2021-12-21 317 浏览
店內用好多懷舊台灣海報做裝飾,相當有趣。又,我食飯嗰陣店入面都係播五月天。(前)王子麵+百頁豆腐+麻吉燒+鵪𪂹蛋:首先,最主要考慮係:個底係無敵嘅滷水!不愧總店喺台灣,同旅行時食嘅全無分別!於是,揀餸就要揀啲索汁索得最勁嘅,豆腐絕對係首選。麻吉燒係台灣名物一定要。加埋鵪𪂹蛋補protein掂晒。既然係台灣菜,麵底當然選台灣版的公仔麵:王子麵。注意佢份量偏細,如果好似我咁食完九個字之後要做運動就啱啱好,唔係嘅話就考慮加底啦。(後)紅茶仙草豆乳:大大杯,口感溫和順滑,無濃茶嘅嗆感,最憎泡到黑過墨水濃茶底(無錯我講緊港式奶茶,簡直係惡夢)的我表示非常鍾意。配合仙草的清新,更夾,推介!

王子麵+百頁豆腐+麻吉燒+鵪𪂹蛋
(前)王子麵+百頁豆腐+麻吉燒+鵪𪂹蛋:

2021-11-09
王子麵+百頁豆腐+麻吉燒+鵪𪂹蛋
  • 紅茶仙草豆乳
  • 王子麵
2021-12-20 210 浏览
開業以來愈來愈有人氣的燈籠滷味,常常很多人。周五晚上來到,排了幾個人。等了約10分鐘有位。湯汁比之前吃的有更濃郁的滷水汁味。米線帶有台灣特式, QQ的。shake shake 海苔鹽酥雞,雖然有點麻煩,要自己shake... 但味道是不錯的。脆度也很夠。
開業以來愈來愈有人氣的燈籠滷味,常常很多人。
周五晚上來到,排了幾個人。等了約10分鐘有位。
2021-12-17
等候时间
10 分钟 (堂食)
2021-12-06 313 浏览
講到食滷味真係要去燈籠滷味這間有台灣風味嘅滷味真係非常之好食識佢依個車仔麵個感覺好好先講個面底有面好友有感但不肥膩而且好香好滑加上唔同嘅滷味因為個滷水汁非常之好所以所有餸菜都非常入味加埋個面就更加好食啦
講到食滷味真係要去燈籠滷味
這間有台灣風味嘅滷味真係非常之好食

2021-12-02 319 浏览
時代廣場附近嘅燈籠街有好多鋪頭最有趣係燈籠街入面有間燈籠滷味😂見佢咁fun就入去試下睇menu似車仔麵咁任揀滷水餸菜同麵底王子麵同冬粉都十分推薦兩款都好入味餸方面 甜不辣係我最愛❤️❤️❤️上次食過滷水甜不辣今次新出黃金甜不辣係炸嘅面頭既甜醬加上梅子粉酸酸甜甜好惹味!炸完口感比較酥脆 多一份層次感
時代廣場附近嘅燈籠街有好多鋪頭

餸方面 甜不辣係我最愛❤️❤️❤️
上次食過滷水甜不辣
今次新出黃金甜不辣係炸嘅
面頭既甜醬加上梅子粉
酸酸甜甜好惹味!
炸完口感比較酥脆 多一份層次感
1991 浏览
2013 浏览
2021-12-02
  • 自由是個好東西
  • 甜不辣
  • 王子麵
2021-11-29 236 浏览
💥掛住台灣不如食台灣野📍燈籠滷味|銅鑼灣📍埋單 $ 1 0 0|人均消費 -#CL銅鑼灣 #CL四圍食 #CL台灣野⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️今日開啟瘋狂食嘢模式,叫左4餸加小食同野飲,4個餸分別係肝連、大腸、西蘭花、大豆皮🤝最好食估唔到係大豆皮,好似一大塊腐竹咁索晒啲汁大腸同肝連嘅份量都幾多食都仲有🙀跟著講下海苔鹽酥雞,感覺比堂食少,不過一樣鬆脆👏🏻嘢飲就揀咗冬瓜仙草檸檬🍋估唔到唔會好甜,值得一叫🤟🏻不負責任點評好味道🌕🌕🌕🌗🌑性價比🌕🌕🌕🌑🌑回頭率🌕🌕🌕🌘🌑(五粒為滿分)⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️
💥掛住台灣不如食台灣野

(五粒為滿分)

⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️
外卖自取
2021-11-11 402 浏览
朋友食過一次話幾好食,所以趁放假黎食下先。坐係度既感覺很有台灣feel,牆身的poster同餐牌,都令我諗起台灣食店既感覺。幾回味。海苔鹽酥雞-雞很脆很香口,肉裏很juicy。甘梅地瓜條-甘地粉同這個炸得香噴噴的地瓜很襯。粉絲(雞腎/空心菜/百頁豆腐/鴨血)份量足。豆腐吃落最特別,索晒D汁。正米線(走酸菜/蹄膀/空心菜/百頁豆腐)米線彈口。汁好濃郁既味道。好飽很滿足。價錢合理,又可以回味下去台灣旅行既感覺。
朋友食過一次話幾好食,所以趁放假黎食下先。
海苔鹽酥雞-雞很脆很香口,肉裏很juicy。
甘梅地瓜條-甘地粉同這個炸得香噴噴的地瓜很襯。

粉絲(雞腎/空心菜/百頁豆腐/鴨血)
份量足。豆腐吃落最特別,索晒D汁。正

米線(走酸菜/蹄膀/空心菜/百頁豆腐)
米線彈口。汁好濃郁既味道。

好飽很滿足。價錢合理,又可以回味下去台灣旅行既感覺。
2021-11-08
2021-11-10 263 浏览
聽講燈籠滷味係台灣老字號,作為長期排哂隊嘅過江龍小店,究竟CP值高唔高呢?一直好好奇係咪真係咁好食,襯出開銅鑼灣就嚟到位於登龍街嘅香港總店dinner~😼下晝6點鬆啲入座未洗等位,店內佈置充滿台灣夜市風情,樓上環境都算寬敞。店如其名,呢度主打台式滷味,當然要叫返啲招牌!食物即叫即製,5-10分鐘就熱辣辣有得食。😛🍢 自選滷味:豬耳朵 $12、杏鮑菇 $10、絲瓜(翠玉瓜) $10、鳥蛋(鵪鶉蛋) $11💯 整體評分:🌕🌕🌕🌕🌑 (4/5)💬 推介豬耳朵同鳥蛋(鵪鶉蛋),前者爽滑彈牙有口感,後者外脆內軟又入味。杏鮑菇一塊塊幾腍都唔錯,原本想試水蓮不過冇哂貨,改咗叫絲瓜(翠玉瓜),切咗片好掛汁。呢份冇影到相,淨剔餸份量相對冇咁多,建議叫埋飯/麵或者要份小食,胃口細啲可以揀少麵。😚🍽 抗疫二人套餐 $178💯 整體評分:🌕🌕🌕🌕🌑 (4/5)➡️ 蹄膀、豬耳朵、甜不辣、麻吉燒、百頁豆腐、白蘿蔔、空心菜(通菜)、杏鮑菇 + 米線💬 呢個係已定嘅組合,上面介紹咗嘅料就唔重複講喇 - 蹄膀嘅肉嗦晒滷湯但唔會好鹹,甜不辣同麻吉燒煙煙韌韌幾得意。白蘿蔔清甜多汁有水份,咬落冇渣超好食!百頁豆腐同空心菜(通

💯 整體評分:🌕🌕🌕🌕🌑 (4/5)

🍽 抗疫二人套餐 $178
💯 整體評分:🌕🌕🌕🌕🌑 (4/5)
💬 呢個係已定嘅組合,上面介紹咗嘅料就唔重複講喇 - 蹄膀嘅肉嗦晒滷湯但唔會好鹹,甜不辣同麻吉燒煙煙韌韌幾得意。白蘿蔔清甜多汁有水份,咬落冇渣超好食!百頁豆腐同空心菜(通菜)亦頗有水準,自選麵揀咗蛋白質含量較高嘅米線,飽肚得嚟營養均衡😋
➡️ Shake Shake 海苔鹽酥雞
💬 海苔粉用醬料碟仔裝住,可以直接點嚟食或者倒入附送嘅紙袋同炸雞粒Shake Shake混合,跟餐咩都試吓😗
➡️ 燈籠古早滷肉飯
💬 隻碗QQ咁,係正宗台灣必食,邪惡但理得咁多,撈一撈成份KO,好呷!👻
➡️ 茉香綠茶、台味奶茶
💬 兩杯免費飲品都嗌咗熱,養生無糖綠飲完成身暖笠笠,台味奶茶正常甜度唔會好辛苦,表現令人滿意😌

喺優秀嘅良心熱店歎咗餐靚晚飯,精神即刻返晒嚟!坐咗唔算好耐,走嘅時候爆哂位,唔想等記得早啲到啦~😺
抗疫二人套餐
2021-11-09
等候时间
5 分钟 (堂食)
用餐时段
抗疫二人套餐
  • 鳥蛋
  • 鵪鶉蛋
  • 鳥蛋(鵪鶉蛋)
  • 豬耳
  • 白蘿蔔
  • 豬耳朵
呢間台式滷水店,模式有啲似香港嘅車仔麵,入到去都係揀麵底同唔同嘅配料。湯底係滷水汁,用上不同嘅香料同藥材熬製~.滷水汁飲落有藥材香,味道偏鹹再帶少少甜味。.呢碗米線索晒啲滷水汁,重口味之選🍜✨蘿蔔本身都滷過,冇渣而且香甜。😊✨肝連肉質偏硬,但勝在有濃濃豬肉味!😆呢個王子麵都係咁索汁,質地有啲似公仔麵咁~🍜✨雞翼滷得夠嫩,有香濃滷水汁味🐔✨甜不辣份量多,煙韌有魚香🐟✨通菜新鮮爽脆🥬.呢間台式滷味質素真係唔錯,唔怪得成日排晒長龍啦!想食嘅朋友要早少少嚟排隊等位啦。💛💛
滷水汁飲落有藥材香,味道偏鹹再帶少少甜味。

呢碗米線索晒啲滷水汁,重口味之選🍜
✨蘿蔔本身都滷過,冇渣而且香甜。😊
✨肝連肉質偏硬,但勝在有濃濃豬肉味!😆

呢個王子麵都係咁索汁,質地有啲似公仔麵咁~🍜
✨雞翼滷得夠嫩,有香濃滷水汁味🐔
✨甜不辣份量多,煙韌有魚香🐟
✨通菜新鮮爽脆🥬
2021-11-05
等候时间
20 分钟 (堂食)
2021-11-04 203 浏览
次次噤入 燈你滷味 都好想入去食嘢消費不過次次見到得現金就止步😆今日再次碌到 燈籠老味都係習慣性噤入去睇收錢方式好開心啊 竟然多咗ALIPAYHK 即刻沖入去個單人座位檯 左右拼得不平衡成日跌板 好似lum樓咁 😤嚇親隔離舖頭雖細 但好多服務員一個眼神、一舉手 即刻有人行埋嚟落單!*點餐紙 冇寫米線要+$10嗌D餐嘅人 會唔會同我一樣好似硬食咁👀成件事好似好凌亂
次次噤入 燈你滷味 都好想入去食嘢消費
不過次次見到得現金就止步😆

今日再次碌到 燈籠老味
都係習慣性噤入去睇收錢方式
好開心啊 竟然多咗ALIPAYHK 即刻沖入去

個單人座位檯 左右拼得不平衡
成日跌板 好似lum樓咁 😤嚇親隔離

舖頭雖細 但好多服務員
一個眼神、一舉手 即刻有人行埋嚟落單!
甜不辣

*點餐紙 冇寫米線要+$10
嗌D餐嘅人 會唔會同我一樣
好似硬食咁👀
成件事好似好凌亂
大腸
2021-10-28 225 浏览
之前去台灣次次都會食燈籠滷味 估唔到宜家香港都有得食 可以暫時止住個台灣引先個日一點左右到咗 估唔到唔洗排隊坐咗係樓上 枱同枱之間都有少少迫嗌咗佢哋嘅投疫二人餐$178 真心幾扺個餐包括 招牌燈籠鹵味車仔麵,滷肉飯,小食: shake shake海苔鹽酥雞 加 兩杯台式手摇招牌燈籠滷味車仔麵入面係有 蹄膀,豬耳,甜不辣,麻吉燒,百頁豆腐,白蘿蔔,通菜,杏鮑菇同埋自選麵,我就選咗王子麵。啲滷味都滷得算入味滷肉飯非常岀色!好有膠質嘅感覺 味道都好好 啲滷肉飯肥瘦適中shake shake海苔鹽酥雞 就正正常常手搖 嗌咗冬瓜茶同紅茶 都ok總括嚟講CP值算高,掛住台灣嘅時會再嚟食😂🤣
個日一點左右到咗 估唔到唔洗排隊
坐咗係樓上 枱同枱之間都有少少迫
嗌咗佢哋嘅投疫二人餐$178 真心幾扺

shake shake海苔鹽酥雞 就正正常常

手搖 嗌咗冬瓜茶同紅茶 都ok

總括嚟講CP值算高,掛住台灣嘅時會再嚟食😂🤣
♡ 杏包菇,百頁豆腐,豬大腸粉絲▪︎豬大腸本身已經滷過,所以十分入味口感軟淋,下次再食都會叫😋▪︎食滷味百頁豆腐真係必叫,雖然個滷味味道唔夠濃,但無礙我對百頁豆腐嘅熱愛🤩▪︎杏包菇都好味,但更想食夜市嘅烤杏包菇🤤幾時可以飛呀xd▪︎粉絲吸味一流,熱量又相對低啲,但下次要叫加底先夠食🤪ps. 西蘭花,無論旺角店定銅鑼灣店,口感都係偏硬pps. 雖然話要控制飲食,但都要吸收適量脂肪嘛!豬大腸真係好好味呢~
♡ 杏包菇,百頁豆腐,豬大腸粉絲
▪︎杏包菇都好味,但更想食夜市嘅烤杏包菇🤤幾時可以飛呀xd
▪︎粉絲吸味一流,熱量又相對低啲,但下次要叫加底先夠食🤪

ps. 西蘭花,無論旺角店定銅鑼灣店,口感都係偏硬
  • 自由是個好東西
2021-10-27 123 浏览
登龍街有兩間長期大排長龍嘅餐廳,第一間係《麵尊》,上次食過,今次就嚟試吓排更長龍嘅《燈籠滷味》😜‼️排緊隊嘅時候店員已經俾定點餸紙我哋寫,慳返唔少時間😁👍🏻因為實在太多嘢想食想試,所以排隊嘅時間都差啲唔夠我哋諗食咩🤣🤣肝連+百頁豆腐+大腸 配王子麵一直都唔知肝連係咩嚟,原來係豬嘅橫隔膜跟橫隔肌,口感帶筋有嚼勁,味道唔錯不過就唔箍牙friendly🤣🤣因為偏硬同會痴牙🤪百頁豆腐不過不失,都索汁嘅😛大腸就必叫,好軟稔同入味,推薦🤤👍🏻個滷水汁唔會太咸,但唔夠濃味,男朋友話比唔上台灣嘅滷味🤭但整體都ok啦,過吓口癮都唔錯嘅😜小食叫咗香脆地瓜條($34),香炸花枝丸拼貢丸($30),同埋黃金甜不辣($34)🍠地瓜條香脆,酸酸甜甜,好食👍🏻🥠花枝丸同貢丸係炸過嘅,但夾埋得四粒,要成30蚊,都幾貴🥲味道一般,冇驚喜🤭🐟好多人唔知甜不辣係魚板嚟㗎🤪甜不辣個名係直譯日文tempura😋炸過嘅魚板😙點甜醬食好正🤤🤤

肝連+百頁豆腐+大腸 配王子麵

🍠地瓜條香脆,酸酸甜甜,好食👍🏻

2021-10-24 159 浏览
燈籠滷味總店係台灣師大夜市,已創立多年,係師大老牌滷味店,首間海外分店就揀左係銅鑼灣登龍街開業,果然同🏮好有淵源店舖裝修都好有台灣地道情懷,再播住台灣既歌曲,真係好似去左台灣咁呢度主打滷味,以車仔麵形式落單,自己揀餸,揀麵底白蘿蔔、大陸妹、百頁豆腐、素雞米線台灣人叫生菜做大陸妹,白蘿蔔都幾入味,百頁豆腐索左d滷水汁都好夠味雞腎、大豆皮、甜不辣、素雞王子麵甜不辣就係魚旦,比香港魚旦煙韌有咬口,大豆皮就好似枝竹咁,又係索汁一流既食物,王子麵就同日清小雞麵好相似,成碗都好有台灣既味道豬耳、大腸稻庭烏龍麵豬耳、大腸都係我食香港車仔麵會叫既餸,兩款餸都滷得入味,烏冬煙韌,成碗好有咬口冷泡桂花烏龍食住咁重味既滷味,飲返支冷泡茶就最岩不過基本上同香港車仔麵一樣,自己揀餸,唯一唔同就係換上滷汁撈麵而唔係湯麵,兩者各有各風味,我本身就好鍾意食撈麵,所以都覺得幾好食

呢度主打滷味,以車仔麵形式落單,自己揀餸,揀麵底

白蘿蔔、大陸妹、百頁豆腐、素雞米線

雞腎、大豆皮、甜不辣、素雞王子麵

豬耳、大腸稻庭烏龍麵

冷泡桂花烏龍
食住咁重味既滷味,飲返支冷泡茶就最岩不過

2021-10-24 142 浏览
燈籠滷味剛開業既時候,6點已經要排隊,依家少左人排,試吓佢先😹先講環境,店主明顯地吸引年輕人市場,佈置得好有心思~呢度既裝潢復古得黎好有玩味,牆上掛左台灣既舊海報之餘,仲配上霓虹燈砌成既字句,大玩廣東話諧音,好頂癮XD麵底用左台灣既科學麵🍜我覺得似無咁咸既福字伊麵,感受到兒時既味道得好淋且入味🤤私心喜歡佢既豬耳,又綿又滑,大推👍👍👍但麵既份量少左D,男仔食未必夠飽~菜單除左主食之外,仲有芋圓,周邊既人都有叫,不過我地無食啦,叫左個滷味拼盤,都不錯
2021-10-23 154 浏览
燈籠滷味📍 銅鑼灣登龍街39號地下📅星期一至日(12:00-22:00)🔖台灣既滷味店!湯底由10種藥材煮出黎。叫餸配麵,就好似香港車仔麵咁,但食完覺得香港車仔麵好食好多🤣未至於要排隊去食,覺得試過就好了,亦都無話好想食第二次。🍽自由是個好東西$47自己配搭,叫左蹄膀、百頁豆腐同雞翼配冬粉。蹄膀覺得比較乾,味道同海底一樣,唔太特別。冬粉好掛汁,但就真係索哂d湯😂🍽食你滷味套餐配王子麵$59好奇夠竟王子麵係點,點知質感食落係似杯麵(咁麵杯其實都好多人鐘意食既😂,但應該唔會去間餐廳叫杯麵食),麵身比較淋,缺乏口感。🍽地瓜條、台灣腸、無糖豆漿地瓜條外脆內軟,仲好甜,加d甘梅粉食就無咁單調。幾鐘意個無糖豆漿。🍽滷肉飯$30正常好食既滷肉飯,唔係話算好突出。😋食物:️7/10🤵🏽‍♂️服務:8/10🍴環境:8/10💰人均消費:$90🤩性價比:7/10
燈籠滷味

📍 銅鑼灣登龍街39號地下
📅星期一至日(12:00-22:00)

🍽自由是個好東西$47

🍽食你滷味套餐配王子麵$59

🍽地瓜條、台灣腸、無糖豆漿

🍽滷肉飯$30
正常好食既滷肉飯,唔係話算好突出。

😋食物:️7/10
🤵🏽‍♂️服務:8/10