2023-02-09 393 浏览
今天晚上心血來潮, 見網上評論不錯, 叫了些串燒, 分別有雞中翼,牛肉,羊肉和茄子. 雞翼香脆配以味粉,味道恰到好處。 牛肉彈牙入味。 羊肉串沒有蘇味,口感不錯。 最後是燒茄子, 配有蒜蓉, 黑白芝麻, 香蔥, 味粉和孜然粉等等香料一起燒, 味道不錯,口感一流。

2023-01-08 479 浏览
31/12 做左件大事 要開始慳錢 但又想慶祝下男朋友仔就醒起附近有呢間串燒可以試 又開得夜 最緊要係 佢有柴犬店長加持因為去到都成晚試11點幾 店都仲係7成滿客 佢台就唔算多 有d仲reserved 我地都攰就都係隨心叫左幾款試下 味道都唔錯 價錢就冇話因為佢係d屋村地下 就特別比出面其他地區既餐廳平野食都等得耐既 始終要時間燒串燒都幾入味 玉子燒幾好味雞泡魚乾就冇咩特別 係茄子差少少 面果d調味好出 但茄子肉本身完全冇味 仲叫左2枝啤酒配下串燒呢餐就算係2022最後果餐 紀錄下
31/12 做左件大事 要開始慳錢 但又想慶祝下

係茄子差少少 面果d調味好出 但茄子肉本身完全冇味

仲叫左2枝啤酒配下串燒
呢餐就算係2022最後果餐 紀錄下

2022-09-18 836 浏览
好耐無食串燒,朋友住呢頭早排介紹過今日特登入嚟將軍澳食~真心好食裝修有啲日係白色調調幾靚啲位幾闊落坐低傾吓計都幾好~~一坐低有小菜食,好少串燒店有前菜都係第一次見叫左兩隻燒蝦好多蝦膏幾新鮮叫咗個漢堡同黑松露薯條,太肚餓薯條唔記得影相,呢個薯條都必食,宜加好少食到薯條會shake BBQ粉👍🏻泰式凍馬友食得多燒就第一次食,幾滑同個皮脆脆幾香五花腩鹹鹹地幾有肉香味燒鱔必叫好食👍🏻燒秋葵👍🏻👍🏻好少食到入面唔會立次次,燒得啱啱好不錯的晚餐🥣
裝修有啲日係白色調調幾靚啲位幾闊落坐低傾吓計都幾好~~

燒蝦

泰式凍馬友食得多燒就第一次食,幾滑同個皮脆脆幾香

五花腩鹹鹹地幾有肉香味
燒鱔必叫好食👍🏻

燒秋葵👍🏻👍🏻好少食到入面唔會立次次,燒得啱啱好
不錯的晚餐🥣
燒蝦
  • 燒菠蘿
  • 黑松露薯條,燒鱔
2022-09-14 598 浏览
上網睇先知原來屋企附近開咗呢間串燒跟住搵日即刻落嚟試舖頭裝修非常日系 有shiba本狗喺舖頭做門面最好食嘅竟然係燒豬腩肉 好Juicy日本番薯加左蜜糖 都幾好食特製燒雞翼 比較普通燒茄子都唔錯啊近近地有間咁嘅串燒好正啊 一定會再返嚟
上網睇先知原來屋企附近開咗呢間串燒

燒茄子都唔錯啊

近近地有間咁嘅串燒好正啊
一定會再返嚟
2022-08-31 604 浏览
位於將軍澳富康花園入面嘅一間小店,完全冇諗過一間食串燒嘅鋪頭環境裝修可以咁靚!🙌 一般串燒舖都係調味料勁重勁咸,燒吧嘅調味同坊間截然不同☝️,調味完全唔會蓋過食材本身嘅風味,海鮮類嘅鹽燒白鱔🐟同埋肉類嘅厚燒牛舌🐮就係好好嘅例子!仲有蟶子嘅「葱蒜」真係一流! 菠蘿燒🍍係最值得推介嘅菜式!完全可以用爆汁💦去形容!吐司🍞又係一個殺我一個措手不及嘅item!除咗芝士火腿牛油仲有黑松露醬,幾樣嘢再加埋燒嘅效果真係世界級!

菠蘿燒
飛驒和牛生菜包
鹽燒白鱔
蒜蓉燒蟶子王
燒吧吐司
今日參加完婚禮後,同一班朋友決定要一齊食下飯聚一下,有一員suggest燒吧,所以就喺Openrice度book左dinner時段去~去到先知原來間鋪叫燒吧 Shiba, 入面真係有隻shiba😍😍😍佢好乖 任摸唔嬲,可愛到我心都融曬🫠好,冷靜啲回歸到野食本身!首先一黎,朋友就叫左一枝Sake,跟住waiter就馬上拎左個酒塔過黎,可以方便地自助斟酒,呢一點值得讚!另外,可以自己揀靚靚既酒杯,心情又再好啲~飲得開心啲~又係另一樣值得讚既地方😂(酒鬼在意既點好奇怪再黎,我地就瘋狂叫小食同串燒啦,包括有黑松露薯條,燒雞翼分量好夠4個女仔食!串燒就有雞串,羊肉串,豬串,燒鰻魚,燒茄子,燒翠肉瓜,燒菠蘿等等,豐富得黎燒得好香,調味亦都不錯,整體黎講都幾抵食!最後埋完單,店員知我地中意柴柴都叫我地同柴柴摸多幾下先同佢講byebye,真係好了解狗奴既心😂💓💓總結一下,有酒有好野食有柴柴!非常好!會帶其他朋友再黎食過!😂😂

黑松露薯條

燒雞翼
薯角  鰻魚
  • 清酒
2022-08-11 310 浏览
平時燒烤串燒店真係好少見有吐司🍞最多都係配棉花糖/鵝肝~呢到竟然係夾住濃郁黑松露醬、鹹香巴馬火腿同熱溶芝士🖤🥓🧀喂成個味道勁惹味!再加埋烘到脆卜卜嘅吐司 超正😍
2022-07-20 368 浏览
星期五晚搵食見到呢間串燒小店🍢環境幾舒服 決定一試食完覺得一定會再回頭🤤每個菜色都好有心機整😍而且食材係高質新鮮✨仲有唔少sake款提供 🍶👅 厚燒牛舌芯呢個encore左第2串牛舌芯每粒都好厚😋小小調味已經燒到超香同咬落好爽口好惹味 推介💯🐑 孜然羊肉串調味剛好羊肉唔會覺得腥仲好嫩咁👍🏻🐖 燒豬頸肉串加左燒汁帶點甜甜味豬頸肉半肥瘦咁油係口入面溶 好味🤤😋 蒜蓉燒南非鮑魚切到一片片用左蒜蓉調味🧄有D咬口又唔會覺得韌 🐠 大澳雞泡魚乾好香而且點埋Mayonnaise 送啤酒正🍻不過略為覺得燒耐左小小 邊邊位有d硬🍠 日本甜薯面頭有d蜜糖咁樣燒到內軟但外面甜甜地🍯🍗 秘製雞全翼點都冇得輸全隻上 雞皮好脆雞肉Juicy🤤🥪 燒吧吐司 招牌吐司 脆卜卜 熱辣辣上枱 不得不說黑松露醬好香加埋Parma ham 同溶晒嘅芝士味道層次好豐富🐖🐓 雞軟骨串味道正常發揮每粒都大粒 亦都脆卜卜🧡 燒雞皮係最邪惡嘅燒雞皮油脂爆發 皮好香脆🤤🤤真係只可食小小 唔係真係膽固醇爆燈😂🐶小店以Shiba 為名 當然唔少得有隻好得意嘅柴柴做店長一邊食一邊望住佢係好開心🥰
星期五晚搵食見到呢間串燒小店🍢

當然唔少得有隻好得意嘅柴柴做店長
一邊食一邊望住佢係好開心🥰
  • 厚燒牛舌芯
2022-06-12 377 浏览
係屋企睇睇下YouTube睇到串燒,突然想食,即search屋企附近有無咩串燒店,結果搵到呢間,好似好多好評,即刻打電話留枱試下。因為唔算話太肚餓,左燒牛舌、燒白鱔、燒豬大腸、燒雞腎、燒茄子、燒菠蘿,樣樣都好正、份量夠、味道都正,性價比超高!現場環境好舒服,好岩同朋友黎吹水食野,價錢超合理!地方都唔難搵,就係將軍澳廣場對住個屋苑入面,都算易搵。絕對會encore,第時食串燒近近地唔洗去尖咀下次會想試埋其他

絕對會encore,第時食串燒近近地唔洗去尖咀
下次會想試埋其他

燒牛舌、白鱔、豬大腸、雞腎
2022-06-12
燒牛舌、白鱔、豬大腸、雞腎
  • 燒白鱔
2022-05-21 332 浏览
呢間餐廳開左大半年左右,我都黎過好幾次,每次都保持到食物水準,性價比高,所以都值得寫個食評做個紀錄!其中有幾款食物我每次黎都必叫的:1)燒白鱔 – 呢個絕對係頭號推介!首先唔係好多串燒店都有白鱔提供 (因為工序較多),就算有得食都唔係間間都好食,而呢間既白鱔除左肥美之外,個皮都係燒到脆卜卜~ 5粒星!!!2)安格斯牛肉沙律 – 我本身對沙律本身係一般般,但呢個就充滿驚喜!真係大大塊牛,仲要落足半個牛油果,再加埋個沙律汁,絕配!(份量仲要唔少)3)黑松露薯條 – 呢個薯條送酒一流,唔會好幼,最正就當然係個秘制黑松露芝士汁,前菜必點之選! 4)蒜燒茄子 – 如果鍾意重口味既話,呢個就絕對推介喇!勁大條既茄子,再加左蒜同孜然粉,性價比好高 ($58)。5)別問我是誰 – 呢個即係廚師發辦Omasake, 由大廚根據當日食材而決定,我去左幾次都有Order,暫時都未有重複過菜式,而且份量同食材感覺都高於價錢!(當晚去就係龍蝦汁大蝦扁意粉)總括黎講,所有食物都好滿意,而且店員同老闆服務都好好,又好傾,值得支持既小店!

2022-05-13
  • 別問我是誰
2022-02-19 390 浏览
疫情下,只得我一張枱。特別推介燒明太子,太正了吧!未食過响香港嚟講,最平又最正嘅燒明太子(唔知閣下識唔識食)!一年去4、5次日本嘅我,呢間真係平靚正!招呼又好!食具又好!我點了甲羅燒,送到枱,說沒有鵪鶉蛋,所以不收費,但我相公食過說好Ok,我們照付款,他們仍說不,有擔帶的一間食店!非常滿意!
2022-01-04 777 浏览
做冬之夜, 梗係要對自己好啲,呢間小店開業幾個月,成日都想去試, 做冬夜的起心肝去試, 講明係"燒吧", 留意開放時間💥💥 ⏰下午6:00 ~ 凌晨2:00 💥💥 ☎️電話訂座我是早一日電話預約,去到感覺裝修舒服,有Warm既感覺,傾計一流店員送上餐牌, 選擇困難症發作, 店員 耐心介紹店舖推介,先點了飲品小店送的餐前小食( 很貼心)最後點了是日推介: 蝦醬雞中翼$58感想💝: 賣相一流,果然冇介紹錯, 估佢唔到蝦醬個味咁夾, 佢係單骨雞翼,我鐘意,呢個正! 黑松露芝士薯條$58🍟感想💝: 呢個都係皇牌,要趁熱食,如果芝士凍咗冇咁好食,好足料, 超級多芝士孜然蒜燒茄子🍆$58感想💝: 呢個燒茄子必食, 唔太油食到孜然嘅味道, 面頭嗰啲木魚絲帶出另外一種口感,有別於一般燒茄子! 一定會encore 串燒類: 🍢厚切五花腩 $48 (食到係靚貨,燒烤技巧出色,店內沒有油煙味)🍢鹽燒白鱔$68( 食得出係新鮮白鱔,有鮮味😋)🍢燒吧墨魚棒$48(估佢唔到都幾玩味)小貝柱黑松露炒飯$128感想💝: 對炒飯感覺麻麻地的我, 另眼相看 ,呢個炒飯不得了, 賣相吸引, 超級足料 ,總之好好味😋😋😋總結💢
💥💥 ⏰下午6:00 ~ 凌晨2:00 💥💥
☎️電話訂座

店員送上餐牌, 選擇困難症發作, 店員 耐心介紹店舖推介,

先點了飲品

小店送的餐前小食( 很貼心)

最後點了
是日推介: 蝦醬雞中翼$58

黑松露芝士薯條$58🍟

孜然蒜燒茄子🍆$58

串燒類:
🍢厚切五花腩 $48
(食到係靚貨,燒烤技巧出色,店內沒有油煙味)
🍢鹽燒白鱔$68
( 食得出係新鮮白鱔,有鮮味😋)
🍢燒吧墨魚棒$48
(估佢唔到都幾玩味)

小貝柱黑松露炒飯$128

總結💢: 香港而家仲有咁有心💟同熱誠嘅年青人, 一定要大力支持,會再去試其他美食!
2021-12-21
2022-01-02 374 浏览
節日氣氛帶動,周圍行吓食吓好西。朋友介紹,去咗富康花園一間新開數月嘅日式串燒小店- 「燒吧」聚聚。小店位於屋苑內,如非朋友介紹,都真係較難留意到。但咁講,就正正因為身處屋苑內,所以人流唔算好多,唔洗面對區內食肆長期迫爆嘅人羣。小店裝修簡潔,內設約20個位,有bar枱,而枱與枱之間有距離,成件事坐得好舒服,唔洗迫住迫住,好適合同朋友吹住水咁嘆。個人感受係,小店播歌嘅音量較大,可以嘅話,細聲返小小就好喇😆食物方面,overall 都好好。串燒熟嘅程度啱啱好,唔會太乾身,肉同啲菜都keep 到汁同水份,份量亦都ok。當晚試咗好多款串燒,推介~~燒吧墨魚棒,自家製,足料彈牙鹽燒白鱔,皮脆肉鮮😋鵝肝多士,鵝肝厚身,有口感,又唔會好油當晚仲試咗蝦醬雞翼,味道特別,又不會太咸另外伴碟嘅椰菜沙律都相當好味,本人非常喜歡😇不過如果menu 有啲份量細細嘅飽肚嘢就好喇~例如燒飯團或者茶漬飯之類⋯ 總結,餐廳區內罕有,食物水準算高,價錢合理,最緊要喺淪陷嘅將軍澳區內,你可以唔洗同人迫,係個可以飲吓酒吹下水嘅好地方~#誠意小店系列

推介~~
燒吧墨魚棒,自家製,足料彈牙
鹽燒白鱔,皮脆肉鮮😋
鵝肝多士,鵝肝厚身,有口感,又唔會好油
當晚仲試咗蝦醬雞翼,味道特別,又不會太咸
另外伴碟嘅椰菜沙律都相當好味,本人非常喜歡😇

#誠意小店系列

燒吧墨魚棒
鹽燒白鱔😋
2021-12-29
燒吧墨魚棒
  • 鹽燒白膳
2021-11-11 519 浏览
用心經營之小店!簡約裝修帶點文青感覺, 坐得舒服!食物製作認真! 必食 - 白鱔/牛舌/厚切豬腩肉/鵝肝多士/黑松露醬薯條連拌碟嘅椰菜/西蘭花沙律都好食喔👍店內冇洗手間, 需行多幾步去商場, 但連清潔消毒用品都預備埋個包包比你帶去用里家嘢就真係加哂分, 超窩心的!服務員親切友善, 必定會再嚟!(餐牌上好多嘢食都未試呀!哈哈)香港地開舖特別吾容易, 好欣賞後生仔有這份理想及勇氣💪👍D區小店, 營業至0200, 有時間去支持下喔~
用心經營之小店!

簡約裝修帶點文青感覺, 坐得舒服!

食物製作認真!

必食 -
白鱔/牛舌/厚切豬腩肉/鵝肝多士/黑松露醬薯條

連拌碟嘅椰菜/西蘭花沙律都好食喔👍

香港地開舖特別吾容易, 好欣賞後生仔有這份理想及勇氣💪👍

D區小店, 營業至0200, 有時間去支持下喔~
2021-11-10
2021-10-28 473 浏览
京蔥雞肉 juicy羊肉串 牛肉粒串 正常燒秋葵 燒冬菇 正厚燒五花腩 野味肥瘦適中炭燒白鱔 極好味 皮脆多汁 俘虜味蕾整體來講串燒用心慢烤,用心去控制味道同品質,靚食材、用料新鮮,扣分扣左一粒星係串燒全部一齊上,食唔切就會有部分凍左,如串燒分開逐漸上菜會更加熱,同埋白飯硬左少少會痴埋一舊,但串燒黎講好好味同認真製作,好欣賞,值得再去👍👍
京蔥雞肉 juicy
羊肉串 牛肉粒串 正常