2005-10-04 11 浏览
好唔好彩甜"yi yi" (唔識打)無開. 咪試下第二間lor. 點知就選了這間......叫芒果無芒果(夠膽死同我講買哂,原來係貴得濟無入貨wor),跟住叫奇異果無奇異果. 攪到我無哂引. 最後我很辛苦地選了燉奶(話係招牌貨)...我男友則叫了唔記得什麼西米露同芋頭酥. 唔知是否飽得很,個燉奶好唔得,又甜;又漏;又貴($18, compare the others,係屬於貴)... 不過我男友就話個芋頭酥幾得...
不過我男友就話個芋頭酥幾得...
2005-10-04 13 浏览
食完一餐好DRY既法國菜,個個都無咩mood,於是乎建議落天后食糖水,大家都贊成。什果椰汁河粉,河粉質地同味道都好似椰青肉,好青甜。summer,我已經食左4次了,都係覺得芋頭雪糕最好味。幼彩明珠,色彩繽紛,個朋友見到d3個已經話使唔使咁大碗呀。之前試過佢d奶王湯丸,好滑溜,正!仲有菜飯都唔錯,水餃都好味,但個湯就好味精,另外生果唔可以改,通常西瓜佔生果之中一半咁多,我又唔食得西瓜喎,佢只可以幫你抽起d西瓜,但無得加番其他野,希望佢地可以改下啦。

什果椰汁河粉,河粉質地同味道都好似椰青肉,好青甜。

summer,我已經食左4次了,都係覺得芋頭雪糕最好味。

幼彩明珠,色彩繽紛,個朋友見到d3個已經話使唔使咁大碗呀。

2005-06-27 5 浏览
近排老闆成日請食甜品. 聽聞North Point 多出色糖水鋪.於是連續call 左幾間N.P. 糖水鋪叫佢地fax 外賣過黎公司落order.上星期試過雜果水晶河粉. 生果種類OK. 不過唔多鍾意用椰汁底. 水晶涼粉口感好煙. 不過下午430pm 食完超飽. 晚飯可以skip 埋佢. 今日又黎多次. 點左蘆薈水晶絲. 勁多蘆薈過足癮. 用花奶+鮮奶做底. 雖則係肥但一定冇椰汁咁肥先啦. 水晶絲口感幾得意. 亦冇河粉咁飽滯~ Good la~

2005-03-20 4 浏览
星期三,去了個同事手裡幫手,走的時侯已是十二點,佢提議食甜品,咁我又無所謂。晶晶仍然早關門,上次食過明記,今次就來這裡。雖然燈火通明又有幾檯客人,但阿姐通知已是最後落單,於是就聽了她的推介,要了兩個幻彩明珠。幻彩明珠不是那麼的「幻彩」,不過材料豐富,以大粒西米及涼粉做底,舖面的有幾種生果如芒果、西瓜、奇異果等,都有睇頭。亦下了不少的花奶及芒果汁,加埋幾多的涼粉,吃落是幾飽肚的。天氣熱時吃這個也算是幾清新的。阿姐好好招呼,令客人有賓至如歸的感覺,值得一讚。埋單30蚊,唔算貴,一試無妨。
阿姐好好招呼,令客人有賓至如歸的感覺,值得一讚。
埋單30蚊,唔算貴,一試無妨。
2004-12-31 12 浏览
呢間糖水鋪同其他賣既都差唔多,但味道唔差~連d 糖水名都幾有"詩意"~首推六月飄雪,幻彩明珠~佢地亦有賣粉麵,佢地既中華冷麵都幾多料ga~
2004-11-13 24 浏览
响維園打完波,朋友提議去電器道嘅甜品舖,嚟到燕樂居門口,嘩!幻彩明珠,哈囉,Summer,抄足松記,心諗,咁無性格,唔鬼幚襯你,但喺朋友話天下文章一大抄,啲嘢OK就得,入去叫咗幻彩明珠同哈囉,味道都唔錯,可能太耐無去松記,分唔到同松記有咩分別,係好似價錢貴啲。算喇!作為一個用慣老翻嘅香港人,下次如果想食呢種甜品嘅話,我諗都會貪方便,唔過海而嚟呢度。

2004-10-22 1 浏览
在中央圖書館讀完書,走過這兒時,看到有糖水店便牙痕痕,進來嘗嘗。這兒的甜品種類不少,個人比較喜歡幻彩明珠,口味清新不太甜,水果品質也ok。如果糖水有涼粉,可以加$2 轉綠茶涼粉,不過我又吃不出有綠茶味,所以不轉也罷。這兒的阿姐很有禮貌,由招呼座位,以至上菜一句"慢慢食",到離開時的多謝和byebye,不是集團式食店"死o下死o下"唸口簧的說話,所以每次都吃得開心。也曾試過吃晚飯,選了家鄉牛"月展",加$2轉了菜飯,不過真的不太滿意,牛菜飯皆吃之無味,還是專心做甜品好了。
2004-10-01 6 浏览
此店的其中一項主打- 椰汁河粉,好似是由海藻加椰汁製成,口感不錯,不太"un",又不太甜,而且樣子跟真的河粉很似,值得一試。店內另有很多甜品,均具水準。有興趣可瀏覽http://www.hkwm.com/yinlokkui.htm。