2023-11-20
今晚同fd去左位於觀塘APM隔離幢大廈食牛駅食火鍋任食, 喺附近返工嘅朋友都大推, 因為li度嘅啤酒, 梅酒係任飲ga! 天氣開始轉凍, 餐廳都順應住時節推出左暖胃糯米飯and驅寒蛇羹, 都係任食呢. 好在book左枱, walk in分分鐘無枱呢.🍲麻辣火鍋湯底足料夠辣, 係成舊辣牛油車落去嘅. 但我見到menu有時令羊腩煲鍋底會唔會更吸引?就揀羊腩煲, 先食啲一咬就離骨嘅好味羊肉, 雖然話係一個鍋底, 但鍋入面嘅羊肉都大大件啖啖肉好足料.🍲我地食嘅set係$288@+1嘅SRF美國極黑和牛, 首先order好幾份牛肩胛肉眼, 巴西牛脷, 澳洲羊肉, 西班牙豬五花….QR Code order後勁快送到, 疊到勁高😂. 我鐘意啲牛肉個樣係啱啱雪櫃拎出嘅未溶雪樣, 油花紋路清晰可見. 因為放題流量大, 所以碟碟都靚仔, SRF 牛肩胛肉真係勁好食呀. 淥個幾十秒就食得, 用羊腩煲底食, 好夾.🍲另外必食嘅就係台式鴨血, 豬大腸, 藤椒魚皮, 乳鴿同埋各款新鮮嘅海鮮, 鮮甜海蝦嘅蝦肉一剝就離殼good, 而且真係鮮甜絕對要encore.🍲識飲, 一定斟個小樽嘅sake嘆, 或者成罐Asa
麻辣鍋x羊腩煲
西班牙豬五花
蝦
小龍蝦
🍲
識飲, 一定斟個小樽嘅sake嘆, 或者成罐Asahi/ Somersby/ Hoegaarden/ Stout/ 嘉士伯/ 獅威黎, 見飲品雪櫃酒類, 汽水選擇勁多, 平時飲開嘅台灣brand都齊, 旁邊又有for小朋友嘅juice, 真係唸得出想飲邊款都有.
清酒
🍲
標哂凍氣嘅雪櫃有好多款蔬菜瓜類, 我一開始就出左去拎篙筍, 西生菜, d菜好挺身好新鮮. 然後有日本雞蛋🥚, 包心丸, 麵, 烏冬…勁.
🍲
Must Eat之: 糯米飯&蛇羹: 糯米飯好多料但又唔覺得好油, 蛇羹味道豐富, 唔係水汪汪gei. 食左一碗感覺即刻warm哂.
蠟味糯米飯
蛇羹
🍨
甜品胃, 雪糕胃ready, haagendaze雪糕小杯裝我都食左2杯正呀.