2021-05-15 25 浏览
依間燒味舖性價比好高,建議大家下次去開慈雲山,又想加餸嘅,就真係要黎依間燒味舖幫襯😋😋。🍽至尊燒鵝燒鵝皮外脆內軟,肉質嫩滑,同埋都幾多肉,冇咩骨👍🏻。🍽燒味佬叉燒屋企人同我都覺得叉燒最好味,叉燒肥瘦適中,蜜汁味濃,醃得好好食🤤🤤,唯一要改善就真係咸左少少🤭。🍽玫瑰豉油雞雞皮同雞肉都好嫩滑,同埋佢雞皮相對薄身,所以就算連埋雞皮食,都唔會有好大罪惡感☺️。🍽海蜇燻蹄海蜇幾彈牙爽口,好香麻油味。至於燻蹄都唔錯,用黎做開胃菜一流。

🍽至尊燒鵝
燒鵝皮外脆內軟,肉質嫩滑,同埋都幾多肉,冇咩骨👍🏻。
🍽燒味佬叉燒
🍽玫瑰豉油雞
🍽海蜇燻蹄
  • 燒味佬叉燒
做街坊生意最緊要係要好食之餘仲要抵食,慈雲山新開左間燒味舖,每次經過都比佢門口一隻隻嘅燒鵝吸引,價錢又唔貴,就斬左幾個料加餸😚😚😚至尊燒鵝 (上庄) ($110)佢掛係到嘅燒鵝實在太吸引啦,揀左上庄比較多肉嘅地方試試。燒鵝嘅皮燒得幾香,入口啖啖肉之餘仲有鵝嘅油香,無好厚嘅脂肪,食落唔會太油膩,又唔會乾同柴,配埋酸酸嘅梅醬,開胃得黎食多兩件都唔會膩😋😋😋😋燒味佬叉燒 ($50)蜜汁叉燒係我嘅至愛,雖然望落去有啲偏瘦,但係一啲都唔會乾身,肉質夠淋,仲有少少燶邊,食落甜甜地好香口😍😍😍 蜜汁仲可以拎黎送飯😋😋😋😋玫瑰豉油雞 (半隻) ($30)相對其他兩個餸黎講,豉油雞就不過不失,雞肉夠嫩口,但係豉油味唔係好夠,要配埋蔥油食先夠味🐤🐤🐤海蜇分蹄 ($36)最近天氣熱熱地,所以我地都揀左份冷盤試下,等緊開飯前就開左黎食😚😚😚分蹄個皮煙煙韌韌,肉質唔肥又淋身,當開胃菜夠曬清爽😋😋😋😋

至尊燒鵝 (上庄) ($110)

燒味佬叉燒 ($50)

玫瑰豉油雞 (半隻) ($30)

海蜇分蹄 ($36)
分蹄個皮煙煙韌韌,肉質唔肥又淋身,當開胃菜夠曬清爽😋😋😋😋
2021-05-15
10 分钟 (外卖自取)
好痴線,從來冇見過一間燒味舖係咁多人,舖頭細細地但淨係收銀、負責遞外賣都有三個人,而且佢地係完全冇停過手😂諗住斬啲燒味返屋企加餸,食完終於明點解咁多人排隊😳加上新開張,依加市區仲有$22一個燒味雙拼飯都真係幾抵食😆.🐥至尊燒鵝 (上莊) $110一間燒味舖掂唔掂,食佢哋啲燒鵝就已經分到高低🧐有啲燒味舖仲會用燒鴨當係鵝咁買,呢間一食就食得岀燒鵝皮陣油脂味,整碗瀬粉黎送真係冇得頂😍雖然上莊部分比較瘦,但肉質都唔會鞋口,反而啱曬好驚肥肉嘅小編🤪.🐥燒味佬叉燒 $50/半斤啲叉燒最有驚喜,一路搭巴士返屋企,一路聞住啲蜜汁味😍肥瘦均勻,超多超多蜜汁,淨係得叉燒嘅話,小編應該都扒到兩碗飯🥳最緊要係啲色澤唔會好假好人工架😌.🐥老師傅燒腩仔 $64/半斤一層脆皮,簿簿一層油脂,再加一大啖燒肉,淨係睇字都流曬口水😚齋舔芥末醬都係唔錯嘅宵夜選擇(不過好似肥咗啲😂).🐥客家鹽焗雞 $30/半隻先唔好講隻雞肥唔肥美先,$30半隻/ $59全隻雞小編真係唔覺得邊到買到🥲仲要佢哋啲雞係啖啖肉,唔係得排骨嘅雞(某快餐店啲雞真係得排骨,完全冇肉食🙂)肉質都幾嫩滑,雞皮超級肥美,調味都啱啱好👍🏻.🍽味道: 4/5 🏙環
🐥至尊燒鵝 (上莊) $110
💧衛生: 3.5/5
💰價錢: 3.5/5
外卖自取
2021-05-10 73 浏览
燒味應該係最能代表香港🇭🇰嘅食物作為一個港女 我真係好鍾意食燒味不過而家要揾到正宗又好味嘅~就有啲難度哩間位置慈雲山嘅燒臘舖啲叉燒、油雞絕對值得一試👍🏻哩度仲有好靚仔嘅燒雞翼我至鍾意食!.🔸蜜味叉燒半肥瘦叉燒好鬆軟、夠淋,外層蜜汁香甜,肉醃得入味,帶點蒜香,好好食!.🔸海蜇燻蹄燻蹄肥瘦適中,食落有膠質,幾彈牙。海蜇好爽,好香麻油味。.🔸玫瑰豉油雞雞皮爽口又有豉油香,雞肉好嫩滑、夠入味,帶點玫瑰露嘅香,好食!.🔸至尊燒鵝色水好靚,燒得好香,皮夠脆,鵝肉唔算好肥,唔油膩,食落有五香粉嘅滷水味😋。.🔸燒雞翼見佢燒得好靚仔就忍唔住買幾隻試吓,雖然唔係好肥大,但好夠味,外層咸咸甜甜,好香好好食!
燒味應該係最能代表香港🇭🇰嘅食物
作為一個港女 我真係好鍾意食燒味
不過而家要揾到正宗又好味嘅~就有啲難度
哩間位置慈雲山嘅燒臘舖
啲叉燒、油雞絕對值得一試👍🏻
哩度仲有好靚仔嘅燒雞翼
我至鍾意食!
🔸蜜味叉燒
🔸海蜇燻蹄
燻蹄肥瘦適中,食落有膠質,幾彈牙。海蜇好爽,好香麻油味。
🔸玫瑰豉油雞
🔸至尊燒鵝
🔸燒雞翼
2021-05-10 35 浏览
📍燒味滷師 (德慈樓) (慈雲山)慈雲山慈華里4-14號德慈樓地下C號舖至尊燒鵝(上庄)$110燒鵝肥瘦適中,肉質鮮嫩,夠大隻,食落啖啖肉,而且充滿着香濃嘅鵝油香,加餸首選😍燒味佬叉燒(半斤)$50叉燒叫咗半肥瘦,加上蜜汁嘅甜味,食落軟淋淋,唔會太乾身,正呀😆老師傅燒腩仔(半斤)$64燒肉塊皮燒到卜卜脆,腩仔肉夠爽,而且肥瘦均勻,味道真係唔錯😜客家鹽焗雞(半隻)$30今次買咗半隻返嚟試吓,份量都幾多,肉質嫩滑,完全唔會覺得乾身同鞋口。而且新店有優惠,全隻都係$59,呢個價錢的確係好抵,絕對可以一試😆
📍燒味滷師 (德慈樓) (慈雲山)
慈雲山慈華里4-14號德慈樓地下C號舖

至尊燒鵝(上庄)$110

燒味佬叉燒(半斤)$50

老師傅燒腩仔(半斤)$64

客家鹽焗雞(半隻)$30
2021-05-09 38 浏览
適逢母親節,外面餐廳又坐唔到咁多人,所以加料order d 燒味返屋企食😋今次嗌咗燒鴨,叉燒,燒腩仔同鹽焗雞。普遍來講燒味抵食夾大件,個人最欣賞燒鴨同叉燒,燒鴨啖啖肉大大件,肉質鮮嫩,配埋酸梅醬一齊食好match。叉燒肥瘦均勻,肉質偏軟淋,蜜汁味重,仲掛有少少窿邊,口感一流👍🏼燒腩仔都好夠味,啖啖肉,肥瘦均勻,唯獨是係腩皮有小小唔夠脆,如果可以再脆啲就冇得頂。鹽焗雞經濟實惠,半隻只需要$30,鹽焗雞焗得出色,而且雞肉都尚算滑溜,同埋入味嘅雞皮一齊食,正呀!值得一讚嘅係,雖然店舖大排長龍,但職員嘅服務態度依然友善而有耐性,highly recommended😋👍🏼
2021-05-09 20 浏览
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️經過新開燒臘店望見新鮮出爐嘅燒味就買返d返去孝敬一下雙親先👩‍👦❶至尊燒鵝(1/4隻)$110燒鵝皮脆內嫩點少少酸梅醬就可以平衡返油膩感❷燒味佬叉燒(約半斤) $50叉燒切得厚度適中每一件都充滿光澤帶有焦香❸脆皮燒肉(約一斤) $98燒用外皮卜卜脆 肥瘦相間入口又唔會好油膩❹客家鹽焗雞(半隻)$3030蚊半隻雞真係超超超抵食!肉質嫩滑 醃得入味 雞肉有滿滿鹹香 Ps:長沙灣、屯門、慈雲山都有分店🤤
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️

❸脆皮燒肉(約一斤) $98
燒用外皮卜卜脆 肥瘦相間
入口又唔會好油膩

❹客家鹽焗雞(半隻)$30
30蚊半隻雞真係超超超抵食!
肉質嫩滑 醃得入味 雞肉有滿滿鹹香

Ps:長沙灣、屯門、慈雲山都有分店🤤

2021-05-08 25 浏览
趁住👩母親節👩買啲燒味返屋加餸🥰🥰見到張海報話新開張益街坊,咁就試下🤤🤤咁就手痕買左幾款燒味以下:1️⃣至尊燒鵝 (上庄)$1102️⃣客家鹽焗雞$683️⃣燒味佬叉燒$504️⃣老師傅燒腩仔 $64燒味佬叉燒如果係叉燒Fans就試吓,有層今到叉燒甜甜地嘅蜜汁,真係好夾🤤🤤雖然叉燒無乜肥肉😢😢但係又幾好食🤣🤣。 客家鹽焗雞呢個比較普通,配埋佢個汁都OK嘅可以一試 至尊燒鵝 (上庄)返到屋企第一時間試 ,個人覺得都唔錯,但差咁D鵝味整體都唔錯 老師傅燒腩仔個燒腩仔真係好好食🤣🤣,連屋企人都讚不絕口一定要食,唔會太咸,皮又脆🤤🤤
趁住👩母親節👩買啲燒味返屋加餸🥰🥰
見到張海報話新開張益街坊,咁就試下🤤🤤

咁就手痕買左幾款燒味
以下:
1️⃣至尊燒鵝 (上庄)$110
2️⃣客家鹽焗雞$68
3️⃣燒味佬叉燒$50
4️⃣老師傅燒腩仔 $64

燒味佬叉燒
雖然叉燒無乜肥肉😢😢但係又幾好食🤣🤣。

客家鹽焗雞
呢個比較普通,配埋佢個汁都OK嘅
可以一試

至尊燒鵝 (上庄)
返到屋企第一時間試 ,個人覺得都唔錯,但差咁D鵝味
整體都唔錯

老師傅燒腩仔
個燒腩仔真係好好食🤣🤣,連屋企人都讚不絕口
一定要食,唔會太咸,皮又脆🤤🤤

2021-05-08
5 分钟 (外卖自取)
庆祝纪念
母亲节
  • 客家鹽焗雞
  • 至尊燒鵝
2021-05-08 29 浏览
/ /慈雲山抵食高質燒味店🤩就嚟又母親節,咁啱經過呢頭,見到慈雲山新開咗間燒味店,決定斬料加餸先❣️✨至尊燒鵝估唔到食落咁多汁,好juicy食燒鵝最怕乾身!啖啖都有鵝油香食得出好新鮮,肉質好嫩口個皮仲係脆脆地!✨燒味佬叉燒半肥叉真係好好食!呢個超推薦😍食落肉質都好嫩,肥瘦啱啱好完全冇鞋口嘅感覺,仲好入味!✨老師傅燒腩仔食落鹹鹹地,肥瘦肥瘦間住!屋企人超鐘意食!送飯一流🤩✨客家鹽焗雞好足料,份量都算多!雞嘅肉質好滑,配埋鹽焗鹹鹹地最鐘意係有埋薑蓉,蔥油好香!
/ /
慈雲山抵食高質燒味店🤩

✨至尊燒鵝

估唔到食落咁多汁,好juicy
食燒鵝最怕乾身!啖啖都有鵝油香
食得出好新鮮,肉質好嫩口
個皮仲係脆脆地!

✨燒味佬叉燒

半肥叉真係好好食!呢個超推薦😍
食落肉質都好嫩,肥瘦啱啱好
完全冇鞋口嘅感覺,仲好入味!

✨老師傅燒腩仔

食落鹹鹹地,肥瘦肥瘦間住!
屋企人超鐘意食!送飯一流🤩

✨客家鹽焗雞

好足料,份量都算多!
雞嘅肉質好滑,配埋鹽焗鹹鹹地
最鐘意係有埋薑蓉,蔥油好香!
外卖自取
2021-05-08 12 浏览
今日同朋友打完波諗住返去,跟住呀媽打黎話要斬料加餸,於是我就去左呢間燒味滷師度買野加料啦。估唔到嘅係呢間啲燒味都幾得,同埋抵食喎。我買左老師傅燒腩仔,燒味佬叉燒,客家鹽焗雞(半隻),同埋至尊燒鵝(上庄),啲名好得意,老實講燒味質素真係有驚喜。先講一講燒腩仔,我個人好驚食到好咸嘅燒腩仔,呢隻唔會好咸,而且啲皮仲要係脆。而叉燒大部分都偏瘦,但個叉燒汁甜甜地味道都唔錯,呢個都還可以。而鹽焗雞就大隻得黎皮滑,雞肉都夠嫩。而燒鵝塊皮同啲肉係相連嘅,塊皮係好靚仔,仲脆添,就算係上庄都好正。畫龍點睛嘅係佢配埋個滷汁比我,呢個滷汁我初頭都唔係好知點啲咩野,但我一試之後發覺樣樣野都可以點佢,因為好百搭,個汁好正,我仲拎左佢黎送飯添呀。

2021-05-08
2021-05-08 37 浏览
Happy Friday緊係斬料返屋企加餸啦。晚上七時多到去到燒味滷師,已經見到唔少人流,睇泥吸引咗唔少街坊幫襯。而掛係窗邊嘅燒味買少見少,立即落單幫襯。✔️老師傅燒腩仔 (HK$64)燒腩仔表皮烤得乾身香脆,外脆內軟,肉質鬆化爽口,不會覺得太油膩,配上黃芥辣醬,值得一讚。 ✔️客家鹽焗雞 (HK$30/半隻)超抵食益街坊價格,$30就有半隻雞。雞肉滑溜溜又不會太肥,配上自家製沙薑汁,令到雞肉的味道更突出。✔️至尊燒鵝 (HK$110 /上庄)燒鵝皮薄,燒得香脆,皮下脂肪不多,皮脆肉嫩香滑可口。咁配上自家酸梅醬及燒鵝汁,兩種醬汁都係另上,絕對唔會淋上去搞到燒鵝皮淋晒。✔️燒味佬叉燒 (HK$50)叉燒醃製得非常入味,而且叉燒烤得外焦內嫩,叉燒能鎖住肉汁,肉質鬆軟香口,配上少量蜜汁,送飯一流。總括來說,出色燒味,價格優惠,斬料首選。

✔️老師傅燒腩仔 (HK$64)

✔️客家鹽焗雞 (HK$30/半隻)

✔️至尊燒鵝 (HK$110 /上庄)

✔️燒味佬叉燒 (HK$50)

總括來說,出色燒味,價格優惠,斬料首選。

2021-05-08 688 浏览
星期五早些下班,陪家人到慈雲山逛逛水產,經過這間燒味店,見到燒味賣相不錯,便決定斬料回家讓媽媽休息一晚。外賣一袋過,一拎上手差點兒跌了一盒,嚇得我騰騰震。客家鹽焗雞 | $30半隻 有隻大雞脾,雞脾位有些少紅,焗得剛熟,肉質滑溜。有沙薑汁及薑蓉,不過薑蓉份量不多,很快給家人點光了。😖老師傅燒腩仔 | $64。$128斤燒腩仔皮脆,肉間有些油脂,口感鬆化不會太實。點些芥末醬又是餸飯的好配搭。燒味佬叉燒 | $50。118斤叉燒切得薄,是半肥瘦叉燒,肉質腍度適中,底下有好多蜜糖汁,甜甜地。至尊燒鵝 | $110上庄燒鵝肉厚,皮下有些脂肪,但不算肥。燒鵝皮燒得香,點一些酸梅醬,適合餸飯。燒味店附近是濕貨街市,要小心老人家地下濕滑。

客家鹽焗雞 | $30半隻

老師傅燒腩仔 | $64。$128斤

燒味佬叉燒 | $50。118斤

至尊燒鵝 | $110上庄

燒味店附近是濕貨街市,要小心老人家地下濕滑。
2021-05-07
10 分钟 (外卖自取)
2021-05-07 30 浏览
返娘家晚飯,聽聞附近新開咗間燒味滷師,又去斬下料加下餸啦😎舖外banner見到啲雞做緊特價,有瑤柱貴紀雞、玫瑰豉油雞、客家鹽焗雞,一隻$59,半隻只係$30,非常抵~半隻鹽焗雞 $30呢個價錢食鹽焗雞真心抵,隻雞都唔細,肉質嫩滑,附上沙薑同蔥蓉,飯都食多2碗🙈老師傅燒腩仔 $64唔多肥膏,脂肪瘦肉層次分明,拎到返屋企大概半個鐘先打開,外皮仍然脆口,肉嫩燒味佬叉燒 $50叉燒少肥多瘦,但咬落一啲都唔「鞋」,蜜汁味香,啱晒唔鍾意食肥嘅keep fit人士至尊燒鵝 (上庄)$110另跟一包燒鵝汁,家人大讚個汁好味,燒鵝肉質嫩滑,皮脆有光澤,配酸梅醬味道非常夾
返娘家晚飯,聽聞附近新開咗間燒味滷師,又去斬下料加下餸啦😎

半隻鹽焗雞 $30

老師傅燒腩仔 $64

燒味佬叉燒 $50

至尊燒鵝 (上庄)$110
2021-05-05 64 浏览
燒味滷師 @慈雲山📍慈雲山慈華里4-14號德慈樓地下C號舖同屋企人去開慈雲山經過見到呢間新開既燒味舖 價錢十分親民 咁就買番屋企試試去啦🤤▫️至尊燒鵝(1/4隻)$110唔夠半盒份量都咁多!😍未食落去已經聞到好香既燒鵝🤩 燒鵝厚肉多汁 每舊都啖啖肉 外皮仲燒得好香脆😋 皮下油脂分佈都幾平均 配埋酸梅醬一齊食 正啊🤤👍🏼▫️燒味佬叉燒(半斤) $50叉燒肉質夠淋 唔會柴 鍾意食半肥瘦叉既我就岩曬啦🤤邊邊位仲燒得好靚 蜜汁香甜 好惹味 用尼送飯一流!😋▫️老師傅燒腩仔(半斤) $64燒腩仔皮脆肉嫩 肥瘦均勻 又唔會太鹹 份量十足😍▫️客家鹽焗雞(半隻)$30雞肉肉質唔會鞋烚烚都幾嫩滑 調味適中 最緊要係唔會過鹹!整體尼講 呢間燒味舖大件夾抵食 抵佢咁多人排隊!屋企要加餸/ 同一大班屋企人食就啱曬啦😆👅好味:4/5💲價錢:4.5/5🌟性價比:4.7/5👥服務:4/5
燒味滷師 @慈雲山
📍慈雲山慈華里4-14號德慈樓地下C號舖

▫️至尊燒鵝(1/4隻)$110

▫️燒味佬叉燒(半斤) $50

▫️老師傅燒腩仔(半斤) $64
燒腩仔皮脆肉嫩 肥瘦均勻 又唔會太鹹 份量十足😍

▫️客家鹽焗雞(半隻)$30
雞肉肉質唔會鞋烚烚都幾嫩滑 調味適中 最緊要係唔會過鹹!

👅好味:4/5
💲價錢:4.5/5
🌟性價比:4.7/5
👥服務:4/5
2021-05-05 23 浏览
小編竟然有朋友住喺慈雲山~今日想上去探佢但係又唔想兩手fing fing🥺行過見到有燒味舖做緊新店優惠!!即刻斬料買上去😙有禮貌得來又可以食 正☺️📍至尊燒鵝(上莊)($110)見到擺位好靚 真係舔舔脷👅燒鵝皮好脆 肥瘦適中,肉質好嫩食落去啖啖肉,好幸福😙而且充滿著鵝既油香味點埋酸梅醬就好好食👍🏻📍老師傅燒腩仔($64)其實拎返屋企都有一段時間~但估唔到個皮仲係脆卜卜 好驚喜😍望落見到肥瘦均勻,唔會有一大pat肥膏〜聞落充滿着豬油香 但食落冇油冧冧嘅感覺🤩真係色香味俱全🤪📍燒味佬叉燒 ($50)終於到小編最鍾意嘅叉燒果然真係冇令小編失望😎賣相好掂 仲有大量嘅蜜汁😋半肥瘦再加淋叉簡直就係Perfect!!入口好鬆軟、食落軟淋淋煨邊帶焦香、多汁唔乾身、味道唔會過鹹性價比高!📍 客家鹽焗雞(半隻)$ 30半隻雞呢個價錢真係抵到爛🥺返到屋企打開發現份量都幾多🤣肉質尚算可以 點埋薑蓉會更加正食落都有少少鹹味 唔會過濃不錯不錯!—————————————————————味道😋:7/10抵食🥳:9/10環境🥂:N/A
小編竟然有朋友住喺慈雲山~
今日想上去探佢但係又唔想兩手fing fing🥺
行過見到有燒味舖做緊新店優惠!!
即刻斬料買上去😙
有禮貌得來又可以食 正☺️

📍至尊燒鵝(上莊)($110)
見到擺位好靚 真係舔舔脷👅
燒鵝皮好脆 肥瘦適中,肉質好嫩
食落去啖啖肉,好幸福😙
而且充滿著鵝既油香味
點埋酸梅醬就好好食👍🏻

📍老師傅燒腩仔($64)
其實拎返屋企都有一段時間~
但估唔到個皮仲係脆卜卜 好驚喜😍
望落見到肥瘦均勻,唔會有一大pat肥膏〜
聞落充滿着豬油香 但食落冇油冧冧嘅感覺🤩
真係色香味俱全🤪

📍燒味佬叉燒 ($50)
終於到小編最鍾意嘅叉燒
果然真係冇令小編失望😎
賣相好掂 仲有大量嘅蜜汁😋
半肥瘦再加淋叉簡直就係Perfect!!
入口好鬆軟、食落軟淋淋
煨邊帶焦香、多汁唔乾身、味道唔會過鹹
性價比高!

📍 客家鹽焗雞(半隻)$ 30