我們拿出相機便主動替我們拍照,埋單還有coupon送,最可惜係太飽無機會吃甜品,哈哈

2012-09-06
燒豚肉
上級牛肋肉
香葱厚切牛舌
豬頸肉
盛菜組合
板燒牛油帶子
香草雞腿肉
  • 板燒牛油帶子、香葱厚切牛舌、上級牛肋肉
2012-08-27 47 浏览
也有好一段日子沒來過「牛角」吃東西了,直到最近,才在某一天晚上來到這間「牛角」的最新分店吃了一頓燒肉晚餐。這間「牛角」分店地方甚為寬敞,陳設裝飾與尖沙咀店同出一轍,最吸引自己目光的仍是那些塗了紅、綠、紫、黑等顏色的竹枝所造成的分隔竹簾,個人覺得既有一點東洋風,又滲入了一些現代感,這設計挺特別啊!這晚叫來的食物不是太多,當中有些以前吃過,因為覺得不錯,所以再叫的,有些則是之前未試過的出品,包括兩款前菜 「麻香椰菜」和 「蛋黃醬海老」、兩款燒肉 「上級牛肋肉」和 「厚切牛舌」、兩款飯麵 「牛角飯」和 「紫蘇梅子冷麵」。而最後少不得的,當然是來一客這裡有名的「牛角雪糕」啦!兩款前菜「麻香椰菜」和「蛋黃醬海老」都是之前自己未吃過的菜式。「麻香椰菜」鹹香爽脆,本來是不錯的開胃前菜之選,不過我覺得它的調味始終濃了一點,鹹味稍重,可要扣點分數。以鐵板奉上的「蛋黃醬海老」則很不錯,8隻已切了蝦頭,顏色紅白相映的蝦圍在鐵板旁邊,中間淡黃色的蛋黃醬上撒了不少蔥花,紅、黃、綠、白的顏色豔麗奪目,賣相先予人不少的好感。這「蛋黃醬海老」中的蝦是已熟的,既可冷吃,也可跟從侍應的建議,把原塊鐵板放進燒烤爐上,慢慢把
麻香椰菜」和
蛋黃醬海老」、兩款燒肉
上級牛肋肉」和
厚切牛舌」、兩款飯麵
牛角飯」和
紫蘇梅子冷麵」。而最後少不得的,當然是來一客這裡有名的
牛角雪糕」啦!

以鐵板奉上的「蛋黃醬海老」則很不錯
。這「蛋黃醬海老」中的蝦是已熟的,既可冷吃,也可跟從侍應的建議,把原塊鐵板放進燒烤爐上,慢慢把蝦烤熱,再蘸上漸漸融開的蛋黃醬熱吃,味道將會更佳。這天我冷吃和熱吃都有試過,都好吃
,這「蛋黃醬海老」雖然蠻簡單的,但簡單得來味道挺佳,下次來「牛角」吃飯,相信我都會再叫呢
上級牛肋肉」和「厚切牛舌」都是之前自己曾吃過的燒肉,這次再試,感覺仍佳,兩款燒肉分別以燒汁和鹽醬醃製,味道各有千秋
,最大的缺點只是份量略少,不太夠喉罷了。
牛角飯」也是曾吃過的舊愛,這「牛角飯」雖然材料簡單,除了白飯外,就只得青蔥和紫菜,但把所有材料和白飯與醬汁撈勻之後,便變成了一碗可口好吃的米飯了
紫蘇梅子冷麵」則是這次嘗試的新歡。在炎炎夏日裡,吃一碗冰凍開胃的冷麵實在最好不過
。這冷麵的麵條十分煙韌彈牙,口感不俗,浸在以酸梅汁調成的湯內,再加上數粒酸滋滋的酸梅,又是另一道材料簡單,但十分開胃的夏日菜式
吃過多道菜式之後,又到了最後的甜品時間。叫來了雲尼拿味的「牛角雪糕」,這天的雪糕雖然雪得稍硬,但淋上了黑糖漿的雪糕在慢慢融化後仍然可口美味
還有值得一提的是,這間「牛角」新分店與 Somersby Apple Cider 合作,直到本月底為止,每位在晚上6時起前來吃飯的18歲以上的顧客都可以獲贈一杯試飲裝的 Somersby Apple Cider蘋果西打酒,每晚限量供應50杯,送完即止。這天晚上我們來得較早,所以都有免費 Apple Cider 贈飲,喝過後,覺得味道都不錯
,要是你在 31/8前晚上來吃東西,可能都會有贈飲呢
  • 蛋黃醬海老,牛角飯,紫蘇梅子冷麵,牛角雪糕
2012-08-27 90 浏览
從旺角某地獄cafe逃出黎後,已經係快要11點(可見2世界食評)於是係打去確認有位後,我地一班人又再次返去兩個鐘頭前訂唔到位既牛角了仲可以享有一啲要10pm後先有既優惠之前係快要十點都無位其人氣程度從此都可見一斑之前有食過九龍灣哥間牛角覺得都係好食既,今次特登同一班朋友仔黎試下旺角呢間新店,一班人可以試到好多野食呢店員已預先講好左七個人既位要坐六人位,但即使四個女仔坐一邊既梳化都唔會覺得逼無咩壓逼感,光線亦算充足承蒙大家錯愛,被大家覺得我係一個識食之人,被大家邀請擔當發板點菜一角,係大家都肚餓點了不少有優惠既燒肉選擇,另加左一啲其他燒肉選擇,熱食,飯類,甜品王樣牛腹胸肉:一份係大大,厚度十足既兩件,另附兩份牛油先將牛肉烤至五成熟,再將牛肉一小份一小份置於牛油上,用牛肉既熱力將牛油融化,令牛油香慢慢滲入肉質內肉質確有比一般既鮮嫰可口,但稍嫌食落有一點渣纖維不夠嫩滑上級牛肋肉:牛肉既肉汁有鎖住,牛既紋路亦清晰可見油脂亦剛好論肉質還是不及豐園,食落令人有驚豔既感覺香葱牛舌:我係牛舌既粉絲,基乎牛舌都係我燒肉既必點之選未燒既既牛舌鮮紅潤澤,很新鮮燒後亦濃度十足,即使唔加葱亦很好食牛舌有預先灑上
於是係打去確認有位後,
我地一班人又再次返去兩個鐘頭前訂唔到位既牛角了
仲可以享有一啲要10pm後先有既優惠
之前係快要十點都無位
其人氣程度從此都可見一斑
一班人可以試到好多野食呢

無咩壓逼感,光線亦算充足

王樣牛腹胸肉:一份係大大,厚度十足既兩件,另附兩份牛油
先將牛肉烤至五成熟,再將牛肉一小份一小份
置於牛油上,用牛肉既熱力將牛油融化,
令牛油香慢慢滲入肉質內
肉質確有比一般既鮮嫰可口,但稍嫌食落有一點渣
纖維不夠嫩滑
王樣牛腹胸肉
上級牛肋肉:牛肉既肉汁有鎖住,牛既紋路亦清晰可見
油脂亦剛好
論肉質還是不及豐園,食落令人有驚豔既感覺

香葱牛舌:我係牛舌既粉絲,基乎牛舌都係我燒肉既必點之選
未燒既既牛舌鮮紅潤澤,很新鮮
燒後亦濃度十足,即使唔加葱亦很好食
牛舌有預先灑上鹽花
但可惜既係即使燒得剛好,肉質亦較韌
牛舌要一啖食落去,較難咬開
亦稍嫌牛舌太薄身,食唔到厚切牛舌哥種令人滿足既口感
香葱牛舌
石鍋泡菜豆腐海鮮湯:作為一間燒烤店,其他熱食不容易引起食客既注意
其中可以考慮既係海鮮湯,
上菜時氣勢十足,熱鍋放係一個四方形既木盒內
煙不斷從鍋中冒出
橙紅色既湯混合左海鮮既精華,味鮮甜美
石鍋泡菜豆腐海鮮湯
牛角飯:飯上鋪滿一片片脆香既紫菜,
飯內混進了無肉汁,再擠上檸檬汁
即使無肉進口都覺得好吃
牛角飯
香葱溫泉蛋飯:同牛角飯最大既分別係多左一顆温泉蛋
將蛋汁、紫菜,飯,蔥後充分攪拌後便可吃
係加蛋後米飯充滿蛋汁,多了,分潤澤
蛋汁亦香味十足

牛角雪糕:甜品必點之選
雲呢拿雪糕上淋上了黑蜜,再沾上了黃豆粉
建議要一啖內要混含了以上既三種材料,先可食出牛角雪糕既精萃所在
雪糕奶香十足
牛角雪糕
銅鑼燒:有兩款口味,分別係雲呢拿同綠茶
雪糕賣相有很豐厚紮實既感覺,
原來店員話烤上10秒,但係烤後毫無起色既情況下
決定要多烤一陣子
放係爐面燒上20秒,做成餅面中間深咖啡色,微微爆開便成
食落外熱內冷,很特別
兩種款式亦有紅豆作餡料,
甜度恰到好處,亦很豐富
銅鑼燒
總括黎講,呢一頓既日式燒肉有附合到我黎既期望,肉類調味、肉質都很不錯,
烤肉之餘,特別係甜品都很好吃
另外一讚既係店員都很細心有禮,上肉類既時候會細心既附上一把剪
不過最好可以再自動啲加茶

消費:$110
题外话/补充资料: 值得一讚係其抽風系統,燒既時候唔會煙霧彌漫,燒完亦唔會覺得成身燒肉味
2012-08-24
$110 (宵夜)
牛角飯
王樣牛腹胸肉