2025-04-19
早排同朋友去咗尖沙咀一間歷史悠久嘅印度餐廳,開業已經超過50年歷史就知道佢哋有料到啦。一入門口就聞到陣陣誘人香薰味,加埋有異國風情嘅裝修同燈飾,即刻令人心情靚爆!💖**💥Paani Poori**脆卜卜嘅空心小球裡面藏住薯仔粒同薄荷香料水,一啖放入口「噗」一聲爆開,酸甜清爽嘅汁液瞬間爆發~😝 個種冰涼感覺好似食緊印度版分子料理,開胃到停唔到口!**🍔Lamb Galouti Kabab**傳說中嘅宮廷菜!用咗20幾種香料醃製嘅羊肉碎,煎到外層微脆,入口真係即!化!💫完全冇羊羶味,精緻得嚟風味滿分!**🌊Southern Scallops**大大粒帶子煎到金黃完美,面頭灑滿印度南部特色香料,鮮甜得嚟帶微微微微辣勁~🔥 底下嘅椰香咖喱汁仲有啲芥末籽咬落卜卜脆,層次豐富到令人驚艷!**🔥Tandoori Mixed Grill**一上枱就香到暈!炭烤香氣攻陷全場~有齊雞肉、大蝦、魚柳同羊肉串,每款都醃得超入味,全部都好好食。**🍛Lamb Roganjosh**羊肉燉到超淋滑,咖喱base用咗大量洋蔥同果仁打蓉,香濃得嚟帶淡淡甜味~🌰 辣度溫和易入口,配埋Naan或者白飯食都一流。**🧀Ch
**💥Paani Poori**
**🍔Lamb Galouti Kabab**
**🌊Southern Scallops**
**🔥Tandoori Mixed Grill**
**🍛Lamb Roganjosh**
**🧀Cheese Truffle Naan**
OMG!呢個印度烤餅簡直係邪惡嘅化身~新鮮出爐嘅Naan鋪滿芝士同黑松露醬,一撕開就聞到超濃郁香氣!🤤 餅邊烤到微焦脆口,中間部分軟綿綿,芝士同松露嘅奢華組合令人陶醉~記得要趁熱食,凍咗就冇咁邪惡啦!
**☕Hot Masala Tea**
飲一啖就暖入心!茶底混合咗肉桂、豆蔻等香料,香氣濃郁但唔會太甜~🌿慢慢呷住熱茶,成個人都放鬆晒,係完美嘅飯後享受~
**🥭Mango Lassi**
用咗新鮮芒果打成嘅乳酪飲品,濃稠度啱啱好~🍹飲落清新香甜,正好中和返香料嘅刺激感!
**🍸Gaylord’s G&T**
Cocktail控必試!用咗印度特色同餐廳特選嘅Gin酒調製💫清爽得嚟好有層次,簡單中帶點不平凡!
**🍫Masala Merry**
呢杯絕對係我飲過最過癮嘅Bloody Mary變奏版!✨ 一上枱就俾佢個火辣辣嘅賣相吸引住🌶️ 飲落番茄汁嘅鮮甜即刻湧出嚟😍 最正係佢唔會太鹹,反而帶啲清新感,飲完成個人都醒神晒~