2022-07-31 751 浏览
雞翼 $12 蜂巢牛肚 $22 金針菇 $10 麻吉燒 $11 冬粉$11雞翼好大隻但唔夠入味。✨蜂巢牛肚夠入味又唔韌。金菇實在太少🫣麻吉燒正常急凍貨。冬粉滑嘟嘟,幼幼地易掛汁👍🏼大腸 $12 牛腱肉 $25 杏鮑菇 $10 高麗菜 $10 米線$10大腸有部份入面有肥膏🙈,但味道係不錯的。牛展唔夠入味,但夠淋。蔬菜正常。✨海苔鹽酥雞 $42超級好食,炸粉唔會太厚,雞肉嫩滑。會配埋一個紙袋俾你shake shake,但我覺得就咁點啲海苔粉已經OK,仲可以自己調節多啲少啲🤣✨黃金甜不辣 $34一直都好鍾意食甜不辣,鍾意佢口感煙煙韌韌💕 配合埋佢嘅醬汁會減低油膩感😋茉香奶綠 冷 無糖 半冰 $22佢剩係得半糖同無糖揀,冇咁flexible (平時會叫微糖)。撇除甜度因素,整體感覺都係麻麻哋,茶味不夠香🫣有點淡。Coke Zero $13環境:3.8/5比較懷舊,會有好多懷舊posters ,有台式小店味道。服務:3.8/5正常😗食物:4/5✨推介海苔鹽酥雞、甜不辣& 蜂巢牛肚。 下次想試芋圓😗Revisit: Yes

✨海苔鹽酥雞 $42

✨黃金甜不辣 $34

茉香奶綠 冷 無糖 半冰 $22

Coke Zero $13

環境:3.8/5
比較懷舊,會有好多懷舊posters ,有台式小店味道。

服務:3.8/5
正常😗

食物:4/5
✨推介海苔鹽酥雞、甜不辣& 蜂巢牛肚。 下次想試芋圓😗

Revisit: Yes
  • 鹽酥雞
  • 甜不辣
  • 脆炸百頁豆腐
2022-07-30 537 浏览
近排成日都喺銅鑼灣周圍玩,突然想食台灣嘢,見5點幾無咩人排隊食飯,就嚟咗試依間人氣台灣過江龍滷肉店~/🎈自選招牌燈籠滷味+祖傳滷湯冬粉餐牌寫祖傳滷湯係用10幾種中藥熬煮出嚟不過食落無咩藥味🫣個味幾香同清唔中意中藥味嘅都啱食✅冬粉(粉絲)幾彈牙煙靭吸晒啲湯底 超入味🤤.滷味:🎈牛腱肉肉好軟重牛味 幾好食😋.🎈蜂巢牛肚🐮比較硬唔太食到蜂巢味.🎈麻吉燒魚片頭+麻薯本身無咩味同滷汁滷湯一齊食幾夾 幾特別🙌🏻.🎈百頁豆腐口感有啲似魚片唔吸滷湯無咩味🥲.🎈鴨血個人覺得太薄無特別/🎈燈籠古早滷肉飯正宗滷肉飯味道🍚肉燥汁夠多肉碎好夠汁 好香😚好食🌟
🎈自選招牌燈籠滷味+祖傳滷湯冬粉
肉燥汁夠多肉碎
好夠汁 好香😚
好食🌟
2022-07-25 492 浏览
中午12點3到,還不用排隊,點了午餐C, 配料有豬耳,腩肉,蘿白,米血糕,通菜,酸菜,配冬粉,美味份量足!台灣味濃郁。加配鹽酥雞,$19,新鮮炸起,可口香脆,有很多塊,吃不完要拎走。凍綠茶加$10,走糖,大大杯的。今次是第三次光顧,味道保持水準,但建議平日的午餐來吃,十分抵!試過假日光顧,要逐樣計…. 由於午飯時間很快就開始有人龍在店外排隊,同行的小朋友過了半小時還沒吃完,姐姐開口問她是否不想吃了,外面有很多人在等.. 他們放lunch 只有一個小時,示意我們離座,姐姐夠直接,好波!
午餐C

鹽酥雞

凍綠茶加$10,走糖,大大杯的。

凍茉香綠茶

2022-07-06
午餐C
鹽酥雞
  • 冬粉
🔖 燈籠滷味絕對係新一代長龍店代表之一,每次經過都一定見到人排隊等入座,而且呢間過江龍本身喺台灣好出名,咁今次就去左銅鑼灣分店試吓佢地嘅台灣風味。 💬 抗疫二人套餐 $178見到menu太多選擇,而我地想每樣都試吓,所以就叫咗抗疫二人套餐,原價$210依家優惠價$178。呢個套餐包含蹄膀、豬耳仔、甜不辣、麻吉燒、百頁豆腐、白蘿蔔、通菜、杏飽菇,而自選麵我就揀咗王子麵,呢隻麵同其他配料吸晒全部湯嘅精華,豬耳仔爽口彈牙。套餐仲有Shake Shake 海苔鹽酥雞 +燈籠古早滷肉飯,附送一包Shake Shake袋同海苔粉同雞粒一齊混合,滷肉飯就正常表現,可以更加重口味。

💬 抗疫二人套餐 $178
2022-07-20 320 浏览
〔 自選麵 〕 $48 .選了鴨血/空心菜/雞翅膀/王子麵,如果想再辣既可以再加辣度, 口味可以再自選, 性價比還可以〔 shake shake 海苔鹽酥雞 〕 $42 .味道還好, 沒有什麼特別.〔 古早冬瓜茶 〕 $22 .沒有冬瓜味, 比較水.(好味指數: 7/10)
〔 自選麵 〕 $48 .

〔 shake shake 海苔鹽酥雞 〕 $42 .
味道還好, 沒有什麼特別.

〔 古早冬瓜茶 〕 $22 .
沒有冬瓜味, 比較水.

(好味指數: 7/10)
2022-07-20 184 浏览
燈籠滷味🏮有幾間分店,每間既menu都唔同今之去左銅鑼灣既分店🎉四月既時候有個買$200現金卷join會員既活動~會員限定:每月惠顧一次既時候都可以送指定既小食/飲品 會員卡可於每次惠顧有堂食折扣🎊🎊形式似車仔麵 - 自己揀餸揀麵今次嗌左「豬耳、甜不辣、蘿蔔」冬粉冬粉唔太濃味得黎,比起其他夠特別👍🏻同埋我中意煙韌感覺👍🏻 d汁都容易掛麵仲有其他麵款簡e.g 王子麵 我覺得都系公仔麵,所以就試下其他~蘿蔔幾清甜,無渣👍🏻 又吸到d湯汁~值得一試舔舔脷指數:😋😋😋😋豬耳、甜不辣普通正常 都入味 唔會話淡而無味甜不辣煙韌有咬口舔舔脷指數:😋😋😋最最最最好食 一定要食就系蕃薯條‼️‼️佢會有個袋同包粉 好似shakeshake薯條咁shakeshakeshake 好香蕃薯味!熱辣辣 !應該系岩岩即刻整出黎!好香脆!外脆內軟!不得了舔舔脷指數:😋😋😋😋😋環境唔錯,好似去左台灣咁,一路播住台灣偶像劇歌,好有回憶💭💭💭 整體黎講so far so good 可能未必話好特別,食完有「嘩」一聲既感覺,但系性價比高,lunch 諗唔到食咩都可以試下~比起平日見到既台灣店唔同,唔系賣肉燥/蛋餅個d..偶爾都可
燈籠滷味🏮
有幾間分店,每間既menu都唔同
今之去左銅鑼灣既分店🎉
會員卡可於每次惠顧有堂食折扣🎊🎊

形式似車仔麵 - 自己揀餸揀麵

今次嗌左「豬耳、甜不辣、蘿蔔」冬粉
仲有其他麵款簡e.g 王子麵
我覺得都系公仔麵,所以就試下其他~

蘿蔔幾清甜,無渣👍🏻 又吸到d湯汁~值得一試
舔舔脷指數:😋😋😋😋

豬耳、甜不辣普通正常 都入味 唔會話淡而無味
甜不辣煙韌有咬口
舔舔脷指數:😋😋😋

最最最最好食 一定要食就系蕃薯條‼️‼️
舔舔脷指數:😋😋😋😋😋

偶爾都可以試下台灣唔同既味道
2022-07-11 362 浏览
第一次食呢間係比佢個名吸引到,心諗呢間舖頭都幾有gimmick,特登係登龍街開間舖頭叫燈籠滷味。做左少少research先知原來係台灣過江龍,個名唔係是但改。入面個裝潢都係行返台灣style,播返啲台灣嘅pop music。我覺得似一間高檔嘅車仔麵,都係揀餸同麵底。不過係台灣版嘅車仔麵囉,啲餸同埋麵底都係跟返台灣個邊。-雞翼 唐生菜 百頁豆腐 米血糕+王子麵滷水雞翼同埋唐生菜都冇咩特別,不過不失咁。值得稱讚嘅係百頁豆腐同埋米血糕。豆腐都頗為入味同埋爽口。不過就要睇彩數,我食過幾次。其中有一次個豆腐真心麻麻地,太淋。至於米血糕就相當出色,有咬口,同埋唔會整到好腥。另外,王子麵係呢間舖頭必食之選,麵底一律推薦揀王子麵。因為呢隻麵最索到滷味汁。留意呢到全部都係撈麵黎,並唔係同香港啲車仔麵檔一樣有唔同湯底。個人認為價錢偏貴,平均都要60-70蚊,加埋飲野隨時上80。可能啲食材要係台灣入口所以貴啲啦,不過佢個食王子麵加米血糕都值呢個價嘅,我自己就會keep住幫襯。

-雞翼 唐生菜 百頁豆腐 米血糕+王子麵

2022-07-04 373 浏览
🏮登龍街的燈籠滷味💛喺銅鑼灣有時候想平平地食,又想食良心餐廳,都會去呢間登龍街的燈籠滷味。餐廳的裝修滿滿的台灣味道,掛在牆上大字餐牌,玩味的Poster,都令人想起台灣。自選滷湯麵🍜有王子麵揀,未試過可以試吓,其實係公仔麵類,加上本身的滷湯,覺得有點太濃味。個人比較喜歡冬粉,唔會太濃味又比較特別。豬耳大腸等滷味都幾入味。黑糖珍珠鮮奶🧋大大杯,幾鐘意珍珠的texture,”,軟硬適中。燈籠雙芋有糖水舖的水準,芋圓係真係有芋頭嗰種。
🏮登龍街的燈籠滷味💛

自選滷湯麵🍜

黑糖珍珠鮮奶🧋
大大杯,幾鐘意珍珠的texture,”,軟硬適中。

燈籠雙芋
糖水舖的水準,芋圓係真係有芋頭嗰種。
♧︎☘︎︎♧︎☘︎︎♧︎☘︎︎♧︎☘︎︎♧︎☘︎︎♧︎☘︎︎♧︎☘︎︎♧︎☘︎︎♧︎ 燈籠滷味位於登龍街,好夾喎😗樓高兩層,位置數量尚算能夠應付人流😉晚上時段亦能很快入座😉♧︎☘︎︎♧︎☘︎︎♧︎☘︎︎♧︎☘︎︎♧︎☘︎︎♧︎☘︎︎♧︎☘︎︎♧︎☘︎︎♧︎ ☘︎︎ ☘︎︎ ➪ 台灣直送嘅秘製滷湯,非常香甜,又不是潮州滷味那種鹹鹹的湯,相對地不會那麼濃味~白蘿蔔、冬粉強烈推介🔥🔥完全吸收晒滷湯的精華,令人回味無窮🤘腦袋更幻想此刻我就身處台灣🫴🔥🔥強烈推介🔥🔥1️⃣白蘿蔔、冬粉2️⃣豬耳、豆腐😍💰💰人均參考:$55💰💰▼・ᴥ・▼
燈籠滷味位於登龍街,好夾喎😗
樓高兩層,位置數量尚算能夠應付人流😉晚上時段亦能很快入座😉

☘︎︎ ☘︎︎

🔥🔥強烈推介🔥🔥
1️⃣白蘿蔔、冬粉
2️⃣豬耳、豆腐😍

💰💰人均參考:$55💰💰

▼・ᴥ・▼
2022-06-22
  • 白蘿蔔
成日都聽到人哋話燈籠滷味好好食😲今日就嚟一探究竟係咪咁好食!➪ 牛腱肉油麵 ($35)油麵好食😋配埋蔥油同鹹酸菜好惹味🤩重口味嘅人應該會幾鍾意😌個牛腱都好有滷水味同埋好淋😚佢成張餐紙得呢款係肉😞好似迫住嗌呢款最貴嘅咁😫呢個價錢嚟計我覺得少貴🎃加上佢食完有啲口渴😢焗住你嗌嘢飲🧃➪ 凍茉香奶綠 ($22) 諗住健康啲嗌咗走冰少甜😳點知嚟到杯嘢係暖嘅😂本身以為走冰都會係少少凍😅同埋真係唔建議少甜🙁會變咗好淡😞茶底唔夠濃同埋奶唔係好夠重😢呢個價錢加幾蚊去天仁買杯好過😂➪ 燈籠黑糖珍珠奶茶($26)🧸作為唔鍾意飲嘢飲太甜嘅人,覺得半糖啱啱好😳但黑糖味唔岀,珍珠煙韌有咬口,茶味略淡但都出過奶味嘅😗

牛腱肉配油麵
➪ 牛腱肉油麵 ($35)

➪ 凍茉香奶綠 ($22)

➪ 燈籠黑糖珍珠奶茶($26)
🏮5年前喺師大夜市食過燈籠滷味,已經覺得好回味,咁難得而家喺香港都有,一定要食吓啦! 一直好鐘意台灣夜市嗰種又唔叫唔嬲嘅態度,嚟到香港都有超過30款餸可以揀。香港嘅燈籠滷味比記憶中台灣嘅版本冇咁重口味,略嫌欠缺花椒、甘草、桂皮等香味,不過滷汁依然好濃郁。建議大食嘅朋友可以叫個烏龍麵,索埋啲汁好好食🤤◆Check out the braised dishes (“Lo Mei”) all the way from the Taiwan’s Shida Night Market! The most entertaining part is you get to create your own bowl with over 30 types of dishes. The bowl is quite soupy with the soy-based sauce, still it lacks the aroma of some the herbs. Do remember to order noodles for your bowl to soak up the yummy sauce 🤤 燈
🏮

燈籠滷味 𝐋𝐚𝐧𝐭𝐞𝐫𝐧 𝐋𝐨𝐦𝐞𝐢
📍Location: 37-39 Tang Lung Street, Causeway Bay
———
😛 Follow me on Insta: @eatsy.breezy
外卖送餐
2022-06-19 238 浏览
環境不錯,播住台灣青春有回憶既流行曲💭好有台灣既味道粉絲大大碗 一定夠飽味道正常,可能我唔太好滷味但加多左個蕃薯條OMG! 五星推介!熱辣辣❤️好香好脆🤤🤤推介推介 !
環境不錯,播住台灣青春有回憶既流行曲💭
好有台灣既味道
粉絲大大碗 一定夠飽
味道正常,可能我唔太好滷味

但加多左個蕃薯條OMG! 五星推介!熱辣辣❤️
好香好脆🤤🤤推介推介 !

豬耳甜不辣粉絲
2022-06-19 208 浏览
逛街行經,臨時找間快靚正,食完繼續Shopping門口看以為是間車仔麵店,原來吃台灣菜?! 其實餐紙都係似車仔麵,任選餸&麵底每款逐樣選都是10蚊至廿幾蚊不等; 剔選了蘿蔔、大豆皮、牛𦟌米線。上枱時,見冇乜湯,懷疑自己選左撈麵,望望隔離附近都好似係咁,大鄉里左☺️?!食唔出湯有咩特別噃,不過因為湯份量唔多而且唔太咸嘅關係,好似食掛麵咁,都ok喎😄牛𦟌鬆軟唔痴牙,有少少牛香味,$25有厚厚5塊,算抵食喇😋大豆皮$10就只得兩片,性價比,比牛𦟌低😐
逛街行經,臨時找間快靚正,食完繼續Shopping

牛𦟌鬆軟唔痴牙,有少少牛香味,$25有厚厚5塊,算抵食喇😋

大豆皮$10就只得兩片,性價比,比牛𦟌低😐

2022-06-18
2022-05-14 964 浏览
唔入味嘅項目包括有: 牛腱肉、鴨血同雞腎。牛肚、大腸同雞翼都入味,唔錯。成碗面嘅調味就係得滷水嘅鹹,酸菜係唔酸嘅。覺得成碗麵嘅調味係冇乜用心,可以話係求其。叫咗烏冬,好似得半個烏冬咁🤷🏻‍♀️隻碗咁大真係好空虛。台式奶茶似乎溝咗好多水冇乜茶味。完全想像唔到點解會有人排隊。
唔入味嘅項目包括有: 牛腱肉、鴨血同雞腎。
牛肚、大腸同雞翼都入味,唔錯。
台式奶茶似乎溝咗好多水冇乜茶味。
完全想像唔到點解會有人排隊。

2022-05-14
等候时间
7 分钟 (堂食)
  • 自選麵
2022-05-14 629 浏览
而家疫情冇得去旅行搞到有啲掛住台灣嘅嘢食,知道燈籠滷味喺香港都開咗一段時間,趁而家冇乜人排隊終於可以試吓。認識就似香港嘅車仔麵,自己揀餸揀麵,叫咗喺香港冇食過嘅王子麵,配左招牌鴨血,甜不辣,花枝丸,百葉豆腐等等,小食就嗌咗招牌紫菜鹽酥雞。麵嘅份量睇落去比較少,但食落去正常,食完都幾飽肚,湯底濃郁,有好多香料嘅感覺,必叫鴨血同埋甜不辣,鴨血超級有味,濃郁。甜不辣煙韌有咬口,味道好豐富。紫菜髯鬚雞其實就同普通冇乜分別,不過紫菜粉都幾多,份量正常,味道都普通。😆
趁而家冇乜人排隊終於可以試吓。